Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vigbor

0 bejegyzést írt és 90 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ez egy ikerposzt második tagja, az első belinkelve elérhető, és mellé olvasandó. Jelen poszt szerzője, Bob az alábbi előkével indította az önismétlésbe: "2007-et írtunk. Kipirult arcú és csillogó szemű naivitással hittük, hogy a borokról való nyilvános írás…..
vigbor 2012.06.30 00:07:17
Idézet:"Csak a bordeaux-i borvidék AOC területe majd másfélszer akkora, mint Magyarország huszonkettője összeadva.

Pár érdekes adat.
Hazánk szőlőterülete:
XIX század filoxéra előtt, kb. 383.000 hektár,ebből kipusztult kb. 225.000 hektár.

Miért nem ismerjük ma ezeket a szőlőket hegyaljáról?
Fejér szőlő,Gohér, Király édes, Gyöngy fejér, Balafánt és Tök szőlő, Purcsin, Rózsás, Petrezselyem szőlő Jány szőlő, Lelt szölö, Naranka, Bogár , Kristály, Legyes, Királyi édes stb.
(Az előbbi szőlőkből két puttonynak megfelelő minőséggel jobb aszút készítettek mint a mai szőlőkből.)

Hazánk szőlőterülete:
1935-ben kb. 194.000 hektár
1990-ben kb. 150.000 hektár
2001-ben kb. 93.000 hektár
2012-ben becsült adat kb. 60.000 hektár.

Borfogyasztás:
1951-ben 34,6 liter/fő
1980-ban 34,8 liter/fő
2002-ben 34,1 liter/fő
2010-ben 23 liter/fő - Meglepő egy adat! Erre "büszkék lehetünk!

Idézet:"Ne sauternes-i bort készítsünk Tokajban,"
Tokaji Aszú érlelése hordóban:
1944 előtt kb 20 év.
Az évszázados borkészlet 1944-ben megsemmisült.
1958-ban 4 év
1960-as évektől puttony szám + két év ez 5-8 évet jelent.
1997-től 3-6 év
2004-től 2 év hordó!
1797-től 2004-ig természetes eljárás az okszerú pincekezelésnél a borok tartóssá tétele. Belépünk az unióba és megtíltjuk. Helyette 400 mg/liter borkén mehet abba a borba amely 1910-től a Magyar Gyógyszerkönyvben gyógybor, stb, stb.
vigbor 2012.07.04 15:25:52
@lackó: Itt a borkultúránk megtagadásáról, meghamisításáról van szó és ez messze több mint a hagyománytisztelet.
Ez a borkategória hivatalosan nem is létezik. Nincs EU szabályozás, nincsenek előírások, nincsenek ellenőrző szervek, a belépés kvázi bemondásos alapon történik. És hogy még kacifántosabb legyen a történet, a magukat mozgalmistának valló borászok között sincs teljes…..
vigbor 2012.03.21 00:42:14
@Octopus:

A ként 1908-tól, a kénessavat legálisan 1936-tól, illegálisan 1925-től használták hazánkban.

A magyar bor hordós kiszerelésű volt és a somlói és a badacsonyi borok hosszú érlelésűek.Erre az egyik közeli példa:

www.borverseny.hu/_2001obv/h/el_fbfr.htm

A Kutató Intézet Kéknyelű bora 34 éves korában kapott nagydíjat. Tessék megkóstolni, ma is igen jó állapoptban van.

A két termőhely hegyi szőlőiből készített bor akkor volt igazán híres amikor még nem tartalmazott szulfidott. Ma is alkalmasak lennének az ilyen borok elkészítésére.
A szulfid mentes boroknál a borban lévő maradékcukor az érdekes, a cukor ellensége a technológiának. Az 1920-as években gyakran felrobbantak a palackok, ezért kezdték el illegálisan is használni a kálium-metabiszulfidot.

