Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kutacs_ (törölt)

0 bejegyzést írt és 1540 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Webisztán Steve Ballmer Budapesten 2008.05.15 08:58:00
Nos, mint Twitteren régebben már jeleztem, hamarosan körünkben üdvözölhetjük a Microsoft vezérigazgatóját. Steve Ballmer a Fortune és a Forbes magazinból kilép a hús-vér valóságba, és e kicsiny kelet-európai országban teszi tiszteletét. Kábé olyan ez, mintha Steve Jobs…..
kutacs_ (törölt) 2008.05.17 17:03:22
jtrencsenyi,
a linux úgy akar működni 1) van a hirdetési bevétel, 2) a supportból is lehet pénzekhez jutni, 3) lehet zárt forráskódú terméket fejleszteni egy célhardverre, 4) a futó projekteket nagyvállalatok pénzelik 5) és akkor ingyen adjuk az oprendszert.

a terv ugyebár az, h a linuxot terjedjeszteni kell a közszférában, elsősorban az oktatásban. mindenki szerezzen be otthonra magának egy linuxot. a kommuniti azért harcol, h minél több linux fusson, h minél nagyobb legyen a piac.

nekem erős a gyanúm, h nem itt nem piac méretével van a baj, hanem a tervvel. azaz a linux ebben a formában ugyan rentábilis, de nem profitábilis.

egyszerűen azért, mert készárut, a linuxot ingyen akarjátok adni, és kizárólag a kapcsolódó szolgáltatásokból akartok megélni. és ez így soha nem lesz profitábilis.

az elképzelés nagyjából az, h ha gundel ingyen adja palacsintát, akkor majd elad egy csomó kávét, meg ásványvizet. a baj csak az, h ilyenkor a népek felfalják palancsintát, és nem kérnek kávét, meg ásványvizet, mert úgy jól laknak.

ez a dolog úgy működik, h olcsón adják a híres gundel palacsintát, és a népek azt befalják, és akkor isznak mellé egy csésze kávét, vagy egy pohár ásványvizet.

a teljes ingyenesség ideig óriáig tartható. ezeket cégeket is viszonylag egyszerű bedönteni, ha az illető tudja, h működnek. mondjuk az indexet. de oké, hagyjuk ezt. ott van a google. képzeld el, h a live keresőn minden hirdetés ingyenes. na jó. ennyit erről.
kutacs_ (törölt) 2008.05.18 11:45:04
cadmagician,
-- mindenkit preferálni kell, ami itt teremt munkahelyet, ami fizet adót. a microsoftnak egy igen kiterjedt értékesítési hálózata van, eladnak egy csomó oem gépet, abból származik egy egy csomó adóbevétel és munkahely. ezt ne felejtsük már el.

a user generated content open source google hármas zéró körüli adót fizet errefelé. abból nem lesz iskola, kórház, hivatal, nem lesznek utak.

-- leírtam már párszor, h mit kellene csinálni a linuxszal. bevezeteni a közszférába, de aztán ki is kell vezetni onnan. a linux nem cél, hanem egy eszköz.

ha idejön egy it vállalalat ott a helyhatóság (és nem az állam) a linux helyére az adott cég termékeit telepíti a városi és a város környéki közintézményekbe.

ahol ott van a sun, ott legyen solaris. ahol ott a microsoft, akkor ott legyen vista. ahol van ibm, akkor ott legyenek ibm gépek. és majd az ők eldöntik, h milyen oprendszert preferálnak. ha jön az apple, akkor a közintézményekben legyenek apple gépek.

annyit kell csinálni, h központi közbeszerzések helyett a helyhatóság a társasági adóból kisker, vagy nagyker áron megveszi a befektető termékeiket és a kapcsolódó szolgáltatásokat. választanak valamit a palettáról.

-- és ahol nincs senki, és így nem jut semmi, ott a közösségi (uniós) forrásokból vásárolunk. és akkor ott ahol csak lehet ingyenes megoldásokat kell alkalmazni. de a másodlagos preferencia itt is az, h aki itt adót fizet, munkahelyet teremt.

-- azért kellenek a nyílt szabványok, h ezt elosztott, heterogén rendszereket össze lehessen kapcsolni.

-- és ha ballmer jön ide, és ő akar tárgyalni, akkor neki azt kell mondani, épüljön az msn-re a sulinet.

legyen a live a default kereső minden közintézményekben. és kapjanak hirdetési helyet a helyi vállalkozók a live keresőben. a gyerekek kapjanak helyet a live space-n, oktassunk ms officet, a jó tanuló gyerekek kapjanak xboxokat.

ha egyszer ők vannak itt, és nem nyomul más. ha fejleszt itt a nokia, akkor legyen nokia telefonja a hivatalnoknak, orvosnak, tanárnak, kapjanak a gyerekek is nokia eszközöket abból az adóból, amit ők itt befizetnek. forgassuk vissza ezt a pénzt. és mondjuk azt az orvosnak, h nem tudunk fizetni több pénzt fizetni, de az orvos lízingelhet egy audit, az nővér meg egy suzukit, és egyelőre nem lesz 14. és 15. havi bér. mert arra nincs fedezet. az ország így lehet versenyképes.

de amelyik cég nincs itt, a google és a yahoo nincs itt, akkor őket különösebb módon nem kell preferálni.

miért kellene fenntartani az adómból egy csomó google gépet a közintézményben, mert oké, a google ingyenes, de a suppport nem ingyenes.

most egy csomó közalkalmazott támogatja az adóból a google szolgáltatásokat. miközben a google zéró körüli adóval ellentételezi ezt. az igaz, h felvettek itt néhány marketingest, de az ők is azzal vannak megbízva, h az unión kívülre terelje a munkaerőt. és ezen jóval nagyobbat bukik az ország, mint a campus programon. csak erről kevés szó esik.
kutacs_ (törölt) 2008.05.18 20:30:54
cadmagician,
-- a microsofttal kapcsolatos összes bevételt és kiadást kell mérlegre tenni. a microsoftnak van egy kiterjedt értékesítési hálózata.

meg kell nézni, h mennyi az ms adóbevétel, és ehhez kell igazítani a közszférában az ms kiadásokat. a bevételi és a kiadási oldalt egyensúlyba kell hozni az államháztartásba minden területen. az nincsen rendben, h csak úgy kiosztogatjuk a licenszeket.

-- az ms értékesítési hálózata mellé egy kiterjedt fejlesztői hálózatot kell építeni. természetesen ehhez kívülről pénzt kell betolni, mi munkerőnket tudjuk eladni.

"developers, developers, developers". meg kellene nézni, h milyen módon lehetne a magyar fejlesztőket az ms projektekbe bevonni. távmunkában, részmunkaidőben, az egyetemi tanulmányok mellett. h pénzt kereshessenek. ne pusztán az osztogatásról szóljon a campus program.

és itt nem csak műszaki projektekre gondolok, hanem mondjuk építsük az ms enchartát, van egy csomó diplomás munkanélküli. munkahelyet kell nekik teremteni, mert nem fognak tudni családot alapítani.

