Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Axioma

0 bejegyzést írt és 30 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egyszer már összeszedtem a saját tervezési kisokosomat, ami inkább volt clickbait, mintsem valós segítség, de valamiért mégis sokan elolvastátok és írtatok, hogy "háhh köszi, hasznos volt". Nem értelek benneteket, de legyen.. Viszont egyre többször kérdezitek ( de tényleg miért tőlem? :D ), hogy…..
Axioma 2018.03.28 10:01:55
Nalunk pont a tetot nem birtak ugy megvalositani, ahogy a terven volt (ket kontyolt nyeregteto majdnem egy vonalban, de az illesztes helyet nem a rajz szerint hanem a falak sarokpontjaihoz igazodva csinaltak - ettol megszunt a direkt betervezett reszen nem csak a magasitas hanem a kiugras is, igy most a bejarati ajto fele felett van teto... persze beigertek cserebe hogy raknak ingyen elotetot, me'g ma is hozzak...)
Masik, villanyasz megcsinalta a 230-at. De mi van a gyengearammal? Jo, telefonzsinor talan mar nem kell, de tv-kabel es halozati kabel, vajtfulueknek meg a hangfalakhoz valo is jo lenne ha benne lenne a falban. Es hat a "kitalalas"-hoz peldaul a kapcsoloknal se mindegy, hogy hol legyen valtokapcsolo, lefutos kell-e, mik kerulnek kulon korre. Es a konnektorbol SOSE eleg! Nalunk a nappaliban 4-6 van mind3 sarokban, de igy is kerult be eloszto (mondjuk annak is van elonye, egy master/slave eloszto eseten pl. a tv koruli eszkozok; illetve az euro (lapos, nem foldelt) dugoknak kevesebb hely kell).
Erdekes, hogy a foldre is csak sima (MU-II vagy hogy hivjak) csovet rakott a villanyasz, betonba tudtommal gegecsovet szoktak (kibirja azt is hogy atsetalnak rajta parszor a betonozasig, na meg a betonontes mechnaikai terheleset se biznam ra erre a csore, foleg igy hogy at van vetve a futescsovon, ha felulrol kapja az aldast alulrol alatamasztatlanul, nem tudom hogy birja megtores nelkul...
A helyisegenkenti futesigeny mar 13 eve is kotelezo resze volt a tervnek, pedig me'g nem is volt energiatanusitvany. Megjegyzem, nalunk ennek ellenere el sikerult szurnia a gepesznek. Egyreszt a terven nem volt jelolve (de hogy miert nem kerdez...), hogy az uvegteglas helyre (nem mehetett oda ablak) duplan fogjuk tenni, igy azokat a helyisegeket tulmeretezte. Masreszt nem kompletten nezte a hazat, hanem csak a futott szintet, es az egyik szoba fele felett meg mar erkely (kulter) van, az meg jol alul lett szamolva. Ugyhogy bekoltozes utan egy vagy ket evvel mi a tapasztalatok alapjan csinaltunk egy permutaciot a radiatorokon...
A redonyodnel pont jol jott volna a csomoponti rajz... amit multkor emlegettem.
Szánom bánom, sajnos elhanyagoltam ezt a felületet, pedig nagy lendülettel kezdtem neki. Mentségemre szóljon, hogy aki követ Facebookon (oldalért katt: Első Építkező Facebook ) sok mindenről nem maradt le, maximum a rengeteg helyesírási hibáról és pár bővebben részletezett családi konfliktusról…..
Az építkezés eleje nagyon érdekes volt, tényleg szinte egyik napról a másikra jött az elhatározás. Azt sem mondanám, hogy itt volt az ideje, jött a gondolat, szerenécsre a feltételek adottak voltak, úgyhogy belevágtam. A tervezési fázis kezdeti lendülete hamar abbamaradt, nem igazán történtek…..
  Közel 8 hónapja hoztam meg eddigi pályafutásom legnagyobb döntését - elkezdtem építkezni. Gyors döntés volt, nem voltak kétségeim, ha picit is bizonytalan lettem volna, nem vágtam volna bele. Ha nem vagy biztos abban, hogy építkezni akarsz, ne vágj bele, pláne ne generálkivitelező nélkül! Ha Te…..
