Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tódi24

0 bejegyzést írt és 180 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
[Sok levelet kapunk az info@lehetmas.hu címre. Ezt is ott kaptuk; megtetszett, megkérdeztük, és igen, közreadhatjuk - fogadjátok szeretettel! A szerző további írásai a http://www.ahogyerzed.hu/ oldalon olvashatók.]Mindig is hittem, hogy a természet törvényei irányítanak.…..
[A 2009.02.11-én, a Népszabadság Fórum rovatában megjelent cikk, két LMP-s szerzőtől.) Január utolsó péntekén Pásztor Albert miskolci rendőrkapitány kijelentette, hogy "a közterületi rablások elkövetői cigány emberek". Ugyanazon a napon sajtótájékoztatón…..
tódi24 2009.02.16 19:25:50
bnct!

Kösz, hogy megerősítettél. Tapasztalat. Cigány lakta környéken lakom. Jó ciágány lakta környéken. Átlag egy-két gyerek. Kicsi házak, de muskátli az ablakban. Jól öltözött asszonyok. A környéken lakók jórészt a kínai boltokban dolgoznak eladóként, az utcán takarítanak, vagy mezőgazdaságban dolgoznak idénymunkásként. A férfiak árokásnak, meg szakmunkások mellett vannak. Egyik kisebbség a másik kisebbséget foglalkoztatja.
De láttam már putrit is és olvastam Orsós Jakab írását is.
Szerintem az ő oldaláról is érdemes a dolgokat szemlélni. Érdekes:
www.taninfo.hu/talalkoztam/

Karcolt Lendület!
Elég rossz a cigányokról alkotot álképed.
Pl. azért nézd majd meg, amikor árkokat ásnak (szennyvíz, gáz, egyéb célból) emberek, köztük mennyi a cigány. Amikor kapnak munkát akkor sokuk igenis megy. Sőt olyan ember is van, aki hiszed nem hiszed de csak velük dolgozik, mert rendkívül hálásak.
Sőt ami jellegzetességük sokuknak ha tiszteletet adsz, akkor tiszteletet kapsz. Ahol én lakom környéken sok a cigány kevés a lopás. Sőt egy ismerősöm mondta a másik utcáról, hogy a szomszéd nem engedte be az anyját, amikor elmentek nyarlni és anyukának a kutyákat kellett volna megengedni, mert elfelejtette cigány szomszédjának mondani a házigazda csak annyit, hogy rá van bízva a ház. De a kutyát megetette, szóval nem volt baj.

A segélyezésről meg annyit, hogy igenis sokan elesnek a fekete és a szürke jövedelmektől ha a segélyezés helyett dolgozni kell 90 napot.
Mellesleg jó is az a 90 nap, csak ne abba az állami szférába kellene még ennyi ember 90 napra bedugdosni, ami alig bírja el már a sok alkalmazottat így is. Hanem a vállalati szférát erősítenék vele.
Sok kis településen még a közmunkáért is sorbanállás van hiszed nem hiszed, mert nincs munka és ez csak rosszabb lesz az elkövetkezőkben.
De legyen igazad és tudjanak munkát adni az embereknek.

tódi

A 'Számmisztika' és az 'Egy újabb érdekes adat' rovatok bemutatják: a Századvég és a Forsense januári pártpreferencia-felmérését! A tartalomból:Összességében a pártválasztást tekintve a legjelentősebb változást a múlt hónaphoz viszonyítva a parlamenten kívüli…..
A költségvetési felhajtásnak kellemes árnyékában a parlament végre megoldotta a képviselői költségtérítéssel (= számla nélkül felveszünk egy rakás adómentes pénzt) kapcsolatos problémákat. Teljes egyetértésben elhatározták, hogy ez így nem mehet tovább, a gyakorlatilag…..
tódi24 2008.12.07 11:42:40
szia Zöld liberális!

Végignéztem.
Hallod nyomom itt a rizsát az LMP-nek te meg jössz ezzel a filmmel és szinte az egész billentyűzetverésemet fölöslegessé teszed vele.

Ha ez a film nem ébreszti fel az LMP-t, hogy nem törvények kellenek, mert azt a kutya nem tartja be, hanem kommunikáció, akkor azt hiszem, hogy semmi nem hat rájuk.

Rászemről köszi a filmet.
Nem mondom, hogy ezután vegetáriánus leszek, de egészen másképp látom a dolgokat az biztos. Akitől mi vesszük a húst annak most halt meg szívinfarktusban egy kocája. Eltemette, hogy más ne is használhassa fel. És akkor jön ez a film.
Régen mi is tartottunk disznót, csirkét, stb. De valahogy emberségesebben. A disznótorok tényleg arról szóltak, hogy az állat a lehető legkevesebbet szenvedjen. A tartásuk sem egészen ilyen volt. A disznóink minden nap ki voltak engedve az ólból. Egy jó kis terület el volt nekik kerítve azért. Voltak libáink is. Emlékszem amikor anyu tömte őket kukoricával. Kicsi voltam. Máig meghatározó negatív élmény.

Jómagam azt gondolom, hogy már az ősidőkben is ettek húst az emberek és kell is márcsak a túlnépesedés miatt is, amit az állatok elkövetnének. A négyesiker egy macskánál megszokott.

Mellesleg a kutyámat jobban imádom azóta, mint valaha, hogy ezt a filmet megnéztem.
Soha még ennyire kutyát nem szerettem, mint amelyik most van. Ennyire szabad kutyám még nem volt. Ez az esőben is kint ugrál és nagyon jól érzi magát. Nyáron birkózni szoktunk és megtanulta masszírozni a fejemet. Mivel mindig az arcomat akarta szeretgetni ezért lehajtottam a fejem és ő a hajamba motoszkált. Aztán észrevette, hogy ez jó nekem. Ha kint ülök a lépcsőn nyáron odajön és masszírozza a fejem a mancsával. Imádom őt. Így télen sajnálom, mert hideg van, de még ha be is engedem ő maga kívánkozik kifele. Bár a téli hideg sem az már mint régen (sajnos).

Na de tényleg köszi ezt a filmet. Szerintem nem semmi, ahogyan megcsinálták.
Elküldöm egy két levelezőlistára is a linket.


szia:

Tódi

 Képviselőket keres a Lehet Más a Politika kezdeményezés. Képviseld te is az LMP-t baráti körödben! Célunk, hogy bejussunk a parlamentbe, és ott többek között fenéken billentsük felebarátainkat. Mögöttünk nem állnak nagyipari lobbisták, autópályaépítők és egyéb…..
tódi24 2009.01.10 14:21:14
Szia Jakab és Will-O!

Először is Jakabnak teljesen igaza van. Nem azért kértem számon, hogy nincs vélemény a gázválságról, mert én nem találok a neten 1000 másik véleményt, vagy történetesen mert önálló véleményem nincsen, hanem azért, mert ezt egy alakulófélben levő, mellesleg ZÖLD párt nem engedheti meg magának. Egy közepesen jó írást megengedhet, de semmilyet nem. A pártpolitika nem olyan, hogy majd 25 nap múlva válaszolok arra, ami közel egy hónapja történt, addig meg elmegy mellettem a többi párt, mert azok már mind mondtak valamit az ügyben míg az mi pártunk szakértői tökéletes munkára törekszenek. A pártpolitika olyan, hogy ma történt és este már megjelentetem az első írást, reagálok szóban a tőlem telhető legtöbb fórumon. Nem tanulmányt kell tehát írni ötven oldalban, hanem egy egy oldalas dokumentumot kell letenni az asztalra. Egy blog esetében tökéletesen megfelel, ha nem szakember szólal meg bennük, hanem az a józan paraszti ész, amit Jakab ajánlott a blogbejegyzéssel. Az ugyanis minden normálisan gondolkodó embert meg kellett hogy fogjon, hogy ha nincs baj, csinálunk és akkor ellenségek vagyunk, ha baj van, akkor közösen megoldjuk. Tehát lehetett volna ez is egy pont, amit józan paraszti ésszel ki lehetett volna elemezni.

"fényszennyezés". Ez nagyon jó.
Én pl. utálom és be is tiltanám azt a reklámot, amivel úgy reklámozzák az energiatakarékos mosógépet, hogy ha azt használná mittudomén mennyi ember, akkor egy hatalmas nagy teret ki lehetne világítani. Hú de rosszul vagyok tőle. Ezek olyan szinten káros reklámok az ökológiai gondolkodásra, hogy biztos, hogy letiltatnám valamilyen formába a képernyőről. Ezt tekinthetjük "fényszennyezésre" oktató agyszennyezésnek.

Mellesleg karácsonykor az unokatesómmal néztük a fényszennyezett házakat. Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy az idén elérkezett a visszacsapódási pont, amikor is több fénylő szart egy házra már nem lehetett aggatni. Sőt városunkban utcányi területek ablakában voltak csak gyertyák. És gyönyörű volt.

Én személy szerint levettem 18 fokra a fűtést és ami jó benne, hogy hozzászoktunk. Ez egy pozitív hatása szerintem a gázválságnak. Az emberek leveszik a fűtést mire vége lesz már nem is igénylik a magasabb hőmérsékletet. Bár a házunkból jelentős energia szökik, mert nem tudunk hitelt felvenni, de hát ez van. Nincs mit tenni. Tényleg. Ha már itt tartunk a hitelfelvételek %-át súlyoznám aszerint, hogy mekkora hasznosságot képviselnek. Illetve a hitelfelvételek feltételeit is ahhoz alakítanám. Amikor egy család folyamatosan azért vesz fel hitelt mert új fürdőszoba garnitúra érkezett a csempeboltba nem egészen ugyanaz a kategória, mint ahol szökik az energia. De a hatodik szoba felhúzása egy egy gyermekes családnak sem egészen ugyanaz az eset, mint egy parasztház vizesedésének felszámolása.

Ezen kívül érdekel a gázválság közgazdasági jelentése is. Pl. régen, amikor válság volt és fokozatosan csökkent a gazdaság, akkor közgazdászok olyan trükköket eszeltek ki, aminek segítségével egy lassú csökkenésre pontot tettek azáltal, hogy a "lesz ez még így se" állapotból levitték a termelést, a fogyasztást s vele az emberek mentalitását a "se" állapotba. Féket tettek a gazdaságra oly módon, hogy féket tettek a pesszimista magatartásra. Ilyen volt például a bankok bezárása napokra, hogy az emberek pánikhangulata kissé oldódjon (ilyet csináltak Angliában és volt rá példa Bethlen miniszterelnöksége idején, amikor is hazánk a Nagy gazdasági válságot könnyebben átvészelte, mint a szomszédos országok, amik ezt nem alkalmazták (Scitovsky Tibor: Egy "büszke magyar" emlékiratai). Persze a bankbezárás használatának ezen célra történő felhasználásának ideje már lejárt, mert a bank bezárás ma mégnagyobb pánikot szülne, hiszen van negatív hírmédiánk, és örökké tüsténykedő ellenzéki pártunk.
A féknek azért kell generált féknek lenni, hogy amikor a fék aztán felengedhető legyen és az emberek pesszimista hozzáállása a gazdasági válsághoz feloldódjon. Ugyanis a gazdasági és pénzügyi válság legfontosabb velejárója a pesszimista és egyre pesszimistább magatartás. Ezt bármely közgazdász a világ bármely pontján elismeri. Sőt a népek mentalitása a gazdasági és társadalmi fejlődésben egyre inkább előkerül a közgazdászoknál.
Tehát akár generált volt ez a fék, akár két nép természetes egyet nem értéséből fakadt a hatalom és pénz birtoklása felett le kell vonni a gazdaságra és társadalomra gyakorolt hatását. Ilyen hatások:
1) a népek összeborulása (a történések mentális fékének eredménye),
2) az energia kiapadásával való zöldek által már várva vár szembenézés (a történések ökológiai fékének eredménye),
3) ilyen lehet, hogy nemcsak állandó hírértékké nőtte ki magát a az emberek megfagyási problémái, hanem rámutattak, hogy "veled is megtörténhet" (a történések szociális fékének eredménye)
4) ilyen lehet, ami majd csak később lesz látható, hogy mennyire értékelődik át az embereknek a kényelemhez (gáz), vagy a biztonsághoz való viszonya és törekszenek a jövőben az alternatív fűtési módokra, illetve a házak szigetelésére
5) ilyen lehet, hogy az emberek politikára leadott szavazatukat is átértékelik. Pl. gázártámogatás nem közvetlenül épül be az árakba, hanem részben adókedvezmény formájában visszaigényelhető legyen lakosságok hőszigetelésére, vagy számla ellenében közvetlenül a gázszolgáltatótól. Egyéb módszerek, melyekkel a szigetelés kialakítható, illetve alternatív fűtési módszerek esetén a gázfüggőség csökkentése. A szociális szavazóréteg mellett megjelenhet az ökológiai szavazóréteg.
6) ilyen lehet továbbá, a gazdaságot féken tartó pesszimista gondolkodás feloldódása is, amelynek szintén csak később jelenhetnek meg a jelei. A gazdasági válságról elterelte a figyelmet az energiaválság annak ellenére, hogy a gazdasági válság tart.
Stb.,stb.,stb.
A közelmúltban az LMP tagjai több utcai politikai eseményben is részt vehettek. Volt szerencsém időt szakítani valamennyire, így azt hiszem valamelyest képbe kerültem abból, hogy mit akar az utca népe.Először is, nem lepődnék meg ha 2010-ben egy szélsőjobbos párt is bekerülne a…..
tódi24 2009.01.05 20:17:49
Jakab!

