Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sanz

1 bejegyzést írt és 471 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az ATV Reggeli Start című műsorában járt bent Ambrus Viszkisrabló Attila, az Ázsia Express című tévéműsor és a Viszkis című film szereplője, utóbbi alanya is ugye, és ha már ott volt, villant kettőt a tekintete Tvrtko irányába, amikor a műsorvezető elkezdte azt a tök jogos aspektusát boncolgatni a…..
Sanz 2017.11.21 23:54:51
@Csákk Norrisz: Azért "sztárolják", mert az 1%-ba esett. Most gondolj bele, hogy mennyire könnyen megeshetett volna, hogy simán lezüllik és soha nem emelkedik ki és lesz normális. Az ilyen pálfordulásos sztorikat szeretik az emberek, segít nekik abban, hogy maguk is többé váljanak. Ha ehhez egy bankrabló sztorija kell, akkor ez kell... ennyi.
Mióta a Viszlát, kétharmad! elindult, és előálltunk a választók összefogását célzó javaslatunkkal (vagyis arra buzdítunk minden nem kormánypárti választót, hogy listán adja a voksát a neki legszimpatikusabb pártra, egyéniben viszont szavazzon az esélyesebb ellenzéki jelöltre), két kérdést szoktunk…..
Sanz 2017.11.15 17:30:28
@api99: A Jobbik nem minden esetben az esélyesebb párt, de abban igazad van, hogy elég sok egyéni körzetben (nagyjából az ország közel felében) a Jobbik a második erő.
Viszont a nagyvárosokban, Budapesten, és pár még korábbi MSZP-s kerületben a baloldali szavazók egyelőre többen vannak (csak nagyon széttagoltak).
Szóval ezért fontos, hogy körzetenként más és más stratégia szerint kell az embereknek szavaznia (igaz, ezt leegyszerűsíthetjük úgy, hogy városban baloldal, vidéken Jobbik).

Az pedig, hogy a Fidesz 50% alá kerül, az nagyon is jó, mert kompromisszumra fog kényszerülni. Illetve ha csak egy-egy képviselőjük belátja, hogy nem akar tovább asszisztálni a maffiakormányzáshoz, máris kialakulhat annak az esélye, hogy tényleg igazi rendszerváltás legyen.
Megszületik a masszázsprojekt   - Hallod - kiabáltam át a másik szobába lakótársamhoz -, ma van három és fél éve, hogy egy nő utoljára megérintette a meztelen testem, leszámítva azt a japán masszőrlányt Tokióban. - Gratulálok - jött a válasz. - Arra gondoltam - folytattam -, hogy lassan újra…..
Amikor az Egyesült Királyság polgárai úgy döntöttek, kipróbálják, milyen szuper lesz az élet az Európai Unión kívül, nem csak a saját sorsukról döntöttek, hanem kissé átrendezték a határátkelők célállomásait is. A szigetország rengeteg külföldre vágyó munkavállalót szívott fel, az ő (és a már ott…..
Sanz 2017.07.27 14:03:50
@diggerdriver: Hamarosan, ma van 1 éve, hogy hazajöttem, úgyhogy időszerű lesz írni róla. :-)

@Wilhelmus80: Köszönöm, akkor ott legalább a magánszemélyek közti lakáskiadás működik (egész tűrhető módon).
A mai poszt szerzőjét (mint oly sok sorstársát) a devizahitel sodorta abba a helyzetbe, hogy úgy érezte, külföldön tudja csak helyrehozni az életét. Ő magát „Balek Bélának” nevezi, és az alábbi posztban kifejtettekkel indokolja, miért nem tér haza. (Őszintén bevallom, nem vagyok gazdasági szakember,…..
Határátkelő Teljes elszakadás 2017.01.18 06:47:00
Hosszú hónapok találgatásának vetett véget a brit miniszterelnök kedden, amikor végre kiállt, és elmondta, milyennek látja az Egyesült Királyság jövőjét a következő években, miként kívánja kormánya levezényelni a távozást az Európai Unióból. És persze ami minket a…..
Határátkelő A hazatérés sokkja 2016.10.28 06:44:00
Elmenni sem könnyű, de visszatérni sokkal nehezebb lehet. Még akkor is, ha az ember soha nem gondolta úgy, hogy véglegesen megy el, mindig számolt azzal, hogy egy napon majd visszatér, amikor mindez tényleg megtörténik, az egy komoly sokk. A hazatérés sokkja. Ha te is hazatértél,…..