Oké-oké, belátom azért a cím elég erős, helyénvalóbb lenne " Ha hülye vagy az építkezéshez, de vannak elképzeléseid, ezt mindenképpen olvasd el ** clickbait cím **. A címválasztás most tényleg problémás, szeretnék tanácsot adni, de kézzel fogható szakmai okossággal nem tudok szolgálni.. ellenben ha…..
Axioma 2017.05.03 13:37:39
@Axioma:
A regi link amit elraktam mar nem mukodott, de a kereses csodat muvelt, megtalaltam, a nagyon regi datum ellenere megtalalhato volt szerencsere. Tanuslagos!
www.vgfszaklap.hu/lapszamok/2005/november/711-csaptelepek-es-energia
Mivel a tervekre elég sokat kellett várnom (update: végre elkészült minden), ezért az építkezéssel kapcsolatos tenni akarásomat a szomszédok keresgélésével töltöttem. Közel sem volt olyan egyszerű a dolog, de a Földhivatal és ez a blog is nagy segítséget nyújtott. Két tipp, hogy hogyan tudod gyorsan…..
Hosszú idő telt el a legutolsó bejegyzés óta, amiben éppen az első körös tervekről írtam. A terv (vagyis ahogyan utólag kiderült én..) rengeteg kritikát kapott, úgyhogy volt miből építkezni ( hahh ;) ), de megfogadtam, hogy csak a véglegesítés előtt fogok újra jelentkezni. A sok kritika nem fájt,…..
Axioma 2017.04.28 12:57:03
Feny. Me'g mindig, es le is irom me'g egyszer. Azt nem ertem, hogy a kulso megjelenes miert is erv a jo megvilagitas ellen! Figyu, lehet ugyan utolag is teglafalba ablakot vagni, de macerasabb, mintha most raszansz annyit, hogy legalabb az athidalo legyen meg, sot en ablaknak hagynam elso korben es utolag a nyilasba falaztatnek bele, igy az kesobb konnyen visszacsinalhato ablakka, kevesebb rongalassal. Nekunk ablak nem, de ajtonyilas van ilyen (plane hogy fofalban van).
A wc nem ertem, hogy ment at a tervezon, mert tudtommal ket csukhato ajto kell a wc es a konyha koze, a gardrobnal meg nincs. Sztem oda kene az egyik oldalra ajto. Semmi mas valtozas, sztem jo az elrendezes igy.
Konyha-etkezo levalasztasara (csak egy [mondjuk dupla] ajtonyi atmenet) me'g egy szavazat, fura hogy a szobakrol ablakot hagysz le a berendezhetoseg miatt, a nappali meg a sotet sarkot kiveve csupa nyilaszaro es atjarohaz az nem zavar. A teraszkapcsolatos szoba dupla teraszkapcsolatat se ertem, foleg eszakra... en tennek inkabb nyugatra az ajto melle egy ablakot is.
Kamraajtot a kamra falan elcsusztatnak kozepre es kifele nyitnam. Amig atkozlekedsz a kamraba, az a hely nem hianyzik a konyhabol, ellenben sokkal jobban hasznalhato a kamra korben.
Kadas/zuhanyzos/szepitkezos (sztem dupla mosdo, ha mar elfer, annak a szekrenye is nagy aldas) furdobe nem annyira illik a wc, foleg ennyire levalasztas nelkul. En akkor mar a hth-ba tennem...
Az eszaki szobat rendezd be! Jonak tunik az a nagy gardrob, de igy kulso falra, sot konkretan a haz leghidegebb sarkaba kenyszerul az a'gy. En oda raknam inkabb a szekreny helyere az a'gyat (akar a franciaagy terbe fordulva is), es az ablaktalan oldalra a nagyszekrenyt.
Nappali teraszos oldalan a vegig uveg indokolatlannak latszik. Az ajtot kevesbe kozepre tennem, es mellette meg egy ablak, ha jobban ra akarsz latni (honnan, a konyhabol?) a teraszra/kertre. De igy az a nyugati sarok csak egy ep.ktg-temeto (majdnem lecsaphatnad 45 fokban, arra ablak, ajto meg mellette, a tobbi fal).
