Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vargabor

0 bejegyzést írt és 25 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az idei évben először fordult elő az, hogy bár 2016 határozottan nehéz év volt, a boraink meglehetősen jól sikerültek. A vadfekete siller (kastélyos) stabilan élénk, ugyanakkor a málnás-meggyes illata bódító. Kitűnő nyári bor lesz belőle. A góhér meglehetősen fura életpályát futott be: hamar…..
vargabor 2017.05.27 11:38:46
Tájékoztatásul: hnt.hu/wp-content/uploads/2016/12/kis%C3%BCzemi-bortermel%C5%91-%C3%A9s-ear-szab%C3%A1lyok-2017.pdf

A még nem nyilvános új pincekönyv rendelettervezetet véleményezésre szívesen átküldeném, a nagyobb karakterszám miatt teljes terjedelemben ide nem tudom feltenni.

A földművelésügyi miniszter

…../2017. (……) FM rendelete
a kisüzemi bortermelői nyilvántartás vezetéséről
A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. §-ának (2) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, – a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 16.) Korm. rendelet 90. § 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljáró nemzetgazdasági miniszterrel egyetértésben – a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 16.) Korm. rendelet 65. § 1. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:
1. Értelmező rendelkezések
1. §
(1) E rendelet alkalmazásában:
a) adómentes borelőállító: aki a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) 133. § (1) bekezdés a) - c) pontja szerint mentesül az adófizetési kötelezettség alól;
b) borászati üzem: a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény (a továbbiakban: Btv.) 2. § 14. pontja szerinti üzem;
c) borkísérő okmány: a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjéről szóló 27/2011. (IV. 12.) VM rendeletben szabályozott borkísérő okmány
d) bor-pincekönyv: a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjéről szóló 27/2011. (IV. 12.) VM rendeletben szabályozott bor-pincekönyv;
e) kisüzemi bortermelő: a Jöt 3. § (3) bekezdés 16. pontjában részletezett feltételeknek megfelelő személy;
f) kereskedelmi minta: kereskedelmi célból kizárólag az érintett termék bemutatásának céljára termékfajtánként legfeljebb 4,5 liter mennyiségben természetes vagy jogi személy részére átadott minta;
(2) Az (1) bekezdésben nem szereplő fogalmakat a Btv.-ben foglaltak szerint kell értelmezni.
2. A kisüzemi bortermelői nyilvántartás vezetése
2. §
(1) a Kisüzemi bortermelő nyilvántartását bor-pincekönyvben, vagy az e rendelet szerinti kisüzemi bortermelői nyilvántartás szerint vezeti.

