Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fabok

18 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Marci a birkák közt hazamentem 2012.06.10 00:28:14
blogolás helyett inkább hívj fel és fussunk össze, és akkor majd mesélek. ..
azt hiszem életem egyik leghúzósabb hónapján vagyok túl. lehet hogy otthonról nagyon menőnek tűnik az éjfélig nyitva tartó könyvtár, de igazából kevés szánalmasabb dolog van mint péntek este is ott gubbasztani vagy a változatosság kedvéért a tanszékre belógni, majd ha minden…..
két hónapja nem írtam. a lényeg h általánosságban tökjól megvagyok, a jelszó a 'study hard, live hard'. az mindenféle óráim mellett három olvasókörben vagyok benne + én vagyok az a fura csávó aki minden eszement nyitott szemináriumra/előadásra elmegy (múlt heti termés:…..
Elegem van, hogy a facebook üzenőfalam tele van politikával, hogy már megint milyen agyfelbaszós dolgot csinált a kormány, vagy hogy éppen milyen petíció/tüntetés/flashmob szerveződik az ellen. Utálom ezeket a híreket, szívből gyűlölöm, egyenként kiikszelném az összeset. A…..
Milyen lehet, ha egy világszínvonalú együttes a hódmezővásárhelyi városi könyvtárban koncertezik? Nagyjából ez történt, amikor a Get It Loud in Libraries koncerten a CSS lépett fel a városban európai turnéjuk utolsó állomásán. Ebayen szerencsére sikerült egy jegyet…..
ahogy ígértem megpróbálom egy bő hónappal visszatekerni az időt és - leginkább a magam számára - visszaemlékezni elutazás előtti sűrű-sűrű hetekre. akkor még kisregényt írtam volna, most már egy novellányira ülepedett az élmény. nagyjából akkorra tanultam meg az…..
az egyik városkörnyéki biciklis felfedezőtúrám során az előttem lévő autó egyszercsak megállt egy kanyarban, a vezető odament az útmenti üres bódéhoz, és kezében egy nagy üveg tejjel tért vissza az autóhoz. megnéztem én is magamnek: most először jártam trust payment…..
tegnap megnyertem a szocos halloween jelmezbált. sikerem valószínű az okozhatta, hogy mivel senki se tudta mi a rákért vagyok piros lepedőbe burkolva (buddhista szerzetes? parasztdrakula?), ezért kénytelen voltam nagy lelkesedéssel szépen mindenkit rávezetni a megoldásra. a…..
megyek majd haza egy pár napra, nov. 22-én kedden érkezem és vasárnap jövök vissza. nem nyaralás lesz, hanem pécsett konferenciázom, szervezgetek meg panelt moderálok [propaganda: tényleg egyedi a konferó a témában, meg lesznek koncertek, szal gyertek! a facebookon meg…..
pár friss kép felkelés után, az ablakomból.szép időben ez a látvány fogad, sok madárral. a zöld fészer tartozik a mi kertünkhöz.háttérben a Morecombei öböl meg a cumbriai hegyek (Lake District), valszeg a páratartalom miatt ilyen borongós a kép.kispolgári miliő...
a legunalmasabbak azok a posztok, amikor a blogíró szépen sorban elmondja, hogy mit csinált aznap. én azonban most éppen ezt fogom csinálni. nekiállok egy egyetemi napom leírásának (mégha egyszer már be is nyelte a megújult szipi-szuper blog.hu a bejegyzésemet). nem győzöm ugyanis…..
csütörtökön eljött a várva várt pillanat: megnéztem egy kecót, tetszett, a landlady mondta gondolkozzak el rajta, mondtam nem kell. péntek óta itt lakom, egy kis szobában, kilátással a városra, gyönyörű kerttel és legfőképp bennsőséges hangulatban a többiekkel. tegnap este…..
nektek is ezt adja ki a blog.hu?hát, ki mire gondol a "Marci a birkák közt" hallatán. ..
Marci a birkák közt status update 2011.10.09 01:59:00
nyilván akkor nem tud írni az ember, amikor a legsűrűbb az élet. ezért most röviden leírom mi van most, aztán a későbbi bejegyzésekben egyszerre indulok előre és visszafelé az időben mintha valami furmányos művészfilmet néznénk. első napok tapasztalatai se maradnak tehát ki -…..
február-márciusban amikor jelentkeztem angliába egyetemre egyetlen helyre adtam be a papírjaimat, mert tudtam melyik az az egyetlen hely, ahova menni akarok. a lancasteri egyetem nem a leghíresebb vagy a legpatinánsabb egyetem, mégha stabilan ott is van az országos top10-ben, sőt, a szoc…..
Marci a birkák közt intro 2011.09.11 09:23:00
nyitottam egy új fejezetet az életemben. egyik napról a másikra. szeretném ezt dokumentálni a magam számára ugyanúgy, mint azoknak aki fontosak nekem, vagy én vagyok fontos nekik.utazás. életem legintenzívebb és legizgalmasabb időszakai utazások voltak. folyamatos felfedezés,…..
Alapozó Reform Javaslat Csíra1. Mi a célja az alapozónak?- bevezetés a TEK-es témákba- bevezetés a kritikai társadalomelmélet különböző megközelítéseibe- bevezetés a tekes módszertanba/hozzáállásba – hogyan olvasunk és beszélünk meg egy szöveget- a tekes szótár, az…..
fabok 2008.10.23 00:33:49
tavaly mi ezt találtuk ki főbb kérdéseknek. hajrá

* Miért van szükség alapozóra? Az új évfolyam szociális integrációját vagy egy szakmai alapszókincs átadását jelenti inkább? Puszta alaptudás helyett nem lenne-e jobb inkább azzal foglalkozni, hogyan kell olvasni/írni, milyen alap társadalomtudomáynos/filozófiai megközelítések lehetségesek stb.? Ne legyen inkább inkább bevezetés a közgázba/filóba stb?


