Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lszg

0 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Valószínűleg nem én leszek, aki megmondja az örök érvényű választ, sokkal inkább a nőgyógyászod, aki ismeri a tested (kívülről, belülről), és eldönti, hogy a te heggyógyulásod milyen gyors és milyen alapos. Általában 3-ig bárki „engedi”, de hallottam én már a környezetemben hétről is. Én a…..
A nyitó bekezdésben bemutatott kanadai családnak (és általában az összes soknyelvű családnak) bele kell nyugodnia abba, hogy a nyelvi kavalkád egyúttal tudásszintbeli, aktivitásbeli kavalkád is lesz. Egy átlagos vegyes házasság kétnyelvű gyerekével is előfordul, hogy…..
lszg 2011.06.20 21:26:47
@csimpilimpi: Egynyelvű gyerekeimnél is így történt: felcserélték a hangokat néhány szóban, a lányom kb. hat éves koráig. Legjellegzetesebb szava a "kikapolom" volt. Aztán egyszercsak helyesen mondta ezeket a szavakat, minden nap egyre többet. (Hallásával nem volt probléma)
Az igény szerinti szoptatás alapvetően azt jelenti, hogy a kisbaba akkor eszik, amikor éhes, annyit, amennyit akar, addig, ameddig akar. Ez teljesen így van - ha a szóban forgó kisbaba az első gyereked ;-) De ha nem, akkor már sokat tudsz arról, hogy az igény szerinti szoptatásban az…..
lszg 2011.07.24 21:23:20
@Ravenloft: Te is kifogtál egy olyan kisbabát, aki nem hajlandó sokszor enni. Nekem ilyen volt az elsőszülöttem: egy hónapos volt, amikor megkérdeztem a gyerekorvostól, hoyg normális-e ha csak napi 4X (!) hajlandó enni egy ekkora kisbaba, de amikor eszik, akkor degeszre tömi magát. Mert az ötödik evésre általában csak akkor került sor, ha felébresztettem, de azt nagyon sérelmezte, és jó ideig üvöltött, mielőtt enni kezdett volna. Erre azt mondta az orvos, hogy nagyon szokatlan, de ha jól fejlődik, és ez a ritmus neki jó, akkor minden rendben. Egyetértek Felicitásszal, szerintem is bízz meg az orvosodban, vannak ilyen babák, ha nem is sokan.
Tisztelt Praxis!   Eddig soha, semmi rossz élményem nem volt az orvosokkal kapcsolatban, sajnos én is beléptem abba a bűvös körbe, akikkel nem csak a megszokott, jó dolgok történnek meg. Mindezek ellenére a tiszteletem nem kopott semmit az eü dolgozók irányába, de a…..
lszg 2011.06.28 14:44:32
Nekem is van egy hasonlo 1,5 éves sztorim az iskolai hiányzás igazolásáról. Az előző tanévben felhív a gyerekem nyelvtanára, hogy a gyereknek magas láza van, vigyem haza. Az iskolaorvos meg is nézte, de mire odaértem,már lejárt a rendelési ideje, és elment. Egyértelműen vírusfertőzést diagnosztizált, és külön kiemelte, hogy ha otthon kezelni tudjuk és nem rosszabbodik az állapota, akkor nem is kell elmenni a háziorvoshoz. (Akkor volt a H1N1 mizéria, elég sok beteg üldögélt a rendelőkben) Sajnos ezt nem tőle hallottam, hanem az iskola egy másik dolgozójától, aki néha portási feladatokat látott el, néha a gyerekekre is felügyelt: ő vigyázott a fiamra, amíg meg nem érkeztem. A téli szünetig még két nap volt hátra, természetesen azokon a napokon a gyerek nem ment iskolába. A téli szünet után az ofő viszont ORVOSI IGAZOLÁST kért tőlem arra a két napra, ami még a téli szünetig hátravolt. (Szerencsére arra a napra nem, amikor lázasan hazaküldték a gyereket és az iskolaorvos is látta.) Az volt a szerencsém, hogy még nem használtam el a félévenkénti három napot, így nem kezdtem el nyomozni, hogy jogosan kérnek-e tőlem igazolást, a téli szünet után különben is mindenki elfelejt mindent, csak a hiányzásoknak volt nyoma a naplóban. Vajon miért nem volt nekik elég az iskolaorvos vizsgálata, és miért nem igazolta automatikusan az iskola felé? (Az iskolaorvost soha nem láttam, az iskolában csak akkor van, amikor én dolgozom.)
