Regisztráció Blogot indítok
Adatok
arom

0 bejegyzést írt és 133 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A minap olvastam Harriet Löwenhjelm történetét, és ráakadtam az utolsó versére is, amit a halála előtti napon írt, 31 éves korában. Megindított ez a vers, úgyhogy most megosztom veletek. Harriet egy jómódú stockholmi családba született a XIX. század végén – így egy kicsit szabadabb élete volt,…..
arom 2018.09.01 10:46:35
Polaris Szakálltalanság 2018.08.03 14:20:22
Talán 28 éve lehet annak, hogy szakállat növesztettem. Akkor történt ez, amikor beléptem a Nyolc Boldogság Közösségbe (amit ekkor még nem is így hívtak, hanem a sokkal izgalmasabb „Júda Oroszlánja és az Áldozati Bárány Közössége” néven futott), és láttam, hogy minden fiúnak szakálla van. Ugyan nem…..
Polaris Kalandok 2018.06.14 00:01:00
arom 2018.07.08 18:22:45
arom 2018.07.10 00:37:24
Polaris Egy kicsit szomorkás 2018.04.11 19:13:19
Ma volt az utolsó napom a liljeholmeni rendelőben. A főnővér két napja megkérdezte, hogy akarok-e tortát, búcsúztatást.Az már eleve beszédes volt, hogy ez így egyáltalán felmerült. Annak idején, ha egy-egy nővér elment tőlünk, akkor hetekkel korábban elkezdtünk már gyűjteni ajándékra, és ha egy pár…..
Jó régen volt már, amikor legutóbb írtam valamit a blogomra. Két magyarázatot is fel tudok hozni. Az egyik, talán kevésbé lényeges, a munkával kapcsolatos. A legutóbbi posztban is említett huddingei rendelő mind több energiámat követeli. Több mint tíz éve vezetek egy addiktológiai rendelőt a…..
                                                                         „Csak írja fel és én már itt sem vagyok!” Pénteken András egy idegen rendelő előszobájában toporog. Épp az esti randit tisztázza…..
arom 2018.01.02 22:05:27
Egy valamiben mindannyian osztozunk: vannak kis, berögzült szokásaink, amelyeket csak úgy ösztönösen csinálunk. Némelyik kínos, némelyik csak furcsa és nem szívesen osztjuk meg őket másokkal, de részben ezek tesznek minket egyedivé. A múlt nagyjai közül néhánynak egészen…..
Polaris Tömegközlekedési álmok 2017.10.11 17:02:35
Tegnapra virradó éjjel azt álmodtam, hogy rendszeresen jártam valahova busszal (talán valakivel együtt), de nem igazán figyeltem meg, hogy melyik járattal. Egyik reggel egyedül indulok az útnak. A megállóban nincs kiírva semmi, én meg nem tudom a busz számát. Nem baj, felszállok egy buszra. Nem…..
Polaris Nárcizmus 2017.02.02 22:10:17
Felkértek rá, hogy tartsak a klinikánkhoz tartozó rezidenseknek (szakorvosjelöltek, svédül: ST-läkare) egy előadást az addiktológiai járóbetegellátásról. Vagyis arról, amit nap mint nap csinálok, az alkoholisták és a drogfüggők kezeléséről a rendelőnkben. Nincs is ezzel semmi probléma, gond nélkül…..
Az eladó már majdnem becsomagolta a szeletelt szalámit, amikor észrevette, hogy én észrevettem a szeletek közé diszkréten becsúsztatott szalámivéget. Nem reklamálok úton-útfélen, bár megkérhettem volna, hogy vegye ki a véget, hiszen rendszeresen bele lopják. Az már kimeríti a pimaszság kategóriáját,…..
Polaris Star Wars álom 2016.11.23 08:24:13
Belépek a Jedi-szentélybe.Kezembe kapom az áhított fémhengert, a fénykardom markolatát – úgy 15 centi hosszú lehet, viszonylag súlyos, rajta megannyi gomb.De nem nyomok meg semmilyen gombot, csak az arcomhoz emelem, és odasuttogom:– Erő! – és a markolatból előugrik a zöld fénykard.Megsuhintom – van…..
