Regisztráció Blogot indítok
Adatok
SashaBraun

0 bejegyzést írt és 41 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sosem fogjuk megtudni, hogy ki lőtt. A második világháború óta tudjuk: Könnyű azt mondani, hogy a másik lőtt. A Flightradar adatait is figyelve hamar eljutunk oda, hogy viszonylag messze történt az incidens. Egy az Ukrán hadsereg által ellenőrzött területen. Az Ukrán kormány…..
SashaBraun 2014.07.18 17:42:46
@Válasszunk:
5. Bármiben lefogadom, hogy aki lelőtte ezt a gépet, az még sosem lőtt le tévedésből utasszállítót korábban, akár ukrán volt, akár orosz. Úgy értem, könnyen lehet, hogy valamelyik nemzettársa húsz évvel ezelőtt igen, de ő biztos nem, és ez az érvelés elég gyermeteg.
Az összeg többi pont meg játék a számokkal, igazából tök nyilvánvaló, hogy mi történt.

Az ukránok már csak azért sem lőhették le, mert
1, miért lőnének le egy bazi nagy repülőt, amikor senki nem bombázta őket föntről
2, mivel ők az ország reguláris hadserege, ezért nyugodtan beszólhatnak rádión a légiirányítókhoz, hogy "figyu mán, jön erre utasszállító most, vagy mi ez a nagy gép itt fölöttünk?" És mivel vannak vadászgépeik, akár föl is küldhettek volna párat, hogy megnézzék közelről, ki az, mi az. Minek lőttek volna le vaktában egy gépet az égről, csak azért mert ott volt? Az ukránoknak minden eszközük megvolt, hogy beazonosítsák a gépet, ha akarják.
 Nem csak Magyarországon szálltak rá a rendőrök a macskaszem nélküli járművekre, hanem az Egyesült Államokban is, ahol ez még a mienkénél is viccesebb eredményekhez vezetett. Nyolc amis vallású személyt tartóztattak le Kentucky államban, mivel nem voltak hajlandók prizmát…..
SashaBraun 2011.09.16 13:17:45
@Redcap: Hát igen, a tájékozatlan okoskodóknál csak azok idegesítőbbek, akik tájékozatlanok és kioktatják az okosokat :D
Lehet, hogy az amcsik nem metrikusan mérnek, de azért a tizes számrendszert ők is ismerik...
Varánusz Más pöcsével 2011.06.21 06:07:00
"Asztalra pohár, tányérba étel,Zabáld ki magadból azt, amit érzel.Utolsó sansz volt, ezt mindenki tudja,Sose volt még ennyire durva.Mintha csak egy szekrénybe zártak volna,Ahol apró kis üvegekFinom kis mérgekkel a begyükbenCsak arra várnak, hogy téged tönkre tegyenek."A…..
SashaBraun 2011.06.21 18:30:05
@macamuca: Látod, pont ez az, hogy az én "kétségkívül magas fizum" igazából egyáltalán nem olyan magas. Annyira például biztos nem, hogy tíz éven belül akárcsak esélyem legyen önerőből venni egy lakást, ergo negyven éves koromig marad a fix albérlet (vagy a brutál törlesztő és az örök bizonytalanság).

Persze megértem, hogy van, akinek az a kétezer forint nagyon hiányzik, és hidd el, nem nézem le senki munkáját. Csak azt próbáltam mondani, hogy a jelenlegi piaci és állami körülmények között egyszerűen lehetetlen megemelni egymillió ember fizetését úgy, hogy az bármi különbséget jelentsen. Illetve lehet, de akkor négy éven belül ott vagyunk, mint most a görögök.

Amit a kormány most csinál, hogy egyszerűsít a rendszeren, és azokkal is fizettet némi adót, akik eddig egyáltalán nem fizettek. Tudom, hogy a minimálbéresek fele valóban nyomorog, és tényleg sajnálom őket, szar lehet. A másik fele viszont szimpla adócsaló. Olyan törvényt pedig sajnos nem lehet hozni, ami ezt kiválogatja.