Ha a fiatalok elmennek, akkor előbb vagy utóbb nem marad majd, aki dolgozzon és előre vigye az országot – körülbelül így tudnám összefoglalni Ádám írásának számomra egyik legfontosabb gondolatát. A poszt a Magyarország 2.0 pályázatra érkezett. (Az eddig megjelent írásokat…..
Sanz 2016.07.19 16:56:10
@enta selecta: Legközelebb hosszabbat írok, ígérem. :-)
Csak nem akartam elveszni a részletekben, ezért is csak a felszínt érintettem egy-egy gondolatnál.
Sanz 2016.07.19 20:13:05
@verkagrafomanka: Érdekes, hogy neked ez volt a tapasztalatod a nyelvszakkal; nekem nagyon jó tanáraim voltak és rengeteg apró készséget adtak (illetve az egyikük a leendő első munkahelyem irányába is tolt), úgyhogy én nem panaszkodom egyáltalán.
Egyébként nem azzal van a baj, hogy az Y generáció tagjai túl egoisták, azzal van a baj, hogy nem látják az összefüggéseket. Ilyen például az, hogy ha X állást akarok megkapni, akkor Y, Z készségekre van szükségem. Nem, ők csak az állást látják, az odavezető utat nem. És ez okozza a csalódásokat.
Noha a mai poszt elég sok adatot tartalmaz majd (igen, tudom, statisztika…), ugyanakkor szerintem ezek nagyon érdekes dolgokra világítanak rá. Egyebek mellett arra is, hogyan működik, és milyen hatással van a hétköznapokra és a gondolkodásra a propaganda, micsoda tévképzeteket tud bizonyossággá…..
Sanz 2016.07.09 12:05:12
@adg: Ez így van, az emberek nagyon rosszul gondolkodnak arányokban. Jó példa erre az, amikor amerikaiakat kérdeztek arról, hogy hány % az esélye, hogy terrortámadásban halnak meg, és ilyen 5-10%-okat mondtak, ami szerintük csekély esély, de valójában nagyon sok (hiszen a valós esély valahol 0,0001% körül van, tehát egy az egymillióhoz). Ezért az ilyen becsléseket nem is kellene túl komolyan venni.
Más kérdés, hogy pont emiatt - mert nem értik az arányokat az emberek - sokan könnyen megvezethetőek...
A külföldre költözés kihívásai mellett talán kevesebb szó esik azokról a nehézségekről, amit a folyamat fordítottja, azaz a hazaköltözés jelent. Pedig nem is olyan egyszerű ez a kérdés, hiszen esetleg több, külföldön töltött év után érhetik az embert meglepetések.…..
Ma egy négy éves történet akkor elejtett fonalát vesszük fel, Anikó akkor írta meg levelét, amiben tulajdonképpen tanácsot kért tőletek, menjen-e vagy maradjon. A döntés sokára született meg, de most nekivágott a régen vágyott Angliának. Mielőtt azonban megnéznénk, hol tart…..
Ha egyszer egy üzlet beindul… Hosszú évek után úgy egy hónappal ezelőtt jelentkezett új poszttal Svájcból Attila, aki hála istennek most megint írt, méghozzá egy egyszerre vicces és elgondolkodtató kalauzt, és bár bevezetőjében azt írja, hogy e 15 pont főleg a multis…..
Miközben fél Európa vigyázó szemét a britek Európai Uniós tagságról szóló, júniusban esedékes népszavazására veti, több országban is elkezdtek mocorogni a referendumot kívánók. Ami persze nem jelenti egyben azt is, hogy a kilépéspártiak lennének többségben, de azt igen,…..
Sanz 2016.03.16 10:52:32
@Kövérmadár [swe]: Az egész Brexit kérdés pontosan a kiszámíthatatlanság miatt ijesztő. Az nagyon esélyes, hogy eleinte semmilyen korlátozás nem fogja sújtani azokat, akik már itt élnek egy ideje és dolgoznak, viszont kérdés, hogy hosszabb távon kreálnak-e adminisztratív terheket az EU-s munkavállalók felé.

