Regisztráció Blogot indítok
Adatok
steierhoffer

0 bejegyzést írt és 123 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nyilvánosságra hozták a világ 10, internethez leginkább értő orvosának listáját, melybe én is bekerültem, amire nagyon büszke vagyok. Hosszú évek munkájának eredménye ez. A listában olyan nevek szerepelnek, mint Eric Topol, Daniel Kraft (Futuremed) vagy Peter Diamantis…..
steierhoffer 2012.12.22 12:36:38
A világ legjobb klinikájának vélt Mayo Clinic közösségi médiával kapcsolatos központjának a tanácsadói testületében vagyok benne egy éve, és most az új könyvük megírásakor felkértek, hogy írjam meg, szerintem hogyan lehet forradalmat hozni az egészségügybe. Megírtam, a…..
steierhoffer 2012.10.23 12:47:15
Tisztelt Praxis blog!   Először is engedje meg, hogy gratuláljak a blogjukhoz, rendszeresen olvasom, abszolút hiánypótló kezdeményezés!   Eddig abban a hitben voltam, hogy soha nem jön el az idő, hogy önöknek írjak, de a közelmúltban történtek arra sarkalltak, hogy…..
steierhoffer 2012.07.15 21:33:50
@steierhoffer: " hivatástudatból dolgoznak, munkájukért a szerzetesrendtől fizetés nem jár, pénzt vagy más juttatást (száraz kenyéren vagy krumplihéjon kívül) a betegektől sem fogadhatnak el. A hálás betegek adományaikat a kolostor bejáratánál elhelyezett urnába dobhatják,"....mennyei javaslat :))
steierhoffer 2012.07.15 21:55:00
@jágör68: :))))))
Tisztelt Praxis!   Fiam váratlanul rosszul lett. Aggodalomra okot adó tünetekkel a mentő egy budapesti kórházba szállította. Amikor tudomásomra jutott a dolog, azonnal indultam hozzá (egy vidéki kisvárosban élek).   Felkerestem a kezelő főorvost és szerettem volna…..
Praxis 40 percig turkált bennem 2012.06.03 08:12:00
Babavárás? Szívás első fokon, ha a Szegedi Nőiklinkán dr. XY-hoz bekerül véletlenül valaki.Az én saját dokim átkerült másik városba a terhességem elején, a nucha szűrést így a nagy intézmény végezte. Dr. XY-hoz kerültem, aznap ő volt ügyeletben. 40 percig turkált bennem…..
Praxis Törvénnyel szembe menve 2012.05.07 08:26:00
Az állampolgárok joggal hiszik, hogy a törvényalkotók a törvényeket azért hozzák, hogy rend, fegyelem és biztonság legyen az országban. De mi van akkor, ha a törvényeket éppen azok hagyják figyelmen kívül, akiknek leginkább kötelessége lenne azok betartása?  Hosszú…..
steierhoffer 2012.05.08 02:30:47
@El Visco Stello: Nem helyi háborúról hanem országos problémáról van szó és az ügynek nincs médiatámogatottsága sem.A könyebb érthetőség kedvéért :

giulio.freeblog.hu/archives/2012/05/07/AZ_OTH_TUDATOSAN_SZEGI_MEG_A_JOGSZABALYOKAT/
Felicitász blogja Bréking nyúz 2012.03.15 14:12:00
Vincze Felícia (A Te Szülésed Intézeten Kívüli Szülészeti Ellátást Nyújtó Kft.)  megkapta az engedélyt.Örvendezzünk és vigadjunk...
Majdnem egy éve keresem a választ erre a két kérdésre, egy fél könyvtárat elolvastam már a keresésben, és mégse jutottam sokkal közelebb a válaszokhoz. Egy évvel ezelőtt azt írtam, nincsenek illúzióim: a kormányrendelet az eleje lesz az igazán küzdelmes szakasznak, nem a vége…..
steierhoffer 2012.02.11 12:19:01
@Zivatarfelhő: Azért elég szomorúan olvasgatok itt. Azért gondolom tisztában van azzal is, hogy egyre több a pathológiás terhesség, mely eleve jóval nagyob kockázatot jelent a magzatra és az újszülöttre nézve.( sőt az anyára is ) Ezen szülések és születések eleve a kórházakban zajlanak. Aztán ehhez társul még azon szülés is mely otthonszülésként indult de a szövődmények miatt kórházba kerültek. Ezen esetek is a kórházi statisztikát rontják.

