Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Edigej

20 bejegyzést írt és 167 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ez már az ötödik forduló a Pangea blog zászlós játékból, de szerencsére még mindig találni kitalálható és kellőképpen nehéz feladványokat. Régen eltűnt államok, név és zászlócserén keresztülment országok zászlói és ma is használatban lévő érdekes lobogókból…..
Edigej 2014.07.31 10:40:13
@Tranquillius: Igen, közben rájöttem (ld. fentebb) :)
Edigej 2014.07.31 10:49:14
@Jamon Tome Serrano: Valóban, ezt kicsit túl gyorsan vágtam rá, az elrendezés zavarhatott meg. Hong Kong zászlójában sárkány és oroszlán volt. Ej.
1953. január 23-án, a Minisztertanács hozzájárulását adta, a Magyar Televízió szervezeti kialakításához. Az első próbaadást a Gyáli úti postakísérleti állomásról sugározták 1953-ban. A második próbaadást pedig 1955 júniusában a Szabadság hegyről. A képernyőn…..
Aki tehette, az elmúlt hetekben kipróbálta a budapestieket hosszasan várakoztató négyes metrót, és mi is írtunk a főváros legújabb közlekedési csodájáról. Bár a sajtója nem volt mindig kimondottan pozitív, abban a nemzetközi szakma és nagyjából a közvélemény is egyetért…..
AllForSale egy hete küzd egy új előfizetésért, de valami rontás van az adatain, amit nem tudnak a kollégák személyesen sehogyse eltávolítani: Múlthét vasárnap szerettem volna venni a már meglévő Telenoros előfizetésem mellé egy másikat, mivel az édesanyám kórházba…..
Edigej 2013.09.17 07:17:56
Nekem hasonló problémáim voltak a Telenorral. Külföldön kellett adatroaming, hát felhívtam az ügyfélszolgálatot, hogy kapcsolják be, amit a három napos határidőn (!) belül meg is tettek (hogy miért kell ehhez három nap, fogalmam sincs). Egy idő után jött a figyelmeztető sms, hogy túllépni készülök az adatroaming keretemet, ezért letiltják az adatroamingot és a kimenő hívásaimat/üzeneteimet a szokottnál magasabb számla elkerülése érdekében. Bár szerintem én jobban tudom a cégnél, hogy mennyi pénzt vagyok hajlandó egy hónapban kifizetni, ez még elment. Gondoltam, befizetem az előleget, és visszakapcsolnak. Igen ám, de valahogyan "letiltódtak" a bejövő sms-ek is, így sem a netbankomhoz nem tudtam hozzáférni (ami az előlegen kívül is komoly problémát okozott), sem pedig a telefonos azonosítást igénylő hitelkártyás számlabefizetést nem tudtam kivitelezni. Tulajdonképp a Telenor egy remek 22-es csapdáját idézett elő. Az internetes ügyfélszolgálat persze több napos késéssel válaszol (a telefonost ugye, kimenő hívástiltás mellett nem tudtam felhívni...), közben megőrülök, hogy külföldön vagyok telefon nélkül.

Végül az ügyfélszolgálatnál sokkal gyorsabb, de egyben kényelmetlenebb is volt megkérni egy ismerősömet, hogy fizesse be helyettem az előleget személyesen. És természetesen sem a Telenor boltban, sem az ügyfélszolgálatnál nem tudtak semmit a bejövő SMS-ek tiltásáról. Hivatalosan ezzel nem is foglalkoztak, hiszen ők "nem tiltották le a bejövő SMS-eket", de az előleg befizetését (és a kötelezően rétestésztaként elnyújtott átfutási időt) követően csodák csodája, ez is megjavult, nyilván magától...

