Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ver@s kan-tár

119 bejegyzést írt és 261 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Az MTA Trianon100 kutatócsoportjának múlt héten közzétett kutatása szerint a megkérdezettek 94%-a tartja igazságtalannak a trianoni békeszerződést. Ugyanakkor csupán 7%  tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy mi is történt 1920. jünius  negyedikén. ( Lásd a Partizán június 3-i adását …..
ver@s kan-tár 2020.06.06 15:11:04
1, Egyesek visszavetítik a polgári nemzetfelfogást és annak fogalmát jóval korábbi, tehát rendi időkre. Atavisztikus. A rendi nemzet egészen más alapú jogi és közfelfogást képviselt. Nincs köze kultúrkörhöz, egy nyelvet beszélők közösségéhez.
2, A dualista Monarchia felépítése és hatalmi attribútumai merőben korszerűtlenek, időszerűtlenek és alapvető politikai tényeket figyelembe nem vevők voltak. Egy illúziót konzerváltak, ami már rég megdőlt téziseken alapult. A Magyar Királyság (mint a dualista konföderáció tagja) markánsan többnemzetiségű volt. Ehhez képest élt a királyságon belül az "egy és oszthatatlan politikai nemzet létezik: a magyar" népszámlálási adatok alapján is jócskán csálé doktrínája. Pont az ilyet nevezzük, különösen a már bekövetkezett események fényében, önsorsrontásnak.
3, A háborús vereség nem előidézte, csupán bevégezte azt a folyamatot, melynek a dualista államban hatalmi pozíciót el nem nyert nemzetek és nemzetiségek suba alatti (a románok és szerbek esetében, mivel ott volt független anyaország: nyílt) diplomáciával már évtizedekkel korábban megágyaztak. A központi hatalmak még meglevő katonai ellenállásának megroppantásához pedig mint eszköz kapóra jött a nemzetiségi önrendelkezésnek a talonból simán lehívható kártája. Valós probléma volt, itthon szőnyeg alá söpörték, sőt ellene licitáltak az asztalnál - katasztrófához vezetett. Vabankra játszottak meg egy európai háborús tétet, mikor pedig Magyarországnak, de magának a Monarchiának sem volt ütőlap a kezében. Ez egy vesztésre ítélt parti volt.
4, Az antant ugyanazt tette, amit ellenfele - és bármelyik politikai-hatalmi kör - tett volna: az ellenoldal megosztására és bomlasztására játszott. Volt mire. (Nem mellesleg: a Romániára rákényszerített 1918-as különbéke kérészéletű területszerzést hozott a Monarchiának - színromán, regáti területeken! Ki vett/vesz és nem vett/vesz tehát figyelembe nemzetiségi/nyelvi határokat, mikor magának koncot oszt? Ez a nagy magyar szemrehányás a többiek felé egy kissé farizeus hozzáállás. És szintén nem mellesleg: egy háborús győztes ugyan mikor mutat önmérsékletet, hacsak elemi, eminens érdekei azt nem diktálják?)
5, Elmúlt, megtörtént. A mai napok, melyeket élünk, ahogy az eljövendők sem a múlt fölötti károgásban és a mindenki másban történő felelősségmeglelésben gyökereznek. Ez a turulállítós turánimagyarkodás kifejezetten ismerethiányra és felelősség-nem-vállalásra épített, elkevert fogalmakkal és képlékeny eseményinterpretációkkal való hívságos, üres zsonglőrködés, ridegen számító belpolitikai maszatolás, nem egyéb. Egy korszerű, életképes nemzet effélékre soha nem vevő, nem fogékony. Itt a többség mégis az. Hadd ne mondjam ki hát a verdiktet, tegye azt meg ki-ki saját maga.