Az otthonszülést előnyben résszesitők és népszerűsitők az intim, háboritatlan otthoni környezet előnye mellett a korábban megjelent magánkiadványokra, közleményekre hivatkoznak. Tudománnyosan elfogadott prospektív,véletlen besorolásos , kontrollos tanulmány etikai szempontok miatt nehezen kivitelezhető. A kis esetszámú retrospektív kohorsztanulmányok csak a megszületés helye sszerint végeztek összehasonlitást.Nem tesznek különbséget kis és nagy kockázatú csoportok, a szülő nők kórház iránti attitűdje, iskolázottsága,etnikai hovatartozása, a szülészeti előzmények, a terhesgondozáson való megjelenés gyakorisága,a beszállitás körülményei között. Az otthonszülés során fellépett szövődmények miatt beszállitott és kórházban szült nők eredményeit is a kórházi szülések rovására számolták el, így alábecsülik az otthonszülés kockázatait és felbecsülik az utóbbiak eredményeit.
steierhoffer 2012.02.11 16:06:57
@Grabb: Akkor csak egy hivatkozást citállok ide válaszként. Az Eurostat adatai szerint Hollandiában volt a legnagyobb ( 10-11 ezrelék ) a perinatalis mortalitás, ezért annak alapos felülvizsgálatát javasolják.Régóta ismert, hogy az anyai halálozás is a legmagasabb Hollandiában az európai országok közül. Nincs valami probléma az optimista,háborítatlan szülésre törekvő bábaszemlélettel? Csak kérdezem:)))
steierhoffer 2012.02.12 15:10:49
@Zivatarfelhő: Azért arra felhívnám a figyelmet , hogy az intézeten kivüli szülés korábban is és jelenleg is egészségügyi szolgáltatásnak minősül, így a hatályos Egészségügyi Törvény vonatkozik rá.
Kedves Olvasók! Előre szólok... hosszú lesz. 2011. április végén teherbe estem. Boldogok voltunk férjemmel, mert mindketten gondolkodtunk már a gyermekvállalásban. Kb. 8 hetes terhes lehettem, mikor kiderült egy nőgyógyászati vizsgálat alkalmával. Igyekeztem körültekintő lenni…..
Küldte: V. Károly..
steierhoffer 2011.06.19 14:36:18
Sziasztok!  Sokszor van szó a hálapénzről itt a blogon is. Én a magam részéről nem igazán érzem kötelességemnek, hogy minden egyes orvoslátogatás alkalmával adjak. Igazából akkor szoktam, ha tényleg meg vagyok elégedve az orvossal, azaz a hálámat szeretném…..
steierhoffer 2011.05.12 16:53:48
@ökörpöröly: Erre én csak egyetlen egy észrevételt tennék : Minden egészségügyi rendszer olyan, mint amilyen társadalomból vétetett. Hiszen a visszaélések már a járulékfizetéssel kapcsolatosan kezdődnek , ráadásul az okozott kár (hiány ) nagyságrendjét is figyelembe véve messzemenően itt a legnagyobb. Uff.
Philadelphiában a bábakonferencián Ina May Gaskin beszélt nekem először Wendy Savage-ről. Ő egy köztiszteletben álló brit szülész-nőgyógyász doktornő, 1935-ben született, tavaly a British Medical Journal életműdíjára is jelölték.1985 áprilisában azzal került a brit…..
steierhoffer 2010.10.17 09:45:26
@Felicitasz: Az adatok hivatalos szülés regiszterből származnak. A neonatalis mortalitás pedig ezrelékben van megadva( ezer élveszülésre )
Azért engedjen meg egy észrevételt. Ami hazánkban az otthonszüléssel kapcsolatosan folyik az nem más mint hitvita. Tessék megtekinteni a svéd szabályozást és a statisztikai adatokat is. Azért hivatkoztam erre , mert már holnaptól be lehetne vezetni nálunk is. ( a megfelelő bábaképzéssel egyetemben )
steierhoffer 2010.10.17 20:49:46
@Felicitasz: A The Medical Journal of Australia januári számában olvasható cikkben a Marc Keirse által vezetett kutatócsoport arról számolt be, hogy bár összességében a perinatális (szülés alatti és utáni időszakban bekövetkezett) halálozás a tervezett otthoni és a tervezett kórházi szülések esetében is nagyjából azonos volt (1000 szülésre számítva 7,9, illetve 8,2), a tervezett otthonszülések kapcsán 7-szer gyakrabban következett be a szülés során (intrapartum) halálozás, az intrapartum oxigénhiány következtében fellépő halálesetek aránya pedig 27-szeresére emelkedett, ha a szülés tervezetten az otthon falain belül zajlott. Az otthon világra jött újszülöttek esetében az általános állapotot jelző Apgar-értékek valamivel rosszabbak voltak, ugyanakkor az újszülöttek ritkábban szorultak neonatális centrumban történő ellátásra; az otthon szült nőknél kisebb arányban észleltek szülés utáni vérzést és súlyos gáttájéki sérülést – ez utóbbi paraméterek tekintetében azonban csak csekély, statisztikai szempontból nem jelentős különbségek mutatkoztak. Az otthoni szülések kisebb arányban végződtek császármetszéssel, mint a kórházi szülések, és ritkábban került sor gátmetszésre is.

