Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sleeping dancer

0 bejegyzést írt és 216 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az utóbbi hetekben aligha én voltam az egyetlen, aki tág szemmel meredt a napi hírekre. Volt itt minden; csődveszély, BKV-működésképtelenség, IMF-tárgyalások, zuhanó forint, erősödő forint, Schmitt Pál-plágiumügy. Felszínre kerültek a rendszer fenntarthatóságának kérdései.…..
Ez a cím egy remek jambusi sor. Ti-tá, ti-tá, ti-tá. Amikor ilyeneket hallok, fölcsillan a szemem, mert üzenetet kapok általuk egy másik világból. Ezeket az üzeneteket újabban sokra értékelem, talán még többre, mint akkor, amikor ilyen üzenetek között éltem. Mondok egy emléket.…..
Esti Kornél Életjel 2011.11.29 20:09:54
Kíváncsi vagyok, van-e itt még rajtam kívül valaki, érdemes-e folytatni a blogot, vagy sem? Az tuti, hogy ha pár ember időnként ide is néz, igencsak limitált lehet a számuk. Szóval, ez a felmérés, ha néha még idenézel, esetleg elolvasol egy-két posztot újra, akkor írj akár egy…..
sleeping dancer 2011.11.29 22:25:42
Pontilyen pont ilyen Fércbook 2011.08.23 11:49:00
A facebookról nem lehet elegánsan írni. Dicsérni nyilvánvalóan ízléstelen dolog. Szidni szintén. A facebookot szidni olyan, mint egy konyhakéssel megpróbálni bevenni a harcosokkal fölfegyverzett egri várat. Kritizálni valamit, ami sokkal hatalmasabb nálunk, nevetségessé tesz. Az…..
sleeping dancer 2011.08.24 16:39:51
@pontilyen: Igen, Heidegger mindhárom említett fogalommal kapcsolatban hangsúlyozza, hogy nem tartalmaz negatív értékelést, és velejárója az ember mindennapi világban-benne-létének/egymássallétének. De ezt az elvi értékmentességet nem támasztja alá az a megfogalmazásmód, szóhasználat, amellyel az okfejtésében él. Én legalábbis nem tudok attól az érzéstől szabadulni, hogy ezekben az elvileg semleges létjellemzőkben (amelyeket egyébként "hanyatlás" néven foglal össze) mégiscsak rejlik valami negatív ítélet, vagy inkább mélységes pesszimizmus a hétköznapi emberi valósággal kapcsolatban. Heidegger visszatérően hangsúlyozza, hogy nem "becsmérlő" értelemben érti ezeket a fogalmakat, de elgondolkodtató, vajon miért tartotta szükségesnek ezt annyira hangsúlyozni? Miért nem választott inkább nem félreérthető fogalomneveket? Mindez messzire vitt az eredeti témától, de talán nem baj.

A Facebookkal egyébként nekem is egyre több bajom van, a fölösleges információk özönében elsikkad, ami érdekelne. De néha mégis jó erre-arra, szóval olyasmi, amivel meg lehet tanulni együtt "létezni" :-)
Az Ég Berlinről (Der Himmel über Berlin) — jó, tudom, hogy sokkal helyesebb és jobb fordítás a valódi: Berlin felett az ég — című filmről először egy berlini egyetemi szeminárium előtti szünetben hallottam. Az óra délután négykor kezdődött a Humboldt Egyetem német…..
Pontilyen pont ilyen Önnevelés 2011.06.05 11:50:00
Aki ebben az országban él (és még ráadásul ebben a világban is), az nemigen lepődik meg azon, ha cigány gyerekek (vagy felnőttek) belekötnek az utcán, buszon, villamoson. Pesti mindennapjaink része ez. Hasonló velem az elmúló héten történt legutóbb, az eset egy okból azonban…..
A vita, mely az előző bejegyzés körül kipattant, lényegében a logika értékéről szól. Úgy vélem, igyekeztem logikusan érvelni igazam mellett. Abban már korántsem vagyok biztos, hogy sikerült is. Logikusnak induló érveink folyton önellentmondásokba ütköznek. Aki igazán…..
Mindig tiszteltem mások meggyőződését, ezért soha eszembe sem jutott volna, hogy más emberek hitét kétségbe vonjam. Úgy tekintettem mások hitére, mint amelyet mindenekelőtt megismernem, megértenem, fölfognom kell; véleményt mondanom róla csakis azután szabad. A keresztény…..
