Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Papp Éva Mária

2482 bejegyzést írt és 32 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A felépüléshez egy párkapcsolatban mindkét félnek változnia, változtatnia kell.   Korábbi cikkeimben már írtam a szerhasználat családra (gyerekre, párkapcsolatra) gyakorolt hatásáról, és arról, hogyan lehet az aktív használónak segíteni abban, hogy hagyja abba a kényszeres…..
Amerikai veteránok egy önsegítő csoportja Shakespeare-t idézi meg, hogy feldolgozzák a traumatikus élményeiket. De vajon miként segíthet a dráma a felépülésben?   Stephan Wolfartnak kemény gyermekkora volt. A 60-as évek végén született egy kisvárosban Wisconsin államban. Alkoholista apja…..
Hetvenhat évvel ezelőtt ezen a napon szabadult fel az auschwitz–birkeanaui koncentrációs tábor, ezért január 27-e a holokauszt nemzetközi emléknapja lett. Egyre kevesebben élnek már azok közül, akik személyesen tapasztalták meg és élték túl ezt a földi poklot, de az On the Spot alkotói, Cseke Eszter…..
Ő volt az egyetlen a családban, aki már gyerekként ki mert állni a család elé, és hangot adott az aggodalmának: az édesapja súlyos gondokkal küszködik, beteg. De nem hallgattak rá. Ráadásul az apja is elfordult tőle. Aztán már nem maradt idő rendezni a dolgaikat. Olvasónk, Nóra…..
Nem az egyszeri nagy döntéseink határozzák meg, kik leszünk az életben. Amit napi szinten választunk, azzá leszünk az életünk során. Könyvismertető. . Az élet nagy döntései: továbbtanulás. Munkavállalás. Házasság. Gyerekvállalás. Ezek a döntések határozzák meg az életünket. Hogy kik vagyunk.…..
„Bűz van, vizelet, széklet, gennyedző felfekvések maró elegye, rácsozott ablakok, motyogó, totyogó emberek szörnyű, szakadt és kimoshatatlan foltokkal tarkított kórházi pizsamákban.” Ilyen is a pszichiátria, de az ott dolgozó szociális munkás nemcsak ezt látja, hanem megérti a rendszer…..
Ilyen az, amikor hiába szeretsz a szíved legmélyéből valakit, próbálsz neki segíteni, támogatod… majd rádöbbensz, hogy senkit nem lehet megvédeni saját magától. Még ha ebbe az egész környezete rokkan is bele lelkileg. Veled is megtörténhet – Jobbágy Kata vallomása. – A mi apukánk jó ember.…..
ADDICTUS A megbélyegzés fája 2021.01.02 00:02:00
A cikkben egy egyszerű ábrán ábrázoljuk, hogy miért káros a drogfogyasztók megbélyegzése, és miként kell megszabadulnunk tőle. A drogfogyasztást és a drogfüggőséget rengeteg megbélyegzés és negatív sztereotípia övezi. Például, hogy a drogfüggők erkölcstelenek és hazugok, nem lehet bennük bízni,…..
Aki piás, vagy alkoholista, az egyértelműen férfi. Legalábbis így képzeljük, vagy így tartjuk „emészthetőnek”. A női alkoholizmus akkora tabu, hogy még rágondolva is szekunder szégyent érzünk.   Hozzátartozóként a végletekig titkoljuk és tagadjuk, csak hogy ki ne derüljön, hogy a nagyi iszákos,…..
A Nyírő Gyula Kórház addiktológiai osztályán a járóbeteg és az akut ellátás működik, a csoport- és pszichoterápiás betegeket kellett hazaküldeni az új Covid-részleg felállítása miatt. Azokat a pszichiátriai betegeket, akik elkapták a vírust, egy tavasszal létrehozott, szintén teljesen elkülönített…..
Az RTL Klub egy hete számolt be róla, hogy 80 beteget küldtek haza és az ápolókat is átirányították a koronavírus-betegek kezelésére a Nyírő Gyula Kórház addiktológiai osztályáról, miután azt Covid ellátó részleggé alakították.   Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az intézkedéssel kapcsolatban a…..
A tervek szerint három intézmény összevonásával egy több mint ezer ágyas pszichiátriai, neurológiai és idegsebészeti óriásközpont jönne létre. A szakmát nem vonták be az egyeztetésbe, a pszichiáterek és az addiktológusok tiltakoznak. . A Nyírő Gyula Országos…..
