Regisztráció Blogot indítok
Adatok
aum

0 bejegyzést írt és 524 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Még ma délután is úgy tűnt, hogy végre az MSZP-P is hajlandó tenni valamit a koordinált ellenzéki indulásért. A hírek arról szóltak, hogy 2-2 körzetben visszalépnek egymásnak az LMP és az MSZP-P jelöltjei. Ám estére kiderült: az MSZP-P egyáltalán nem gondolja komolyan. Sőt.   A Zoom.hu úgy…..
aum 2018.04.03 23:37:33
@streeeet: ott a pont, Együtt-Momentum-Párbeszéd-LMP = Új Pólus, most már látszik, hogy ebbe kellett volna beleállni annak idején. MSZPDK totál átverés.
BEKIÁLTÁS Hadházy folytatja 2018.03.09 10:07:16
Feljelentést tett Hadházy Ákos a repülési naplójának ellopása miatt. Megtettem a mai napon. És köszönöm! - válaszolt március 9-én, pénteken 9:28-kor Hadházy Ákos, az LMP társelnöke arra az üzenetre, amit előző este 20:30-kor juttattam el hozzá. Az előzmény:..
aum 2018.03.10 18:59:19
@Ma Baker: elég kamuszagú a svéd-magyar csaj sztorija. Orvosi állásnál a svéd nyelv ismerete biztos, hogy fontos kritérium, akkor meg 100%, hogy svéd orvos kapja, ha jelentkezik rá. Én is jelenzkeztem néhány éve Göteborgba (okés nem Stockholm, de a második legnagyobb városuk) egy állásra, előny volt a svéd nyelv ismerete és végül svédet vettek fel.
Az is kamugyanús, hogy a rendőrök nem tesznek semmit a molesztálások ellen. Nem is olyan rég pont az volt a hír, hogy milyen nagy a nők elleni zaklatásos esetek száma Svédországban, ezt pedig hivatalos statisztikák mutatják. Hozzá kell tenni, hogy ott igencsak működik a női öntudatosság és azt is zaklatásként kezelik és feljelentést tesznek, ha egy férfi kolléga megdícséri a női kolléga kinézetét. Ez ott zaklatásnak számít, nálunk nyílván ilyenért még senki nem tett feljelentést. Az totál zavaros, amit a riportalany a tények elhallgatásáról mond, miszerint a megtörtént esetek több, mint 50%-kát nem közli a média. Megnéztem a statisztikát, tavaly Budapesten 1066 db zaklatásos bűncselekmény miatt indult eljárás, Hát én sem érzékelem, hogy naponta 2-3 ilyen témájú hírt leadna a napisajtó vagy a híradó. Szóval itt nem elhallgatásról van szó, hanem szimpla információs asszimetriáról. Nem folytatom, választási kampány van, minden eszköz bevethető úgy tűnik.
Akad 4 állítás. Laár Andrásé, a fia mai postja, a rendőrség eddig közlései, és Király Edu postja. Induljunk ki abból, hogy nem tudjuk melyik állításoknak hihetünk és milyen mértékben. Laár András és a fia sem ugyanazt mondja, de vannak közös pontok amik érdekesek, és vannak teljesen…..
aum 2018.01.04 12:56:16
Kedves Válasszunk, rád is igaz, hogy előbb kellett volna megvárni, míg minden érintett fél nyilatkozik és utána bejegyzést írni. Ennek megfelelően részedről is egy "bocsi" illett volna a korábbi Edu-párti, Laár fikázó írásodért.
Képzeld el, hogy ellopják a nagy értékű és elég egyedi holmidat, ami aztán elég valószínűleg előkerül valakinél. Szerintem te is szaladnál a rendőrségre. Természetesen nem vagy benne 100%-kosan biztos, éppen ezért a rendőrség is azt javasolja, hogy egy nyomozó segítse a tisztázást. Elég tiszta sor. Egyedül az nem világos, miért kellett a megbilincselés? Ez ugyanis kényszerítőeszköz, amit csak alapos indokkal lehet alkalmazni. Talán ellenállás volt?
Ami valóban kissé eltúlzott, az az orgazdasággal megvádolás Dávid részéről. A jogszolgáltatás (szándékosan nem igazságszolgáltatást írok) piszok kacifántos és konkrét esetben tényleg a bíróság ítélete az egyedüli mérvadó. Mérlegelhet úgy a bíróság hogy okkal gondolhatta a lopott erősítő vásárlója a gyanűs eredetet, pédául az áron aluli felkínálás, hiányzó papírok, anonim eladó, stb, miatt és ezért megáll a vád. De éppen minősíthet úgy, hogy a jószándékú megkeresés miatt Eduárd cselekménysora társadalmilag nem veszélyes, hiszen bár vett egy gyanús holmit, de miután megtudta, hogy az tényleg lopott lehet, inkább a megkárosított tulajhoz juttatta vissza. Én inkább az utóbbira voksolnék és ezt erősíti Laár András viszonylag békés megnyilatkozása. Mivel tényleg két alapvetően jószándékú zenészről van szó (sőt, a kitűnő dobos, Dáviddal együtt háromröl), a legüdvősebb a felek békülős, parolázós, a "végén csak megoldottuk" gesztusa lenne.
