Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szigetvári Viktor

6 bejegyzést írt és 153 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A 168 Óra mai számában érdekes interjú jelent meg Szigetvári Viktorral. Az Együtt társelnöke április 6. és május 25. tanulságairól beszélt. Nem becsülném le az önkritikus hangnemét, bár az egyik mondata azt sejteti, hogy még nem emésztette meg a két választási vereséget.…..
Pályakezdőként a Pipacs kockás abrosszal letakart asztalánál söröztem egy öreg újságíróval. Azt mesélte, hogy mivel nyerte el Lukács György rokonszenvét. Észrevette, hogy az agg filozófus ezzel kezdte az eszmefuttatásait: „Nézze, a dolog úgy áll, hogy…” Majd…..
Ásotthalom akkor lopta be magát a szívembe, amikor egy hónapja a teljes helyi MSZP átlépett a DK-ba. Nagyon szeretem a lokális közélet efféle, az országos politikáig felcsapó színes kis hullámait – nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar újra országra szóló hírt produkál ez a…..
Szigetvári Viktor 2013.12.16 14:21:52
@TuRuL_2k2: már nem keresném vissza, de lehet, hogy nem te voltál, hanem a kisAblonczy, de valami ebből a fészakaljból jött ezzel, hogy "nem is lehet ezt előre megmondani" stb. ami persze pont annyira igaz, mint amennyire hülyeség. lehet, hogy nem te voltál, akkor elnézést, de volt ilyen jellegű dödörgés (és ez nem az, hogy akkor mit kellett volna csinálni a szadival 2006-ban a modellben, stb., mert az jó vita volt).
Bakó Bea írásában Karsai László interjújából és György Péter publicisztikájából idéz, illetve válaszol is említett szerzőknek: úgy véli, álszent dolog felhördülniük és másra mutogatniuk, ugyanis a bölcsészkar(ok)on megtalálható ideológiai egyoldalúságért és ezért…..
             Mivel a kormánytöbbség semmit nem tett a választási reform átláthatóságáért, joggal gyanakodnak a szakértők és a pártok, politikusok. Pedig lehet, hogy számos hasznos változtatást meg lehetett volna értetni minden érdeklődővel. Az új eljárási szabályok…..
Szigetvári Viktor 2012.09.19 12:47:49
@Kotkodus:

keress vissza...

106 egyeni + max 93 listas
Szigetvári Viktor 2012.09.19 13:31:02
valoban elmulasztottuk belinkelni a tervezetet. sorry.

www.mkogy.hu, es ott pedig az iromanyoknal a trvjavaslatok lekerdezesenel letoltheto a pdf.
Szigetvári Viktor 2012.09.24 11:52:58
@LaszloRobi:

Robi, igazad van, kösz.
A kormánypárt az új választási rendszerben a mandátumok háromnegyedét is megszerezheti a szavazatok 25%-ával – írta tavaly decemberben a Libération. Mivel korábban már váltottunk pár emailt, a cikk szerzőjének feltettem a klasszikus és ezt így hogy? kérdést, sajnos nem…..
Szigetvári Viktor 2012.08.02 13:04:38
@rajcsányi.gellért (ergé):

az uj oevk-k nepessege szigoruan negativan korrelal a fidesz szavazati mintajaval. nyilvan az is ok szerinted.

es a gerrymandering ugyben pedig nem az osszessel van baj, hanem 15-20-szal. az ifjukonzervativok tegyenek kulonbseget az asztal felrugasa es megdontese kozott. nalunk az utobbi tortent.

egy dolog e teny vitatasa es masik az ertekelese. szerintetek a teny is teves. az uj oevk-k teljesen rendben vannak szerintetek. ez politikai kerdes, jogilag rendben van. de ha nincs objektiv tamasza az en allaspontomnak, akkor a tieteknek sincs ebben a targyban.
Szigetvári Viktor 2012.08.02 14:36:08
@TuRuL_2k2:

2002ben lehet, de ezt mar elismertem korabban is.

2006ban biztos nem.