Tudjuk le az elején: az idei műsor sztájlisztja nagyon jó haverja a producereknek, és láthatóan vakon bíznak benne, ami dicséretes, meg minden, de nem szó szerint vakon kellene, mert akkor a Tóth Gabi fejére applikált madárfészek, és Puskás Péter teljes hacukája tuti nem kerül műsorba. Vagy csak…..
Meséltem korábban arról, hogy összeismerkedtünk egy Stockholmban élő magyar díszítőfestő lánnyal, aki Anna szobájának a falára festett egy szöuli látképet. Ezzel egyidejűleg kértünk tőle még egy képet a lakásunkba, a lenti kisszobába – úgy is, mint vendégszoba, raktár vagy edzőterem (ez utóbbi,…..
A korábbiaktól eltérően ez már egy későbbi költeményem, és ezt ma is szívesen vállalom, sőt így visszaolvasva kifejezetten jó versnek tartom. :-)A versben szereplő lánynév első- vagy másodéves egyetemista koromra datálja a művet. Az említett Erika nagy (és beteljesületlen,…..
Mivel ilyen lelkesen bíztattatok, most megosztom veletek egy másik korai versemet is – pontosabban azt, amit sikerült belőle rekonstruálnom; úgy emlékszem, hogy eredetileg ennél hosszabb volt, szerintem itt-itt kimaradt egy sor. Jelzem azt a részt, ahonnan érzésem szerint hiányzik…..
Ahogy mondani szokták:„Benned egy költő veszett el!”és ahogy ezt a mondást folytani szokták:„...és azóta sem találják.” Most nyáron, családi beszélgetések során, felidéztük korai költői próbálkozásaimat.Ezek egyike egy Farkas Bertalanhoz írt versem volt, annak emlékzetes „Föl, föl, föl!”…..
Polaris Munkaasztal 2016.06.29 12:27:27
A rendelőmben az orvosi szobám klasszikus pszichiáter-stílusban van berendezve.Két egyforma fotel, enyhe szögben egymás felé fordítva (a szemtől szembe pozíció konfrontációt sugall, növeli a szorongást), a két szék között egy kis asztalka (szimbolikus távolságot teremtve). Ezt azt asztalt egy…..
Elég sok idő eltelt már az Annáról szóló „sorozat” első része óta, nem igazán tudósítottam Anna kalandairól – de akit érdekelt, az Anna blogján közvetlenül tőle magától olvashatta, nézhette, hogy mi történt vele. Lassan kilenc hónapja van már kint Szöulban, most már a hazatérés is itt van belátható…..
Dvorszky Anikó írása Mi a közös a Jászai Mari téren álló Palatinus-házakban és a margitszigeti Palatinus strandban? Eleve, mint jelent ez a szó, hogy palatinus, és hogy kapcsolódik mindezekhez? Hogyan lett az egykor a nádori családhoz tartozó Margitsziget a fővárosé? Mindez kiderül a…..
Mission Impossible. De tényleg. A Walt Disney nevével fémjelzett rajzfilmeken nőttem fel, ájultam imádom őket, és most ki kellene választani belőlük a 10 legjobbat. Képtelenség. Kockás papír, toll, egy órás töprengés (és ebben a nosztalgiázás és zenehallgatás még benne…..
arom 2015.12.06 18:48:26
Polaris Szimmetria 2015.03.08 17:47:20
A mai napon (ami egyébként az első igazán tavaszi nap volt itt Stockholmban) a misén az az evangéliumi rész hangzott el, amiben Jézus nehezményezi, hogy kereskedelmi tevékenység zajlik a templom előterében.Biztos ismeritek a történetet (egyébként János 2, 13-25) – Jézus ostort…..
arom 2015.03.08 21:49:37
Mit lehet ilyenkor írni? Számban a kakaó ízével, lelkemben a gasztronómiai élménnyel, fejemben a hitetlenkedéssel. Őrületes „csigaszezon” van és a Butter Brothers őrületes holtversenyben került az élre. Arra az élre (a kakaós csiga ranglista élére), ahol már eleve…..