Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Maurus

2 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Közeleg a tavasz, lassan beindulnak a munkák a szőlőben is. Ez a mi esetünkben sajnos, vagy nem sajnos, egyenlőre igen kis területre korlátozódik, a pince mögötti Ezerjó ültetvény 0,7 ha méretére. Mivel a szőlők már nem voltak fiatalok, a sortávok pedig csak a kézi…..
Maurus Pince Az első bejegyzés 2009.03.15 20:11:00
Hogy miről is fog szólni a blog? Első sorban a borról, borokról, de nem kizárólagosan. Tehát nem csak borkóstolókról, borkészítésről, borbemutatókról, hanem találkozókról, az élet ügyes-bajos dolgairól, amik engem foglalkoztatnak, amik velem történnek. És hogy ki is vagyok…..
A Művelt Alkoholista Mostohagyerek 2009.02.05 05:30:00
Nemrégiben zöld béka egy kommentben festette rózsaszínre a magyar fehérboros jövőt, pontosabban felhívta a figyelmünket, hogy jobban járnánk, ha elfogadnánk: minden a fehérborra predesztinálja a Kárpát-medence lányait-fiait. („Kétség kívül van némi alapja annak, hogy…..
Maurus 2009.02.07 00:02:04
@Cirfandlia:
A 2007-es Ezerjó is kb fél évet töltött 7-8 éves hordókban (seprőn), majd tartályba került, és júliusig további seprőn érlelést kapott. Idén februárban kerül palckozásra, az érlelés kívánta meg ezt az időt. Így, ha szigorúan nézzük, tartályminta került a tesztre.

A móri bormustra pedig egy nagyon jó sorozat, most már talán 6-7-8 éve megy minden év elején. A gazdák is tanulnak belőle, de mindenki, aki részt vesz rajta. Látszik az eredmény évről-évre, akik csak hobbi-borászkodnak, ők is egyre jobban odafigyelnek a boraikra, megfogadják a szakemberek tanácsait. Ha valamelyik blog-írót/olvasót érdekel egy ilyen kóstoló, szívesen látjuk, de szívesen megszervezünk egy külön kóstolót a sorozat végén, az általunk legjobbaknak ítélt móri borokból.
Az egész egy segítségkéréssel kezdődött. Ferencz Kriszta, alkalmi szerzőnk és Borboszink magyar traminiajánlatot kért. Szó szót, levél levelet követett, mire megfogant a fejében a gondolat: hazahoz ő hat palack dél-tiroli traminit, mi válasszunk hozzá ugyanennyi magyart.…..
Maurus 2008.10.23 21:11:05
Kedves Fűrészpor!

Sajnálom, hogyha egy címkén Hordóválogatást látsz, akkor "mindig jót mosolyogsz". Ez az ironikus mosoly gondolom azt jelenti, hogy nem hiszed el, ami rá van írva. A két Tramini azonos alapanyagból készült, egy része hordóban, egy része tartályban erjedt. A "Maurus" Traminibe 30% került a hordókból, 70% a tartályból. A "Hordóválogatás" Tramini pedig néhány hordó kiválogatásával került külön palackozásra. Érdekesnek találtam - a Traminire egyébként nem jellemző - hordós érlelést, és úgy gondoltam, hogy ezt külön is érdemes megmutatni.
Az, hogy ezen a teszten nem szerepelt jól, remélem nem fogja a bor útját megtörni, hiszen szerepelt ez a bor más fórumon sokkal jobban is. Tény, hogy az olvasó, ha egy borról 3 pontos bírálatot lát, az nem túl "fényes" értékelés, de azt gondolom, hogy érdemes megkóstolni a bort, mert ennél többre érdemes.

Kedves MalbecNC
Ne riasszon el egy bor értékelés a látogatástól, legalább a készítés helyén saját magad tudsz ítéletet mondani a bor felett.
Szerintem a Tramini fajta jó helyen van Móron, mert a fajta hajlamos lelágyulni más vidékeken. Móron viszont a szép savak megmaradnak, "élő" marad a bor.

Kedves Octopus!
A Tramini "pacsulis" illata valóban sok borban ott van. Nálunk azt emelték ki sokan, hogy nem tolakodó, elegánsan Traminis az illata. Egyébként a tapasztalat azt mutatja, hogy érdemes egy-két fokkal melegebben kóstolni a megszokottnál, szebben mutatja magát.

A borkritika egyébként abban gondolkodtatott el, hogy az új évjáratot esetleg kevesebb ideig tartom hordóban (az itt kóstolt borok 5 hónapig voltak hordóban)

ja, és nem újhordós a Tramini, ami szerintem is "tévút" lenne, hanem 7-8 éves használt kishordók "gyermeke".