1998at meg nem lehet tudni. igy csak velemenyed lehet.

atfogo szamitasa senki masnak nincs. mindenki mas a mi szamainkbol dolgozik. vedd a faradtsagot,szamold ki, utana mondj ilyet.

es tovabbra is jelzem, egyparti, egyeztetes nelkuli, csak a fidesz szamara kedvezo komplex valasztasi reformot latunk. jogszeru, de nem szokas. ami a te megyozodesed szerint rendben van, es a politikai erdekeiddel is egyezik.

az egyeni valaszutokeruletek kijelolese sulyosan es egyoldaluan tortent. ami vagy tetszik valakinek vagy nem. de ezt meg te sem cafoltad soha. azt asztal billen, erre nincs ellenerved. legfeljebb arra, hogy vegul erre vagy arra dol el. vitatkozz az elobbivel. az a lenyeg.
                      A miniszterelnök és Kósa Lajos bejelentette, hogy a kormánypárt bevezeti a kötelező regisztrációt a következő parlamenti választásokon. A homályos bejelentésben foglalt jogintézmény hazánkban szükségtelen. Az utóbbi évek meghatározó…..
Szigetvári Viktor 2012.07.27 16:00:44
@MACISAJT:

nemzetkozi pelda arra nincs, hogy ilyen feltetelekkel, ilyen adottsagok kozepette lenne ilyen szigoru rendszer.

vagy esetleg ismer on kotelezo, jogveszto regisztraciot, szemelyes megjelenesi kotelezettseggel, teljes lakcim- es nepessegnyilvantartas mellett, automatizmusok nelkul? kerek peldat!
Gréczyblog Gyurcsány-Bajnai 2012.06.29 07:33:00
Két napja az a sztori, hogy hogyan is van egymással Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon. Mikor és hogyan találkoztak, miért vesz, vagy nem vesz részt egy rendezvényen egymás társaságában Magyarország két volt miniszterelnöke. Kezdődött a Horthy-konferenciával, folytatódott egy…..
 Milyen választási kampány vár ránk 2014-ben? Mit és kiket látunk hallunk és olvasunk  majd, mennyit és mennyi ideig? Az országgyűlési kampány kommunikációs szabályozásával kapcsolatos terveiről eddig még nem sokat árult el a Fidesz, így azokra a logikus politikai…..
  Kálmánék reggeli posztja okozott némi izgalmat a politikabuzi szcénában, de sok a panasz, hogy túl hosszú. Ezért most jóval rövidebben és a 2006-os választásra szűkítve foglaljuk össze, mire alapozzuk azt, hogy a Haza és Haladás…..
Szigetvári Viktor 2012.02.03 21:18:20
kritikusainknak abban igazuk van, hogy nem volt kellően teljességre törekvő az a modell, amelyet publikáltunk. tegyük hozzá sem akkor, sem azóta senki nem publikált soha meg nem kérdőjelezett számadatokkal, nyilvános (és természetesen vitatható) másik modellt.

a teljességre törekvés hiánya, a lehetséges további szcenáriók be nem mutatása jogos kritika, egyetlen mentségünk, hogy gyorsan akarunk érvényes állítást megfogalmazni.

azt mérsékeltebb kritikusaink az előző Mandineres posztnál is elismerték, hogy állításainkat e szcenáriók is inkább erősítették volna, hiszen szintén arra mutattak volna rá, hogy a kormányzó erők keze túlzóan saját maguk felé hajlott az új EVK-k kialakításánál.

nem volt teljes a modellünk, de sem nem volt csalás, sem nem volt hamisítás, sem nem volt tartalmilag téves. még a 2002-es eredményekről megfogalmazott állításunk is úgy szólt, hogy mivel az eredményekben nem számoltunk határon túli szavazatokkal, ráadásul a 2002-es első fordulóban 176-ból 100-ban a baloldal vezetett, így e szavazatokkal számolva most azon folyik a vita, hogy az új EVK kiosztás teljesen kiegyenlíti, vagy csak majdnem teljesen egyenlíti ki a két nagy tömb közötti versenyt. mi lett volna ha - politikai értelemben egyébként releváns módon - kicsit is tekintettel vagyunk arra, ami a végeredmény érdemben szorossá tette, tehát, hogy a Fidesz a második fordulóban nagyon feljött? ha csak a még relatíve a baloldalnak kedvező szavazatok esetén is érdemi, a jobboldal számára kedvező átbillenés valósul meg, akkor mi lenne a jobboldal számára kicsit is kedvező és megtörtént második fordulós szavazatokkal...
  Általános axióma lett jobb ellenzéki körökben, hogy az új választási rendszer bebetonozza a Fidesz-kormányt a hatalomba. E nézet szerint – a győztesnek is járó szuperkompenzáció mellett – a választókörzetek határának célzatos tologatásával a jobboldal…..
Szigetvári Viktor 2012.02.03 13:43:37
@draci:

