Regisztráció Blogot indítok
Adatok
töppedt

0 bejegyzést írt és 249 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Rég írtam rieslingekről. Amikor visszatértem, elhatároztam, hogy nem fogom olyan mértékben fárasztani velük a kedves olvasókat, mint korábban. Szerintem elég korrektül sikerült is visszafogni magam figyelembe véve, hogy nem igen telik el hét, hogy ne bontanék legalább…..
…a kedves olvasóknak! A búcsú óta immár 4 hónapossá cseperedett a kislány. Lassan elmondhatom, hogy kialakult valamiféle rendszer, a családunk úgy néz ki viszonylag sikeresen adaptálódott a két-gyermekes életmódhoz.  A rendszer pedig valamiféle nyugalmat szül, így azt…..
töppedt 2014.01.28 07:39:00
A természethű borkészítést zászlajára tűző Terra Hungarica az elmúlt szombaton harmadik alkalommal rendezte meg a Gerbeaud Házban a Borszalont, 30 magyar borász mellett több külföldi kiállítóval, több mint 150 borral. A rendezvény iránt mutatott komoly érdeklődést jelzi, hogy már elővételben…..
Egy ideje már érzem, feltételezem a kedves olvasók is érzik, hogy mostanság a blog megtöltése tartalommal egyre inkább fáradtságosnak bizonyul. A részemről legalábbis. Ne aggódjanak, jó egészségnek örvendek, kóstolok is rendesen, a borok világa még mindig sok izgalmat tartogat részemre, ugyanakkor a…..
A sauvignon blanc-nal nem indult problémamentesen a kapcsolatom. Ez főleg annak tudható be, hogy sokáig kizárólag magyar italokkal próbálkoztam, és be kell valljam, a mai napig nem ittam igazán nekem tetsző honi sauvignon-t. Simon József 2002-es bora tetszett leginkább, de az is inkább egy remek…..
Azt hiszem a badacsonyörsi Folly Arborétum története számos vonatkozásában egy jellegzetesen magyar történet, de mégis valahogy másképp alakul, mint a hasonlók. A 19. század végén, dr. Folly Gyula dédnagypapa által alapított arborétum igazi különcség és üdítő színfolt a…..
A múlt héten egyszer csak olyan érzés tört rám, hogy Fekete Béla-bort szeretnék inni. Jó masszív, klasszikus somlóit. Aszalt sárga barack, méz, intenzív köves- sós ásványosság, némi rusztikus hangulat. Telt korty. Vastag ízek, érett-aszalt gyümölcsök, só és só.…..
töppedt 2013.06.23 19:03:58
Úgy néz ki ez a hét Dél-Franciaországé itt a blogon. :)  A Dél-Rhone további felfedezésével egyidejűleg régóta tervezett lépés volt Languedoc-kal való ismerkedés is. Franciaország legnagyobb, sokáig mellőzött borvidéke, amely inkább asztali borokkal töltötte fel az…..
A  Dél-Rhone kétségtelenül leghíresebb körzete Chateauneuf du Pape nagy kedvencem, jó néhány innen származó bor leírása szerepel már a blogon. A többi területről viszont még nagyon érintőlegesek a tapasztalataim, pedig állítólag megéri foglalkozni velük, mert…..
töppedt 2013.03.18 15:05:36
@drbarta: Az umami/természetes Na-glutamát (nem azonos a vegyipari előállítású kínai étterem szindrómát okozó porformában árult változattal) az alapvető édes, savanyú, sós és keserű íz mellett az úgynevezett „ötödik íz”. Megtalálható például a paradicsomban, a sajtfélékben, a halfélékben, a spenótban és a japán konyhában használt barnamoszatban és vörösborokban. A japán gyerekeket már kis iskolás koruktól tanítják a felismerésére.
A bor nekem is nagyon tetszett, iszonyúan itatja magát a "kérek még íz" dolgozik
Ausztriai síelésünk alkalmával érdekes fogásra bukkantam. Nézegetve szállodánk itallapját feltűnt, hogy a legolcsóbb palackos bor épp egy komolynak számító botritiszes édes bor, egy ruster ausbruch, mégpedig a régió egyik legnevesebb termelőjétől a Feiler–Artinger-től. Konkrétan 8 Euroért kínáltak…..
töppedt 2013.03.03 20:05:51
@shiraz: A roter veltliner és a sylvaner is pinot család?
töppedt 2013.03.04 13:17:29
@drbarta: És mi a helyzet a ham-burgerrel ? ::))

@shiraz
en.wikipedia.org/wiki/Neuburger

e szerint a Neuburger a roter veltliner és a sylvaner keresztezése
A Borrajongó Méreg a borban 2013.02.20 06:00:00
A világ egyik legismertebb laboratóriuma, az Excell, egy nagyon érdekes vizsgálat eredményét közölte a napokban. Összesen 300 francia bort teszteltek növényvédő szerekre a 2009-es és 2010-es évjáratokból Bordeaux, Rhone, Madiran és más délnyugat franciaországi borvidékekről. A…..