Vicces, hogy még el sem kezdődött az építkezés, de máris csúszás volt. December 9-ből lett január 11, de végül megkaptam a ház első bejárási tervét. Az építész az kéréseimnek megfelelően rakta össze a tervet, egész élhetőnek tartom bár van pár kérdőjelem. Essetek neki, szedjétek szét, aztán…..
Axioma 2017.01.13 13:34:07
Axioma 2017.03.24 13:19:58
@mhmarti: Azert... mar bocs, de aki a szelloztetorendszert azert ajanlja egy A++ hazba, mert egyebkent be van csomagolva a haz, az hm-hm, hat nem kimondottan a helyzet magaslatan allo epitesz. (Igen, szelloztetni kell, de NEM a becsomagolas miatt, hanem a jol zarodo nyilaszarok miatt es a korszeru, nyilt kemeny nelkuli futesi megoldasok miatt. Es szelloztetni kell, akar kezzel, nem a gepi szelloztetes a lenyeg...
A tobbi elveimnek ellentmondo dolgot mar majdnem kar is sorolni. Nemzedekek nottek fel OSSZESEN 50nm 2 szobaban, szoval lehet persze nagyzolni, csak egy kicsit furcsa am amikor az energiakotlsegnel vered a fogadhoz a garast (per negyzetmeter), a terek meretenel meg duplaannyit vesztesz. Mar a garazsnal felhuztam a szemoldokom, de ez a 14 m2 per csaladtag (legfeljebb minusz szulok egybe) mar egyertelmuen az extra igeny kategoria.
Es akkor megint jott egy sporgepezes, az emeletes haz. Normal cs.hazas kornyezetben rendes emeletes haz nem fer bele (5.5m epitmenymagassag), az emelt terdfalas tetoterbeepites meg hat minden, csak nem emelet. A hasznos terulet (a hivatalosan szamolhato: az 1.9m feletti resz, de csak ha a helyisegnek van legalabb 2 (talan... lehet hogy 4) m2 teljes (2.5 feletti) magassaga is. Szoval attol olcsobb, hogy kevesebb hley van (a lepcsot is 1x szamoljak de mindket szintbol elvesz). Na az tenyleg igaz, hogy konnyebb minden helyisegnek ablakot adni, DE csak ha raksz bele tetosikablakot (ami az egyik legszarabb, kenyszeredett megoldas) vagy kutyahazas ablak az kicsit jobb.
A padlofutes masok szerint meg elettanilag hulyeseg, hiszen a lab hidegebben "szokott" lenni. Szoval mindenre talalsz peldat es ellenpeldat. Es kerlek ne higgy annak, aki a talajkollektoros hoszivattyura azt mondja, 3 ev alatt megterul... a napelem meg a napkollektor meg nem??? Ez tuti, hogy onerdekbol van (o, vagy valakije, vagy jutalekot kap attol aki) arulja, elso kerdesem az lenne, hogy a kornyek mennyire talajvizes, mertek-e vagy legalabb kaptak-e valami talajtani vizsgalatot, hogy ezt igy eldontottek? Milyen messze tervezik a haztol a ho"-dombot?
Teszem hozza gyorsan: nem vagyok epiteskozeli szakmaban (programozo). De 12 eve epitkeztunk, es az elso szerzodes ota aktivan bujom az epitkezos topikokat, valamint mint matematikus tudok megterules-szamitast csinalni... (van napkollektorunk, napelem csak a haz helyzete miatt nincs: csak az az egy kis konty nez del fele, amin a napkollektor van).
Axioma 2017.04.21 21:11:34
Nyilvan az emeletes haz lehet felig emeletes, es akkor belefer az ep.magassagba - de egyreszt arra senki nem sima emeleteskent gondol, masreszt akkor a cel, az alap/teto megtakaritas is kevesebb, ellenben lepcsozhet naphosszat, akinek fent is van elettere. Ezt legeloszor ugy 12-15 eves gyerekeknel lehet/erdemes meglepni, szuloknek a ketlakisag mar teher lesz nagyon hamar, kisgyereknel meg inkabb nem is reszletezem, mert volt a kornyezetemben es nemes egyszeruseggel a nappaliban laktak kiveve ha vendeg jott. Plusz a fele emeletes, masik fele nem haz epulettomege az rosszabb felulet-terfogat ara'ny, tehat az per def nehezebben lesz PH (bar a hulye magyar szabalyozas miatt viszont A+++ igen).