akár mit is mondasz: a politikailag elfogult és procedurálisan nem tiszta EVK kialakítást senki nem cáfolta.
Szigetvári Viktor 2012.02.03 13:47:49
@draci:

még egy megjegyzés: tudományosan korrekt a modellünk, még a Mandiner is elismeri, hogy a számokkal nem manipuláltunk (ezzel eddig csak a Nézőpont vádolt minket). abban igazad van, hogy ha korrekt is, de nem teljes. elismertem, bár ha teljes anyagot írtunk volna, akkor is ugyanez lett volna a végkövetkeztetés, mert az EVK-k torz módon lettek kijelölve. és - akárhogyan is fáj - ismét elmondom: ez még senki nem cáfolta.
 Egy modell azért modell, mert modellezi a valóságot, nem pedig leképezi. Kezdőmondatomért rögtön minden tisztelt olvasóm elnézését kell kérnem, mert nem szeretek ilyen dodonai mondatokat megfogalmazni, viszont most rákényszerültem. Alig több mint egy hete múlt, hogy…..
Szigetvári Viktor 2011.12.05 11:17:55
@Gergő77:

egyrészt 1994 nincs meg adatbázisban, legalábbis számunkra nem hozzáférhető, így nem lehet számolni vele, ráadásul azóta az összehasonlítás alapjául szolgáló szavazókörök nagy mértékben megváltozak az eltelt évtizedek alatt, így maximum települési önkormányzati szintű összehasonlítást lehetne végezni.

de nem is kell ehhez elemzés: szinte biztos, hogy akkor erősebb, önálló kétharmada lett volna az mszp-nek. de ez semmit nem jelent a cikkeink érdemi állítása ügyében. mi nem azt vitatjuk, hogy ne lehetne leváltani a hatalomban levő kormányt érdemi választói többséggel egy blokk mögött. ez rendben van.

94 azért nem bizonyít semmit, mert a szűk helyzeteket kell vizsgálni, és a szűk helyzetekben a választási geográfia miatt a rendszer minden korábbinál elfogultabb a jobboldal számára, holott lehetne olyan kiosztást is készíteni, amely csak a 20 év alatt kialakult aránytalanságokat rakja helyre. ezen a törvényjavaslat túllép, és ez nincs rendben, mert érdemi "baloldali" előny esetén is korlátozza többségi akarat érvényesülését.

vagy esetleg a tisztelt hozzászólónak van elvi magyarázata arra, hogy miért kapott Debrecen 3, míg Miskolc 2 evk-t? segítek, ha mindkettő 2 darabot kap, akkor is teljesen megfelelne a javaslat a velencei bizottság és a törvény elvárásainak.
Szigetvári Viktor 2011.12.05 11:19:35
@Gergő77:

ha nem lenne sokezres népességbeli eltérés az új jobbos és az új balos evk-k között az utóbbiak javára, akkor ez igaz volna, de van, és nagy az a különbség. lehetne sokkal kisebb, gond nélkül.
Szigetvári Viktor 2011.12.05 11:32:33
@Gergő77:

a 94-et értem, akkor is nagy lett volna az esélye egy egypárti kétharmadnak.

a választási földrajzot pedig ismerem, hidd el. itt egy kérdés van: miért van sokezres különbség az új jobbos és az úl balos evk-k népessége között. segítek azért, mert a baloldaliakat egy-egy evk-ban pakolták össze, és így kiszedegedték a köztes, billegő evk-kból a baloldalibb terültetek. ha ez egy-két helyen lenne, akkor akár el is férne, de sokkal több helyen van így. ezáltal az átlagos jobboldali evk-k 6 ezer fővel alacsonyabb választókorú lakossággal rendelkeznek.

ez nincs rendben, mert simán lehetne közelebb a két szél. és ennek semmilyen, de semmilyen valós földrajzi avagy szociológiai oka nincs. csak politikai.
  Októberben indult el a Haza és Haladás Alapítvány költségvetés-magyarázó oldala, a kozoskassza.hu. A honlapon egészen 1995-ig visszamenően megtalálhatók az egyes évek költségvetése, kifejezetten jól áttekinthető formában. Ezeket az adatokat eddig is össze lehetett…..
Szigetvári Viktor 2011.11.29 18:46:21
@borsikm:

már ne is haragudj, de a cofog architektúra szerint az az általános közszolgáltatások alatt van, és ott meg is található a kiadási oldalon.
Szigetvári Viktor 2011.11.29 18:53:42
@IHCS:

2009-ig ksh teljesülési adatokat, még csak nem is a zárszámadást tartalmazza, 2010-re vonatkozóan a zárszámadást, mert a ksh csak később jön ki vele.

az adósságszolgálat pedig a cofog-rendszer miatt nem kapott külön főcsoportot. az egész eu-val, oecd-vel esküdtünk össze azért, hogy elrejthessük.
 Múlt vasárnap a kormányoldal benyújtotta az országgyűlési választási rendszer reformjának részletes törvényjavaslatát. E hét első felében ennek egyes fontos részletszabályait vizsgáltuk meg, az alábbi bejegyzésben pedig a nyár folyamán kidolgozott modellünk…..
Szigetvári Viktor 2011.11.26 22:55:44
@Dodobirrd:

ez megmosolyogtató.

ott van a táblázatban, hogy az MSZP-nek önállóan 102 egyéni mandátuma volt egyéniben, így ez önmagában továbbra is több. másrészt a kormánytöbbséget az szdsz-szel együtt adta

ha 2006-ban a modell alapjául használt új választási rendszer lett volna, akkor az szdsz nem jutott volna be a parlamentbe, mert abban az 5 egyéni választókerületben nem nyert volna, ahol 2006-ban valójában nyert, mert azok az evk-k nem léteztek volna, hiszen 106 evk lett volna.

ezért nem számolunk az szdsz-szel.

2006-ban listán pedig 15 mandátumot szerzett az szdsz valójában, a modell szerint pedig 7-et szerzett volna. az összesítésben ezek a számok szerepelnek. tehát az szdszre leadott szavazatok, szemben a megfogalmazott állítással nem hiányoznak a modellből, egyáltalán nem.

kb 15 százaléknyi, nem egyenletesen eloszló szdsz szavazat, amelynek egyébként sem szavazott volna a teljes egésze az mszpre beszámítódott volna az mszp-hez, az akkor sem borította volna vissza a mandátumarány torzulást, de jövőhéten ki fogjuk számolni. olyan területeken van a legtöbb mandátumvesztése az mszp-nek, amelyek messze nem voltak a szadi bástyái, szóval kiszámoljuk, de nem fog nagyon változatni.
Szigetvári Viktor 2011.11.26 23:35:28
@GPtower:

azok a választások más szavazóköri struktúra szerint voltak, amelyek a jelenlegitől két lépésben térnek el, így biztos hogy nem csak párszáz volna a becsült eredmű szavazórkör, hanem elérné a modell legalább 10%át, ez nagyon torzítana.

ráadásul e két választás adatai nem hozzáférhetőek számunkra adatbázisban, mert azt nyilván elhiszi, hogy a későbbieket sem egyenként copypaste-eltük be a valasztas.hu-ról szavazókörönként. 94 még a választás.hu-n sincs fenn, gondolom azért, mert akkor talán még internet sem volt igazán. 98 pedig nem hozzáférhető adatbázisban számunkra. ha valaki megszerzi és elküldi a szavazókörökkel együtt, akkor akár meg is csináljuk egy pár hét alatt.

az érzésem az, hogy 94 mszp-szdsz többsége akár úgy változna, hogy egyedül is lehetne akár kétharmada az mszp-nek, de ez a rendszer többségibb karakterisztikájából fakadna. azt még senki nem vitatta, hogy 94-ben ne lettek volna relatíve korrektek az evk-határok. a győztes töredékszavazatok rendszere miatt meg valóban az mszp járt volna jobban, de ez akkor sem lett volna elfogadható.