-- bell látnotok, h az ugc-ből döntően nem lehet megélni. és ne rám haragudjatok, mert már az elején mondtam, h ez az üzleti modell európában tartósan nem fog működni.

az ugc a világ legfejlettebb régióinak kedvez. ezek ma ázsiában vannak. ott azt osztják meg a népek, h nézd milyen jó az új wii, és ennek mindenki örül. és akkor ez valójában ingyen reklám. itt meg azt osztják meg a népek, h mondjon le, meg h a csirke megbaszta a lovat. ami vicces, csak nem ösztönz fogyasztásra és beruházásra.

az ugc még azokon a területeken működik ahol sok az induló médiavállalkozás van. ez észak és dél amerika. tehát ott valódi alkotó közösségek jönnek létre.

az ugc európában összességében lefelé húzza a gazdaságot. lefelé fogja húzni az indexet is. ki fog derülni, h mondjuk a blog hu ebben a formában egy öntökönszúrással egyenértékű. a kommuniti a cikkek és a hirdetések olvasása helyett a blogokon fog csetelni. a blogokon fikáznak majd valamit. és így nem növekednek az eladások. újra kellene gondolni pár dolgot.
Na most aztán kapnak muníciót az összeesküvés-elméletek szerelmesei. A közösségi web három zászlóshajójának egyszerre jutott eszébe, hogy át kéne evezni az adathordozhatóság tengerére. Múlt héten már beszámoltunk arról, hogy a MySpace a jövőben engedni fogja…..
kutacs_ (törölt) 2008.05.13 14:13:55
most lehet, h én nem értek valamit nagyon, de az openid, opensocial nyílt szabványok. tehát a hálózati identitást nem a google, hanem a kisebb nagyobb cégek fogják szolgáltatni. elméletileg verseny lesz. eddig stimmelünk?

az oké, h sokan a google feltétlen győzelmét látják, de vájuk ki a végét.

szerintem nem kell hozzá nagy tudomány, h az internet szolgáltatók azonnal lecsapnak erre a dologra, és ők akarják nyújtani a hálózati identitást.

az isp találkozik először a vásárlóval, ők vannak velük folyamatosan kapcsolatban, ők számlázhatnak feléjük, ők képesek támogatást nyújtani, nélkülük ki sem tudsz lépni a netre, estébé, estébé. csak azt várják, h valaki csapjon az asztalra, és jelölje ki az identitás technológiát, és akkor az alapszolgáltatáson túl a többletért is lehet majd számlázni, nehogy már túl alacsonyan landoljanak az árak.

már látom a direkt marketing levelet. kedves xy, önnek a jövőben nem kell az interneten regisztrálnia magát, nálunk már regisztrálva van. amennyiben nyolc napon belül nem jelez vissza felénk, úgy a levelünket elfogadottnak tekintjük. tudta-e ön, h jelenlegi előfizetésével számtalan ingyenes, és számos fizetős szolgáltatásokhoz juthat. ha most előfizet akciós csomagunkra, akkor számtalan további kedvezmény várja önt.

nekem erős a gyanúm, h a közösségi szolgáltatások az isp-ken keresztül fognak bonyolódni. az identitás kezelés nem centralizáltan, hanem elosztottan fog zajlani.

a másik forgatókönyv szerint az unió területén szolgáltató, de ott be sem jegyzett cégek jutnak személyes adat birtokában, már látom mondjuk kolláth gyuri bácsit bohóckodni a csokornyakkendőjével, h ez alkotmányellenes, az ilyesmit betiltani, a helyét sóval behinteni.
kutacs_ (törölt) 2008.05.14 14:23:36
atleta,
ha én internetszolgáltató lennék, mondjuk telekomos, vagy chellos ember és egyértelművé válna, h a hálózati identitás terén melyik technológia lesz a befutó, akkor azt azonnal támogatandónak tartanám.

abban igazad van, h az isp-k kezében nincs kényszerítő erő, de mégis csak az van, h nélkülük nem léphetsz ki a netre.

megtudják azt tenni, h adnak az előfizetőiknek egy default identitást. azért, mert különféle csomagokat tudnak így kínálni.
azt mondják, h a X csomaggal tudsz játszani, az Y csomaggal tudsz zenét is hallgatni, a Z csomaggal meg filmet nézni. meg kell még egy XXX csomag, ami a felnőtt tartalom. ehhez nem kell sehová se regisztrálnod. és ez sokaknak lehet vonzó. folyamatosan bővülő kínálatot tudnak nyújtani csökkenő árak mellett. a fejlesztéseket meg majd elvégzik az erre szakosodott szoftvercégek. ugyanez persze a mobil szolgáltatókra is igaz.

csodálkoznék, ha a telekom, a upc, vagy akár a vodafone ezt nem ismerné fel ezt. egyrészt így direktben el tudja adni a szélessávot, mobil internetet, másrészt közvetíteni tud a szoftvergyártó és a fogyasztó között. amin szintén előnyös. mert a szoftver a prémiumszolgáltatás. tudsz böngészni, meg beszélni, ez az alap, de még akkor lehetnek különös igényeid.

érdekel esterházy péter úgy könyve, meg úgy általában az online könyvbemutatók, és mondjuk molnár anikó új melle, vagy úgy általában az új mellek. és akkor ezekre előfizetsz. és akkor ehhez szoftver kell, ami levezényli a felolvasóestet, vagy virtuálisan körbejárhatsz egy meztelen celebet.

persze a szoftvercég ettől függetlenül is működhet, fejleszthet, építhet saját hálózatot. tehát az isp egy lehetséges pálya, de nem kényszerpálya.

nekünk fejlesztőknek mindez azért volna könnyebbség, mert nem kellene felhasználókért kaparászni, megjelenne a tőkepiaci érdekeltség, és megszűnne az ingyen piac. megnyílnának az alternatív értékesítési útvonalak. az ugc mellet megerősödnének az isp, asp, isv, oem működési módok.

ez a meccs nincsen még lefutva. nem hiszek az ugc és a google feltétlen győzelmében. az egy brutálisan túlközpontosított letöltök, feltöltök dolog lenne, ahol a népek egyetlen központ köré kénytelenek gyűlni, úgy szórakoznak, h nincsenek valódi közösségek. szerintem a google összes szolgáltatása ilyen. centralizált. központosított, középszerű magyarul megmondva.
kutacs_ (törölt) 2008.05.15 10:20:55
Twodotzero,
na, akkor biztos megint férlreérthető vagyok.

sokszor, és sokat írtam (túl sokat is) arról, h mondjuk a telekomnak egyáltalán nem kellene belefolynia a hírportálok készítésébe. ha én lettem volna a király (mondjuk a gvh), akkor meg sem engedtem volna, mert a fizikai hálózatot és a logikai hírhálót egymástól függetlenül kell fejleszteni, ezeknek egymástól függetlenül kell fejlődniük. azaz nem lehet valaki mindkettőben többségi tulajdonos. lehet részesedése, vagy érdekeltsége, de mindkettőt nem uralhatja. de.

a telekom addig elmehet, sőt ha én lennék a király (mondjuk az nhh), akkor kötelessége lenne elmenni (különben nem lehetne isp), h azonosítsa a felhasználóit valamilyen nyílt szabvány alapján. nem elég az ip cím, mert az gép azosítója, hanem mondjuk openid, vagy valami hasonló. minden szolgáltó válasszon ki egy nyílt szabványt. (a nyitottság itt azért fontos, h a rendszerek átjárhatóak legyenek.)