Szerintem most még az angolok bennmaradnak (szoros lesz, de egyelőre a gazdasági érvek elég erősek a maradás mellett és azért az embereket a pénztárcájukkal lehet ijesztgetni), viszont hosszabb távon az EU sorsa veszélyben van egészen addig, amíg nem lép egy következő szintű integrációba (Európai Egyesült Államok). Ha ez megtörténik, akkor ezek az államok prosperálni fognak, a többiek pedig kockázatos helyzetbe kerülnek (leszakadhatnak). Ilyen leszakadó ország lesz Magyarország is... sajnos.
Ha már legutóbb Portugáliában jártunk, arra gondoltam, hogy akkor maradjunk is az Ibériai-félszigeten, és intézzünk ügyeket sok magyar kedvelt nyári úticélján, Spanyolországban. Biztosan akadnak jó páran, akikben egy-egy jól sikerült nyaralás után felmerült, meg kellene…..
Sanz 2016.03.03 11:04:04
@LittleG (uk): Tőkeszegény országok. Azokban az országokban tudják a magasabb fizetést megadni, ahol a gazdaságban van elég tőke ehhez. Meg persze az is fontos, hogy a gazdaság szerkezete olyan legyen, hogy a magas hozzáadott-értékű munkák legyenek többségben. Lásd a skandináv országokat, ahol rengeteg mérnöki, kutatás-fejlesztési és egyéb cég van. Spanyolország inkább a turizmusra és az olcsóbb szolgáltatásokra van berendezkedve, plusz annyi működő tőke sincs (egy főre elosztva), mint mondjuk Franciaországban.
De egyébként az EU-nak pont ezt a gazdasági szakadékot kellene megoldania az EU-s forrásokkal... csak hát sajnos nem azt teszi.
Sanz 2016.03.03 17:02:31
@LittleG (uk): Adam Smith (ango filozófus) írta még a 18. században, hogy az angol éghajlat a legmegfelelőbb a termeléshez, mert "itt nem lustulnak el az emberek, szemben a déli országokkal". De szerintem inkább a protestáns etikában, a történelem alakulásában, és a tőkeerős/tőkeszegény és tudásalapú társadalmak hármasában kell keresni, hogy mitől lesz egy ország sikeres.
Van, aki bevallja, van, aki nem, de mindenki volt már magányos. Pláne előfordul ez akkor, amikor az ember egyedül kénytelen belevágni a határátkelésbe, vagy éppen otthon, Magyarországon várja a külföldön dolgozó másik felét. Szóval van az úgy, hogy az ember egyedül van,…..
Sanz 2016.02.17 12:07:20
@Evain: Huh, hát hogy megvan a véleményem Csernus "terápiájáról". Köszönöm, hogy ilyen jókat kívánsz nekem (amúgy nem értem, hogy miért kell személyeskedni, amikor én nem személyeskedtem).

Azért indoklom meg, hogy miért nem tudok kilépni, mert úgy érzem, hogy olyan tanácsokat kapok, amelyek a képességeimet meghaladják és/vagy irrelevánsak számomra. Woody Allent idézve: "nem lennék annak a klubnak tagja, ami felvesz tagjai közé". Ugyanez vonatkozik a párkapcsolati / kapcsolatépítési problémámra: "nem járnék magammal / nem lennék magam legjobb barátja, mert tudom, milyen vagyok".
Sanz 2016.02.17 15:18:03
@London2009: Szerintem kivándorlásnál az a legfontosabb, hogy készülj fel ilyen helyzetekre, mint a magány ténye. Én például pontosan ezért nem jöttem ki egyedül, mert tudtam, hogy nem fogok jól boldogulni a magánnyal. Aztán megszoktam, és most már tudok vele együtt élni. Tudok, csak nem jó.
Azoknak az embereknek tényleg könnyebb az egyedül kivándorlás, akik vagy könnyen barátkoznak, vagy nem várnak el olyan minőségi kapcsolatokat (most hívhatjuk ezt high maintenance kapcsolatnak is) mint pl. én.
Szóval jól tetted, hogy erre felkészültél lélekben.
Sanz 2016.02.17 15:48:36
@mojyo: Jaj, de jó, ez pont nekem való anime. A Valentin-napi hétvégén csomó lehúzó filmet néztem (pl. a Svájcban prostitúcióra kényszerített emberekről), azok után ez tiszta felüdülés lesz. :-)
Az álláskeresés során látott munkáltatói törvénysértések a diszkrimináló álláshirdetésekkel kezdődnek, és ha esetleg mégis odajutsz, hogy konkrét, szerződéses állásajánlatot kapsz, még mindig érhetnek meglepetések. Ezek azok az alkuk, amiket úgy tálalnak, hogy megoldjuk okosba’, de valójában ezekkel…..
