Regisztráció Blogot indítok
Adatok
075

0 bejegyzést írt és 133 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Budapest és Szeged közt ingázó egyetemistaként hosszú tervezgetés után megvalósítottuk, hogy reggel elindulva leszálltunk a szegedi gyors minden állomásán, kerestünk egy kocsmát, ittunk valamit, majd a következő gyorssal továbbmentünk. A pohárban gazdag nap végén kimerülten…..
Pár hete jött először szembe velem egy óriásplakát, amiről azt tudtam leolvasni, hogy Tokaj közel van (mondjuk Sopronból Wachau közelebb), s a tokaji furmintot érdemes felfedezni. Bevallom, az óriásplakátok (és általában a reklámok) viszonylag csekély hatással vannak rám, így…..
075 2009.07.13 15:53:47
@benchmade: ez a aprózás azért van mert ennyire különböznek a borászok, mind hozzáálást mind tudást, mind pedig kommunikációt tekintve.Ebből soha nem lesz egység mert komoly érdekellentétek vannak. Az old skúlosok azt szeretnék ha 140 mázsa lenne meg sürci a profi minőségi borosok meg hogy a minőség legyen a döntő, és az ár ne 500 perpalacknál induljon egy ihatatlan borral.
A mádi kör meg a bormivelők ugyan azt akarják, és teszik is nagyon komoly minőségi borokat készítenek.
Demeter Zoltán nem a válaszok embere. Számára a borkészítés, és általában az élet, kérdések feltevéséről szól. Pillanatnyi válaszai vannak, és nem hiszi, hogy van létjogosultsága ex katedra kijelentéseket tenni. Borászatát és borait is ez az attitűd jellemzi: nem a…..
075 2009.07.07 10:17:50
@Octopus: az hi tech zárás kiváncsi vagyok bevállik -e?
075 2009.07.08 07:07:42
@Octopus: a parafánál nincs jobb csak a parfa hibázhat
Június 18-21. között, Sopronban zajlott a tizedik VinAgora, mely ezúttal is az ambíciózus "Közép-Európa Bor-iránytűje" szlogent aggatta magára. A Borkultúra Kht. közlése szerint a verseny a világ 10 legelismertebb borversenye között foglal helyet. Igaz, 2 éve még a…..
075 2009.06.28 17:11:06
@donga:
kedves donga it akik fel vannak zördülve nem tagjai ennek az álltalad említett szőlész borász rétegnek szerencsére, akik ezeket a borokat elhalmozzák
Ez sajnos a szakértelem teljes hiányát mutatja, de azért jó hogy értenek hozzá, gratu
meg mi is örülnénk a kimagasló eredményeknek ha nem görbe tükörbe kellen e nézni...
075 2009.06.29 13:45:30
@hegyaljai: te most mért vagy felháborodva??
075 2009.06.29 21:53:18
@hegyaljai: hat igen csak monyokéknál netuomen hanyhekto 72-est jelentettek le, amit nem ŐK CSINÁLTAK, hanem a borkombináttól vették jó esetben.Most a kis elkezdi ugyan ezt 75-el. Kérdem én buta kinek volt 72-es meg 75-ös aszúja 98-ban?? ez több mint 25 év. És ki tartogatta mostanáig?? Sajnos egy ilyen győzelemnek bizonyos fogyasztóknál van hírértéke, és hát ezzel van a baj. Kár hogy villányban nem lehet valahonnan szerezni 75 ös merlo papírt mert akkor minden vinagorára beneveznék...@Fűrészpor: 2004 jujj pedig de jó év volt..
Sokan szeretnének belemenni a jóba, de a pofonok völgyének érintése nélkül. Mi most - és újra meg újra - ehhez próbálunk segítséget nyújtani, azaz olyan borokat ajánlani, amelyek áruk fölött teljesítenek, és viszonylag könnyen beszerezhetőek. Gyakran hallom, hogy egy bor nem…..
075 2009.06.23 13:07:57
@minemteccik: érdekes látószöged van
ugy gondolom ez egy jó cikk, bár van benne egy két érdekesség. Itt a kedves szerzők egy MINŐSÉGI vonalhoz tartozó árakat elemeztek, és ez alapján ajánlottak.