ezzel minden felhasználónak van default hálózati identitása (nem pusztán e-mail címe), és közösségi hálót, közösségi szolgáltatásokat viszonylag egyszerű lenne építeni.

ha én lennék a király (a gvh és az nhh együtt) akkor a felhasználó a nyílt szabványokat támogató összes webszolgáltatásba alapból be tudna lépni (nem kellene száz helyre regisztrálnia).

a másik dolog, h viszonylag egyszerűen fizetőssé válhatnának egyes webszolgáltatások. mert alapból van egy accountod, egy folyószámlád az internetszolgáltatónál. és ők szépen kiszámlázzák neked a fizetős forgalmat. persze lehetnek az isp-ktől független hálózatok is. mondjuk az index azt mondja, h fizess elő a gazdasági rovatra, a társadalmi, a kulturális rovatra, és a bulvár rész meg ingyenes.

mondjuk egy startup, amelyik nyelvtanárokat és nyelvet tanulókat akarja összekapcsolni úgy működhetne, h alapból be tud lépni bárki, megnézi a próba nyelvleckét (eddig semmi újdonság), és aztán egy kattintással elő tud fizetni. és az isp (vagy akár az index, mint asp (application service provider)) kiszámlázza az összeget, (az első időkben én biztosan maximálnám a jutalék mértékét 5%-ban, h ne alakulhasson ki 50%-os elvonás, később ezt el lehetne törölni persze) és akkor mindenki aki hozzátesz ked jól járni.

és akkor mondjuk egy ilyen fizetős nyelviskola odáig is elmehet, h a tanárok és a diákok neki látnak filmeket feliratozni, és a feliratokat képesek eladni egy másik szolgáltatónak, vagy éppen felhasználják a saját szolgáltatásukban, és akkor ebből lehet építeni egy kis nyelviskolát. akár önállóan úgy, h effektíve oda megyek pakolni a téglát, vagy festeni a falat, akár befektetők segítségével. mert akkor ez nem egy offline sufni, hanem egy offline suli kiterjedt online hálózattal. és akkor lehet, h jön a befektető, h akkor lehetne itt egy regionális nyelvi központ. nyilván ez egy hurráoptimista forgatókönyv.

nekem meggyőződésem, h az ingyen piacon nem alakul ki. csak önkizsákmányolás megy végbe az eredeti tőkefelhalmzás nélkül. h ezt a marxista teminológiát használjam.

ez okozza a problémát. az ingyen piac. a népnek el van hintve, h a weben minden ingyen van. az terjedt el, h a közösségi szolgáltatásokat ingyenesen kell működtetni. nem kellenek előre mutató szabályok, sőt egyáltalán nem kellenek szabályok, egy brutálisan anarchista nézet ez, és különösen nem szabad a tömegektől pénzt kérni. ez meg ugye a retardált kommunista. semmiért ne kérj pénzt, legyen minden ingyen, és majd a reklám, propaganda tart fenn mindent. a vállalatok befizetései tartanak fenn mindent, a néptömegeknek minden ingyen adunk. ez a szovjetunió. a lenini út. a szegény országok szegényednek, a gazdagok gazdagodnak.

egyébként teljesen egyetértünk abban, h a friend connect miért nem lesz működőképes. a minőségi tartalomhoz nem csak sciberek (vagy ahogy ti hívjátok bloggerek), hanem subsriberek (előfizetők) kellenek.
Igen, az Alkimista szerzője nyilatkozta ezt, és igen: a fájlcserélők kapcsán beszélt a megosztás fontosságáról. Szerinte az emberek számára a kezdetektől fogva fontos a megosztás, legyen szó élelemről vagy művészetről. A TorrentFreak beszélgetett az íróval annak kapcsán,…..
kutacs_ (törölt) 2008.05.13 17:29:00
tegnap pünkösd hétfő volt. nem vásároltam semmit. hehe.

egyébként sokszor elmondtam, h a torrentezést legalizálni kellene, valójában nem tartom bűnnek a megosztást. sőt természetesnek tartom, mint coelho. de megértem (megengedem, nem elfogadom, hanem megengedem) azt, aki meg azt mondja, h ez bűn, de csak akkor ha hozzáteszi, h bocsánatos bűn, amit nem kell üldözni.

mert a torrentező úgy vesz el, h abból maga nem húz hasznot. tehát az "az vesse rá az első követ" tipikus esete. szerintem.

de ezt a tevékenységet hülyeség erkölcsi magasságba emelni éppúgy, mint mélységekbe taszítani. ezt gondolom erről.

meg persze egy csomó mindent arról, h mit is kellene csinálni.

például azt gondolom, h a szélessávú internet áfáját egy az egybe bele kellene tenni a kulturális alapba, de úgy, h arról legalább részben a szolgáltatók és az előfizetők is rendelkezhessenek. és egy részről rendelkezzen az állam, vagy valami kuratórium.

éppen azért, h legyenek közösségi szolgáltatások, közös játék, filmvetítés, zenehallgatás, online, és offline. és ezek a szolgáltatások fejlődjenek. ne csak béna feltöltöm a fotót, letöltöm szolgáltatások legyenek.

ezen kívül például azt gondolom, h üssenek egy véletlen számsort a számlalevélre, mint a régi telefonkártyára, és akkor azzal kvázi fizetni lehessen a legálisan működő elektronikus könyvtárban, audio vizuális archívumokba. és akkor ezzel a kóddal egyúttal pártolni lehet a művészetet úgy, h nem kell senkit újabb adóval sújtani.

most a kiadók döntenek a fogyasztók feje felett, ezért gyakorlatilag a mainstream érvényesül, a valódi underground helyett a szar jön a felszínre. sokszor megbeszéltük már, és nyilvánvaló dolog, h nem értünk egyet.

a te álláspontod, h itt nem kell semmiféle szabályozás, legyen teljes anarchia, legyen minden szabad, legyen minden ingyen, mer ez az internet. és ott legyen a másikéval azt csinálunk amit akarunk, mert az a szent cél, h legyen minden igyen. erre mondom, h kommunista vagy nyilvánvalóan.
Nem, semmi jóról nem tudok igazából beszámolni. Mégcsak halvány utalást sem hallottam az elmúlt hónapokban arra, hogy esetleg egyszer majd valamikor a magyar nyelv is bekerülne a Google Translate-be. Pedig ez talán a Google egyik legjobb és legprofibban megoldott webes szolgáltatása.…..
kutacs_ (törölt) 2008.05.12 22:49:56
az h szabad szavas tartalom automatikusan megjelenjen magyarul, szerintem ettől messze állunk. a morfologic emberei gondolom nem ostobák, de a webfordítást nézve ez a dolog még gyermekcipőben jár.

lehet egyébként, h a kommuniti ezen a téren tudna segíteni. ahol a struktúra elemzés csődöt mond, mert az túlságosan is szétszedi a mondatot, ott a lektorok belejavíthatnának a szövegbe, ahogy botd is mondja. ha nem is lenne ebből hipphopp optimalizálás, de látható minőségjavulást el lehetne érni szerintem is. a bizonyos mondatpaneleket már nem szedne szét az elemző, hanem humán fordítással helyettesítené.