* A műhelyek csak alapozókörtartásról szólnak? Miért csak olyan műhely van, amiről van alapozó? A műhelyek hozzák létre a maguk alapozóját, vagy alapozókörök tartanak fenn műhelyeket? Mit kezdjünk velük? Amit mi műhelynek hívunk az nem egyszerűen az "ideális kör" (mindenki lelkesen olvas, vitázik, spontán burjánzik, kapcsolódnak hozzá teaházak, programok, akár kötetszerkesztés is)?


* Le az öt kicsi alapozóval? Mert átfedik egymást, alig-alig reflektálnak egymásra (pl. olvasmányok kiválasztása, közös viták szervezése). Legyen a különálló modulok helyett egy egységes egyéves egybefűzött alapozó? Vagy egy féléves gazdasági és félév filozófiai? Miért ne lehetne heti két alkalommal az alapozó (pl. egy olvasós kör + egy teaház/vita)? Egyáltalán, az alapozó miért nem több néhány köralkalomnál? Akarjuk-emegalapozni az alapozót (filozófiatörténeti bevezető? Intro to mainstream közgazdaságtan? kis tudományfilozófiát? Szövegolvasó/körrejáró útmutató? Kördolgozatíró workshop? )
fabok 2008.10.23 00:35:27
egy másik verzió is forgott három teaházjavaslattal:

1. Kell-e nekünk szakmai rendszer?
Ezen a teaházon az alapozókörök tekben betöltött/betöltendő funkcióját próbáljuk körbejárni és a ráépülő szakmai rendszer lehetőségeit kutatni.
* Miért van szükség alapozóra? Az új évfolyam szociális integrációját vagy egy szakmai alapszókincs átadását jelenti inkább?
* Miért kötelező az alapozó? Járna különben valaki pomóra vagy frankfurtira (melyeknek még a témája se tűnik ismerősnek)?
* Puszta alaptudás helyett nem lenne-e jobb inkább azzal foglalkozni, hogyan kell olvasni/írni, milyen alap társadalomtudomáynos/filozófiai megközelítések lehetségesek stb.?
* Reprezentálnia kell-e a szakmai arculatot vagy iránymutatásként szolgálnia? Vö. az elmúlt egy év alapján miért nem emlékezetpolitika, vagy tudományfilozófia alapozó van pomó helyett?
* A műhelyek hozzák létre a maguk alapozóját, vagy alapozókörök tartanak fenn műhelyeket? A műhely csak alapozókörtartásról szól? Mit kezdjünk velük?
* Beszűkít, vagy éppen perspektívákat tár fel egy hosszútávú stratégia?

2. Milyen legyen jövőre az alapozó?
Ezen a teaházon arra keressük a választ, hogy - amennyiben igény merült fel erre - hogyan szeretnénk konkrétan átalakítani az alapozóköröket a jövő évben.
* Nem olyan a mostani mint a székreülős játék? Van 5 alapozó, de csak 4 helyre ülhetnek le, ki marad ki?
* Vagy ne kelljen összes kötelező, hanem csak 2 vagy 3? Minek terheljük egymást a későbbiekre felesleges dolgokkal?
* Miért nem reflektálhatnának jobban egymásra az alpozók? Miért nem választnának olyan olvasmányokat, vagy szerveznének közös vitákat? Egységes követelmények?
* Vagy akarunk-e inkább egy egyéves egybefűzött programot a mostani külön modulok helyett?
* Miért ne lehetne heti két alkalommal az alapozó (pl. egy olvasós kör + egy teaház/vita)? Az alapozó miért nem több néhány köralkalomnál?
* Akarunk-e filozófiai bevezetőt? Intro to mainstream közgazdaságtant? Vagy kis tudományfilozófiát? Szövegolvasó/körrejáró útmutató? Kördolgozatíró workshopot?
* Legyen az alapozó afféle második szűrő a felvételi után? Esetleg öt kördolgozattal?

3. Kell-e nekünk hosszútávú stratégia?
Ezen a teaházon az alapozókörök re épülő (?) műhelyek lehetőségeit vesszük számba és vitatkozunk akarunk-e meghatározott szakmai stratégiát a 2-3 évre előre.
* Minden alapozókörszelet után legyen fakultatív féléves haladó szekció (pl. bevezetés a zöldbe 2.)?
* Hogyan döntsük el hosszútávon, hogy mi alapozóérett és mi nem? Mikor fogjuk elvetni a zöldek áltudományos spiritualizmusát? Vagy ujjáracsapni a pégések trójai falovának, a globnak?
* Mi a műhely feladata? Minden félévben egy kör? De akkor miért több ez egy olyan körnél, aminek van folytatása?
* Akarunk-e egy iránymutatónak szánt szakmai stratégiát? Megmerevedés felé visz ez vagy biztos keretet teremt a szakmai kiteljesedésnek?
* Egyáltalán lehet-e egyik területet a másikkal összehasonlítva értékesebbnek/magasabbrendűnek tartani?
* Be lehet-e vonni ezzel öregtekeseket vagy tekközeli tudósokat?