Regisztráció Blogot indítok
Adatok
egeresz

0 bejegyzést írt és 193 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A tízmillió karanténszakértő és epidemiológus országában elég kockázatos erről a járványügyi kényszerintézkedésről írni, de mivel az elmúlt napok koronavírusos témái (és konteói) között kiemelkedő helyet foglaltak el a főváros lezárásának lehetőségeit taglaló topikok, úgy éreztem, hogy a…..
Hajónapló Szerda. 2013.08.14 11:29:22
Aug. 12. 9:54 Offline írok a laptopon, ezen nem olyan küzdelmes mint a tableten. Aztán kirakom egy pendrivera és megpróbálom valahol valahogy feltenni a netre a blogba. Ha nem megy, akkor majd akkor kerül fel a netre amikor lesz hajóközelben elérhető wifi. Na szóval. Azért ez a…..
Hajónapló Szombat. 2013.07.27 08:02:25
Piacra indulunk. Amíg J készülődik kicsit irkálok. Mondja a rádió, hogy a Nagykörút villamos sínek felújítása miatt újabb sávkijelölések, lezárások, terelések lesznek. Na tegnap amikor robogóval jártam a várost megtapasztaltam. Még kétkeréken is nehezen volt járható,…..
egeresz 2013.07.30 10:35:27
@akiga: ... ilyen, ha a gazdaság egyik részén túlzott erőfölény (monopol) van...

Ha a kiskereskedelem lenne ezet apró cég, és a termelő lenne 1-2 giga, akkor a kiskernél nem maradna semmi haszon.
Hajónapló Kedd. 2013.07.17 01:14:10
A mai nap nagyrészét víz alatt töltöttem. Végül mindhárom anódot kicseréltem a hajócsavar környékén. Nem volt egy egyszerű dolog, folyik a Duna, erősen hordalékos, olyan rossz a láthatóság odalent, hogy hiába csináltam lámpát, gyakorlatilag csak tapogatva dolgoztam. Még…..
egeresz 2013.07.18 03:48:57
@silvermoon: Az "onfelaldozo" fem akkor fogy, ha van mit onfelaldoznia. Ezek apro pontok, ahol nem tokeletes a festes, illetve ahol kenytelen a fem a vizzel erintkezni: tengely, csavar.
Ha valahol megserult a festes, akkor az anod gyorsabban fogy.

Hosszu rez vezetek:
A leiras szerint ez egy kozos potencialra hozo vezetek.
Eletvedelmi szerepe is lehet, es korroziogatlo szerepe is lehet.
Es, ha a tervezo elszurta, koroziokelto hatasa is lehet...
Az, hogy kozeputt szetrohadt, arra utal, hogy jelentos szerepe van.
Altalaban akkor kell, ha a hajo femteste nem vezet eleg jol: kulonbozo reszei nem kapcsolodnak femesen elegge egymashoz.
Hajónapló Hétfő 2013.05.20 09:28:54
Amíg leszárad a deck kicsit irkálok. Nagy vihar volt este-éjszaka, de most gyönyörű verőfényes az idő, holnaptól mond megint esőt, lehűlést. Az volt a tervem, hogy kürtőskalácsot sütünk a parton, de ez a nyárfavirágzás lehetetlenné tesz minden ilyen tevékenységet, ha csak…..
egeresz 2013.05.23 21:27:33
@A Tengerész:

levego abszolult (nem relativ) paratartalma, ami vizparton homersekletfuggo.

levelek parakibocsajtasi sebessege, ami homerseklet, napsutesi intenzitas, talajviztartalom, levego CO2 tartalom fuggo.

nappal tobben hasznaljak a wifit, emiatt rad kevesebb kedve marad az access pointnak. (tobb az antennazavaras, packet collision stb) Kivallo elektrodinamikai parameterek mellett is lehet "gyenge jel" emiatt. Mondjuk, ha az antenna hatarozottan romlo decibell erteket jelez, akkor nem errol van szo.
Hajónapló Péntek. 2013.04.12 07:53:38
Nem tudom mikor kezdett el éjjel esni az eső, de még az is lehetséges, hogy kicsiny híján 24 óra is eltelt azóta, hogy utoljára esett... óriási. Páratartalom 70 % idebent, tisztára mint Malaysiában monszunidőszakban. Ha kicsit rámelegszik az idő annyi szúnyog lesz, hogy szétmarnak…..
egeresz 2013.04.12 21:46:29
@whale: Voltam egy kis időt Hollandiában. Az tünt fel, hogy esőben is ment az épitkezés. Meg az is feltünt, hogy az alapozásnál nem szivatyúzták ki a munkaterületet, hanem fél méteres, méteres vízben forogtak a munkagépek, ásták az alapot, fektették a betonvasat és betonoztak is. A betonvas festve-korrózióvédve volt.