Sanz 2016.02.16 14:04:58
@S@jobangel: És ha kifizetik a próbanapot? Nekem most ilyen javaslatot mondtak interjún, hogy menjek be 2 próbanapra, ami természetesen ki lesz fizetve. Végül nemet mondtam, de más okból.
Sanz 2016.02.16 14:08:55
@jobangel: Gondolom úgy, hogy előtte aláírok egy megbízási szerződést, ami tartalmazza a két napi munkabért (vagy van valamilyen alkalmi foglalkoztatást elősegítő foglalkoztatási forma)?
Igazán sajátos a mai poszt, hiszen Digger az angliai létnek elsősorban az őt leginkább zavaró elemeit emelte ki. Szó lesz hát (tömeg)közlekedésről, parkolásról, vásárlásról, és a legendás brit munkabiztonsági előírásokról (tessék megguglizni azt, hogy health & safety…..
Határátkelő Adtak is, meg nem is 2016.02.03 06:41:00
Úgy tűnik, körvonalazódik valamilyen kompromisszum Nagy-Britannia és az Európai Unió között a szigetországba külföldről érkező határátkelőknek járó ellátások kapcsán. Hogy pontosan miről is van szó, és mindez mit is jelenthet az országban élő (vagy oda tartó) magyarok…..
Sanz 2016.02.03 17:05:47
@Mirjam2: Így van, a nyugat-európai társadalmi szolidaritás hosszú távon előnyösebb, mint a "mindenki boldoguljon, ahogy tud, az állam ne segítsen" álláspont. Ezért gondolom azt, hogy a skandináv modell több társadalomban is járható út lenne, mert alapvetően a társadalmi kohézió megőrzése fontosabb mint az, hogy sok milliomos éljen egy országban.
Sanz 2016.02.03 23:28:05
@M. Péter: Köszönöm, hogy a pontos számokat idézted a 2004-es várt és valós kelet-európai bevándorlásról. És igen, pont az angol alsóközéposztály (és munkásosztály) az, aki megszívta a munkaerőpiacon (immár duplán) a bevándorlással.
De hát na, van erre is megoldás, ha kilépnek az angolok az EU-ból, akkor biztos lelassul a bevándorlás... meg az angol gazdaság is.
Nem tudom, van-e olyan gyerek (legalábbis a fiúk között), aki ne szeretne legalább egy rövid ideig vasutas lenni. Aztán persze ahogy telnek az évek, általában más irányba fordul az érdeklődés – kivéve, akinél nem. Így van ezzel Franky is, aki a szállodai irodai munkát cserélte…..
Hosszabb szünet után ma folytatódik az a sorozat, melyben megpróbálunk segíteni azoknak, akik egy-egy adott országba fontolgatják a határátkelést. A sorozatnak ez immár a nyolcadik része, a korábbiakat itt érhetitek el. (A dőlt betűs szövegrészek Marci korábbi, dániai…..
Úgy tűnik, a magyarok külföldre költözési kedve lassan beáll egy állandó szintre, legalábbis a Tárki legújabb kutatása azt bizonyítja, hogy a lakosság 15 százaléka (azaz durván minden hetedik ember) foglalkozik a (hosszabb-rövidebb) határátkelés gondolatával. Ami viszont…..
Sanz 2016.01.16 16:37:50
@mojyo: A kivándorlók nagyrészt leképezik a magyar társadalmat, leszámítva a nagyon lecsúszott (és alacsonyabban iskolázott) rétegét. Tehát ugyanúgy tele lesz Jobbikossal a 30 év alatti korosztály a UK-ben is, mint Magyarországon. Csak akkor nem a cigányság ellen fog irányulni a rasszizmusuk, hanem a "pakik, fekák"-kal szemben. Ez ilyen, sajnos, azzal, hogy valaki országot vált, nem hagyja otthon az addig kiépített személyiségét.
Ha még nem találkoztál személyesen ilyen magyarokkal külföldön, akikről az előző mondatban írtam, akkor örülj neki, mert tényleg elég nyomasztó és lehangoló élmény.