98 esetén pedig a modell hozná kedvezőbb helyzetbe az mszp-t valamivel, hiszen akkor is listaszavazattal kellene számolni. akkor egyébként az egyéni szavazatok szintjén volt nagy különség az mszp és a fidesz között az előbbi javára (+400 ezer) az első fordulóban, a területi listás szavazatok szintjén relatíve kis különség volt (valamivel kevesebb mint 160 ezer).

namost, szerintem a modell ott bicsaklana nagyon, hogy 2002-2006-ban már erősen domináns kétpártrendszer voltunk, 98-ban még közepesen fragmentált többpártrendszer. a kisgazdák és az akkori szadi jóval több szavazattal rendelkeztek mint később mondjuk az szdsz. ha az egyik hozzászóló azt követeli, hogy adjuk hozzá 2006-hoz a szadi egyéni szavazatait (ki fogjuk számolni a héten, de szerintem nem fog nagyon változni az eredmény), akkor 98-ban hozzá kell adni a közel 600 ezer kisgadza szavazatot is a fideszhez, és akkor ha fidesz-fkgp szavazatokkal szembevezetnénk az mszp-szdsz 98as első fordulós listaszavazatokat, akkor közel 100 ezer szavazatnyi előnye (!) volna a fidesz-fkgp-nek.

az új evk-k jellemzően a hagyományos jobboldali országrészeket preferálják. és bár voltak a hozzászólók között olyanok, akik szerint valójában a magyar választók fejét minden választás után kivillantják vakuval mint a M. I. B.-ben Tommy Lee Jones, de én ebben nem hiszen, sokkal inkább a választászociológiában...

szóval ha adottnak tekintjük a többségibb rendszert, ahol az evk-k jobban számítanak, adottnak tekintjük a történelmi jobboldalnak jobban kedvező evk kiosztást, és mellé megképezzük - egy kommentelő elvárásával összhangban - a pártkoalíciókat, hiszen akkor még más volt a pártrendszer, akkor abból kiindulva, hogy közel 100 ezerrel több szavazatot kapott így számolva a fidesz-fkgp, nna akkor szerintem egyáltalán nem biztos, hogy átbillent volna az mszp felé.

94 egyébként nem cáfolja, hanem sokkal inkább igazolja a tézisünket: csak nagyon nagy többség esetén lehet leváltani egy kormány, mi ezt nem vitattuk, és nem is állítjuk, hogy ne lehetne leváltani. szóval 94 szerintem semmire sem lenne bizonyíték. akkor az mszp még tapolcán is nyert, szóval...

én ezt gondolom annak alapján, amit én tudok a választási rendszerről és az elmúlt választásokról.
Szigetvári Viktor 2011.11.27 00:31:50
@Dodobirrd:

kiszámoltam.

ha úgy számolunk, hogy az SZDSZ minden a modellben egyéniként elszámolt szavazatát átvezetjük az MSZP-hez és közben a FIDESZ-t és az MDF-et érintetlenül hagyjuk, akkor valóban megfordul. lesz 68 MSZP-SZDSZ egyéni, 38 FIDESZ-es.

viszont, ha olyan legényesen veti nekem a tisztelt kommentelő, hogy együtt indult volna az MSZP és az SZDSZ, akkor én azt tekinteném mellette adottnak szintén, hogy az akkor még minden vitája ellenére jobboldali MDF is együtt indult volna a fidesszel, és akkor pedig fordul ugyan, de messze nem annyit, 47 helyett lenne 50 mandátuma az MSZP-SZDSZnek és lenne 56 egyénije a FIDESZ-MDF-nek 59 FIDESZ egyéni helyett.

előbbi esetben nyilván baloldali többség lenne, utóbbiban vékonyka jobboldali, tehát megfordulna.

viszont szerintem nem igaz, hogy minden szdsz-es átszavazna az mszp-ra, és nem igaz, hogy minden mdf-es átszavazna a fideszre, ez becsülhetetlen, a választói viselkedésre vonatkozó ilyen jellegű becsléseket igyekeztünk kihagyni a modellből.

az sokkal inkább becsülhető, hogy nem a választók, hanem a politikai elitcsoportok szintjén az akkor már vitákkal terhelt mdf-fidesz viszony azért rendezhető lett volna.
  Blogunkon az elmúlt hónapok során több részletben elemeztük a kormánypártok választásirendszer-koncepcióját. A hétvégén képviselői önálló indítványként benyújtották az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvényjavaslatot. Ezen a héten két…..
 Donald Tusk és pártja a jobboldali-liberális Polgári Platform (PO) történelmet írt Lengyelországban a vasárnapi választásokon. A korábban kormányváltásokkal és válságokkal küzdő ország mára az Európai Unió egyik, politikailag legstabilabb és gazdasági értelemben…..
Szigetvári Viktor 2011.10.13 00:10:20
@dr Brcskzf Gröőő: igen, ott hagyományosan erős a PiS, és a karikatúra ezt köti össze a nevezetesé vált, hazánkra utaló mondattal.
  Nyilvánosságra került a Fidesz választásirendszer-koncepciójának legújabb változata. A dokumentum sok kérdést még mindig sajnálatosan tisztázatlanul hagy, számos kérdést megnyugtatóan rendez, bizonyos kérdések megoldásával azonban új problémákat is felvet. Alábbi…..
Szigetvári Viktor 2011.10.10 13:05:31
@Anselmo: a kompenzáció már csak erre van. a győztes erő többségét egy többségi karakterű vegyes rendszerben a meghatározó számú egyéni választókerületek alakítják ki.