töppedt 2013.02.21 21:45:33
@zoli:
1- A kalapról : Nicolas Joly a biodinamika pápája és nem használ rezet

2- Az említett úr szerint a bort nem készítik, a bor születik. Ja, és a szüléshez nem kell felszívódó méreg
töppedt 2013.02.22 10:45:19
@zoli:
A 6000 éves szőlőkultúra 5970 évig jól megvolt felszívódó szerek/mérgek nélkül és ha én nem szeretnék ezekből naponta inni ezt nevezed te a gondolkodás hiányának. Legyen.
töppedt 2013.02.27 18:49:48
Dom. du Vieux Télégraphe: Chateauneuf du Pape La Crau 2003 Híres birtok Chateuneuf du Pape-ban. Nekem mindig is nagyon tetszett a neve, a címkéje, de most volt csak először alkalmam kóstolni a borukat. A birtok jelenlegi központjának a helyén a 19. század első felében valóban egy…..
Minden idők legnagyobb magyar sikerét könyvelhetik el a hazai blues rajongók. Little G. Weevil, azaz a 36 éves Szűcs Gábor nyerte a Memphisben véget ért 29. Nemzetközi Blues Fesztivál szóló/duó kategóriáját. Szűcs magyar idő szerint február 3-án hajnali 3 óra körül vehette…..
töppedt 2013.02.03 19:10:43
@Tamás Molnár: Azért a honlapján annyi lehetne: I was borned in Hungary
töppedt 2013.02.03 19:17:50
@sajó d.: Igazad van, bocs
A Borrajongó Ünnepi egyveleg 2012.12.31 06:00:00
A december kiemelten boros hónap. Egymást váltják a jeles alkalmak, felpezsdül a társasági élet, ilyenkor pedig egyik palack nyílik a másik után. Az elmúlt hetekben ezeket a borokat kóstoltam és fogyasztottam. Általában nem voltam túl jegyzetelős kedvemben, zömmel napok után vetettem csak papírra…..
töppedt 2013.01.02 11:44:06
Címadó borunk elméletben egy szokványos olaszrizling, mégis egy rövid pillanatra lefagyasztotta a borfórum-világot. Nem rosszakarásból, de kitudódott, hogy ennek a badacsonyi olaszrizlingnek vagy 45%-át a kozmopolita chardonnay adja. Már öreg Pista bátyám is megmondta, a bizalmas…..
töppedt 2012.10.18 02:47:11
@akov: Lehet, hogy félreérthető voltam. Nem feltétlenül arra gondoltam, hogy PTC van ebben a borban. A PTC-t csak tipikus példának szokták említeni a keserű ízérzékelés kapcsán. Az viszont biztos, hogy az emberek keserű ízérzékelése nagyon is eltér és az is biztos, hogy ennek genetikai háttere van. Persze abban igazad van, hogy sok más is befolyással van az ízlelésünkre, de ennek a kifejtése itt most nagyon hosszú és unalmas lenne. A populációs szinten megadott százalékok amúgy nem vetíthetők négy ember ízérzékelésére, pontosabban kis mintából (4 borkóstoló) nem lehet 75%-os érzéketlenségre következtetni.
A Bortársaság beerősített Burgundia-fronton. A Mondovino című filmből megismert Montille-család borai közül néhány most már nálunk is kapható. A távolabbi gyökerekre visszanyúló "Domaine" mellett a "gyerekek", Étienne és Alix  2003 óta működtetik a hasonló névvel fémjelezett Masion-t is, azaz…..
töppedt 2012.04.20 12:02:02
@drbarta: Louis Jadot: Bourgogne Rouge Couvent des Jacobins 2009-ra gondoltam. A véleménynyilvánítás (igazad van) az AM és közted lévő eltérő ízlésre vonatkozott. Ami a magyar pinot-k gyenge szereplését illeti : én ittam már nagyon burgundi típusút (Bott F 2009)ami akkor a VINCE-n (nagyon gyümölcsös, vibráló savú, élénk, elegáns) hordóminta volt. Sajnos 1 év múlva palackból kóstolva már a hordóminta közelébe sem ért. Ennek ellenére én találok számomra kedves magyar pinot-kat a "halpiacon" nem burgundi áron
töppedt 2012.04.20 21:21:19
@drbarta: Tulajdonképpen teljesen igazad van. A helyzet az, hogy minden szőlőnek megvan a saját hazája, ahol jól érzi magát, és a legszebb arcát mutatja. Be lehet telepíteni a merlot-t a CS-t Toszkánába, még akár az árát is fel lehet srófolni az egekbe, Bordeaux akkor is Bordeaux marad. Ugyanez van a rizlinggel és a pinot-val amit nem biztos, hogy érdemes elvinni máshová, mert nem lesz olyan jó. Nekünk meg talán az a feladatunk, hogy mutassunk olyan szőlőfajtát/bort a világnak, amit nem érdemes innen elvinni mert máshol nem lesz olyan jó. Persze attól, hogy a diófa a felső-Tisza vidékén otthon érzi magát még sokan fognak hódolni máshol is a diótermesztésnek és uram bocsá még jóízűen esznek is belőle. Amúgy éljenek a "borbuzik"
A tavalyi év első igazán meghatározó nagy vörös élménye volt a tétel. Többször eszembe jutott azóta, hogy rá kellene újra próbálni, csak hát elég drága mulatság csak úgy nézegetni. Vannak olyan esetek, például a nagy Bordeaux-Villány párbajunk, amikor ez a késztetés különösen erőssé válik. Szívem…..
