Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bandras

0 bejegyzést írt és 85 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nívó Engem ne védjen meg a KDNP! 2014.11.01 13:12:21
Végre elmúlt a netadó, de máris jön a következő ökörség: a KDNP javaslata szerint vasárnap kötelezően zárva kellene tartani a kiskereskedelmi egységeknek (persze vannak kivételek, mint pl. dohánybolt, 400 négyzetméternél kisebb üzletek, stb.). A témával kapcsolatban sok érv…..
bandras 2014.11.02 10:32:12
@Uni1002:
Pontosan tudom, hogy mi a helyzet, dolgoztam itthon kiskereskedelemben. Havi két vasárnappal 5000 Ft alatt volt a pótlék. Lehet, hogy összejönne ennyi egy vasárnapi zárvatartás esetén a hétfői és szombati túlórával.
Egyébként hihetetlen, hogy mennyire hipermarket függők az emberek. Egy balaton parti kisvárosban dolgozom. Nyári szezonban ha elered az eső rengeteg ember a strandról megindulnak az emberek és végigjárják a Tesco-Spar-Lidl-Aldi túrát családostul kisgyerekekkel. Pedig legalább 10 múzeum van a városban.
Egy 50 nm-es panellakás árából igazi csodákra lehet bukkanni! Nemrég összeszedtük azokat az ingatlanokat, melyeket ma a legalacsonyabb négyzetméterárral kínálnak a lakáspiacon. Az ingatlanok többsége természetesen a nagyvárosoktól messze, sokszor az északi, keleti és déli…..
A csökkenő népesség és az elöregedő társadalmunk következtében mind gyakrabban merül fel – némileg tévesen, – hogy a jelenlegi demográfiai folyamatok mellett bizony rossz lesz majd nyugdíjasnak lenni 30-40 év múlva, és az akkori nyugdíjasok a jelenleginél jóval kisebb…..
Az előző részben elkezdtük végignézi az elektronikus technikai biztonsági rendszerek fejlődését, ezek múltját, jelenét, és a jövőre utaló trendeket. Elsőként a CCTV rendszereket vizsgáltuk meg. Ám most tovább lépünk. A cikk második részében a beléptető rendszereket,…..
bandras 2014.01.31 18:42:45
@Fredddy: És mi van akkor ha becsempészek egy ugyanolyan súlyú dolgot mint amilyet el akarok lopni?
Régi igény az emberek részéről a megszerzett javak megvédése lopás, rablás, vagy tűzvész ellen. Erre elsősorban az élőerős őrzés és a mechanikus védelem alkalmas; így a biztonsági őr, a tűzfigyelő, illetve a jó erős vasrács és a megerősített láda alkalmazása már…..
bandras 2014.01.24 12:40:51
@Felsmukk:
Nem is kell a bíróságnak szeretnie elég ha a nyomozást segíti. Pl. a rendőrség a felvétel alapján megtalálja az elkövetőt, bizonyíték meg mondjuk az ujjlenyomata lesz.
Kamerától függetlenül az a kérdésem, hogy ismert tettes esetén fizet-e a biztosító?
Korábbi posztban kiveséztem hogyan lehet hőszigetelt, járható padlást csinálni betongerendás födémen, most elérkezett az idő a fafödémes változatnak is. Rengeteg régi ház van az országban, ahol a födémet fagerendák biztositják. (a posztban szereplő dolgok újabb fafödémre is érvényesek) Itt a…..
bandras 2014.01.18 16:19:41
Mi is ugyanilyen padlást szigeteltünk. Előtte kikértük egy építészmérnök pont a fafödémben esetlegesen kicsapódó pára miatt, de azt mondta hogy rakjunk a gyapot alá párazáró fóliát.

nalamszigetelnek.hu/elemzesek
Itt is raktak alá, igaz változó ellenállású párafékezőt.
Most már teljesen elbizonytalanodtam hogy jól csináltuk-e.
Lehetséges, hogy a gyapot miatt nem hűl harmatpont alá a födém és nem csapódik ki a pára?
bandras 2014.01.18 17:54:01
@Kőmíves Kelemen:
20 cm üveggyapot van fenn. A konyha felett még nincs szigetelés a fürdő felett már igen.