Amúgy (bár tudom, hogy ezt valójában kevesen látják), ez az új irányvonal esetleg visszafoghatja némileg a kivándorlást is, ami hosszú távon létszükséglet az országnak. Például én is bármikor leléphetnék, a szakmámmal és a nyelvtudásommal gyakorlatilag bárhol tudnék boldogulni a világon, és nagy is a csábítás. Három-négy év külföldi munkával meg tudnám teremteni az alapvető egzisztenciámat, amit idehaza csak 15-20 év alatt. Az egyetlen, ami jelenleg visszatart, hogy úgy érzem, jelenleg jobb irányba mennek a dolgok, mint az elmúlt években. De ha megint jön egy kormány, aki megint a "gazdagoktól" akarja elvenni a következő nyugdíjemelés fedezetét, akkor, hazaszeretet ide vagy oda, "viszlát és kösz a halakat!"
SashaBraun 2011.06.21 18:56:42
@Bambano: A tiéd is csak egy vélemény. Te úgy látod, hogy rossz irányba mennek a dolgok, én viszont úgy látom, hogy kifejezetten jó irányba mennek. Ezen felül pedig anyagilag is csak jól jártam eddig ezzel a kormánnyal, és a szuperbruttó kivezetésével egyre jobb lesz. Én a Fideszre szavaztam, és nem bántam meg. Amíg ezt az irányt viszik, számíthatnak is rám. Ha visszajön Gyurcsi és megint az én adómból simogatja a szavazótáborát, akkor majd szépen összepakolok és megyek a haverok után, akik nem voltak ennyire türelmesek, mint én. Te örülni fogsz majd, hogy egy köcsög fideszessel kevesebb, a kieső adót meg majd az IMF úgyis pótolja, Feriékkel nagy haverok.
SashaBraun 2011.06.21 19:58:24
@redmonkey: Tévedésben vagy barátom. Általában a legjobban kereső emberek külföldi cégektől kapják a fizetést, a kormány csak azt dönti el, hogy ebből mennyit nyúl le. Az utánam járó adóforintokat pl. a németek teszik a magyar állam zsebébe, az a pénz nálad soha nem járt és nem is járt volna.

Ha viszont teszem azt te közalkalmazott vagy, akkor fordítva már igaz a történet. Ami pénzt az állam a németektől utánam beszed, abból fogja majd a te fizetésedet kifizetni, az utánad járó adót pedig az egyik zsebéből a másikba átrakni.

És abba is érdemes azért egy pillanatig belegondolni, hogy mi lenne, ha az SZJA 80%-át befizető 3%-os "felső réteg" hirtelen gondolna egyet, és lelépne külföldre dolgozni. Bár tudom, te örülnél neki, végre nem neked kéne eltartani őket :)
Csak sikerül pontot tenni az elkúrt 16%-os adóra ... nem, nem ismerték be, hogy elkúrták, hogy a gyerek nélküli 250 ezer forint alatt kereső magánszférában dolgozó rosszabbul járt a "soha nem látott adócsökkentéssel." (A közszférában dolgozók 46%-a kapott…..
SashaBraun 2011.06.21 15:28:57
Na jó, akkor lássuk a számokat. Én tavaly havonta 117ezer forint szja-t fizettem minden hónapban, ennyit vontak le. Egy minimálbéres 769 (!) forintot. Az új adószabályok miatt most tőlem kb. 90ezret vonnak, míg a minimálbérestől az adójóváírás csökkentése miatt kb. 2800 forintot. Két kérdésem van:
1, Vajon melyikünk adójából fizetik a közszolgáltatásokat, nyugdíjat, segélyeket stb. (jellemzően olyan dolgokat, amikből én amúgy sem részesülök)
2, Vajon mi lett volna az az adóátalakítás, amitől egy minimálbéres boldog lett volna? A negatív adó? Mert ha bevezetik a 0% adót vagy a 100% adójóváírást, egy minimálbéres akkor is max 769 forinttal keresett volna többet havonta.

Be kéne már látni, hogy azt, aki gyakorlatilag egyáltalán nem adózik, azt sehogy nem lehet állami eszközökkel segíteni.

Amúgy pedig a minimálbéresek nagy százaléka amúgy is vállalkozó vagy olyan alkalmazott, aki borítékban kapja a többit. Nekem is van nem egy ismerősöm, aki kb. ugyanazt csinálja, mint én, kb. ugyanannyi nettóért, csak épp 87ezer forinttal kevesebbet adózik.