Ezek itt a kormányrendelet mellékletei, az utolsó módosítások kiemelésével.  1. melléklet a 35/2011. (III. 21.) Korm. rendelethez Az ellátás igénybevételének egészségügyi feltételei és kizáró okai 1. Az ellátás csak a következõ feltételek együttes fennállása…..
Tisztelt Praxis blog,   Ez a történet életem egyik legkeményebb kórházi története, úgy hogy a családomban több orvos is található és azt hiszem nyugodtan mondhatom, alaposan ismerem az egészségügy helyzetét, a közalkalmazott orvosok és ápolók körülményeit,…..
Philadelphiában a bábakonferencián Ina May Gaskin beszélt nekem először Wendy Savage-ről. Ő egy köztiszteletben álló brit szülész-nőgyógyász doktornő, 1935-ben született, tavaly a British Medical Journal életműdíjára is jelölték.1985 áprilisában azzal került a brit…..
lszg 2011.04.06 19:02:45
@bes3:
"a streptesztrôl várom az adatot :)"
Mióta végzik el ezt a tesztet minden magyar kórházban? Az Istvánban 10 éve még nem volt része a normál terhesgondozásnak.

"Többek között azzal hogy burokrepedés után nem aszalgatjuk túl soká a kismamát hanem sürgetjük a szülést."
Erről Felicitásznak van gyakorlati tapasztalata :)
Tisztelt Praxis! Gimnazista lányom történetét szeretném elmesélni önöknek és egy olyan problémára felhívni a figyelmet, amely sokakat érinthet. Minden iskolában szokott lenni orvosi vizsgálat, évente egyszer, vagy kétszer. Ilyenkor megmérik a gyerekek magasságét, súlyukat,…..
lszg 2011.03.07 21:27:52
@upsalla: Egyetértek, tényleg értelmetlen pénzkidobás. Azokat az időket idézi, amikor az iskola hatóság volt, a posztbeli orvos viselkedése erre emlékeztet.
Az iskolaorvos nálunk is megpróbált beleugatni a háziorvos kezelésébe, persze honnan is tudhatta volna az előzményeket, ha nincs kapcsolat köztük. De ez nem mentség. Csak a gyereket bizonytalanította el.
lszg 2011.03.07 22:03:21
@Hatodéves: Nem hiszem, hogy ne lehetne emberhez méltón megszervezni, csak egy kis akarat kérdése. Pl. a vizsgálatot más, a szülő (és gyerek) által kiválasztott orvos is elvégezhetné. Ha az iskolaorvosi vizsgálat napja előtt a vizsgálat tényéről leadják az igazolást, akkor az iskolaorvosnak hozzá sem kell nyúlnia a gyerekhez. Ennek mondjuk feltétele, hogy az iskola előre értesítsen a vizsgálatról.
Két gyerekem két különböző általános iskolába jár. Az egyik szimpla államiba, a másikat osztrákok tartják fenn Bp-n. Ha az államiban van iskolaorvosi vizsgálat, arról mindig utólag értesülök a gyerektől, és az iskolaorvos által értelmetlenül kiállított beutalókból. Szerintem az iskolafogászatról is csak azért tudok, mert ki kell töltenem a nyilatkozatukat. Az osztrákok által fenntartott iskolában írásban értesítettek a vizsgálat időpontjáról, tartalmáról, és SZÜLŐI ENGEDÉLYT KÉRTEK a gyerek vizsgálatához. Először teljesen meglepődtem, hogy mit akarnak, nem voltam hozzászokva az ilyen bánásmódhoz. Utólag végiggondolva ez lenne a normális.
A szülés.hu oldalon a készülő kormányrendeletnek egy újabb szövegverziója olvasható. Megnéztem, hogy az eddigiekhez képest mi változott, a változtatásokat a szövegben kiemeltem, és az alábbiakban a rendelettervezet szövegét ezekkel a kiemelésekkel együtt teszem közzé.A…..
lszg 2011.02.16 20:12:03
@lszg: eészségügyi= egészségügyi
lszg 2011.02.16 21:14:43
@Zivatarfelhő: Ezt az anyagot ismerem, de itt sem fejtik ki, és egyik másik anyagban sem, hogy miért van szükség önálló szakmakódra. A szakdolgozói szakmai kollégiumok által szabályozott tevékenységek is nagyrészt az alá a szakmakód alá tartoznak, amiben a szülésznők is szerepelnek. Egyáltalán nem ellenzem, hogy legyen külön szakmakód, csak nem értem, miért nem lehet a jelenlegiekkel pl. működési engedélyt kiadni.