Soha többet Telenor!
Újságíró: - A médiában a hétvége nem ismert fogalom. ByeAlex: - Nálam igen. Akit érdekel, hogy milyen a világok találkozása, nézze meg ezt a felvételt. Azon a sajtótájékoztatón készült, ahol a nézők szavazatával nagy meglepetésre dalversenyt nyert antisztárt – akinek…..
Edigej 2013.03.07 00:21:49
A populista politikai kommunikáció egyik legfőbb jellemzője a lázadás. Ennek számos formája lehet az utcai tüntetésektől a politikailag inkorrektnek tartott verbális kommunikációig. ByeAlex a szórakoztatóipari konvenciók ellen lázadt, Beppe Grillo pedig a politikai alapigazságok ellen.

Az a furcsa, hogy ByeAlex ellenfelei elvileg a tehetségkutató műsorokból kerültek ki, a közönség mégis "csinált" sztároknak, egy kaptafára, megbundázott megmérettetést követően előállt győzteseknek tekinti őket. Pont, mint a parlamentáris demokráciából kiábrándult választók a parlamentet.

A politikai elitnek bizonyos időközönként meg kell újulnia. Ez nem kérdés. Ha pedig egyfajta elit elérte azt a pontot, hogy megpróbálja lezárni a mobilitás csatornáit, szükségszerű, hogy a megújulás kívülről kezdődjön. De innentől már az elit adminisztratív eszközein, erején, lehetőségein és főként sokszor ügyességén múlik, hogy ez mennyire sikeres. Az LMP és a Jobbik példájából látjuk, hogy új szereplőket is lehet adott esetben a régi szabályrendszerbe integrálni. Az elmúlt években pedig azok a politikusok, akik komolyabb, bár nem elképesztő karriert futottak be a hozzánk hasonló országokban (Janusz Palikot, Karel Schwarzenberg, Richard Sulík, stb.), mind az öltönyös szférából jöttek.

A populista politikus átlag politikai üzenet helyett (látjuk a problémát és meg fogjuk oldani) azt sugallja, hogy 1.) a probléma felismerése mellett/helyett én azt is érzem, amit te, a választó érzel; 2.) a benned felvetődött, (sokszor irracionális alapú) félelem helytálló és indokolt. Ez egyébként sokszor nemcsak szerep, hanem az adott politikai szereplő valóban hisz is abban, amit mond, ellentétben a saját maguk számára is kiüresedett ideológiákra hivatkozó jobb/balközép pártokkal.

Ebben a témában ajánlom minden érdeklődőnek elolvasásra Jonathan Haidt 'The righteous mind' c. könyvét, amiben a szerző éppen azt boncolgatja, hogy a politika hogyan hat az érzelmekre és miért vannak ilyen értelemben ügyes és kevésbé ügyes politikusok. A szerző szerint az emberi értelem olyan, mint egy elefánton ülő ember: az elefánt - az érzelem - erősebb és oda fordítja a fejét, ahova menni akar (tehát amit az első értékítélet diktál), a rajta ülő ember - az ész - pedig később korrigál, ha tud (illetve, mint az oly sokszor történik, inkább mentségeket keres az első, zsigeri értékítélet számára).

Az újdonság iránti vágy, érdeklődés és az egyhangúság elleni tiltakozás is ilyen zsigeri értékítélet. Az elefánt hirtelen odakapja a fejét, ha valami újat lát. De ez az újdonság lehet akár egy új, hihetőbb hang, egy új arculat is. Ha pedig az újdonság nem tud tartósan érdekes lenni, vagy komolysága bizonyítékaképpen elkezd a "régi szabályok szerint" játszani, az elefánt könnyen elveszíti érdeklődését és idomárja visszafordíthatja.
GFG Blog A liberális kérdés 2012.09.28 07:03:27
„Ellenfél kell minden komoly dologhoz: / aktushoz is, meg háborúhoz is” (Nádasdy Ádám: Oberon uralkodik)     Van min gondolkodni. A liberális kérdés ilyen. Mi lehet a magyarázata annak, hogy a liberalizmus elkárhozását jelző vészharangok kongása ellenére a liberalizmus…..
Edigej 2012.09.28 11:07:38
Kedves G. Fodor Gábor!