A videki - ertsd inkabb: olcso - telekre minimalisan olcsobb az azonos meretu haz felepitesenek koltsege, viszont tipikus, hogy kapasbol kevesebbet erhet egy ilyen, mint amennyibe belekerul (az ingatlan ertekenek 3 befolyasolo tenyezoje: location, location, location). Ezt el lehet fogadni, de tudni kell rola. Es ezert kekeckedhet a bank, mert neki a fedezet a kesz ertek, nem pedig a bekerulesi ktg, ha az utobbi tobb, mint amennyit letrejon, akkor nem lesz finanszirozhato.
Ha neked ugy gondolod, hogy oriasi eletterek kellenek, es meg is engedheted magadnak, epitkezz ugy, de ne allitsd be minimumnak, hogy 14-15m2 alatt nem rendezheto be a gyerekszoba. Olyan elvarasokat fogalmazol meg mas szamara, ami ezek szerint (igeny es anyagi lehetoseg szempontbol) a te specialis helyzeted kizarolag.
Hoszivattyu mihez kepest terul meg, gazbekoteshez kepest? Valoban, ahhoz kepest nyilvan. De passziv haznal a tisztan elektromos futes kene olcsobb legyen. Beruhazas +10 ev uzemeltetesben egeszen biztosan, es hotar kalyhas vezerelt tarifat kaphat. Persze kerdes, hogy milyen hotomegu epitesi modszerrel keszul a hazatok (konnyuszerk. eseten szamolni kell, hogy eleg-e a szakaszos, amugy szocialis alapon csucsidoben is legalabb fel orara bekapcsoljak talan ketszer is vezerelt ellatasa).
Napelemekre par eve (5+) igaz volt, most nem. Ezt vagy tudja valaki, vagy nem (vagy nem erdeke, erre utaltam - peldaul az oda-vissza meros orak miatt nem is lehet olyan erv, hogy nem akkor termel amikor kell, hiszen EVES elszamolas van; egyebkent sejtem hogy honnan ered, a napkollektorhoz szokas hatranyul felroni - kiveve medencesek). A 3 evet nem tudom hol olvastam bele, azt elnezest (lehet hogy mashol volt pont akkortajt).
Ezek az ajanlasok es ellenajanlasok nem atveresek, az adott esetben a(z akar konyvet iro) szakember meg tud gyozodve lenni teljesen a rendszer legjobbsagarol... csak hat akkor mar nyilvan be is fektet ha van mibol ilyenbe, es viszi a delikvenseket. Rosszindulatot te fogalmaztal bele, en csak azt mondtam, hogy erdekelt lehet az altala ismertetett megoldasban, es vice versa: amiben erdekelt, azt ismeri elegge ahhoz, hogy az elonyeit tudja kihangsulyozni.

Szoval en csak azt tanacsolhatom, hallgassatok meg minel tobb informaciot. Construma mar elmult, pedig ott jo szorakozas az egyik megoldas hivenel megkerdezni a masik _hatranyait_.... az onfenyezes nyilvan megvan mindenhol, de igy a masikakrol tudsz informaciot szerezni.

Egyebkent jo epitkezest nektek, te megjegyzesedhez tobbszor nem fogok valaszolni, remelem igy rendben lesz.
Szerdán részt vettem egy ingyenes építtetői workshopon, ahol a következő kérdésekre ígértek válaszokat: Biztos hatékony lesz a fűtés? Elég lesz a szigetelés? Jó ablakot választottam? Bizton­ságos a vízvezeték? Komfortos, egészséges lesz a lakás? Megkaptam az ígért válaszokat? Ha korrekt akarok…..
Axioma 2016.10.27 20:11:05
Keringetos HMV? Sose fogod hasznalni. Nalunk eloszor (eleg gyorsan) le lett allitva allandorol "fontos idoszakban" atforgatasra (mechanikusan allithato kapcsoloora). Aztan kikapcsolva. Mert amig a napkollektor altal beszerzett melegvizzel futotte a teglat (kosz, kivitelezonk, aki a hmv csovet igeret ellenere nem szigetelte csak a malter megevese ellen tekerte be...), de amikor a gazkazan hallod hogy azert indul be hogy rafutson pedig nem hasznaltal semmit... gyorsna fogod leallitani. (Masik nagy-nagy tevedes a kazan - akarmelyik - elhelyezese: nem volt topikmultam, az epitesz meg reflexbol a pincebe tette... nalunk az emeletre kellett volna, gazt nem kell belapatolni eltuzeles elott, kozelebb a kollektor stb. es persze oda kerult a hmv tartaly is, na EZT plane ne csinald, a vizveteli hely korul keress helyet ne a kazan korul, utobbi tunik nagyobb vesztesegnek de pont forditva van a hasznalat kulonbozo szakaszossaga miatt).