Gondolom nagyon kiváló a 350 Ft os dankó pista is, és hülyeség 1500 at kiadni amiért 4,28 dankó pistát lehet venni, de ha te így gondolod akkor nem ez lesz a te online borajánló bibliád
Az egyik legmagasabban jegyzett bordeaux-i chateau, a Cos d'Estournel megvette a Hétszőlőt. Jancis Robinson híradása szerint a nem régen még a kaliforniai Chateau Montelenával szemezgető Cos a Grand Millésimes de France-tól vette meg a Hétszőlőt. JR kissé csodálkozik, hogy van a…..
075 2009.06.19 21:37:53
@BZoltan: Na szóval erre csak azért akadtam ki mert egy csomó cég akiről tudom hogy már csak a providentnek nem tartozik azt regéli itt hogy minden király meg mit nekünk eladási gond. És hidd el ha van kis hazánkban 500 bortermelő cég kicsi nagy abból kb 10 nem küzd ezzel a gonddal. Csak az a baj hogy ez a pozitív beállítás nem tesz jót a fogyasztónak mert Ő azt hiszi na ha minden király akkor csak 1 palackot veszek ebből és nam egy kartont. Még a nagy villányiak is besültek ennek az idei évnek az első csodálatos 5 hónapja alatt.
075 2009.06.20 08:06:30
@BZoltan: na mindegy látom feleslegesen jártatom a szám akkor lebegjünk annak tudatában hogy nincsennek eladási gondok, meg minden cég és termelő teljesen elégedett, meg mondjuk a tokaji nagy cégeg közül egyiktől sem szeretne jó áron alul megválni a tisztelt tulajdonosa mert olyan jól meg yhogy csak na.
"Azzal pedig nagyon nem értek egyet, hogy a fogyasztó dolga lenne a gazdasági helyzet okozta nehézségeket kompenzálni."
Én nem azt írtam hogy ez lenne a dolga, csak ha tisztában lenne hogy az imidzs mögött hogy állnak a cégek, lehet más vásárlási szokások lennének.

De egyébként igazad van mert pozitívan kellene hozzáálni ehhez a dologhoz, és optimista képet adni az amúgy is csillógó helyzetről. De én sajnos bumfordi vagyok..
075 2009.06.20 10:22:06
@BZoltan: Nem haragszom másképp látjuk más infoink vannak én meg nem akarok konkrét információkat leírni de elszomorító a hejzet és téma itt is lezárva
A Művelt Alkoholista Másnapos bor 2009.06.16 07:04:00
Alkoholista népi bölcsesség, hogy dekantálni jó. A levegőzés jót tesz a bornak, főleg a fiatal vörösöknek. Lágyítja a tanninokat, és előhívja az aromákat. Ez azonban csak mellékhatás, a dekantálás intézménye alapvetően más okból alakult ki. Áttetsző flaskába öntve…..
075 2009.06.16 13:08:01
@alföldi merlot: ezt egy kicsit fejtsd már ki részletesebben, hohy ha hirtelen lehűtjük a bort akkor mi történik? Ez nekem új.
075 2009.06.16 21:24:55
@lackó: Hat azt nem tuom, de ha egy bor nem stabil a palackban az szerintem nem kellene belependeríteni abba a trendi rendszerbe mert az király ha egy bor összevissza megy egy kis T ingadozástól. Ez rendben van eyg hordómintánál, de egy drága palackos bornál nem hiszem. Fehér bornál meg főleg. Ja a derítésről meg annyit de ezet ma irtam hogy ideje lenne egy kicsit beletanulni, oszt nem csak elküldeni a palackozónak hogy derítsétek oszt szűrjétek
Röviden és tömören: Wehehehe, wazze, wehhehe
Egy ideje az Első Magyar Borház Kft-t – mennyi dzsentroid báj és rendszerváltó nosztalgia ölelkezik e névben! – hajlamos vagyok a legfontosabb best buy-gyárnak tekinteni, mégis ritkán veszek tőlük bármit. Az ember szeme végigsiklik a rejtőszínű címkéken, és a kéz…..