Voltam kis időt Finnországban. Az tünt fel, hogy fagyban is épitkeznek. -10, sebaj, betonozunk. Nyílván valami fagyálló adalékkal, mert szétfagyott betont valahogy nem láttam.

Egyszerűen túl jó dolgunk van: megtehetjük, hogy csak eső és fagymentes időben épitkezünk, mert abból is van elég.
Hajónapló Szerda. 2013.03.27 19:48:43
Eszem megáll. Nézem a TV híradót a Fidesztévén a Németh Szilárd ( csepeli polgármester) fenyegeti a társasházi közös képviselőket, a lakásszövetkezeti elnököket, hogy eljárás indul ellenük, ha nem csökkentik a közös költséget 10 %-al, merthogy a szolgáltatók már…..
Hajónapló Csütörtök. 2013.03.14 21:05:26
Cseh Tamás dala jut az eszembe, " Micsoda idő...Micsoda csúnya idő". Hát az van. Eddig is naponta esett az eső, mondjuk mára virradó éjjel és ma egész nap, de estére hóviharra váltott, párcentis hóban gázoltam haza a műhelyből. Ha így esik reggel lapátolni kell, legalábbis a…..
Hajónapló Vasárnap. 2013.03.03 22:34:09
Tegnap délután ellátogattam a Római Partra. Két demonstráció is volt. Majdnem az ellendemonstrációra mentem, mert az volt a Béke csónakháznál, ahová hirdették amit én is ismertettem korábban, de pár kérdés után kiderült, hogy itt a szállodások és a kivezényelt…..
egeresz 2013.03.06 22:12:31
@Frady Endre: Már a kérdés is gyönyörű.

Van 1+3 ember, és azok heti 72 órát dolgoznak (napi 12, de szombaton pihi van).

Ugye, más a válasz, fűrészárút vesznek a fatelepen, és azt elektromos kéziszerszámmal, valamint hidrós daruval építik össze.
Vagy csak kézi szerszámaik vannak.
Vagy esetleg maguk vágják a fát, egyenest az erdőből.
Vagy esetleg maguk készítik a szerszámaikat.
Vagy esetleg maguk termelik az élelmiszert, amit megesznek a project alatt.

Az a gyanum, hogy nem maguk termelték az élelmiszert, hanem a társadalmi hierarchiában olyan szinten álltak, hogy mások ellátták őket. (vagyis elég jövedelmük volt a 'hobbi' tevékenységhez).

Ebben az esetben viszont kérdés, hogy ez az 'ellátás' meddig ért? Mert, ha a megtermelt élelmiszer (jövedelem) meghaladta a 4 ember szükségleteit, akkor be lehetett hívni a projectbe egyéb embereket, pl. fizetni a kölön favágónak, a fuvarosnak.

A hivatkozott www.arcofnoah.org/ oldalon az szerepel, hogy
3-4 év alatt építette a végső példányt, profi építők segítségével.
Meg az is, hogy hosszú-hosszú ideig gyűjtötte rá a pénzt.

De ez a bárka egy nagyon nagy hajó. Egyáltalán hogyan tervezte meg, hogy az elkészült hajó ne csukódjon össze az első hullámnál.

A legvalószínűbb az, hogy az Isteni parancs mellé talált párszáz köbméter méretrevágott fűrészárut, egy ikea jellegű összeszerelési útmutatóval együtt.

:-)
Ilyenbe ülteted a gyerekeidet... Ennyire régi autóval öngyilkosság járni, az első kátyúban kettétörik... Hát, még ilyet, ezeknél előbb megy péppé az utastér, mint hogy elgörbülne volna az ütköző... Ilyen, és ehhez hasonló feddésekből nem keveset kap a…..
Hajónapló Csütörtök. 2013.02.07 23:09:01
Tgnapelőtt biztos ami biztos benéztem itt a telepen az üzemorvoshoz, hogy hallgasson már bele a tüdőmbe, az ördög nem alszik. Mondta, hogy hall egy szívmellhártyarecsegést ami nem tetszik neki, jó lenne elnézni a tüdőgyógyászatra. Némi telefonálás után sikerült megtalálni a…..
egeresz 2013.02.07 23:55:00
Nalunk is sokkal tobb a kicsapodo para, mint tavaj telen. (3 km -re lakunk a Dunatol).

Ha jol ertem, levego iranyaba pompas, hohidmentes hoszigetelesed van, de a fenek iranyaba nincs, igy a fenek az 4 fokos telen? Es akkor oda kicsapodik a szoba paraja.