Bár nekem is sok bajom van a liberálisok egyes rétegeivel, szerintem egy igazi konzervatív gondolkodó, mint pl. Leo Strauss, aki ugyanazon relativizmus két elfajzott változatának tartotta az értékeket az erőszakkal helyettesíteni akaró nácizmust/kommunizmust és az értékrelativista liberalizmust, csak csóválná a fejét ezen az íráson.

Ha a liberálisok, ahogyan Ön állítja, képesek arra, hogy "tabu témává tegyenek" bizonyos kérdéseket egy társadalomban, mivel magyarázza a liberális értékrend folyamatos megkérdőjeleződését? Mivel magyarázza pl. azt, hogy egyes (jellemzően saját jelentéktelenségüktől frusztrált) rétegek, mint pl. a KDNP vagy a Jobbik, annak ellenére, hogy személyesen nem érintettek, elvitatják másoktól a jogkiterjesztés lehetőségét (gondolok itt pl. az abortuszra vagy a melegházasságra, de említhetném épp a libatömés betiltására irányuló kísérleteket is)?

A nyugati társadalom az individuális szabadságra, ha úgy tetszik, a liberalizmusra, a társadalmi emancipációra épül. Ez a fejlődés az, ami az ún. "nyugati" társadalmat a többi társadalom fölé és elé helyezi vagyonban, fejlettségben, életminőségben, mindenben. Hatalmas szerencse, hogy ide születtünk. Véleményem szerint két dolog veszélyeztetheti ennek a társadalomnak az alapjait. Az egyik az értékrelativizmus, amelynek során a társadalom elveszíti saját alapértékeinek önvédelmi meghanizmusát. Ez a liberálisok nagy problémája. A másik az, ha egy csoport - legyen akár kisebbségben vagy többségben - a társadalom alapját adó, tagjai szabadságát növelő, annak kereteket adó értékeken felül is meg akar határozni olyan, mindenki által követendő normákat, amelyek egyesek számára kézzelfogható hátrányt jelentenek, míg mások számára nem jelentenek előnyt, azon túl, hogy a világ egy kicsit jobban hasonlít az adott csoport által felépített skanzenre / hippi kommunára.

Ez utóbbi pedig éppen az ilyen írások nagy gondja.

Ja, és még valami: dugni jó dolog, a fasiszta nézetek meg rosszak. Ez nem egy liberális nézet, hanem tény. Előfordulhat, hogy valaki ezt nem így gondolja, de az általában egy szexuálisan frusztrált fasiszta, aki, definíció szerint, nem tekinthető a társadalom hasznos alkotóelemének, tehát véleménye nem képezhet hivatkozási alapot sem.

Ami egyébként egy színházban zajlik, az szerintem rendben van, egészen odáig, amíg a bent ülők ki nem viszik az utcára, mint a Mester és Margaritában a Varietészínházból Woland tízrubeleseit. Persze van különbség az egyház kigúnyolása és a fasiszta nézetek pozitív bemutatása között: az egyik egy, a lakosság egy része által választott, demokratikus államokra sokszor ma is befolyással rendelkező, nem demokratikus közösség elleni demonstráció (amelyet lehet ízléstelennek bélyegezni, ld. Pussy Riot), a másik pedig emberek megbélyegzésére is kiirtására irányuló, egyértelműen elítélendő eszmék bemutatása.
Vastagbőr Egy tál lencse 2012.02.16 20:11:00
Politikai performansz Brüsszelben! Nemzetközi színtéren mutattuk meg, hogy a magyarok nem kispályán játszanak ebben a műfajban!Nem, ő nem a bajszos takarítónő, csak a fotós volt béna.De vajon mit is látunk a képen?  Pelczné egy tál lencsét mutat be áldozatul az…..
A tegnapi lopással kapcsolatban tisztáz néhány dolgot a Palatinus strand vezetősége, egyúttal kárpótlásjegyeket ajánlott fel naiv ügyfél csapatának.Tisztelt Tékozló Homár! Az internet nagyon jó dolog, de a használatánál figyeljünk arra, hogy ne sértsünk meg másokat ok…..
Edigej 2011.08.27 09:20:36
Tisztelt Vezetőség!