Éppen azt írtam, hogy a állami szférában ugyanazzal a gerincbántalommal elmehet a buszsofőr korengedményes nyugdíjba, míg vállalati szférába senki.
Mellesleg Bokros Lajos nem mondta egy szóval sem, hogy a 62 éves nyugdíjkorhatár nem növelhető abban a műsorban. CSak azt mondta, hogy nem csak illetve nem az a legnagyobb gond, hanem a sok korengedmény, amitől csak az nem nyugdíjas, aki nem akar.
A Svédországi 71 év meg most megint elég rossz összehasonlítási alap. Egészségügyi állapotot is össze kell hasonlítani.
De akármit is mondjunk a 40 éves nyugdíjkorhatár sok állami dolgozónak akkor is nevetséges, ha más országokkal hasonlítgatjuk össze magunkat.
Keresztapámnak van egy jó története. VEle szembe lakók mind le vannak százalékolva. EGyszer kiültünk a ház kertjébe és mondta: "az ott süket, az ott vak, az meg aki ott szalad, deréktól lefele béna". Na jó ez túlzás. Az tény, hogy mind le van százalékolva, de más okokkal. A helyzet iróniája, hogy nem messze vagyunk ettől sem.

Éppen most hallottam, hogy a szociális segélyen levőknek a jövőben 90 napot kell dolgozniuk. Hát hol? Az állami szférában.
Eddig is megvoltak az állami szférában a turkálóba járások. Most majd hallgathatják a szociális segélyen levők, hogy hát örüljél, hogy egyáltalán dolgozhatsz és rácsukják 120-200 e Ft-os fizetésükkel a szoc segélyesekre az ajtót majd elmennek intézni a maszek ügyeiket.
Ha valamit akartak volna a szociális segélyesekkel akkor éppen a vállalati szférát kellett volna azzal a 90 nappal erősíteni, nem az állami szférába bedugni őket 90 napra, amikor egyébként is rengetegen dolgoznak az állami szférába. És akkor állítólag vissza kell építeni az állami szfárát. Illetve nemcsk a szoc segélyesekről van szó. Azok is kapnak ilyen lehetőséget, akik vagyoni okuk miatt nem jogosultak semmilyen juttatásra de már elég régóta munkanélküliek. Ilyenek pl. az ötvenen felüli nők, stb.
EGyik barátnőmnek kis üzlete van, amit ő vezet. Ha bürokratikus ügyeit kell intézni, akkor alkalmazottat kell neki szerezni, vagy egy rokont beültetni (ami még szabályozva is van, hogy ki lehet a segítő családtag). Neki szerintem sokkal jobban jött volna, hogy ha valamelyik munkanélküli ismerősét legálisan berakhatta volna úgy, hogy neki nem kerül semmibe. És akkor mi van? 90 napra mehetnek be az állami szférába. Az egyik barátnőm ilyeneket intéz és gyakorlatilag tudva az adatokat, hogy ez mennyi embert érint szarrá röhögték magukat, hogy nekik csak a lábukat kell majd lóbálni. Van település ahol van egy hivatal és semmi. És van egy csomó szociális segélyes, vagy aki segélyre jelenleg nem jogosult, tehát csak regisztrált munkanélküli. Biztos majd az lesz a kilencven napos feladatuk, hogy a hivatal körül kell szaladgálni.
Tiszta röhely az egész.

Ja és még valami. Attól, hogy valaki nem dolgozott még futószalag mellett életében nem jelenti azt, hogy nem ismer olyanokat, akik ott dolgoznak.

Lehet, hogy te nem dolgoztál állami szférában, de az is biztos, hogy az is szükséges, hogy az ember átlássa az állami szféra pazarlását, hogy a "hazai viszonyokat" ismerje. Erre éppen szükség lenne a vállalati szférákban dolgozóknak, mert a vállalati szférát sok esetben az állami szféra pazarlása miatt terheli olyan adóteher, ami a jelenlegi válságos rendszerben minden 50. vállalatot felszámolás alá juttat.
Persze van haszna is a vállalatok felszámolásának, mert el kell indulni az egészséges vállalati méret felé és ennyi haszna van a válságnak, hogy felszámolja majd az egészségtelen vállalatméreteket. Erre 18 év piacgazdasága nem volt képes. De ettől függetlenül gondolom, hogy erősíteni kellene a 90 nappal a vállalati szférát.

Tódi

Ennyi hülyét egy csomóba, mint akik a parlamentbe vannak! Iszonyat.
Ha valamikor akkor most éppen kellene erősíteni a vállalati szférát. És ez a 90 nap nagyon is megfelelt volna.

Vali!

Neked meg annyit, hogy a vállalati szféra (mint szülő, mint beteg, mint hivatalnak kiszolgáltatott ember) mindig kiáll az állami szféra mellett, amikor azok sztrájkolnak, meg verik a seggüket a földhöz. Ott van pl. a Máv mellékvonalainak megszűntetése. Aki tudja, hogy egy mellékvonal mit jelent, mert esetleg vidéki és látott már ilyet az nem tudom, hogy hogyan tudta felemelni a hangját a mellékvonalak megszűntetése ellen. A negatív hírmédia, meg az ellenzéki politika mégis kijárta, hogy a passzióból fenntartott mellékvonalak továbbra is fent vannak tartva.

A helycserés támadásról meg annyit, hogy akkor aztán végképp tönkre menne az ország, ha azok, akik az állami szférába évtizedekig hozzászoktak a kánaánhoz be legyenek dobva pl. egy olyan energiaszolgáltatóhoz, ahol még azt is figyelik, hogy hányszor megy a dolgozó WC-re.

Ja egyébként én állami szférában dolgoztam, de mindig az a ló voltam, akit ütnek mert húzott. Ma is vannak ilyenek, akik sokszor 5-6 ember helyett dolgoznak. Nekem nem jutott futószalag. Túlóra volt viszont bőségesen. Viszont belülről láttam azt is, hogy csak az elhivatottság az, ami meghatározza, hogy az állami szférában dolgozik-e az ember vagy sem.

Viszont egyszer már tényleg jó lenne, ha a futószalagok mellett dolgozóknak felnyílna a szeme, hogy minden szenvedésük gyümölcsét leszüreteli az állami szféra.

Máv sztrájk se lenne ennyi, ha a lakosság tisztába lenne azzal, hogy ez felelőtlenség. És nem lennének rá vevők az emberek.
Magyarország romló korrupciós indexe is megerősített minket abban, hogy az előttünk álló feladatok közül az egyik legsürgetőbb  a korrupció visszaszorítása. Ennek érdekében dolgoztuk ki 12 pontos javaslatcsomagunkat, amit a múlt csütörtöki beszélgetés alkalmával…..
"nem populista szólamok kellenek, hanem jó ötletek! Ha meg nincsenek, akkor segítségkérés, hogy akinek van ugyan jelezze már!" Akkor kéremszépen, a fentiek alapján bárkinek bármi konkrét ötlete van a programok megvalósításának mikéntjére vonatkozólag, az írja ide,…..
tódi24 2008.12.12 09:08:49
szia Jakab!

Ez a falusi iskolák bezárása elég jó kis téma mellesleg. Tetszik. Jó hogy felvetetted. Mi környékünkben is van sok kicsinyke kis település. Mellesleg olyan település is van, ahol már nincs iskola mégis egyre többen költöznek oda. A várostól csupán 10 km-re van, csendes, barátságos, az emberek SZERETIK EGYMÁST (egyik ismerősöm pont azért költözött oda, amit utólag írtam).
Mellesleg én iskolabezárás párti vagyok.
Általában nem az ingatlant nézem és a pedagógust, hanem a gyereket és az ő érdekeit.
Speckó most került át a vérosba egy két falu iskolájából jelentős számú gyerek és körükben csináltam közvéleménykutatást.
A nyáron pedig voltam bodonyba és ott is egy ugribugri kisfiú igazított útba aki éppen a városi iskolából érkezett haza. Tőle is kérdeztem, hogy hogy éli meg, hogy nincs iskola a faluban. Azt mondta, hogy ő nagyon szeret átjárni Parádra iskolába és nem is igazán szeretné, ha lenne Bodonyba iskola, mert akkor nem járhatna semmiféle különfoglalkozásra, mert ahhoz Bodonyban iszonyat kevés a gyerek.
Ezen kívül van egy barátnőm. Hármas ikrei vannak. A tanulólétszám ötven százalékát jelentette a három gyerek, ahova járt és ezért iszonyat hátrányok érték. Nagyon nehezen szánta rá magát, hogy a gyerekeket kiirassa az iskolából és áthozza a városba, mert hogy a tánrok és a gyerekek szülei is érzékeltették vele, hogy rajta múlik (mint a gyerekek 50%-át szolgáltató szülőn), hogy lesz-e osztály vagy sem. A gyerekek mindig rossz jegyet kaptak, amikor felröppent a hír, hogy viszi be őket a városba és a szülők, így pedig az osztálytársak is húzták rá az orrukat. Végül behozta őket a városba. Tudom ez egyedi eset. Viszont a tanulólétszám rámutat valamire.
Mellesleg olyan falusi iskoláról is tudnék beszélni, ami felmérve, hogy az általános iskolákban az oktatás milyen rossz versenyszellemet vitt az oktatásba. Az igazgató jelmondata: "gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan". Ez annyit jelent, hogy színjátszókört vitt az általános iskolába. Nyolcadikba a gyerekek túlvannak a Legyek Urán és Orwell Állatfarján. Sőt tavaj az Állatfarmot adták elő színi előadás keretében. Amire nagyon büszke, hogy a településről a legtöbb cigány gyerek gimnáziumba meg. Az iskola igazgatója ugyanakkor nem mondja: ez az én érdemem. Azt mondja: "Azt viszem tovább, amit a település volt polgármestere és az iskola előző igazgatója elkezdtek."
Az igazgató mindenféle alternatív pedagógiai módszerben otthon van és a falu nagy mennyiségű oktatási konferenciánaka színhelye. A sok fajgyűlöleti oktatás mellett, ami beépült sajnos az iskolákba is a település történelemoktatásának és társadaloismeret oktatásának középpontjában a holocaust oktatás áll. Ez azért is fontos, mert jelentős a gyerekek között a cigány.
Kedvencem az, amikor a gyerek rosszalkodott és bekülték hozzá, mint igazgatóhoz. Az igazgató azt mondta a gyereknek: "Na most téged itt nekem le kell szidnom. Legyen a mi titkunk, hogy én nem szidtalak le. Most pedig menj vissza az osztályba. És tégy úgy, mintha leszidtalak volna." A gyerek visszament az osztályba a tanárnő meg megkérdezte az igazgatót, hogy "mit csináltál vele, már egy hete nem rosszalkodott". "hát mit csináltam volna, mit csináltam volna, megfenyítettem". Mondta az igazgató. Az egészben az a jó, hogy a titok őrzése, hogy valójában nem is lett megfenyítve szófogadóbbá tette a gyereket, mintha az igazgató igazgatóit adott volna a gyereknek, vagy ha jól megfenyítette volna.
Na de ez csak egy történet volt. A lényeg az, hogy a falusi iskolák egyetlen fegyvere lenne ha felmérnék, hogy milyen rossz az oktatás és a magániskolák szellemiségét felöltenék magukra:
1) Jó tanárkiválasztás
2) alternatív ped módszerek ismerete (temoktatás, stb.)
3) alternatív ped módszerek gyakorlása
stb.
ha erre egy két iskola képes (városból vonjon el gyerekeket), akkor bármelyik képes lenne. A szülők nem hülyék, ha egy iskolának szájról szájra megy a híre, akkor az jelentős számú gyereket tud magához vonzani.
Ha én valamit nem értek ezzel kapcsolatban, akkor az éppen az, hogy ha egy gazdag szülő megteheti, hogy beviszi a városba a gyereket, mert a faluban rossz az oktatás, akkor a sokszor érdektelen, vagy nem gazdag szülő gyerekeit miért kell a faluban tartani pártpolitikai szempontok miatt. Mert hogy egy gyereknek nem érdeke, hogy egy kisebb (főként cigány lakta településen) bezáródjon előtte a világ abban száz százalékig biztos vagyok. A cigányok felemelkedésének egyetlen eszköze a jó iskola, s vele az asszimilálódás lehetősége. A kérdés, hogy szolgálhatja-e ezt egy örökösen fluktuálódó tanári kar és az, hogy az osztálylétszám 70%-a cigány. Szerintem nem. Egyes települések falusi iskoláit ugyanis ez a szemlélet tartja fent. Semmi más.
tódi24 2008.12.15 09:58:12
szia Jakab!