Az ember cca 1 litert lelegez ki egy nap alatt. A gaztuzhely viztermelo kepessege kiszamolhato, de ezt most kihagyom... a sutes sokat dob, a nyitott labosban fozes is. A kalyha kemenyes, tehat a tuzeloanyag parajat kiviszi a kemenyen, azzal nem kell szamolni.

A teli parahaztartas ugy nez ki, hogy a kalyha amennyi levegot kivisz a kemenyen, annyinak be kell jonnie az ajtok/ablakok resein. Ezen kivul van aki szelloztet, van aki nem. A bejovo hideg levego fagy eseten teljesen szaraz, 1-5 fok eseten is a paratarto kepessege roppant csekely, mire felmelegszik 17-25 fokra, gyakorlatilag sivatagi szarazsagu levego lesz. Emiatt telen gyakorlatilag nincs kivulrol jott para, csak amit ti magatok megtermeltek. Altalaban a teregetes adja a legnagyobb lokest a paratartalomnak.

Iden lenyegesen jobban zarodo ponyvad van, mint tavaj, varhatoan a ki-be jarkalas miatti legcsere toredeke a tavajinak.

Az jutott meg eszembe, hogyha valami rettenetes kuzdelemmel sikerulne alulrol is rendesen lehoszigetelni a hajot, akkor mi lenne a leghidegebb pont? Varhatoan az ablak. Ha eleve nagy a paratermelesetek, akkor nem lenne az, hogy az ablakrol folyamatosan csorog lefele a kondenzviz? Biztos, hogy minden pont stabilan a mindenkori harmatpont felett maradna?
Mos egy ismert helyzet van: Az also lemez stabilan harmatpont alatti, ezaltal a szalon paratartalmat jelentosen csokkenti, karbantartja, vagyis a harmatpontot lenyegesen csokkenti. Igy aztan nincs paralecsapodas mindenfele egyeb sokkal kellemetlenebb helyeken, amik nem vizalloak, de jol peneszednek.
Az újévi poszt végén ott váltunk el egymástól, hogy a sikeres futóműállítás után a Hangyász egy kurva hangos, kissé ideges és darabos, de alapvetően vezethető, menetbiztos autónak bizonyult. Aztán jött a csend. Én tüdőbajos lettem átmenetileg, aztán magamra borítottam…..
egeresz 2013.01.24 17:50:22
@Adamfark: Ehhez az ürbeli toll/ceruzához hozzátenném, hogy 0.25 bar tiszta oxigént használtak levegőnek. Tiszta oxigénben majdnem az acél is ég, nem hogy a grafitos vagy bármilyen ceruza. Valamint volt a NASA-nak egy kigyulladásos tragédiája (Apollo 1), 3 emberük odaveszett, nem akarták ismételni.
Hajónapló Vasárnap. 2013.01.21 00:05:48
Nekiláttam a fa blokkoknak. Már az elején bajba voltam. Ahányszor nekiláttam, hogy fallnak, shottnak hány és milyenféle kell annyiszor jött ki más szám. Egy rakás papírt teleskicceltem, de egyszerűen lehetetlen kiszámolni pontosan. Mindig más fajta felhúzó (ugye  a gaff miatt…..
Megígértem Holdingnak, hogy keresek neki olyan játékot, ahol a közgazdasági ismereteit tudná hasznosítani. Így botlottam bele a Swords and Potions-ba. Az van, hogy odáig még képes voltam eljutni a bölcsészdiplomámmal, hogy felfogtam, miről szól a játék.A főszerelő egy boltos,…..
egeresz 2012.11.20 12:51:25
@Kappa: :-)
Szeretem a cukiságokat. Szeretem azokat a játékokat, amik valami társadalmilag is hasznos dologra akarják felhívni a figyelmet. Szeretem, ha ez a kettő egy játékban van benne egyszerre. A Stop GMO iszonyúan cuki, a nyuszievő zöldségekkel, a megállás nélküli henteléssel, a…..
egeresz 2012.11.13 09:56:41
Hajónapló Szombat. 2012.11.10 21:38:04
Hála Istennek senki nem halt meg tavaly óta az osztálytársaim közül. Ettünk ittunk, csak a végén rontott egy kicsit a hangulaton, hogy "Satya" felháborodott, vette a kabátját ás elszáguldott. Hát....igen ő Fideszes. Neki valahogy olyanra egyszerűsödött a világ, hogy aki nem ért…..
Akkor a Jahomma's LogicBox-szal fog, már ha úgy érzi, hogy nem szeretne messzire szakadni a munkájától a szabadidejében se. Pétertől kaptuk a linket egy szép leírással is, úgyhogy a továbbiakban övé a billentyűzet: "Egy igen érdekes darabra bukkantam pár napja, amely a Jahooma's…..