Naiv ügyfél szomorúan értesült róla, hogy január 1-től kötelező a külföldre feladott ajánlott csomagot kizárólag elsőbbségi felárral lehet igénybe venni: Hiába a milliárdos kampány, a mantraként ismételt REZSICSÖKKENTÉS, vannak még bátor ellenállók és…..
aum 2014.02.13 17:45:56
@szombi:
a szlovák postánál 1st class és 2nd class angol fordításban, vagyis van elsőbbségi és nem kötelező az ajánlott (registered) mellé ígénybe venni. A Magyar Posta hónaljszagú értelmezése szerint tehát a szlovákok megszegik a nemzetközi postaegyezményt.
aum 2014.06.20 12:11:40
@▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓:
Első nekifutásra a Versenyhivatal elutasította az eljárás megindítását arra hivatkozva, hogy a fogyasztók kizsákmányolása nem jelentős mértékű. Ez a lényege, kabaré... Próbáltam kihúzni belőlük, hogy WTF, de nem nagyon tudtak további magyarázattal szolgálni.
Valószínűleg túl érzékeny ügyről van szó, nem lehet a Postát csak úgy megküldeni egy ilyen eljárással, hiszen az óriási anyagi és presztízsveszteséggel járna. A Versenyhivatal egyébként csip-csup ügyekben is eljár, a kedvencem:
www.gvh.hu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/2010-es_sajtokozlemenyek/6270_hu_nem_jart_kard_a_nindzsa_jelmezhez.html
Alacsony vagy magas részvételi arány a kedvező? Nekünk vagy az országnak? Okosabbak vagyunk-e, ha sokan vagyunk? Áltudományos okoskodás, melyben a szerző igyekszik senkit sem megsérteni! A vasárnapi eredményhirdetést követően megindult a bűnbakkeresés, a vádaskodás és a…..
aum 2014.04.11 14:57:59
@vitalis06: pesti vagyok, de mélyen egyetértek az általad leírtakkal!
A Jobbik ideológiailag a MIÉP-pel helyettesíthető, velük ellentétben mégis középpárttá erősödtek, pont az alulról szerveződés és a közösségfejlesztés miatt, ami a MIÉP-ből hiányzott.
Az álbaloldal elvesztette a társadalmi beágyazottságát, némi nosztalgia és Gyurcsány fan club, ami hozzájuk köti az embereket. Ha nem lett volna ekkora demokrácia-rombolás a Fidesz részéről, akkor még rosszabbul szerepeltek volna.
aum 2014.04.11 15:11:22
@skaven: ha jól tudom, pont vidéken erősödött az LMP egyes körzetekben (Pest, Csongrád, Baranya), miközben Pesten jóval a 2010-es eredmények alatt teljesített. A 2012-es pártszakadás itt érhető leginkább tetten, hiszen szinte a teljes fővárosi politikusgárda lelépett és pont a vidék ellenállása miatt maradt az LMP különutas.
Pár nappal a parlamenti választás előtt egyszerűen nem lehet mással foglalkozni, mint a várható eredménnyel. Bármerre járok, mindenki ezt kérdezi, liftben, benzinkúton, focimeccsen, de még fűnyírás közben is. Előrejelezni nem könnyű, különösen, ha a jövőről van szó –…..
A marihuána tönkretette a családomat és a pszichiátriára juttatta a fiaimat Horvátországban a marihuána legalizálása mellett több politikus is kardoskodik. A legismertebb közülük Mirela Holy, korábbi környezetvédelmi miniszter. A szer saját fogyasztási célú, csekély…..
aum 2014.03.10 17:07:14
Érdekes, nálam a pánikbetegség először koffeintől jött elő és sajnos 20 év után abba kellett hagynom a kávézást, mert kikészít. Sokáig szívtam is, semmi mellékhatás, miután abbahagytam 1 évre rá kezdődtek a pánikos tünetek. Azokkal értek egyet, akik szerint nagyban egyén függő, hogy kire melyik szer veszélyes és melyik nem. Az orvosi célú kutatásokat és használatot támogatom; tényleg kár lenne veszni hagyni egy természetes sokoldalú gyógynövényt.
Én a pánikbetegségre modern antidepresszánst szedtem, de elég durva mellékhatásai voltak. Mostanában természetes gyógynövénykivonatot használok és semmi mellékhatás. Bár már nem szívok, de volt olyan hogy vendégségben véletlenül megettem egy űrsütit és pont egy durva pánikrohamom volt, amikor a felszívódás után el kezdett hatni és teljesen jó lettem tőle. Nálam valahogy a szorongásoldó hatása érvényesül, de ettől még el tudom képzelni, hogy más túlpörög vagy bekattan.