a mostani rendszerben 176 egyéni választókerületre jut 210 listás mandátum, beleértve a kompenzációs mandátumokat. az újban 94 listásra jutna 106 egyéni. ebből az következik, hogy az új rendszer a korábbinál sokkal jobban segíti a kormányzóképes többség kialakítását. relatíve kevesebb szavazattal is nagyobb többséget lehet elérni. nincs is ezzel semmi baj. de ezen felül semmi értelme nincs úgy "kompenzálni" a győztes egyéni jelölteket, hogy közben rendszerszinten a kompenzációs mandátumok súlya szignifikánsan csökken a korábbi rendszerhez képest. ha a győztesek is kapnak kompenzációt, akkor gyakorlatilag visszaáll a kompenzáció nélküli állapot. erről készül cikk épp a political capital blogja számára részünkről részletesebben.
Szigetvári Viktor 2011.10.10 13:13:55
@STX Joe: a kérdés az, hogy mi az indok, miért kell az előzetes regisztráció?

ha jogvesztő határidőt épít, akkor egy alapvető jogot korlátoz a jogalkotó, erre legitim indok kell és arányban is kell állnia a jogkorlátozás mértékének az elérni kívánt cél fontosságával (ez az ún. arányossági teszt)

márpedig a vonatkozó jogkorlátozás egyik szűrőn sem menne át.
Szigetvári Viktor 2011.10.10 13:16:30
@KG2000: nem csúsztat. sajtónyilatkozatok állnak rendelkezésre abban az ügyben, hogy nem lesz általánosan kötelező regisztráció. ezt a cikkben jeleztük is (lásd Áder), de a koncepció de facto nem tartalmazza ennek a kérdésnek a tisztázását.

szeretném kérni, hogy mutass nekem olyan, tegnap éjfélig publikált hivatalos, írott dokumentumot, amelyben a kormányoldal egyértelműen tisztázta, hogy kire vonatkozik a regisztráció! nincs ilyen.

Áder János nyilatkozata rendezte ez, éppen ezért fogalmaz úgy a cikkünk a veszély tárgyában, ahogyan, feltételes módban.
Kóczián Péter Orbán örülhet 2011.09.28 16:45:14
Orbán Viktor díszkeretbe foglalhatja Barroso EU –elnök szavait és aláírhatja: lám, megmondtam. Utána pedig kiakaszthatja a miniszterelnöki széke fölé, hogy minden látogatója láthassa, furcsának minősített megoldásai közül egyik -másik akár Európában is elfogadásra…..
  Lényegében megállt a gazdaság. Ugyan a szakértők 1-1,5%-ra teszik az idei és a jövő évi növekedést, de ha a Gyurcsány-éra idején ilyen számok mellett pangó gazdaságról beszéltünk, akkor úgy helyes, ha most sem köntörfalazunk túl sokat. A közgazdászok egy része úgy…..
Szigetvári Viktor 2011.09.22 12:06:03
@politicus:

re: "Ehhez képest 2006-ban közröhej tárgyává tette a szocialista párt a Fidesz 10%pontos TB-járulék csökkentésére vonatkozó javaslatát, hogy aztán a válság kellős közepén, alig néhány hete ugyanezt javasolja maga is. Ezért mondom: itt alapvetően az üléspont határozza meg az álláspontot."

egyrészt részben igazad van, de közben azért azt is látni kell, hogy az MSZP és pl. Oszkó Péter nem egy és ugynaaz. sok év kormányzati időszak után nyilván lehet játszani ezt a "ha van rajta sapka - ha nincs rajta sapka" játékot, ezért sem nyavajgok, csak megjegyzem.

A tényeg jelenleg: a Fidesz több körben növelte a járulékokat, az MSZP által is támogatott Bajnai-kormány csökkentette úgy, hogy közben csökkentette a strukturális hiányt, a jelenlegi inkább növeli.