Szellozteto: miert kotod ossze a hoszivattyuval? En a kovetkezobe (jo lenne, de a CSOK miatt nagyfalu kornyeken minden megbolondult, ugyhogy majd egyszer) tuti belerakatom a szelloztetest. Ecceru geppel, nem olyannal ami a hulladekhovel csinal hmv-t, nem is teljesen ertem hogy hogyan jon ki erre a plusz reszre pozitiv megterules (foleg napkoll. alternativaval). A szellozes lenyege - meglepo modon - a szellozes, a friss levego, es csak mellekfeladat a minel kevesebb energia elvesztese (es ennek resze a foldregiszter, hogy minel kevesebb legyen a delta-T).
Ja es szerintem jelentkezz be a Construmara (ingyen jeggyel egy munkanap tavasszal). Ott pont az a jo, hogy az egyik gyarto megmondja, hogy a masiknak mi a hatranya:), igy nem lesz egyoldalu a tajekoztatas. Egy nap alatt rengeteg technikat, szempontot, termektipust stb. megismerhetsz olyan szinten, amire a netezes keves. Persze elotte neten olvasgatasbol mar jo ha van annyi fogalmad, hogy tudj kerdezni (es anyagmennyiseg-kiirasok se art ha vannak nalad, arajanlatokat kerni...)

Most igy hirtelen ha mar vizvezetek: en inkabb gondolkodnek az esovizben vagy kutvizben. WC-be (figyelem, a csat.dijat ki kell attol fizetni ra!) boven eleg, minek ivovizet beleereszteni? Sajna errol is [plusz vezetek beepitese; a kettot kozositeni nem szabad de a wc-tartalyba mehet ket csap] lebeszelt a kivitelezonk. Es ha mar eso: esoviz gyujtese, sot: esocsatorna milyen? Lesz itt me'g par kerdes...
Bocs a hosszu hsz-ert.
Axioma 2016.10.28 10:33:53
@peetbl: ha a hazba bevezetsz barmilyen, nem a vizmutol szarmazo vizet, akkor arra a hazba lepesnel igen, pontosan, kell egy merod legyen.
Biztos meg lehet oldani okosba, de masreszt meg ez szerintem teljesen normalis. Az ontozesre van a dijkedvezmeny, a plusz vizre meg a plusz csatornadij.
[Termeszetesen az esovizet lustasagbol a csatornaba vezeto tulajokrol is megvan a velemenyem... foleg nalunk ahol a kertek egy reszenek vegeben ott a patak.]
Kezdetben úgy gondoltam, hogy veszek egy szép külvárosi házikót, amit pár millióból helyrerakom, aztán szép lassan alakultak az elképzelések, egyre több minden mutatott a saját beruházás mellett. Az építkezés nekem inkább racionális döntés, mintsem érzelmi. Még nincsen család, a lakásom kényelmes és…..
Axioma 2016.10.25 13:53:53
@zdyzs: napkollektorhoz drainback rendszer... nalunk 10 eves es eddig ossz 1x20e-et koltottunk ra (csovek csereje). [Bar ma mar ujepitesure sokkal inkabb terveznek napelemrendszert, a kollektor medencefutes nelkul sporolasban visszahozta ugyan az arat, de a teljes rezsihez kepest ha megtakarit is, alig latszik.]

Altalaban: nekunk a keritesunk mar fa'nak kinezo muanyag (raadasul ujrahasznositottbol), pont hogy ne kelljen 30 evig hozzanyulni. Sajna a ragalja az nalunk is a deli oldalon foleg berondult fa... ha lehetne, azt is kivaltanam.