ver@s kan-tár 2020.06.21 14:24:51
Jó sokan szóltak hozzá, és a túlnyomó többség, ha még vitába szállt is olykor az eredeti bejegyzésbe foglaltakkal vagy épp egymással, érdemi szempontokat hozott fel. Értem én (és hát családom révén, mivel összetett és sokágú a nemzetségfa, valahol érintettje vagyok, de hát ki nem az) a nem nagypolitikai, hanem személyes, kisközösségi relációkban megfogalmazottakat, és azokat helytállónak ismerem el. De hatalmi erőterekben ezek nem tényezők - ezt nem értik sokan, és ezt nem értette a kor embere, valamint (sajnos) a korszak magyar politikai krémje sem. A dolgok menete régiókra nézve és kontinentális léptékben rajzolt új felállást, aminek beérése volt csak kérdéses, nem pedig a folyamat maga. Nem kérek elnézést azért, hogy ezt írom, igaz, semmi örömöm ebben, mert én is szívesebben (nem is képzelnétek, mennyire) élnék egy a hegyláncok övezte és a két folyam határolta országban, együtt megannyi más nyelvűvel, ami ráadásul még színesítené is a mindennapokat. De ez nekünk már nem adatott meg. Aki szelet vet, vihart arat, és a korszak politikája sajnos elvetette a szelet is meg a sulykot is, mikor az akkori, a többnemzetiségű Magyarországról volt szó.
Még az is lehet, hogy ha a figyelembe vett tények tekintetében nem is, a végkövetkeztetésemben esetleg tévedek, így megállapításaim felemásak és bántók. Fiatalkorom óta, egészen pontosan a Padovától Trianonig megjelenésétől kezdve foglalkozom ezzel, még ha nem is történészi szinten, és minden lehetséges, e témában felmerülő véleménnyel és érveléssel szembetalálkoztam már. A történelem nem egzakt tudomány. Az emberről szól, annak természetéről, így nem is lehet az. Mondom, lehetséges, hogy tévedek. De nem túl valószínű. A történelem leginkább a közgazdaságtan, pszichológia, filozófia, szociológia, hadtudomány, társadalomföldrajz (és még mennyi egyéb) szolgáltatta szintézis. Eseménysorok és annak miértjei. Hogy a győztesek írják, az azt jelenti, hogy végül az ő elképzelésük érvényesül, hiszen azért győztesek. De a miértek kikutatásában mindannyian részt vehetünk, megállapításokkal élhetünk. És vitázhatunk róla. Ha tanulsággal képes szolgálni, mindenképpen van értelme.
Franckarika valóról valló 2019.09.14 14:20:23
- „Amit nem akarsz, hogy veled cselekedjenek, azt te se tedd másokkal.” Íme a mai, keresztény szabadságnak titulált miniszterelnöki maxima, dióhéjba préselve. No meg ehhez még: - „a hegyen épült város” képe, csak hogy tőrőlmetszetten biblikusnak tetsszék. Hát nem tetszik valami nagyon…..
„Nem féltek attól, hogy egyszer benneteket is megver az Isten, istentelenek?” – dohogá valami számonkérés-féleség olvastán-hallatán minap oly ékes-fennen Bayer, aki pediglen Zsolt. S följebb meg sosem járt. Mivel nem kifejezetten költői a kérdés, legalábbis a feltevő szándékai szerint aligha, hát…..
Kevés a jó sportfilm, a csajosabb még inkább, meg kell hát becsülni ezt a nem éppen mostanában készült vígjátékot, amelyből még a hozzám hasonló anti-baseball mániások is megérthetik, mi az a hazafutás, és közben még remekül is szórakozhatnak. Mindeközben nincs hiány…..
Franckarika Duterte és az Úr 2018.07.07 19:41:40
Egy távoli orszában egy választott tisztség viselője kilátásba helyezte a minap, hogy lemond viselt tisztségéről, amennyiben egy másik, amúgy soha nem választott tisztség viselőjéről bárki igazolással szolgál neki, hogy létezik, noha sem az adott illető, sem annak tiszte vagy lényege vonatkozásában…..
