Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bugsy

1 bejegyzést írt és 95 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Balfasz Magyarok Fillérbaszás 2014.10.10 09:09:41
Nincs a kedves olvasónak valami ismerőse, aki megcsinálná helyettem ezt a blogbejegyzést a szaré’hugyé’? Mai témánk, hogy miért nem áldozunk a minőségre, avagy a balfasz magyarok fillérbaszása. A múltkor azon gondolkoztam, hogy összeállok pár haverral, és indítunk egy…..
bugsy 2014.10.13 20:11:28
A cikked által feszegetett probléma nem a magyarság kollektív balfaszsága által generált helyzet, egy jelentős része a rossz örökség, egy másik jelentős része a mindenkori hatalom koncepció nélküli ámokfutása.

Mondok egy példát.
Egy átlagos svájci vállalkozó viszonylag könnyedén képes fenntartani az üzletét, elegendő közepes árat/minőséget és tisztességet produkálnia.
A háttérben ugyanis egy igen komoly adósságkezelő rendszer működik, amely mindenféle bírósági kufircolás nélkül komoly garanciát ad a dolgok ellenértékének megfizetésére.
Ha tehát a svájci ablakos megbízást kap Herr Müllertől, akkor a vállalkozó legyártja az ablakot, beépíti, számlát ad garanciát nyújtva, majd pár héten belül postán küld egy csekket a megbeszélt árról, amit 10-30 napon belül kell befizetni. Nincs készpénzezés, nincs előleg.
Balgaság lenne azt állítani, hogy az egymás iránti bizalom az alapja ennek.
Nem.
Az adósságkezelő rendszer oldja fel az egyébként fennálló bizalmatlanságot azzal, hogy ha a számla két újabb felszólítást követően sem lesz kiegyenlítve, akkor az ablakos benyújtja a követelését az adósságkezelő hatósághoz. E hatóság pedig - ha nincs bizonyított ellenvetés - keményen be is hajtja a tartozást. Fizetésből letilt, vagyontárgyat lefoglal, banki számlát megcsapol - mert ehhez joga van.

De jobbat mondok.
Számos webáruház megteszi azt, hogy utólagos fizetésre háthoz szállítja a terméket. Bútort, számítógépet, házimozit, azaz nem csupán párfrankos vackokat.
Mindezt azért teheti meg, mert az adósságkezelés remekül szervezett, és nem azért, mert a svájciak rendesebb emberek...

Az elmúlt 24 év éppen elegendő lett volna arra, hogy ilyen és ehhez hasonló fejlesztéseket végrehajtsanak kicsiny hazánkban. Ehelyett egy nemzet sipákolt a személyi számok használata ellen, siránkozott (és teszi ma is) a személyiségi jogai miatt, így nem jöhetett létre gyakorlatilag semmilyen nyilvántartó rendszer, amelyet üzleti célokra is fel lehetett volna használni. Okosan persze.

És ez csak egy faszság a sok között...
Munka, 2. rész.(A munkanélküliség) „nem romaprobléma? Amikor az összlakossághoz viszonyított arányukhoz képest tízszer több náluk a munkanélküli? Ez nem szignifikáns összefüggés? Dehogynem.A kérdés az, hogy ez a tízszeres szorzó mire vezethető vissza. „A”…..
bugsy 2009.10.21 13:05:27
"Ha anélkül utasítod el a munkahelyre való felvételüket, hogy esélyt adnál nekik, azzal növeled az egész ország baját."

Humanista életszemléletemet simogatja ez a mondat, ám a realitásérzékem elolvasás után felsikkantott.:)

Talán az eddigi hozzászólásomból is leszűrhető, hogy cseppet sincs ellenemre a cigányság integrációja a többségi magyar társadalomba, viszont többéves gondolkodás után sem látom a valódi és működő megoldást.

Két fontos emberi tulajdonságot látok, amik alapvetően megakadályozzák a békés és civilizált integrációt.