Legtöbbször húsz perc sem kell, hogy egy itthoni boros beszélgetésben felvetődjön a magyar borok, főleg a csúcsborok rossz, sőt sokak szerint erkölcstelenül gyatra ár-érték aránya. Mostantól úgy havonta-kéthavonta megpróbálok lehetőséget adni a hazai nemesség egy-egy…..
Az eddigiektől eltérően idén nem a Gundel, hanem a Gerbeaud adott helyet Magyarország bízvást mondhatjuk legrangosabb borrendezvényének. A Tokaj Reneszánsz kóstolói mindenképp első helyen állnak: nincs még egy alkalom, amikor a magyar borászat koronaékszereit hasonló…..
075 2009.06.01 09:49:23
@hadik: Maga a poszt es a megírás lelkesedése igen pozitív részedről nagyon szépen írtál a borokról, de egy kicsit elragadtatva. Ezen a poszton nagyon nehezne születnek 8 pontos borok is. a 05 aszúk mint említettem ezen a kostolón az én olvasatomban nem radírozták ki az agyamból a 10 es számrendszert..a borok között nem voltak 5 pont különbségek semm
ezzel a posztal csak aza gond hogy elferdíti egy kicsit a pontozási rendszert szerintem, és ez nem aszúkészítőkre nézve nem túl jó
97 ből volt egy két dugi tétel ami 5-6 év fahordó után a legcsodálatossabb volt nekem ott volt 8-9 pontos, de ezek nem kerültek kerforg sajnos.
075 2009.06.01 12:29:39
@zoli: kostoltam már ojan aszut amire azt mondtam hogy b meg ez szetcsap mindent komplex lehengerlő játékos hosszú hibátlan gyümölcsös oszt egy fél ora mulva is még ez jár az agyadban de nem tudod megfogalmazni.
Mivel én is a nagy bort várók közé tartozom várnám már akár aszuk közül is a 10 est de még nagyon sok ut van és hát 05
ahogy fűrész mondta nem 06 vagy 03 .Az biztos hogy komplex meg hoszzú, de itt az illat nem tud ugy nyűgözni mint 03 06 vag 07 ben. A kostoltak közül talán a royal 05 szt tamás volt a legtartalmasabb de sjanos még a hordó "sonkája nagyon benne van" és az egy kicsit bezavar.
Sztem 1 év múlva sokkal jobb formában lesznek ebből az évből a nagyok a többi meg kihullik mint Rozinante foga
075 2009.06.02 22:11:51
@Fűrészpor: hat figyelj fgelülsz a vonatra oszt lemész te is tokajra, oszt van ojan kiráj borfesztivál hogy csak állsz oszt bnem hiszed el meg jo hogy vasárnap Harcsa Veronika művésznő szakadó esőben 25 embernek adott ojan koncertet hogy csak néztem mint a reneszánsz kostolón
Minden elismerésem
te nekem ne beszélj hátszélről mert elmondom mi az...
140 mázsa meg minden
Bolyki János borairól elsősorban a remek ár-érték arány ugrik be. Kiemelkedőnek eddig leginkább a 2005-ös száraz hárslevelűjét találtam; nagy örömömre a 2007-es is szárazra erjedt, egy gyors kóstolás után a borbarátos ígéretes, remek jelzőket aggattam rá. Tudomásom…..
Május 12-én, kedden hirdették ki a Decanter World Wine Awards eredményét a Londoni Nemzetközi Borvásáron. Az eredmények teljes körű nyilvánosságra hozatala azonban csak szeptember 2-án esedékes. A hivatalos szivárogtatás néhány érdeklődéscsigázó statisztikai adatra és a…..
075 2009.05.15 14:32:24
@t f 1: na arra én is igen kíváncsi vagyok mijen bor az???írj má róla valamit
légyszi
Az alkeszek nagy családjának vannak olyan felekezetei, ahol hajlamosak elfelejteni, hogy rajongott hobbink bizony nem a súlytalanság és az ártalanság éterében lebeg. A borért fizetni kell, és gyakran súlyos árat. A dolog nem úgy működik, hogy kifizetjük a jelképes belépti díjat,…..