Szóval tele van a tököm azzal, hogy felmegyek a netre, és mindenhol ezzel találom szembe magam. A fészbúkon, a gyakorikérdéseken, a különféle szenny- és egyéb oldalak kommentszekciójában, a jutyúbon meg még a jó Isten tudja, hogy hány egyéb helyen. Sírnak a pasasok, hogy: - minden nő szemét…..
ver@s kan-tár 2018.06.23 12:56:25
Felületesen figyelem csak a jelenséget, de a dolog szinte mindig ugyanoda fut ki: pasik és csajok is – a másikról való nyilvános megnyilatkozás szintjén, ezt hozzá kell tegyem, mert szerintem egy az egyben, szemközt a másikkal már valószínűleg szelídebb húrokat pengetnek, ott van némi tétje a szövegnek – na szóval, csajok és pasik is úgy kezelik a másik nemet (!), mintha az az űrből vagy honnan ideszakadt, idegen faj (!) volna, és általában úgy is említik, akként is vesézik ki, mikor rájuk tör a nagy megmondhatnék-kioszthatnék. Holott együvé tartoznánk, vagy mi a fene (Karinthy örökérvényűje erősen idevágó gondolat), és kurva sok örömöt, poént, izgalmat lehet felfűzni a velünk ellenkező neműek megkörnyékezésére, meghódítására, de még a felületes találkozgatások adta alkalmakra is.

Rinyálni meg magunkat hergelni olyasféle ökörségekkel, hogy (most nemtől függetlenül) "engem csak a selejtje talál meg, nekem mintha csak az jutna, bezzeg másoknak..." simán önleminősítő bizonyítványosztás tulajdon kishitűségünkről és tehetetlenségünkről. Túl azon, hogy tökéletesen hiábavaló, még csak ront a helyzeten, mert 1, efféle keserű kifakadásokra, sipákolásra ugyan ki lenne vevő? – egy kapcsolat, egy viszony az nem karitatív tevékenység; aztán meg 2, előbb-utóbb tényleg kezded elhinni tulajdon sirámaidat, és szép lassan szerencsétlenné válsz. Önsorsrontás ez, semmi több. A továbbiakat már férfiként fűzöm hozzá: annyi tetszetős, csinos nő jár-kel a szűkebben vett világban is, és megfordítom az állítást: oly sok nő tud, ha akar – s már miért ne akarna?! – csinos és figyelemfelkeltő lenni, hogy nem is értem, a fenének sírni a felhozatal szűkösségén, mikor elképesztően gazdag a kínálat. Elképesztően. Alaposabban megismerni az irántad rokonszenvvel viseltetőt, aki mutat némi hajlandóságot valamiféle kapcsolat kialakítására: nos, igen, az már a következő feladvány. De hol lenne e képlet bármely elemében a lehetetlen? Ismeretlen, az van, igen. De pont avégett kell az egyenletet levezetni. És hát pont attól érdekes.

Mindezektől eltekintve mindig is azt tartottam erről: ha a nők legtöbbje kurva lenne, akkor a férfiak legjava meg strici kell legyen, ez a nagy számok halmazán másként aligha jönne ki. Fifti-fifti. De most tényleg ilyesmikkel kell zrikálnunk a másikat és frusztrálnunk magunkat? Na ne már. Annyi játékosságot lehet ebbe belevinni mindkét részről, hogy belefeszülni aztán végképp nem éri meg.

Szédíteni, becserkészni, majd meghódítani a másikat, az már igen. De az játék, még komolyan véve is az.
„Orbán Viktortól megkaptam a karácsonyi pénzt... a tízezer forintot... meg az Erzsébet-utalványt. Akkor... mirűl beszélünk?” (Index.hu, videoriport) Ez a mondat szinte már az elolvadásig hatóan gyönyörűséges, és annyira reprezentatív, hogy érdemes vele en bloc, de még tagjaira szedve is…..
Franckarika kapcsolva, menetbe 2018.04.13 22:19:25
Az elmúlt évek legnagyobb kormányellenes tüntetése várható – prognosztizál az Index.hu, és talán nem is fog ezzel mellé, mert az igazán nagyok, tehát a sok tízezres méretűek jó pár éve zajlottak, abból is mindösszesen kettő darab volt, ami ebbe a súlycsoport-kategóriába eshet, ergo ha nem is jönne…..
