Regisztráció Blogot indítok
Adatok
GiliczeB

0 bejegyzést írt és 85 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy rosszul írt betű, egy aljas átfirkálás, egy megszűnt és egy sosem volt település neve, na meg egy tökéletesen eltévedt utcatábla. Palotabarát, a BPXV bloggere ismét remek válogatást küldött az Urbanistára, saját fotókkal és ismertetőkkel. Át is adom neki a szót,…..
Közelednek az ünnepek, igyekszem tisztalappal indítani az új esztendőt. Gyorsan kiszórom hát elétek az Urbanista levelesládájában rekedt linktippeket, legalábbis azokat, amelyek még aktuálisak és emellett izgalmasak is. Itt van máris három remek kezdeményezés, a Kantaa, a Lakatlan…..
Minden szempontból tetszik, a legjobb, hogy téltűrő növényekből készült - reméljük megéli a tavaszt. A reklámtábla lehetne ugyan kisebb, de hát ez legyen a legnagyobb baj. Az meg külön szerencse, hogy ez itt ennyire költséghatékonyan megoldható - bezzeg szegény XVIII.…..
Tegnap éjfélkor zárultak az urnák, véget ért a Goldenblog verseny közönségdíjának szavazása. Bár hivatalosan még nem hirdették ki az eredményt, nagyon úgy néz ki, hogy 15,6%-kal az első lett az Urbanista a helyi.érték kategóriában.  Köszönöm mindenkinek a szavazatokat és…..
GiliczeB 2012.09.07 15:15:53
Nagy visszhangot váltott ki a Nagy-Magyarország alakú fenyőerdőfoltról szóló poszt, mely lombhullatás után válik láthatóvá a Budai-hegyekben. A legkülönfélébb légi és űrfelvételeken próbáltunk utánajárni a dolognak - hiába. Alighanem azért, mert ezek nem repülőknek és…..
GiliczeB 2012.08.17 19:06:48
@jkkf: A "sivárság" relatív fogalom. Pl. a Budai-hegységben és sok más helyen nem egy értékes sziklagyepet basztak el a feketefenyővel, ami aztán ráadásul még a megfelelő minőségű fát sem adta. Nézd meg pl. a Budaörsi-kopárok környékét. Egy csomó helyen nő a szerencsétlen leány- meg fekete kökörcsin a feketefenyők alatt, a sziklagyep utolsó maradványaként.
  „Az összefogás nem szándék kérdése, hanem erő kérdése. Lehet hogy vannak országok, ahol ez nem így működik, például a skandinávoknál, de egy ilyen félázsiai származék, mint mi, akkor tud összefogni, ha erő van. Ez nem zárja ki a konzultációt, a vitát és a…..
Gilicze Bálint küldöttfotókat erről a rejtélyes vasoszlopról, mely a Városmajorban rozsdásodik. Mintha golyónyomok is lennének rajta. Egész pontosan még a funkcióját sem tudom, de nekem tetszik, jó lenne ha megmaradna még pár évtizedig.…..
GiliczeB 2012.06.27 16:36:16
GiliczeB 2012.06.30 06:47:02
@smalladam: Kösz! Egy csomó képet átnéztem, és egyszerűen nem találtam ilyen oszlopokat sehol. Hát most megvannak!
GiliczeB 2012.07.03 14:37:21
@smalladam: Hát ja, tudni kell HOL keresni :)
Értem én, hogy épül az új kertés, de "legalább néha-néha lazíthatnának egy félórát" (ahogy a költő mondta nagyjából). ..
Lehet, hogy "pántlikát" mondtak a cégérfestőnek telefonban, csak félreértette. Aztán ha már ki volt írva a boltra, akkor egye fene belevágunk... A képért köszönet Gilicze Bálintnak!..
GiliczeB 2012.06.11 09:18:11
@nagylaszlo971: volt ilyen szándék a dologban :)
Amúgy örülnék neki, ha elkezdődne valami ilyesmi, mert szerintem nonszensz, ami itt van a képmáshoz fűződő jog terén. Tőlünk nyugatabbra szó nincs ilyesmiről: amit közterületen lefotózol, azt nyilvánosságra hozhatod. Úgyhogy kellene valami mozgalom, hogy a rendőrök arcát minél viccesebben takarják ki, hogy ha már van egy ilyen nevetséges szabály, legalább rajtuk is nevethessünk.
GiliczeB 2012.06.11 10:13:55
@A fidesz a betegek kiirtására készül: én az amerikai szabályozást ismerem, Kenneth Kobré könyvéből tanultam, ott mindenféle precedensek alapján teljesen normális gyakorlat alakult ki. De úgy tudom, Európa nyugati országaiban sincs ilyen explicit kitakarási kényszer.
GiliczeB 2012.06.11 10:29:54
@A fidesz a betegek kiirtására készül: Ez egy elég jó angliai forrás, izgalmas jogi esetekkel: www.facebook.com/EPUK.News
Nem hiába remek fotós Bálint barátom. Olyan apróságokat is kiszúr, mint amilyen a Sherlock Holmes 2-ben felbukkanó Budapest-felirat. A Watsonnak érkező csomagra van bélyegezve, épp csak az "utcza" neve nem olvasható ki.  Azon egyébként mindketten elmerengtünk, mit keres ott…..