A Xanax, a szorongásoldó benzodiazepin gyógyszercsoportba tartozik - nyugtatóként ismert. A Xanax-ot először a pánikbetegségek kezelésére engedélyezték az 1970-es években. Az évek során hatékony gyógymódként ismerték el a szorongásos rendellenességek, a depresszió és más egészségügyi problémák…..
A mértékletes alkoholfogyasztást és önismeretet népszerűsítő kampányról beszélgetünk a Kék Pont munkatársaival, Dávid Ferenccel és Pelbát Gergellyel a Drogriporter drogpolitikai hír és beszélgetős műsorában a Drogriporter Cafén!      Szerző: Takács István Gábor  - Drogriporter Cafe   Forrás:…..
Vajon mikor válik a szerhasználat problémássá? A probléma gyakran az, ahogyan a prolbémát látjuk. Hiszen az jóval túlmutat a drogon és az egyéni fogyasztón. Milyen szép is lenne, ha meg lehetne húzni objektív kritériumok mentén a határt a problémamentes és a problémás droghasználat között. Ha ennyi…..
Rétvári Bence szerint persze minden rendben az egy hónapja véglegesen bezárt dobai pszichiátriai intézet volt ápoltjaival. Az Emmi államtitkára azt állítja, hogy „ahogyan eddig, úgy ezután is hozzáfér minden beteg a számára szükséges egészségügyi ellátáshoz”.   Gurmai Zita MSZP-s…..
Beszélgetés Varga Dániellel, a Köztes Átmenetek Nonprofit Kft. szakmai vezetőjével, élőben a Drogriporter Cafén.   Elindult a A Drogriporter Café, egy kéthetente Facebookon jelentkező élő online beszélgetős hírműsor, amelyben a drogpolitika legfrissebb híreit mutatjuk be és hazai szakemberekkel…..
Miért olyan nehéz leszokni a tévé előtti nassolásról, a környezetünknek is ártó dohányzásról, vagy miért ragaszkodunk és maradunk benne hosszú hónapokig egy rossz párkapcsolatban? Berögzült, káros szokásainkon változtatni nem egyszerű, de ha van hozzá megfelelő tájékozottság, motiváció és bátorság,…..
Orsolics Zénót, a 18 év szakmai tapasztalattal rendelkező, függőségkezelő szakembert kérdeztük.    – Mit gondol miért alakulnak ki függőségek az emberekben? Ez egy összetett kérdés. Ami összetetté teszi, az maga az ember összetettsége. Hiszen bio pszicho szocio spirituális lények vagyunk.…..
  Avagy miért kell túllépnünk a "ha drogozol, meghalhatsz" üzeneten az ártalomcsökkentésig ahhoz, hogy elkerüljük a drogbaleseteket. Idén májusban egy szörnyű tragédia történt a fővárosban: egy 17 éves fiú kizuhant az ablakon. Az áldozat az öngyilkossága előtt kortársaival születésnapi házibulin…..
Olvasónk, Sniffany tovább folytatja beszámolóját szexről és drogokról - tabuk nélkül. Még le sem érettségiztem, mikor beleestem a BDSM nevezetű fertőbe, valahogy úgy, mint Alíz a nyúl üregébe. Elsőre fétis csodaországnak tűnt, izgalmas lehetőségekkel, teli olyan emberekkel, akik végre értenek, nem…..
A Covid-részleget 48 óra alatt kellett létrehoznia az intézménynek. . Hétfő délután kaptunk egy levelet az egyik olvasónktól, aki arról írt, hogy szerdától bezár a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet addiktológiai osztálya, mert a nővéreket átvezénylik a koronavírusos…..
A fővárosi önkormányzat folytatja a szociális ellátásban dolgozók koronavírus elleni szűrését, bővített tesztelési programban védi az idősellátásban és a hajléktalanellátásban dolgozókat, ezáltal pedig az ellátottak egészségét is - közölte a Főpolgármesteri Hivatal   A nap folyamán megérkezett a…..
 A 2020 májusában elindult HepaGo program célja, hogy az utcán élő drogfogyasztóknak és szexmunkásoknak segítsen. Többek között abban, hogy bejussanak hepatitis C kezelésbe.  A programot az alábbi videóban mutatjuk be:   (Itt megtekinthető a film 4 perces, rövidebb változata is. A magyar felirat…..