Hegyalja szintén évszázadokig szulfid mentes terület. Ez egy hosszú történet és nem ide tartozik, de azért annyit megjegyzek, hogy nem 1920 után kezdtek avinálni. 1797-től engedélyezték az aszúk cukortartalmának a megörzésére ezt a technológiát.
A Tokaji Aszú, Vinum Tokajense Passum a Magyar Gyógyszerkönyvben 1910-től szerepelt gyógyborként 2-5 puttonyos minőséggel.Így természetesen szulfid mentes.
vigbor 2012.03.21 16:40:11
@lackó:
Köszi.
A Művelt Alkoholista Fagykár 2012.02.24 07:45:00
Majdnem két hete jelent meg egy cikk, amely a tartós hideg miatt a szőlőkben keletkező terméskiesést minimum 25-30 százalékosra becsülte. A nyilatkozó, Varga Péter (Magyarország kedvenc borászata) a kiesést borra, majd forintra konvertálta, és nála a káróra 20 milliárdnál állt…..
vigbor 2012.02.27 19:56:43
@Kölpény:
"1830... annak utánna sem ültetedvén szölö a törvény hatóságnak engedelme nélkül és eképpen országunk egyébb részeiben is a kerti s allyas szölöknek eltöröltetését a törvény hozás tárgyává teendönek itéltetik."

Két helyen találkoztam vele.
Kaptam pár napra kölcsön egy könyvet id. Terjék Lajos bácsitól, itt olvastam valamint az orzsággyűlési naplóban az egyik bortörvény tárgyalásákor.
A könyv pontos címére már nem emlékszem, de az előbbi idézetet is onnan másoltam.

@zoli:
Az őseink minőségi bort csak a hegyoldalon termett szőlőkből készíthettek. Innem van a hegyi szőlő fogalma. A Duna - Tisza közének egy része hagyományos mezőgazdasági termelésre alkalmatlan. Itt ma sem termelhető búza vagy kukorica. Ezeket a területeket hasznosították a szőlők telepítésével, egyben megkötötték vele a futóhomokot is. A filoxéra következtében nőtt meg jelentősen ezen a területen a szőlő.
A probléma évszázadokig az volt, hogy ezekkel a homoki borokkal hamisították keverték a hegyi, minőségi borokat, így jóval nagyobb mennyiséget tudtak eladni belőle. Ami még érdekes nem a borászok, pincészetek hanem a kereskedők, kocsmárosok hamisították, keverték a bort.
Olvastam: 1935-ben a bortörvény tárgyalásakor az egyik képviselő szerint Budapesten nem található olyan termelői borkimérés amelyben eredeti hamisítatlan bort árulnának. stb, stb.
vigbor 2012.02.28 12:14:31
@Kölpény:
Nem egy malomban őrülünk!!

Az idézetben szereplő "allyas" szőlő a hegy lábánál lévő területre vonatkozik és nem a homoki szőlőkre. Másképpen szoknyának is nevezhetjük.

Hazánk első borvidéki felosztása a hegyi szőlők védelmére történt és ebben az anyagban már egy kategóriába került a szoknyán, kertekben és homokon termett szőlőből készített bor. A rendelet lényege, hogy minőségi borként nem, csak kerti vagy asztali borként forgalmazhatták az innen származó borokat. A borhamisítások jelentősen rontották a magyar bor hírnevét és így próbálták megvédeni a minőségi hegyi borokat. Ma ez nincs megkülönböztetve, így egy asztali bor minőséget is minőségi borként forgalmazhatnak, pedig a termőhely fekvése döntő egy bor beltartalmánál.

@Gasztroszex - Tony D'Amato:
Egyetértek veled. Az egyik legrégebbi szőlőtermő vidékünk. A probléma az itt termett borok minőségével, eltarthatóságával volt. Az 1936-os bortörvényünk rögzítette a forgalmazható borok minimális alkoholtartalmát 9%V/V-ra. Erre azért volt szükség, mert korábban 9% alatt is forgalmaztak homoki bort. Ezen a vidéken nem hordó illetve palack álló borok készültek. Ezt a problémát a borkén általánossá vált használata oldotta meg. Kb 1925-től kezdték illegálisan használni, legálisan az 1936-os bortörvényünk engedélyezte. A stabilizált bor már nagy mennyiségben bárhová elszállítható.