"Fel kell lépni a szegény és iskolázatlan szülők gyermekeinek iskolai elkülönítésével szemben, finanszírozási eszközökkel is." - idézed az Agendából

Én közben megnéztem az ATV riportját ezzel kapcsolatban. Mellesleg teljesen megújult az ATV amióta nem nézem. Nincs kábelem ugyanis. Meg is lepődtem, hogy kedvenc tévésem hogyan került oda. Mellesleg annyira nem követem a folyamokat, hogy észre sem vettem, hogy a másik csatornáról (RTL klub) eltűnt. Vagy mindkettőn ott van? Elképzelhető.
Na visszatérve a riportra. Ott a szóvivő éppen azt hangsúlyozza, hogy a kis iskolákat fent kell tartani, nem szabad bezárni. Ami mondom, hogy ok akkor, ha az nem rosszabb oktatást, állandó fluktuációt, és a cigányok szegregációját jelenti. De az esetek többségében sajnos ez van, s erre az AGENDA nem kínál megoldást. Ahogy mondod te is egy általános követelmény jelenik meg.
Tehát az a kérdés, hogy vonzóvá lehet-e tenni egy pedagógus számára a falusi iskolát, mert jelenleg pedagógus ismerőseim gondolatait ismerve ma nem lehet. Egy elnéptelenedett faluban nemcsak egy gyerek nem akar leragadni, hanem egy pedagógus sem. Érdemes lenne ezekben a falvakban például egy fluktuációelemzést csinálni. Vagy megvizsgálni a pedagógusok általános közérzetét.
Mellesleg a falvak elnéptelenedésének felszámolása sokkal inkább közlekedési kérdés, mint iskolai. Egy szülő aki a városban dolgozik és huszonezerforintokat költ havonta utazásra az lehetőség szerint fogja a családját és átköltözik a városba gyerekestől együtt. (Pesten kívül minden város)
A szülő, akinek túl zajos a város ugyanakkor ha a közlekedés a környező kisebb településekről biztosított és olcsó, az kiköltözik a városból.
Gödöllőről (mondjuk az is város) beutazni Pestre töredék annyiba kerül, mint ugyanennyi kilométert utazni tömegközlekedéssel egy másik városba. Nem beszélve arról, hogy mondjuk a hév és a leginkább tömegnyomorral (munkába induláskor) jellemezhető vidéki buszok között kényelmi szempontból is óriási a különbség. De beszélhetünk az autóval történő bejárásról is, ami már 40 km körül egy átlagos jövedelemmel rendelkező esetében azért igencsak meggondolandó, hogy bevállalja-e egy ember, vagy a városba költözést választja hosszú távon.
Mellesleg hiába biztosítasz iskolát egy településnek, ha a dolgozók 90%-a bejár a városba, akkor a gyerekét is értelemszerűen beviszi a városi iskolába márcsak kényelmi okokból is.
A falusi gyerekek városi iskolákban történő megjelenését nem kell újkeletű dolognak tekinteni, bár az iskolák bezárásával jelentősen megnőtt. Városban dolgozó pedagógusok már az én iskolai éveimben is hozták a gyereket magukkal. Az iskolában letették a gyereket, mikor befejezték a munkát felvették és mentek együtt haza. CSak ma már jelentősen nagyobb számban dolgoznak városban emberek, mert akkoriban még több volt a lehetőség a falvakban is. Ez egyre több középrétegű gyereket vitt be a városi iskolába, míg egyre több halmozottan hátrányos helyzetű gyerek maradt a falusi iskolákban.

Éppen ezen okokból kifolyólag a falusi iskolák tömegesen szolgálják a szegregációt és az esélyegyenlőtlenséget.
tódi24 2008.12.15 23:13:27
Szia Svali!

"Általánosban összevont osztályba jártam. 1-3, 2-4, 5-6, 7-8. Volt halk óra meg hangos óra.
Került ki innen egyetemi tanár, mérnök orvos, de a régebbi osztálylétszámok átlaga még nem 4 fő volt, mint tesóméké pl. Mondjuk a mi 10 főnk, ha figyelembe veszem, hogy abból 2 szellemi okokból van leszázalékolva mai napig is, sem egy könnyű pedagógusi feladat lehetett osztályozás szempontjából.
Egyszer azt mondta a matek tanárom, hogy "a te négyesed az olyan, hogy a Telekiben is négyes lenne, de a *-nak sem adhatok örökké kettest, mert a saját szintjéhez képest igenis iparkodott."

Szép emlékeid lehetnek, de éppen erről beszéltünk Jakabbal. Ez a falusi oktatás már nem az a falusi oktatás, amihez idilli képeket lehet csatolni. És ezért kell kimennie az LMP-nek falusi iskolákat feltérképezni. Az édesanyám és családja is falusi iskolába járt és ma is olyan dolgokat mesél róla, amitől lélegzetem eláll. De a mostani falusi iskolák már nem azok a falusi iskolák. Nincs ételme összhasonlítani. Le kell menni kisfalvakba és meg kell nézni. Persze ettől lehet egy két olyan iskola, amilyenek a régi falusi iskolák voltak, de túlnyomó többségük nem olyan. Okai:
1) A vidéki kisfalvakban nincs vonzása mára a pedagógiának. Örökös a fluktuáció. Egy ismerősöm egy fél hónapja ment le falusi iskolába tanítani, már ott is hagyta, mert ő inkább akkor hivatalba dolgozik. A gyerekek 100%-a, nem 99%-a hátrányos helyzetű ott ahova ment (nem is véletlen, hogy havonta váltják egymást a tanárok) és azért jött el, mert pedagógiailag alkalmatlannak tartotta magát. Ellébecolhatott volna ott, de annál ő felelősségteljesebb.
2) A fentiek miatt a szegregációt erősíti sok esetben a falvak iskolái. Ma egy falusi iskola az esetek többségében nem az, ami neked volt. Attól, hogy lesz egy Egy személyt alkalmazó posta, egy közért, egy gyógyszertár esetleg, meg mondjuk egy két főt alkalmazó vasúti állomás attól még nem lesz annyival több állás, hogy a gyerekek visszaszivárogjanak a falu iskoláiba, illetve, hogy emberek gyerekestől együtt oda költözzenek. Ezta problémát majd az internetes munka fogja feloldani. Nekem vannak ismerőseim, akik weblapkészítésből élnek és szívesen választották a csendes falvakat úgy, hogy csak internetezéssel jól ének, jól keresnek. De az még odébb van és az sem lesz olyan mértékű, hogy megfiatalítsa a falvakat. EGyáltalán nem tudom miért lehet elvárni a falvaktól, hogy ne legyen elöregedve, hiszen az egész társadalom el van öregedve.

Vasutas és MALÉV szrájk. Úgy gondolom, hogy a gazdasági világválság kapujában szrájkolni valahol minősíti egy ország gazdasági képzetlenségét (ez láthatóan nem csak magyar sajátosság). Sorra küldik el az autóiparból az embereket: nem sztrájkolnak (nem tudnak lebénítani semmit). Sorra küldik el a különböző alkatrészgyárak embereit: nem sztrájkolnak (nem tudnak lebénítani semmit). Közép és kisvállalkozók küldik el, vagy küldik kényszerszabadságra az embereiket az építőiparban, mert nincs megrendelés: nem szrájkolnak (nem tudnak lebénítani semmit).
Erre a Vasutasok és a Malév, ami lebéníthatja a gazdaság megmaradó működését szrájkol. Miért is ne? Valakinek fel kell gyorsítani a láncreakciót.
Hát ez a véleményem.
Arról nem is beszélve, hogy az a MÁV dolgozó, aki a Cargo eladásából pénzt kér kb olyan nevetséges, mint az a tanár, aki egy bezárt iskolának az ingatlanértékesítéséből kérne pénzt. És még mindig ezt a csontot rágják és a lakosságnak még mindig nics belőle annyira eleg, hogy kinyílvánítsa ennek az ötletnek az értelmetlenségét, a képtelenségét.

A véleményem a menetrendek átalakításáról pedig nem függ össze a szrájkkal.
Igazából azon gondolkodtam amikor a kötelező biztosításokról volt szó, hogy olyanokra adtak 10% kedvezményt, hogy van-e valakinek bkv bérlete, hogy NA VÉGRE VALAMI ÉRTELMES DOLOG, ami előmozdíthatja a tömegközlekedést, előmozdíthatja a bliccelés felszámolását. Ez csak egy lépés, de megmutatta, hogy pozitívan kell kommuikálni a tömegközlekedés népszerűsítése érdekében.
Persze ez látszólag nem függ össze a közlekedéssel, pedig igen. Nem csak a tömegközlekedési eszközökkel van baj ugyanis, hanem a tömegközlekedéshez való viszonyunkkal is. Sőt azzal sok esetben komolyabb baj van.