Axioma 2016.10.26 10:12:08
@Birkesz: cortinaplast.hu
Korabban par standardabb meretet arult a BauHaus is, de regen jartam arra es mintha mar akkor is csak maradek lett volna. [Me'g regebben a BricoStore-nal lattam, de az Obi ezt a termeket nem vette at.]
Azert azt tegyuk hozza, hogy dragabb volt, mint falecbol, talan me'g az elso festessel is olcsobb lett volna anno ha munkadijat nem szamolsz, es hat eleg korlatos a szinvalasztek - full sotetre festett fanak nez ki, nem a fa eredeti szinet hozza. De nekem a design kevesbe szamitott, a karbantartas elhagyasa viszont nagyon.
Határátkelő Hol van Európa? 2015.01.08 06:51:00
Mindig érdekes, amikor valaki hosszabb távollét után látogat vissza Magyarországra. Ez történt Diggerrel, aki két év Anglia után töltötte az év végi ünnepek idejét Magyarországon. Tapasztalatairól (melyek között akadt ilyen is, olyan is) az alábbiakban számol be. „Ez az…..
Néhányan már belefutottatok biztosan egy-két Lakáskasszás történetbe. Van köztük meggyőződéses LTP-hívő ügyfél, van mélyen és otrombán becsapott (felültetett, lenyúlt, stb.) ügyfél, és van, aki csupán érdeklődik a ’lehetőség’ iránt… És lesznek majd…..
Axioma 2009.07.21 23:48:57
1. Penzugyi szakember nem ad ossze kulonbozo idopontban esedekes osszegeket jelenertekesites nelkul! A tablazat jobb oszlopa mint olyan NEM letezo dolgok felsorolasa
2. Az elso oszlop folotti "hozam" szot kernem kicserelni "adott evi alltam teljes tokere vetitett hozama" vagy hasonlo megfogalmazasra, mert igy baromira felrevezeto! A 4 eves maxos, megtakaritasos ltp ATLAG eves hozama 13% kornyeken jarkal, a tablazat meg azt sugallja, hogy 6%. [Ami egyebkent nem 6%, mert nem az ott levo nemletezo osszeggel kene osztani, hanem az adott evi tokevel (mondjuk atlagaval) ahhoz, hogy valamennyire is jelentessel felruhazhato kifejezest kapjunk - persze attol csak kisebb lesz.]
Valamint kerem a tablazatot 4 ev utan legalabbis mas szinnel jelolni, mert senki nem kotelez hosszabbra (en konkretan a szerzodes szerint fizetett 8 evesrol mindenkit lebeszelek).
3. Soha senki sehol nem hasznalja a 30% all.tam.-ra a 30% hozam kifejezest (remeljuk szoban se, leirva tuti nincs). Ugyhogy ezt nem kene mint meglevo allitast tagadni.
4. A legrosszabb ltp konstrukcio is 1% kamatot ad at, nem 0-0,5%-ot. [Na jo, a szamlavezetesi dij ota abba bele lehet kotni.] De ne felejtsd el, hogy ez egy diszkontalt hozam: azt adja neked, amit garantal a kovetkezo 4 evre, barmi lesz! Ebben nem keves kockazat van azert, tehat ne vard egyetlen penzugyi termektol sem, hogy kozeliteni fogja a ma elerheto kamatokat!
5. Mult honapig volt 100%-osan jol tervezheto ltp felhasznalas: ujepitesu tamogatott hitelbe betorlesztve (kombi vagy csak kulon fizetett) fix nemkis nyereseg.
6. Egy csaladon belul praktikusan 2 mehet, foleg juli 1 ota (gyerekeke nem veheto fel szabad felhasznalasra). A tobb tulaj viszont hogyan jon az ingatlanadohoz azt el nem tudom kepzelni...
7. Kolcsont nem meglepo, hogy nem kaphat barki (de a jol fizetett ltp-re nagy esellyel a megtakaritas utanit meg lehet kapni, a visszautasitasok az athidalonal jellemzobbek). Eleg sok szerzodesre elengedik a jelzalogot is (1,5M volt utoljara talan). Adokedvezmeny 2 eve nincs mas uj lakashitelre se. Viszont az ltp-nel kamatado sincs (se a kamatra, se a hozamra azaz alltam reszre). Es nem csak 6+1% hanem 3,9-4,5 +1% konstrukciok is vannak (fix forinthitel). Azt nem sikerult beazonositani, hogy mi az a pothitel (talan a ker.banki hitel a kombi hitelnel?).