akinek tényleg fontos a fordítás (mondjuk ilyen ember szerintem kevés van, de talán akad) szerintem jelentkezzen a morfologic-nál, h segítene, vagy besegítene alkalmanként, szabad időben. h néha javítgatna, és részt venne ilyen projektekben. ehhez kell valami egyszerű infrastruktúrát fejleszteni. gondolom ezért aprópénzt tudnának csak adni, esetleg ingyen licenszeket, ami tudom nem sokat ér, mert mindenki lemásolja ezeket. ebben talán az lehet a bolt, h olyan tudásra, tapasztalatra, kapcsolatokra lehetne így szert tenni, ami már középtávon megtérül. perzse a morfologic dolga ilyen felhívást intézni.

ez a példa megint csak azt teóriát igazolja, h a kis közösségeknek nem a globális vállalatokkal kell kooperálniuk, mint ahogyan hh állítja, hanem a helyi szereplőkkel. egy működő cég keresheti a multi társaságát, de a működő cég az nem egyenlő a kommunitivel, a felhasználói közösséggel. a magyar kommuniti és a google között túl nagy a távolság szerintem.
Ne gondoljuk, hogy csak a kínai kormánynak jut eszébe, hogy cenzúrázza a webet. A hír igaz, a Microsoft egyszerűen blokkolja csetprogramjában a YouTube linkjeit. Ha megpróbáluk MSN-ben (Windows Messengerben) youtube-os videót küldeni, azt az üzenetet kapjuk vissza, hogy "The…..
kutacs_ (törölt) 2008.05.12 15:45:22
az msn azért lett sikeres fiatalok körében, mert lehetett benne cyberszexelni. és itt most nem a puncinézés a lényeg, hanem az, h a közös, vagy ha úgy tetszik a közösségi élény úgy jött létre, h nem kellett mindent a központtal (aka. a szerverrel) megosztani, egyszerűen össze kapcsoltak a gépet és úgy is lehet zenét hallgatni, beszélgetni, filmet vagy puncit nézni. egy csetprogrammal is lehet közösen videozni, nem kell hozzá szerver. nekem erős a gyanúm, h a live és az apple tisztában van ezzel, ezért ők egy egy elosztott rendszert akarnak építeni, és szembemennek a totális centralizációval, amire a google törekszik. a google ajánlata ma is az, h töltsél fel mindent egy helyre, osszál meg mindent egy helyen, legyen minden a nép által, legyen minden igyen, mert minden forradalom (aka. marketing). és van egy csomó lenin (aka. blogger (aka. kisztitkár)). a google nem nyújt közösségi élményt. itt imrityinkó az egyetlen őszinte ember, ha jól elmékszem ő mondta el, h feltöltött valamit a youtube-ra, vagy egy másik szerverre, megnézték, sokan, vagy kevesen, mindegy, de ettől neki nem lessz (sic!) új barátja. egy faluból a világegyetemmel nehéz barátkozni. persze az lehet, h valaki feltölt valamit a netre, és megnézik azt, és ez lehet jó élmény, de ez nem közösségi élmény. nem a bulizásra, sokkal inkább a maszturbálásra hasonlít, ha már a cyberszexről esett szó. belefröcsögnek a népek a világba. ez az igazság. hazugság az, h a népek többsége tevékeny módon működik a neten, az alkotók többsége nem a saját, hanem mások alkotásait vagy gondolatait osztja meg. leginkább azt mondja, h első, meg helló, vagy feltölt egy filmet, h mondjon le, vagy leírja azt, amit már mások előtte leítak. ez a web nem hozott semmi forradalmit, csak a szemét került a felszínre. az internettől elfordulnak az emberek, pontosabban passzívan neteznek, mert inkább megnézik uri gellert, és akkor arról legalább másnap lehet beszélgetni. de arról, h egy lány jár egy mobillal a világban, h reklámozzon egy céget, ez senkit nem érdekel. a hülyék ragadnak csak billentyűzetet, h erről írjanak. én is hülye vagyok. az internet mai formájában nem hoz létre alkotó közösségeket. ilyen csoportok ha ki is alakulnak, hamar belterjessé válnak. egy csomó azonosan gondolkodó ember gyűlik össze. a webisztán is egy ilyen hely. egy timur és csapata. ahol divat azt mondani, h mikrofos, de nem divat gondolkodni. a többség vélhetően értelmes ember, a másik fele meg túl fiatal ahhoz h saját világképe legyen, valójában még gyerek. és így létrejövő a csoport közösségileg nagy nulla. együtt nem több, mint külön külön. nekem ez a véleményem. meg persze, h bejelentés nélkül egy napra kitiltani a youtube-ot az msn-ről persze faszság. de az előzőekhez képest ez nem lényeges dolog szerintem.
kutacs_ (törölt) 2008.05.12 15:47:39
Meglepően önkritikus és borulátó a MySpace tulajdonosa. A nagy médiahype közepette lassan el is felejtjük, hogy a MySpace továbbra is a legnépszerűbb közösségépítő szájt. És a MySpace-t tulajdonló News Corp vezére szerint kicsit megbotlottak, úgyhogy a következő…..
A Webma konferencia szünetében kértem meg Dave White-ot, a Weboptimiser vezetőjét, hogy adjon egy-két tippet bloggereknek. Keresőoptimalizálás egyszeregy...   A kérdés persze adódik: ha odafigyelünk arra, hogy ne legyenek no-follow linkjeink, és kevés, de minőségi oldalról…..
kutacs_ (törölt) 2008.04.26 10:25:45
Sajnos megint arra kényszerülünk, hogy politikával foglalkozzunk ezen a blogon. Elmebeteg időket élünk, ennek egyik legjobb bizonyítéka az internetadó nevű szörnyedvény megjelenése politikusaink elméjében. Sajnos az idiotizmus és a politikusi gőg néha annyira egymásra találnak,…..
kutacs_ (törölt) 2008.04.25 09:49:41
702,
nincs itt semmiféle ölre menés. virtuális fakardozás ez. az érvek csatáznak, soha nem a személyek. tojok arra, h hány diplomád van. felőlem lehetnél lángossütő is.

a kormányoldal szerint az internetet meg kell adóztatni. az ellenzék szerint meg nem szabad. ide csatlakozol te is.

szerintem a kettő között van az igazság. a nemzetközi internet forgalmat kell megadóztatni. az államnak nem direktben kellene támogatnia webet, - tegyük már fel a kérdést, h miért is támogatja az állam az indexet -, hanem közvetve. azzal, h a nemzetközi internet forgalmat drágítja előnyt biztosít minden hazai/európai fejlesztésnek. persze ez az előny nem valódi előny, mert errefelé magasabbak a közterhek, mint a tengerentúl. tehát szó nincs arról, h az internetvám leállítaná a versenyt, épp ellenkezőleg elindítaná azt.

ez kétfelől jó a költségvetésnek. bevételnövelés (adóbevétel) és kiadáscsökkentés (megszűnnek a támogatások) egyben.

ez pénz kerüljön egy alapba. ne osszuk szét azonnal. kezdjünk el azon gondolkodni, h akkor ezt mire költsük. mi az ami stratégiailag fontos. computing, language skills. itt vannak a nagy lemaradások.