otthonszülés halálozás

Az otthonszülések kórházi szüléseknél gyengébb halálozási mutatóit a szakemberek azzal magyarázzák, hogy sok esetben olyan anyák is otthonukban kívánják világra hozni gyermeküket, akik a fennálló kockázati tényezők alapján a kórházban lennének a legnagyobb biztonságban, és a magzat állapotának vajúdás alatti nyomonkövetése is sok kívánnivalót hagy maga után.

Mindezek alapján Keirse professzor arra hívja fel a figyelmet, hogy az otthonszülésben segédkezők fordítsanak több figyelmet a kockázati tényezők elemzésére, és valóban csak azoknak javasolják az otthonszülést, akiknél nem áll fenn anyai vagy magzati veszélyeztetettség. Hangsúlyozza, hogy miközben minden nő joga szabadon megválasztani a szülés helyszínét, fontos, hogy ez valóban megfelelő tájékoztatáson alapuló döntés legyen, ahol az előnyök mellett nem hallgatják el előle a hátrányokat és veszélyeket sem.
(forrás: Gyermekévek Medical Tribune
Régi rossz szokásomnak megfelelően annotált bejegyzés következik, a Sárdobáló mai, Geréb Ágnes ítéletét a hálapénz-rendszerrel összemosó posztjáról. Normál betűvel az eredeti, kiemelttel a saját szövegem. Íme:Nem állítom, hogy szakértője volnék a témának. A…..
steierhoffer 2011.03.28 10:47:22
@Grabb: Csak egy gondolat : Azt ugyanis tudni kell(ene) h G.Á. a problémás esetek egy részében a szövődmény megjelenésekor sanzsén távozott a helyszínről, gyakran a mentőt vagy a sebbel lobbal kiérkező gyerekorvost meg sem várva. A szülők pedig ezért-azért gyakran "falaztak" neki. Ezért (is) nem nagyon szerencsés az otthonszülések és az intézeti szülések szövődményrátáját összevetni.....
steierhoffer 2011.03.30 06:49:52
@Grabb: Bár érdemben nem válaszoltál a felvetésemre helyette meglehetősen cinikus gondolatmenetet közölsz. A horrortörténetről csak annyit, hogy az alapos gyanút önmagában az is alátámasztja , hogy az illető az esetet követően ismételten az intézeten kivüli szülést választotta 2010-ben. Az eset pedig jó példa a postomban emlitettekre : " a problémás esetek egy részében a szövődmény megjelenésekor sanzsén távozott a helyszínről, gyakran a mentőt vagy a sebbel lobbal kiérkező gyerekorvost meg sem várva..."