De ezt majd talán később.

tódi
Magányra ítéltNagy darabokVagyunk de énIgent mondokMert szép próbálkozás az élővilágKispál és a Borz: Életigenlő számBeszéljünk a pozitív gondolkodás (hiányáról) egy kicsit!Úgy fél éve beolvasták a rádióba, hogy mit írt a Lonley Planet szerzője a Magyarországról…..
tódi24 2008.11.17 11:12:05
Kedves Riggerjack!

Az az igazság, hogy nem rég fedeztem fel az lmp-t. Persze mintegy ez is mutatja a kommunikáció gyengeségét, amit már több topikban is részleteztem.
De most nem erről van szó, hanem erről:

"Hozzáteszem az aktivistáknak rendszerint egyéb okuk is megvan a borúlátásra, hiszen a civil szférában nem a jól fizető állások miatt alakult ki tolongás. Ráadásul igen kevés a valódi, előremutató, konstruktív siker, s sokkal több a húzódó altatni próbált ügy, de talán még több a teljesen hiábavaló kampány."

A civil szférát éppen annak kellene összefogni és hatékonyabbá tenni, mint ami összefogja és sajnos hatékonyá teszi a fajgyűlöleti kezdeményezéseket. Úgy hívhák: elhivatottság. Borzalmas látni, hogy míg civil kezdeményezések a szükséges elhivatottság hiányában sorban halnak el (lásd tarkamagyar, amiben mellesleg én nagyon bíztam), addig a fajgyűlölet által éltetett lelkesedés mindent áthat, mindent pusztít, ami érték, s amire értékként vigyáznunk kellene.

Másik megközelítésből azok a civil szervezetk, ahol sok a pénz ott kevés az elhivatottság. Nézd meg sorra azokat az alapítványokat, akik igazán nagy pénzeket markoltak. Hamarosan az elhivatott vezetők leváltásra kerülnek és helyébe kerülnek vagy a politikus leszármazottak, vagy pedig a pénzéhes emberek.
Én igenis azt látom jónak, ha egy jogász munkája mellet (ami nem biztos, hogy mindig jó) jó ügy képviseletével tartja rendbe saját lelki egyensúlyát, mert a civil szervezet erről szólna. A lelki egyensúly megtartásáról és nem a pénzről. Régen rossz, ha a civil szervezetek a pénzről szólnak.
Ha valamit meg kell szűntetni és fel kell számolni a civil szféra körében (alapítvány, egyesület, stb.) az az, hogy vonuljon ki onnan is a politika illetve azt ami a közalapítványok körében van. A jelenlegi közalapítványok, akik a felosztható pénzek zömét kapják az államtól dugig vannak politikus kuratóriumi tagokkal. Ez két szempontból borzalmas:
1) még azt a pénzt is politikusok osztják, ahol már a civil szervezetek képviseltetik magukat. (Alapítvány, egyesület). Így viszont nem hatékonysági alapon kerülnek a pénzek elosztásra. Illetve így a civil szféra még kap egy nagy büdös pofont abból a szempontból, hogy a civil szféra lakosság szemében történő bizalomvesztése tovább növekszik. Egy oktatást szolgáló közalapítványban pl. miért elfogadott, hogy dugig ülnek a politikusok? Ahhoz, hogy politikusok osszák a pénzt, ahhoz az Alapítvány nevet nem kellene feltétlenül lejáratni azzal, hogy nem politikus kuratóriumi tagjaik szinte nincsenek is. Vagy mutiban van egy kettő, akik nevét az Alapítványi honlapokon kivétel nélkül fel is sorolják, de akik csekély számuk miatt a döntésbe úgyszer szólhatnak bele csak esetleg a mérleg nyelvét játszhatják ha fifti-fifti az eredmény. S ha megvalósul ezer évben egyszer a mérleg nyelve funkciójuk, akkor abban az örömben lehet részük, hogy végre szakmai döntés született.
2) másik megközelítésben ha van egy adott területen politikai civil szervezet, akkor az adott területen ellehetetlenül a piaci alapon működtetett civil szervezet megjelenése. Ilyenek például az európai uniós pénzrekre utazó "fogjuk össze a helyi civil szervezeteket" politikai egyesületek. A civil szervezetek összefogása kiemelkedően fontos, de amikor az nem az egymásban rejlő lehetőségek kihasználására épül (pl. hogyan tud segíteni egy ifjúsági civil szervezet egy versenysportban tevékenykedő civil szervezetet), s így komoly piaci tevékenység és marketing munka a béka picsájában sincs, hanem csak és kizárólag az uniós pénzek bezsebeléséről szól az egész az sok szempontból nem jó. Nem jó azért, mert a hatékonyság hiányában utána nincs az az isten aki elmagyarázza a civil szervezeteknek, hogy ezt lehet jól csinálni, másrészt pedig megint felélésre kerül egy csomó uniós pénz, ami mögött álló hatékonyság csak le van papírozva, de valódi hatékonyság a fasorba sincs. Így tehát nemcsak, hogy értelmét veszti az egész civil szféra összefogás az egész az uniós pénzek felélésének terhére, hanem megint egy lehetősségel nem él a társadalom miközben ezekben a civil szférát összefogó szervezetekben való bizalom nem alakul ki, és sokáig utána már nem is alakulhat ki, hiszen mint minden másra erre is rányomja a bélyeget, hogy "ez sem sikerült".
Mint talán már feltűnt nektek, elindult a honlapunk a www.lehetmas.hu címen. Ezen olvasható többek között az alábbi veretes szöveg:"A Lehet más a politika! kezdeményezés tagjai és külső szakértői az elmúlt közel egy évben elmélyült műhelymunkát folytattak, aminek egyik…..
tódi24 2008.11.28 11:10:44
Takianti!

Ha találsz valamit az oktatásról, akkor jelezd már nekem, mert megmondom őszintén, hogy nem olvastam végig az anyagokat a sok törvénykezés miatt.

Én már elég sok helyen kértem az oktatásról valamit, de nem kaptam választ, de lehet, hogy csak azért mert, nem vagyok szívesen látott vendég, vagyis hogy úgy mondjam én vagyok a betévedő idegen.
De te lehet, hogy kapsz választ.
Ami még érdekel, az a gdp vita újraélesztése.
Az egyik fontos dolog tényleg az, hogy a gdp nem jó mérőszám. Ezt ugye már sok közgazász mondta, de nem tudom, hogy megváltozik-e valaha. Mindenesetre az LMP politikában ez egy fontos dolog, meg úgy egyáltalán az ökopolitikában és a gdp címnél az egyik cikknél csak egy hozzászólás van. Gyakorlatilag a GDP mint mérőszám helyettesítése egy tényleg minden szempntból hasznos mérőszámmal azt mondanám központi kérdés.
Majd ha lesz több időm akkor azt a témát felhszínre hozom.
Még felsőfokú tanulmányaim alatt központi kérdéssé tette a közgáz prof., hogy mindenki gondolkodjon el az ÉLETSZÍNVONAL, az ÉLETMINŐSÉG és az ÉLETLEHETŐSÉG krédésén. Melyik mit jelent, és mi a különbség gazdaságilag és társadalmilag. Benyomta ezt a három fogalmat majdnem első órán, aztán gondolkodni kellett rajta államvizsgáig.
Szerettem a tanítási módszereit, bár nagyon sokan nem értették. Nem értették, hogy miért ismétli ugyanazokat a kérdéseket évekig.
Ez nekem nagyon hasonlított arra, ahogyan minket általánosban megtanított a magyar tanár verset elemezni. Minden hét elején két mondat egy ismeretlen költőtől. Nem volt lényeg, hogy ki írta, csak az, hogy egy hét gondolkodási időt kaptunk. A következő hét első óráján pedig mindenki elmondta, hogy mit hozott felszínre benne a két mondat. És akkor az a hét első órája csak arról a két mondatról szólt. Döbbenetes volt, mert ugye ő is rá volt szoktatva, hogy magoltasson, és ezzel a hét első órájával mégis elérte, hogy gondolkodni tanuljunk.
Szóval kicsit a közgáz tanár olyan volt mint az ált. iskolai magyar tanárunk.

Ami a három fogalommal kapcsolatban felszínre hozható az pl. fontos megvilágítása annak, hogy még miért mindig gdp a mérőszám, aminek egyenes következménye ugye a fenntarthatatlan fejlődés.
Ha bepörgetem egy kicsit a témát, akkor számíthatok rád?

Tódi
tódi24 2008.11.28 20:50:31
szia takianti!

Ok. Értem én. Igazad is van persze. Amikor magamhoz térek bocsánatot is kérek. De valahogy mindig ez vitt előre, ez a sok akadékoskodás. Mármint az önképzésben. Mert az igazság az, hogy az iskola az valami szörnyűség Magyarországon. Általánostól a felsőoktatásig végig szörnyűséges.
A "naiv"-ra emlékszem a "majd kinövöd"-re nem. Ez is csak azt jelenti, hogy verem a gépet agyatlanul. Meg talán azt is, hogy túl őszinte vagyok és ehhez az emberek nem igazán vannak hozzászokva. Meg maga a környezet, amiben élünk, élni vagyunk kénytelenek. Szóval a tudatos lebutítása az embereknek a média és a politika által az nagyon elkeserít és sokszor talán ki is hoz a sodromból. És amikor ezt látom visszaköszönni akkor lehet, hogy a felsőbbrendűségi érzés is előkerül, amiről beszélsz. Amit én nem úgy fogalmaznék meg, hogy felsőbbrendűségi érzés sokkal inkább úgy, mint aki nem hagyta magát a bulvár és a hírmédia, a politikai csűrés csavarás által elsodortatni, boldogtalanná válni. És inkább ez egy afeletti keserűség, hogy mennyien vannak, akik hagyták magukat és sodródtak ezzel a népbutító árral.
Tehát mindenben igazad van. Bár őszinteség tekintetében inkább az előnyét látom főleg szemtől szemben. Ma már olyannyira nem őszinték az emberek, hogy kifejezetten azt látom, ha találkoznak őszintével, akkor széttárják a karjaikat és egyből barátoddá fogadnak.
Bár igazad van, amit én így nyiltan csinálok, irodalmiatlanul, alpáriasan, kissé durván, és kegyetlenül azt Orwell megoldotta az Állatfarmmal nemesen, egyszerűen, irodalmiasan, és tökéletesen. Kár hogy olyan kevesen olvassák, ismerik, értik hazánkban.
A jövőben pedig megpróbálom nem felsőbbséges jelzőkkel illetni tapasztaltságomat (gondolom, hogy melyik novellámra gondolsz itt :). Igazából rájöttem, hogy elég, ha nem egyből válaszolok, tehát nem hirtelen felindulásból válaszolok egy írásra és akkor minden ok.