Az első és legfontosabb az a tény, hogy a többségi társadalom legyen bármennyire is emberséges, minden esetben a többség akaratát valósítja meg akár a kisebbség kárára is. Ez sokkal természetesebb jelenség annál, mint hogy ostoba strucc módjára ne vegyünk róla tudomást, ráadásul a sokszor már-már fétisizált demokrácia is ugyanezen az alapelven nyugszik.
A többségi társadalommal ellentétes kisebbségi érdekek (pozitív diszkrimináció, kettős mérce az államigazgatásban és a jogérvényesítésben, munka nélküli megélhetés stb.) soha nem fognak úgy érvényre jutni, hogy azzal akár az integrációhoz, akár a megbékéléshez egy jottányival is közelebb kerülnénk.
Lássuk már be végre, hogy a romák számára biztosított bármely eredetű kedvezmény (ami a többségi magyart nem vagy nehezen illet meg) bármennyire is indokoltnak látszik erkölcsi-logikai szempontból, mindenképpen elmélyíti a többség ellenszenvét a kisebbséggel szemben!
Az azonos bánásmód viszont szemmel láthatóan nem megoldás, hiszen a romák eltérő világnézetéből fakadó különbség eleve nagyon nehezen kezelhető, ha kezelhető egyáltalán.

Ha tehát minden, a BTK szerint büntetni rendelt cselekményért az összes romát elmarasztalnánk - nem meghallva a rasszizmus vádját - jóval súlyosabb lenne a helyzet a mainál. Ha a csalások, lopások és erőszakos bűncselekmények minden esetben büntetéssel zárulnának, és nem az aktuális politikai engedékenység inkább amnesztiára hajló, mint határozottan fellépő attitűdje érvényesülne, komoly bajban lennénk. Részben nem tudnánk hova elhelyezni a büntetendőket, részben pedig meghasonulnánk humanista önmagunkkal, amiért nem akartuk meglátni a tényleges valóságot.

A másik komoly gátló tényező pedig az előítélet.
Egy másik írásban már volt arról szó, hogy az előítélet az emberi természet alapvető sajátja, befolyásolja a gondolkodásunkat, a viszonyulásunkat, a cselekedeteinket és a döntéseinket. Ez az előítélet nagyon erősen dolgozik bennünk, iszonyú nehéz megszabadulni tőlük. Olyannyira nehéz, hogy nem is megoldható, hogy valamiféle belső önuralom segítségével igyekezzünk pártatlanul dönteni, hiszen mi alapján fogjuk tudni, hogy pártatlanok voltunk?

Nézzünk erre egy egyszerű példát.

Képzeljünk el egy humán-erőforrás vezetőt, akinek joga van eldönteni, hogy melyik pályázó nyerje el az adott állást.
Tegyük fel, hogy egy adott állásra roma és nem-roma pályázók is vannak. Tegyük fel, hogy a nevezett hr-munkatársban dolgozik némi előítélet a cigányság felé - e konstelláció talán nem is annyira életidegen.
Tételezzük fel, hogy a pl.: 4 jelentkező fele roma, viszont mind a négyen egyforma tapasztalattal és képesítésekkel rendelkeznek, azaz elvileg mind a négy jelentkező ugyanannyira felelhet meg szakmai szempontból.

Mit tegyen a humán főnök?
Ha magyart vesz fel, rasszista.
Ha cigányt, akkor kockáztat, hiszen nem tudhatja, hogy a leendő munkavállaló munkatársai kijönnek-e a cigány kollégával?
Vállalja-e a humán vezető, hogy ha valamiért mégsem válna be az új munkatárs, hogy szembenézzen az ő főnökei beállítódásával, mely szerint eleve hiba volt megbízni a roma munkavállalóban?

Ugye, nem életszagú, hogy valaki az általános sztereotípiákkal szembehelyezkedve személyes kockázatot vállaljon?