A jelzett homárposztban közölt levél írójaként engedjék meg, hogy kategorikusan elutasítsam - a saját és a jelzett két barátom nevében is - az ingyen strandbelépőt. Amint azt a jegyzőkönyvekben is jeleztük, nem erre, hanem az ellopott értéktárgyaink utáni kártérítésre tartunk igényt a Ptk. 471. § (2) alapján.
Egyben engedjék meg, hogy reagáljak néhány, a válaszlevélben szereplő állításra. Az irodába érkezve nem "kérés" hangzott el irányunkban, hanem először tétlenség fogadott minket, a segítőkészség teljes hiánya, a telefonok, bankkártyák ügyében megfogalmazott kérésünkre nem is reagáltak. Miután később visszamentünk az egyébként tárva-nyitva álló irodába, pedig egy "hé, hé, hé" szavakkal bevezetett, tegező formában megfogalmazott, emelt hangú utasítás hangzott el felénk (azt az információt ekkor sem kaptuk meg, hogy még jegyzőkönyvfelvétel folyik). Ezután emlékeztettem a csoportvezetőt arra, hogy szerintem mi lenne ilyenkor az elfogadható eljárás. Ami a jelzett két "tényként beállított" esetet illeti, én a levelemben azt írtam le, amit láttam-hallottam, külön kiemelve, hogy "nem tudom, hogy igaz-e". Tessék visszakeresni a sértett viszontválasz helyett, amely sértettséghez jelenleg önöknek van a legkevesebb alapjuk. Természetes, hogy "elfogult" vagyok, önök is az lennének, ha ellopták volna az értékeiket egy zárt, őrzött szekrényből.
De, ahogyan számos kommentelő kiemelte: a jegyzőkönyv felvétele körüli tények egyik vagy másik irányba történő minimális pontosítgatása nem fog magyarázatot adni arra, hogyan történhetett az, hogy "erőszakos kinyitás nyoma" nélkül eltűnhettek az értékeink egy bezárt öltözőszekrényből, illetve hogy hosszú távon hogyan tervezik a probléma megoldását. Ennek érdekében levéllel fogok fordulni a Budapest Gyógyfürdői Zrt.-hez, és szükség esetén más illetékes szervhez is.

üdvözlettel:

a fenti eset károsultja
Andráséknak sikerült elcsípniük a nyár egyik utolsó legmelegebb napját, amit nyilván a strandtolvajok sem hagytak ki. A Palatinusban egy sor öltözőszekrényt kipucoltak tegnap, de egyéb helyeken sem tétlenkedtek. A ruhák és az iratok végül meglettek, de a strand személyzete…..
Edigej 2011.08.26 14:20:47
@tede: Röviden? Változást. Ami máshogy nem megy, csak ha kényszerítjük erre az illetékeseket. Ez esetben a fürdő üzemeltetőjét.
A te esetedben pedig a rendőrségre kell nyomást helyezni.
Edigej 2011.08.26 14:28:33
@tede: Tudom, hogy sok energiát jelent, ezért kellene közösen fellépni.

Aki perelni szeretne:

471. § (1) A fürdők, kávéházak, éttermek, színházak és hasonló vállalatok, továbbá a ruhatárat üzemben tartók felelősségére a szálloda felelősségének szabályait a következő eltérésekkel kell alkalmazni:

a) a vállalat felelőssége csak az olyan dolgokra terjed ki, amelyeket a látogatók a vállalat helyiségeibe rendszerint magukkal szoktak vinni;

b) ha megfelelő hely áll a látogatók rendelkezésére dolgaik megőrzése céljából, a vállalat csak az itt elhelyezett dolgokban esett kárért tartozik felelősséggel.