De azért kösz az őszinteséget. Szép volt.
Az ilyen konstruktív, építő kritikával tudok mit kezdeni.

szia:

Tódi (és már majdnem leírtam megint a nevemet :))
Jövő hétre ne tervezzetek semmit, hacsak nem akartok lemaradni az eseményeinkről: lesz három vitakör is, és számos további nyilvános rendezvény - de menjünk csak szépen sorjában! Ez a bejegyzés a budapesti vitaköré, amit a korrupció kérdéséről szervezünk, és…..
Az Index híre szerint Malájzia és Dominika után a világon a legtöbbet fizettük egyetlen olimpiai éremért. De miért? És mi ennek az üzenete?Sokak számára a pekingi ötkarikás játékok csalódást okoztak, pedig a "legek olimpiájaként" emlegették. Szerintem is a legeké…..
tódi24 2008.11.25 11:30:16
Szia goencoel

A politika nem lesz más. A politika az politika. Egyre inkább érzem ezt a lehetnemáson is. Bocs lehetnemás.
Viszonyt a piac az más lehet.
Miért a felvásárló csinál szövetkezetet a saját hasznára (nyilván egyébként nem csinálná)?
Miért nem a termelők csinálnak szövetkezetet (a saját hasznukra)? Ez a gondolatod már önmagában is elárulta, hogy miről is van szó. Amit korábban is említettem. Bizalmi index hiányában a termelők soha nem fognak szövetkezetet alapítani. Lehetne saját értékesítőtök, de ti a nagy haszonnal működő felvásárlókat választjátok, mert hogy mit tehetnétek?
Engem nem a kommunikácó ért el, mert sajnos nincs kommuikáció felőletek (legalábbis a randalírozás nem tekinthető annak), hanem a sok olvasás és tudásigény. De ez nem sokmindenkinek van. Azoknak viszont kommunikáció kell. És ha a tescó, meg a lidl szórólapja a kommunikáció, akkor az a kommunikáckió.
Azzal kellene egy irányba mennetek, hogy a nagyáruház az átverés. Nekünk fősulin ártükröt kellett csinálni marketing órára. Az volt a lényege, hogy találomra 20 árut ki kellett választani és összeállítani az ártükröt a találomra kiválasztott üzletekre. A kisbolt nyert, mert úgy állapítja meg az árait, hogy mindegyikre ugyanazt az árrést tette. A nagy üzletek meg arra az árura aminek az ára az agyadba van (liszt, tej, cukor, stb) szinte árrést sem raknak, míg azokra az árukra amit szintén veszel csak ritkábban de, nincs az agyadban az ára, és nagy értékű az árrése óriási. Arról nem is beszélve, hogy állandó polcrendezéssel azt is megvetetik veled, amire semmi szükséged, de az impulzusaidra hat. Persze emellett csinálják a folyamatos átárazásokat, a nem annyi a polcon, mint amennyit fizetsz. Nem tudom, hogy kinek a jóvoltából, de elindult egy olyan, hogy ne lehessen szórólapozni aki nem akarja, de ti akkor hallgattatok. CSak rá kellett volna kapcsolódni és segíteni megmagyarázni az embereknek, hogy mi a trükk. De ti gazdák akkor is randalítroztatok.
A szembe szomszédunknak az ajtajára nagy betűvel ki van írva: "NE DOBJANAK BE SZÓRÓLAPPOT!" most láttam ilyet először életemben. És ez is kommunikáció. Semmi egyéb. Ő egy hatvanas, de magát jól tartó néni. Ha őt el lehet érni kommunikációval, akkor bárkit. Csak igazából még mindig a törvényeket szajkózzátok és attól várjátok a csodát. De a törvények azért nem hozhatják a csodát, mert nem élünk diktatúrába, hogy megmondják egy embernek, hogy mit fogyasszon. Azt meg lásd be te is, hogy ellenőrízhetetlen a piac annyi szemét van rajta. Amely országban a lakosságnak van saját fogyasztóvédelme, ami az agyába van építve ott működhet a mezőgazdasági kistermelés. Ahol az agyakban nincs fogyasztóvédelem és inkább veszik az emberek a gyógyszert,mint az egészséges élelmiszert ott vihetitek az áruitokat és borogathatjátok.

És ott van a lila hagymás eseted. A hagyma az egy külön olyan termés, amin legelőször kijön a csalás. Ha szart veszel az aztán tényleg megromlik másnapra. És nagyon sok benne az fajta, aminek a közepe rohadt, a viszont kifele gyönyörű. Én is befürödtem már hagymával.
Viszont az árak lefelé menetele ha későn is megérik a termelőknek, hamarabb, mint a törvényi kényszer.
Ezért is nem hiszek a lehetnemásban, aki kimondja, hogy a tévével nem foglalkoznak.

Miért is nem?

Nézd meg, hogy ma már bulvárműsor adja el az energiakommandót.
Akkor miért is nem kell foglalkozni a tévével?
Nem értem. Vagy igen?

Amely politika azt mondja ki, hogy a tövény fontosabb, mint a piaci igény kommunikációval történő megváltoztatása, az azt mondja, hogy fontosabb az, aki a törvényt alkotja, mint az, aki a törvényt betartja.
Az aki azt mondja, hogy fontosabb az, aki a törvényt alkotja,mint az, aki betartja az azt mondja, hogy fontosabb a politika, mint a társadalom.
Kommunikációval erkölcsi normák alakíthatóak ki, de a politika ezt nem akarja, mert akkor szolgálnia kell a társadalmat és nem tövényeket hozó szereplőként nélkülözhetetlenné tenni önmagát.
tódi24 2008.11.25 21:00:14
szia goencoel!

Tudod mikor tudtam, hogy baj van?
Amikor megjelent az adósságrendező hitel.
Az adósságrendező hitel nálunk éppúgy, mint más is később jelent meg mint piaci termék.

Adósságrendező hitel - a nevében is felelőtlen pénzgazdálkodásra szoktatja az embert és mégis adták a bankok fejetlenül, hogy későbbre húzzák ki az összeomlást.

Egy bank nem szoktathatja felelőtlen pénzgazdálkodásra az embert csak akkor ha maga is felelőtlen. Ez pedig elég nagy gáz.

Nem tudom talán két éve volt az első ilyen jellegű hitel, de nem vagyok benne biztos.
Akkor mondtam, hogy válság lesz.
Mondták miért? Mondtam, hogy ha már a bank üzeni az állampolgárnak, hogy légy felelőtlen pénzgazdálkodó, akkor ott nagy bajok vannak. És még akkor nem is lehetett csak Magyarországban gondolkodni, hiszen egyrészt sok bank más országban is van, másrészt a magyarországi hitelkonstrukciók követik a külföldieket időbeli csúszással és kissé a helyi viszonyokra átírva. Ez ebben az esetben azt lehet mondani még szerencsénk is. Öröm az ürömben. Persze a politika ezt is úgy fordította le, hogy milyen jól csinálták a hazai bankok, miközben csak az van az egészben, hogy mint minden piaci termék a felelőtlennél felelőtlenebb hitelkonstrukciók is késve érkeztek meg a piacunkra. Meg a felelőtlennél felelőtlenebb hitelfelvevők is később teremtődtek meg a hitelfelvevők piacára. Mellesleg ha a tévé is többször állt volna szóba Bokros Lajossal, aki az elmúlt közel három-négy évben kb 70x nyilatkozta gazdasági lapoknak, hogy felelőtlenek a Magyar hitelfelvevők és nincs elég megtakarítás a bankrendszerben, akkor ez a felelőtlen pénzgazdálkodás sajnos idáig sem terjedt volna. Ha csak 10.000 embert győzött volna meg a 10 millióból már jobban állnánk. Na midegy... Bokros az Bokros... Az emberek meg emberek... Persze a válság kis ország révén akkor is elsodort volna minket, de nem így állnánk. S talán már egy kis eszünk is lenne, ha Bokrost többször meghallgattuk volna. De hát mint tudjuk egy fecske nem csinál nyarat... Főleg egy olyan fecske akinek a gazdaságmegmető csomagja még mindig az országra bocsátott fekete mágia kötelező kelléke.

Egyébként remélem, hogy nem bántottalak meg. Értelmes embernek tűnsz, csak éppen nem értem a mezőgazdaságban dolgozókat. Nem téged akartalak ostorozni, hanem azokat, akik a mezőgazdaságot lejáratják. Te hoztad felszínre a kérdéseket, de a kérdéseim mindig az adott ágazatnak szólnak.
Ha mezőgazdaság akkor mezőgazdaság, ha egészségügy, akkor egészségügy.
Bár, hogy ilyen szépen leírtad, hogy mit esztek, meg mit isztok azt feltételezem, hogy magadra vetted.

Ha igen, akkor BOCS. Nem akartam.

Mellesleg az adósságrendező hitelt Emese kivitte a piacról és most betétet reklámoz, akciós betétet. :)
Csak nem tudom miért kell ahhoz, egy válság, hogy egy bank megtakarítást reklámozzon és ne adósságrendező hitelt. Másként fogalmazva: miért kell, hogy a lakosságnak még életlenül se legyen megtakarítása, hogy egy bank megtakarítást reklámozzon. Döbbenet...

Tódi
Magyarország komoly gazdasági és közbizalmi válságba süllyedt. Már senki nem hisz a politikában, senki nem bízik a kilábalásban. A társadalom úgy érzi, egyre inkább magára marad.  Van-e megoldás, meddig juthatunk a civil összefogás eszközeivel? Hol a határ…..
 Három napot evezni voltunk a Szigetközben, cirka húszan, különféle zöld szervezetek és környékékükről verbuválódott aktivisták, kutatók, családtagjaik, állástalan kőfaragók és balett-táncosok. A hely egyébként gyönyörű, a kis holtágak, a víz fölött teljesen…..
tódi24 2008.11.24 09:07:28
szia takianti!

A bulvár mindent elad, ami eladható. Jó példa erre, hogy most sztárokkal reklámozzák, hogy mindenki olvasson a gyerekének, mert az nélkülözhetetlen az egészséges fejlődéséhez (bulvárműsor a tévében).
Illetve pl. a tv2 egyik bulváradásában indult be az energiakommandó, amelynek keretében a tv2 házhoz megy és megvizsgálja az energiamegtakarítás lehetőségeit a lakásba. Tudod ilyen hőkamerával. Meg most mutattak valami hőtükröt, amit a radiátor mögé kell tenni. Nekem pl. ez tetszik. Hasznos. Utálom a tévét, de tanulmányaim során még fősulin rászoktam a műsorok összeállításának, tartalmi mondanivalójának elemzésére.
Ahogy Réz András mondta volt a szappanoperákra, hogy nem kell katasztrófának tekinteni, hogy az emberek nézik, mert minden típusú műsornak van egy olyan mennyisége, ami után már megcsömörlenek tőle az emberek. Tisztára, mint közgazdaságtanban amikor úgy tanultuk a telítettségi pontot, hogy Pistike eszi a tortát és egyszercsak eljön a telítettségi pont, ami után ha még egy szeletet eszik, akkor hát jön az okádás.
Éppen amikor Réz András nézeteit olvastam a szappanoperákról akkor nézem nézem a műsorrendet, hogy jé eltűntek a brazil meg az argentín szappanoperák a tv2 és az rtl klubról is. Nem mintha sok hülyeség ne jött volna a helyébe, de ezek szerint minden sok hülyeségnek van telítettségi pontja. A baj ott van, hogy újabb hülyeségek lépnek a helyükbe.
viszont a XXI. század nagyon jó volt. A kedvenceim voltak benne Vekerdy Tamás és Ranschburg Jenő. És még el sem aludtam rajta. Nagyszerű volt.

Balázs? Én azóta figyelem őt, amióta volt a Z+-nak egy összeülős kibeszélős műsora. Amikor már az RTL klubon volt és minden ismerősöm szidta én akkor mondtam nekik, hogy ez a Gyerek itt nem áll meg, mert iszonyat intelligens. Hogy volt e az elején terve azzal amit csinált, vagy nem, azt nem tudom, de hogy nagyon hamar a Balázs Show beindulása után tudta, hogy mit akar, abba viszont teljesen biztos vagyok.
Attól persze tény, hogy egy fecske nem csinál nyarat. Nem is azért írtam. De a jó példa az mindig jó példa és megmutat valami irányt, hogy merre kell menni. Meg kiváló péda arra is, amiről itt dumálunk, hogy a bulvárba való tudatos beépülés, aztán onnan rajóngókkal történő távozás is követendő példa lehet.
Egy két embernek ez olyannyira jól sikerült, hogy ma már Ákos sem utasítja el a bulvárt. Aki pedig pályafutása során nem nagyon volt fellelhető bulvárműsorokban és bulvárlapokban. Sőt ki is mondta népbutító hatásukat.
Röviden foglamazva van aki elmegy az olvasókhoz a bulvárlapok segítségével.
VAn aki elmegy az olvasókért a bulvárlapok kihasználásával. CSak ez utóbbiban rejlő lehetőséget még kevesen ismerték fel.
Volna itten egy kezdeményezés. Civil. Ez már eleve gyanús, jönnének is a politikusok kisajátítani. Elsőként Gyurcsány ugrott oda a mikrofonhoz, hogy beleüvöltse az éterbe: "én aláírtam, mostmáraztán az Orbán is írja alá" (index.hu/politika/belfold/tama0930/).…..
tódi24 2008.11.19 09:39:48
szia Palos!