@Daeril:
Érdekes egy terület a borhamisítás.
Van egy olyan érzésem, hogy a külföldön árult borokat szándékosan hamísították, a magyar bor hírnevének lerontására alkalmazták és sikerrel.
Milyennek kéne lennie a száraz tokaji furmintnak? A Furmint Február borain merengve ez a kérdés visszhangzott a fejemben. Ekkora merítés mellett már feltétlen érdemes a stílusokon elgondolkozni, viszont jelenleg még főbb csoportokba szedni sem egyszerű őket. Kezdjük például az…..
vigbor 2012.02.21 21:06:24
@Octopus: Egy régi kiadású könyvben olvastam.

Akkor kerül előtérbe hegyalján a száraz fehér kérdése, amikor az édes borokat nem tudják értékesíteni.
A könyvben egyszerűen kijelentik, tudják azt, hogy ország több pontját jobb minőségű száraz fehérbor készül mint hegyalján. A száraz bornak a magas cukortartalom és a botrytis együttes jelenléte nem kedvez.

Másik érdekes terület a szőlőfajták kérdése.
Ma már nehéz elhinni, hogy a hegyaljai borvidéken évtizedekig tiltották a furmint telepítését. Az indok: rontja a tokaji bor minőségét!!!

A vitához:

Véleményme szerint ez a blog nem az MTI.
Addig jó míg a blogger véleményét olvashatjuk minden kényszer nélkül.

Nem értem a kegyetlenkirályt. Ott volt a rendezvényem, akkor miért nem írj az általa kóstolt borokról. Szivesebben olvasnánk mint a "morgolódását".
Annak idején két posztban is (itt és itt) beszámoltunk az Öreg Király majdnem szűztermésének népmeséket idéző háromféle feldolgozásáról. Az volt a kezdet, ami már akkor is megmutatta, hogy a lélegzetelállító szépségű dűlő kétségtelenül Hegyalja egyik legtöbbre…..
vigbor 2012.02.16 18:30:46
@mistinguett:
Igazságtalan az élet hegyalján!

1737-ben amikor rögzített hegyalját mint zárt borvidéket meghatározták a településeket és a rendelet szerint az ezekhez tartozó hegyoldalakon termett szőlőből készített bort forgalmazhatták tokaji névvel.
Az első bortörvényünk után 1897-ben jelent meg hazánk borvidéki felosztása.

Idézek a Bortörvény (1893. XXIII. Tc) 1898. Fölmívelésügyi m. kir. miniszter 9. számú kiadványából. A Bortörvény Ismertetése.

"Síkon könnyebben, kevesebb költséggel létesíthető szőlő, ennek megmunkálása , trágyázása sokkal olcsóbb és az itt termelt bor nem olyan értékes , mint a hegyi bor, és ezért a borvidékre való beosztás czélja a hegyi borok védelme. Ezért oly borok, melyek a borvidék területén ugyan, de nem hegyen,hanem a síkon fekvő szőlőkben termettek, valamely borvidéki név alatt , vagy borvidéki elnevezéssel csak kerti bor , vagy homoki bor jelzéssel hozhatók forgalomba vagy mérhetők ki."

Uraim! Mi történne kis hazánkban, ha ezt az elvet újra alkalmaznánk?
Arra számítottam, hogy nehéz lesz. De hogy ennyire?! Ha ebből a mintából akarnánk jósolni, sötét jövő elé nézne a magyar bor. Na jó, legyünk megengedőbbek: Villány. Az oportó. Mayer Villányi Portugieser 2011 Mayer Mártonban nagyon bíztam pedig. Régóta nem ittam tőle,…..
Nagyon is ideje volt már, hogy indexre tegyük a bor pozitív – vagy éppen negatív - élettani hatásait feltáró tanulmányokkal foglalkozó híreket (csak még ezt az egyet, búcsúzóul :)). Én elég lelkiismeretesen sajtófigyelek, és túlzás nélkül mondhatom, hogy nem múlik el…..
A kínai kormány áldását adta az első kínai bor-befektetési alap elindítására. A Dinghong („Vörösben”) Befektetési Alap 5 év alatt mintegy 110 millió eurot kíván befektetni főleg bordeaux-i vörös, kisebb részben pedig burgundi borokba, 60%-ban a másodpiacról,…..
vigbor 2011.11.03 19:00:16
@Parci:
A kínaiak jelképesen mondva már Felsőzsolcán vannak. Engem is kerestek már meg.