A szakmakóddal a másik problémám, hogy a szakmakód jegyzék csak egyéni vállalkozásokra vonatkozik, társas vállalkozásokra nem. Azaz ha a szülésznők/ bábák közül valaki mondjuk tag egy bt-ben vagy kft-ben, és a társaság a tevékenységi körébe felveszi a 8690 Egyéb egészségügyi tevékenységet, majd engedélyt kér szülésznői tevékenység folytatására, akkor erre mit lép az ANTSZ.
lszg 2011.02.16 21:23:56
@lszg: Amit írtam, az arra a szakmakódra vonatkozik, amiről Zivatarfelhő írt, nem tudtam, hogy van másik is (amit Nardaj linkelt). Melyikhez ragaszkodnak a szakmai szervezetek?
A MedicalOnline kitette a módosított szöveget, ez a verzió került tovább a közigazgatási egyeztetésre.A szöveget beteszem ide, és kiemelem benne az előzőhöz képest a változtatásokat.Vitassuk meg: A Kormány…/2010. (…) Korm. rendeleteaz intézeten kívüli szülés…..
lszg 2010.12.25 19:28:59
Az alábbi szöveget így ebben a formában emailben kaptam, de hivatalos forrásra mutató link nélkül. Nem szoktam posztokat utólag módosítani, de ebben az esetben ha utóbb kiderül, hogy ezzel a szöveggel bármi probléma van, vagy esetleg kapok hitelesített verziót, linket, ahol…..
Egy közeli ismerősömmel történt meg az alábbi eset: Kezeletlen cukorbetegsége miatt a lábában lévő ereket ki kellett cserélni. A műtét után sajnos nem indult újra a keringés, úgyhogy boka felett amputálni kellett. Mentővel vitték kórházba de egyik sem akarta fogadni, végül…..
Ontario tartományban, ahogy az előző posztban erről szó volt, a nyolcvanas évek közepén az egészségügyi szabályozás felülvizsgálata és egy tragédiával végződő eset tárgyalása együtt vezetett el az egészségügyi miniszter közleményéhez, amelyben 1986 januárjában megígérte, hogy mindent megtesz egy jó…..
lszg 2010.11.21 17:57:18
@Felicitasz: Valami hasonló rendszert képzelnék el itthon is. Nem tetszik ezzel kapcsolatban az ogy. nyilatkozata sem, akik átmeneti rendszer nélkül terveznek változást. Egyetértünk, hogy egy jó, nem átmenetinek tervezett szabályozáshoz idő is kell, de addig sem lehet figyelmen kívül hagyni a kialakult gyakorlatot.
A blogon sokat írok a kanadai szülészeti ellátásról, de persze én már csak arról tudok írni, amit magam is megtapasztaltam: 2002-ben érkeztünk, 2007-ben született a fiam. Én már azt a rendszert ismertem meg, amelyben az egyetemi egészségközpont orvosa a pozitív terhességi tesztem…..
lszg 2010.11.19 12:24:02
@juliosastre:
"Holnaptól(!) el lehetne kezdeni a diplomás szülésznő képzést, aki a szülészeti osztályon BELÜL végzi a tevékenységét. 2-3 év múlva megjelennének az első fecskék a gyakorlati ellátásban."
Diplomás szülésznői végzettség már létezik Magyarországon, az első fecskék is végeztek, a szakleírás itt található (részletesen az oldal alján):
http://www.felvi.hu/felveteli/szakok_kepzesek/szakleirasok/!Szakleirasok/index.php/szakleirasok/szakleiras_konkret?szak_id=7&kpzt=9&kepzes=A&sz=kov
A héten jelent meg a British Medical Journal online kiadásában az a holland tanulmány (Evers és társai, 2010) amelynek készítői arra a kérdésre kerestek választ, hogy Hollandiában miért van Európán belül a legmagasabbak közt az újszülött kisbabák születés közbeni…..
lszg 2010.11.04 19:26:15
E tanulmány alapján a következő (MTI-től átvett(?)) cikk jelent meg a hvg.hu oldalon. Címe: Az otthonszülés kockázatosabb, mint hitték. hvg.hu/egeszseg/20101103_otthonszules_kockazatosabb
Szomorú, hogy még mindig itt tartunk. Ráadásul a BMJ honlaján ezt a cikket nem is dobja ki a kereső a "home birth" kifejezésre.
Szégyellhetjük magunkat: egy csúnya, érzéketlen multi mutat példát abból, hogyan kell gyorsan reagálni a globális gazdasági válságra. Nem szövegelni kell meg nemzeti kerekasztalozni, hanem lépni, keményen, határozottan. A Danone válasza 2008 kihívásaira gyors, kegyetlen, igaz…..