"Igenis minden tisztességes magyar és külföldi mielőbb vegye ki megtakarított pénzét az alattomos zsidók pénznyelőiből.
MIELŐBB." - ezt írod.
Én éppen most kaptam egy zsidózós körlevelet ami éppen ennek ellenkezőjére szólít fel. :) Mert hogy nem az adósságból adósságba lépő emberek világszerte, a fogyasztói társadalom betegei teremtették ezt az egész káoszt, hanem a zsidók megintcsak. Szóval azt írja a te elgondolásoddal ellentéte zsidózó írás. Hogy a zsidók csak játszanak velünk a világválsággal, de tulajdonképpen nem érdekük, hogy a szolgák tönkre menjenek, mert hogy akkor ki szolgálná őket. Szóval a zsidók maroknyi csoportja ha majd azt gondolja, hogy eleget játszottak már a nem zsidók csöppet sem maroknyi csoportjával, akkor minden helyre jön. Tehát nyugodtan lehet felvenni továbbra is a hiteleket, meg nyugodtan lehet hat tévét vásárolni egy lakásba meg hét számítógépet és a kéményünk is lehet hitelből színarany, mert a zsidók ha kijátszadozták magukat a gazasági világválsággal akkor a varázspálcájukat előveszik és másnap arra ébredsz, hogy eltűnt a gazdasági világválság, volt nincs, mert a zsidók maroknyi csoportja ezt is meg tudja ám oldani. Hiszen oly hatalmasok.

Legalább egy véleményen lennétek ti zsidózók, amikor minden baj okozóit bennünk nevezitek meg,miközben ti semmit nem tesztek még csak a fenntartható fejlődés ellen sem. Ugyebár, mert hogy azt is a zsidók csinálják.

Apropó Fenntartható fejlődés. Kérnék tőled egy olyan vicces cikket is, ami arról szól, hogy a zsidók a klímaváltozás okozói is, mert ők kényszerítették rád, hogy ne bringával közlekedj, hanem autóval, amikor hitelt adtak az autódra azok a kurva bankok. Lécci, lécci!!! :) Szeretnék egy olyan nagyot röhögni, mint mikor elolvastam a varázsló zsidók történetét, akik majd eltűntetik ripsz ropsz a válságot.
Vasárnap reggel mondták a rádióban, hogy Izrael beindítja a villanyautó projektjét, melynek keretében 500 töltőállomást építenek ki országszerte. A szükséges áramot a sivatagba telepített napelemekkel tervezik biztosítani. A cél (ha jól hallottam) 2020-ra 20 %-kal csökkenteni…..
tódi24 2008.11.16 12:07:00
Szia Riggerjack!

Miért van az, ha valami konzervatív hazánkban, ott feltétlenül megjelenik a zsidókkal szembeni fenntartás, a zsidókkal szembeni ellenállás? Tovább megyek: fajgyűlölet.
Én azért vagyok itt ezen a blogon, mert úgy gondolom (gondoltam), hogy kell egy kissé konzervatív erő, ami nem szélsőjobb.
És akkor már rögtön megjelenik a fenntartás, az agyrém, az összesküvés elmélet, ha a zsidókról van szó.
Azt amit ők a II. vh-ban elszenvedtek azért ők joggak lehetnének a legfajgyűlölőbb nép, de ha ismersz zsidókat, akkor azt is tudod, hogy ők nem a múltjukat bosszulják meg, hanem szüleik, nagyszüleik helyett ÉLNEK. Amit mi fehér nem zsidók, különösen a magyarok nem tudunk. Mi a szörnyűségeinkből, a múltunkból csak összesküvés elméleteket tudunk gyártani, nem utolsó sorban nem tanulunk hibáinkból és sorozatosan elkövetjük ugyanazokat a hibákat.
Mellékesen ha van faj, ami mint faj nagyobb népírtást szenvedett el mint a zsidó, akkor mondj egyet, mert abban az esetben úgy gondolnám, hogy nem a zsidók azok, akiknek be kell rendelkezniük VÉDELEMRE.
Borzasztó és hatalmas méreteket öltött az értelmetlen fajgyűlölet hazánkban, és összeesküvés elméletedet tekintve azt gondolom, hogy téged sem és az LMP-t sem kerülte el. Ez roppant mód szomorúvá tesz éppen azért, mert azért verem a billentyűzetetet ezen a blogon, hogy legyen már egy konzervatív erő, aki a jobbikkal harcba száll a szavazatokért és aki egyben nem szélsőjobb. Annak ellenére teszem ezt, hogy én magam liberálisabb vagyok (bár konzervatív liberális) annál, amit ti képviseltek.

Egyébként pedig egyetértek seth elgondolásával.

Mellesleg azt is megosztom veled, hogy a zsidók közt mivel több a szellemileg szabad ember, mint bármely "faj" között ezért arányaiban sokkal nagyobb mennyiségben találsz köztük állandó termszetjárót, termsézetszeretőt, természettisztelőt. CSak azért, hogy ez a tény se kerülje el a figyelmed. lehet, hogy nagy részük nem köti ki magát minden politikai rendezvény színhelye előtt, csak egyszerűen jól érzi magát a bőrében és kimegy a szabadba, de mindenféleképpen sokaknak nagyon fontos a természet, és történelmi múltjukat tekintve fontos lehet nekik az is, hogy ezt a természet adtat szabadságot még gyerekeikkel, unokáikkal együtt is élvezhessék. Ezt statisztikailag nem mérte fel senki, én csak empirikus tapasztalataimra, és különbőző zsidó honlapok, közösségi lapok, ismerkedési honlapok tanulmányozásából vettem le. Jómagam nem vagyok zsidó csak érdekelnek mint emberek, érdekelnek, mint olyan emberek, akik tanulni tudnak a múltjukból a magyarokkal ellentétben. Legalábbis a magyarországbeli zsidókon ezt látom.

S persze végül egy kérdés. Sokak vágják a fejemhez, hogy negatív vagyok az lmp-vel szemben, s hogy azok akik mellékesen beírásaikkal fenntartják ezt a blogot ugyanilyenek, mert nem tudjuk elhinni azt, hogy egy terv mögött valami jó dolog áll és nem hatalom és pénz. (Ez persze nem igaz ellenkező esetben nem próbálnék (és mások is) nektek konstruktív, építő kritikával szolgálni.)
Ebből a megközelítésből ezt a cikket te hogyan gondoltad?
Én higyjem el, hogy te és a társaid jó szándékú emberek tömege, amikor leraksz elém egy ilyen cikket, amiben te is a hátsó szándékot keresed?
Azt mondják mindenki magából indul ki. Lehet, hogy igaz, lehet hogy nem, de hogy sokan a zsidók megvetéséből indulnak ki az egyszer biztos. Bocs. De írásodból ezt éreztem ki. Bár ne ezt éreztem volna.

tódi24 2008.11.17 15:10:02
szia kedves rigger!

Egyrészt a Jakabbal tökéletesen egyet értek. Nem akartam válaszolni, de tökéletesn úgy gondolom mint ő. Én amikor zsidózást érzek ki valakinek a szavából aki nekem fontos, akkor elmondom, hogy én is az vagyok (főleg érdekes ez szerelmi viszonyban). Persze nem igaz. CSak a reagálás kedvéért. Akkor jön a szokásos duma, hogy végülis nem baj, meg hogy végülis nem is vagy olyan mint a többi, vagy hogy volt már zsidó barátnőm, meg ilyesmi.
Ha őszinte akarok lenni egy leendő politikussal szemben akkor azt kell hogy mondjam: előbb kellett volna gondolkodni és akkor nem kellett volna magyarázkodni. Ha pedig nem így tettél, akkor fogadd méltósággal a jogos bírálatot. Illetve ami még fontosabb, hogy tanulj belőle, hogy ilyen cikket egy politikus nem tehet fel sem egy blogra, sőt nem hagyhatja a száját el egy ilyen (ne haragudj meg érte) "duma". Főleg meg nem akkor, amikor én és a hozzám hasonló akár liberálisok, akár konzervatívok azt várják ettől a párttól, hogy élesen el lehessen határolni a fajgyűlöleti vonaltól.
Én a helyedben megköszönném, hogy ketten, sőt hárman hívták fel a figyelmed erre.

Kettő:
Ezt írod:
"Azért írtam, hogy nem reagálnék többet mert tényleg rengeteg a munkám és az LMP-ért is sokat vállaltam. Ha egy kicsit is támogatod az ügyünket akkor nem megsértődsz azon, hogy mit nem csinálunk, hanem örülsz annak, hogy valamit csinálunk. Esélyünk sincs olyan embert találni, aki az összes kommentedre reagálni tudna és legyünk őszinték: szerintem nem is feladatunk."

Nem feladatotok reagálni persze. Ez igaz, de ha nincs rá időtök, hogy kommunikáljatok, akkor az a jövőtök szempontjából sajnálatos. Nézd meg, hogy mi lett a tarkamagyar blogjával. Éremes átkattintani oda. Mellesleg az egyetlen ember éppen Jakab ott, aki megvédi a civil szerveződéseket még azzal is, hogy ostorozza őket.
Jelenleg ha őszinték akarunk lenni akkor ezt a blogot is mi tartjuk fent, mint dinamikus blogot és ha az öt-hat ide irogató emberke elhagyja a blogotokat (építő kritikáikkal együtt), akkor bizony ez a blog is meghal.
Akkor bizony már akkor sem tudnátok a bejegyzésekre válaszolni, ha akarnátok.

És hidd el, hogy ezek az ostorozások nem a kedvetek lelohasztását hivatottak szolgálni. Ennyire nem foglalkozna veletek se Jakab se én, se más olyan akinek fontos leginkább a jobbik távoltartása a parlamettől, vagy maga az a tény, hogy új erők jelenjenek meg a parlamentben.

DE AMENNYIBEN NEM VAGYTOK TISZTÁBAN A KOMMUNIKÁCIÓ EREJÉVEL (ISMÉTLEM MÁR KISMILLIOMODJÁRA)AKKOR AZ EGÉSZ AMIT CSINÁLTOK ZÁTORNYRA FOG FUTNI.

Az, hogy csináltok egy blogot és azt mondjátok ti, mint üzemeltetői, hogy nem feladatotok az üzenetekre válaszolni az elég szomorú.
Egy nem dinamikus blog (jelzem neked, hogy ez egy internetes nap-ló) napok alatt képes elveszíteni az olvasottságát. Éppen ezért egy blogot addig, amíg nincs meg a személyi feltétele fenntartásának nem szabad megnyitni. Én pl. azért nem nyitok egy saját blogot, mert előfordulhat, hogy hónapokig rá sem tudok nézni.

Ja "Alászolgálja" kicsit durva szerintem egy leendő politikstól. De te tudod persze.

Mellesleg inkább most kapd meg ezeket a kritikákat, mint akkor húzd le a pártodat, amikor a véghajrában vagytok. Gondolj Kövér Lászlóra és a köteles megjegyzésére. Négy évet buktak rajta. :)

EGyébként pedig ha ennyi kis (egyébként építő) kritika lelohaszt, akkor nem tudom, hogy érdemes-e a politika nagy fájába vágnod a fejszédet.
tódi24 2008.11.18 19:49:36
szia lehetmas!