Amiről én beszélek arra a választ nem tőled hanem Felicitastól kaptam meg a blogján írtak szerint:

" Nekem nem az, miután - szintén a filmben, de már itt a fórumon is - többször volt szó arról, hogy az otthon született gyerekeket bejelentő szülőket még utólag is hónapokig zaklatták a hatóságok, hogy tegyenek vallomást, hogy ki volt jelen, hogy eljárás indulhasson. Ilyen légkörben azzal kiállni a nyilvánosság elé, hogy jó napot kívánunk, mi volnánk azok, név szerint, és ezek itt a saját szakmai és protokolláris szabályaink, ilyenésilyen esetben eztésezt tesszük, és bármilyen eljárás van, tessék csak nyugodtan ezeket a dokumentumokat ellenünk felhasználni... Nem igazán életszerű, na. "

Hát erről van itt szó , kedves Grabb. Én azt gondolom, hogy nem nekem kellene elgondolkoznom.
steierhoffer 2011.03.30 07:51:41
@steierhoffer: Pro memoria. Egy újsághír : "Másfél hónap alatt a keddi már a harmadik eset, amikor otthon szülés közben komplikáció lépett fel, és a kismamát kórházba kellett szállítani. A szeptember közepén történt esetnél egy 35 éves nyíregyházi nő a XII. kerületi Napvilág szülőotthonban akarta világra hozni gyermekét. A szülés komplikációmentesen indult, egészen addig, amíg a kisbaba válla el nem akadt a szülőcsatornában.

A szülést vezető Geréb Ágnes és a többi segédkező nem tudták kiszabadítani a babát, ezért mentőt hívtak. A mentő a 2 percnyire lévő János Kórházba szállította az anyát és magzatát - de a gyermeket már nem tudták megmenteni. Az ügyben a rendőrség eljárást indított. Szakértőket vontak be azért, hogy ők állapítsák meg, felelős-e valaki az újszülött haláláért.

Négy napja szombat hajnalban a Jahn Ferenc Kórházba szállítottak otthonról egy másik kismamát, aki szintén otthon akarta világra hozni gyermekét, de a szülés közben annyi vért veszített, hogy mentőt kellett hívni.

A kórház orvosai szerint a vérveszteség miatt a kismama életveszélyben volt. A kórházi kezelésnek köszönhetően a kismama és újszülöttje kedd reggel már elhagyhatta az intézményt.

A kórház korábban azt közölte, a mentők a kiérkezéskor szaksegítséget az erősen kivérzett asszony mellett nem láttak, s mivel a szombati otthon szülés körülményei nem kellően tisztázottak, felmerülhet a szülésnél esetlegesen közreműködő szakszemélyzet felelőssége is.

A család arra hivatkozott, hogy két bába is jelen volt a szülésnél, és bár nem volt életveszély, az ő tanácsukra hívtak mentőt. Gerő Gábor főigazgató kedden e-mailben tájékoztatta a Független Hírügynökséget arról, hogy a kórház ismeretlen ismeretlen tettes(ek) ellen feljelentést tett a rendőrségen.

Az eset kapcsán szakmai vita bontakozott ki, miközben az Egészségügyi Minisztérium közleményben tudatta, hogy a közeljövőben szabályozni fogja az otthon szülések szakmai és finanszírozási kérdéseit, mivel Magyarországon jelenleg teljesen szabályozatlan körülmények között hozzák világra gyermeküket az otthon szülő anyák. "...
A kormány a mai ülésén rendeletté nyilvánította az intézeten kívüli szülésről szóló, ősz óta egyeztetés alatt álló rendelettervezetet (a linken a teljes szöveg).A rendelet április 1-jén lép hatályba, és szövegét a május 1. után bekövetkező szülészeti eseményekre…..
steierhoffer 2011.03.18 14:33:50
@misspony: jah felügyel a bába és ha baj van akkor jön a doktor :-)