Egy hete azt kértem tőletek, hogy legyetek ti is olyanok a futással kapcsolatban, mint Carrie vagy ki a franc, aki mindent tud a szexről (mondjuk arra kíváncsi lennék :-), de amit meg nem, azt meg nem fél megkérdezni. Jó ötlet volt és nyomban meg is veregetem a saját vállamat, hogy…..
GiliczeB 2012.04.20 09:27:01
@KDMarianna: Az Örsön a Spurinál futhatsz kis köröket a csarnokban, ha nem zavarnak a vicces beszólások :)
FRISSÍTVE: TIFF-ben, 60-70 Mb méretben, pengeéles felbontásban innen tölthetitek le a képeket. Kösz a tárhelytippet Bálint!  Szávoszt-Vass Dániellel, a Dunai szigetek bloggerével nem csak azért érdemes jóba lenni, mert felvisz száz méter magas hidak tetejére. Hanem azért…..
Az építészet titkai alcímet kapta Kara László sorozata, amely ezúttal az épített környezet őszinteségét vizsgálja, továbbra is a szépség nyomában. A sorozat első része: itt olvasható.Kápolna kinézetű kápolnaHa valamennyire is érdekel a környezet, amelyben élünk, elkerülhetetlen, hogy szépítsük azt.…..
GiliczeB 2012.03.02 09:50:14
Az őszinteség vizsgálatánál érdemes megvizsgálni, hogy mihez képest gondolkodunk őszinteségről. Itt két kulcsszó kerül a képbe: funkció és hagyomány. A présházaknál volt egy funkcionális szükséglet, és az évszázadok során a hagyomány csiszolta olyanná a formát, amilyenné vált. Hasonlóan az evolúcióhoz, ami idővel lenyesegeti a felesleget, lassan kialakult egy "tökéletes" présház forma, ami absztrakt módon úgy fogalmazható meg, mint egy kultúra és egy funkció metszete. Ez nyilván változik, ahogy a kultúra térben és időben változik, tehát nem véletlen, hogy más présházakat találunk mondjuk Spanyolországban, mint itthon.
Tehát szerintem a présházban ugyanazt az organikus szépséget, azt a harmóniát, azt az állandóságot látjuk, amit egy öreg, természetes erdőben - ellentétben a nyilvánvalóan tranziens irtással, amit gyomok meg szeder borít.
Ez így mind szép és jó, de akkor miért nem tartunk szépnek egy betonkockát a hegyoldalban, ami adott esetben hatékonyabban tudja betölteni az eredeti funkciót, mint egy hagyományos présház? Nos, itt már kissé ingoványosabb a talaj. Szerintem arról lehet szó, hogy beleszületünk egy kultúrába, és kisgyerekkorunktól "rácsatlakozunk" a hagyományra. Megpróbálunk szerves kapcsolatot keresni a hagyománnyal, a régitől a jelenkoriig. Ami régi, azt nagyobb hajlandósággal soroljuk a hagyományhoz, és ettől keressük az utat az újig. Ráadásul az anyaghasználat szükségszerű megválasztása miatt a "régi" általában "természetesebb". Egy TSZ-irodát vagy egy betonkockát nem tudunk összekötni magunkban a présház korábbi képeivel.
Vagyis, legalábbis szerintem, a szépérzék valahogy úgy alakul ki bennünk, hogy a különböző környezeti/neveltetési hatások nyomán generálunk magunkban egy képet a "hagyományról" és a "funkcióról", és ezek metszetét hasonlítjuk össze azzal, amit látunk.
Nagyon érdekes megjelenése ennek a gondolatnak a "retró" jelensége, amikor egy mesterséges konstrukció, egy hamis anyag (pl. famintás műpadló, műanyag lambéria) hagyománnyá válik, és a maga értelmezési közegében képessé válunk szépnek látni.
GiliczeB 2012.03.05 16:11:03
@Kara László: Érdeklődéssel várom! Mostanában elég sok Krasznahorkai-művet olvasok, úgyhogy talán nem véletlen, hogy érdekel a hagyomány témája :)
Érdekes viszont az őszinteség "relativitása" (legalábbis én így látom), ami a retróban szépen megjelenik. Valahogy úgy érzem, hogy az idő valahogy kiegyenlíti a dolgokat, mintha egy színszűrőn, vagy fekete-fehérben néznénk a múltat, ahol épp az eltelt idő miatt minden egy kicsit koherensebbé válik. Belülről (vagyis a jelenkorból) körülnézve a változatosságot és a sokféleséget érzékeljük, de ahogy telik az idő, visszafelé, mintha egy egyre erősebb "múltszűrő" érvényesülne, ahogy a régebbi korok tárgyainak tőlünk vett távolsága nőni kezd azok egymástól mért távolságához képest (a távolság fogalmát itt persze elég elvontan kell érteni). Vagyis, a korstílust távolról kezdjük el élesebben látni, és ehhez képest elhomályosulnak az adott korbeli "egyenetlenségek".