Ez egy érdekes név ám. Te vagy az agy itt? vagy te vagy az általános véleményformáló?

A lényeg ebben rejlik:
"egymással versengő önzések ökológiai és társadalmi katasztrófa felé sodródó világa helyett az együttműködés és a közösségi önrendelkezés világát ajánlja."
Az önzést nem lehet megszűntetni. Az önzést jó irányba lehet kommunikációval a mentalitás megváltoztatásával terelni.
Ha úgy vesszük önző az is aki Nagy Magyarországot akar és önző az is aki csak nyugalmat szeretne végre.
Az önzés megszüntetését megpróbálta elérni Marx is, aztán kiderült, hogy nem is olyan egyeszerű ám, mert megszűntette vele az önzéssel előállított munkaértéket is. Végül a kommunista rendszerek a gazdasági és társadalmi fenntarthatatlanság felé sodródtak.
Ugyanakkor mégsem mondom azt, hogy az önzést nem lehet megszűntetni, de illuzió ezt elérni kommunikáció nélkül. És mégnagyobb illúzió az, hogy ez egy-két generáción belül bekövetkezhet. Elindulni rajta lehet, sőt el is kell indulni ebbe az irányba, de ennek szükséges és elégséges feltétele a NEGATÍV MÉDIATÖRVÉNY DRASZTIKUS felülírása.

Egy tanulmányom egy része, amely nem lett befejezve,mert a pozitív kommunikáció hiányában a verseny érdeklődők hiányában elmaradt, illetve a túlszabályozott rendszerben a tanulmányom terjedelmét tekintve sem fért bele. A tanumány címe (Negatív kommunikáció kedvezőtlen hatása Magyarország gazdasági és társadalmi fejlődésre. Szabad-e így? Lehet-e másként? Lesz-e másként?)
sites.google.com/site/exporetodi24/
Ehető-e a zöld New Deal?Hány méteres egy ökológiai ugrás?Mi kell a világnak és mi Magyarországnak?A globális válság lehetőség, hogy az összeomlás elkerülése után ne ugyanazt az instabil, igazságtalan és környezeti katasztrófa felé zakatoló rendszert foltozgassuk tovább,…..
tódi24 2008.11.17 13:25:42
kedves lasters!

Ok. Megygyőztél. Nem minden idealista hozzáállás hozott katasztrofális eredményeket a politikai palettán.
Pontosítok. Az idealisták zöme nem vállal politikai szereplést. Hogy is van: a hatalmat az érdemelné, aki irtózik tőle? Igen. Talán így. Aki vállal tehát politikai szereplést az idealisták között azok többsége hamarosan vagy feladja, vagy hamar megfertőződik a hatalommal, vagy a pénzzel (ami a realistákra is igaz), vagy (ami szeritnem kizárólag az idealistákra igaz)azzal, hogy csak és kizárólag ő, ők tudják elérni a jobb jövőt. Ez feltel nélkül igaz a Magyarországra. Ehhez ajánlottam nektek, hogy ilyen tévútra ne kerüljetek épp egy eszmei támogatótok Hankiss Elemér Politikusaink személyiségtorzulásairól szóló cikkét. Valahol azt hiszem be is linkeltem. Ahol most tartunk az főleg annak az eredménye, hogy rendszerváltást mind akartak, és mind elhitte, hogy csak ők tudják megcsinálni. Egyrészt erről is szól a cikk. Nem húzom rátok általánosan, mert valószínűleg igazad van és az idealisták tényleg nem egyformák, de el kell hogy mondjam, hogy sokótokban érzem ezt a hamis idealista álmot, hogy ott állunk egy újabb rendszerváltás küszöbén (valami ilyet is ovlastam, hogy a gazasági válság jól is jöhet, ha az emberek felébrednek - ami igaz is, de ettől függetlenül idealista gondolkodásra vall).
Mindezzel szemben a realitás abban van, hogy bejuttok a parlamentbe 2010-ben és kis pártként kompromiszumokat is vállalva, és saját hangotokat hallatva felépítitek magatokat.
Megmondom őszintén, hogy nekem az egész LMP-től az a kisfilm vette el egy kissé a kedvem (és itt nem arról van szó, hogy egyetértek-e a programotokkal vagy nem) amikor a lézeres kivetítést akartátok csinálni és csináltatok róla egy kisfilmet, hogy jönnek a rendőrök, és akkor "vedd elő a cuccot", "na most, hadd lássák" Tehát én ott egy "majd én jól megmondom jogászt láttam, mert ezt tanultam", és hogy itt a jó lehetőség, hogy megmutassam magam, mintsem egy új politizálásnak az előjelét. Őszintén megmondom, hogy nekem az kiábrándító volt.

Ja egyébként Obama idealista? Szerintem realista. Az első amerikai elnök, aki felmérte a választók piacának a jelentőségét. Bár igaz, hogy azt is elhitte, hogy feketeként megnyerheti, ami egy ilyen fajgyűlölő világban a lehetetlenség határát súrolja. Amerika viszont bizonyított, hogy képes levetkőzni faji előítéleteit. Véleményem szerint ugyanakkor realistaként ő az első elnök, aki iszonyat mennyiségű önkéntes kommunikációs munkát mutatott fel és iszonyat mennyiségű szponzort szerzet. Ha idealistának tartjátok, akkor viszont példát vehetnétek róla, mert a kommunikáció erejét 100%-ig komolyan vette és nem hitte el, hogy az idealista elképzelések megvalósíthatóak reális számvetés nélkül. Mellesleg tudom, hogy ez is csak vicc. Mármint, hogy Obama elnőkké választása nem eredményez-e katasztrófát, mert hogy éppen most fejeztem ki véleményem az izrael címszó alatt található nagyszerű írásra. :) Obama kellett Amerikának, kellett a világnak. Az tény, hogy nagyobb vele szemben a várakozás,mint egy fehérrel szemben, de szerintem ő ezt tudja is és a feketék mérhetetlen elnyomása miatt amióta világ a világ érzi is ennek súlyát és felelősségét. A kérdés inkább az, hogy mikor lövik le. Amerikában minden jó (vagy majdnem minden jó) elnököt lelőttek.

Na de mostmár lépek erről az oldalról (mára legalábbis, mert amióta itt titeket a realitások talajára akarlak visszahúzni azóta hajnali kettőkor fejeződnek be a napjaim, mert néha azért dolgozni is kell.)

Ja egyébként ha már idealizmusnál tartunk. Hát szerintem a ti mezőgazdasági, és élelmiszeripari elképzeléseitek tényleg inkább a lila köddel jellemezhetőek. És most ne gyere azzal, hogy máshol (ahol esetleg a mentalitás erősebb gyökérzettel kapaszkodik a fenntartható fejlődéshez és a természethez) meg lehetett csinálni, mert bizonyára igazad lesz és fogod itt nekem sorolni a településeket, esetleg országokat. Nyilván te jobban benne vagy ebben.
Gondoltatok pl. arra, hogy a bérköltség a legnagyobb teher az élelmiszereken és mihelyet visszaviszitek a lokális termelés szintjére az élelmiszertermelést az árak megemelkednek?
Ezzel szemben a lokalizálódást meg lehet valósítani az élelmiszertermelésben, de megintcsak nem törvényekkel, hanem mentalitásbeli változással. Erre ad lehetőséget, hogy az étkezés a mérgezés szintjére redukálódott a sok adalékanyagok miatt. De mihelyt két forinttal drágább lesz egy termék, mert magasabb bérköltség rakódik rá, mint a globális piacon, kapjátok majd a lakosságtól az ívet, ha nem előbb van a mentalitás változásra ható kommunikáció és csak ennek igényére lép elő a törvényi szigorítás.
Jómagam nem vagyok egy nagylábon élő ember, de kisboltokba vásárolok, házi tejtermékeket eszek, lekvárokat magam főzöm, nyáron csak saját készítésű rostosleveket iszunk (mindig az időszaknak aktuális gyümölcsből), zöldségből készült sűrítményeket főzök és azzal sűrítem be a leveseket (alma-zeller sűrítmény pl kiváló, és kis bozokban elfér). De ahhoz, hogy idáig eljussak nem nagyszerű törvények vittek el, amik kizárólag csak rám vonatkoztathatóak a környezetemben, hanem mérhetetlen tanulási vágy és érdeklődés, hogy tulajdonképpen mit is eszek. Az, hogy megnézem, hogy mit eszek többnyire odáig juttatott, hogy ma már egy olyan gyümölcslé, amit máshol iszok olyan szinten életidegenné vált a szervezetemnek, hogy vagy rögtön elkezd menni a hasam az adalékanyagoktól, vagy pedig kaparja a torkom a nagy mennyiségű tartósítószer és adalékanyag.
Még korábban megígértem egy dolgozatot nutrimarketing témában és diákétkeztetés témában. Aztán amikor jobban belementünk a dolgokba, és láttam, hogy ti szinte kizárólag törvénykezésben gondolkodtok piacban nem rájöttem, hogy nem is értenétek egyik dolgozatomat sem.

Azért én még próbákozom megváltoztatni a gondolkodásotokat egy kissé piacibbra. :)
tódi24 2008.11.17 13:26:26
tódi24 2008.11.18 19:38:06
Kedves lasters!

Kösz a dicséretet.
"az Agendát megpróbáltuk abból a szemszögből írni, hogy mit tennénk, ha mi lennénk kormányon; s ebben nem nézett volna ki jól, ha azt írjuk, hogy "támogatjuk a mentalitás megváltozását", mert ez nem egy számonkérhető és kormányzati pozícióban végrehajtható intézkedés."
Miért ne lehetne számon kérni egy kormányon mondjuk az alapot a mentalitás megváltoztatásához: a negatív kommunikáció korlátozását. A pozitív média megjelenésének szorgalmazását. Liberálisként egyetlen törvény teljes módosítását tartanám fontosnak és ez a médiatörvény. A média az úr és az formálja a gondolatokat. Akár a teljes agymosásig juttathatja az embereket. De akár a Kánaán is elérhető lehet a segítségével.
Példának elmondom, hogy miközben a Blaha Lujza téri késelős gyerek két hétig egyfolytában ment a tévében reggeltől estig, addig ugyanaz a csatorna a Maradunk romákról alkotott negatív képet ellentétes irányba mozdító dokumentumfilmet egy roma család életéről 0 óra 45 perckor adták le.
Sőt a késelős fiú szüleinek pénzt adtak, hogy nyilatkozzanak. Hol van ilyenkor a gyerek érdeke? A gyereknek ez azt üzente: "csináld tovább fiam, segítessz ezzel a szüleiden". A gyerek médiasztárként történő futtatása után siklatta ki néhány gyerek a villamost, és azt követte a tanárrugdosás feltötése a netre. Ezek a gyerekek csak azt akarták elérni, hogy végre figyeljen rájuk valaki és a tévé azt üzene nekik, hogy "ha valami rosszat csináltok egy hétig rólatok szól a híradás". Köztudott, hogy az elhanyagolt gyerekek a közönynél még azt is többre értékelik, ha megpofozzák őket. Popper Péternek van egy előadása arról, hogy nem azzal van baj a tévé esetén, hogy borzalmakat mutat, hanem azzal, hogy az élményanyag feldolgozási idejével a gyors képek változása nincs szinkronban. Egyik percben még repülőszerencsétlenség van a tévében, másik pillanatban moldvai néptánc, harmadik pillatban pedig háborút mutatnak. Miközben a zenés táncmulatság van aközben az agyban még a repülőszerencsétlenség, s mikor a feldolgozó képesség áttérne a néptáncra, már jön is a halál. Popper ebben nem azt látja, hogy maga a történések bemutatása szörnyűséges, hanem azt, hogy a feldolgozatlan képek összezavarodnak a fejben és közönyt szülnek, mert semmit nem emészt meg az emberi agy. Igazából csak az adrenalinszint emelkedésével elért néző tévé előtt tartása a lényeg, ami hozza a profitot.
Könyvajánló műsora az Alexandrának is éjfél után érkezik csak meg az ember televíziójába. Kultúrműsorok 11 óra magasságában kezdődnek. A komolyabb filmeket sincs esélye az embernek főműsoridőben megnézni. Színházi ajánló is csak éjfél után jár a nézőnek. A XXI. századra mindig elalszom, amely az RTL Klub talán legszínvonalasabb műsora. És akkor én még jó helyzetben vagyok, mert én legalább tudom, hogy mit akarok nézni, mit akarok olvasni, hogy fejlődjek.
Na de hagyjuk ezt a témát. Dolgom van. Reggel óta nem jöttem fel (vagy egyszer talán betekintettem), hogy ne töltsem itt az időm, mert aztán meg ihatom éjfélig a kávét a melózáshoz.