(2) A felelősség e korlátozásai figyelmen kívül maradnak, ha a látogató bizonyítja, hogy a vállalat nem úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható.
Transszibéria 12. Homecoming 2011.08.12 23:04:29
Nyájas olvasóink! Megtörtént az elkerülhetetlen: hazatértünk a messzi keletről. Persze hazatértünk szomorú napja már múlt vasárnap felvirradt. Azóta azonban az akklimatizálódással és az elmaradt munkák bepótolásával töltöttük drága időnket. Akklimatizálódni kell: hozzá…..
Képek: egyelőre Facebook-on (a Kínai Nagy Tűzfal megkerülése sikerült, de a mongol lovakhoz hasonlóan sávszélességünk is elsüllyedt a mocsárban), de nemsokára külön posztban pótlunk mindent!Kezdjük azzal, hogy Peking fantasztikus hely. Méltán nevezhető utazásunk csúcsának…..
 Képek később – alább részletezett okok miatt.Ott hagytuk abba az előző bejegyzésben, hogy szeretjük a kis meglepetéseket. Nos, Ulánbátor egy furcsa és nagy meglepetést jelentett. Egyrészt a város éppen olyan koszos és lepukkant, amilyenre számítottunk, másrészt…..
Irkutszki képek ITT, a mongóliai képek érkeznek hamarosan (lent részletezett okok miatt)És itt vagyunk a büszke Dzsingisz kán nem kevésbé büszke örököseinek büszkeségre vajmi kevés okot adó fővárosában! Megérkeztünk Ulánbátorba, ahol, meglepetésre, eggyel vissza kellett…..
Vagyis: „Az évszázadnál hosszabb ez a nap” – írta annakidején Borisz Paszternak, és utána Csingiz Ajtmatov is. Így, a szibériai tajgák között haladva, az Urálon túl éppen ugyanaz az érzés keríti hatalmába az embert, mint az orosz irodalom e két kiemelkedő…..
Transszibéria 7. Orosz nyár 2011.07.27 22:41:00
Képek Moszkváról: ITT (kedd) és ITT (szerda)Nyájas olvasóink! Hogy repül az idő! Szinte még csak most érkeztünk meg a birodalmi fővárosba, s holnap máris tovább kell állnunk Szibéria Párizsa felé. Mivel a következő bejegyzés jó esetben is csak négy nap múlva jön,…..
Transszibéria 6. Krasznaja Moszkva 2011.07.26 10:31:00
!!! Képek ITT érhetők el. !!!A jelen sorokat már a Kurszkaja metróállomás mellől, a kétnapi otthonunkként szolgáló Transsiberian Hostelből töltjük fel. Ugyanis megérkeztünk a büszke birodalmi fővárosba, a felette mintegy glóriaként lebegő szmogfelhő által is…..
Transszibéria 5. Nagy levegő... 2011.07.23 17:10:00
Kedves olvasók (a többes szám használata, reméljük, indokolt)! Egy nap maradt. Holnap nekivágunk Szibériának, illetve először csak Záhonynak és Kijevnek. Mindenesetre még mielőtt a jövő hét első napja felvirradna, már átemeltek minket Csapnál a szovjet sínekre. Az út…..
Transszibéria 4. Útra készen 2011.07.14 16:26:00
Nos, mindent elintéztünk, mondhatni menetkész állapotban vagyunk. Azt hiszem, nekem az utolsó probléma megoldása után egy perccel kezdett ökölbe szorulni a gyomrom, hogy most mi lesz, most már el kell menni, nincs mese: csak ez van hátra. 10 nap van hátra az indulásig, pontosan.A…..
Kumin szerint Reagan 100 2011.06.29 18:00:00
Érdekes dolog egy politikus emlékezete. Ronald Reagan nekem az első amerikai elnök, akiről saját emlékeim voltak. Nem sokat tudtam róla, de sokat láttam a TV-ben, éreztem, hogy fontos dolgok történnek körülötte. Akkoriban indult a műholdas tévézés, lett nekünk is MTV otthon, és…..
Edigej 2011.06.30 09:57:42
@GGG77: Igen, ez is benne van. Ugyanakkor Nicolas Sarkozy már lehet, hogy igen. Sok olyan európai kormány van (jobboldaliak, igen, hiszen túlnyomó többségük jelenleg jobboldali), akik hosszú távú perspektíva nélkül, azonnali társadalmi igényekre reagálva politizálnak, s ezt legtöbbször egy nemzeti-populista mázzal tudják csak megideologizálni.

