Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pendulum

0 bejegyzést írt és 40 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A különleges sörökre nyitott szemű vásárló már rég tudja, hogy az IKEÁban svéd söröket is lehet kapni. De vajon érdemes-e beruházni?A dobozos, félliteres Mariestads a büfében is kapható, de talán érdemesebb a pénztárak után következő IKEA Food boltban megvásárolni. Ha…..
A környékünkön van, úgyhogy folyamatában látom, hogyan kerül egyre közelebb a befejezettség kényelmes állapotához Budapest egyik legizgalmasabb épülete, a CET. A Kas Oosterhuis tervezte organikus állatszörny eszeveszett jól fog kinézni, ha elkészül, nagyjából erre kell…..
Andrea öccse a buta jogszabályok hálójában vergődik, szerencsére azért nem szó szerint, mindenesetre jól megszívta. Legálisan akart nyári diákmunkát vállalni, de hiába van érvényes diákigazolványa augusztus végéig, nem kötöttek vele szerződést. Ahhoz ugyanis…..
Nem tudunk egyelőre többet, mint amit a Tumbleren, a Mefikrolog blogon talált kép mutat, de az sem kevés. Eszerint a Westendben nyílhat meg a Budapestről világváros létére eddig hiányzó amerikai kávézólánc első szeme. Tavaly ősszel még arról cikkezett több lap, hogy a Váci…..
comment:com Ilyen egy junkie ősze 2009.10.07 11:00:00
Tegnap megírtam a véleményemet az idei pilottermésről, a mai nap azt veszem számba, hogy melyik nap, milyen sorozatot nézek meg az előző esti termésből, tehát a listában úgy szerepelnek a néznivalók, ahogy azt Jim bácsi küldi, értelemszerűen. Kommentekben szívesen böngészném…..
A tyúklábmintás bejegyzésem nagy sikerére való tekintttel, ezentúl több divatirányzatot, mintát, anyagot, fazont is megvitathatunk együtt.A mostani kérdés tehát: Divatos a leopárdminta, na de mennyire?Sajnos nem tudok nem elfogultan nyilatkozni, miszerint a saját stílusomtól az…..
pendulum 2009.10.01 17:56:19
Régóta kacérkodom a gondolattal, hogy megírjam a gondolataimat a nyelvtanítás/tanulás témához kapcsolódóan. Nyelveket tanítok egy középiskolában kb. 10 éve, plusz tanultam is 8 évet általánosban, 4-et középiskolában, meg még azt az 5-t egyetemen, egyszóval, úgy érzem, van…..
pendulum 2009.10.01 17:46:39
2 tapasztalatom van nyelvtanulással/tanítással kapcsolatban:

12 éven keresztül tanultam angolul, 4 évet általánosban, majd a 8 osztályos gimiben 8-at. sajnos az általánosból már nem rémlik, hogy hogyan ment az angol tanítás, azt tudom, hogy mikor felvettek 8 osztályos gimibe, volt egy felmérő, hogy ki haladó vagy kezdő angol csoportba kerüljünk. én a haladóba kerültem és kifogtam életem legjobb tanárnőjét. ugye egy alaptudása mindenkinek volt általánosból, ez kb. a "my name is béla" illetve "there is a cat under the chair" mondatokban ki is merült. innen vett kezelésbe minket a tanárnő. ez az egyik tapasztalat. franciául tanultam 4 évig, egészen az elejétől, ez a másik.

a két nyelv tanulása során érzékelt különbségek:

-franciából a könyv párbeszédeit, szövegeit SZÓ SZERINT kérdezte vissza a tanárnő, ellenben angolból ilyen SOHA nem fordult elő a 8 év alatt, mindig a saját szavainkkal, véleményünk beleépítésével kellett visszaadnunk az olvasott szöveget.