és akkor lehet azt mondani, h költsük a fiatal könyvtárosok utaztatására, meg idegen nyelvi képzésére. h ösztöndíjjal küldjünk ki könyvtárosokat németországba, meg hollandiába, meg mindenfelé európába. tanulja meg a németet rendesen, a hollandot meg úgy ahogy. és akkor jöjjön haza. és akkor az lesz a dolga, h beszámoljon arról mi történik azon a nyelvterületen. ezért a közalaklmazotti bértáblában magasabb besorolást kap, és ha jól végzi a dolgát, akkor jutalmat. ha rosszul végzi, akkor meg leminősítenek.

a könyvtár szak a fiatalok számára is vonzó legyen. mert nem csak üldögélni lehet, hanem utazgatni is. egyfajta kultúrmisszióvá válhat.

lehet, h az idősebbek azt mondanák, h ők már nem akarnak nyelveket tanulni, és utazgatni. akkor venni kell v alakú szkennereket. a diákok beszkennelik a könyveket, folyóiratokat, és az idős könyvtárosok meg üldögélnek, olvasgatják ezeket és hibát javítanak.

ez persze nem megy egyik napról a másikra, 4-5 év alatt lehet elérni kicsi változást. tehát még az sincs, h bármi egyik vagy másik pártnak kedvez.

persze ez az idős fiatal is sztereotip, mert lehet h pont az idős akar utazni, és a fiatal üldögélni. és akkor mindenki örül. az ilyen programokoz két dolog kell minimum: idő és pénz.

nekem nem azzal van bajom, h tiltakoztok, hanem h nem ragasztotok semmit a tiltakozás mellé. nem mondjátok meg, h mit kíván a magyar nemzet. akkor hiába csináltunk demokráciát, ha nem vagytok elég demokraták.
Meg kell mondjam őszintén, hogy még életemben nem hívtam vezetékes vonalat Skype-on (mobilon is nagyon ritkán), de a hírek szerint a Skype nemrégiben kiterjesztette Európára is korlátlan vezetékeshívás-szolgáltatását. A "korlátlan" a Skype esetében persze nem…..
Épp most zajlik a bejelentés. Annyit már tudni lehet, hogy a Google a most zárult első negyedévben 5,19 milliárd dollár bevételt könyvelhetett el. Ez 42 százalékos növekedés az egy évvel korábbi értékhez képest. 2007 utolsó negyedévéhez képest pedig 7 százalékos növekedés.…..
Nagyjából a címben - vagyis twit hosszúságban - sikerült is összefoglalni azt a pletykát, miszerint a Twitter a napokban megkezdte végre valahára a hirdetési megoldások próbálgatását interfészén. Bár valójában lazának és bizonyos szempontból érthetőnek is tűnt a Twitter…..
kutacs_ (törölt) 2008.04.17 15:56:41
Ardin,
számolj utána. az árbevételből vond le az usában szokásos adót, illetéket, és akkor megkapod az értékpapír állományt. ennek egyik fele biztos ameriakai, a másik fele meg bizonytalan ázsiai pakett. ha a hirdetési piac önmagában jövedelmező volna, akkor magyarázd már meg miért kellnek ezek a papírok.

nekem erős a gyanúm, h a profitszerzés céljából. ez a jelentés éppen azt mutatja, h a google profitját nagyjából egészében ezek a pénzalapok termelik. ezek mögött harmadik világbeli üzemek és az ültetvények vannak, az olajkutak, az fúrótornyok, az amerikai állampapírok hozama is jelentős mértékben ezekből származik. a google részese klasszikus kizsákmányolásnak, mint minden világméretű vállalat. nyilvánvaló dolgon vitatkozunk szerintem.

a hirdetésszervezéssel magas árbevételhez jutnak, amihez ugyan magas költségek párosulnak, de ezt a pénzmennyiséget a világban meg lehet forgatni. és az hirdetésből származó pénz termeli profitot. és a google fiúknak ezt a tervét volt aki anno megfinanszírozta. a google fiúk pedig voltak olyan okosak, h megírták a keresőt. mi meg vagyunk olyan hülyék, h ezen vitatkozunk.

de a profit nem úgy termelődik, h a bevételből levonják a költségeket, kifizetik az közterheket, és akkor megmarad a profit, mert akkor az nem lenne, vagy nagyon alacsony lenne, ezért kellenek a hitelek, h a pénzt lehessen forgatni. ilyenkor indul el az expolitation. a pénzügyi rendszer úgy van felépítve, h ezt meg lehessen tenni. hatalmas méretekben lehet hitelezni.

persze ez nem valami nagy leleplezés akar lenni, nem vagyok marxista-leninista, hülyéknek tartom azokat, akik a kapitalizmus mögött zsidó összeesküvést sejtenek, még azt is gondolom, h a társadalmi problémák jelentős része nem pusztán abból származik, h a vállalatok hitelhez jutnak, és a tömegeket kizsákmányolják, hanem éppen abból, h nem jutnak hitelhez, és nem zsákmányolják ki. a google is része ennek a klasszikus kapitalizmus kizsákmányolás sztorinak.

$8000M értékpapírokból származó összes nyereség $40M lenne annak meg számolj utána. az 0,5% hozamot jelentene.

számolj utána és akkor rájössz, h az állításom még mindig áll. a google profitja jelentős részben a harmadik világból jön. és klasszikus kizsákmányolás eredménye.

annyi kiegészítéssel, h nyilván extraprofit származik abból, h úgy versenyeznek, h sok országban úgy szolgáltatnak, h nem vesznek részt a közteherviselésben és jelentős versenyelőnyhöz jutnak a helyiekkel szemben, így dúrják le a helyi piacot. egy olyan tesco, aki nem fizet itt adót. ezt meg ugye úgy hívják gyarmatosítás. de elég hosszú már ez a komment.
kutacs_ (törölt) 2008.04.17 18:11:59
Monorau Bukurea,
az index hirdetőinek jelentős része maga az index. ők az állandó hirdetők. egy vállalatcsoport, nevezzük őket index közeli cégeknek. nincs semmi rossz nincs ebben, teljesen természetes, h ezek a cégcsoportok létrejönnek. és most nézd meg mennyi az alkalmi hirdető.

majdnem a nyilvánvalót állítom. azt, h az alklami hirdetésekből nagyjából annyi bevétel származik, amelyik képes fedezni a folyó kiadásokat. fenn kell tartani az irodát, a szerkesztőséget, azt az újságíró, fejlesztő, tanácsadó csapatot, ki kell fizetni a közterheket. valószínűleg már itt is trükközni kell, mert bérelni kell még szervereket, meg esetleg alapszoftvereket fejleszteni. ehhez már ki kell írni, h fejlesztik az új magyarországot, különben nem lenne önfenntartó a kommuna.

de az index csoport haszna nem innen származik, hanem abból, h eladják a könyvet, az utazást, a laptopot. az állandó hirdetők az index csoport érdekeltségében vannak. és ez termeli a profitot. a hirdetések kvázi ingyen vannak. a média felület az alkalmi hirdetőkből eltartja magát. te azt mondod, h ez termeli a hatalmas profitot.