A Művelt Alkoholista Erős kezdés 2009.05.08 05:50:00
A Budai Gourmet Fesztiválon nekem is sikerült felfedeznem magamnak a Janus Borházat Bobék után szabadon. A fiatal, kétcsaládi vállalkozás marketingért felelős tagja kellemes lyukat beszélt hasunkba, miközben szorgalmasan töltögette boraikat a feltűnően gyorsan ürülő poharakba.…..
075 2009.05.08 07:56:28
A Művelt Alkoholista Lefolyóborok 2009.05.07 05:39:00
Van, hogy semmi sem sikerül. Az embert felbosszantják a munkahelyén, hazamegy, és elsózza a vacsorát. Bort bont, de az első korty után lefolyóért kiált. De nem adja fel, újabb palackot dugóz ki – a végeredmény ugyanaz. Amikor a harmadik tételt is legszívesebben elöntené,…..
075 2009.05.07 16:29:36
@lackó: pont ezt próbáltam érzékeltetni hogy attól hogy valaki a kézműves jelzőt használja attól még ki lehet mosni azt a hordót el lehet öblíteni a csövet meg a szivit, meg nem árt ha nem tölcsérrel tölti bele palackba a bort oszt kész.
Sajnos nálunk a palackozási kultúra országos szinten hihetetlenül a béka segge alatt van, és beszéltem borásszal akinek fingja se volt még a sima szűrőlap használatról sem.
Na ha egy bor kezeletlenül kerül palackba azt ..ják mert fél év oszt vége.
Egy bor vót ami bírta Malatinszki szűretlen aszem kabernéje.
Én ebben látom az ijen kostolási eredmények születését.
Az szép ha a hordóban szép a bor, de azt palackban is tartani kellene..
075 2009.05.07 16:31:35
@hegyaljai: én úgy látom hogy a kis kezdő pincéket hívjuk így..de jó neked ha a bor a hordóban stabil marad te is használsz muskátliport??
075 2009.05.08 07:52:58
@hegyaljai: ha egy hordó darabban van ha fehér ha piros ha vörös ha édes ha száraz
hacsak nem szamo vagy likőrbor akkor a kedves földműves bácsi cseszheti, mert még magas alkoholnál is egy oxidált szar lesz fél éven belül, hacsak nem kénezi 25-ttel hetente...
Az Institute of Masters of Wine örömmel adta hírül, hogy 2009-ben a Wines of Hungary lesz a fő támogatójuk. A gyémánt fokozathoz 5 millát kellett a perselybe dobni (szerencsére nem fontban), és ezt a pénzt az intézet a MW szakdolgozatok angolra fordítására fogja fölhasználni…..
075 2009.05.06 12:39:16
@lackó: Sopron túl közel van a labancokhoz, oszt átjön a közösségi érzés, mag van ott egy jó fej srác aki összesezdte Őket.( Most nem jut eszembe a nava..)
075 2009.05.06 13:52:30
@lackó: Igen ő az fiatal inteligens, és menedjer szemléletű, Őt például alkalmasnak tartanaám hogy állami szinten felkérjék egy közösségi vezetőnek, mert Ő már bizonyította hogy jól csinálja.
Egy kis csapatot mellé akik támogatják meg a kezei alá szervezik a programokat oszt hadd szóljon.
Biztos van még 2-3 erre alkalmas fiatal vezető cxsak meg kéne Őket találni.
A wset meg nem hiszem hogy olyan tudást ad amivel kimagasolhat az ember az avarból, kb olyan lehet mint a borok házás borbíráló, csak nagyobb szélességben de felületesn.
De hát már ez is valami
De aki jedi akar lenni meszire kell annk menni
A Művelt Alkoholista Jó benyomás 2009.04.20 05:30:00
Néha az ember csak kutyafuttában tud kóstolni, jegyzetelni sincs ideje, ilyenkor csak benyomásokat tud utólag papírra, blogra vetni. Ez történt velem is most, a Kézműves Borok Háza által szervezett bemutatón is, ahol pár óra alatt módszeresen végigkóstoltam jó pár borász…..
