Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fidusz

142 bejegyzést írt és 164 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az utóbbi években az ipar egyre inkább próbálja elhitetni velünk, hogy a különféle, laboratóriumban előállított műhúsok adják majd a megoldást a fenntarthatatlan mezőgazdaság által okozott problémákra. A génmódosított Impossible Burger engedélyeztetési folyamata már el is indult az Európai Unióban,…..
fidusz 2022.11.26 01:27:23
Két hete áll a bál „zöld körökben”, hogy ebben az – immár két hetes – interjúban pontosan mekkora túlzások, pontatlanságok, nagyotmondások hangzottak el a korunk ökológiai válságaival és az emberiség közeli jövőjével kapcsolatban. Több helyről hallottuk, hogy már válaszcikkek is készülnek, azonban…..
fidusz 2022.07.12 05:18:13
@midnight coder: 1. Az atomerőművek sem klímasemlegesek (meg kell építeni őket, rengeteg beton stb. + az urán kibányászása, stb. is jelentős kibocsátással jár). 2. Jelenleg az atomegergia részesedése a világ energiatermelésében kb. 10%. Ha bezárunk néhány atomerőművet, attól nem nő meg érdemben globális szinten az üvegházhatású gázok kibocsátása.

A "túlszaporodással" kapcsolatos mantrát @bozon részben helyretette, de azért érdemes kihangsúlyozni, hogy az Oxfam 7 évvel ezelőtti tanulmánya szerint a bolygónk népességének felét kitevő legszegényebb 3,5 millárd ember az ühg-kibocsátás mindössze 10%-áért felel, miközben a leggazdagabb 10% okozza a kibocsátás több, mint felét!

www.oxfam.org/en/press-releases/worlds-richest-10-produce-half-carbon-emissions-while-poorest-35-billion-account

www.oxfam.org/en/press-releases/worlds-richest-10-produce-half-carbon-emissions-while-poorest-35-billion-account
Miközben a közvélemény túlnyomó része ezekben a hónapokban elsősorban a szomszédban zajló háborúval kapcsolatos hírekre figyel, a háttérben a géntechnológiai lobbi az Európai Bizottsággal karöltve azon tevékenykednek, hogy kivonják az uniós GMO-szabályozás hatálya alól az “új-GMO-kat”…..
Az okostelefonok piacának vásárlói oldalán jelentős szereplőnek számító skandináv nagyvárosok, Malmö, Oslo, Koppenhága és Helsinki közös állásfoglalásban jelezték a gyártók és forgalmazók számára, hogy 2025-re olyan mobiltelefonokat szeretnének, amelyeket méltányos munkakörülmények között állítanak…..
Az aláírásgyűjtés hajrájában Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt és Áder János köztársasági elnök is támogatja a "Mentsük meg a méheket és a gazdákat!" európai polgári kezdeményezést. Remélhetőleg, a hátralévő két napban további miniszterelnök-jelöltek is beállnak a méhek és beporzók védelmét…..
Mielőtt utolsó hetére fordulna a "Mentsük meg a méheket és a gazdákat!" európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtése, újabb jelentős támogatókat kapott a kampány. Pár nappal azután, hogy Ferenc pápa megáldotta a kampányt, Annelena Baerbock, a német Zöldek győzelemre esélyes kancellár-jelöltje is…..
Utolsó hónapjába fordult a "Mentsük meg a méheket és a gazdákat!" európai polgári kezdeményezés. Egy erős hajrával még összegyűjthetjük az egymillió aláírást. Ma már közel 750 ezer aláírásnál járunk. Jó hír, hogy Ferenc pápa is támogatja ezt az európai polgári kezdeményezést, és jövő szerdán a…..
fidusz 2021.09.05 09:43:36
@gigabursch:
"Fő célok:
- A szintetikus növényvédő szerek fokozatos kivonása az EU mezőgazdaságából, kezdve a legveszélyesebbekkel; a cél e peszticidek használatának 80%-os csökkentése 2030-ig, és teljes beszüntetésük 2035-re"
  Ne csak a réten, mezőn – legyen virág mindenütt! A beporzók védelme érdekében – egy ősi módszert felelevenítve és picit módosítva – virágbomba / viráglabdacs készítésben kérjük részvételeket. (Na és persze, aki még nem tette meg, írja alá a Mentsük meg a méheket és a gazdákat! európai polgári…..
A vírushelyzet miatt az Európai Bizottság újabb 3 hónappal meghosszabbította a folyamatban levő európai polgári kezdeményezések határidejét. Így a "Mentsük meg a méheket és a és a gazdákat! Méhbarát mezőgazdaságot az egészséges környezetért" európai polgári kezdeményezés keretében szept. 30-ig…..
Az Élelem-önrendelkezés hét és Bólints rá! beszélgetéssorozat keretében 2021. jan. 28-án megszervezett rendezvény témája a 'Mentsük meg a méheket és a gazdákat!" európai polgári kezdeményezés volt. Alábbiakban megtekinthetőek a rendezvényen elhangzott előadásokról illetve az azt követő…..
Az Élelem-önrendelkezés hét keretében jövő csütörtökön megrendezésre kerülő beszélgetésünk témája a “Mentsük meg a méheket!” európai polgári kezdeményezés. Időpont: 2021.01.28. csütörtök, 17:00 - 19:00Helyszín: internet (Zoom - a linket levélben küldjük ki a jelentkezőknek.)Szervezők: Magyar…..
A hágai fellebbviteli bíróság több pontjában helyt adott a Milieudefensie / Föld Barátai Hollandia és négy nigériai magánszemély keresetének, amit 2008-ban indítottak a Shell olajvállalattal szemben. Igazságszolgáltatás a Shell által okozott szennyezés áldozatainak A bíróság megállapította, hogy…..
fidusz 2021.02.08 19:31:52
@metartADMIN: Az van a címben, csak a facebook rosszul emlékszik.
Az elmúlt bő egy hónapban szépen felpörgött nálunk is a "Mentsük meg a méheket és a gazdákat!" európai polgári kezdeményezés. Már több, mint 12 ezer magyar aláírásnál járunk, a hétfőn elértük a Magyarországra vonatkozó kvóta háromnegyedét. Már kilenc hazai civil szervezet támogatja hivatalosan a…..
A javítás nemzetközi napjához (Repair Day) kapcsolódóan öbb olvasónktól is érkezett olyan visszajelzés, amely szerint a 40-50 ezer forintos 'panelcserét' a leleményes férj házilag, egy-egy egyszerű forrasztással kiváltotta. Mivel ez a probléma a tervezett elavulás elleni kampányunk kapcsán érkezett…..
A nagybányai ciánszennyezés huszonegyedik évfordulójára emlékezve a Magyar Természetvédők Szövetsége arra hívta fel a figyelmet, hogy nem tanultunk a múltból, s a hasonló potenciális szennyezőforrások felszámolása helyett újabb cianidos technológiájú aranybányák megépítése fenyeget minket. A…..
Egy rendezvény, teljesen beleillik az Élelem-önrendelkezés hónap tematikájába: Becsüld meg a földet! (Kiss the ground!)online filmvetítés és beszélgetés ma este az Ökofilmklub keretében. Időpont: 2021. január 29. péntek, 19.00-22.30A beszélgetéshez csatlakozz be itt: A film üzenete roppant…..
Egy globális tanulmány szerint a vadon észlelt méhfajok száma élesen zuhant 1990 és 2015 között. Újabb érv erősíti meg a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” európai polgári kezdeményezés időszerűségét. Fotó: Budahelyi Dalma Egy nemzetközi adatbázisban, amelyben bolygónk élővilágát…..
Jegyzetek az Élelem-önrendelkezés olvasókörhöz A legenda szerint a magyar nemzet Kárpát-medencei történelme egy olyan történettel kezdődik (A fehér ló legendája) amelyet manapság a szakirodalom a földzsákmánylás (land grab) témakörébe sorol. Több mint ezer év elteltével a földzsákmánylás mára…..
A tavalyi élelem-önrendelkezés fórumot követően idén is összefogtunk több civil szervezettel, kutatóközponttal és egyetemi tanszékkel, hogy megszervezzük az élelem-önrendelkezés hónapot. Az esemény célja, hogy megismerjük egymás tevékenységét és hogy együtt dolgozzunk egy igazságosabb,…..
Szolidáris élelem a termőföldtől a tányérig A tavalyi élelem-önrendelkezés fórumot követően idén is összefogtunk több civil szervezettel, kutatóközponttal és egyetemi tanszékkel, hogy megszervezzük az élelem-önrendelkezés hónapot.Az esemény célja, hogy megismerjük egymás tevékenységét és hogy…..
A környezetbarát mezőgazdaságra való áttérés szükséges és lehetséges, ám a gazdálkodókat segíteni kell az átmenetben A Rovar Atlasz szerint, amelyet a Heinrich Böll Alapítvány és a Föld Barátai Európa közösen adtak ki, világszerte csökken a rovarok száma az iparszerű gazdálkodás és a nagy mértékű…..
fidusz 2020.12.30 13:01:36
@midnight coder: Ez a kiadvány nemcsak a (házi) méhekről, hanem általánosságban a rovarokról szól. Érdemes elolvasni.
Egyébként manapság már rengeteg tanulmány van, amelyek a rovarok pusztulásáról szólnak, és az egyik fő okként a nagyüzemi, intenzív, monokultúrás mezőgazdaságot nevezik meg.
fidusz 2020.12.31 09:55:08
Glifozát és a méhek: két tanulmány