Úgy tudom, hogy a Hold Újévkor ajándékozás céljából mindent megvesznek. Csak idő kérdése, hogy rákattanjanak a tokajira. Most az idősebb borakat keresték. 20-30-40-stb. éves aszúkat.

Nem rossz befektetés az aszú. Az 1988-as évjaratot a 90-es évek közepén pár száz forintért vásrolhattuk meg, most ezt az évjáaertot 180 euróért árulják. Annyit zárójelben hozzáteszek, hogy jelenleg a magántulajdonban lévő palackok tíltott versenyzők.

Ha a kinaiknak eljut a tudatukig, hogy a tokaji igen jól korosodik, évtizedekig érleléődik,akkor várható nem az idős paalckokat fogják keresni éppen ellenkezőleg a kortársakat. Az értéknövekedés már a tulajdonukban lévő bornál képződjön.

Ne feledjük, hogy nagyon sokan vannak. Minimum 50 millió potenciális vevővel számolhatunk. Innen már csak matematika, hogy miért lesz megfizethetetlne egy honpolgárunk számára a különleges minőségű tokaji bor.
Készültem már egy ideje erre a kóstolóra, de elkapkodni semmiképp nem akartam. Ilyen komoly dupla vertikális sor nem fog egyhamar újra vendégeskedni sokat látott nappalimban. Demeter Zoltán vitathatatlanul Hegyalja egyik vezető egyénisége és legjobb borásza, legnagyobb hatású…..
vigbor 2011.10.31 00:09:40
@szenvedély S.:
Egy fecske nem csinál nyarat, de még tíz sem!
Sokan nagyon jól megélnek a "mocsárban" így nem halad az ügy előre. A legfontosabb lennea termőhely kérdésének rendezése és ezt követhetné a tokaji borfajták. Több mint 200 éve naprenden van az asztali bor minőségből készített tokaji. 1830 körül volt egy javaslat. Tokajhegyaljai borvidék területén vágjanak ki minden síkvidéki valamint szoknyán lévő szőlőt, mivel az innen származó bor jelentősen rontotta a tokaji minőségét.
Szárazbor - főbor - aszú.
A nagy tokaji szárazbor mindíg akkor került előtérbe amikor az aszúknál értékesítési nehezségek adódtak, de tárgyilagosan megállapították, hogy van hazánkban pár olyan borvidék melynek száraz bora jobb mint a hegyaljai.
Ebben a korszakban a főbor mennyiségének a növelését javasolták.

1930-1940 között került forgalomab puttonyszám nélküli Tokaji Aszú. Nem értik külföldön, de lassan már itthon sem a mi puttony számainkat. Az alacsony puttony számú, kétes minőségű aszúk hihetetlen kárt okoznak. Ne legyen 3-4-5 puttonyos aszú. Csak a csúcsminőséget jelentse a Tokaji Aszú megnevezés. A többi menjen a főborba!
Az aszú az nem szociálpolitikai bor!
vigbor 2011.10.31 17:30:30
@szenvedély S.: Elég sokáig tiltották a furmint telepítését hegyalján. Azt állították, hogy gyengébb minőségű lesz tőle az aszzúbor. Ezt az állítást már nem tudjuk kontrolálni. Nem ismerjük az eredeti szőlőket.

1803 - 1804. A borvidék területén lévő szölőlők teljesség nélkül.