18 év alatt tiltanám a füvezést, 18 év felett meg egy orvosi teszttel (ami egyben felvilágosítás is) lehetne "jogosítványt" szerezni hozzá. A legalizálás adóbevételeit pedig szigorúan oktatásra és tömegsportra lehetne csak fordítani.
Semmiképpen nem kéne divatot csinálni a füvezésnek, de ezt már látjuk az alkoholnál is mennyire káros. Társadalmilag teljesen elfogadott az ivászat, sőt még politikailag is támogatott, mint hungarikum - lásd pálinkafőzés. Simán mennek az alkoholt reklámozó hirdetések, hány ilyen "életérzés" reklámot tolnak az ember képébe, úristen! Aztán ne csodálkozzunk, hogy van 800 ezer alkoholista, egyed falvak teljes férfilakossága gyakorlatilag alkoholfüggő. Jelen pillanatban ez sokkal komolyabb társadalmi és egészségügyi kockázatot jelent, mint a fű. De ahogy az alkohol gasztronómiai és mértékkel fogyasztva kedvező élettani hatásait is lehet oktatni, úgy a fűnél is lehetne találni egy társadalmilag és az egyén számára is optimális megoldást.
aum 2014.03.10 20:12:05
@ZF2: milyen összefüggés?
szinte csak tényeket közöltem, az összefüggéseket nehéz bizonyítani. pl. a pánikbetegség bár nagyon elterjedt, még sincs orvosbiológiai magyarázata, csak sejtések vannak.
arra próbáltam rávilágítani, hogy ahány ember annyiféle hatás, érzékenység a különféle pszihoaktív szerekre. van akinek meg se kottyan napi 4-5 kávé, nálam először a napi második volt túl sok, aztán már egyáltalán nem esett jól a koffein.
Egyik nap még 6%-ot mérnek az LMP-nek, másik nap már csak 2%-ot, hogy van akkor most ez? Papíron minden egyszerű, a gyakorlat viszont teljesen meghazudtolhatja a statisztikát. „Rátok fogok szavazni ígérem, de hadd menjek már, mert sír a gyerek!” – nem ritkán hallott mondat ez, ha…..
aum 2014.02.28 16:30:39
@Valóraváltógép: Róna Péter volt a 2014-es választási program megalkotásának a főkoordinátora-irányítója. Amúgy én nem tartom annyira jófejnek, a "devizahitel mint rossz termék" fejtegetése enyhén szólva is szakmaiatlan és hiteltelen.
aum 2014.02.28 18:16:45
@Valóraváltógép:
Róna Péter dobta be először 2009 táján a "devizahitel hibás termék" fejtegetést, tőle vette át később a Fidesz. Nekem ez olyan kiforgatott amerikai stílusú jogászkodásnak tűnik, arról nem is beszélve, hogy ha tényleg így van, akkor már a devizahitelek megjelenésekor - 2004 körül - kellett volna szólnia. Érdekességképpen megemlítem, hogy a non-profit közműszektor is az LMP-nél jelent meg először, amire ugye most csapott le a Fidesz. A különbség, hogy az LMP-nél mindez egy átgondolt ökopolitikai koncepcióba illeszkedik, a Fidesznél pedig hatalomtechnikai manőverként vetik be.
aum 2014.02.28 19:30:16
@Fyall: a devizahitel rendszerszinten jelent problémát, mivel túlságosan elterjedt. Önmagában jogilag nem támadható, hiszen ilyen alapon hibás termék lenne a részvény, a kaszinó de még a kaparós sorsjegy is, hiszen azokkal is lehet veszíteni. Egyszerűen be kellett volna húzni a féket, amikor kezdett tömegessé válni, szigorítani a hozzáférést, extra céltartalékot követelni a bankoktól, vagyis elvenni a kedvüket a nyakra-főre hitelezéstől. A betiltás kicsit a ló túloldala, hiszen most az sem tud felvenni, aki például jövedelmét devizában pl. itt élő német nyugdíjas.
Kár erőlködni, a közvélemény nem fog felháborodni, bármennyire is szeretnék, nem lesz hatása az ellendrukkereknek, az emberek nagyon is jól tudják, mi az érdekük, Magyarországon az atomenergia a nyerő – írta ma egy rendszeresen kommentelő Fidesz-szimpatizáns a blog fb-oldalára.…..
aum 2014.02.12 04:57:32
Elég érdekes konteot hallottam Paksról, bár nem vagyok ezek híve, de logikusan hangzik.