1) Roundup decreases production of royal jelly
twitter.com/GMWatch/status/1344379791554850816

Effects of glyphosate-based herbicide on royal jelly production of Apis mellifera (Hymenoptera: Apidae) in field conditions

www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00218839.2020.1844463

2) Chronic High Glyphosate Exposure DelaysIndividual Worker Bee (Apis melliferaL.) Development under Field Conditions

Richard Odemer1,*, Abdulrahim T. Alkassab1, Gabriela Bischoff2, Malte Frommberger1,Anna Wernecke1, Ina P. Wirtz1, Jens Pistorius1and Franziska Odemer3,†

Insects 2020,11, 664; doi:10.3390/insects11100664

www.mdpi.com/2075-4450/11/10/664
fidusz 2021.01.13 09:37:57
Gyűlnek a magyar aláírások is, egyre többen támogatják a "Mentsük meg a méheket és a gazdákat!" európai polgári kezdeményezést: ma reggel már 3300 aláírásnál járunk. Írd alá Te is! Egyre több civil szervezet támogatja aktívan a kampányt, az Éghajlatvédelmi Szövetség és a győri Reflex Környezetvédő…..
A főszervezőktől kapott hírek szerint már 470 ezer európai állampolgár támogatta aláírásával a Mentsük meg a méheket és a gazdákat! európai polgári kezdeményezést – a papíron gyűjtött aláírásokat is beszámítva. Hazánkban a kampányt koordináló MTVSZ mellett a Karátson Gábor Kör valamint a Magyar…..
  Meghosszabbították az európai polgári kezdeményezések aláírásgyűjtési határidejét A koronavírus-világjárványra tekintettel az Európai Bizottság úgy döntött, hogy három hónappal meghosszabbítja a támogató nyilatkozatok összegyűjtésének határidejét mindazoknak az európai polgári kezdeményezéseknek…..