Nálunk nem salak hanem kb. 10 centi sár volt a deszkákon azt nem szedtük le hanem arra került a fólia+2x10 cm üveggyapot + páraáteresztő fólia.
Legutóbb körbejártuk, milyen fűtési lehetőségeket vettünk számításba építkezésünkkor, és végül milyen érvek mentén döntöttünk a tömegkazán mellett. Most jöjjön a monstrumunk részletes bemutatása, aztán jövő héttől elszakadunk a fűtés témakörétől. Alapok A…..
bandras 2013.12.03 18:53:45
bandras 2013.12.03 20:28:41
@sitya: Milyen vastagságban van homlokzaton és/vagy födémen? Kb. hány cm EPS-nek felel meg?
Az IMF tanulmánya felveti a lehetőségét egy egyszeri, 10 százalékos vagyonadó kivetésének, a Harvard professzora ugyanakkor úgy látja, hogy ez az adónem több szempontból is csalóka.Az IMF közgazdászai felvetették az egyszeri, nettó vagyonra kivetett 10 százalékos adó ötletét,…..
Tíz éve elmúlt,hogy úgy gondoltam biztonsági őrként keresem meg a kenyérre  valót a családomnak és magamnak. Egy évtized alatt két felső kategóriás fővárosi irodaházban dolgoztam. Az első évek jól teltek.Elég jól lehetett keresni és előre is lehetett lépni a…..
bandras 2013.07.08 09:42:44
@LAVÓRVAGÁNY:

Az egész biztonsági örködés dologgal nem az a probléma, hogy keveset fizetnek érte. Nyilván nem vár senki 200ezres fizetést olyan munkáért amit 8 általános+pár hetes tanfolyammal el lehet látni.
De az hogy rendesen bejelentsék, túlórái fizetve legyenek, meglegyen a törvény szerint járó fizetett szabadsága az nem egy nagy elvárás.
Vagy szerinted a munka törvénykönyve az csak a diplomás dolgozokra vonatkozik?
Az 1x1 heti sorozattal próbálok egy kis fényt vinni abba a félhomályba, ami körülveszi az egyszeri építkezőt. Lesz szó fűtésről, hőszigetelésről, falazatokról, nyílászárókról... remélhetőleg közérthetően, számokkal alátámasztva. Józsi kurvára örült a tavasznak,…..
bandras 2013.06.05 15:50:38
@S***ci:
Ennyi erővel azt is lehet mondani hogy a fa hasogatás, hordással megspórolod a kondibérlet díját. Egyébként vehetsz fát hasogatva is, azt csak be kell hordanod.
Júliustól jönnek az új (az eddiginél alacsonyabb) roaming tarifák, Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke pedig bejelentette, az egységes európai távközlési/hírközlési piac érdekében meg kell szüntetni a roaming díjak alkalmazását - amire…..
bandras 2013.06.04 08:56:27
@vernarancs: Itthon ha másik szolgáltatót hívsz akkor is egy másik cég hálózatát használod. Mi a különbség ha egy másik országban van az a másik cég? Ha jól tudom a hívások a bázisállomások után már mind IP alapon mennek, a net meg főleg.
Persze egy ilyen döntés teljesen újraírná a piacot. Biztosan megszűnnének a kis szolgáltatók (kisebb országok szolgáltatói).
Idén tavasszal, az észak-koreai atomháború paráztatás közepén egy hetet töltött a BBC a világ legorwellibb államában. Mivel az országba újságírók nem mehetnek be, "álruhában", egy hivatalos turistaúton vett részt az angol tévé tudósítója és operatőre. A disszidenseket,…..
bandras 2013.05.20 16:47:53
@hot-spot:
"Továbbá nem értem a sok éhezőt abból a tekintetből,hogy van tengerük,kurva sok erdejük,elég jó földjeik,tehát művelhetnék.De ahogy elnéztem a videót,a házak körül csak a sártenger van,elég igénytelenek."

Te termelnél azért a földeden, hogy a termény 100%-át beszolgáltasd és utána szerencsés esetben (ha nem csak a hadseregnek jut abban az évben), visszakapj belőle annyit hogy éppen ne halj éhen?