És még egy utolsó dolog: aki most szív az adóváltoztatások miatt (aminek a mértéke maximum 4 ezer forint, ott a kalkulátor, meg lehet nézni), az gondoljon egyszer bele abba, vajon nekem/nekünk milyen érzés volt az elmúlt nyolc évben, amikor az akkori kormány minden problémás szituációt úgy oldott meg, hogy "aki 100ezret be tud fizetni adóba, az 120ezret is be tud...vagy 140-et...vagy 160-at". Néha úgy érzem, itt néhány ember csak akkor lenne elégedett, ha minden bruttó fizetésnek ugyanannyi lenne a nettója, akár 70ezerről, akár millióról van szó. És még a Fidesz a komcsi...

Azt persze belátom, hogy a mostani kormány néha kicsit túllő a célon és nagyon határozottan (néha talán kissé agresszívan) veri keresztül az akaratát. De szerintem az irány az jó. És nyugodt lehet mindenki, abban a pillanatban, hogy visszajönnek a szocik és újra kreálnak egy "fizessenek a gazdagok" típusú adórendszert, én azonnal lépek is. Most is már csak az tart vissza, hogy végre látok valami perspektívát, ami hosszú távon kiforrhatja magát...
Kumin szerint Mádl Ferenc elment 2011.05.29 22:43:00
Teljesen váratlanul ért a hír, amikor ebéd után rutinból ránéztem az internetre. Feri bácsi meghalt? Nem is tudtam, hogy beteg volt. Diszkréten kezelte a testi gyengülés ügyeit, hogy ezzel még halálában is ráerősítsen arra a jellemvonására, amely közéleti pályafutása során…..
SashaBraun 2011.05.30 11:17:58
@Cr: Csak hogy tudd, annak idején a Fidesz minden eszközzel megpróbálta rábeszélni, hogy vállalja a következő ciklust is, még aláírásokat is gyűjtöttek, de végül Feri bácsi mégis nemet mondott, így jött aztán képbe Sólyom (mellesleg nem is voltak kormányon, dehát ez apróság ugye). Viszont élete végéig minden nagyobb Fidesz rendezvényen ott ült az első sorban Dalma asszonnyal együtt, kitüntetett figyelemtől övezve. Nem akarok pártoskodni, főleg nem most, de az efféle aljas hazudozást rühellem. Szállj magadba.
Két éve került adásba az Éden hotel, az újkori magyar tévézés egyik legjobb realityje, aminek sem a menetébe, sem a kimenetelébe nem szóltak bele a nézői sms-ek, a játékosok egymás között döntötték el, kivel tolnak ki az adott pillanatban és hagyják pár nélkül, azaz…..
SashaBraun 2011.05.27 00:17:26
@GL-581 g: Hát, ha úgy vesszük Kristófnak köszönheti, hogy 4 helyett 48 napig nyaralhatott ingyen Kolumbiában. Ha Kristóf nincs, akkor a dupla jet-lagen kívül nem sok élménye marad.
Amúgy ne érts félre, én is sajnálom, mert amúgy szimpatikus volt (bár tuti, hogy dobta volna a gömböt), de tényleg járt volna neki valami a végén.
SashaBraun 2011.05.27 00:31:07
@GL-581 g: Alíz ott rontotta el, hogy Niki kiejtésénél látványosan cserben hagyta a "régieket" (akkor is, ha ez végül segített Kristófnak), és a Pandorán túl őszinte volt. Ha ezt a két hibát nem véti, akkor 20-nál valószínűleg célfotó döntött volna a nyereményről :)
SashaBraun 2011.05.27 00:36:29
@chilii: A 28 játékos jó része nem ismerte sem Robit, sem Lindát, szóval az sem lett volna túl igazságos. Amúgy meg nyilván a kiesettek ott laktak valahol a közelben és nem repülgettek ide-oda.
Dotkom A Nokia utolsó esélye 2011.02.05 07:30:00
Érdekes dolgok zajlanak mostanság a Nokiánál. A finn cég látszólag mindent elrontott az elmúlt években, amit csak el lehetett: az okostelefon-szegmensben szinte labdába sem rúg; az amerikai piacról lecsúszott; az operációsrendszerek terén teljes a zűrzavar; a profitabilitása…..
SashaBraun 2011.02.05 17:49:50
@Sadist: Szerintem a programozók arra fejlesztenek, amire van igény, akkor is, ha kínszenvedés. Például én is kínszenvedés rendszer alá fejlesztek, de kétszer annyit keresek, mint egy C programozó. Ez nem szeretet kérdése. Amúgy a Symbian^3 tényleg jó, csak szarul nevezték el. Egy hónapja nyúzom, nulla lassulás, nulla fagyás, minden úgy megy rajta, ahogy mennie kell. Van bele facebook is, meg minden más, ami nekem mondjuk teljesen irreleváns, szerintem ezt csak a 16 éves tinik tudják értékelni.
SashaBraun 2011.02.05 18:52:15
@solesz: Én is a HTC Desire-ön vacilláltam jó darabig (illetve Samsung Wave, Motorola Defy), aztán megtaláltam az N8-at, illetve a C7 is kb. ugyanaz, csak más váz, és megtetszett. Próbáld ki valahol, megéri. Számomra csak az ingyenes offline navigáció billentette el a mérleget a Nokia felé, de azonnal megszerettem minden mást is rajta. Jól összerakott telefon. Megértek mindenkit, aki eddig szidta a Nokiát, tényleg nagyon le voltak maradva okostelefonban...de a Symbian^3-as gépekkel most nagyot ugrottak. Elég kézbevenni, hogy érezd a különbséget.
Azért nem megy minden döccenőmentesen. Az egy dolog, hogy most valamivel kevesebben voltunk. Túl közel volt az előző, viszont sokkal nagyobb volt a hideg (a folytatás - már ha szükség lesz rá - szerencsére később lesz, egy a rendezvényhez abszolút passzoló ünnepen). Viszont a…..
SashaBraun 2011.01.28 18:13:36
@idelle: Látom, nem vágod igazán TaTa86 2006-os gondolatait, úgyhogy hadd világítsam meg egy gondolatkísérlettel, hogy miről beszélt.

