Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tallian.miklos

54 bejegyzést írt és 373 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Neelie Kroes, az EU távközlési biztosa büszkén jelentette, hogy július 1-jétől (miután az Európai Parlament is megszavazta) tovább csökkenhetnek az európai telefonszolgáltatók barangoló sms- és percdíjai. Sőt, az eddig ársapka nélküli roaming adatforgalom árazását is…..
tallian.miklos 2012.05.12 10:32:47
www.vodafone.hu/szolgaltatasok/roaming/mobilweb-napijegy-kulfold

Én körülnéznék a piacon is, mielőtt piaci kudarcról magyarázok. Némi limitációval (de az okostelefonokhoz bőven elegendően) már rég a mostani sapka 1,5 - 15 %-a közti áron lehet mobilnet-roamingolni. Próbáltam, működik.
A MAL Zrt. telepéről kiinduló vörösiszap-áradat, a falvakat elsöprő s emberéleteket követelő borzalmas katasztrófa következményei is jelentősek lettek. A kormány hétfői döntései sokakat bírálatra, másokat védekezésre késztetett. Ezek az apologetikus írások főként arra…..
tallian.miklos 2010.10.17 12:36:48
Gábor, a kormány jó döntéseket tud hozni, az "ország helyzetén javítani" viszont önmagában nem tud, és általánosságban nem érzem úgy, hogy bármilyen jó döntést is hozzon egy bármilyen kormány, arra válaszul "az ország helyzetét javító" folyamatok induljanak meg a politikai, üzleti, civil szférában, a munkavállalókban, stb.

Az általános pesszimizmust félretéve, ebben a konkrét esetben a még több vért kívánó közvélemény kielégítésén kívül semmilyen praktikus szempont nem szól a felügyelőbiztos kinevezése mellett. Pláne nem olyan hamar, ahogy az megtörtént.

Műszaki, katasztrófavédelmi szempontok nem jönnek szóba, hiszen a műszaki helyzetről az állam tudása a legcsekélyebb. Ez hatványozottan igaz volt a katasztrófa bekövetkeztekor. A régi szocialista nagyipar műszaki gyenge pontjait néhányan ismerik a vonatkozó szakmákban, ők tudnának segíteni, de a kardcsörtetésre inkább elhallgatnak és csendben visszavonulnak. A felügyeletbe kinevezettek meg nincsenek ebben a körben, Valenta Lászlóról sok minden az ember eszébe jut, az ipari szakértelem kevéssé.

Jogi szempontok sem jönnek szóba, hiszen a tulajdonos ismert, a magyar joghatóság alá tartozik (tehát nem kikezdhetetlen offshore cég), ellene minden eljárás lefolytatható. Továbbá a vagyon legfőbb eleme maga a gyár, az meg nem vihető ki egy pendrájvon.

Hogy a magyar jogrend mindezt nem oldja meg ésszerű idő alatt? Aligha félnék ettől, az elmúlt évek politikailag kényes ügyeiben az ítélethozatal sebességét és a született ítéletek politikai eloszlását nézve. Nem itt lassú az ítélkezés, hanem a móri bankrablásnál volt pl.

A szocialista nagyipar sorsáról szóló politikai töltetű legendákról meg kellene írni egy külön könyvet, de az nem ehhez a konkrét kérdéshez tartozik.
Mandiner blog Gázár és emelés 2010.06.11 08:01:00
  Orbán Viktor 29 pontja között akadnak olyanok, amik első hallásra meglehetősen populistának hatnak. Ott van például a magyar politikai viták egyik sarokköve, a gázár szabályozásának kérdése: a NEGR 28. pontja értelmében moratóriumot rendelnek el a közüzemi…..
"Oszlassunk el egy tévhitet! Az állam méretének, a közszolgálati béreknek a csökkentése nem a minisztériumi, önkormányzati 'léhűtők' ügye. Hanem a tanároké, orvosoké, rendőröké stb. A fűnyíró itt nem megy." Vendégszerzőnk, Holtzer Péter írása A…..
tallian.miklos 2010.06.10 09:22:25
Nos, teljesen egyértelmű, hogy a közszféra csökkentése nemcsak a minisztériumi hivatalnokokat érinti, hanem a tanárokat, orvosokat, satöbbiket is. Nincs is ezzel semmi baj, ugyanis ők sem végzik magasabb szinten munkájukat, mint a minisztériumi köztisztviselők, sőt. Személy szerint több értelmes minisztériumi alkalmazottat tudnék felsorolni közvetlen és tágabb ismeretségi körömből, mint mondjuk olyan egyetemi tanárt, aki méltó a címére. Felelősségük a jelenlegi állapotokban legalább akkora, mint a mindenkori kormányé. Nem szabad hagyni, hogy ezek a speciális érdekcsoportok saját kiválóságukra hivatkozva kibújjanak a karcsúsítás alól, és a teljesítmény-kényszer alól. Pont az lenne az egyik kulcs, hogy ezeket az intézkedéseket lendületből át tudják-e verni a szocialisták tohonya, mindent pürévé egyeztető logikájához szoktatott kamarillákon. Nagyon remélem, hogy igen.