Szóval van egy osztrák bank, a Volksbank, melynek kelet-európai leánybankjait - közte a magyart - 2012-ben vásárolta fel az orosz Sberbank. Ez egy orosz állami gigabank, amelynek első embere természetesen Putyinnal is igen jóban van.
A Volksbank ügyféladatai tehát orosz kezekbe kerültek és átnézve a gyanúsabb neveket és összeget találtak néhány zsarolható politikust. Az egyik nevet most ismertük meg: ő Simon Gábor, az MSZP bukott alelnöke.
Itt érdemes kis kitérőt tenni, hiszen nem szokványos módon derültek ki Simon zűrös számlaügyei. A számlanyitás és a gyanús számlamozgás még 2008-ban történt, azt azonban csak 2013-ban jelezték a magyar hatóságoknak. A magyarázat meglehetősen életszerűtlen, miszerint csak most vették észre, sőt az ügyészség hivatalos magyarázatát már a külföldi illetékes szervtől meg is cáfolták.
A konteo szerint Simon volt az üzenet a magyaroknak, hogy az orosz politikai és üzleti körök terhelő adatokkal rendelkeznek az itteni politikusokról. Bár a paksi ügyről szinte több a találgatás, mint a tényszerű megállapítás, van egy dolog, ami végképp érthetetlen - még Török Gábor számára is :)
Hogy miért pont most kellett lóhalálában, a választási kampányra rátolni a paksi döntést? Ez nyilvánvaló támadási felület, szinte amatőrség. Az idő nem sürget, a gáztárgyalások bőven ráérnek még, minden egy választási győzelem utáni kényelmes paksi döntés felé mutat.
Csakhogy az oroszok kezében a zsarolási potenciál a legtöbbet a választások előtt ér. Azt már megtapasztaltuk Gyurcsány Ferenc esetében, mit ér a választások után egy leleplezés: az eredményen és a 4 év biztos kormányzáson nem sokat változtat.
Tehát az oroszok nem kockáztattak és megzsarolták Orbánt: vagy most köti meg Paks kettőt vagy megkapja Öszöd kettőt.
aum 2014.02.12 19:37:47
@humboldt:
Jók a kalkulációk, én is ezekkel számoltam, bár kicsit több a törlesztés, kb. 1000 millió €.
A 11. pont magyarázata egyszerű: az atomerőművek fénykora a 60-as és 80-as évek között volt és energiatermelő szerepükön túl kellett a technológia az atombombákhoz. Az reaktor-fűtőanyag és a fegyver minőségű urán között csak a dúsítás mértéke a különbség, az elhasznált fűtőanyagból pedig plutónium nyerhető, amiből megint csak lehet bombát csinálni. Nem véletlen, hogy a békés célú atomenergia-program mindig összekapcsolódott a fegyvergyártással (lásd Észak-Korea, Irak, Irán). Ott van a tórium, amely szintén alkalmas reaktor-fűtőanyag céljára, de mivel bombát viszont nem lehet csinálni belőle, a tóriumot eddig csak kísérleti reaktorokban használták és használata nem terjedt el.
A hidegháború végével a nukleáris reaktorok szerepe átértékelődött és gazdaságossági megfontolások miatt háttérbe szorultak.
Van abban valami egészen hátborzongató, hogy pont azon a napon, amikor a jegybank szakértői stábja letesz egy újabb profi tanulmányt az asztalra, a Monetáris Tanácsra szabadított fidesztrollok bődületes faszságokat böffentenek bele a vakvilágba. De mint tudjuk, már három hónapja…..
aum 2012.11.06 22:47:55
@ormány triktor:
320-at nem nevezném bázisnak, 310 felett is talán, ha egy hétig lengett ki az árfolyam, ez nálam szimpla spekulációs támadás, utána meg szünet nélkül esett nyilván a shortzárásoktól is.
Maradjunk annyiban, hogy a piaci egyensúly 300 alatt lehet. 260 meg kurva régen volt, jelenlegi körülmények között nem reális.
Szerintem kielemezték már elégszer, miszerint a monetáris politika eszköztára (aminek egyik fő eszköze az alapkamat) kevéssé képes befolyásolni a hazai gazdasági folyamatokat. Ennek oka egyrészt a nem ideális fiskális politika, a gazdaság szerkezete, a bankok hitelezési politikája és a megtakarítások összetétele.
Leegyszerűsítve a gazdaság szereplői nem az alapkamatra "lőnek", mind az inflációs transzmisszió, mind a hitel-betét politika kevésbé kamatfüggő, mint egy "normális" fejlett gazdaságban.
aum 2012.11.06 23:13:47
@Kuviklacz: mert a nettó ár nem változott. Gyakorlatilag az adók szerkezete úgy módosult, hogy SZJA csökkent, ÁFA nőtt. Meg amúgy is egyszeri hatás, ami januárban ki is fut.
aum 2012.11.06 23:29:01
@ob.szerver: ha gáz lesz, jön az IMF - legalábbis elméletileg :)
Népmesei fordulat: a tücskök jól járnak és jövőben indulhat a hangyák pazarlása is. Azt már egy hete tudjuk, hogy a központi költségvetés adóssága jövő év februárjára több, mint 610 milliárddal növekedni fog - ennyibe kerül az Orbán Viktor…..