De hogy jön ide az őszinteség? Úgy gondolom, hogy az idő valahogy őszintébbé teszi a dolgokat, egészen egyszerűen azért, mert sok év távlatából úgy érezzük, tisztábban látjuk őket.
Pár éve egy barátom vett egy almáskertet egy kis házzal. Igazi szoci nyaralóépület, művirággal, szikrázós kanárisárga függönnyel stb. De valahogy ezek a bájosan egyszerű hamisítványok, épp az egyszerűségük miatt sokkal őszintébbnek tűntek, mint egy mai tárgy, ami ügyesebben próbál hazudni.
Ahhoz képest, hogy a logóért egy "Budapest Turisztikai Desztináció Menedzsment Nonprofit Kft." elnevezésű szervezet felel, nem is olyan rossz. Csak egyszerűen unalmas és jellegtelen. Lehet, hogy bennem van a hiba, mert a régi arculatért sem tudtam lelkesedni. Hivatalosan az…..
A szarkofág részlete. A Zsolnay-mauzóleum Pécs egyik legendás, "misztikus" látványossága. Az 1901-ben épült sírkápolnát legendák övezik: a téli napforduló idején beáramló fény állítólag feltárja az eozin titkát.   A Budai-külváros egyik dombja a…..
Induló cikksorozatunkban, Kara László építész, belsőépítész segítségével, arra keressük a választ, hogy mi a szép.  Nem lesz könnyű választ találnunk a kérdésre, és nem is ígérem, hogy végérvényes választ kap az olvasó. De abban biztos vagyok, végül egész komoly szempontrendszerünk lesz ahhoz, hogy…..
GiliczeB 2012.01.23 08:45:56
A fenti két képet Sadia fedezte fel a Fortepanon: az Erzsébet híd budai hídfőjénél készült mindkettő úgy 25 év eltéréssel. Talán az egyetlen közös pont rajtuk a platán, mely túlélte a világháborút, a régi híd lerombolását, romjainak eltakarítását és az új…..
  Hiába no, az a jó a blogokban, hogy azonnal tudnak reagálni bizonyos eseményekre, nem úgy mint az a béna ómédia. Pláne, ha az ember első kézből értesül bizonyos dolgokról, mondjuk mert ott ül a szakmai zsűriben - mint én hétfő este a Média Építészeti Díjának…..
GiliczeB 2011.10.27 16:29:35
Szép! Egy újabb piros pont a nyersbeton fogadóépület után. Lásd: hg.hu/cikk/epiteszet/12218-bences-minimal-kortars-epiteszet-pannonhalman
Aki pedig a feszületeket hiányolja, az megnyugodhat, a teljes apátságot tekintve egy négyzetméterre még mindig több feszület jut, mint az országos átlag :)
PastorAle Felsőerjesztésű, szűretlen, hagyományos, kézműves eljárással készített sör  „…Tüzesen süt le a nyári nap sugára Az ég tetejéről a juhászbojtárra. Fölösleges dolog sütnie oly nagyon, A juhásznak úgyis nagy melege vagyon. Szerelem tüze ég…..
  Augusztus 20-án debütál az Országház új díszkivilágítása, ami olyan lesz, mint a fenti képen látható. Emlékeztetőül: korábban csak a kupolát, valamint a fontosabb oszlopsorokat emelték ki fémhalogén-lámpás fehér fénnyel. így nézett ki:     "Minden homlokzat…..
Mint látható a képen, már 1929-ben is kockafákat képzeltek a Károly körútra. Münnich Aladár tervét Múlt-Korék találták a Magyar Építőművészet, 1929/9-10. számában. www.facebook.com/photo.php..
  Van ugye a Szeretem Budapestet Mozgalomnak ez a Szexi Budapest elképzeléscsomagja, amelyiknek egyik sarkalatos pontja a budai borkultúra feltámasztása, vagy legalábbis megidézése. Ennek egyik eleme, a Vár keleti lejtőjére telepített kis szőlőültetvény már meg is valósult.…..
GiliczeB 2011.04.26 11:26:15
@noel fielding: Amit mondasz, az fontos felvetés, de szerintem nem az emberekkel van a gond, legfeljebb a megszokással. Jó példa a XVI. kerületi "tanácspark", amit nagyon szépen rendbe tettek, futószőnyeggel, bringás/deszkás bowl-lal, kutyafuttatóval, pelenkázóval stb. Régen, ha ki akartam szellőztetni a fejem, elsétáltam a parkba, és egy padon élveztem a nyugalmat, alig járt arra valaki.
Most naposabb hétvégéken annyian vannak, mintha valami rendezvény lenne.
Szóval, az emberek belakják azt, ami jó, főleg, ha a fenntartó ügyel arra, hogy folyamatosan szépen tartsa (pl. egyszer láttam a futószőnyegen egy ocsmány tag-et - másnapra eltüntették).