Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nick grabowski

41 bejegyzést írt és 110 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nyaralás van és ilyenkor több idő jut könyvekre, amiket pusztán szórakozás célból veszek kézbe. Visszatérően habzsolom például az MI5 brit titkosszolgálat történetével kapcsolatos irodalmakat, különböző nyelveken mintegy másfél folyóméter van ebből a témából odahaza a könyvespolcokon. A szolgálatról…..
nick grabowski 2019.08.06 19:49:21
@Zig Zag: @backbencher:

Évekkel korábban az MI6-ről is megjelent egy "rövidke", kb 700 oldalas olvasmány egy brit történész, Keith Jeffery tollából. Az úriembernek megengedték, hogy végignyálazza az archívumot, aztán meg átnézték, amit írt.. :)

Ezzel együtt is több, mint érdekesek azok, amiket megemlít, nem elhallgatva az amatőr hibákat/bakikat/ostobaságokat is.. ("Ízelítő" az utóbbiból: a britek az 1920-as években nemhogy kitüntették azokat a belga/holland állampolgárokat, akik az I. vh. alatt nekik segítettek, hanem a sajtó le is hozta a nevüket..)

www.amazon.com/Mi6-History-Intelligence-Service-1909-1949/dp/1408810050
nick grabowski 2019.08.07 04:26:08
@Kullancs1983: Értem, amit írsz, de én inkább azt tartanám logikusnak, hogy titkolom azoknak a kilétét, akik nekem, mint idegen államnak segítettek, mert bármi történhet (adódhat úgy, hogy mások lesznek a szövetségeseim pl.), és nem növelem meg annak az esélyét, hogy ezeknek a személyeknek (szándékolatlanul is, de rosszat okozzak, és/vagy) más kárt okozzon.
nick grabowski 2019.08.11 01:24:15
@Kullancs1983: köszönöm a linket!
Az elmúlt napok nyugati (és részben magyar) sajtójának azon cikkeit olvasgatva, amelyek az orosz katonai hírszerzés (lánykori nevén GRU, ma már csak GU) embereinek nyugat-európai kalandjait taglalják, az ember csak kapkodja a fejét és nem tudja, mit higgyen. Ebben a posztban röviden összefoglalom az…..
nick grabowski 2018.10.07 01:16:44
@Kovacs Nocraft Jozsefne: arra az amerikai hadseregre gondolsz, amely nagyobbik része párezer kilométerrel arrébb szokott tartózkodni, mint a Baltikum?

@2%: most úgy tűnik, Trump politikai sikeressége elsősorban annak lesz a függvénye, hogy mennyire tudja felpörgetni az ország külkereskedelmét; neki elsősorban nem a 2% fáj, hanem az, hogy a NATO-tagok *nem vesznek* amerikai fegyvert/nem *amerikai* fegyvert vesznek. Annak meg, hogy a németeknek nem áll szándékában a 2%-os küszöb betartása, a német GDP nagysága miatt én inkább, innen káeurópából, inkább valahol örülök..
A németek a varsói felkelést magyar katonákkal akarták leveretni. A II. tartalékos hadtest kis híján megfordította Magyarország sorsát. Tettükről most látványos film készült. SS-tiszt vitája a magyar katonákkal. (Fotó: Magyar korridor - Varsó 1944 című film)..
nick grabowski 2016.03.20 02:14:44
@wasserkopf: miért?
Ismét lehetőséget adunk vendégoldal rovatunkban, ezúttal egy régi olvasónk kért megjelenést a lengyel menekültek magyarországi viszonyainak feltérképezésére, az apropó a mai évforduló, a szovjet csapatok 1939. szeptember 17-ei támadása. Ki volt idősebb Antall József (bal…..
nick grabowski 2014.09.18 14:35:09
@Fredddy: úgy tudom, a háború után az akkori lengyel kormány hivatalosan is Budapesthez fordult, hogy vagy adják vissza nekik a Magyarországra került hadieszközöket, vagy fizessék ki. A magyar válasz annyi volt, hogy ez esetben szívesen kiszámlázzák a lengyel katonák után felmerülő összes költséget Varsónak -- ezek után a lengyelek jegelték a témát..
Na itt vagyok nem tűntem el. Hol is kezdjem? A kezdeti tiszavirág életű nehézségek után felgyorsultak az események. Jelentem a  hűtő megnevelve, ennek eredményeképpen (és persze a finom balkáni kajáknak is – burek, cevap stb., és Szeged, illetve a szülői ház közelségének…..
Egy szép augusztus végi napon bepakoltam kiskocsimba és ismét útra keltem. Bár csak kevés cuccot terveztem magammal vinni, ennek ellenére az autó a plafonig tele volt, igaz még a bringámat is sikerült bepréselnem (el kell ismernem, hogy lusta voltam összeállítani a kerékpártartót,…..
Izgalmas ősznek nézhetünk elébe, ha már a szórakoztató elektronika fogyasztási templomaiban is megjelentek az abszolút vállalható árú és minőségű (értsd "márkás" ;-) olvasók. Igaz, nem a csúcsmodellek, meg a legújabbak, de akkor is. A Kindle WiFi 35, a Nook Simple Touch 40…..
nick grabowski 2012.08.23 19:16:38
@Babette_:
@Dworkyll:

Ma bementem hozzájuk és rákérdeztem, a MM intézi a garanciát. (A teljes képhez hozzátartozik, hogy a dobozon forgalmazóként egy Hungaro Flotta Kft. szerepel -- gondolom, ők azok: www.hungaroflotta.hu/, cím legalábbis stimmel.)

A regisztrálás egyszerűen ment, utána megjöttek a reklámok, de szerintem nem zavaróak. Eladó annyit mondott, hogy bárminemű probléma lépne fel, a vásárlás utáni három napban kérdés nélkül visszaveszik az eszközt. A garancia egyébként egy év.
HGy tíznél több beküldéssel büszkélkedhet, de ez nem vigasztalja őt: Ez felbaszta az agyamat, de rendesen: aki ismeri az Excelt, az tudja, hogy a könyvelők kedvéért induláskor azt csinálja, hogy ha beírsz egy értéket, akkor az Enterrel a következő alatta lévő cellába lép. Na…..
 A Varsói Magyar Kulturális Intézet meghívta a Biszku-filmet és minket is. Jó néhány országban vetítették már a Bűn és büntetlenséget (lengyelül: Zbrodnia bez kary), de Varsóban meglepett minket, hogy a bő háromszáz fős moziterem majdnem teljesen tele volt érdeklődő…..
nick grabowski 2011.10.25 21:39:26
@lelkylola: A film és a történet egyes elemei és az elmúlt 20 év lengyel történelme/múlttal való szembenézése között szerintm elég egyszerű párhuzamokat vonni. Konkrétan a kérdésére azért nem tudok válaszolni, mert erről köztünk nem esett szó, viszont az elejtett mondataikból az derült ki, hogy (szinte) teljes mértékben megértették --- a filmet (ez természetesen a fordítók, feliratozók nagy munkáját is dícséri). A film utáni beszélgetés során az Önök beszélgetőpartnere tett egy-két utalást, mondott egy-két nevet stb., ami szerintem a lengyel közönség nagy részének idegen volt, és erre akkor nem is kaptak magyarázatot (pl. Mansfeld Péter szerintem idegenül csenghetett a lengyel közönségnek; az ő kapcsán szokták mondani, hogy volt a poznańi felkelés során egy hasonló sorsú fiatal lengyel srác, aki szimbolikusan hasonló/ugyanazt a szerepet tölti be, mint Mansfeld nálunk [http://en.wikipedia.org/wiki/Romek_Strza%C5%82kowski])