Balafánt, Fürmint, Fejér szóló, Gohér, Hárs levelű, Király édes, Gyöngy fehér, Tök szőlő, Purcsin, Rózsás, Petrezselyem szőlő, Jány szőlő, Lelt szőlő, Naranka, Muskatal, Bogár ,Görbe
Polyhos, Gatsály, Erdei, Gersely, Nagy völgyű, Bátai, Ondi szőlő, Borzas furmint, Kőbeli, Boros bial, Piros, Pansotán, Demjén Járdovány, Fehér szőlő, Ketsketsetsü fejér, Kristály, Legyes, Királyi édes, Kökény szőlő, Lyán, Bakator, Aranka, Alag ,Romonya, Alföldi, Gerset
Kübeli, Malozsa Gohér, Fekete purcsin, Leány , Veres Bogár, Vállas Demjén, Lisztes. Kereszturi szőlő, Nagy vögyű, Egri szőlő, Juhfark, Fekete gacsol, Som szőlő, Rongyos Demjén, Fürmony, Gerzset, Boros, Fejér Góhér, Arenka, Török Góhér, Czigány szőlő, Pataki
Fehér Bogár, Csáji, Zöld szőlő.

A nagy fehér bor kérdése ekkor került először napirende. 1800 - től 200 éve keressük hegyalján és még nem találtuk meg, pedig a filoxéráig mint látható igen nagy volt a választék.

Én nem azt írtam le, hogy ki kell nyírni a 3-4 puttonyos aszúkat. Így nem igaz.
Az erdeti Tokaji Aszú képlete:
"4 puttony egy egész hordót üssön", tehát a 4 puttonynak megfelelő mennyiságű aszúszem egyegyezzen meg az ásztató bor mennyiségével. Ez alatti puttony számú borokat nem nevezték aszúnak. Ha megnézzük a ma érvényes előírások szerint az aszúszem és az ásztatóbor aránya hol egyezik meg, akkor ezt az 5 puttonynál találjuk.
(5x20=100 liter). Tehát a mai 3-4 puttonyos aszúinkat, ha felvállanánk a múltunkat nem nevezhetnénk aszúnak. Gyakran elfelejtkezünk arról is vagy nem tudjuk, hogy az erdeti tokaji aszúnkat 200 év alatt közel 2 puttonynak megfelelő minőséggel lerontottuk.
vigbor 2011.11.01 12:51:13
@demisec:
Több száz éve problémát okoz hegyalján a puttony szám és az ehhez kapcsolódó minőség. 1936 óta a legfőbb aszúnk az a 6 puttonyos. (Az aszúeszenciát a kommunista időszakban találták ki, de már megszünt mint borkategória.)

Ezt a legfőbb 6 puttonyos miért nem nevezzük A TOKAJI ASZÚ-nak határozott névelővel, utalva arra, hogy a többi aszú az egy csökkentett nimőséget tartalmaz. 3-4-5 puttony.
Itt a csökkentett minőség az érdekes és ezt valahogy a palackon fel kellene tüntetni. A tokajker kiszállít az USA-ba nagy mennyiségben 3 puttonyos aszút. Akik ezt megvásárolják azok legnagyobb része azt hiszi, hogy ez a Tokaji Aszú, pedig az igazi Tokaji Aszúnak egy igen jelentzősen lecsökkentett minőségét vásárolják meg. Ha ezt nem tudatosítjuk akkor kárt okoz. Ez a véleményem és ezért lenne fontos a csúcs minőséget puttony szám nélkül forgalmazni.
A TOKAJI ASZÚ, de visszatérhetnénk az erdetire is. A Tokaji Asszúbor.
A palack mérgezi a légkört, fokozza a globális felmelegedést, foltot ejt a lelkiismereten. Gondolkodj globálisan, igyál helyben, ezzel is a bolygónkat véded! Andrew Jefford jó angol módjára ugyan nem von le ennyire radikális következtetéseket, de abból, amit mond könnyen…..
Állok a forró víz alatt, lassan enged ki a testem. Nem is vettem észre, hogy milyen hideg volt a pincében, vagyis sokkal inkább azt, hogy mennyi időt töltöttünk odalent. Bámulom a csempét és próbálom elrendezni a kavargó gondolatokat. Színjózan vagyok. Utálom, ha irányítani…..
vigbor 2011.10.17 16:45:53
@muskotály küvé: Nem idő kerekét szeretném visszafordítani, ez tévedés.