Hagyjuk a felesleges tiszteletköröket, Róna Péter általában okosakat mond, leginkább akkor, amikor a jelenlegi rezsim gazdasági ámokfutását szedi szét cafatokra. Sajnos azonban ebből sokan azt a következtetést vonják le, ő is a megmentőjelöltek között van: ó, milyen okos…..
aum 2012.10.23 11:49:41
@==T==:
Lehet win-win a szituáció középtávon, ehhez azonban az kell, hogy rövidtávon a társadalom elfogadja egyes csoportok átmeneti érdeksérelmét a szerkezeti reformok és válságkezelés sikeres végrehajtása érdekében. A legnagyobb probléma pontosan ennek a józan belátásnak a hiánya. Ezért lehet a Bokros-csomag, vizitdíj, stb. közutálat tárgya, ezért nem lehet pl. nyugdíjat csökkenteni.
Ahhoz, hogy ez a berögzült reakció megváltozzon kevés azt mondani, "most átmenetileg rosszabb lesz, de majd utána jobb", mert ezt az emberek már nem hiszik el. Hatalmas a bizalmi deficit, ezzel kellene valamit kezdeni - és ebben Bajnainak igaza van, mégha ő az üzleti világ bizalmának visszaszerzésére gondolt.
Tehát szükség lenne egy széleskörű összefogásra és megállapodásra (pártok, szakszervezetek, nyugdíjas érdekképviseletek, stb.) ami megalapozhatna egy valódi szerkezeti reformot.
A cél legfontosabb eleme természetesen a gazdaság helyretétele, a multik és hazai vállalkozások valamilyen optimális mixével. Ehhez egy jó adó- és támogatáspolitika kell, semmi több.
A kilábalás fontos eleme az államháztartás reformja, a bürokratikus vízfej leépítése és a korrupció visszaszorítása. Elég csak ránézni a korrupciós és versenyképességi világranglistákra, igazán illene a balkáni és afrika-közeli szintről legalább az első 30-ba bekerülni.
aum 2012.10.23 12:11:51
@==T==: 10% jó esetben :(
Nyílván a 90% meggyőzése nem egyszerű feladat, de meg kellene próbálni.
Bokros-csomag kritikájával egyetértek, sok felesleges elem volt a 25 pontban plusz egy ritka gusztustalan politikusi szereplés. Csak emlékeztetésül: Bokros zsebredugott(!) kézzel beszélt a Parlament előtt tüntető diákokhoz.
Ezzel együtt a maga idejében szükséges volt a csomag és elég nyílvánvalóan működött is, beindította a rendszerváltás utáni aranykorszakot.
„Az pedig pusztán hit kérdése lesz, hogy hazudott-e a kormány, vagy megvédte ismét az embereket az IMF-től. A beszélő bot náluk van” – írta tegnap egy olvasóm, aki szerint elkapkodott volt azt gondolnom, hogy Orbán Viktor sárvári videózása után csak két kimenet lehetséges.…..
aum 2012.09.08 16:21:04
@jjulie:
Nézd, én rendkívül kritikus vagyok a mostani rezsimmel is.
Nem szavaztam rájuk és nem is érdemelték meg.
Aki idejön erre a fórumra és nem bérkommentelő, az nyílván kíváncsi mások véleményére, amely sok esetben eltér az ővétől. Tehát teljesen felesleges háborogni a tiédtől eltérő vélemények miatt. Jó esetben tájékozottabb leszel és természetesen kaphatsz egy független és alapos politikai elemzést TG-től.
aum 2012.09.08 16:25:59
@panelburzsuj:
A szlovákoknak milyük van, ami nekünk nincs?
Rosszabb helyzetből indultak, elhúztak mellettünk.
Attól tartok a fő különbség, hogy nekik nem voltak száz napos programjaik meg táncoslábú miniszterelnökük.
aum 2012.09.08 16:36:58
@jjulie:
Féreg vagy te, baromarcú.
Zsemledisznó Adóstatisztika 2012.02.08 13:23:00
Állítólag visszaszorulóban a bürokrácia. Gondoltam egyet, és utánaszámoltam. Reál gondolkodású emberként nem az adótörvények filozófiai értelemben vett jelentését kutattam, hanem egyszerűen megmértem őket kilóra.Rémisztő.  Sajnos sehol nem találtam az összes magyar…..