Régóta ismert az a tény, hogy az egyéni érdeknél SOHA nem fontosabb a csoport- vagy a társadalmi érdek - az egyén szemszögéből nézve. Ahogyan a humán főnök sem, úgy senki más nem marasztalható el azért, mert nem óhajt a széllel szembe vizelni.

Ezek tükrében már nem is tetszik annyira a fenti idézett mondat, ami pontosan annyira nem racionális, mint az integrációra törekvők túlnyomó többsége.
bugsy 2009.11.16 13:23:54
@Bencsik Gábor: Elméletileg igazat adok Neked.
És ez a baj, elméletileg számtalan jónak látszó megoldás létezik, de sajnos ezek az előbb említett alapvetések miatt nem működhetnek a gyakorlatban.

Ha maradunk a személyzeti főnök példájánál, akitől - ha jól értelmeztelek - azt a helyes döntést várnánk, hogy roma munkavállalót vegyen fel a magyarral szemben, akkor ezt vajon a magyar munkavállaló hogyan éli meg?
Biztos vagyok abban, hogy nem lesz képes átlépni a saját problémáján csupán azért, mert az elutasítása amúgy jó célokat szolgál...!

Ehhez hasonló döntések sorozata éppen annyira fokozná az ellenérzést a "vesztes" magyarok és környezetük körében, mint amennyire diszkrimináns a mai előítélettel teli helyzet.

Ezen felül még nem is gondolunk arra a humán főnökre, aki a saját munkaviszonyát veszélyeztetheti azzal, ha éppen rossz döntésnek bizonyul a cigány munkavállaló alkalmazása.

A lényeg tehát, hogy a teljes folyamatot alkotó egységnyi döntéseknek több vesztese lehet még középtávon is annál, mint amit ép ésszel elvárhatunk a folyamat szereplőitől.
Nem normális állapot az, hogy valaki többet kockáztasson a szükségesnél, ahogyan az sem, hogy valaki mosolyogva legyen vesztes.
Tenne-e ilyet velünk a  kedvenc hentesünk? Balázsé tuti nem, mert ha mégis, Balázs letörné a kezét. Szájjal mócsingot dugni nyers hús alá pedig nagyon nehéz. A Pick azonban csak marketinghentes, így lehet, hogy nincs is keze. Részletek alant: A mellékelt képeken látható…..
Mamaja a Derby szelet csokirétegén belül ismeretlen okból elhelyezett műanyag csomagolóanyagra talált. Nagy szerencse, hogy nem fogyasztotta el az édes barna mártvány és a kókusz közötti biztonsági réteget. Sokat nem fűznék hozzá. Szerettem volna élvezni eme remeket, de első…..
Minimum a hónap kalandja esett meg Gergővel. Olvasónk - magyar internetezők tízezreihez hasonlóan - nemrég belebotlott az Aranylinkbe, ami alatt Horálki János extrém túravezető weboldala lapul. Ha nem ismernék véletlenül, János, a netes híresség olyan komplex túravezetést kínál…..
Falmelléki mentalitás, zűrzavar, hazugság, csőd. A - teljes joggal - csődbe ment Alitalia ügyfélkezelési stratégiáját mintha a Kiskunságon tanították volna be. Beátát meglopták + megrongálták a bőröndjét, ami közel egy éves kálváriát indított el. Ennyit még Jézusnak…..
bugsy 2009.07.10 03:21:27
@Megdobbent: szegény hagyma mit kezdjen egy tevével a tornácon...?

Hja kérem, az a fránya ékezet... :o)


A postolónak pedig erőt egészséget, és még sok kitartást és pénzt kívánok, néhány év, pártízezer forint és eléri a célját!