Szóval, vegyünk egy mostani, sajtószabadság elleni tüntetést, amit a magadféle tanult, jóságos, széleslátókörű, progresszív baloldaliak szerveznek a facebook-on. Eddig minden oké, szívük joga.

Lássuk akkor most, hogyan lehetne egy ilyen tüntetést feldobni amolyan gyurcsányosan. Hát így: Pintér Sanyi szól tíz kopasz haverjának, menjenek már oda közétek kicsit kukát borogatni meg autót gyújtogatni. A Magyar Nemzet, RTL Klub, Index, egyéb országos médiumok fotósai kimennének a helyszínre és remek snitteket készítenének, ahogy a tíz kopasz épp felgyújt valamit, háttérben ti álltok bambán. Vagyis inkább riadtan, mert közben a rendőrség már megérkezik és odapattint pár könnygázgránátot (pár szemet is kilő), mindez elég faszán mutat az esti híradóban. Másnapi főcím: "erőszakba torkollt a békésnek induló demonstráció". Cikk: "A sajtószabadság mellett tüntetők kukákat borogattak, gyújtogattak, a rendőrség a város békéjének megvédése érdekében közbelépett." Pintér másnap: "mi a f*sznak mentek oda?" Ti meg csak pislogtok, hogy há, meg hí, nézhetitek magatokat a híradóban, ahogy bukdácsoltok a könnygázban, égő kukákkal a háttérben.

Higyjétek végre el, az, hogy egy demonstráció békés vagy sem, azt nem a résztvevők döntik el, hanem a hatalom meg a sajtó. És örüljetek, hogy a mostani hatalom, izé, pardon, diktatúra nem nyúl efféle eszközökhöz, hanem hagyja, hogy kiéljétek a gyülekezési vágyaitokat, kirakjátok az akárhanyadik pontot, molinót, bármit, aztán békésen hazamenjetek. 2006-ban sokan szerettek volna békésen hazamenni az Astoriáról, és hidd el nekem, ők lepődtek meg a legjobban, amikor hirtelen szembetalálták magukat egy lovasrohammal. Tudom, mert én is ott voltam.
SashaBraun 2011.01.28 18:29:10
@lecsekkoltam: És te vajon elhiszed, hogy egy kormány, ahol Szilvásy a titokminiszter, és van egy saját, házi örző-védő kft-je is, nem képes összeszedni tíz rosszarcú embert, ha épp az érdekei úgy kívánják, hogy legyen egy kis balhé valahol? Ezért meg én sajnállak :)