Mások, akik szintén lengyelként velünk együtt nézték, hasonló véleménnyel voltak: nagyon örültek, hogy ezt a filmet mutatták be (érdeklődtek második vetítés felől --- ha már itt járunk: DVD-n [a felirat miatt kérdezem] meg lehet a filmet szerezni?). Kicsi a merítés, de csak pozitívat hallottam eddig vissza.
Julcsikadaania karácsony 2011.08.26 11:44:00
Nagy az izgalom Dániában: hosszú várakozás után a mai nappal elindul a 2011-es parlamenti választás kampánya. Egy parlamenti választás mindig karácsony egy Pol.Sci. hallgatónak, úgyhogy előre láthatólag én is több időt töltök majd hírolvasással a következő 3 hétben.…..
A tavaly szeptemberi első, majd a novemberi második rész után molnibalage kolléga légi harcászatról szóló cikksorozatának harmadik részét olvashatjátok a mai ajánlatunkban.Szükség van-e az országnak légierőre, Gripen-MiG 29, szóval csupa olyan téma, ami felpiszkálja a…..
nick grabowski 2011.04.07 11:04:15
Cigányokról Roma stratégia 2011.03.29 08:00:00
Készül az európai roma stratégia. Ez jó. A fundamentuma az lesz, hogy a problémák nem etnikailag, hanem társadalmilag meghatározottak. Ez már nem annyira jó. Úgy tűnik, hogy ismét sikerül politikailag korrekt módon mellé lőni a céltáblának. A történelem tele van kényszerű…..
nick grabowski 2011.03.30 11:09:30
@mistinguett: a stratégia elviekben horizontális lesz, az összes tagállamban a mélyszegénységben élőket célozza meg, a megközelítés elsősorban szociális és gazdasági, de kulturális is. A szociális dimenzióban talán a leghangsúlyosabb az oktatási fejezet lesz + a 'social inclusion' (~társadalmi befogadás/befogadottság) témája.
nick grabowski 2011.03.31 07:05:58
@mistinguett: per pillanat én semmi ilyennel nem találkoztam; valószínű, hogy miután az EP elfogadta, a Bizottság malmain lassan átmegy a dolog - és utána érkezhetnek a konkrét projektjavaslatok. Itthon van valamifajta mozgolódás (szerintem pontosan a programok kidolgozása kapcsán), de erről sajnos szintúgy nem tudok semmit.
Pamacs és penge Szülinap 2011.02.20 11:07:00
Pont ma egy éve indult a Pamacs és penge blog. Már az sem lenne rossz eredmény, hogy továbbra is létezik és aktív, de a helyzet ennél azért még sokkal jobb. Egy év alatt született 95 bejegyzés – azaz nagyjából hetente kettő. Kapott kábé 750 kommentet, ez posztonként közel…..
nick grabowski 2011.02.21 11:10:12
Idestova 3 hónapja indítottuk el a KatPol blog Twitter-csatornáját. Mivel a szolgáltatás jellegéből fakadóan nem kapunk róla olyan látogatottsági visszajelzéseket, mint a cikkeinkről, arra kérnénk a tisztelt olvasókat, hogy szakítsanak pár percet néhány kérdés…..
És még mindig CES, pár meghökkentő játékos fejlesztést találtunk még a show-ról szóló hírekben. Mindenekelőtt egy 5000 dolláros kontrollert – igen, az több mint egymillió forint. A Procedure Trainer nevű irányítópultot a Saitek készítette, és az egyik amerikai…..
nick grabowski 2011.01.10 00:20:29
@Cadaver!!:

A Wii-t sem feltétlen játékként használják a Pethő Intézetben. Elképzelhetőnek tartom, hogy a kockákat fejlesztésben ugyanúgy tudják hasznosítani, mint akár a Wii-t.

"I have to one son with Autism.. and one who is suspected of having autism.. both are high functioning. But struggle with language. As did I until I was given a keyboard.
Imagine what could happen if a non-verbal child could have these.. with pictures (all you have to do is shake them to change the picture) I know my youngest would have used this. As they grow the blocks could grow with them. Learning math, and language"

www.ted.com/talks/lang/eng/david_merrill_demos_siftables_the_smart_blocks.html
A Lemilblog olvasói tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy fórumunk betegesen irtózik minden olyan témától, amelynek aktuálpolitikai zöngéi lehetnek, noha (zömében) mi is itt élünk, s hétköznapjainkat ugyanúgy befolyásolják a mindenkori hazai kormány (és Országgyűlés)…..
nick grabowski 2011.01.06 19:23:40
@tucano:
@juditmanó:

Évekkel korábban a sajtófigyelés egy másik (nem a berlini) nagykövetségen a bel- és külpolitikai referens munkája volt, aki "sima" külszolgálattal került ki. Ellentétben az IH-s kollegájával, akit külszolgálata idejére a Külügyminisztérium átvett a saját állományába.
A minap érkezett a hír, hogy Asgabatban kormányközi megállapodást kötött Türkmenisztán, Afganisztán, Pakisztán és India, mégpedig a négy résztvevő nevének kezdőbetűiből képzett elnevezésű, ún. TAPI-földgázvezeték megépítéséről. Három résztvevő állam Gurbanguli…..
nick grabowski 2010.12.16 15:58:27
@CSM: a mostanában épülő lengyel LNG-terminál költsége azt hiszem, 950 millió EUR (ill. ennyire tervezik).

"A Magyar Villamos Művek Zrt.-t (MVM) jelölte ki a magyar kormány az Azerbajdzsán-Grúzia-Románia gázszállító rendszer (AGRI) megvalósítását előkészítő azeri-grúz-román vegyesvállalathoz való csatlakozásra - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az MTI kérdésére csütörtökön."
www.energiainfo.hu/index.php?par=46&option=news&id=22470