8. Fizetesi hataridok: ha nincs hitelbiralat a folyamatban, akkor kiszamithato, felteve hogy az ember veszi a faradsagot es sajat maga ajanlott levelben jol kitoltve elkuldi a kozpontba.
Az MLM, kepzettseg stb. reszhez nem szolnek hozza, fo vonalakban egyetertek, bar van ne'mi tulzas is benne.
Axioma 2009.08.02 20:47:52
@maholnap: Akkor itt is kikotnem, hogy NEM vagyok ltp-s ugyintezo. Annyi igazsag van benne, hogy rovid ideig (mellekallaskent) voltam - foallasban programozok, ezert van az angol billentyuzet hasznalata. En nem is (barmelyik) ltp-ugynoki halozatot, hanem az LTP termeket, azt is csak a valotlansagoktol vedem.
Nos, akkor sorban:
- A nevem az egy Elveszett vilag nevu jatekban keletkezett, egy ilyen nevre keresztelt allatkat kaptam ajandekba, aztan kesobb felvettem mint nicknev mert tala'lo, es tobb mint 10 eve mindenfele' hasznalom, kizarolag a matekossagomra utal (ugy erzem azt akartad belemagyarazni, hogy alapigazsagkent elfogadando amit irok, errol szo sincs). Viszont mint mat.kus kivancsi lennek, hol vagyok kovetkezetlen... (talan a diszkontalt hozam kifejezes kicsit necces ott magyarazat nelkul, mast nem talaltam).
- Jelenertek-szamitas: az a baj, hogy ez bizony kikerulhetetlen, barmennyire is matekos! A MAI 20e Ft nem annyi, mint a 10 ev mulva adott. Tehat nem osszehasonlithato anelkul, hogy ne tenned hozza, hogy melyik mikor (ld. cashflow), vagy ne hoznad egy "ertekre" oket (ld. jelenertek).
- Hozam: persze, hogy hasznalom a szot, arra, amire valo! A hozam egesz pontosan a cashflow belso megterulesi rataja. Ami ha hitel lenne, THM-nek hivnak, ha betet, akkor EBKM-nek, de itt azert nem EBKM, mert a termek szo szerint vett kamatmutatoja az csak az all.tam. nelkuli beveteleket tartalmazhatja a rendelet szerint. De az ltp hozama (ld. ASZF tablazata) az bizony az alltam-mal szamolt "kihozatal" EBKM-je.
- Ki volt az 1%-ra buszke? Csak tenyt allapitottam meg, hogy nincs 0-0,5% kamat. Ellenben van 1, 1.5 es 3 tipusu valtozat (amit az alltamra is megkapsz).
- Jol tervezheto: lakascelra valodi tulajnak tovabbra is. Lakascel nelkul eddig se volt jo!
- Ingatlanado: igy mar ertem, mire gondolsz. De szerintem nem ott van a hiba, hogy az ltp csak tulajra kaphato meg, hanem ott, hogy a magyar emberek pici elonyert (ltp, ing.ado, orokosodesi elkerulese, szocpol stb.) hajlamosak a valos jogi helyzettol elterot bejegyeztetni az ing.nyilvantartasba vagy a lakcimbe. Aztan meg idegesek, ha az mashol meg rossz lesz. Nem szabad ilyet csinalni, ltp-tol fuggetlenul sem!
- Pothitel: elsore ugy ertem, a ker.banki hitelrol beszelsz, amivel az ltp kombizhato. Ez a bekezdesed ugy ahogy van baromsag: a bankok a kombizast ugy nyujtjak, hogy bizonyos meglevo (kombi nelkul is kotheto) termekeket megajanlanak kombiban is. A Fundanal ebbol nincs is gond. Az OTP LTP eseten - kizarolag a jelzalogok miatt, de ha van mas fedezet vagy nem kell fedezet ez kikerulheto - elofordulhat, hogy csak az OTP-tol vehetsz fel hitelt, es az otp lehet, hogy adott kerelemre csak dragan ad (ltp nelkul is dragan adna), DE ez nem az LTP mint konstrukcio hibaja! Nyilvan nem a "piaci" felett, hanem a piac egyik szereplojekent ad annyiert hitelt. [Egyebkent jelzem, az OTP LTP mint lak.tak.penztar NEM egyenlo az OTP Bankkal, csak nyilvan egyuttmukodnek hogy ok adnak ugy is hitelt, ha a masik mar fent van a tullapon.]