persze az igaz, h meg kellett venni ezt a média felületet, és akkor bizony mélyen a zsebbe kellett nyúlni. szóval az egy lehetséges stratégia, h egy ilyen felületet gyártasz, és hatalmas forgalmat próbálsz generálni, de akkor is tudnod kell, h ebből így lesz profit, ha kifizetsz mindent, magadat is beleértve, akkor legfeljebb annyi pénz lesz, h éppen megélsz. persze lehet, h megvesz valaki százcsillióért. de ez egy kockázatos sztori.

szerintem nagyon sokan meg tudnának erősíteni, h pusztán hirdetésekből nem lehet megélni. és csak azt mondom, h srácok ezen nem kell csodálkozni, a google, meg az index sem ebből él. az origo se. hazudnak, amikor azt mondják, h az iwiw mennyi profitot termel. mennyit. miért nem közlik. oké titkos. elfogadom. akkor miért nem fejlesztik. miért nem vezetik be a telekom területén mindenhol. oké. a virgo nem adta el a jogokat. oké. és akkor a telekom miért nem akarja megvenni. ha ez önmagában ilyen bomba üzlet, akkor miért nem hajt rá a telekom.

a hirdetési oldal egy jó alap, de ahhoz kell még kitalálni valamit, amit a régióban eladsz. ez lehet valami cucc, mert valakinek a családból van üzletlánca, és kell neki a reklámfelület, vagy lehet a saját munkaerőd. egyedi megoldásokat vállalsz. van egy bemutató, vagy bemutatkozó oldalad, ingyenes alapszolgáltatások, de kellenek a fizetős prémiummegoldások. vagy ugye a tőzsdejátékosnak kell lenni. vagy exitre játszani. lelépek én is.
kutacs_ (törölt) 2008.04.18 00:29:36
Ardin,
a google könyvelői nem ebben a szemléletben gondolkodnak, h vannak a bevételek, és vannak a kiadások, és ebből lesz az eredmény, ami nyereség, vagy veszteség. és a nyereség egy részét lekötjük zéró körüli kockázattal, aminek az eredménye zéró körüli hozam. ezt tanítják itt a könyvelőknek, meg ezt írják elő a standardok, de az amerikai közgondolkodás nem ez. olvassál valami nyugati lapot, vagy csak hallgass bele a nyugati elemzésekbe.

azt mondják, h hülyeség az egész, minél nagyobb árbevételt kell produkálni, az a lényeg. de a pénzt nem állítják szembe a kiadásokkal, mert azt a pénzt először forgatni kell. a bevételből nem levonják a kiadást, és a különbözetet beszorozzák, ez biztonsági játékos, hanem a bevételt kell előbb beszorozni, és csak aztán vonják le a kiadásokat. ehhez persze el kell adósodni.

sokan csodálkoznak, miért kell ezeknek a vállalatoknak hitel, ha egyszer a bevétel több, mint a kiadás. azért mert a bevétel nem több, hanem nagyjából ugyanannyi, mint a kiadás. eleve így terveznek. persze tudják, h ebből így nem lesz profit, ezért a pénzt folyamatosan forgatni kell. és akkor már csak meg kell nézni, h hol magas a növekedés, és a bevételeket oda kell bepakolni. és ott kell kiszedni a profitot. minek zsákmányolják ki saját magukat, ha egyszer másokat is képesek kizsákmányolni.

ma az van, h az amerikai gazdaság en bloc adósodik elfele, mert eluralkodott ez a befektetünk és eladósodunk szemlélet. persze nem rég kaptak egy pofont, de a népek nem értették meg, h hogy a hogyan kell tervezni. nem érették meg, h a bevételi és a kiadási oldalnak egyensúlyba kell lenni, az se jó, ha túlzottan kiköltekeznek, de az se, ha megtakarítanak. és akkor mondja nekik mindig a fed, h na akkor most fogyasztani kell, most meg beruházni. persze ott is van biztonsági játékos, meg kockáztató, a lényeg, a bevétel és a kiadás egyensúlyban legyen, és akkor indulhat az befektetésekkel egybekötött eladosodás. és a népek tudják, h mi amerika érdeke, még akkor is ha nem pontosan értik mi történik.

az amerikai kisbefektetőnek ugyanaz kell, mint a googlenek. három dolog. alacsony kamat, magas hozam és a gyors megtérülés. és ázsia produkálja nekik. ott legyártják, és rögtön el is adják a szemetet. beteszel 1-et, és egy hónap alatt kiveszel 1,01-et, éves szinten 1,1-et. ami nem nagy kunszt, de pont elég ahhoz, h $10Mrd árbevétel úgy csináljon $1Mrd eredményt, h közben $10Mrd van a kiadási oldalon. hoppá. és nem is kell hozzá sok hitel. persze a növekedéssel együtt muszáj eladósodni.

az amerikai vállalkozás újabban úgy tervez, h a bevételt és a kiadásokat próbálja egyensúlyban tartani, az európai ember ilyenkor vakarja a tökét, ha van 1 forint bevételem, és 1 forint kiadásom, akkor miből fogok megélni, meg mit rakunk félre. ezért nem vagyunk versenyképesek.

amerikában most az megy, h boldog boldogtalan eladósodik és befektet. az amerikai gazdaság en bloc adósodik is elfele. szerintem ember nincs aki megmondja, h ennek mi lesz a kifutása. hová futnak ki a kamatok és a hozamok. ugye most az volt, h kicsit megemelkednek a kamatok, és kicsit csökkennek a hozamok és máris kaki volt.

de nagyon úgy tűnik, h ha a bevételi és a kiadási oldalt egyensúlyban tartják, akkor ez a összeadom (beszedem), beszorzom (kizsákmányolom), levonom (kifizetem) stratégia működik feltéve, h van növekedés. ha meg borul a bili, akkor megbombáznak, vagy megtámogatnak valakit. a népek ezt sem értik, h a háború h billenti helyre az egyensúlyt, azt hiszik, h biztos kiszívják a sok olajat a földből, persze annyit kiszednek, amennyibe a háború került, de egyszerűen a kiadási oldalra pakolnak valamennyit. nem érdekük minden olajkutat elfoglalni, túl sok kiadással járna, és nem biztos, h el tudnák adni az olajat. az oroszok alig várják, h bedöntsék az amerikai gazdagságot. a népek nem érik, h az öreg bush, egyszer csak fogta, és visszafordult.

apropó szerinted miért van az, h nem fizetnek osztalékot. elárulom. mert nincs különbözet, amiből ki lehet fizetni. osztalékot nem lehet kifizetni, mert a profitot nem a google termeli, hanem a nemzetközi pénzalapok. a részvényes örüljön, h emelkedik az árfolyam. és az miért van, h nem mondják meg előre, h mennyit fizetnek a google hirdetésekért. elárulom. nem tudják megmondani, h mennyi lesz a profit. a hirdető pénzét felrakják neked rulettre. felelőtlenség lenne bármit is mondani. ha kirakod a google hirdetést akkor örülj, h kapsz valamit. a vállalatot nem hülyék rakták össze, hanem stanfordi diákok.