Arról pedig nem érdemes vitatkozni, hogy keveset vagy sokat költünk-e egészségügyre, szociális ügyekre vagy oktatásra, mert a válasz egyértelmű: reális lehetőségeinkhez képest rettentő sokat, de legalább borzasztó rosszul.

Demográfiai tény, hogy a diákok gyorsabban fogynak, mint a tanárok, egy tanárra egyre kevesebb tanuló jut, mégsem látjuk ennek az üdvös hatását a színvonalban.

Könnyen bizonyítható tény, hogy az egészségügyben rengeteg olyan pénz van, amiből mindenki jól jár (orvosok, gyógyszerészek, intézmény-fenntartók, stb.), kivéve a beteg - nagyon ajánlom erről Molnár Lajos könyvét. Illetve személyes tapasztalatom ezügyben, hogy az OEP-nél anyám betegéletútjában szerepel egy 2060-ban (!) elvégzett műtét. Magyarország úgy működik, hogy az egynapos beavatkozásra ugyanúgy befektetik a beteget, mint a háromnaposra, tehát a korszerű technikával direkt nem spórolnak semmit. Stb.

Ha ezekbe a rendszerekbe az alapvető játékszabályok felrúgása nélkül több pénzt öntünk, legfeljebb nagyobb károkat tudunk okozni, eredménye nem lesz. Épp ezért kíváncsian várom a fűnyírót.
w Egyesült Magyar Emirátusok 2010.06.07 06:30:00
  Ki szívét osztja szét Követik, merre jár, Hegyeken és tengereken túl értik majd szavát Kormorán   Lehetne röhögni, sőt lehet is, csak tessék. Végül is ez egy tradícionális bohócszám, amikor az egyik bohóc hosszan bizonygatja a másik bohócnak, hogy ő mennyivel…..
tallian.miklos 2010.06.07 18:37:34
en.wikipedia.org/wiki/Hanlon%27s_razor - a shortolás itt elbukott sajnos.
Egy szaúdi tudós szerint a ház úrnőjének tejéből kellene fogyasztaniuk a ház férfi alkalmazottainak. Erősen ajánlott:Élet Szaúd-Arábiában - MTV True Life (videó) További iszlámbarát szövegek: Allah cikiben Rasszizmus és antifasizmus ..
tallian.miklos 2010.05.30 16:43:36
@Ein freiberuflicher Vergangenheitsbewältiger: elképesztően viccesek vagytok ti, akik itt sírtok a "liberalizmus vadhajtásai" ellen, és többé-kevésbé kívánatos példának állítjátok be az erkölcsöket bezzeg jól megrendszabályozó vallási diktatúrákat, meg időnként Észak-Koreát. Majmok. Az nem jut eszetekbe, hogy ti, ti pont ugyanúgy lógnátok egy póznán ezekben az államokban? Nemcsak tinikurválkodás nincs, hanem abból sincs semmi, amit ti szerettek, tökök. Sör sincs, meg focimeccs sincs, meg Hofi Géza sincs. Ahhoz képest, bazmeg, az idilli, sokak által visszasírt, hullaszagú "csak rend legyen" Kádár-rendszer is liberális métely, de még az NDK is. Ezt tessék már megérteni.
w Alapítványból birodalomba 2009.11.17 07:00:00
Innentől három hétig zárva vagyunk. Nyitás Télapó után, Szeplőtelen fogantatás napján. Népünnepély nélkül, csendben, nyakkendők szűk körében alakult meg a szövetségi Európa. Alkotmányának elfogadása olyan esemény, amit majd a történelemkönyvek fognak értékelni, és…..
w Mea culpa 2009.11.06 17:12:00
Éppen három éve indult ez a blog, eddig körülbelül kétszázötvenezer komment született, ezek kábé kétharmada az előzetes moderálás bevezetése (2008 augusztus), avagy a rendkívüli állapot előtt. Máshol ennél sokkal több közvélemény gyűlt össze, ez a negyedmillió…..
w Döbrögi országlása 2009.10.16 07:30:00
Abban a szerencsében volt részem, hogy élhettem a Kádár-rendszerben. Ennek annyi előnye mindenképpen van, hogy láttam valami egészen mást, és be tudok róla számolni. Igaz, hogy 13 éves voltam a rendszerváltáskor, viszont négyéves korom óta olvasok újságot. Háromféle lap…..
tallian.miklos 2009.10.17 11:07:02
@Tóta W. Árpád: Lenint, és úgy szól, hogy nincs proletár humor, csak rohadt burzsoá humoristák.