Bár néhány hónapja volt róla szó, hogy megreformálják a mezőgazdaságot és a parasztok már 30%-át is megtarthatják annak amit megtermeltek.
Az mmonline.hu híre szerint Komárom-Esztergom megyében kapcsolják le a leghamarabb az analóg adást, már július 31-én, azután csak a földfelszíni műsorszolgáltatásban csak a korszerű digitális adás lesz fogható. Csak a megye észak-keleti régiójához tartozó 17 települése…..
bandras 2013.05.16 17:44:18
@Megdobbent: A felszabaduló sávokkal az lesz hogy tudnak indítani még két digitális multiplexet egyenként kb. 10 SD vagy 3 HD adással.
Csak a köztévé földi analóg sugárzása milliárdos tétel. Ezt megspórolja az állam.
A rászorulókról meg annyit, hogy szerintem nincs olyan hogy TV-hez való jog. Az analóg TV-t sem vette meg senki nekik. Egyébként a rászorulók 25000 Ft támogatást kapnak, ez fedezi a szerelést, set top box-al, antennával.
Ha valaki nem rászoruló akkor ennek feléből is megoldhatja az egész átállást és az eddigi 3 csatorna helyett kap 7-et (ebből 3 HD) jó minőségben, nyártól már választható hangsávokkal.
bandras 2013.05.16 20:48:26
@Megdobbent: Jövő év elejétől lesznek új csatornák, de valószínűleg fizetősek.
Nem biztos hogy lenne értelme 15 ingyen csatornának. Még tovább osztaná a piacot és kevesebb pénzből ugyanazt a szemetet adná a 15 csatorna mint a mostani 2. Szerintem csupán a reklámbevételekből nem lehet fenntartani igényes csatornákat. Legalábbis piaci alapon nem. Esetleg ha a köztévé indítana pár új tematikus csatornát. (pl. hírcsatornát, sportcsatornát). Bár az MTVA-nak a mostani csatornaszám is sok, csak egymás műsorait ismételgetik.
georgspottle Jogos(?) önvédelem 2013.05.07 11:49:06
  Az új alaptörvény magában foglalja a jogos önvédelmet és a magántulajdon védelmét. Ez valóban hatalmas jogi lépés Magyarországon, ám ha az esti híradókban valós esetekkel szembesülünk brutális támadásokról, mindenkiben felmerül a kérdés, hogy vajon én mit tennék…..
bandras 2013.05.10 20:42:33
@kodacx:
Azért a golyóálló mellény messze nem csak Magyarországon tiltott:
en.wikipedia.org/wiki/Bulletproof_vest#Legality
bandras 2013.05.11 18:36:28
@kodacx:
A többiben teljesen egyetértek veled csak a mellényre vonatkozott a megjegyzésem.
A világ gazda(g)sága 2016, Kìna 2013.04.29 23:44:00
Területe akkora, mint Európáé. A világon minden 5. ember kìnai.... Észrevettétek már?  A kapitalizmuson alapuló gazdasági reform 1978-as bevezetése óta mára a világ leggyorsabban fejlődő gazdaságává vàlt, 2008-tól a legnagyobb exportőr, 2010 óta pedig az importban is az…..
bandras 2013.05.01 10:27:34
@Tigers: Nem csak a munkajogi különbségekre értettem a nem tisztességes versenyt. Hanem amíg Európában szigorúan be kell tartani minden környezetvédelmi előírást, addig Kínában minden következmény nélkül ki lehet önteni a vegyszereket, lehet bányászni ritkaföldfémeket olcsó de nagy mértékben szennyező eljárásokkal.
Az állam által agyontámogatott cégeik tönkreteszik a szabadpiaci versenytársaikat (lásd napelemgyártók).
És igen a munkabérköltségek: Egy Iphone 4 árának 1,1 százaléka az összeszerelési költség. Az összeszerelő üzemben keresnek kb. 30-40ezer forintnyi jüant a dolgozók. Ha ugyanezt Kelet-Európában gyártanák akkor lenne 150ezer Forint a dolgozó fizetése, de mondjuk hogy csak fele annyit termel (nem napi 13-14 órát dolgozik csak 8-at és van esetleg szabadnapja is) ezzel 10-12%-al nőne a termék ára.