Csak csendben javaslom, hogy hagyd a fenébe, hallgass a többiekre:
Igyál meg két sört hagymával és a tevével a balkonon - ennél okosabbat tényleg nem lehet tenni...! :)
Az alábbi történet elég hosszú, de a Naiv Ügyfél kérése ellenére nem rövidítettem le, mert annyira tanulságos, és igen szépen megmutatja, hogy a magyar bankok üzleti gyakorlata mennyire ügyfélellenes, kőkorszaki és mélyen kelet-európai. Hősünk, zé, egész extrém dolgokat…..
Zoltán zenéket szerez, egyszer már szerepelt is nálunk, most viszont klasszikus naív ügyfélként írt. Az E.ON minden előzetes bejelentés nélkül vágta le a nyaralójukat az áramellátásról, egy mozdulattal elintézve a családi nyaralást. A kalandhoz nem kapcsolódó, ám a…..
Úgy látszik a T-Home titokban külön csomaggal kedveskedett az elavult technikák szerelmeseinek. Mi másért lenne bárkinek szüksége ADSL-re 2023-ig? Gábor megrettent a sanyarú jövőképtől: Ma reggel éppen a számláimat fizettem be a T-home oldalán és a mellékelt képen található…..
Aki találkozott már éhes és fáradt négyévessel, az megérti, hogy A. miért követett el mindent, hogy bejusson a Budai Sport Hotel éttermébe, ahol a táblák szerint nem csak a szállóvendégeket várják szeretettel. A szeretet viszont elmaradt, a pincér mindenre talált kifogást, hogy…..
bugsy 2009.07.07 13:44:55
@SA10: a viszontválaszod tízpontos, rá is fért már a helyi fikázó lúzerekre az, hogy a "fagyi visszanyaljon"... :oD
Na szóval a leltár. Emzperx a kommenjében azt mondja, a segélyezésen alapvetően kellene változtatni, nem kiosztani a készpénzt, hanem természetben adni, nagyon odafigyelve, ellenőrizve. Igen, ez logikus, térjünk is vissza rá. De előtte nézzük az alapokat. Bugsy szerint meg kellene…..
bugsy 2009.06.29 00:40:45
Világos a számomra, hogy a személyre szabott, ellenőrzött és/vagy feltételekhez kötött segélyezési rendszer megkíván valamiféle etnikai nyilvántartási rendszert, ám a Magyar Köztársaság Alkotmánya erre nem ad lehetőséget.
A "A cigányok önkéntes etnikai regisztrációja" egy vérszegény, az Alkotmányt kikerülni szándékozó manőver.

Megítélésem szerint a cigányhelyzet megoldásához nagyon nagy szükség lenne egy komoly paradigmaváltásra.

Az elmúlt évtizedek minden esetben az esélyegyenlőség megteremtéséről, a cigányság integrációjának széleskörű támogatásáról - beleértve a segélyezési rendszereket is - beszélnek, holott még a legalapvetőbb tisztázandók sem kerültek felszínre.

Az első komoly kérdés:
Akar-e a cigányság integrálódni?
Kik, mikor és hogyan fogják megmagyarázni a romáknak, hogy mit is jelen PONTOSAN az integrálódás?

Érdekelne, hogy mit mond minderről pl.: egy rakacaszendi cigányember...


Második kérdés:
Tud-e a cigányság integrálódni?
Képes-e felhagyni az évezredes szokásaival, képes lesz-e tisztelni a törvényt, változik-e a munkával kapcsolatos viszonya, képes-e elfogadni azt, hogy az integrációjának és felemelkedésének egyik legfontosabb kulcsa a TANULÁS?
Merülnek fel kérdések a másik oldalon is:
Képes-e a magyar az előítéletek, a diszkrimináció, a fajgyűlölet teljes felszámolására?

Fontos kérdések ezek!