Én meg idézném Tom Lehrert, aki szerint a szívünk mélyén mindig mégiscsak máson röhögünk...
"Vélemények", "kritikák" a Vastagbőrről a tumblr-en, és mivel ott nem lehet kommentelni, inkább kiszedem őket ide. Véleményem persze van nekem is, meg hozzáfűznivalóm is, majd talán kommentben kifejtem ... Az egész egy Webisztán poszttal kezdődött... Bede…..
tallian.miklos 2009.08.28 21:37:18
@zero: Akkor most mondanék valami újat, nem vagyok napi 8 órában újságíró. Publicisztikákat és blogot írok szabadidőmben, illetve követem az eseményeket, mégsem mondtok nekem újat, ezt tartom hiányosságnak.
TájKép Még két dolog 2009.08.11 09:30:00
Fehér György, Cseh Tamás énekel, 1980. Tartozom még egy rövid történettel az előző bejegyzésem címe kapcsán, ahol nem volt időm a magyarázatra. Most akkor bepótolom ezt az egyébként nem feltétlenül világrengető  restanciát. 1993 tavaszán már érettségi elött voltam a…..
Menő Mozart Finálé 2009.07.29 20:38:00
Az előzmények és a blog két állítást bizonyítottak be: egy, sajnos nincs mindenre időm és energiám, illetve amikor az egyik rendelkezésre áll, akkor a másikból van hiány. Kettő, lehet relevánsan írni az úgynevezett komoly zenéről, és erre van igény is. Úgyhogy bízom benne,…..
w A vadon szava 2009.07.24 07:00:00
Az újkor egyik legizgalmasabb, és válságok idején rendre előkerülő elméleti dilemmája a darwinizmus és az ember viszonya. A mainstream tudósok egyedül érvényes doktrínaként kitartanak az evolúció teóriája mellett, és a ráció mezején erős vár az ő logikájuk. A…..
tallian.miklos 2009.07.25 00:35:46
@Tóta W. Árpád: Persze, érdemes Rawlst elolvasni, ha tudni akarod, honnan másznak elő a társadalmilag érzékeny 2.0-s Szili Katalinok. Történetileg érdekes látni, de sokat nem lehet belőle tanulni.
Kóczián Péter Somogyi lemondása 2009.07.23 17:56:21
Csak egy szellő lebbentett meg a politika-csinálás gondosan elzárt világának függönyeit Somogyi Zoltán levelével. Ő sem tud túllépni azon, hogy csak utalgat valamire, amiről továbbra sem tudjuk, hogy micsoda. Én sem fogom tudni megvilágítani.Somogyi cikke – majdnem azt…..
tallian.miklos 2009.07.23 19:47:00
w Szellem a gépben 2009.07.21 06:00:00
A hit hegyeket mozgat, és ha a hegy éppen a hit útjában áll, akkor annál rosszabb a hegynek. Nem a kereszténységről van szó, azon túl vagyunk. A hitet sokkal szélesebb értelemben értjük, ősibb, atavisztikus, elemi hiedelemről van szó, név szerint a kísértetről. A hazajáró…..
tallian.miklos 2009.07.21 22:21:42
@Rorschach: De arról kiderült, hogy Szekeres Imre, nem?
w Demográfiaexport 2009.07.17 09:00:00
Az Egyesült Államokban főműsoridős, választási vitákat uraló téma, Európában még csak mellékszereplők mellékfrontja, Rocco Buttiglionétől a római pápáig. De szépen képernyőre vihető, úgyhogy hozzá kell szokni. A keresztény egyházaknak fontos identitásképzési és…..
600. nap híreink:Az egész közvélemény erről beszél, sőt már-már biztosra vehetjük, hiszen a Magyar hadsereg prominensei közül is többen megerősítették, a tegnapi gyakorló harc után Észak Skóciában a magyar hadsereg előbb Kanada megtámadására készül, majd innen tovább…..
Pár órája egy postban jelentette be a cég, hogy a Chrome-ot operációs rendszerré erősítik. Minek egy újabb operációs rendszer? A Google érvelése egyszerű és kézenfekvő: amikor a jelenleg létező operációs rendszereket tervezték, még nem volt internet. A Google…..
Konzervatórium Szakad az SZDSZ 2009.07.05 11:03:00
Több forrásból is eljutott a Konzervatóriumhoz a hír, miszerint az SZDSZ Új Generáció lemondott vezetői, valamint más, a Kóka-féle klikkel szembenálló fiatalabb SZDSZ-esek és a párt akárhanyadik vonala egy új liberális párt létrehozását tervezik. Terveik szerint hiteles(ebb)…..
tallian.miklos 2009.07.05 16:11:25
@Pollack: Nem tudom, tekintve, hogy az LMP számos holdudvarbeli értelmiségije leginkább a _második_ sorrendiséget követi, az SZDSZ-ről leszakadóban.