Mint arról már beszámoltunk a tavaly augusztusban elhunyt Kiss László utódjának kiválasztása nem csupán szakmai feladat volt. Bacsó András visszalépésa után két fő esélyes maradt: Kiss István és Heimann Zoltán. Az előbbi pályázatát többek között Gyurcsány Ferenc…..
075 2009.04.10 08:55:44
@t.-boy: Hat azert aza technika nem ojan rosz, csak man egy ember kéne aki tudja is használni.
Némi szünet után belecsaptunk a második furmint-körbe, s 2006-os borok kerültek a poharunkba. Komoly termelők komoly tételeit válogattuk össze, sokat vártunk tőlük. Aztán volt több olyan pillanat, amikor legszívesebben berekesztettük volna a kóstolást – elöregedett,…..
075 2009.04.01 08:44:35
@a boltos: Én még szepsy boroknál soha nem találkoztam ezzel a jelenséggel, és nem is az Ő boraira értettem azt amit leírtam mint magyarázatot, de más borászatoknál már igen. Ezzel csak azt akartam kifejteni hogy nem a termelő tehet erről ha elő is fordul, hanem a körülmények.
mondjuk ritkán kostpol az ember ugyanabból a tételből két palackot hacsak nem akar csontra menni, akkor meg mán ugysemérzi a külömbséget...
Az Index terjedelmes cikkben foglalkozik a tavaly augusztusban elhunyt Kiss László utódjának kiválasztása körüli politikai manőverekkel. A vezérigazgatói posztra kiírt pályázat zárószakaszához érkezik: hétfőn hallgatják meg a húsz jelöltet. Az Index értesülései szerint a…..
075 2009.03.10 21:37:34
@Fűrészpor: én kivagyok tőled
idejössz és mielőtt eladtál 10000 palackot belföldön a multiknak, külföldre pl Kazahsztánba itt pattogsz és ojat mondasz amit egy hegyvidéki nem ért
remélem vidámparkban dolgoztál mert akkor értjhető a humorod
meg amúgy is annyi okos ember mászkál arra felé hogy csak na te mán csak tudod
de mindeggy most már a múltról beszélünk, ez már eldőlt és nem Bacsó lesz, de még Heimannban lehet reménykedni
075 2009.03.13 08:52:58
@dagatt: hat igen 20 milkás audikra futi a fiuknak, de ezzel meg nem foglalkoznak aztán meg a perekre több 100 misit elköltenek, végül is logikus.
Egyetértek a domain birtokosával, mindent megpróbált de szarnak a fejére mert ebből nem tudnak egy kis zsebpénzt szerezni
Akkor hajrá szlovák tokaji mert az is igen KIRÁJ...helmec
Március harmadik és negyedik csütörtökén a hegyek jönnek Budapestre. Nekünk fővárosiaknak csupán annyi a dolgunk, hogy élvezzük a gyakorlatilag házhozszállított bortúrát. Előbb Somló 2008-as évjáratát vizsgálhatjuk meg jó alaposan, egy hétre rá pedig a Felvidék pincéi…..
A Művelt Alkoholista Örömborok 2009.03.04 06:48:00
Viszonylag régóta tudtam, hogy 3 jóbarát - Bussay László, Heimann Zoltán és Sz. Kis László - Csörnyeföld közelében új birtokot hozott létre. A szakmai munkát Bussay Lászlóra bízták, ami számomra garancia a minőségre, viszont bármely fajtának jobban örültem volna, mint a…..
Év végén mindenféle vérnyomásproblémáim támadtak, mert balga módon nem fogadtam meg nagyapám vonatkozó bölcsességét: "magas vérnyomása annak van, aki méri", amely mondás mélységes igazságtartalmát alig csökkentheti az a tény, hogy az öreget végül is…..
Megkésve bár, de aszúk és rieslingek, ahogyan ígértük. Ismét igyekeztünk a földön maradni, ami az árakat illeti, nemcsak a kedves olvasó kedvét keresve, de saját érdekünkben is.Őszintén szólva, ez volt életem egyik legnehezebb kóstolója. Úgy gondoltam/gondoltuk, hogy majd mi…..