www.youtube.com/watch?v=D8B3xltdygs
steierhoffer 2011.03.19 17:52:48
@steierhoffer: még megélhetitek,hogy ki fog alakulni a deffenzív bábai modell:-)))
(Az írást másodközlésre átvette a hvg egyik melléklete, a life & style.)Két poszton dolgoztam az elmúlt hétvégén, de az egyiket közben megírta Bede Márton - köszönöm szépen, még bosszankodni is csak vigyorogva sikerül, annyira örülök neki. Őt ugyanis rengetegen el…..
Körülbelül 1 hónapja arra ébredtem, hogy iszonyúan fáj a bal mellem. Gondoltam elaludtam, a hátam gyakran el szoktam. Azonban csak nem múlt el, és áttapogatva csomókat találtam, gyorsan kértem is időpontot a nőgyógyászhoz. Miskolci Semmelweis kórház, a doktornőnél először…..
steierhoffer 2011.02.27 17:52:22
@bauchi: Hol tettél szert ilyen lesújtó tapasztalatra? Nyilván nőgyógyásza válogatja de az emlő vizsgálata számukra kötelező az emlőben tapintható rezisztencia véleményezése, további vizsgálatok elrendelése a nőgyógyász felelőssége. Volt már vitám sebésszel, mert fájdalmatlan, panaszt nem okozó fibroadenomát akart mindenáron megoperálni. Tekintettel arra, hogy a nők fertilis korukban ,majd a menopausa körül is gyakran járnak nőgyógyászhoz helyénvaló dolog az, hogy az emlők vizsgálata a nőgyógyászati vizsgálat része. Vajon kellő alappal állitod-e azt általánosan, hogy fingunk sincs az emlő vizsgálatához? Jómagam közel egy millió orvos-beteg találkozással a hátam mögött közel ennyi emlővizsgálatot végeztem már el, durva tévedések nélkül.
steierhoffer 2011.02.28 06:07:03
@adamantium: valóban nincs egy millió,ha pontosan utánaszámolok , de jóval több mint félmillió orvos-beteg találkozáson már túlvagyok.Változatlanul tartom azon véleményemet,hogy nem szükséges a fiatal nők melléből a fibroadenomát kioperálni.Persze nem vitatkozni akarok mindössze ez a tapasztalatom.
steierhoffer 2011.03.01 14:23:45
@bauchi: emlőbiopsziák 30 százaléka műtétes volt, noha az irányelvek szerint ennek az aránynak nem szabadna meghaladnia a 10 százalékot.

A kutatók szerint a számok valószínűleg az USA egészét tekintve is hasonlók, ami azt jelenti, hogy évente 300 000 nőn végeznek fölösleges műtétet, és ez többszáz millió dollárt emészt fel. E nők túlnyomó többségének nincs is rákja: a biopsziák 80 százalékában legfeljebb jóindulatú elváltozást találnak. A rákos nőknek pedig egy műtét helyett kettőt kell elviselniük, ráadásul a második műtét bonyolultabb lehet, mintha tűbiopsziát végeztek volna.
Az én történetem tavaly júliusban egy szülészeti klinikán történt. Nehéz hüvelyi szülés után egy héttel (mivel ömlött a vér belőlem egyik pillanatról a másikra) visszamentem a kórházba, ahol kiderült, hogy a méhlepény (mivel kitépték és nem várták meg, hogy magától…..
A szülés.hu oldalon a készülő kormányrendeletnek egy újabb szövegverziója olvasható. Megnéztem, hogy az eddigiekhez képest mi változott, a változtatásokat a szövegben kiemeltem, és az alábbiakban a rendelettervezet szövegét ezekkel a kiemelésekkel együtt teszem közzé.A…..
A MedicalOnline kitette a módosított szöveget, ez a verzió került tovább a közigazgatási egyeztetésre.A szöveget beteszem ide, és kiemelem benne az előzőhöz képest a változtatásokat.Vitassuk meg: A Kormány…/2010. (…) Korm. rendeleteaz intézeten kívüli szülés…..
steierhoffer 2010.12.31 07:24:43
@steierhoffer: Egyébként én is azt mondom,hogy legyen meg a puding próbája....aztán majd az empiria.
Az alábbi szöveget így ebben a formában emailben kaptam, de hivatalos forrásra mutató link nélkül. Nem szoktam posztokat utólag módosítani, de ebben az esetben ha utóbb kiderül, hogy ezzel a szöveggel bármi probléma van, vagy esetleg kapok hitelesített verziót, linket, ahol…..
steierhoffer 2010.12.12 22:54:32
steierhoffer 2010.12.13 06:21:06
@Vica1982: Kedves Vica! Egy egészségügyi intézmény bérköltsége a teljes kiadások kb. 60 %-át teszik ki. A nevetségesen alacsony bérköltség is elviszi a 60 %-ot!. Marad 40%. Rezsiköltség általában 25-30 %! Gyógyításra, műtétekre, gyógyszerekre, kötszerekre marad 10%, abból az összegből aminek a 60% -át elviszi a tragikusan alacsony bér .Ezért beszélek fedezetlen igéretekről ami terheli az egész rendszert. És akkor nem forrásbevonást terveznek hanem új pénzelosztási elvet. Kérdezem én vajon milyen új pénzelosztási elvet lehet itt alkalmazni?
Email-küldés útján hozzáférhető a NEFMI vitairata, mely az eü. helyzetét és a kivezető utakat tárgyalja. Én már megkaptam (IRL kértem). Az ide látogató orvosokat (és nem-orvosokat) arra szeretném bátorítani, hogy szintén kérjék le és olvassák el, az első 10 oldal alapján…..
Facebookon intenzív véleménycsere alakult ki az ismerőseimmel az otthonszüléssel és Geréb Ági letartóztatásával kapcsolatban. Nem tagadom, személyesen is érintve vagyok az ügyben: lányomat, Laurát otthonszüléssel kívántuk világra hozni... Nem sikerült. A tágulás megállt 7…..
steierhoffer 2010.10.17 06:41:53
Kedves Attila! Válaszom elött egy kis kitekintést ajánlok a nagyvilágban. Svédországban élő kolléganőm írta : Otthonszülés Svédországban