-franciából folyton szótáraznunk kellett, órán is, házi feladatként is, angol órán ilyen sem volt, a szövegeket elolvastuk közösen (nem mindig csak a tankönyvből, hanem angol újságokból is, könyvekből is), tanárnő megkérdezte, értünk-e mindent, eleinte általában nem értettünk. elsőre nem megmondta, hogy mit jelent, amit nem értünk, elkezdtük mindig boncolgatni, hogy milyen szerepet tölt be a szó a mondatban (alany, állítmány, stb), vajon mit jelenthet? és általában rájöttünk pár perc alatt.

-franciából, ha feleltünk tanárnő MINDEN EGYES nyelvtani hibánkat, névelő hibánkat közbeszólva kapásból javította, így kb nem volt olyan, hogy 1 percet folyamatosan beszéltünk. angolból ez úgy nézett ki, hogy valaki lefelelt, tanárnő jegyzetelt közben, a végén megbeszéltük a hibákat, így nem vette el már felelés közben a kedvünket az egésztől (mondjuk utána sem, mert nem olyan volt a stílusa)

ezenkívül angol órákon sokszor előfordult, hogy óra elején felmerült egy téma, és egész órán arról beszéltünk angolul, illetve az utolsó három évben elolvastunk egy-egy könyvet, azokról beszélgettünk, illetve minden évben megnéztünk több filmet is. a nyelvtan tanulási módszerre már nem emlékszem, de egy idő után ösztönösen jól használtam, amihez szerintem 80%-ban az járult hozzá, hogy sok sorozatot nézek angolul, illetve persze az is, hogy sokat beszélgettünk órán, mindenféle témáról.

és az eredmény: angolból mindenki négyes-ötös volt, 12. végére a fele szinte tökéletesen, a másik fele pedig nagyon jól beszélt angolul a csoportunkban, franciából volt, hogy az átlagunk 2,8 volt, szinte semmire nem emlékszünk 4 év után, nyelvvizsga kettő van, azok is úgy, hogy a tanárnő volt a vizsgáztató... én végig ötös voltam, de hatalmas mázlista vagyok, jó nyelvérzékkel, ezt annyiban a tanár nő is elismerte, hogy hiába volt csomó egyesem, mert nem szó szerint tanultam meg valamit, a végén mindig ötöst adott évvégén. nyelvvizsgára viszont nem mentem, mert a tanárnőnél persze nekem is meglett volna, de én máshol akartam csinálni, ahhoz meg szerintem nem volt elég a tudásom. mostanra meg sajnos már elfelejtettem a nagy részét annak amit tanultam.

a tanulság szerintem az, hogy vannak módszerek, amivel fent lehet tartani a gyerekek érdeklődését (beszéltetés, stb), viszont nem lehet kihagyni a folyamatból azt sem, hogy mennyit olvas, néz filmet a tanult nyelven a diák (ehhez ugye kell az a bizonyos középszint, ami a posztíró említett). nagyon összetett dolog ez, de szerintem meg lehet tanulni nagyon jól egy nyelven, magántanár nélkül, de ehhez olyan tanár is kell.
(próbáltam attól függetlenül írni a dolgokat, hogy nekem adottság, hogy jól megy a nyelvtanulás)

ja és még egy nagyon fontos dolog (szerintem legalábbis). később, mikor már nagyon jól beszéltünk angolul, néha kérdeztünk olyan dolgokat a tanárnőtől (sorozatokból, filmekből hallottuk őket általában), amiről nem tudta, hogy mit jelent. ilyenkor nem próbált kamuzni valamit, meg elmismásolni (mint a francia tanárnőnk...), hanem kiküldött valakit az oxford szótárért, megnéztük, és onnantól kezdve a tanárnő és mi is gyakran használtuk az adott szót. nekem nagyon szimpatikus volt, hogy folyamatosan tanult ő is tőlünk, és képezte magát.