- Hol adnak 1,5M-ert ingatlant: 1. sajna van (egyebkent telek stb. is vasarolhato, felujitasrol stb. nem is beszelve), de ez a szam eleve csusztatas: a KOLCSON 1,5M-s osszegeig, azaz ha regi tipusu maxos ltp 1,3M sajatreszhez 1,5M-s hitelt kersz, akkor 2,8M-d van egyedul, de ha hazaspar akkor mar ennek a duplajarol indul (felteve, hogy soha semmi mast nem tettek felre), es ekkor meg mindig nincs jelzalog az ingatlanon, barmely bank finanszirozza ennyi "onerovel". Ha meg az ltp partnerbankjat valasztjak, akkor jo esellyel a max. hitelt is kerhetik, igaz akkor mar terhelten mashogy biral a bank is.
- Szamlanyitasi a hozamban: benne van, a szamlavezetesi is (ez az oka annak, hogy negativ ebkm is megjelenik a tablazatban). Viszont a 30e feletti az akkor mar a lakaskolcsonre gyuro tipus, es tartalmazza a kolcson folyositasat is peldaul. A 321-es nyitasija maxosan 24,6e Ft.
Bocs, a hivatkozott "uj" bejegyzest nem nezem meg, nincs ertelme a tobbfrontu vitanak. Itt meg kovetlek, de csak amig van erdemi korrigalando.

Axioma
A „Ha az APEH egyszer beindul” bejegyzéshez érkezett a következő hozzászólás, amit a Zugügyvéd kiemelt, ennél plasztikusabb leírását egy lefolytatott APEH ellenőrzésnek nem sok helyen lehet megtalálni.  A történet pontosan tükrözi, mire számíthat az, aki…..
Axioma 2007.04.17 21:18:16
"Nem kiforgatni akarom, csak ha nincs kamat kikötve akkor az apeh nem fogadja el, mert a jegybanki alapkamat 1/4-ét nem vallottad be jövedelemként az adóbevallásodban!"
(Megj: nem is volt kolcsonszerzodes, kisebb osszeg es par honapra.)
Amugy ez is elkerulheto lett volna, csak valaki gyorsitsa meg az allami vagy egyeb nem valaszthato hatarideju ugyintezest. 1. a. es b. eset: karambol, a masik fel (egyik esetben nem is letezo) kotelezo biztositasara. Az elso esetben meg mi szivtuk meg a javitast mert nemhogy kamatokat de csak 2/3-at fizettek ki, azt is csak miutan a rendorsegi hatarozat jogeros lett (3 honap). A masik esetben mar totalkar (az auto erteknovekedese ellenere amit az elso biztosito levont ugyanannyira ertekeltek), itt ma jott a papir hogy van penz, dec. vegi baleset, es ebbol 2 hettel ezelottig a rendorseg/ugyeszseg/birosag/jogerosodes kor ment. Na ezt finansziroztak meg anyuek... 2. NEP tamogatas elvi kifizetesi hatarido 60 nap beerkezestol, gyakorlatban kb. 100 nap, de csak mert nagyon ugraltam a GKM-nel hogy nem tudjuk a lakasreszletet fizetni ha nem kapjuk meg azonnal, mert mar vissza kell fizetni a szuloi kolcsont.
Namarmost ettol fuggetlenul par ho minimalbernyi osszegrol van szo, a kamat kevesebb mint 1 tank benzin. Amugy meg ha ok is ajandekoztak meg en is, akkor adomentes? Ne mar...

Amugy hozzateszem, lelkes hive vagyok minden minimalberre bejelentett de feketen tobbet kereso ellenorzesenek, en elso korben a bankoknak megtiltanam, hogy min.beres finanszirozasban hitelt adjanak (ahol termeszetesen ha a min.beren van de a hiteltorl. abba belefero osszeg akkor kaphat). Vagy ha nem tiltjak meg, az osszes ilyet ellenorizni -- tobb banknal mas kondicion is vannak igy szurni se nehez.