Egy normális jogállamban a rendőrség szerepe arra kellene, hogy korlátozódjon, hogy a társadalmi normák felett őrködjön. A törvények betartatása és az ésszerűség egymást átölelve kellene, hogy érvényesüljön cselekedeteikben. Ozora. Lehet hallani az ozorai fesztről ezt-azt.…..
aum 2012.08.10 15:13:02
Orbán Viktor miniszterelnök 2012. július 1-jén, az Országgyűlésben ismertette a kormány legújabb, tíz pontos akciótervét, amely a kisvállalkozások, és bizonyos korcsoportok elhelyezkedését próbálja segíteni. Világmegváltásról szó sincs, a 300 milliárdos program legtöbb…..
aum 2012.07.06 12:13:44
@lobster thermidor:
Tizenéve vállalkozok, ebből 4 éve főállásban, közgazdász és informatikus végzettséggel. Öt földrészre szállítok, a héten például Dél-Afrikába, Olaszországba, USÁ-ba. Kisvállalkozás, egy alkalmazottal. A személyeskedést tartsd meg magadnak, nem vagyok a Barátocskád, különben is ilyen szavakat a kádári generáció használt, örülj a nyugdíjadnak, amíg van, aki fizeti.
aum 2012.07.06 12:38:35
@Könnyen elkaptuk, uram!:
Beruházási döntésről van szó, aminek egyik eleme a költség-haszon elemzés. Az vitathatatlan, hogy kedvezőbb az alacsonyabb adó, de természetesen sok egyéb tényezőt is figyelembe kell venni: piaci kereslet, tőkeigény, üzemeltetési költségek, stb.
Munkaerőnél ugyanígy.
Leegyszerűsítve a következő szcenáriók vannak egy kkv előtt:
- túlélés, nem vesz fel alkalmazottat, csak azt tartja meg, akit muszáj
- fekete-szürke gazdaságban foglalkoztat így csökkentve az adóterheket
- "el is lehet innen menni"
Ehhez képest most bejön, hogy legálisan is tud ésszerű adómértékek mellett foglalkoztatni.
Amit alapvetően tudni kell a kkv kontra multi viszonylatában, hogy a kkv a hozzáadott termelési érték arányában sokkal több adót - jellemzően munkára rakódó adót - fizet, mint a multi.
A multi jellemzően olcsó, pár százalékos kamatú hitelből beruház, milliárdos gépparkot vesz, amit pár ember kezel, így egy dolgozóra több tízmilliós termelési érték jut. A munkajellegű ráfordításai és az arra rakodó adóterhei elenyészőek a termelési értékhez képest. ÁFÁ-t nem fizet, mert jellemzően exportál 0%-kos kulccsal, sőt a rezsiköltségei után még ÁFA visszaigénylő pozícióban is van. Társasági adót a beruházási kedvezményei miatt szintén nem fizet vagy ha már lejárt a kedvezmény, akkor a cégcsoporton belüli számlázgatásokkal adóparadicsomban lévő leányvállalatnál realizálja a nyereségét. Iparűzési adót csak akkor fizet, ha nem sikerült az önkormányzattal megegyezni beruházási kedvezményben, illetve az már lejárt.
Tessék megnézni a magyar költségvetést: EVA jogcímen 200 milliárdot vár a költségvetés, társasági adóból meg 356 milliárdot.
Vegyük hozzá a nem evás egyéni vállalkozókat meg mondjuk a pár fős kisvállalkozásokat és máris ott tartunk, hogy a kkv-k fizetik az adók jó részét.
Tisztelt Blog olvasók! A napokban szerencsém volt egy érdekes elbeszélgetésen részt venni! A csömöri Teli Tál hirdet konyhalány ill. pultos állást. A tulajdonos mindenkit behív elbeszélgetésre és közli a munkafeltételeket:   -munkaidő reggel 7-től este 9-ig -2 nap munka…..
aum 2012.04.28 16:31:14
@neoteny: gondolj bele, mit szólna az Audi, a német kormány, az EU, ha az Audit elkezdenék adóztatni.
Lenne ám érdekérvényesítés!
Helyette inkább kitalálnak egy 23. lehúzást a kisvállalkozónak, mezei alkalmazottnak.
A kizsákmányolás kifinomult formája profitot kisajtolni a szegény, kiszolgáltatott országból.