Egy dolgot azért nem győzök hangsúlyozni. Vannak olyan emberek (mint TaTa vagy én), akik a saját szemükkel láttak szerencsétlen nyugdíjas nénikéket, kisgyerekes anyákat, ártatlan külföldieket menekülni a rohamozó rendőrök elől. Elég nehéz minket meggyőzni arról, hogy mindezt nem láttuk. Ebben azért egyetértünk, nem?
SashaBraun 2011.01.28 19:36:22
@Fedor: Elolvastam a cikket (bár a 168órát pont annyira tartom hiteles forrásnak, mint a hírcsárdát, csak negyedannyira sem szórakoztató), szóval elolvastam a cikket, de sehol nem láttam, hogy cáfolták volna a Magyar Nemzet vádjait. Vagdalkoznak össze-vissza, hogy szerintük tíz évvel ezelőtt mi volt, de az elmúlt nyolc évről egy szó sem esett. Ez így elég karcsú.
A kormány kapott egy lehetőséget az Európai Bizottságtól, hogy a médiatörvény körüli botrányt maga mögött hagyja és emelt fővel távozzon. (Fotó: Heti Válasz) Pénteken megérkezett az Európai Bizottság levele a magyar médiatörvénnyel kapcsolatos uniós aggályokkal. A…..
SashaBraun 2011.01.24 23:40:10
@ki kicsoda: "...Neelie Kroes azt mondta: "Hollandabb leszek a hollandoknál." Ezek az emberek nem beszélnek a levegőbe, mint azt a következő holland mondás is igazolja, nem kevesebbet állítanak, mint :" A világot Isten teremtette, Hollandiát viszont a hollandok!""

Szerintem ez az elszólás jól bizonyítja, hogy Neelie Kroes kirekesztő, soviniszta, nacionalista, sőt, mondjuk ki nyíltan xenofób. Vagyis fasiszta, rasszista, és mindebből egyenesen következik, hogy antiszemita is. Tehát Neelie Kroes egy holland neofasiszta, újnáci, zsidógyűlölő asszonyság, miért is kéne akkor adnunk a szavára? Inkább el kéne hallgattatni, hogy ne terjeszthesse tovább megosztó, rasszista véleményét, nyílt antiszemita okfejtését.

No, ez jó kis liberális érvelés lett, immáron liberálisabb vagyok a liberálisoknál...
Fideszes körökben nagyon hamar közkeletűvé vált az a magyarázat, miszerint egy előre kitervelt, központilag megszervezett lejárató akcióról van szó. Ennyire nem értik, hogyan működik Nyugat-Európa. (Fotó: hetivalasz.hu) Ma délelőtt Orbán Viktor az Európai Parlamentben…..
Kijött az első trailer a dokumentumfilmből, amit Japánban mutatnak be október 8-án. Az 1994-ben, Imolában meghalt szupersztár idén lenne 50 éves, ezért készítették róla a filmet archív anyagokból és családi videókból. Az első kockák alapján nem kicsit koncentrál a…..
Kövér László az élő – politikailag félholt – példája annak, hogy mire volt képes fénykorában a baloldali média. (Fotó: Huszti István/Index) A Fidesz Kövér Lászlót jelöli házelnöknek, aki igent mondott a felkérésre. Hamarosan megtudhatjuk, van-e élet…..
SashaBraun 2010.07.13 17:18:00
@hogolyo78:
Eléggé el vagy te tévedve. Pedig a cikkben minden információ megvan a gyakorlatilag nem is létező "köteles" beszéd értelmezéséhez. Ott a link, kövesd, olvasd el.

Aztán pedig azt a részt, amikor Gyurcsány mondja: "Semmi kétség: ami elhangzik, az képileg erőteljes, sőt durva, de nem agresszív, és nem fenyegető. Kövér nem akar akasztani. De amit mond, az - egy kis rossz szándékkal - ellene fordítható. "

Ha még ezek után is úgy gondolod, hogy a beszéd "önmagáért ütött nagyot", míg az "elkúrtuk....hazudtunk reggel, éjjel meg este...végighazudtuk az elmúlt másfél-két évet...stb." csupán rosszindulatú kiragadás, hát...lelked rajta.