Nem merjük leírni, hogy kb 200 évig a mi Tokaji Aszúnk az desszert, likörbor volt.
Ilyen stílusú aszúk, mint muzeális palackok az egész világon megtalálhatók. A magyar állam tulajdonában és magántulajdonban úgy becsülöm , hogy legalább 300.000 palack bor lehet. Ezeket a borokat a készítőjük eleve az utókornak szánta. Aki kóstolt már egy 50-60 éves aszút az tudja, hogy ezt miért állítom. Nem tartom normálisnak, hogy van egy felbecsülhetetlen értékű készlete az államnak és a másik oldalon pedig tíltja ezeknek a stílusú aszúknak a mai elkészítését és forgalmazását. Minden jogszabály arról szól, hogy kiírtsuk ezt az évszázados technológiát. A franciák 1857-ben leírták, hogy nincs többé Tokaji Aszú. Akkor ez nem volt igaz, de az ma valóság,az elmult 15 évben nem készült olyan aszú hegyalján melyet 50-100 év múlva még kóstolgathatnak. A szulfidos stílus nem erről szól.

Az tévedés, hogy én az avinált aszúkat sírom vissza. Így megfogalmazva nem igaz. Miért nem forgalmazhatjuk az 1700-as évek stílusában készült aszúkat? Akkor ez világhírű volt. Ma erre a borra vagyunk olyan büszkék. Ez a stílusú aszú is a mienk, hasonlóan az avinálthoz.
A történelmünkhöz hozzá tartozik a Rákóczy féle aszú, a Ferenc József féle aszú és a Horty féle aszú is. Lehet, hogy jobb, helyesebben más a "francia" mintára készített aszú, de ezt nem mi találtuk ki.
Érdekes módom , mégis csak ezt lehet palackozni és ezzel nem értek egyet.
vigbor 2011.10.18 19:47:19
@kukko:
Szerintem büszkék lehetünk a történelmi tokajinkra. A világ első zárt borvidéke Hegyalja. A második 1756-tól Portó. Mi tiltjuk az őseink aszúinak a elkészítését, pontosabban fogalmazva a forgalmazását, míg a portugálok ma is készítik! Legalább egyszer, próbálja már valaki elmagyarázni ennek az indokait.

Lényegében 1997-ig 3 jól elkölüníthető stílusú aszút készítettünk. Ezek a mi boraink és az adott korszakban büszkék voltak rá a készítőik, a borászok.
Külföldön ma is keresik az 1945 előtti palackokat.
Kérdezem, kinek van erkölcsi felhatalmazása arra, hogy az őseink stilusában készült aszúkat megtagadja?
Ez nem bor és nem a technikai fejlődés kérdése, ez annál sokkal több!

Az nem vita tárgya, hogy ma olyan aszút készítünk melyet a történelmünk során még sohasem. Ha ennek a minősége olyan jó, akkor miért zavarja a "konkurencia"?

Az 1800-as évek elejétől folyamatosan, kisebb megszakításokkal romlik az aszúink minősége. Próbálták védeni, részben ennek tulajdonítható, hogy 1945 előtt palackozási engedélyt a Földmívelésügyi Minisztertől kellett kérni. Ebben a korszakban jelent meg a puttonyszám nélküli tokaji. Már az ősök is rájöttek arra, hogy "diploma" nélkül értelmezhetetlen a sok puttonyszám, ráadásul 100 év alatt közel két puttonynak megfelelő minőséget rontottunk az aszúnkon, így a mai 3-4 puttonyos aszút nem nevezhetnénk aszúnak.