Megtehetik, mert a baloldal abszolút lemaradt, nem fogta fel a társadalom változásait, ahelyett, hogy a rövid távú cselekvésekkel szemben hosszabb távú perspektívát mutatna, azon vakarja a fejét, hogy hova tűnt a törzsszavazói bázis, és hogy történhetett az, hogy a gazdasági válság nem a baloldalt erősítette. Megnyilatkozásaiban elsősorban a jobboldalra reagál, de nem tudja koherens mondanivalóvá összefűzni ezeket a politikáit.

Európában van tehát egy zavaros ideológiai katyvasszal operáló, sokszor populizmusba hajló, semmilyen perspektívával nem rendelkező jobboldalunk, valamint egy kiégett, impotens, a változásokkal lépést tartani képtelen, perspektívával szintén nem rendelkező baloldalunk. A tengeren túl meg mindkét oldalnak van valamilyen erős perspektívája, amit koherens politikai útmutatóként felkínálhat. Talán ez a legnagyobb különbség.
Edigej 2011.06.30 10:11:57
@Dubito: Azért Gorbacsovval kapcsolatban nem árt megjegyezni, hogy ő nem szétverni akarta a Szovjetuniót, hanem megreformálni. Mikor 1991-ben kénytelen volt átadni a hatalmat Jelcinnek, állítólag összegörnyedve feküdt egy szófán és elkeseredve mondta Jakovlevnek, hogy "Vot vigyis Szása, vot eto" (Látod, Szása, hát itt van).

Ezzel együtt szerintem is nagyobb szerepe volt Reagannél a SZU összeomlásában. Sokszor mondják, hogy a kremlinológusok nagy hibája, hogy nem látták előre a szovjet rendszer bukását. Nos, ez azért volt így, mert nagyjából 1988-89-ig nem is volt mit látni. Nehéz megmondani, hogy mi lehetett a fordulópont, talán az, amikor 1988-89-re hirtelen - és még az előző évek változásai által sem eléggé indokoltan - lecsökkent az életszínvonal és a rendszer elvesztette a támogatottságát, ezenközben pedig Gorbacsov az általa is utált és megvetett SZKP és a liberális reformerek között politikai vákuumba került.