De visszatérve a kisvállalkozók sirámaira:
ha valaki ad egy linket, leírást arról, hogyan lehet ma Magyarországon tisztességesen vállalkozni, annak szépen megköszönném, hasznosítanám, terjeszteném. Sajnos ilyen formulát nem tudok, legalábbis, ami a 90% számára járható és nincs benne offshore vagy hasonló simli. A "nem muszáj vállalkozni" pedig tartalmilag ugyanazt fejezi ki, mint az "el lehet innen menni" by Fletó.
aum 2012.04.29 00:29:44
@droid_: szerintem nem nekem kellene kiszámolni, hogy nemzetgazdaságilag megéri-e az audit tízmilliárdokkal támogatni közvetlenül és százmilliárdokkal az elengedett adókon keresztül közvetve, ugye? hanem talán a kedves döntéshozóknak kellene engem, mint választópolgárt meggyőzni a beruházás hasznosságáról. készítettek hatástanulmányt? nyilvánosságra hozták? na vajon miért?
mégegyszer leírom: úgy könnyi legálisan vállalkozni, hogy az audi nem fizet (vagy nem annyit, mint a mezei vállalkozás)
1. társasági adót
2. helyi adót
3. áfát
hogy mellé megdobják tízmilliárdos támogatással - hja a világ három legértékesebb cégének egyike a volkswagen csoport, amibe az audi is tartozik -
hogy 2-3% kamatra kap hitelt, amiből megveheti a milliárdos gépparkot, amivel olyan hatékonysággal tud dolgozni, hogy egy munkásra 60-70 milliós termelési érték jut.
ilyen feltételekkel röhögve kifizeti a k-európai bért járulékostul együtt.
megkérdezném, hogy a fenti ideális feltételek vajon miért nem állnak a mezei kisvállalkozó rendelkezésére?
nagyon jól lehet tudni a választ: az audi visszaoszt (pl. sporttámogatás, ilyen-olyan csókos cégek, telekspekuláció), gazdasági és a hozzá kapcsolódó politikai súlya miatt nyomást tud gyakorolni, befolyásolni a pálya lejtését.
aum 2012.04.29 02:56:23
@droid_: jó, tegyük fel létezik egy megbízható hatásvizsgálat (ami te se én se láttunk) arról, hogy az audi beruházás jó nekünk.
de mi van a konjuktúrával? 3-4 éve a nokia húzta az exportot (10 millió mobil évente) most meg bezárták.
nem mellékesen a hazai vállalkozó nem áll olyan könnyen odébb ha 100 forinttal olcsóbb a kínai összeszerelés.
Nem kifejezetten smink téma, de az utóbbi időszakot eléggé meghatározta a számomra, úgyhogy muszáj írnom róla... Mostanában volt egy kis jövés-menés az egységemben, így több alkalommal is kerestünk új embert. A pozíciókat általában szűkebb körben hirdettük meg, azaz nem…..
aum 2012.03.04 11:29:05
Néhány tipp háereseknek.
Ha nyílvánosan hirdetitek a pozíciót és többszázan jelentkeznek az a ti hibátok. Talán nincs a cég kapcsolati hálójában alkalmas jelölt? Tudjátok, hat lépés távolságon belül bárki elérhető. Egy ilyen cég arra nem veszi a fáradtságot, hogy körülnézzen a piacon, vagy unatkoznak, vagy nagyon lehúzósak és azért kell ismeretlen balekot fogni.
Igenis, a minimális visszajelzés a pályázónak éppolyan követelmény, mint a köszönés-visszaköszönés. A cég az őt megkereső ügyfélnek is válaszol, mégha esetleg a megkeresésből nem lesz üzlet, akkor is. Részemről az a cég, amelyik nem válaszol örökre elásta magát, amelyik válaszol, azt megjegyzem és ugye nem lehet tudni, mikor keresztezik az útjaink egymást.
Az önéletrajz formai jegyei alapján szelektálni szíve-joga a háeresnek, azonban általános tanácsként én semmiképpen nem javasolnák formai megkötéseket.
Van olyan pozíció, ahová igenis fontos lehet egy részletesebb, terjedelmesebb önéletrajz. A fotó pedig igenis adhat olyan plusz információt, ami hasznos lehet a jelentkező megismerése szempontjából, pl. vannak emberek, akik élnek-halnak a kutyákért. De voltam már interjún olyan komoly cégnél is, amelyik vallásilag volt homogén és nagyon nyerő lett volna, ha elejtek némi infót a lelkiismereti hovatartozásomról.
Összefoglalva, ne biorobotot akarjatok felvenni, mert az embereknek lelkük van, pénzzel motiválni pedig köztudottan kontraproduktív, ellenben emberséggel sokkal könnyebb :)
Az elmúlt napokban egy lengyel kolléga felkérésére – aki a visegrádi országok politikai rendszereiről tervez könyvet megjelentetni – egy tanulmányon dolgoztam, s ennek keretében újra egymás mellé tettem mindazokat a változásokat, amelyeket a második Orbán-kormány eddig…..
szamárSágok felháborító 2011.12.13 18:25:00
Nem ezt akartam ma blogolni, de ezt muszáj volt kiraknom.Hát vannak bajok... El kell innen menni, nincs mese //itt is megjelent barikad.hu/node/18779 // hirdetés ..
aum 2011.12.18 10:17:23
@Leslie Frank:
Legelsőnek ki kell szorítani a hatalomból a hazudozó, lenyúlós politikai elitet
Átfogó adóreform kell az egyes gazdasági és társadalmi szereplők teherviselési képességének figyelembe vételével.