Beszélgetünk meg vitatkozunk a stílusokról közben Tokaji Aszú névvel hihetelen mennyiségben kerül aszú jellegű bor a polcokra. A történelmi tokajink meg palackba sem kerülhet. Érdekes egy ügy!

A franciák szépen felépítették a sauternesi imázsát. Ez nem jobb , szerintem gyengébb minőségű mint a mi aszúnk.

Nem kell 100 évet várni rá hogy összehasonlíthassuk az új stilusú aszúkat. Jövőre lesz 20 éves az első "igaz aszú" így lesz lehetőségünk összekóstolni a borokat.
vigbor 2011.10.23 22:40:17
@hegyaljai:
" És az aszús fürtöt miért teszed ide fel, holott mindenki tudja, hogy sajnos ilyen fürt 2011-ben nincs a határban? "

www.boraszportal.hu/hirszuret/20111020/megis-lesz-aszutermes-tokajban.

A szüret befejeződött. A képen létható és begyűjtött aszúszemnek 70 fölött van a cukra!!!
A századik show-hoz érkezett nemrégiben a kaliforniai Wine Exchange kereskedés Hot Legs néven futó sorozata. Ne csodálkozzunk, ha még nem hallottuk erről a videoblogról, nem éppen közismert, bár ezt éppenséggel bármely hasonló csatornáról kijelenthetjük, az időközben…..
vigbor 2011.10.11 23:57:01
@Belcsuj:
Kényszerből van a bor kategóriában. Egy 502 g/liter 2 %vol alkoholtartalmú méz sűrűségű italt nem nagyon nevezhetünk bornak.
Nem tudjuk hová besorolni ezért kellett külön nevesíteni. Abban igazad van, hogy mindíg a bortörvényekben szerepel.
vigbor 2011.10.12 00:35:42
@európai:
Valószínű, hogy jól emlekszel. Ennél csak a Royal 1999-es eszenciája volt jobb. Megnéztem ennek az alkoholja 2,9% a cukra 600 és a savja 18 g/l. Mai érvényes előírások alapján az alkohol max.8% lehet. Felmerül a kérdés. Hogyan lehet egy eszencia 8 százalékos?
vigbor 2011.10.18 19:50:45
@_fű a szénakazalban:
A törvény nem tudása nem mentesít a "bűntől".
A múlt heti Tokajjal kapcsolatos értekezés arra a nem egészen triviális kérdésre kereste a választ, hogy mit is várhatunk el a muzeális boroktól, kimondatlanul is feltételezve, hogy egyáltalán szerencsénk adódik ilyen tételeket kóstolni. Ez akár bekövetkezik, akár nem,…..
vigbor 2011.08.16 21:37:19
@BZoltan: Ebben a stílusban készült borok nagyon jók. Hogy miért azt ne kérdezd! Valahogy fantasztikus összhangban van az alapbor a botrytis jelleg és az alkohol. Ez az ismeretlen ízvilág egy vásárlási kényszert okoz a kóstolójánál. Gyakorlatilag akinek volt lehetősége a máslást megkóstolni az haza is vitte volna. Teljesen mindegy, újzélandi, angol, holland vagy svéd az illető.Ők egyszerűen nem értik, hogy miért nem vehetik meg. De ezt én sem.
vigbor 2011.08.17 18:46:46
@E.G.O.: Ez egy boros oldal és a felek kerülik a politikát.
vigbor 2011.08.18 01:58:58
@Szomjas Gödény: Van egy másik nagyon érdekes aszúkészítési illetve érlelési de lehet úgy is fogalmazni, hogy tárolási eljárás. Nem tudom, hogy pontosan melyik fogalom illik rá. Ennek a lényege, hogy szintén szulfid mentes és jelentős mennyiségű aszúszem van a hordóban. Én nem értek hozzá, de valahogy ez az aszúszem mennyiség évtizedekig stabilan tartja a bort. Egy nagyon érdekes téma. Kóstoltam a borokból. Egy palack 1959-es évjáratú nekem is meg van. Hasonló technológiával készült.
A tokaji borok mind a mai napig gyakori vendégei a Sotheby’s aukciósháznak, de szisztematikus kóstolásairól nem rendelkezünk adatokkal. 1998-ban a tokaji aszúval összevethető francia Cháteau d’ Yquem 125 évjáratának összekóstolására került sor. A híres német…..
vigbor 2011.08.04 18:58:55
Kóstoltak a hölgyek vagy az urak 7 puttonyos Tokaji Aszút.