Hogyan kapunk-kaphatunk ezekre hiteles választ? Hiteles alatt nem az aktuális politika kinyilatkoztatását értem, hanem a legszélesebb polgári réteg véleményét.
A tiédet. És a tiédet, meg az övét és az övét.
Mindenkiét...!
Akkor fogjunk a dologhoz. Mert duma sok van, de használható javaslat kevés. Az ügynek valószínűleg az a nyitja, hogy egyedül senki sem elég okos ehhez (más bonyolult ügyekhez sem), tehát értelmes gondolatcserén át vezet az út. Ez a poszt tehát szerény felhívás azokhoz, akik…..
bugsy 2009.06.17 19:55:24
Az első reflexióm a dicséret hangján szól, nagyon korrektek és lényeglátóak az írásaid, természetesen az összeset alaposan végigolvastam.

Kitűnő elemzéseid nagyon alkalmasak a többség számára, hogy jobban megismerje a cigány kisebbség történelmét és emberi értékeit.

A szkepszisem azonban hamar úrrá lett rajtam, amikor újra azon kezdtem gondolkodni, hogy vajon eme tudás birtokában mennyivel módosult a fejemben az a kilátástalanság, amivel a roma-magyar konfliktus rendezését illettem, ugyanis egy szemernyit sem kerültem közelebb a megoldáshoz.

Úgy látom, hogy most éppen rossz időben, előnytelen gazdasági és társadalmi környezetben akar ez az ellentét rendeződni.
A világon mindenütt felerősödik a nacionalizmus, az ellenségkép-keresés a gazdasági recesszióban, különösen olyan országokban, ahol a pénzügyi krízis előtt sem volt általános jólét - épp úgy, mint hazánkban.
Ilyenkor a többség úgy szelepelteti a saját nyomorát, hogy keres egy közös ellenséget, akinek a szapulása némileg elvonja a figyelmet az egyéb bajokról.
Ez a folyamat zajlik ma Magyarországon.

A felerősödött konfliktusban párbeszédbe elegyedni iszonyúan nehéz, mindkét fél ragaszkodik a saját álláspontjához, amit ha veszélyben lát, foggal-körömmel megvéd.
Éhes gyomorral, nagyobb nyomorral senkinek nincs affinitása a kompromisszumkeresésre, ezek a konfliktusok rendre felerősödnek megoldás helyett.

Mi hát a megoldás?
Nem tudom.

Azt tudom, pontosabban azt vélem tudni, hogy a cigány-magyar konfliktus össznépi rendezésével meg kell(ene) várnunk a gazdasági konjunktúrát, amelyben a többség jóval hajlandóbb lesz a megegyezésbe időt és pénzt fektetni.
Mert ehhez mindkettőből sok kell majd...
Örömmel értesültem arról, hogy október 10-én a Csepeli Munkásotthonban egészségnapot tartanak. Hiszen országszerte sok önkormányzat, művelődési intézmény szervez időnként egészségnapot, és ezeken az érdeklődők szakorvosokkal konzultálhatnak, ingyenes szűrővizsgálatokon vehetnek részt, előadásokat…..
             Sokat gondolkodtam rajta, hogyan is látják néhányan (elsősorban néhány elborult elme) a Társaságot kívülről. A blog hozzászólásokból, az ott felvázolt "gondolatokból" valami hasonló kép bontakozott ki.      Az egész 2…..
Hadd szegjem a kedvét minden RPG-fannak, a bejegyzésem nem egy új WOW játék ujjongó beharangozása, hanem a legrégebbi internetes szerepjáték felrajzolása lesz. Tudod-e, hogy hol zajlik a világ legnagyobb szerepjátéka? A válasz egyszerű: az internetes fórumokon, chat-eken, valamint…..
Szomorú hírünk van: eldőlt a sok éve folyó "legparasztabb mozi" konteszt, a győztes a Cinema City Aréna és stábja. A rokonszenves mozgóképipari szolgáltatók azzal tudták elhódítani a 12,4 kilogrammos, ezüstözött szalonnát, hogy egy 5 és egy 7 éves gyereket csak…..
bugsy 2009.02.22 20:27:53
@szemtanú - alibit nem igazol!: jól látod, van ebben némi elégikus önsajnálat is.