töppedt 2012.04.13 10:34:34
A Művelt Alkoholista Kődivat 2012.02.22 09:32:00
A mineralitás erősen túlértékelt. Évek óta így gondolom, és évek óta egyedül maradok ezzel a véleményemmel. Szó nincs arról, hogy zavarna, ha megjelenik egy borban, de nem tartom a minőség, még kevésbé a magasabbrendűség csalhatatlan jelének. Egy ideje tudom, hogy majdnem…..
töppedt 2012.02.23 10:52:40
@drbarta: Ez földrajz és pénztárca kérdése. Ha mindketten a Côte-d’Or-on űznénk a mesterségünket akármikor kinyitnánk egy Romanée-Conti-t az aktuális vacsorához, de sajnos nem így van. Azért ne panaszkodjunk:))
A Borrajongó Pezsgőzés V. 2011.12.23 06:00:00
Mostanában rákattantam a pezsgőkre, így az elmúlt hetekben megint néztem néhányat. Mindegyik kapható itthon, remélem Szilveszter előtt lesz, aki hasznát veszi a jegyzeteknek. :) Íme:..
töppedt 2011.12.23 16:41:03
töppedt 2011.12.23 16:50:49
@Bodomi: Isteni a paprika
Az alapító borászok és befektetők ígéretesen induló és alkalmanként látványos objektumokat eredményező együttműködése egyre gyakrabban végződik - olykor pereskedésig fajuló - szakítással, névhasználati vitával. Csak kapásból néhány keserű ébredés, ami a…..
A Borrajongó Egér a borban 2011.12.06 06:00:00
Amilyen aranyosak és ártatlanok az egérkék a mesében, legalább olyan undorítóak a spájzban vagy a cipőben. Ennél is visszataszítóbb, ha az isteni ital fogyasztása közben azon kapjuk magunkat, hogy mesebeli kedvenceink nagyon is valóságosan szánkáznak lefelé torkunkon. Ilyenkor…..
töppedt 2011.12.07 19:09:28
@akov: Rébuszokban beszélsz, tele van ellentmondásokkal. "nem írom le, mert teljesen felesleges, nem sok borissza útját keresztezi." Akkoe a posztban is felesleges leírni.
A Balaton-felvidéken amúgy remek borok vannak, igazán nehéz belefutni egeresbe. A sajátjaim közt sajnos már volt ilyen, de azok nincsenek kereskedelmi forgalomban.
Andrew Jefford (Anglia gyomorbajos válasza Matt Kramerre) november eleji posztjában a borkóstolás helyes gyakorlatán elmélkedik. Amit a vak és a nem vak kóstolásról mond, - hadd legyek ennyire elfogult - nem teszi elavulttá saját okoskodásomat (Vakteszt, avagy a mesterséges…..
töppedt 2011.12.01 21:09:37
@akov:
Te szándékosan nem akarod érteni miről beszélek.
Mi annyira más nyelvet beszélünk, hogy nem kísérletezem tovább
töppedt 2011.12.03 17:01:26
A Művelt Alkoholista Pinot-szűzek 2011.11.11 06:00:00
Amennyire hidegen hagy a chardonnay-k lecsúszása, annyira örülök, hogy szaporodnak a megfizethető pinot-k. Egyessel azért kevés árcédula kezdődik, de ahogy a magyar nemzetgazdaság ráfordul az elrugaszkodó pályára, úgy szaporodnak a 10 eurónál olcsóbb pinot-k (a jobbakból…..
töppedt 2011.11.14 09:47:33
@szenvedély S.:
Bott Frigyes Pinot noir 2009
Csobánci bormanufaktura 2008, 2009
töppedt 2011.11.14 18:56:09
@szenvedély S.:
Terroir Club
http://terroirclub.hu/index.php?data[mid]=3
Azzal a jelszóval veselkedtünk neki ennek a sorozatnak, hogy honi klasszikusokat sorra véve megpróbáljuk megérteni, hová tartanak, kik is ők, és hogy hogyan is állnak azzal a bizonyos, klasszikusoknál elodázhatatlan kérdéssel, az érlelhetőséggel. A már megénekelt tételeket…..