Bár bevallom őszintén, hogy az ajánlott dokumentumaitokat a sok törvénykezés, módosítok a végtelen számú törvénykezés miatt nem tudtam végig olvasni mert a túlszabályozott rendszerektől borsózik a hátam (közbeszerzés, HACCP, stb. törvények). Nemcsak azért mer minden túlszabályozás rosszul végződik, hanem azért is, mert a túlszabályozás egy eszköz, hogy az adott párt éreztesse, hogy nélküli nem megy. Én azt az államot, és azt a párot szeretem, aki terelget, nem azt, aki elhiteti a néppel, hogy nem a nép a fontos, és nem ők tudják a saját életüket a legjobban kormányozni, hanem a kormány, az állam. Ebben élünk jelenleg és nem jól élünk. Éppen ezért ez az ami eltávolít tőletek (akkor is ha szerintetek a számonkérhetőség egy politikai párt fontos ismérve) annak ellenére, hogy céljaitok nem állnak távol tőlem.

Azért ha a médiatörvény rendbetételéről van valami elképzelsetek, amely pozitív irányba mozdítja el az emberek mentalitását azt azért elolvasnám.

Üdv
tódi
Minthogy úgy tűnik, ezt a válságot megint megússzuk (természetesen külső segítséggel), ideje egy kicsit újra hülyének lenni a parlamentben. Terítékre került újra a régi slágertéma, az adóreform. Reform, persze. Idézőjelben. Az még érthető, hogy úgy összességében nem…..
tódi24 2008.11.06 17:57:53
Szia Jakab!

A 24 a születésem napja. Vagyis ... év ... hó 24-én születtem. A 48 valóban sok lenne egy kicsit.
Nem veszek el a sok melóban sajos. Most pont két állás között állok (remélem már nem sokáig)és projetmunkáim vannak.

A Hankiss cikről annyit, hogy a Lehetnemásban én is érzek olyan embereket, akiknek nem ártana elolvasniuk, mert a világmegváltókról szól, hogy a világmegváltók hova is jutnak. És sajnos én is nem egy világmegváltó szándékú emberkét érzek közöttük az írások alapján.
Meg nem is gondolom, hogy így kell megfogni a dolgokat, ahogyan ők teszik. A Hankiss cikket azért is érdemes elolvasni, hogy ne harag vezesse az embereket, akik jobb politikát akarnak csinálni, hanem lássák a politikusokat úgy ahogyan látni kell, mint szánalomra méltó embereket. Mert innen lehet elindítani egy nyugodt politizálást. És ennek tudatában lehet csak végigmenni a politika rögös útján úgy, hogy ne oda jussanak ahova elődeik.
Ettől függetlenül nem gondolom, hogy az LMP ne tudna letisztulni a hargtól és a világmegváltástól. Ezt sokkal inkább gondolom jobbikról.
Megnéztem az LMP-nek a videóanyagát a parlamentre történő lézerezésről és ott is visszajött nekem a régi Orbános hangulat, ami egy kicsit el is bizonytalanított abban, hogy lehetne e más politika Magyarországon. De végülis azért vagyok itt, mert ismerek közülük egy embert és tudom, hogy ő nagyon mérsékelt és nyugodt ember és hiszem, hogy van belőlük több is az LMP-ben. A gondolkodásuk sokmindenben eltér az enyémtől és a programjuk az én gondolkodásomnak sok esetben teljesen ellent mond. Ezért én jelenleg maradok a legkisebb rossznál továbbra is az szdsz-nél és várok egy jobb liberális-konzervatív politikát, amilyen valahol én vagyok.

Alapvtően nem fogok eltűnni a ködben. Most egyrészt tanulmányozom a weblapkészítés fortélyait, mert van egy pár jó weblap ötletem. Viszont fingom sincs, hogy hogyan kell csinálni.
Másrészt pedig be kellene fejeznem két tanulmányomat. Mert hogy azt is fel akarom majd nyomni a weblapomra. A kettő közül pedig az egyik pont a projektmunkám tehát azt már csak ezen okból kifolyólag is be kellene fejezni.

Mellesleg egy másik blogon már találkoztunk azt gondolom, ha máshol is "buga jakab" vagy. Én egyetlen blogon sem vagyok ugyanaz, viszont az írásaim ugyanazok. Próbálok mást írni, de vannak áthallások a gondolataim között elvégre az enyémek.
Na mindegy majd küldök egy emailt, hogy kíváncsiságodat kielégítsem.

A szabó rebekában az svaleria segített. Megnéztem, hogy ki ő, de valamit biztos nem jól csinálok, mert csak egy hozzászólása jött be.

Jelenleg örülök OBAMA győzelmének, mint majom a farkának és azt gondolom, hogy ebbe már nem tud se Orbán se Gyurcsány belerondítani :)
Kellett egy barna bőrű amerikai elnök. Ha jól csinálja rengeteget tehet azért, hogy a fajgyűlölet ne vigye a világot az utolsó háborúba és ez most sokkal fontosabb, mint bármi.
tódi24 2008.11.13 14:05:41
szia Jakab!

Gondoltam egy merészet és felnéztem a tarkamagyar blogjára.
Tetszett a hozzászólásod, a kissé szenvedélyes, de számonkérő lemondásod, hogy a civil szerevezkedés megint ennyi volt.
Én is sokat vártam a tarka magyar rendezvénytől. Sőt ötleteket is adtam nekik, hogy mit lehetne csinálni. Nem éltek vele.

Mellesleg ha már válságjelekről beszélünk úgy érzem, hogy a két Szlovákiában történt esemény után nem sok jövő vár erre az országra. Nem azért mert megtörtént, megtörténhetett, hanem azért mert egy, de egy párt nem volt széles-e vidéken, aki az önmagukat magyarnak nevezett fajgyűlölőket el merte volna ítélni tettükért. És egy, de egy hírmédia sem, aki a szlovákiai magyarok szemszögéből prezentálta volna a történéseket.
Nem tudom láttad-e a Heti hetest. Több szlovákiai magyarnak a levelét olvasták fel. Olyan rendőr levelét, aki ott volt a focimeccsen, és egyéb polgárokért, akik kérték a magyarokat, hogy az ő békés együttélésükbe ne rondítsanak bele a magyarok, hanem ha csak ezt tudjuk, akkor inkább maradjunk itthon.
Nekem felháborító volt, hogy ezek mellett mind a négy párt kiállt, nehogy szavazatokat veszítsenek, miközben nekik tudni kell, hogy a szlovákiai magyarok mit szóltak a magyarországi "magyarok" fellépéséről. Sőt azt is tudniuk kell, hogy mi volt ott.
A szlovákiai magyar rendőr felesége csak azért izgult, hogy hazatérjen a férje a meccsről, ahol nem foci szurkolók voltak, hanem fajgyűlölők.
Abban is igazad van, hogy szánalmas egy olyan blog, ami a toleranciáról, megértésről és egymás elfogadásáról szól, de csak és kizárólag fajgyűlölők, népuszítók írkálnak a blogon.
Egy asztalhoz ülnek le azok, akik titkosszolgálati módszerekkel figyelik egymást, folyamatosan a másikra kenik a felelősséget és eddig képtelenek voltak a fizetésemelésükön kívül bármi érdemi dologban megegyezni.    Az biztos, hogy válság van.    Eddig csak…..
tódi24 2008.11.06 11:30:08
szia svaleria!

"Attól félek igazából, hogy kiharcolják az előrehozott választásokat mielőtt az elempénk párttá alakulna. (!!!)"

Ettől ne félj. Csak lebegtetnek. Most nincs az a hülye, aki átvenné a hatalmat, viszont minél erősebb negatív kommunikációt adnak a szükséges történéseknek az elkövetkező két évben annál könnyebben hatalomra jutnak 2010-ben. (az árral, hogy esetleg menthetetlenül összeomlik a gazdaság persze nem foglalkoznak) És ne felejtsük, hogy a lebegtetésre az EP választások miatt is szükségük van. Mellékesen nagyon sok a belső probléma a FIDESZ-nél. Egy: a szélsőjobbot beépítették 5%-os Miépként, most leválik 10 %-os jobbikként. Az MDF elnyelési kísérlete sem sikerült. Megint nem sikerült. Az LMP sem az szdsz-től fog elvenni, mert attól ti nagyon messze álltok. A liberális szavazók durván kilencven százaléka ott marad, ahol egészségügyi reform, ahol oktatási reform és államháztartási reform szükségszerűségét még ha társadalmi ellenállásba is ütközik, de bevállalnák. Ez jelenleg bármily szar párt is, de mégis csak az szdsz. Szóval onnan nem igen vehet el az LMP. Mármint az, amit ti képviseltek. Elsősorban ti is a FIDESZT és az MSZP-t csapolhatjátok meg. Sőt valószínűleg lecsippantatok egy kicsit az MDF szavazókból is.
De előrehozott választás nem lesz. Lehet, hogy Orbán Obamának képzeli magát, de a pártja már szabadulna tőle kézzel lábbal. Majd figyeld az arcokat, akiknek időnként nehezére esik a népuszító megnyilvánulás (Kósa, Pokorni, stb.)Mind vénemberek lettek, akiknek ki van adva az ukáz, hogy mit kell mondani, de annyira nem értenek vele egyet, hogy időnként akár még le is köpik saját tükörképüket. Ezen túl a fidelitász is sok helyen hullik szét alóluk, mert az oda jelentkezett fiatalok tényleg megváltót láttak az orbánban és pártjában aztán rövid idő alatt rájöttek, hogy mégsem az igazi. Legfőképp pedig azért, mert a fidelitász lokális szinten működik. Lokálisan, a városokban többnyire fidesz vezetés van. Látják amit látnak, hallanak, amit hallanak. Nem kell nekik nagyobb felvilágosítás, mint a városokban végbement történések. A kérdés csak az, hogy ezek a fiatalok hova mennek. LMP? vagy Jobbik?
Én magam valószínűleg nem leszek LMP szavazó, de ha a jobbik felé tartó embereket félúton elkapjátok azt nagyon megköszönném és fejet hajtanék az LMP előtt.

Most eltűnök egy rövid időre, mert sok meló lesz kilátásban.
Ja és nem kell agyvérzés közelében álló nagymamákat meggyőzni. Akik bambán nézik a tévét azok nem a ti terepetek. Ők sokan vannak, és már nem fognak, vagy nem könnyen fognak változni. A ti terepetek többnyire az a konzervatív szavazói bázis, aki GONDOLKODIK, MŰVELŐDIK, OLVAS, stb. Nincsenek annyian nyilván, mint akik bambán ülnek a tévé előtt, de azért vannak elegen, hogy 2010-ben ne a jobbik legyen egy újabb erő a parlamentben, hanem ti.