Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sarruken

60 bejegyzést írt és 67 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A vasárnap kicsit nehezen indult, mivel eredetileg a feleségemmel ketten próbáltuk volna ki a minket érdeklő játékokat, miközben kétéves kisfiunk az édesanyámmal játszóházazik, de természetesen pont akkorra lett elege a játékből, és érezte égető szükségét az anyja jelenlétének, amikor elkezdtük…..
A 2020-es kihagyás után idán végre újra megrendezték a Társasjátékok Ünnepét, ahova feleségemnek köszönhetően mindkét nap ki tudtam látogatni. A két nap alatt 5 újdonságot próbáltam ki, a róluk szerzett első benyomásaimat pedig ebben a bejegyzésben osztom meg veletek. 1. Boonlake Szerző:…..
Habár Vladimir Suchy korábban is sok jó és sikeres játékot készített (pl. Shipyard, Last Will, Pulsar 2849), népszerűsége a 2018-ban kiadott Underwater Cities után lőtt ki igazán. A játék, amit nagyon sokan a Mars Terraformálásához hasonlítottak, számtalan komolyabb gamer szívét hódította meg, amit…..
sarruken 2021.05.20 09:47:08
@Dimmerkobold: jó kérdés, hogy ki miért gondol vagy érez egy játékot tematikusnak. Megrögzött eurósként azért tartom a Prágát tematikusnak, mivel a játék összes eleme nagyon gondosan meg van dizájnolva, és az akcióid egy részével (amikor épületet vagy a városfalat építed) a város fejlődését segíted.

Neked mitől lesz egy euró típusú társasjáték tematikus?
sarruken 2021.05.21 18:53:14
@Dimmerkobold: A tojás pont tematikus, asszem valahol a szabálykönyv végén le van írva, hogy a legenda szerint tojásokat is használtak Prága felépítéséhez.
A társasjátékos közösségen belül valószínűleg senkinek sem kell bemutatni a Terraforming Mars, vagy magyar nevén A Mars terraformálása című játékot, ami nemzetközi szinten és itthon is hatalmas sikert aratott. A sikert a játékot tervező Fryxelius testvérek jó alaposan ki is aknázták, hiszen 5…..
A Tabannusi: Builders of Ur a középnehéz eurók itáliai származású királyának, Daniele Tascininek a legújabb játéka. Az úriembernek köszönhetjük részben vagy egészében a Marco Polo I és II-őt, a T'zolkint, a Teotihuacant és a Turczi Dáviddal közösen jegyzett Tekhenut is. A társasjátékos eseményekre…..
Egy vallomással kell kezdenem: korai stratégiai társasos éveimnek a Catan és a Carcassonne mellett a leginkább meghatározó játéka a Funkenschlag, közismertebb nevén Nagyfeszültség (Power Grid) volt. Az előbb említett trióból ez az egyetlen, ami még ma is megvan, és szívesen játszom vele, épp ezért…..
Két hete, az online Gen Con alkalmával készült egy interjú, amelyben Alan R. Moon, a Ticket to Ride sorozat tervezője, Adrien Martinot, a Days of Wonder kiadó vezetője és Yann Corno, az Asmodee Digital technológiai atyaúristene válaszoltak az előre beküldött kérdésekre. Ezekből szemezgettem ki a…..
A Queen Games a Facebookon már hetek-hónapok óta hergelte Stefan Feld rajongóit a szerző régi-új játékaival, az úgynevezett város kollekció 4 tagjával. És miért számít ez hergelésnek? Azért, mivel az előző mondatban megfogalmazottnál csupán 1-2 dobozsziluettel adott a kiadó több információt az…..
Habár a társasjátékozást - mint sokan mások - még egészen kisgyerekként kezdtem, és ha a kártyajátékokat is ideszámítjuk, sohasem hagytam fel vele teljesen, kamaszkoromban és húszas éveimben sokkal többet görnyedtem számítógépes, mint táblás játékok előtt. A 4 abszolút kedvenc játékom (Master of…..
2015-ben debütált a Kickstarteren az azóta számos játékkal nagy sikert arató Roxley gondozásában a Steampunk Rally. A társas mind témája - vidám feltalálók Flúgos Futamba illő járgányokkal versenyeznek egymással -, mind különleges alkatrészei miatt (fém fogaskerekek, illetve a legdrágább kiadásban…..
Az igazán szép, stílusos játékok a Kickstarteren sikerre vannak ítélve. Szinte mindegy, hogy hatalmas minikkel (pl. Ankh: Gods of Egypt) vagy egyéb látványos elemekkel (pl. Tang Garden, Santorini) próbálják meghódítani a játékosok szívét, az igazán szép játékok mindig megtalálják a közönségüket. Ez…..