De persze nem akarok most ebbe belemenni :)
Edigej 2011.06.30 10:49:14
@GGG77: Kérdés, hogy DSK mennyire lett volna jó köztársasági elnök. A Le Monde nagyon szemléletesen írta le, hogy "au lieu d'un bling bling de droite, un bling bling de gauche" :) Tehát hogy ugyanolyan feltűnösködő, egoista showman, mint Sarko, csak a baloldalon. Nem feltétlenül mondom, hogy ez alapvetően rossz, ha az ember politikus, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ezek a karakterek hajlamosak flörtölni a populizmussal (ld. Berlusconi)
A tervezgetés után a megvalósítás izgalmasabb, de több kudarcélménnyel is kecsegető napjai következtek az elmúlt héten. Mi sem egyszerűbb, mint lefoglalni egy vonatjegyet interneten, gondolhatnánk, de úgy tűnik, a nehézségek a kilométerekkel arányosan növekednek. Először…..
Hosszú idő, több mint három hónap óta nem volt új bejegyzés a blogon, aminek oka elsősorban az volt, hogy nem is volt sok dolgunk az út intézésével. Májusban némileg módosítottunk az útiterven: egy nappal előbb indulunk, hogy így két napot tölthessünk Moszkvában és a…..
(A szerző a Manager Magazin egykori főszerkesztő-helyettese, jelenleg compliance officer a MÁV-nál.)„Brüsszelbe mentek?” De hát ott nincs semmi” – reagált ijedten egy mostanában szintén keveset utazó barátom arra az információra, hogy kicsi fiúnkat végre…..
Edigej 2011.06.16 13:40:11
Közel két éve Brüsszelben élő fiatal "eurokrataként" szeretném azt kiemelni, hogy nyilvánvalóan rendkívül nagy különbség van aközött, ha valaki Brüsszelbe látogat, vagy ha életvitelszerűen itt lakik. Az előbbi esetben egy hétvégét megér a város (többet semmiképp), az utóbbi esetben viszont tényleg az a legjobb benne, hogy sok mindenhez közel van.

Anélkül, hogy tagadni szeretném a bejegyzésben foglaltakat, meg kell jegyezzem, hogy ezek Brüsszelnek valóban azon attribútumai, amelyeket egy hétvége alatt megnéz és kiélvez az ember. Vannak olyan pozitívumok is (pl. eldugott éttermek, kis boltok, rengeteg park, vagy a grimbergeni fürdő), amihez több idő kell, esetleg itt kell hozzá lakni.

Ha azonban az ember a városban lakik, nagyon gyakran szembesül azzal, hogy Brüsszel sem kulturális vonzereje, sem működőképessége tekintetében nem alkalmas arra, hogy "Európa fővárosa legyen". A kulturális vonzerővel alapvetően nem is lenne baj, hiszen más adminisztratív központok, pl. Washington sem arról híres, hogy kulturális központ lenne. Brüsszel rendkívül lassú és laza munkarendje, a belga hivatalok és szolgáltatók gyakori zárva tartása és a (tömegközlekedési, internetes, postai, stb.) szolgáltatások rendkívül alacsony színvonala azonban már probléma egy olyan helyen, ahol több tízezer ember feszített munkatempóban dolgozik fontos ügyeken. Emellett botrányos a közbiztonság szintje: napi rendszerességgel történnek a belvárosban késes/fegyveres rablások, egyáltalán, késő este a belváros zegzugosabb részeiben már nem érzi biztonságban magát az ember. A logikának a szikráját is nélkülözi az, ahogy Brüsszel működik. Persze ezek a problémák leginkább akkor jönnek elő, ha valaki itt lakik.

És a más városokhoz való közelségről: számomra valóban ez jelenti Brüsszel legfőbb pozitívumát. Közel vannak a gyönyörű és minden szempontból vonzóbb flandriai városok - Gent, Antwerpen, Brugge -, közel van Amszterdam (ami egyébként szintén az a kategória, ahova csak nyaralni érdemes menni), Párizs, az Ardennek, London, Aachen... Egyszóval, könnyű "elmenekülni" 1-2 napra.

Végül még egyszer hadd erősítsem meg, hogy meglátogatni Brüsszelt nem rossz dolog. Néhány hete itt volt a családom, és egyöntetűen azt mondták, hogy az idei évben ez volt az eddigi legjobb utazásuk. Erre megértően mosolyogtam :)
Edigej 2011.06.16 16:28:06
@uluk4i: Így van. :) Ami a belga kajákat illeti egyébként,a merguezt (ami alapvetően marokkói találmány) én is imádom, de emellett a kedvencem a waterzooi (ami, aki nem tudná, tejszínes hal-, vagy csirkeragu főtt krumplival). Szóval vannak pozitívumai Belgiumnak, csak sajnos egyik sem kimondottan Brüsszelben található :)