nem akarom ezt tovább elemezgetni, gondolom továbbra sem hiszed egy szavamat se.
- Ismeri XY-t?- Nem.- Hazudik! Láttuk, hogy ismerősök az iwiwen.Úgy tűnik már ez sem csak egy elképzelt beszélgetés. Egy távoli ismerősöm előző munkahelye ellen nyomozás folyik. Tanúként beidézték az ügyészségre. Mikor a nyomozók kihallgatták, arról érdeklődtek, hogy…..
kutacs_ (törölt) 2008.04.15 17:27:02
off
fix összegű járulék, flat tax, és vagyonadó kellene.

utóbiból közmunkaprogramokat indítani. ezzel kellene növelni a foglalkoztatást. a feketefoglalkoztatást elég egyszerű volna meszüntetni ha azt minden munkaképes embernek kellene sarcot fizetni. vagy járulékot fizetsz, vagy járadékot kapsz, harmadik eset nincsen. az is fizet járulékot, aki nincs bejelentve. aki nem tud fizetni, mert nincs munkája az a munkanélküliséget bejelenti és akkor, a) végez közmunkát és fizeti tovább járulékot, b) kap valamekkora járadékot, támogatást, segélyt.

amit a legegyszerűbb beszedni, az a vagyonadó. aki nem tudja kifizetni a vagyonát terhelő cca. 1% helyi adót, annak jelzáloggal kellene megterhelni az ingatlanát, vagy a nagy értékű ingóságait. a helyi adót ilyenkor a helyhatóság meghitelezi. és amikor az ingatlant eladják, vagy bérbeadják, akkor kell a hitel és annak kamatait visszafizetni, vagy törleszteni. olyan feltételekkel, amilyenekkel a település hitelhez jutott. a város ne a szegényeken nyerészkedjen, de minden háztartásnak fizetni kellene helyi adót. egyenlő feltételeket kellene teremteni a piacon, be kellene fagyasztani az összes kis és középvállalkozásnak nyújtott direkt támogatást, és az uniós forrásokból közintézményeket iskolát, kórházat, utakat kellene fejleszteni. és nem a magánvállalkozásokat. az agrár támogatásokat is úgy kellene fizetni, h azért cserébe a vidék fenntartja a művelés alól kivont földeket, tájgazdálkodik, megjavítja a templom tornyot, harangot önt, gátat épít. és még sorolhatnám.
off
kutacs_ (törölt) 2008.04.16 16:58:17
melyik állampolgár fizet itt adót a google hirdetésből származó jövedelme után. és a google se fizet errefelé adót ugyebár. ennyit az internetes hirdetési piacról.

salvador_hardin,
a te bankod meg többek között abból él, h az állam fedezet nélkül osztja a pénzt lakosságnak azzal a felkiáltással, h majd csak kinövekedjük valahogy.

ha fele annyi volna a családi pótlék, meg a gázártámogatás, csak annyit fizetne ki az állam, amire van fedezet, akkor nem volna annyi áruhitel. ha mindenki a bérből fizetné a rezsit, és csak a rászorult kapna támogatást, akkor még hitelből is keveseknek jutna a lapos tévé.

és elárulom, h a lakástámogatás is régóta úgy működik, h az állam a nincset osztja szét, és közel nem generál akkora növekedést, mint amit amennyibe kerül a kamatkiadás. ha ez nem volna, és a lakások fele bérlakás volna, nem állnának hitelért sorba a népek. ennyit erről. és lehet, h mert lehet, h nem te vagy a legjobb stratégiai elemző, és még az is lehet, h nem te mosolyogsz a legszebben, tehát lehet, h szépen kipakolnának az utcára, és akkor mehetnél biztosítási vagy ingatlan ügynöknek.

nem akarlak bántani, csak azt mondom, h az érem egyik oldalát fényezed ezerrel, elfeledkezel arról, h a hazai bankszektor versenyelőnye éppen az állami túlköltekezésből származik. itt 2001 óta generál módon megy a túlköltekezés, nem lehet egy szektort kiemelni, h bezzeg a bankok mindenkit bejelentenek. mint ahogyan persze az sem igaz, h minden bajok okozói a bankok.

magyarán itt közös cél az arányos közteherviselés megteremtése lenne, bár erre ma még kevés remény van.
Hosszú percekig konghatott a csöndtől a Yahoo székháza, mikor befutott a hír, hogy a Microsoft megvenné őket kápéra. A döbbenet aztán zavart kapkodássá fejlődött, és a Yahoo minden szálat próbált megmozgatni ahhoz, hogy elkerülje a Microsoftba olvadás rémét. A Microsoft…..
Az Economist Intelligence Unit és az IBM minden évben elkészíti a világ 70 országára vonatkozó úgynevezett "digitális felkészültségi" listát. Hat szempontot vesznek figyelembe: internethozzáférés és technológiai infrastruktúraüzleti környezetszociális és kulturális…..
Akárcsak az Amazonnál, mostantól a Google-nál is hostolhatják a fejlesztők webes alkalmazásaikat. A Google App Engine névre keresztelt platform ingyenes verziója 500 mega tárhelyet, és havi 5 millió oldalletöltést takar. Viszont egyelőre csak Python 2.5-tel lehet használni. No room…..
Alig másfél hete tette közzé Marci felhívását, melyben arra kérte a netezőket, hogy segítsenek lefordítani a Facebook interfészét magyarra. Akkor 6 önkéntes fordító dolgozott a lokalizáción, akik addig mindössze 404 angol kifejezést fordítottak le. Mostanra a 206 önkéntes…..
kutacs_ (törölt) 2008.04.08 09:07:45
egy újabb remek példa a közösség elejére. 19000 szót alig 1,5 hét alatt lefordított. vélhetően a 19. napon egyezség is kialakul a fordításokban.

ne legyetek már naivak. a facebook nem azért nem maga lokalizált, mert nincs 99000 forintja erre, hanem azért, mert nem akar semmiféle hivatalos fordítást. amennyire csak lehet offshore módon akar működni, nem akar adót fizetni például. már nem 99000 forint lenne.

ha tehát a facebook emberei nem tudnak magyarul, akkor a közösséget bízzák meg a fordítással és nem egy magyar fordítóirodát. aki vélhetően 1,9 nap alatt végezne a fordítással, és még az is lehet, h reklámért cserébe elvégezné a feladatot.

nekem ezzel nincsen bajom, alapvetően liberális vagyok, a facebook működjön ahogy akar, csak azt mondom, h azért itt megy a parasztvakítás, h a közösség micsoda teljesítményre képes, hh kb. olyan mint uri geller és az ő mágusai akik képesek permanensen megszopatni ullmann mónikát. csak ők nem arról beszélnek, h tegyétek a kezeteket a képernyőre, hanem h a billentyűzetre és kattintsatok, és már érzik a közösség erejét.