Varga Zoltán
Nemrég jelent meg egy érdekes blogbejegyzés a folyamatos vércukormérés és az Apple Watch közötti "házasságról". Április 24.-étől jön a Dexcom új IOS-es applikációja, amely a folyamatos vércukormérő (CGM- continuous glucose monitoring) eredményeit okostelefonra és Apple…..
  Olaszrizling   Gohér Öreg sárfehér  ..
vargabor 2012.08.17 09:14:57
@vargabor: Reklámként csak annyit, hogy 19-én és 20-án éjfélig a Vince Balaton rendezvény keretében Keszthelyen a Festetics kastélyban és parkjában kóstoltatom az agyagliki dűlőből származó boraimat.Szeretettel látok mindenkit, főleg a Zolikat.
Varga Zoltán
vargabor 2012.08.23 11:25:05
@zoli: Én azért még mindig hiszek Csepregi-Zilai értékítéletének. Természetesen Németh Márton Ampelográfiai albumai is alapmű a szakmánkban, én is levettem a polcról.Érdekes dologra akadtam: előtted lévő kommentben "Rambo" írja, hogy az ő szőlőjükben a "Bálint" híres szőlőfajta volt.Az ampelográfia 2. kötetének 125.-ik oldalán olvasom a Bálint hasonnevei között a "Sárfehér" megnevezést, lejjebb írja a szerző, hogy "húsa puha, leves, olvadó;íze közömbös;leve színtelen;héja vékony, közepesen erős, tartós."
Lehet, hogy a régen szokásos többszöri szelekció jót tett a fajtának?
A témakörben érdekes lehet még, hogy a nemrég levédett "Aranysárfehér" fajtának semmi köze sincs a "Sárfehér" fajtához bár ezt hívják az Alföldön széles körben Sárfehér fajtának nagyobb területen fajtatiszta ültetvényként telepítették Kiskőrös környékén. Ha lehet, légy szíves küldj egy fotót - jellegzetes fürt, levél, hajtáscsúcs,levélfonák - a helyszín megjelölésével, hogy beazonosíthassuk Te melyiket nevezed Sárfehérnek- gondolom az igazit.
vargabor 2012.08.25 12:35:16
@zoli: Dr. Diófási Lajossal a pécsi kutató volt igazgatójával jó személyes kapcsolatot tartottam fent.Sajnálom, hogy nem értesültem a temetéséről, pedig a kutató címlistáján rajta vagyok, mivel minden évben kapok meghívót legalább egyszer a metszés bemutatóra. A későbbi igazgató és most a szőlőnemesítési tanszék vezetője ifj. Dr. Kozma Pál egyetemi évfolyamtársam volt a termesztési karon a szőlőtermesztési szakon, ő is szólhatott volna.
Olaszrizling Csopaki borkódex 2012.03.24 10:13:00
A magyarországi eredetvédelmi szabályozást sokat kritizálták már szóban, tettekből valahogy sokkal kevesebb termett. Csopakon a kevés szöveg, sok cselekvés elvet követik, megírták a rizling-védő Kódexet, ezt a borászatok mellett támogatja a település képviselő-testülete is,…..
A Művelt Alkoholista Fagykár 2012.02.24 07:45:00
Majdnem két hete jelent meg egy cikk, amely a tartós hideg miatt a szőlőkben keletkező terméskiesést minimum 25-30 százalékosra becsülte. A nyilatkozó, Varga Péter (Magyarország kedvenc borászata) a kiesést borra, majd forintra konvertálta, és nála a káróra 20 milliárdnál állt…..
vargabor 2012.02.24 19:10:09
Amennyiben "kukko" rám gondol, végig olvasója maradtam a blognak. Érdekességként említeném, hogy az 1974-ben írt diplomamunkámnak a címe: Különböző szőlőfajták fagytűrésének vizsgálata lineáris varianciaanalízissel.Előző évben a Kertészeti Egyetem szigetcsépi tangazdaságában decemberbe -23 celsiusfok volt és 21 fajtát vizsgáltam magaskordon ültetvényben.Egyetértve "hegyaljai"-val a vesszők termékenysége a cser résztől számítva az 5-ik emeletig növekszik, míg onnét a 13-15 szintig azonos értéket mutat. Az alsó rügytől távolodva a főrügyek fagyérzékenysége nő, és ez minden fajtára igaz. A különböző - Vitis vinifera - fajták fagyérzékenysége lényegesen eltérhet egymástól, így azonos körülmények között akár 30-tól 80 százalékig. A jelenlegi helyzetben a Balatonfüred - Csopak borvidéken elhelyezett automata meterológiai állomások azt mutatják, hogy a legalacsonyabb radiácós - talajfelszíntől 5 cm-re mért- fagy -20 celsiusfok volt, míg ugyanott 1,5 m magasan 14,3 celsius fok. A vesszőmintákat most szedjük, jővő hét elejére várjuk a borvidéki fagykárosodás eredményeit, valamint az atkafertőzés mértékének megállapítását.A vizsgálatot a Badacsonyi Szőlészeti- és Borászati Kutatóintézet végzi a borvidék megbízása alapján. Az fagykárosodás mértékét az aligai körzet kivételével 20-30 százalék közé várjuk.Ha lesz rá érdeklődés az eredményeket itt is bemutatjuk.Varga Zoltán
Elmúlt héten önkormányzati ülést ültek Zánkán. Gondoltam, közel egy hét elegendő lesz a jegyzőkönyv netes közzétételére, de csalódnom kellett. Sajnos ez esetben a Zánka TV sem bizonyult gyorsabb hírforrásnak. A legutolsó önkormányzati ülés náluk 2010. december 15-én…..
Jól picsán kellene rúgni a Bortársaságot. Annak idején vastagon megérdemelték a hátbeveregetést, hiszen az alapokra alapozva 1170 forintért olyan másfél literes fehérrel dobták meg a piacot, amivel többet tettek a minőségi borfogyasztás ügyéért, mint száz bajszpödrő…..
vargabor 2009.08.05 22:44:03
Pénz nincs, vita már van – arról, ki kerüljön a majdani százmilliók elköltéséről dönteni hivatott testületbe. Van, aki azt mondja, független, hozzáértő marketingszakemberek. És van, aki azt, hogy borászok. Is. Éppen kialakulófélben van a véleményünk, de a magunkét…..
vargabor 2007.11.23 01:35:55
Kedves Rambo!