én is szeretnék egy olyan országot és olyan politikát, ahol konzekvensebben lehet cselekedni, ezért igyekszem tenni is, hogy több, hol kevesebb befolyással. de a konkrét ügyben a tettek szerintem fontosak, még akkor is, ha róluk való beszéd sem elhanyagolható, mert a politikában szerintem - szemben másokkal én azt gondolom -, hogy a beszéd is számít. ebben igazad van.

viszont a poszt lényegét érintően nincs. hiszen a MSZP és a Bajnai-kormány adópolitikájáról sokkal jobban árulkodik a 2010-es év, és nem a 2011.
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szeptember 16-án, pénteken nem a 2012. évi költségvetésről, avagy a teljes adótörvény-csomagról adott mindenre kiterjedő tájékoztatást. Ezzel szemben részleteket mondott el a kormány makrogazdasági kitekintéséből, amely a majdani…..
Az elmúlt hetekben számos cikk és blogbejegyzés elemezte a kormányoldal országgyűlési választási reform-tervezetének nyilvánosságra hozott elemeit. A jelenleg hozzáférhető információk alkalmasak arra, hogy a magyar politikai rendszerre gyakorolt hatásokat megvizsgáljuk. A…..
Szigetvári Viktor 2011.08.05 11:45:26
@OkoskaTo:rp:

Gondolom, tisztában vagy azzal, hogy az egyéni választókerületek Budapesten jelenleg is átszelnek kerülethatárokat, például délpesten és másutt. Egyébként nyitott vagyok olyan javaslatra, amely egységes elvek szerint határol el, és közben a kerülethatárokat is tiszteli. De ha 23 EVK-t raksz Bp-re, akkor a főváros súlya 110 EVK-n belül tú nagy lesz, nem beszélve, ha 90-109 között lesz az egyéni mandátumszám.
Szigetvári Viktor 2011.08.05 12:13:25
@lvjtn:

A valasztas.hu-n keresztül hozzáférhetőek településszinten a választókorú népesség-adatok minden választás esetén, a legutóbbi pedig a 2010 őszi önkormányzati volt. (Nekünk egyéb ismert munkáink miatt egyébként adatbázisban is rendelkezésre állnak ezek a nyilvános adatok.)

A kommented végében sok igazság van.
A múlt héten két blogbejegyzésben foglalkoztunk az új országgyűlési választási rendszer kialakításának egyes szempontjaival. Első írásunkban a magyarországi állandó lakhellyel nem rendelkező állampolgárok választójogának kérdését vizsgáltuk, a másodikban pedig azokat a…..
Szigetvári Viktor 2011.07.11 10:41:36
@OkoskaTo:rp:

alulrol a 6. bekezdes expressis verbis azt mondja, hogy az mszp jelenleg nem nagy part.
Szigetvári Viktor 2011.07.11 13:41:11
@tothh:

re: pártrendszer és jobbik

az írás tudatosan nem fogalkozott részletesebben egyes pártok esélyeivel és támogatottsági viszonyaival. a jobbikról általában véve azt gondolom, hogy a 2010-es parlamenti választások idején a relatív maximuma alatt nem sokkal teljesített, ami alacsonyabb mobilizáltságú választás esetén akár arányosan több szavazatot is jelenthet, magasabb részvétel esetén (aminek kisebb a valószínűsége) pedig nyilván alacsonyabbat. támogatottsági szerkezetét tekintve erősen korlátozott az esélye annak, hogy a jobbik akár a régi, akár az új egyéni választókerületi rendszerben mandátumot szerezzen. erre leginkább - az ismert társadalmi okok miatt - a heves-borsod-abaúj-zemplén-szabolcs-szatmár-bereg vonalon lehet esélye, de ott sem a nagyvárosias területeken, hanem a rurálisabbakon. márpedig ez a mostani rendszerben összesen 12-16 egyéni választókerületet jelenthet potenciálisan. márpedig ezeket lehet úgy összevonni, hogy az ne segítsen a jobbiknak. szerintem a választási rendszer súlyosan ártani fog a jobbiknak (másutt meg az lmp-nek), olyan mértékben, hogy az a pártrendszer szerkezetének figyelmen kívül hagyása miatt, kiegészülve más határsértésekkel, akár elfogadhatatlanná is teheti az egész választási rendszert.