Franckarika pártütés 2018.04.09 18:25:44
Érdemes észben tartani, hogy az őrületből minden további nélkül rendszer kovácsolható, és nincs korlátja: virulensen tobzódik, és mindinkább kitolhatók határai. Csak mert van rá igény, fogadókészség egyfelől. Számítás és érdek vastagon másfelől. A NER nem eszmerendszer, sem politikai vagy épp…..
Franckarika mikor a karma kár ma 2018.04.09 01:19:13
A mostani általános választáson nyertes pártformáció vezére, az éppen regnáló miniszterelnök győzelmi beszédében egyszeriben csak igazat talált mondani, bár annak valós jelentését és nemtelenül terhes hangsúlyát inkább csak az ellenoldalon veszik ki és értelmezik tisztán: "... közösen érezzük át…..
Franckarika nagyon gáz 2018.04.06 16:22:47
Mikor a felkorbácsolt korlátoltság már-már hírértéken tobzódik: az Index.hu választás tétjéről faggatózó videója mindent visz, mindent tár, és sok mindenről vall. Sajnos. Kell köpésből jó népünknek heti arany-, napi réz,gyűlölethez alapkellék: tegnap migráns, ma piréz.S hallgathatja mindkettőről a…..
Nyolc év még szigorítottból is sok, nemhogy egy ennyire aljas rezsimből. Viktor komám, legyen tiszta: nem vagy te sem Duna-Tisza-, sem pediglen Elba-sztár; mit lehetett, koma-körnek fapofával átjátszottál, azon túl meg elbasztál. Ideje lépned...
Franckarika baszkuraland 2018.04.01 01:04:00
Nem ma és nem is tegnap esett le az a bizonyos fatantusz országló hatalmaséknál, hogy a szívlapát nem csak kokszot puttonyba hányni jó, és hogy a "pofád lapos, baszod!" nem csupán képletes kiszólás, hanem erre alkalmas segédeszközökkel rapidan előidézhető állapot. A szigor brutalitása ott kezdődik,…..
Tegyük fel, hogy az adott szituációval – filmbeli idézettel – a kormányzó erők (Fidesz), valamint az elméletileg demokratikus hatalomhoz az elméletileg bázist nyújtó magyar választózöm közti kapcsolatot és annak igen mély, megindító őszinteségét példázzuk. (Gyermek) – Van egy teszt az újságban,…..
Franckarika eljő a jeges (érzet) 2018.01.31 20:50:06
 ... és mindenki mirelitté kell általa legyen. A kozmopolita nonkonformizmus ebben a kiterjesztetten egybites, népiesre csiszolt dimenzióban jól kivehetően és kimódoltan egy követ fúj a hazaárulással, bármit jelentsen is az, már persze túl a hangzatos és merőben meddő szólamon, amit senki józan…..
Franckarika hit, hitel, hitelv 2018.01.14 23:06:22
Egy bizonyos Németh László plébános (római katolikus anyaszentegyház) olyan szinten hirdette minap Vásárhelyen az igét, mely pásztorlási forma alkalmasint kanonizálásra vár még, legalábbis ha a krisztusi intenciókat tekintjük. Meghallgattam magvas gondolatait és fennkölt mondatait, melyek mind-mind…..
Hetek óta azért klikkelek néha az Origo förmedvény lejárató cikkeire, mert kíváncsi vagyok, milyen nyakatekert érvelés mellett tudják a zöldre magabiztosan azt mondani, hogy piros, a sárgára meg azt, hogy fekete. Nem mondanám, hogy tehetségesek a Viktornak kedves alternatív valóság építésében, mert…..
ver@s kan-tár 2017.04.24 12:05:30
Csak halkan szólok, nehogy az Origo meghallja: a portál kezelésében lévő Szoftverbázison (www.szoftverbazis.hu/szoftver/) még mindig él a kommentlehetőség, az eddigi nevekkel és belépési kóddal... ;) De azért oda már csak ne ömlesszünk aktuálpolitikát, ha lehet.