Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Durvalegény

0 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bécsben jártam a múlt héten. Két nap alatt 10 órát és legalább ennyi kilométert bolyongtam pohárral és köpővel a kézben a Hofburg termeiben a Wein & Co monstre portfoliókóstolóján a MondoVino-n. Több, mint 200 pince kínálatát lehetett megkóstolni, amit persze nem lehetett…..
Amilyen lelkesen védem a cabernet sauvignont a borínyencek különféle támadásaitól, annyira nem tudom megszeretni magam sem a chardonnay-t, megmondom őszintén. Bár a fajtával nyilván nincs baj, a stílus, melyet a középmezőnyre aggattak, fáraszt és idegesít, a legjobbakat pedig…..
Úgy 2007 környékén fordulhatott meg a  dolog, azt hiszem. Az addig korrekt ivóbornak, vagy legfeljebb potenciális magyar gasztrokelléknek tartott kadarkát hirtelen nagy burgundi borok  vetélytársaként kezdték emlegetni sokan - puszták pinójából lehetséges csúcsborrá…..
Durvalegény 2009.07.27 22:05:12
@lackó: Szerintem nem várjuk, kaptuk.
Egy ideje az Első Magyar Borház Kft-t – mennyi dzsentroid báj és rendszerváltó nosztalgia ölelkezik e névben! – hajlamos vagyok a legfontosabb best buy-gyárnak tekinteni, mégis ritkán veszek tőlük bármit. Az ember szeme végigsiklik a rejtőszínű címkéken, és a kéz…..
Kedves hallgatóink, bízvást állíthatjuk, hogy médiatörténeti, mi több: egyenesen sajtótörténeti eseménynek nézünk ma elébe. A hétfői adásszünet megszűnése óta ilyen még nem volt, nem van és nem lesz. A Művelt Alkoholista - felismerve az internet lehetőségei által rá…..
Durvalegény 2009.05.25 22:31:57
@Hepci: Köszönöm a vigasztalást. De még mindig értetlenkedek egy kicsit, miért nem lehet az, hogy elmegyek tájékozatlanul egy borfesztiválra, ahol oda megyek, ahova csak szeretnék, megkóstolok sok bort, fizetek azzal, ami van nálam, a borászok meg örülnek, hogy jönnek a borimádók mindenhonnan, fogyasztanak, fizetnek azzal, amijük van. És a Rókusfalvy is örül, hogy összehozta ezeket az embereket, és még 9 után is busz viszi a kedves látogatót a kieső helyekre.

Elöljáróban szögezzük le, hogy Magyarország márpedig fehérboros vidék. Ezt halljuk minden nemzetközi aranyorrútól, ezt visszhangozza a hazai borsajtó tekintélyes része, és - valljuk be - sok kóstolási jegyzet is egyre inkább a fehérek irányába löki a magyar borra szomjazó…..
  Legnépszerűbb borvidékünk, Villány szószóló nélkül maradt. A borentellektüelek elpártoltak tőle, és ez hosszú távon nyilván hatással lesz a fogyasztók derékhadára is. Nehéz lenne megmondani, hogy a rokonszenvindex esése összefüggésben áll-e a borok…..
Durvalegény 2009.02.01 17:14:56
Kedves Alkoholisták és Fórumozók!

Mielőtt Villány megdicsőül, hadd hívjam fel a figyelmet néhány olyan tényre, ami némileg árnyalja az - egyébként kitűnő - cikk végkicsengését.
(Elöljáróban leszögezném, hogy én határozottan egerpárti vagyok, és mint ilyen, némi előítélettel viseltetek Villány iránt. Ettől függetlenül remélem, hogy nem esem az elvakult szubjektivitás csapdájába)

Ami kapásból szemet szúrt nekem, hogy a beharangozó alapján a villányi borok győzelmét sejtető verseny végeredményét ha hátulról vizsgáljuk, azt tapasztalhatjuk, hogy a legrosszabb borok között is domináltak a villányiak, vagyis az összesített rangsor alapján én nem látom, hogy a villányi borok miért lennének bordó- és toszkánaverők zusammen.
OK, az is szép - és tegyük fel, hogy ez volt az üzenet - hogy a magyar borok egyáltalán ringbe tudnak szállni az említett vidékek képviselőivel. Felhívnám azonban arra a csekélységre a figyelmet, hogy a 20-30 eurós bordói borokkal szemben a magyar sikert egyértelműen a 2003-as Gere Kopárnak köszönhetjük, melynek piaci értéke most (és nem évekkel ezelőtt, ugyanis a többi bort is most vásárolták a vakkostolók) kb 60 euró. (
chipart.addel.hu/products.php?prcategory=13018&PHPSESSID=32837a1e315168f84602fc549e477c02
De ha valaki tud 30 euróért, legyen szíves szóljon, mert vennék egy kartonnal, ugyanis épp nemrég volt szerencsém inni belőle, és tényleg világklasszis bor.)

Ha GK03-at kivesszük a sorból, és ha jól számoltam, a villányi átlag mindjárt 5,0-ra zsugorodik, amivel a már a sokszor sárbatiport, lesajnált Bordeaux-t is épp csak lehagyjuk.

Persze a Kopár az Villányé, Villány a Geréé, Gere a Kopáré, de mégis. Nekem pl a későbbi Kopárok eddig meg sem közelítették a 2003-ast, vagyis ez utóbbit hadd hívjam outlier megfigyelésnek.

Végül - sok más hozzászólóval egyetértve - hadd kérdezzem meg, melyik az a 3-4000 Ft-ért beszerezhető vilányi bor, amit melegen ajánl bárki is? Én egrit tudnék mondani jónéhányat.

ABV legyen veletek!
Durvalegény 2009.02.04 15:23:38
@Gabin: Itt:

chipart.addel.hu/products.php?prcategory=13018&PHPSESSID=32837a1e315168f84602fc549e477c02

Nem 30 euró.