Amikor rátaláltam a homárra (és ez jóval a regisztrációm előtt volt) lelkendező öröm lett úrrá rajtam: végre egy okos kezdeményezés a vérszegény fogyasztóvédelem barikádján!

Az üröm az örömben azok az egysejtű kommentelők, akiket az enyhén(?) skizofrén önmegvalósításuk akadályoz meg az emberi gondolkodásban.

Ennek ellenére szívesen jövök, mert szerencsére sok intelligens kommentelő maradt, és még szép számmal akad zsigerből előtörő eredeti humorsziporka is! :)
bugsy 2009.02.22 20:30:46
@jesszumpepi: az olyan, mint az enyerté, csak zárkózottabb természetű.

Óvakodj minden olyan ojjektumtól, amelynek a neve így végződik, mert viszik a házad, a kocsid és az autónyeremény-betétkönyved is!
(Tényleg, van még ilyen...?)
bugsy 2009.02.22 20:40:56
@Mylady: ... vagy nem viszel diákigazolványt...
A miniatűr adagok a menő vendéglátóipari egységek sajátosságai és aki ilyen helyre meg, az megérdemli, ha éhen marad. Ám Vacska és társasága a Centrál Kávéházban nem ehhez szoktak, de az új séf úgy látszik egy másik iskolából származik. Egy olyanból, ahol extrém módon…..
bugsy 2009.01.22 13:42:46
@ofélia: ha figyelmesen elolvasod az előző kommentem láthatod, hogy rólad sem feledkeztem meg... 8-)
bugsy 2009.01.22 18:08:31
@kisgalád: velem még egy előző nick-kel valamikor tavasszal történt pár ilyen, emlékszem is még a bűnösökre - most is itt vannak.


Bugsy nem felejt... 8-)

Gábor a Hogyan rázzuk le a kitartó telemarketingest? című posztban panaszolta el, hogy egy Capital Partners nevű cég egyszerűen nem hagyja békén, állandóan hívogatják telefonon és nem hajlandók törölni az adatbázisukból. Megérkezett a cég válasza, alant olvasható az…..
bugsy 2009.01.22 04:19:18
@hagyma: "...tehat amerika=albania..."

Ejej, ez már besértődés-gyanús...
Pedig nem ezt mondtam.

Nem mondom, zavar néha, ahogy az Újvilággal példálózol, olykor nem kicsit lesajnálva a magyarságot. Tudom, nem szándékosan írsz így, ám ez igen gyakori jelenség azon külföldön élő magyaroknál, akik gazdagabb országba települtek át.

Gyorsan és könnyen elfelejtitek, hogy mi Magyarország történelmi és gazdasági háttere, ahogyan azt is, hogy miképpen működik a politika és a hatalom kishazánkban.

Nem jól, ez tény.
Viszont sem az amerikai, sem a svájci példák nem segítenek, hiába látszanak ezek oly eredményesnek.
Más a kultúra, más a nép, más a múlt.

Magyarországot a magyarok és magyar módon tehetik rendbe - "csupán" fel kellene már ébredniük csipkejózsika álmukból...!!!
Laci átcímkézet szalonnáján nem csak az árat változtatta meg a Tesco, de a lejárati időt is. Utóbbi egy nem létező dátumra utal, ezek szerint a zsíros finomság soha nem veszti el frisseségét, talán ezért emelték meg az árát is.Minap a Fogarasi úti Tacskóban vettem…..
Manapság egy pénztáros ezer dolgot csinál az alaptevékenységén kívül. Nyereményakciós matricákat oszt, kávét főz és politizál. TMG mintha felháborodna az utóbbin, pedig a politika jó esetben igazi népi tevékenység, és mi lehet népibb egy olcsó élelmiszerboltláncnál?…..