Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dankó Gábor

190 bejegyzést írt és 383 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Baromi jól indult ez az év vagy legalábbis elég jónak nézett ki koncertfelhozatalban. Még februárban is azon lamentáltunk Fekő kollégával, hogy milyen durva lesz a június meg a július, nem fogjuk bírni. Júliusban konkrétan lett volna egy olyan hetünk, amilyen talán még soha nem volt: indítottunk…..
Először akkor tűnt fel, hogy a Marshallnak vannak sima zenehallgatóknak is szánt termékei, mikor pár éve egy kedves barátom kapott egy ilyet ajándékba a felségétől, és áradozott róla. Megmondom őszintén, nem nagyon hittem neki, még a kipróbálásig sem jutottam, amolyan sima merchandise-nak néztem az…..
Pár éve belecsaptunk itt a Lángolón egy amolyan audió rovatba vagy sorozatba, ahol a zenehallgatáshoz szükséges eszközökről írunk, szigorúan nem hifista, hanem egyszerű zenebuzi szemszögből. Tehát akiknek elsődleges a zene, de azért szeretné azt jó minőségben hallgatni. Ebben a rovatban volt egy…..
Az olvasóink már kívülről fújják, hogy a jelenleg zajló koronavírus-járvány az elsők között vágta földhöz, sőt, nullázta le az élőzenét. A kötelező távolságtartás bevezetése mellett teljesen ellehetetlenültek a koncertek, fesztiválok, illetve minden olyan esemény, ahol sok ember gyűlik össze egy…..
Ott tartunk most a hifis kvázi-sorozatunkban, hogy összeállt egy jó, belépő kategóriás rendszer ezekből a komponensekből: Cambridge Audio Topaz SR20 integrált rádióerősítő Monitor Audio Bronze 2 hangfalpár Pro-Ject Debut Carbon Esprit SB lemezjátszó Chromecast Audio hálózati lejátszó Denon…..
Mióta tavaly belemerültem kicsit a hifi világába, azóta ámulattal tölt el, hogy bármilyen barátságos fórumot pillanatok alatt véres harcmezővé tud változtatni egy olyan, elsőre ártatlannak tűnő kérdés: milyen kábelt vegyek a hangfalamhoz? Vagy: mivel kössem össze a CD lejátszótmat az erősítővel? Ezt…..
Nem voltunk még IFA-n, lehet egy rakás olvasónk azt sem tudja mi az, szóval nekik elmondjuk, hogy a Berlinben minden év őszén megrendezett vásár a fogyasztói elektronikáról szól. Magyarán van ott minden a telefontól elkezdve a tv-ken, a porszívókon, hűtőkön, sütőkön át a fejhallgatóig,…..
Általában úgy hallgatok zenét, hogy otthon hifi láncon viszont utcán, munkában fejhallgatóval, de ezzel sokat nem mondtam, csomóan csinálják ezt. Nemrég ugye rácsodálkoztam, hogy utóbbi két esetben micsoda javulás érhető el, ha a forrás és a fejhallgató közé beiktatjuk az Audioquest Dragonfly Cobalt…..
Tizenegy éve megy a Lángoló. Tizenegy év alatt még soha nem volt olyan, hogy elkezdenek a Facebookon csesztetni minket, hogy mi a francért rakunk ki képet egy még meg nem jelent lemez borítójáról, mit spoilerezünk. Pedig rengeteg még meg nem jelent lemez borítóját tettük már ki a tizenegy év alatt,…..
Huawei P20 Pro telefonom van. Azért kezdem ezzel a ténnyel, mert elég fontos információ ahhoz, hogy miért is jutottam el egy apró USB méretű DAC-hoz. Hogy mi az a DAC? Digital analóg konverter, ami a digitális jelforrást analóggá alakítja, tehát tudjuk hallgatni a biteket. Magyarán olyan, mintha…..
Életem meghatározó élménye volt 1999-ben a Neurosis-koncert az Almássy téren. Még úgy is, hogy az addig számomra teljesen ismeretlen Today Is The Day annyira sokkolt előttük, hogy az kicsit kivett a Neurosis által potenciálisán okozható hatásból. De így is kiváló volt, hogy is lehetett volna más,…..
Régen minden jobb volt. A Musikmesse is, mondják sokan, bár én nem tudom, most voltam életemben először. Szóval engem inkább lenyűgözött a nagysága, a több csarnoknyi, több emeletnyi hangszerkiállító, színpad meg egy csomó minden, ami a zenéléshez kell. És akkor még nem beszéltünk az ugyanitt zajló…..
