Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Rosenkreutz

3 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Merész dolog ilyen címmel kezdeni? Talán… Sajnos a humornak ez a válfaja, nevezetesen a szóvicc, nem örvend osztatlan népszerűségnek. Egyesek imádják és folyamatosan szaporítják, míg mások nem annyira, sőt kifejezetten utálják a műfajt. Elég csak az …És megint…..
Rosenkreutz 2009.03.18 08:06:24
 Tegyük fel a kérdést: mit tehetünk a szavakkal? A válasz kézenfekvő: természetesen megnyilatkozásokká gyúrhatjuk őket, hogy segítségükkel beszámolhassunk eseményekről vagy különféle állításokat alkothassunk világunkról. (Persze egyetlen egy hang vagy betű is…..
Nyelvesztelen Nyelvteremtők II. 2009.01.12 08:46:00
Ha megvagyunk a hang- és írásrendszerünk megalkotásával, jöhet a nagyobb falat: a nyelvtan kidolgozása. Számos lehetőség áll rendelkezésünkre, de egy elég összetett rendszert kell alkotni ahhoz, hogy bonyolultabb gondolatokat is ki tudjunk fejezni vele. Érdemes viszont megemlíteni,…..
Rosenkreutz 2009.01.13 11:08:31
Huhh, nehéz kérdések:-). Elképzelhető, hogy vannak olyan nyelvek, amelyekben nincs névelő, se határozott, se határozatlan, mert nem tulajdonítanak jelentőséget neki. Vagy ezt a jelentést máshogy fejezik ki... Maga a határozott névelő a tárgy magas fokú egyedítettségét jelöli, és mivel pl. a latinban nincs határozott névelő, így ezt a funkciót a névelő elhagyása tölti be.

Szerintem mindenki érzi a különbséget ezek közt: asztalt, az asztalt, egy asztalt, egy(etlen) asztalt. Így már elég árnyalt gondolatokat is meg tudunk jeleníteni, de elképzelhető, hogy van olyan társadalom, ahol nincs erre szükség. Az igeidő is érdekes. Egyetértek azzal, hogy a jelen és a múlt kifejezése alapvető fontosságú /legalábbis számunkra/. Ha megnézed a magyarban is csak ezt a két igeidőt jelöljük (zéró morféma és -t/-tt a múlt idő jele). Miként az angolban is, ahol a többi igeidőt már konstrukciók fejezik ki, ahogy a magyar jövő időt. Vagy ott vannak bizonyos indián nyelvek, amelyekben egyetlen időfolyamot érzékelnek, tehát nincs külön múlt vagy jövő idő, de körülírással mindkettőt ki tudják fejezni.

Említésre méltó az is, ami a gyakorlatilag nyelvtan nélküli Latino sine flexione-val (egyszerűsített latin) esett meg. A történet annyi, hogy egy kutató matematikai tárgyú értekezéseket írt ezen a nyelven, de mivel nem volt jövő idő, megalkotta az angol mintájára. "I will"-->"me vol publica". Vagy ott a basic english, amely egy kb. 850 szavas egyszerűsített angol. Ez a nyelv gyakorlatilag beszélhetetlen angol anyanyelvűek számára.
Nyelvesztelen Nyelvteremtők I. 2009.01.04 21:56:00
„Me kou e ji koppu misu!” Nem tudom sejti-e valaki, hogy eme rövid kis mondatocska, melynek jelentése: „Kérek egy pohár vizet!”, milyen nyelven íródott. Annak, aki tud japánul gyanús lehet a ’misu’ (mely japánul ’mizu’), a ’koppu’…..
Mit is takar ez a kifejezés: prediktív szövegbevitel? Talán úgy lehetne a legegyszerűbben magyarítani e terminus technicust, hogy „előrejelző szövegbevitel”. Ez így sajnos nem túl szerencsés. Ha azt mondom, hogy T9 vagy szókiegészítés/befejezés (word completion), talán…..
Nyelvesztelen Metál az ész 2008.10.20 15:07:00
   Milyen kellemes is, amikor egy hosszú nap végén felteszünk valami andalító muzsikát, és elmélázva élvezzük a zene gyönyöreit. Egy kis jazz, netán blues… klasszikusok vagy mai slágerek? Ízlésünktől függ, hangulatunkkal változik. De elgondolkodunk-e olykor…..
Rosenkreutz 2008.10.30 17:25:21
Szerintem kicsit fölösleges volt ennek a cikknek a megírása , mert alapvetően kb. 5 perc vizsgálódás se kell hozzá. Kicsit olyan, mint amikor Vég Bélá-t gúnyolom a vezetékneve miatt. Véleményem szerint minden zenei stílusnak megvannak a maga névadási kliséi lásd pl. dj ez dj az, dj de minek mc, hogy az Irigy Hónaljmirigyet idézzem. S ezekből a klisékből minden erőfeszítés nélkül gúnyt lehet űzni. Valamint megkérdezném, hogy Te pl. milyen nevet adnál egy olyan zenekarnak, amely dalszövegiben nem az élet napos oldalával foglalkozik (háborúk, pszichopata gyilkosok stb., reménytelen élethelyzetek, öngyilkosság)? Félreértés ne essék, némelyik zenekarnév és dalcím (pláne a cikk vége felé) szerintem is beteges, de ez is szubműfaji klisé, s direkt az ami, ezzel egy bizonyos hatást kiváltva. Valamint nem tudom, hogy szándékosan, de egybemosod a különböző metalstílusokat. Az idézett zenekarnevek és dalcímek jó része erőteljesen a death-gore-black irányzatokhoz köthetők, emellett még számos alfaja van a metalnak, szóval nem szerencsés a fogalmazásmód. Továbbá ellenpéldát sem említettél, pedig akad szép számmal: Tiamat, Nightwish, Therion, Children of Bodom, Emperor, Gamma Ray vagy pont a thrash műfajból: Kreator, Lamb of God (mely címek természetesen irónikusak), vagy ott az (általam kevéssé kedvelt:-) Ossian. Végezetül még annyi, hogy a zenekarnév és annak írásmódja egy logóként funkcionál, lényeg a felismerhetőség, megkülönböztethetőség. Ha ez sikerül, akkor tökéletesen funkcionál arra, amire kell. Valamint látszik, hogy nem nagyon neveztél még el zenekart. A kutyának meg nem fordul a fejében alapesetben, hogy kemény legyen, meg sugározza az erőt és egyéb efféle baromságok. Pusztán az a lényeg, hogy jó legyen a hangzása, megragadjon. Még az is másodlagos, hogy az adott zenei stílus konvencióihoz illeszkedik-e. Abban viszont egyetértek, hogy nehéz jó magyar nevet találni, ami jól is hangzik, s a külföldi zenekarok névadási szokásainak majmolása is hülyeség. Bár nem vagyok valami nagy angolos, de vélhetően adott nyelvi közegben egyébként nem hatnak olyan idegenül, mint amikor átfordítjuk őket magyarra.
Nyelvesztelen Szenvedünk? 2008.10.13 18:40:00
Miért is nem lehetséges a magyarban szenvedő szerkezetet képezni? Emlékszünk még rá (a szerencsésebbek nem, mert nem volt ilyen élményük), hogy az általános iskolában mit tanítottak nekünk? „A magyarban nincsen szenvedő szerkezet. Nincsen olyan, hogy A macska fel van mászva…..