A vagyonadó bevezetése szerintem elkerülhetetlen, csak ezt politikai okokból egyelőre halogatják.
Álllamreform az olcsó és tiszta állami működés megteremtéséhez.
Nem ártana egy közpénzügyi ombudsman, aki bármilyen közpénzfelhasználást vizsgálhatna.
Széleskörű társadalmi konszenzust kell elérni a szükséges változásokról, hiszen azokat több éven, akár több választási cikluson keresztül kell keresztül vinni.
Nincs benne semmi ördöngősség, követni kell más országok felemelkedésének bevált receptjét.
aum 2011.12.22 10:01:03
@kacsa65: multiknál mindössze 15% dolgozik, a fő foglalkoztató szektorok a kkv-k és az állami szektor.
A 16 milliárdos támogatás 2100 új munkahelyért az dolgozónként 8 millió forint. Hány év alatt fizetik vissza adó formájában ezt a 8 milliót? Felmerül, hogy a kkv-k támogatásával többet nyerne az állam - vagyis a közösség -, hiszen magyar tulajdonost támogatnánk, aki itthon fogyaszt, ellentétben a multival.
Ami biztosan állítható, hogy az állami támogatások 90-95%-kát multik, nagyrészt külföldi tulajdonosok kapják. Ez elképesztő aránytalánság, az EU-ban biztosan példátlan.
aum 2011.12.22 10:55:49
@kacsa65: ÁFÁ-t nem fizet, sőt visszaigénylő pozícióban van, hiszen 99%-ban exportra termel ami 0%-kos kulcsú.
 Matolcsy György szerint Magyarország ellen spekuláció folyik, mivel a fundamentumok erősek és a kormány már bizonyította, hogy a pénzügyi egyensúly szempontjából a legjobb országok közé tartozunk, ezért a nemzetgazdasági miniszter nem tartja indokoltnak a Moody’s…..
Nívó Matolcsy védelmében... 2011.11.02 18:01:00
Manapság nagyon divatba jött Matolcsy ekézése; sokan tartják úgy, hogy az „unortodox gazdaságpolitika” megbukott, a magyar gazdaság csődben, magyarul Matolcsy úgy hülye, ahogy van. Sok igazság van a bírálatokban, de javaslom, vizsgáljuk meg a témát egy kicsit más…..
aum 2011.11.02 21:51:14
Milyen pénzügyminiszter az, aki a 2012-es költségvetést 268 Ft/EUR árfolyammal és 1,5%-kos GDP növekedéssel kalkulálta?
Jó esetben 285 és 0,5 reális, ha a németeknél összejön a 1,5% és nem döntik be a görögök az eurót meg máshol is nyugi lesz.
Hogy őszinte legyek, részleteiben valószínűleg még inkább megalapozatlan a költségvetés. A fő vonal ugye a 2,5%-kos hiány, ami az ideihez képest +1000 milliárdos adóbevételt feltételez (nincs extra magánnyugdíj és az IMF hitelt is el kell kezdeni törleszteni).
EZ MINDEN MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRRA 100 EZER FORINT EXTRA TERHET RAK. Csecsemőtől az aggastyányig. Szerintem ezt lehetetlen beszedni még nem ortodox eszközökkel sem.
De a legnagyobb probléma a középtávú tervek, a jövőkép teljes hiánya. A belengetett lózungok (1 millió minkahely, versenyképes adórendszer, csökkentett bürokrácia) szisztematikus tervezést és a megvalósításhoz szükséges lépések aprólékos lebontását ígényelnék. Két harmad ide, két harmad oda, a gyakorlatban az egy lépés előre, kettő hátra az, ami látszik.
Teljesen mindegy hogy szakértői kormányzásnak, reformkormányzásnak, kétharmados felhatalmazású átalakításnak nevezzük, a lényeg, hogy egy jól működő vállalathoz hasonlóan képesnek kell lenni haladni a korral, változni és változtatni. Nálunk látszatkormányzás folyik már jónéhány éve, ötletelgetések, belengetett, majd elhaló reformocskák, majd amikor elfogyott a pénz, jön egy jó adag megszorítás. Mindehhez partner a nép, aki hagyja, hogy újra és újra eljátszák vele ezt a populista-demagóg látszatkormányzást.
„Aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér, ezt tudom mondani. Annak annyi az élete. Ez az én véleményem." Lázár János különös okfejtése már ma estére ellenzéki össztüzet és komoly médiafigyelmet kapott – s feltehetően ez csak a kezdet. Sok…..
aum 2011.03.20 01:25:10
@Ordnassac: Olvasd el, a gyerekei is benne vannak, továbbá külön rubrika van a devizában fennálló pénzintézeti követelésre..., na az üres.