Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fehér emi

92 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ma például megint egész  konkrétan azt éreztem, hogy vissza kell térnem. Van ez így néha, a sok töprengés és pro és kontra ellenére, teljesen tisztán megfogalmazódik bennem, hogy vissza kell mennem Szudánba. Pont nyolc hónapja jöttem el. Nem is nézem vissza, hogy miket…..
Szinte már meg sem lep, amikor azt hallom vagy olvasom, hogy az észak szudáni légierő megbombázta az Abyeihez közeli Agok települést, és hogy ismét bombázzák a dél-kordofáni Kaduglit. Az agoki offenzívát hadgyakorlatként írta le a Sudan Armed Forces (SAF), és nem nagyon…..
Nuba férfiak a kambala nevű táncot járják Kadugli főutcáján, az Emberi Jogok napján (2010 december, Dél-Kordofán állam). A férfiak hatalmas bivalyszarvakat illesztenek a fejükre, pálmalevelekből szőtt szoknyát húznak és a bokájukra kaviccsal teli pálma- vagy fémcsörgőket…..
Ami Kordofánban történik, az rémálom. A történések azért is megviselnek, mert Kordofán közel áll a szívemhez: itt tapasztaltam meg az első igazi habubot, kirándultam a Nuba-hegyekben és kezdetektől fogva úgy éreztem, hogy mind az arab nomádok, mind a nubák azonnal befogadtak. A…..
Kadugli menekültek az ENSZ-tábor melletti védett területen. Fotó: Tina Turyagyenda Bekövetkezett, amitől tartottunk. Hétfő óta az észak és dél határán fekvő Dél-Kordofánban heves összetűzések alakultak ki az SPLA (Sudan People's Liberation Army) Dél-Szudánhoz kötödő,…..
Abyei-ből elmenekült gyerekek a déli Warrap államban, segélyre várva. Fotó: Isaac Billy A segélyszervezetek szerint eddig több, mint 76.000 ember menekült el az Abyei régióból délre, főként Warrap államba. Az élelmiszerosztás, egészségügyi elsősegély, sátorlapok osztása,…..
Amint a jobb szélen látható kisfiú öltözékéből kitűnik, tud azért Szudánban is hűvös idő lenni. Úgy november és február között beszélünk télről, amikor este lehűl a hőmérséklet olyan 18-20 fokra. Sőt, korán reggel még nagyobb a zima, pláne, ha fúj a szél, az embert…..
kelet-afrika közelebbről Medresze 2011.05.28 21:55:00
A nomád mbororo törzsbeli gyerekek egy Damazin városhoz közeli medreszében (Kék-Nílus állam), Etiópia szomszédságában. Iskolaépület hiányában a földön ülve, fatáblákról olvasva kántálják a Koránt...
  Az utóbbi két napban minden lehetséges fórumon elítélték az észak-szudáni haderőt, mely szombaton elfoglalta Abyei-t. Az épp Szudánban turnézó ENSZ Biztonsági Tanácsától kezdve Ban Ki-moon főtitkárig és a helyi békefenntartó misszióig mindenki közleményt ad ki…..
Misseriya nő Dél-KordofánbanAbyei kérdését a békeszerződés átmeneti időszakának öt éve alatt nem sikerült megoldani. Most úgy tűnik, soha nem is tisztázza már diplomatikus úton Észak és Dél-Szudán azt a kérdést, hogy hová is tartozzon az olajban gazdag, a két régió…..
kelet-afrika közelebbről Pánsíp 2011.05.18 07:23:00
Nomád gyerekek Dél-Kordofánban. Figyeljük meg a jurtát a háttérben...
Nem mindig olyan egyszerű a sivatagban élni. A címadó piknik észak-Kartúmban zajlott, olyan 48 fokban. Az árnyéktalan hőség és a forró homok ahhoz a meggondolatlan lépéshez vezetett, hogy fél óráig áztattam magam a Nílusban. Soha többet...