és mondom még egyszer ez a jelenség végső soron nem rossz, csak egy picit veszélyes. mert a regionális szolgáltatókra egészen más versenyfeltételek vontatkoznak, mint a globális szereplőkre, egyenlőtlen feltételek között zajlik a verseny, ami gettósodáshoz vezethet.

de mondom még egyszer a dolog teljesen legális, csak szerintem ezzel nem árt tisztába lenni, mielőtt beléptek az újabb kommunista projektbe.

mondjuk az már vicc része a dolognak, h ezt a google facebook hype-ot az index alkalmazottai, sőt tanácsadói indítják el. ugye a vak is látja, h az inda potfolióból egy közösségi háló hiányzik, ami a meglévő szolgáltatásokat integrálja, erre mit csinál az index, igyekszik elirányítani a saját olvasóit a facebookra. srácok menjetek.

olyan ez, mint amikor az index istenítette a gmailt, és közben fejlesztette az indamailt. az ember nem tudja, h most sírjon, vagy nevessen. és akkor ír egy kommentet.
Múltkori postunkra reagálva egyik olvasónk, soobrosa is összeállította a maga webtérképverzióját. A flashábrán a Google, az Index, a Microsoft, az Origo és a Sanoma szájtjait láthatjuk (pl. látogatószám és látogatónövekedés szempontjából) összemérve. Az adatok itt is a…..
Ma voltam egy ún. blogger reggelin (loller). Az esemény, amivel a bloggereket kecsegteti, a Brand Fesztivál idei "Digital" névre keresztelt kistestvér-rendezvénye. Nem ez a lényeg. (Sőt, nem is a YouTube diszkó. Bár azzal is valóra vált egy álmom.) Hanem, hogy a weboldalukon…..
Új, friss arculattal élesedett az Abaqoos. A mikropayment szolgáltatás kábé azt tudja, mint a PayPal. Segítségével online lehet vásárolni és támogatásokat leadni. Az Abaqoos-fiókban összegyűjtött összegeket vissza lehet vezetni otp-s számlára. Maga regisztráció nem túl…..
Végre felkerült a netre a március elején tartott StartUP konferencia néhány videófelvétele. Hét reményteli magyar startup mutatkozik be. Aki nem volt jelen, most pótolhat. A post végén meg lehet szavazni... Indageo.hu (Kangyal András) Mutasd.be (Pőcze Balázs) Terminartors.com…..
kutacs_ (törölt) 2008.03.29 01:04:36
atleta,
járjunk még egy kört, mert közelednek az álláspontok. pont azt mondom, h nobilis, vagy nem tudom ki, aki kitalálta ezt az index mecenatúrát, ezt a sajátos kombót elég okos volt. és akkor az rendben van, h ő most a magyar murdoch.

mondjuk nagyon egyszerű embereknek is eszükbe jutott ez. van ez a piroska dunyha, vagy mi. behívják bodrogi gyulát, és az elmondja milyen jó ez neki. mond egy viccet, meg valami életbölcseletet, a műsorvezető meg tapsol, h jaj de jó ez az egész. végül piroska elmondja, h rendeljél paplant derékkötővel. ez ugyanaz, mint az index. piroska is bevásárolta magát a médiába kapott egy állandó felületet, van egy néző közönsége, és a műsorban van non profit rész. a vendég elmondhatja, h hol játszik legközelebb, vagy amit akar. az alkalmi hirdetés. ez tartja fenn a műsort. jó kicsit más, de az elv nagyon hasonló. meg persze nobilis portfolója bővebb, illetve folyamatosan bővül. szóval nem a takarót adja el, hanem könyvet, utazást, laptopot, és akkor ezt próbálja bővíteni. de nem az alkalmi hirdetésekből él, hanem a takaróból, vagy az utazásból. az alkalmi hirdetők csak fenntartják neki a média felületet. és mindig van hirdetési helye saját magának. persze ezért neki először a zsebébe kellett nyúlni, szóval kockáztatott rendesen, de bejött neki.

hűha megint bő lére eresztem. bocs. na a második dolog. én még nem láttam semmi olyan jelentést, h az iwiw visszahozta volna az árát, és most már nyereséget termel. ez jól hangzik, csak szerintem nem igaz. mi a fenének nem fejlesztik, ha olyan nyereséges. a telekom nyilván nem akarja azonnal kivenni az összes hasznot, ha lenne benne fantázia, akkor gondolom építene rá. és mi a fenének nincs a többi országban ilyen iwiwük. megint ha ez ilyen gyorsan megtérül.

harmadik. én is azt mondom, h az ingyen+fizetős kombó kell, csak kell valami vezérelv, ami megmondja, h hol legyen a határ. például lehet azt mondani, h a nézelődés, a read only mód ingyen van. ez persze lehet, h túl kevés, szerintem pont elég. de lehet, h ebben tévedek. sokkal többet szerintem nem lehet adni. nem nagyon hiszek az időkorlátokban, meg tárbeli korlátozásokkal, h ennyi gigabájtig ingyen. az időkorláttal az a baj, h mire az lejár, megjelenik egy klón, és azt mondja, gyere ide itt nincs korlát, a tároló kapacitással meg ugyanez a baj, valaki csinál egy ugyanolyat csak 10x tárhellyel. a read only módos megoldásnál is lehet a probléma persze. valaki lemásolja. de ott nem ad új élményt, hanem akkor az már csak egy másolat a látogató szemében. de ez egy naiv érvelés belátom.

a negyedik rész, h a fejlesztő cégednek valami lehet egy bemutató projekt, akkor megint csak ott tartunk, h az ingyen rész az arról szól, h csináltál a üzletnek csináltál egy nagy forgalmú kirakatot.
kutacs_ (törölt) 2008.03.30 19:12:55
atleta,
"de igazabol gazdasagi evidencia: verseny van. A szolgaltatasnak koltsegei vannak, akar ingyenes, akar fizetos (fejlesztes+fentartas). Az ingyenes szolgaltatasnak pedig reklam meg PR erteke van (ebben ugye egyetertunk)."

az evidencia az: mindenre, vagy majdnem mindenre van kereslet. az evidencia a piac. a verseny egyáltalán nem az. mindig van valaki, lenin, castro, gergő, és azt mondják: legyen minden közös, legyen minden ingyen, és a népek erre "vevők". azt mondják: oké. ezek az elemek időlegesen képesek felszámolni a versenyt. nem a piacot, hanem csak a versenyt. az érdekes az, h van piac, de nincs, vagy alig van verseny. az ingyen piacnak ez a természete.

nem akarok túlzásokba esni, de szerintem az, h ingyenesség a verseny ellen hat tagadhatatlan.

és ahol ingyen piac van, ott gyakorlatilg nincs verseny. egészségügyi, oktatási, információs piac. van kereslet, van kínálat, de nincs, vagy alig van verseny. az ingyen piac következtében.

a példákat vég nélkül lehetne sorolni. itt van mondjuk a keresőpiac. van google, a live, és a yahoo. a gyártók különféle eszközökkel próbálják használatra bírni a fogyasztót, a google egy ingyenes szolgáltatáscsomagot kínál, a live igyekszik beépíti a keresőt az operációs rendszerbe, a yahoo pedig a böngészőbe. ezek a keresők hasonló elven működnek. a verseny csak látszólagos. mert az nem verseny, ahol az eredményt előre ki lehet hirdetni. google, live, yahoo. a helyzet az, h nem a keresőpiac versenyez, hanem a mögöttük álló pénzalapok. a tőkepiac. és persze lehet új típusú keresőket írni, csak erre a piacra nehéz bekerülni. mert magas kiadással és alacsony bevétellel kell számolni, az ingyen piacon nagyon kevés fejlesztő és nagyon sok a felhasználó.

tehát ezzel csak azt akarom mondani, h létezik verseny nélküli piac, ez pedig éppen az ingyen, vagy ha úgy tetszik a szabad piac.