Gyanús nekem, hogy ez alapján az AGRI nem több, mint egy (")zsarolóprojekt(") az oroszokkal szemben.
  A magyar EU-elnökség egyik prioritása lesz a Duna Stratégia, azaz belekezdtünk a december 8-án nyilvánosságra hozandó célkitűzések megvalósításába. Pontosabban a célkitűzésekről már tudunk, csak a végleges szöveget mutatják be december 8-án. De mi is az a Duna…..
Általánosságok azok a hivatalos EU-s dokumentumok, melyek a formálódó energiabiztonsági együttműködés alapját képezik, 2006-2009 között keletkeztek (pl. Green Paper on Energy Security - 2006) - ezek egy része lehet, hogy már meghaladott. Néhány dokumentum ezek közül azzal…..
Egyik olvasónk, Jafety nemrég rendelkezésünkre bocsátotta korunk energetikai kihívásaival és az azokhoz fűződő népszerű mítoszokkal foglalkozó értekezését, amit ezúton is köszönünk neki. Előzetes engedélyével ma az első részt közöljük. Napjaink…..
nick grabowski 2010.09.10 16:15:45
@Radio Free Aberrania: szerintem bármi is épülne, az gyakorlatilag az Adrián épülő LNG-terminálokkal is versenyezne (nem beszélve a Déli Áramlatról). A probléma szerintem kettős: valószínűleg a EU nem tudja, mekkora keretre lenne igény a fogyasztási oldalon, a másik oldal meg kivár/visszatartja a kitermelési adatokat meg azt, hogy mennyit is adna bele - ők is a legjobb ajánlatra hajtanak.
nick grabowski 2010.09.11 20:34:00
@Vérnűsző Barom: azzal nem az a gond, hogy a az urántartalmú rétegek töredezettek és emiatt nem gazdaságos a kitermelés?
nick grabowski 2010.09.14 21:44:54
@molnibalage: középiskolás földrajzóra emlékei jutottak eszembe a gazdaságosság és a mecseki uránbánya kapcsán, az meg már jó régen volt. Igazad, igazatok van abban, hogy amennyiben az egyéb energiahordozók ára radikálisan nő, a geológiai viszonyok ellenére is gazdaságossá válhat a kitermelés.

Nabucco: ez a garantált minimális beleadott mennyiség vagy az, amit el is tudnak adni?
Vagyunk jó páran, akik csillogó szemmel figyeljük ugyan a fejünk fölött röpködő polgári vagy harci gépeket, és szívesen fitogtatjuk a légiharccal kapcsolatos felszínes ismereteinket, de valójában a légierőre vonatkozó haditechnikai tudásunk megreked a Top Gun típusú…..
Heti videó az európai hatalom alapjai (innen) Háttér A Lengyel Külügyi Intézet (PISM) elemzése az Európai Külügyi Szolgálatról EU Változások Lengyelország Grúzia-politikájában Szigorúbb EU-s banki stresszteszt Francia-német…..
Blogunknak már az alapításkor deklarált célja volt a médiában megjelenő, háborúkhoz és konfliktusokhoz kapcsolódó, az elmebaj határát súroló "szakértői vélemények" elleni fellépés (lásd "Fassság!" rovat). Sajnos sokak szerint a biztonságpolitika olyan, mint a magyar…..
nick grabowski 2010.08.25 12:46:22
Nem tudom, hogy mennyire számít személyes blognak az alábbi forrás (amennyiben igen, elnézést):

fenteslent.blog.hu/2010/08/25/magyarorszag_nem_jo_oldalon_harcol

"hagyjuk most, hogy be kellett-e lépni a NATO-ba, természetesen hadseregek léteznek, legyen nekünk is (bár ne kéne lennie). "Ha mi számítani akarunk a szövetségeseinkre, akkor nekik is számíthatniuk kell miránk. És Magyarországra eddig lehetett számítani." Miért? Ki fog minket megtámadni? Románia? Vagy a tálibok? Lássunk tisztán: Magyarország az ilyen "szerepvállalásokkal", egyáltalán a NATO-tagsággal a biztonsága szavatolása érdekében asszisztál a nyugati hatalmak gazdasági-politikai expanziójához és a nyugati fegyvergyárak profitnöveléséhez (ld. még "a Humvee nálunk nincs hadrendben, az amerikaiaktól béreljük őket, a logisztikai ellátás az ő feladatuk lenne")."

Priceless. Indexcímlap azért megvolt.
Interjúkultúrpolitika: Hatos Pál (Balassi Intézet) [inforadio.hu, Aréna c. műsor]   Oroszország: Deák András György (CEU-CENS) [inforadio.hu, Aréna c. műsor]   A felvételek jogtulajdonosa az Inforádió. A hivatkozások direkt linket tartalmaznak az…..
Kedves olvasók, vendégszerzők, csurtusblog-szurkerek!Tájékoztatunk benneteket, hogy az idei Goldenblog-versenyen, a helyi érték kategóriában indult  közel ötszáz blog közül Csurtusék a kilencedik helyezést érték el, centire és grammra megismételve ezzel a tavalyi…..
nick grabowski 2010.08.20 13:12:16