Én jobban szeretnék olyan világot ahol 15-20% helyett 3-4% a munkanélküliség, cserébe 150ezer helyett 180 vagy 200ezer az iphone, 10ezer helyett 15-20ezer az Adidas cipő.
bandras 2013.05.01 12:29:29
@Tigers:
Az nem verseny amikor a másik félnek nem kell ugyanazokat a szabályokat betartani. Illetve verseny, de akkor az államok azon fognak versenyezni, hogy hol lehet lazább munkajogi, munkavédelmi, környezetvédelmi előírásokat alkalmazni, hogy odacsábítsák a termelést.
Védővámokat kellene bevezetni, és akkor hazahoznák a termelést, sőt akár kínai tulajdonú cégek is ideköltöztetnék az amúgy is európai piacra termelő egységeiket.
Nyilván erre lenne előbb utóbb válasz és Kínai is bevezetne vámokat európai termékekkel szemben, ami rövid távon gondot okozna jópár vállalatnak (ha jól tudom az Audik felét kínaiak veszik meg), de hosszú távon jobban járna Európa.
bandras 2013.05.01 18:57:50
@Tigers:
Orbán az EU-n belül akar versenyt korlátozni. Ez természetesen nem támogatható, mivel azzal hogy beléptünk az EU-ba elfogadtuk a szabad piac elvét. De az EU védheti a piacát Kínával szemben. Tudtommal Kínával nincs szabadkereskedelmi megállapodás.

Egyébként az EU-n belül is meg lehet oldani a hazai piac védelmét az állami beszerzések szintjén. Pl. Franciaországban az állami szervek valahogy úgy intézik az autóbeszerzéseket, hogy francia autók feleljenek meg a feltételeknek, Németországban a németek, Lengyelországban EU-s közlekedésfejlesztési pénzekből lengyel gyártású buszokat vettek. Mi Mercedeseket veszünk mikor több buszgyárunk is van megrendelés nélkül ebből az egyik udvarán áll közel 200 kész busz. Ilyen dolgokkal kellene támogatni a hazai ipart nem szabálytalan különadókkal szopatni a nyugat-európai cégeket amit majd úgyis visszaperelnek.
Ma, azaz 2013. április 30-án jelent meg és holnap, május elsején lép hatályba az a KRESZ-szabályokat módosító kormányrendelet, amely alapján holnap akár már büntethetnek is a rendőrök. Hogy mennyi idő van felkészülni? Egy-két óra, amennyiben valaki rendületlenül böngészi…..
Eljött a nap, amikor megnyitják a Sió-zsilipet. Mert muszáj. Ne higgyetek senki másnak, két év után először eresztenek a vízből, mert folyamatosan emelkedik a tó vízszintje, és péntekre további esőt várnak. Ahogy Ti, úgy mi is örülünk a sok víznek, de a túl sok már…..
A ciprusi bankválság óta címlapra került a Bitcoin, és a pénzügyekben jártasak és járatlanok számára egyaránt divatos téma lett a blogunkon már tárgyalt digitális pénz. Ideje azonban ismét foglalkozni vele, mert sok tévhit kering vele kapcsolatban. Az egyik például a…..
bandras 2013.04.25 20:58:00
@flippant:
" Az összes európai bank, autógyár, ipar usa tulajdonú"

Erre tudnál mondani néhány példát?
Indulásától fogva, hónapok óta kíváncsian, és érdeklődéssel figyelem a dohány átrendeződéssel kapcsolatos ügyeket az országban, és azt kell mondjam, életem egyik legnagyobb csalódása volt a tegnap hajnalban kapott végeredmény. Mosolyogtam, mikor láttam, az emberek megint…..