(bocs a hosszúságért)
Félrefordítások Erős őszi sale 2009.09.23 10:07:00
Egy újabb hétvégi darab következik, saját gyűjtés. Tudom, hogy ez nem félrefordítás, sőt, még csak nem is hiba - nyilvánvalóan poénnak szánták a reklám készítői, és nekem megtetszett, ezért teszem ki.Több helyen is láttam, Budapesten kívül is; azt viszont sajnos nem…..
pendulum 2009.09.23 10:35:08
Kicsit mintha túlreagálta volna a Volán a lenti esetet. Az utas nem talált egy igazolást, amit később határidőn belül bemutatott, sőt a pofátlan plusz díjakat is befizette, majd megnyugodott, de hiába: 15 hónappal az eset után a lakásán jelentek meg a kedvesen kigyúrt behajtó…..
Már ezer éve kerestem egy fekete elegáns vászoncipőt. Ez volt a tavasz nagy kihívása (ami nyárba torkolott). Tegnap elindultam az Ázsia Centerbe venni aranyos bádogedényeket (van ott egy isteni lakberendezési bolt, ez a másik gyengém a divat után). Kanyarodok be a bolt felé, amikor…..
Ingyenes tankönyvellátásban részesül ma a diákok fele, 520 000 tanuló. Aki a) tartósan beteg, b) testi, érzékszervi, értelmi, beszédfogyatékos, autista, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, c) pszichés fejlődés zavarai miatt a nevelési,…..
Krisztián törvénytisztelő állampolgárként 2 pohár bor után autó helyett inkább az éjszakai buszt választotta. De mivel nem így tervezte az estéjét, jegy nélkül tette ezt, bízva abban, hogy az ellenőrtől lehet majd jegyet venni. Ezen pont nem lehetett, le is szállították. A…..
Indexfórumon találta a Homár ezt a zseniális surmóságot, amivel a T-Mobile kizárólag übertrendi ügyfeleinek kedveskedik, nehogy egy másodpercre is elfelejtsék a multitouch érintőképernyő csillogásától, hogy azért még Magyarországon vannak:Tegnap óta én is iPhone tulajdonos…..
Subba Subba szív iWiW: Szexistenem 2007.11.30 13:17:00
Kirívóan érdekes válogatás, csak most, csak nektek, csak a Subba oldalán. Itt barátságosan megfér egymás mellett Boncmester, és Tiqulo. Olyan változatos a társaság, mint egy általános iskolai farsangi bál. - Szexistenem - Gran Canaria trónján - Nézéseim - A párom -…..
És nem elég, hogy szeret, de képes különbséget tenni, és megállapítani, hogy egy öntetben több a zsíros-majonézes guzmó! Mintha egy kínai büfében kiszúrnánk, hogy 23 százalékkal több zselésített kutyanyálat raktak a gung bao csirkébe! Elképesztő. Az alanti sztoriból…..
Vajon ki az a nagyon fánki fiatal férfi előadóművész akit nem először találnak a lakók a lépcsőházban eszméletlenül? Úgy hírlik, hogy gyakran "megy el a sérója" a túl sok viagra és egy bűvös fehér por kombinációjától. Ráadásul sokat…..
Subba Fekete lakkcipő 2007.08.07 10:50:00
Sosem gondoltuk volna, hogy ezt is megéljük. Drum and bass tábor indul! Eddig zavartan toporogtál a táncparkett szélén? Szeretnéd együtt járni a fiatalokkal ezeket a rafinált tánclépéseket? Esetleg azt sem tudtad, hogy létezik olyan hely ahol ez menő? Azonnal jelentkezz!…..
Extrém fordulatot vett a civil divat. Már legalább fél éve nem látni egy olyan terméket sem, amit a hazai ribanc réteg hord (ilyesmi volt például a plüssmelegítő, vagy az újraélesztett lábszárvédő is).A villamoson utazva, vagy a partifotókból simán lehetett tudni mi az az…..
Az isten sem fogja a Subbáról lemosni, hogy a No, Thanx együttes menedzsmentje megvette kilóra, most mégis megint velük foglalkozunk. Magyarországon meglepő ravaszsággal a videóklipjük máris fent van a Youtube-on, és bár mi eddig azt hittük, hogy a Hooligans együttesnél kevésbé…..