Miután ilyen költői címmel sikerült előállnom, jöjjön a napi politika. Dél-Kordofánban, Észak-Szudán egyedüli olajtermelő államában Ahmed Harun nyerte a május 4-én lezárult kormányzói választásokat. Harunt, akit a Nemzetközi Büntetőbíróság Dárfúrban elkövetett…..
Viszonylag sokat írtam korábban az északról délre visszatelepülő szudániakról. Tavaly október és május eleje között csaknem 300.000 korábbi menekült tért vissza Dél-Szudánba, Dél-Kordofán államba és a vitatott Abyei területre (ahol egyre feszültebb a hangulat). A januári…..
Interjúhelyzet Kaduglitól egy órányi autóútra (Dél-Kordofán állam), misseriya nomádokkal. Oktatásról akartam őket kérdezni. Mivel az év felét vándorlással töltik, sajátos iskolarendszerük van. Pontosabban egyre kevésbé az, hiszen sokuk a letelepedést választja ma már az…..
Ezt a képet kábé másfél éve készítettem egy omdurmani (a régi főváros) szegénynegyedben, amelyet főként menekültek laknak. Minden egyes alkalommal lenyűgöz, hogy a gyerekekben mennyi öröm és élni akarás lakozik annak ellenére, hogy gyakorlatilag földönfutóak, a szüleik is…..
Ősszel a légkondim feladta a küzdelmet a folyamatos 48-55 fokos hőség ellen, vagy legalábbis én így érzékeltem. Ígyhát a mesterember kipucolta, és mit talált a szerkezetben? Két gekkócsaládot.Nagyon kedves állatnak tartom ezt a zöldtől a sárgán át az áttetsző…..
Esetleges helyen és időpontban, de viszonylag gyakran találkozom egy borostyán színű kis röggel valakinek az íróasztalán. Amikor tudálékos hanglejtéssel megjegyzem, hogy "ahám, gumiarábikum!", az illető – függetlenül attól, hogy többnyire akkor találkozik velem…..
Ezt a lányt a tavaly áprilisi országos választások során fotóztam egy kartúmi választókörben. Tetszik a felvont szemöldök a napszemüveg mögött...
Szilveszter ugyan régen történt, de fel kell idéznem akkori kirohanásomat, mert magamat is jól megleptem vele.A budapesti Szavanna klubban beszédbe elegyedtem egy kameruni mérnökpalántával, aki szemét elkerekítve hitetlenkedett Szudán nevének hallatán. Percekig óbégatta, hogy mi a…..
 A Dél-Szudáni Népszavazási Bizottság publikálja az eredményt Dél-Szudán hivatalosan is az elszakadásra szavazott, jelentették be ma este egy kartúmi eseményen, amelynek ünnepélyes hangvételét egy nő zokogása zilálta fel kissé. Az nem újdonság, hogy Dél-Szudán 2011.…..
Kartúmi tüntetők és rendőrök 2011. jan. 30-án (Forrás: Twitpic)Annak ellenére, hogy tegnap éjjelig 14 ezren csatlakoztak egy Facebook oldalhoz, amely tüntetésre buzdította a kartúmi fiatalokat, nem sok minden történt. Bár néhány egyetem diákjai kimentek az utcára, a…..
 Dél-szudáni nők egy kartúmi szavazókör előtMíg Dél-Szudánban hatalmas sorok kígyóznak a szavazókörök előtt, Kartúm külterületein lassan csorognak be a szavazók, akik közül sokan több, mint húsz éve élnek északon. Három napja tart a népszavazás békés hangulatban…..
Egy nap van hátra a történelmi jelentőségűként emlegetett népszavazás kezdetéig, amely valószínűleg kettéosztja majd Szudánt. Az ügyben a teljes kelet-afrikai régió érintett, miközben George Clooney médiaparádét kreál egy kínos MTV-s tweet-akció és műholdas projekt…..