2013: A napenergia éve Magyarországon Az elmúlt néhány évben számos ország bőkezű támogatási rendszert léptetett életbe a megújuló energiaforrások, köztük a napelemes áramtermelés elterjesztésért. Németország, Olaszország, Spanyolország hatalmas, 10-20 évre…..
bandras 2013.04.08 20:50:28
@pandava:
Igaz ha így csökken az ár már nem is kell támogatás. Jól gondolom, hogy pár éven belül elindulhat egy hatalmas technológiai fejlődés a világban? Lényegében ingyen lesz az energia, legalábbis a mostani töredékére csökken, a nap és szélenergia elterjedésével. Ez szerintem az ipari forradalomhoz mérhető fejlődést indíthat el. Ez kihúzhatja Európát a válságból. Haza lehet hozni a termelést Kínából Kelet-Európába. A munkabéreink már lassan kiegyenlítődnek, lassan az energiaárak is, már csak a munkavédelmi, környezetvédelmi szabályozások miatt leszünk versenyhátrányban. Vagy csak álmodik a nyomor?
bandras 2013.04.10 09:52:54
Találtam egy grafikont: vet.bme.hu/sites/default/files/tamop/vivem265/Images/image013.png

Ez szerint pont akkor fogyasztjuk a legtöbbet amikor süt a nap. Kérdés az hogy amikor csak szórt fény van a felhők miatt mennyivel termel kevesebbet a napelem? Ezt a különbséget át tudja hidalni egy szivattyús tározós erőmű?
Akkor is ha pl. egy hétig felhős idő van?
Korábbi vendégszerzőnk remek írása után ismét egy kiváló cikket osztanék meg, ezúttal Balogh Ádám tollából. Elsősorban a különböző felszerelésekről, a túlélőzsák tartalmáról, az alfabázisról (nagyon tetszik a kifejezés! :D ) olvashattok, de még sok egyéb…..
bandras 2013.04.02 12:59:18
@Zöld Október:

Szerintem is egy jó bőr bakancs sokkal kényelmesebb, mint akármelyik acélbetétes munkavédelmi. Nekem pl. ilyen van: www.katonaiwebaruhaz.hu/components/com_virtuemart/shop_image/product/BW_Bakancs__Harc_4e3695437c7e8.jpg
Használtan katonai vásárokban 5-6000ért szokták árulni az valószínű eredeti német. Újonnan 18-20 körül van de sokan azt mondják, hogy azok csak utángyártottak, ki tudja mi az igazság. Szerintem nagyon jó bakancs csak nyáron meleg a bélés miatt.
Az elmúlt napokban igen szélsőséges időjárás köszöntött be Magyarországon, volt hó és szél dögivel. Sok helyen akadozik még a poszt írásakor is (szombat reggel) az áramszolgáltatás, de a legjobban azokat viselte meg a szokatlan időjárás, akiket autóikban ért utol a…..
bandras 2013.03.24 18:09:02
@robertokarcsi:
Szerintem ez nagyon drága. 240 lumen az egy 25 wattos hagyományos izzó fényereje.
Ez néhány watt leddel.
Egy autóakksival szerintem egy ilyen led napokig világít.
Egy töltőáramkör napelemhez: 5-6ezer
Napelem 20 wattos: 13ezer
Akksi: 20Ah zselés napelemes rendszerekhez: 13ezer
5 wattos led izzó 12 voltos: 5ezer
5 wattos led izzóból szerintem 5-6-ot is elbír egy ilyen rendszer vagy talán még egy laptopot is. De telefontöltésre simán jó.
De ha csak a világítás fontos akkor arra fölösleges 10ezreket beruházni. Annyiból nagyon sok gyertyát vagy petróleumot lehet venni.
bandras 2013.03.31 14:39:20
@A Spanyol Inkvizíció:
Világvevő rádió néven keresd. Konkrét márkát nem akarok ajánlani majd azt megteszik akik nálam jobban értenek a témához.
bandras 2013.04.01 19:12:09
@A Spanyol Inkvizíció:
Magyarországon a Kossuth rádión tájékoztatják a lakosságot katasztrófahelyzetben. Legalábbis ez szerepel a tájékoztató anyagokban.
Nem sok értelme lenne tömegeket tájékoztatni olyan frekvenciákon amit ezerből egy ember képes csak hallgatni.
Egymás közt kommunikálni már inkább van értelme az amatőr rádiónak. Ha az amatőr rádióadást csak hallgatni akarod ahhoz nem kell engedély. Lehet venni olyan rádiókat amivel csak venni tudsz adni nem. Egyébként a légiforgalmi irányítást is hallgathatod teljesen szabadon.
Ez utóbbihoz még rádió sem kell neten is belehallgathatsz pl. a Ferihegyi torony adásába is.
www.liveatc.net/