Mivel otthon ez a téma most jól felkorbácsolta az indulatokat, gondoltam itt az ideje, hogy utánajárjak itt mi a helyzet. 4 éve amióta itt élek soha egy szót nem hallottam otthonszülésről és újságban sem találkoztam a kérdéssel, igaz nem is kerestem. Könnyű helyzetben vagyok, mert itt van szabályozás és van statisztika is. Lássuk hát a tényeket. A legfontosabb kérdés, hogy szabad-e Svédországban otthon szülni ? A válasz igen, semmiféle törvény nem tiltja. Ennek ellenére a szulések csak igen kis százaléka zajlik otthon.

A Socialstyrelsen ajánlást adott ki erre vonatkozólag is: (Allmänna råd om hemförlossning SOFS 19900:22)

Az állásfogalásuk szerint alapvetően kerülendő az otthonszülés, egyértelműen a kórházban történő szülést ajánlják. Tiltás azonban nincs. Álláspontjuk szerint:

"Lehetetlen előre meghatározni hogy kik tartoznak a teljesen rizikómentes csoportba. Még ha teljesen egészséges is a terhes nő, normális lefolyású is a terhesség, mégha teljeskörű rizikó felmérés is történt, akkor is léphetnek fel súlyos komplikációk. Nem kérdéses, hogy előállhatnak olyan akut szituációk a szülés kapcsán, mégha ritkán is, amik a gyerek és az anya életébe kerülhetnek, ha perceken belül nem kapnak megfelő ellátást."

Minden landsting (megye) maga döntheti el, hogy állja-e az otthonszülés költségeit. Csak kevés megyében van erre lehetősség. Stockholm megyében pl. lehet kérvényezni a költségtérítést, Halland megyében nem térítenek. Nemrég volt egy eset amikor elutasították a szülők költésgtérítési kérelmét. Perre vitték a dolgot és el is veszítették. Egy otthon szülés költsége kb 22000 SEK.

Az ország nagy részében tehát ennyit kell kifizetni saját zsebből, ha valaki otthon akar szülni. Az elbíráláshoz a Socialstyrelsen alapkritériumait veszik figyelembe. Ezek a következők:

* az anya nem lehet elsőszülő

* a korábbi terhességeknek és szüléseknek normál lefolyásúaknak kellett lenniük, nem lehet császármetszés az előzményben.

* a jelenlegi terhességnek is normál lefolyásúnak kell lennie.

* nem lehet semmiféle rizikófaktor ami befolyásolhatná a szülés lefolyását pl. diabetes, magas vérnyomás, folyadekfalhalmozodás a szervezetben, nagy magzat stb.