Gondolom, hogy nem, mivel nem vettek részt egy Svájcban tartott aszúkostolón.

www.tastings.ch/content/en/events/event_details.asp?EventsID=38

Komolyra fordítva a szót, sajnos rendeteg a hamisított Tokaji a világban és itthon is. Ezt több mint 50%-ra becsülöm.

Svájcban a kóstolósor több mint egyharmada gyenge minőségű hamisított palack volt. A palackok már nem láthatók, mivel egyik aszúgyűjtő kollégánk erre felhívta at tulaj figyelmét.
Magyarország nemzeti kincsei között előkelő helyen szerepel a tokaji aszú, és exkluzív boltokban mindig is kapható volt egy-egy palack penésszel borított, fakazettába zárt aszús üveg. A megújult Tokaj Kereskedőház Zrt. 2011. május 25-én muzeális borbemutatót tartott, amelynek…..
vigbor 2011.08.04 00:17:26
@európai: A palackok nem erről a hegynek felfelé irányról mesélnek.
Ha ismered a multat, beszéhetsz a jelenről és megtervezheted a jövőt.
vigbor 2011.08.04 00:28:33
@európai: Nem lennénk sem előrébb és sem hátrább, ha újra megbolygatnánk ezt a témát. Ez egy 200 éves történetben csak pár év. Nincs jelentősége a mai aszúknál.
vigbor 2011.08.04 18:39:18
@Octopus: A lényegre tapintottál.
Nagyszabású sajtóeseményen jártam, rengeteg újságíró és több kamera társaságában, a Liszt Ferencről elnevezett budapesti repülőtéren. Megmutatták az új terminált és a Heinemann óriás duty free shopját, amelynek egészen tisztességes a bor-, azon belül a tokajiválasztéka.…..
vigbor 2011.06.16 21:24:45
@Parci: Megjöttek a borok. Az időpontot egyestessük.
vigbor 2011.06.29 17:23:17
@Parci: Mi azért is vagyunk, hogy a vendégeink jól érezzék magukat, de itt nem erről volt szó.

"Ismerd meg a multad, becsüld meg a jelent és határozd meg a jövőt."

Mi az adottságainknak megfelelően a multat hangsúlyozzuk, ezért tudunk lehetőséget adni egy kihaló félben lévő borkészítési eljárás ízvilágának a megismeréséhez. Elég furcsa érzés 100 évet visszaugrani a borkultúrában. Itt nincs viszonyítási alap és csak az érzékszerveink döntenek. Ezért érdekes ez a kóstoló.

Örültem, hogy eljöttetek.
Az MTI által kiadott közlemény szerint a tavaly decemberben fölállt és eredetileg 13 fős Bormarketing Bizottság létszáma 7 főre apadt azt követően, hogy Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter négy tagot menesztett, köztük Geönczeöl Attila elnököt. Szepsy István még…..
vigbor 2011.04.07 18:05:39
@Sárfehér:
A Magyar Borkönyv előírásai
(borászati termékek jelölése és kiszerelése).
Ennyit a kiszerelésrő.
A Művelt Alkoholista Édes horror 2007.02.01 18:56:00
Miből gondolom, hogy még nem ért véget a borrendszerváltás? Talán abból, hogy vannak pincék, amelyek stabilan, évek óta palackoznak az átkosban kicsiszolt stílusú borokat. Közéjük tartozik a mádi Monyók família is, amelynek tagjai 1972-ben lökték a család szekerét a…..
vigbor 2007.02.02 01:19:38