Nézzük a szövegértési problémáimat :

1.A kérdés nem a falú, hanem a részvétel volt ! Ott voltunk!

2.A borfalut, tényleg félre értettem, de a Budapestin is ott voltunk.

3.Az előző kérdésed ez volt: " Másképpen kérdezek: ugye te is ismertsz olyan balatoni borászokat, akik ot voltak Etyeken?" melyre igennel válaszoltam.

Különben időtartamban, látogatók számában lényegesen többen voltak a Balaton körüli boros rendezvényeken, gondolom különösen ezt nem kell bizonygatnom.
Balatonboglár, Balatonfüred, Badacsony, Csopak, Balatonalmádi, Zánka, Keszthely, Héviz,stb

4.Az értékesitésnél miért fontos Neked, hogy szövetkezet legyen?

5.Szerintem is javítani kell a Balatoni Borok Háza marketingjén, de azt nem lehet mondani, hogy nincs ilyen.

6,Ez nem fesztivál, hanem csak egyszerűen: borhetek.Ebben az évben is voltál Balatonfüreden, vagy csak hallottál róla ?
Nem volt kólaautomatából csapolt bor.

7.Igyekszünk egyre alkalmasabbak lenni saját ügyeink vitelére, főleg ha sok pénzt kell fizetnünk kötelező jelleggel.

8.Nekünk 2007.december 15.-ig fizetnünk kell, lehet hogy ezt a 8 Ft/liter összeget még nem fizetted ?
Légyszíves becsüld meg, hogy augusztus 1-től mennyi liter bort vásároltál tőlünk magyar bortermelőktől, mert ezután fizetjük nem önként és nem dalolva a 8 Ft-ot literenként.

Várom megtisztelő hozzászólásodat, mivel, ha kényszerből is, de egy hajóban vagyunk.

M1-híradó az imént: bosszankodik meg tiltakozik néhány balatoni gazda, egy borászkodó orvos például, hogy hiába vágta, illetve vágná ki szőlejét tövirül hegyire úgy, ahogy azt az EU előírja, mégsem kaphatja meg a kivágásért elvileg járól max kétmilliós hektáronkénti…..
vargabor 2007.02.09 21:54:40
A jó témaválasztáshoz gratulálok, de pontosítani kell!
- Az EU nem ítélt 20 vagy más százalékot Magyarországon fölöslegesnek.
- A Balaton északi partján ahol a terület nagyobb hányada van, engedély esetén is csak a kétmillió töredékét kapná a termelő mivel az elmúlt öt évben kevés volt a termés és a szőlőszármazási bizonyítványokon alacsony termésátlagok szerepelnek.
- A legfőbb tévedés a témával kapcsolatban az, hogy támogatott kivágás esetén a kivágott szőlő területére többet telepíteni nem lehet.A szőlőt kivágó csak a területnagyságával megegyező telepítési jogát - kvótáját - veszti el az országával együtt, de akár másik saját vagy vásárolt telepítési joggal, akár másnap betelepítheti ő vagy más ! EZÉRT ÉRTELMETLEN KIZÁRNI A BALATON KÖRNYÉKÉT A TÁMOGATOTT KIVÁGÁSBÓL, MERT EZZEL KONZERVÁLJÁK A JELENLEGI ÁLLAPOTOT !
- A Balaton törvény csak I. szőlőkataszterbe tartozó területekre írja elő a szigorú korlátozást, de azt is sok hibával, pl. a területek lehatárolása nagyon régóta nincs frissítve.
- A Dula Bence nem tagja a Nemzeti Tanácsnak, de a Terméktanácsnak igen.
- A rendeletben a támogatott kivágás engedélyezése a Balaton régióban nem befolyásolná a beépíthetőséget, mível azt egy magasabb jogszabály - törvény - szabályozza.
- A támogatott kivágásnál a területet teljesen le kell tisztítani, mivel ennek ellenőrése után utalják csak a pénzt, s ez javítana egy - két elhanyagolt domboldal képén, ha csak időlegesen is.
- Sajnos a nyereségesség hiánya, alacsony szintje miatt nem tolonganak, a hobbi szőlőnél nagyobbat művelni kívánó vállalkozók.Kitűnő adottságokkal rendelkező területeket kínálnak reménytelenül eladásra.
Szívesen olvasnék minél több véleményt a témához kapcsolodóan.