Továbbá a sorrend az egy dolog, a "mit akar" meg egy másik, és ebből a szempontból az LMP rosszabb, mint a parlamenten belüli pártok, azok csak lopnak, az LMP viszont lelkesedésből és elvi elkötelezettségből ostoba.
A szocialisták kongresszusán  Lendvai Ildikó kissé sután fogalmazva mutatott utat pártjának: "Mozdonyt fordítunk, irány a választó!". Nos, szerintem nem érdemes túlzottan belemenni ebbe a vonat-metaforába, de azért mégis, igazán érdekelne, hogy ha a Párt a mozdony,…..
..
Konzervatórium Humor, másodfokon 2009.06.17 19:03:00
"Józsi az életben maradásért küzd valamennyi színpadon töltött percében, a mélyről jöttek elszántságával, a létükben fenyegetettek elkeseredett lázadásával. A Sas Józsi-félék többé már nem hajlandók veszíteni" - idézte a Heti Válasz februári cikke Verebes…..
tallian.miklos 2009.06.18 00:14:37
Verebes az ÉS Visszhang (azaz olvasói levél) rovatában írt, az ÉS-ben megjelent, Sas Józsefet lebarmoló kritikára. Ezt nem elegáns úgy idézni, mintha az ÉS egyetértőleg nyilatkozott volna Sas munkásságáról, mert pont az ellenkezője igaz:

www.es.hu/index.php?view=doc;21814

Idézném: "Természetesen sem ezt a „legújabbat", sem a tv2-n a régebbit nem tekintettük meg, mert egyrészt van ugyan bennünk öngyűlölet, de ilyen mértékben azért mégsem volnánk a magunk ellensége." Ezt írta az ÉS saját kritikusa Sas Józsefről.
Menő Mozart Who by fire 2009.06.11 07:00:00
És akkor most következzék Gustav Mahler Who by fire című száma: Pardon, ez Leonard Cohen volt, szóval Mahler 1. szimfóniájának 3., gyászinduló tétele, legalábbis az eleje, és próba, mert imádom a próbákat, sőt, talán ezeket szeretem a legjobban: Tudom, persze, Cohen…..
Mivel nemrégiben néztük meg a Bambergi Szimfonikusok egy hangversenyét, úgy gondoltunk, itt az ideje, hogy írjunk erről az egész híres együttesről pár sorban. A Bambergi Szimfonikusok megalakulása a németek második világháborút követő kényszerű migrációs hullámához…..