Ha egy tetszőleges játékost megkérdezünk, hogy milyen témájú társasjátékot hiányol a jelenlegi kínálatból, egy választ szinte biztosan nem fog adni: vonatosat. Hiszen jelenleg is már több mint ezerféle vonatos társas létezik szerte a világon, köztük olyan Magyarországon és nemzetközileg is ismert…..
Bár a CMON kiadó sokak szerint túl van már a legszebb napjain - pár napja jött ki a hír, hogy egy audit során 3 többé-kevésbé komoly problémát is találtak a cégnél -, egy új, minikkel telepakolt, Eric M. Lang által tervezett társasjáték Kickstarter kampányának elindulása máig óriási esemény. A…..
Az iskolák bezárása, az ajánlott távolságtartás és a home office gyakorlatának járványszerű elterjedése miatt valószínűleg elég sokan kénytelenek mostanában korlátozni a társasjátékos alkalmaikat. Azok előtt, akik valamilyen okból nem tudnak vagy nem szeretnek a velük egy háztartásban élő…..
Új játék készül a Mars Terraformálását megalkotó FryxGames boszorkánykonyhájában   A FryxGames legújabb hírleveléből kiderül, hogy a Terraforming Mars-al gyorsan világhírűvé vált csapat új játékkal készül meghódítani a társasrajongók szívét: az Angel Fury-val. Jelenleg nem sok mindent lehet…..
Hogyan lehet néhány tucat kártyalapból és pár szabályból összetett játékmenetet és szinte végtelen újrajátszhatóságot kihozni? Erre a kérdésre egyszer már kiváló választ adott Tom Lehmann, a Race for the Galaxy, a Roll for the Galaxy és több Pandemic kiegészítő tervezője, aki a Res Arcanában tovább…..
Néhány évvel ezelőtt nagy vihart kavart a hír: olyan társasjáték készül, amelynek 3 része külön-külön is játszható, de négyféleképpen kombinálható is, az egyes kombinációk pedig különböznek egymástól a mechanikák tekintetében. Nézzük meg, hogy sikerült a Century-sorozat második része, A Kelet…..
Jamey Stegmaier, a Scythe szerzőjének és a Fesztáv kiadójának legújabb játéka szokás szerint rengeteg lelkesedést, utálatot és elsősorban vitát generált világszerte a társasjátékos közösségekben. A hazai megjelenés után pár hónappal mi is kezünkbe kaparintottuk a játékot, hogy elfogultságtól mentes…..
1620. november 11-én a későbbi Massachusetts állam területén kötött ki a Mayflower nevű hajó, amely a puritán telepesek első csoportját szállította Angliából az Újvilágba. A cím alapján azt feltételezhetnénk, hogy az ő életükről szól a játék, ők azonban gyakorlatilag maximum az inspirációt adhatták,…..
Fakockák és minik Tiszta CIVás 2020.02.09 10:04:25
Komplett civilizációépítős játék fél órában? Ez volt az első gondolatom, miután meghallottam, hogy a Gémklub magyarul kiad egy új játékot, a CIV-et. A hír rögtön megdobbantotta a szívem, hiszen PC-n mindig is nagy rajongója voltam a műfajnak, a társasjátékos implementációk közül azonban egy olyat…..
Elkészült életem első szabálymagyarázó videója! Jóval nehezebb feladat, mint gondoltam, ezek után még nagyobb tisztelettel tekintek Szekeres Feri munkásságára, a D3Meeplesre. Kicsit sok az őőőzés, de azért remélem fogyasztható. Bízom benne, hogy van, akinek segíteni tudtam  vele!..
Az elmúlt években korábban soha nem látott fejlődésnek indult a társasjátékok piaca a nagyvilágban és itthon egyaránt. Ennek a fejlődésnek köszönhető (?) a Kickstartert elárasztó, többé-kevésbé részletesen kidolgozott minifigurákkal megpakolt játékok garmadája, a CMON, a Stonemaier Games és…..
Pontosan 170 különböző tételt sorol fel a BoardGameGeek, ha valaki rákeres a világ legnépszerűbb vonatos társasjátékára, a Ticket to Ride-ra. Ugyan a tervező, Alan R. Moon és kollégái dicséretes igyekezettel gyártják az újabb és újabb alapjátékokat, kiegészítőket és mini kiegészítőket, a 170 tétel…..
Vital Lacerda legújabb játékának kicsomagolása...
Steampunk Rally Fusion néven február végén - március elején egy sokak által régóta várt újdonságot hoz a Kickstarterre a Brass felújított verziójával nagy népszerűségre szert tett Roxley kiadó. 2015-ös sikerjátékához, a Steampunk Rallyhoz készítettek folytatást, ami önmagában és kiegészítőként is…..