Azért mentünk ki Dubajba, hogy megnézzük, milyen ott egy fesztivál. Ezt le is írtuk ebben a cikkben, most pedig magáról a zenéről is szó lesz. Mert ugye konkrétan egy zenei fesztiválról van szó, nem például a Dubai Food Festivalról, amivel ottlétünkkor tele volt aggatva a város, vagy az egyéb más…..
Régi Alice In Chains-rajongóként természetesen én is azok közé tartoztam, akik nem tudták a zenekar elképzelni Layne Staley nélkül. Még jó, hiszen az első zenekar volt, aminek hallatán borsózott a hátam, de arra már nem emlékszem, hogy ez a Would? vagy a Rotten Apple című dal…..
A Fekete Zaj idén feltámadt. Többéves szünet után tért vissza oda, ahonnan egyébként nem messze (kb. 200 méterre) minden évben megrendezték az ingyenes Fekete Zaj Osztálykirándulást, szóval lényegében le sem állt, csak takaréklángon pislákolt. A fesztiválnak akkor, de nem amiatt lett kvázi vége,…..
Leginkább a black metal színtéren jellemző az a rajongói hozzáállás, hogy egy adott zenekarnak csak az első lemeze jó, utána már eladják magukat, de az a minimum, hogy csak szarabbat csinálnak, mint a debütálás. Érdekes módon ez az Arcade Fire esetében is erősen jelen van, pedig az ő indie rockjuk…..
Rendesen a frász jött rám, amikor a Guns N’ Roses koncertjére várva kaptam egy üzenetet a Download fesztivál hivatalos alkalmazásából, hogy ugye felkészültem a „három és fél órás epikus showra?” Nem, nagyon nem készültem fel. Azt hittem, hogy a programban csak amolyan elírás vagy sablon, hogy a…..
Fura érzés volt szombat este az A38-on lenni. Olyan, mintha valami nyolcvanas évekbeli metálpanoptikumba érkezett volna az ember. Voltam már rengeteg metálkoncerten, de itt mintha időutazáson vettem volna részt. Az ember azt gondolná, hogy a Tormentor visszatérő koncertjére csupa negyvenes, de…..
Ugorjunk is gyorsan bele, úgyis ott van a címben: igen, a Metallica Tankcsapda-számot játszott a budapesti koncerten. Vagyis pontosabban, a Metallica két tagja, Kirk Hammett gitáros és Robert Trujillo basszusgitáros eljátszogatta a koncerten amúgy teljes tagsággal jelen lévő Tankcsapda Legjobb méreg…..
A Green Dayt akkor ismertem meg, mikor 1994-ben befutottak a harmadik nagylemezükkel, a Dookie-val. Persze sokan így voltak vele annak idején, nálam viszont ez azért volt érdekes, mert ekkorra már nagy rajongója voltam az olyan kaliforniai punkzenekaroknak, mint a Bad Religion, a Pennywise, a NoFX…..
Talán 1992 lehetett, mikor ültem a gyöngyösi Vak Bottyán János középiskola konditermében, és elsősként néztem az ott éppen súlyt emlegető negyedikes csávó válltetoválását. Ilyen összevisszaságnak tűnt, mintha egy rakás láb keringene egy háromszögbe pakolt gyújtógyertya körül. Jól nézett ki, olyan…..
Múlt hét csütörtökön került a moziba Kostyál Márk Kojot című filmje, amit a rendező a film sajtóveítésén csak úgy jellemzett, hogy egy dühös alkotás. Ebben a dühös filmben elég domináns hangulatmeghatározó rész a zene, amit Moldvai Márk és Jeli András készített. Nekik tettünk fel néhány rövid…..
Merőben szokatlan helyszínen, Tunéziában forgatta legújabb klipjét az Intim Torna Illegál. Maga a Nem adom fel című dal is új, rajta lesz a csapat következő nagylemezén, és amolyan stresszoldóként szakadt ki a zenekarból, reflektálva az elmúlt hónapok nem túl pozitív történéseire. Alább be is…..
Az egész ott kezdődött, hogy a Red Hot Chili Peppers lement a Qualitons koncertjére a híd alá, és Anthony Kiedis énekes kért egy CD-t a magyar zenekartól. Ezzel nagyjából meg is vették, nem csak a magyar rajongókat, de még azokat is, akik amúgy ki nem állhatják a zenéjüket. Innentől már csinálhatott…..
A Metaldays egy ideje már megy Szlovéniában. Ezen a néven is negyedszer rendezték meg idén, de elődje, a Metalcamp is megélt kilenc évet Tolminban, a szlovén Alpok lélegzetelállító hegyei között. Tényleg azok, főleg annak, akik nem találtak már szállást a kisvárosban, és mondjuk Nova Gorica felől…..