* nem lehet ikerterhesség, fejvégű fekvés szintén követelmény, normális szülési terminus (37-41) és spontán fájástevékenységnek kell lennie.

* Az anyának kötelezően konzultálnia kell az az orvossal, aki a szülés helyéhez legközelebb eső kórházban dolgozik és ahova várhatóan szállítani fogják a szülőnőt komplikációk esetén.

* Informálni kell őt a várható előnyökről, hátrányokról és a várható kockázat növekedés mértékéről. Az információ átadását és megértését aláírásukkal kell igazolniuk

* - 2 bábának folyamatosan elérhetőnek kell lennie, bármikor is indul be a szülés

* A szülést vezető teamnek és a legközelebbi szülő intézetnek együtt kell működni a következőképpen:

* A bábáknak irásos információt kell benyújtani a tervezett otthonszülésről a 35. terhességi hét előtt.
* Az anyának kötelezően találkozni kell az orvossal
* Telefonon be kell jelenteni az intézetnek a fájástevékenység megkezdtét és a szülés befejeztét.
* A bábák kötelesek mindent dokumentálni.

* A szállítást úgy kell megtervezni, hogy szükség esetén max 40 perc alatt beérhessenek a szülőnővel a legközelebbi szülészeti intézetbe.

l, 25-72 órán belül gyermekszakorvosnak meg kell vizsgálnia az újszülöttet

* A teljes felelősség a szülést vezető orvosé és a bábáké.

* A bábáknak természetesen működési engedéllyel kell rendelkezniük, és számlát kell adjanak a költségekről.

Ez tehát az ajanlás ami alapján a bábák vállalhatják az otthonszülést és amiknek a teljesülése esetén néhány megye állja a költségeket.

Otthonszülések Svédországban 1992-2005 között.

Otthonszülések aránya: 0,1 %

Az adatok a hivatalos szülés regiszterből származnak.
352 otthonszülés és 1760 intézeti szülés adatait dolgozták fel.

Kórházban való befejezés tervezett otthonszüléseknél: 12.5%

A többedszer szülő nők 5%-t kellett kórházba szállítani.
Az először szülők csoportjából minden 4.-t.

A kórházba szállítás okai a vajúdás alatt: (85%)

Elhúzódó szülés: 46%
A szülésznő nem volt elérhető: 14%
Magzatvíz csorgás: 5%
Fetal distress: 5%
Az anya nyugtalansága: 5%
Nem megfelelő magzati fekvés: 5%
Fájdalomcsillapítás szükségessége: 2%

Kórházba szállítás okai a gyerek megszületése után:(15%)

Vérzés:7%
Újszülött kórházi ellátásra szorult: 3%
A placenta nem vált le: 2%
Eklampsia: 1%
Gátrepedés: 1%

Neonatalis mortalitás: (méhenbelüli elhalás vagy halál az első 28 napon belül)
Otthon szülés: 2.2 ezrelék
Kórházi szülés: 0.6 ezrelék

Korai neonatalis mortalitás: (szülés közbeni halál vagy az első héten bekövetkezett halál)

Otthon szülés: 1.1 ezrelék
Kórházi szülés 0.53 ezrelék

Forrás:
www.sfog.se/presentationer_sfogv08/Hemf%C3%B6rlossningar.pdf

psycho.blog.hu/
Veszélyeztetett terhes voltam. Volt egy kisfiam, most kislányt vártunk. Elég problémásan indult a terhesség, vérzés, nyitott méhszáj, stb. Kórházban is voltam közben, majd betegállományban. Szinte végig nyitott volt a méhszáj, nagyon oda kellett figyelni. 7 és fél hónapos…..
Az elmúlt hét hétfővel ”szabin” vagyunk és hogy „jól” induljon a szabi, rögtön az elején ismét testközelből figyelhettük meg az egészségügyet: Lehet vitatkozni a légzésfigyelők szükségességéről, kell-e avagy sem, azonban amikor az embernek saját…..
steierhoffer 2010.08.14 22:32:14
@steierhoffer: mielött még félreértene: jöjjön és dolgozzon helyettem.