A szeretet két paradoxona. Szeretet nélkül élni: erről tudjuk, hogy paradoxon. Élet nélkül szeretni: erről vajon tudjuk-e, hogy az?Társadalomkritika is. Érezni azt, hogy élünk, olyankor szoktuk, amikor egy probléma teljesen megoldhatatlannak látszik előttünk. A nyilvánvalóan…..
sleeping dancer 2011.01.17 21:51:49
sleeping dancer 2011.01.18 13:11:11
Mint azt hűséges és figyelmes olvasóim bizonyára tudják, ma éjféltől a pontilyen nick birtokosa a valóságos életben harmincadik születésnapját fogja ünnepelni. Ebből az alkalomból pontilyen interjút készített pontilyennel. A beszélgetés szerkesztett változatát…..
sleeping dancer 2011.01.09 09:58:41
Először tavaly gyűjtöttem össze blogomon az adott év legjobb futballmeccseit. Akkori gyűjtésem ide kattintva érhető el. Idén nem lettem kevésbé betege a játéknak, sőt, mint azt blogom kitartó követői tudhatják is, valóságos fociblogger lettem. Így aztán 2010-ben…..
Vacskamati blog Vasárnapi ateista 2010.12.09 00:37:00
Nem erről a témáról akartam írni a következő posztot, de a szokásosan hektikus blogvezetésem szokásos hosszú szünetét most egy apropó töri meg, és apropóból sokkal könnyebb írni, mint előre tervezetten. Egy ismerősöm, nevezzük A.-nak, keressett meg azzal a kérdéssel, hogyan…..
Nem dohányzom Tagadás 2010.02.23 03:23:00
Az Országgyűlés tegnaptól büntetendőnek nyilvánította a holokauszt tagadását. Természetesen azonnal megindult a különböző blogokon a vita, elsősorban a szólásszabadság fontosságát emlegetve. Néhány gyakoribb pontra térnék ki.   „Felesleges megtiltani a…..
A vörösiszap-katasztrófa (nevezzük csak így, röviden) mérhetetlenül sok tanulsággal szolgál a kicsit is figyelmes embernek, nézzük akárhonnan, akármilyen szempontból. Bizonyos, hogy ezerféleképpen alkotható belőle történet. Ha úgy tetszik, a magyarországi privatizáció…..
Az 1970-es években, akkor tehát, amikor úgy tűnt, hogy a magyar prózairodalom tömény unalomba fullad, és sehol a láthatáron nem mutatja magát egyetlen eredeti tehetség sem, berobbantak irodalmunkba a "Péterek", hogy új értelmet adjanak végre (ismét) a prózaírásnak.…..
Itt az ősz, hamarabb sötétedik, a blogot senki se olvassa, az ember fölöttébb melankolikus hangulatba tud kerülni. De a melankólia nem rossz. Ellenkezőleg: Poe szerint a legpoétikusabb állapot. Vagy idézzük Schumannt (?), akinek megjegyezték, hogy miért szerez olyan szomorú zenéket,…..
Hadd térjek vissza még egy pillanatra Dinu Lipattira és Mozart híres a-moll szonátájára. Ezt a darabot először egy Brendel dupla CD-n hallottam jó pár évvel ezelőtt: a lemezen található művek közül ez fogott meg a legjobban, illetve ez azonnal megfogott. Amikor rákerestem a…..
Régóta tartogatom magamban, de most már ki kell robbannia. A Wikipédiáról van szó. Én nagyon szeretem. Van, hogy órákon át el tudok lenni a szócikkek lapozgatása közben. Világhálóba szőtt jelenkori világunk legcsodálatraméltóbb jelenségének tartom. Bárki írhatja, bárki…..
Múltkor írtam az ernyőfogalmakról.Nos, nem az ernyőfogalmakkal önmagukkal van baj, hanem azzal, ha nincs tisztázva, ha valaki ernyőzik.Kedves Olvasóim. Nem tudom, kik vagytok, és ez zavarba is ejt. Néha kapok visszajelzést innen-onnan, hogy olvassák a blogomat, a legkülönfélébb…..
Vacskamati blog Az ernyőfogalmak 2010.08.10 23:14:00
Van egy dolog, amit hajlamosak vagyunk nem észrevenni, ha gondolkozunk vagy vitatkozunk. Ez pedig a fogalmaink szinteződése. Nézzünk egy példát. A: Az embert alapvetően az önzés hajtja. B: Ez nem igaz, vannak, akiket a jó szándék. A: De a jó szándék is önzés, mert hosszú távon…..
sleeping dancer 2010.08.23 12:58:34