Amúgy annak idején a médián keresztül sikerült annyira kiforgatni ezt az egészet, hogy nekem annak idején diplomás ember bizonygatta, hogy "Kövér azt mondta, hogy aki nem tud megélni a fizetéséből, az akassza föl magát..."
Az eredeti szöveg ismeretében ez inkább megmosolyogtató, de annak idején sokaknak ennyi is elég volt, hogy valami ellen szavazzanak...
A hét lemeze Debrecenben.A közpénzen működő önkormányzati média következetesen hallgat a romák elleni sorozatgyilkosságok helyi vonatkozásairól. A városi televízió némaságáról Kácsor Zsolt írt a mai Népszabadságban. A város nevét viselő mindenpostaládás heti ingyenes…..
Az 54 éves Nyugat-Németországban született Bruce Willis filmjei közül legalább egyet mindenki látott, nemcsak azért biztos ez, mert termékeny, hanem, mert több, ma már "kultikus" darab fűződik a nevéhez és nem oktalanul, mert bár, nem az a tipikus ezrarcú színész, de…..
Elmesélem, hogy miképp lett új kulcstartóm. Rühelltem, amikor 2002-ben a Fidesz kampányjelvénnyé fokozta le a kokárdát. Ízléstelen ötlet volt. Ha már önpecsételésre akarták buzdítani a szavazóbázist, lehetett volna a pecsét bármi, piros-fehér-zöld szívecske, vagy mondjuk Orbán Viktor az én…..
SashaBraun 2009.03.13 00:14:33
Kedves Fedor,

Én kissé másképp látom. Szerintem nem a magyar jobboldal sajátította ki a nemzeti jelképeket, hanem a baloldal taszította őket sárba. Vajon ki kezdte el sulykolni, hogy a turul meg az Árpád-sávos zászló mocsokfasisztanáci szimbólum? A sok szerencsétlen meg csak mondogatta utána, mint a zombi. Még te is, amikor azt írod, hogy a közel ezer éves Árpád-házi zászló fasiszta lenne. Hát nem az. Egyszer látogass el az NBH honlapjára, és nézd meg, mi van a címlapon. Bizony-bizony, turul madár árpádsávos pajzson. Tehát az NBH is fasiszta, Szilvássyval az élen.
A baloldal az elmúlt húsz évben minden lehetőséget megragadott arra, hogy rúgjon egyet a nemzeti jelképekbe. Azokat pedig nem sajátítottuk ki magunknak. Csak nektek és a vezetőiteknek nem kellett, ennyi az egész.

A probléma tárgyalásán kívül pedig a megoldási javaslatokról is illene szót ejteni. Mert vajon mi lenne az? Ezentúl a nemzeti érzelmű emberek ne hordjanak magukon nemzeti jelképeket, hogy te aztán nyugodt szívvel fölvehesd majd? A jobboldaliak vonják be a zászlót az erkélyről a kedvedért? Hogy még véletlenül se kelljen közösséget vállalnod az országnak a "fasiszta felével"? Hidd el, nem mi tehetünk arról, hogy az általad kedvelt politikai oldal gyűlöli a nemzetet és a nemzeti jelképeinket. Nem mi tehetünk róla, hogy puszta napi politikai érdekből az ezeréves jelképekből hirtelen náci szimbólum lesz. Nem mi mondjuk, hogy a Himnusz elavult, a korona meg mici-sapka. Az mszp-seknek pedig senki nem tiltja meg, hogy egymás között szintén magyar zászlót lengessenek. Ők mégis inkább a vörös lapocskákkal csápolnak, lásd 2006.

Itt messze nem arról van szó, hogy a nemzeti jelképek ki lettek volna sajátítva. Egyszerűen csak az aljas támadások ellen védelmükbe vették őket azok, akiknek még fontos ez a nemzet. És, valljuk be, ők általában nem az utódpárttal és csatlósaikkal szimpatizálnak, ami szerintem érthető is...
autózz! Lincshangulat a villamoson 2009.02.16 16:32:00
A kapucnis küldte a lenti jelenet írásos és képi illusztrációját, sajnos ez sem most fordul elő először, sőt, annak idején pont ez volt az a téma, ami kapcsán az RTL Klub stábja a mi véleményünket is kikérte még tavaly. A jelenség ezek szerint minden igyekezet (?)…..