Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bíró Szilvia

238 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat alábbi november – decemberi hírlevelét pdf formátumban itt tudja letölteni   Tisztelt Tagtársaink! Sajnos idén már nem kerülhet sor személyes találkozással járó, közös programokra. Múzeumokat, új kiállításokat is csak óvatosan ajánlunk a…..
FRISSÍTÉS: a vírushelyzetre tekintettel, a család döntése értelmében az eredetileg november 12-én, a Budapest-Józsefvárosi református templomban tartandó gyászistentisztelet elmarad, a vírushelyzet alakulásának függvényében új időpontot fognak keresni a búcsúztató megtartására, amelyről időben…..
Tisztelt Tagság! Az alábbiakban közzétesszük a járvány miatt elmaradt márciusi közgyűlésünk díszelőadását és a Társulat kitüntető érmeire javasoltak laudációit. A díszelőadás a Magyar Nemzeti Múzeum Pollack-termében hangzott el, Feld István tartotta  Magyarországi várépítészet címmel, az…..
Az alábbi hírlevél pdf formátumban itt olvasható és tölthető le.   Tisztelt Tagtársaink! Sajnos a járványhelyzet miatt az őszi évadot sem tudjuk a hagyományos módon elkezdeni: szeptember és október hónapokban nem vállalkozhatunk közös, szervezett programokra. Mivel a múzeumok egyelőre nyitva…..
Tisztelt Tagtársak! A járványhelyzet miatt a mai napra meghirdetett Gálos Miklós: "Antonio Tempesta eddig ismeretlen képe a Barberiniek és Jankovich Miklós gyűjteményéből" c. előadása itt olvasható  ..
Tisztelt adózó Tagtársaink! Sajnálattal tudatjuk, hogy a NAV 2020-ra felfüggesztette a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat jogosultságát a személyi jövedelemadó 1 %-ára, ezért nevünk nem szerepel a listán. Oka egyelőre ismeretlen, viszont jövőre ismét jogosultak leszünk. Ezért arra…..
Kedves Kollégák! A pályázatok benyújtási határidejét 2020. március 22-e vasárnap éjfélig meghosszabbítjuk Budapest, 2020. március 16. MRMT vezetősége   Pályázati felhívás A Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat pályázatot ír ki magyarországi régészek (aktív, nyugdíjas, egyetemi…..
Tisztelt Tagtársaink! Ezúton adjuk tudtukra, hogy az országos veszélyhelyzetre való tekintettel a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat márciusi programjai elmaradnak. Az áprilisi rendezvényekről március végén újabb híradást teszünk közzé. Az intézkedés a 2019. évi rendes közgyűlés…..
A Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat tisztelettel meghívja a Közös időnk -- 1989 című kiállítás megtekintésére a Magyar Nemzeti Múzeumba Szakvezetést tart Gál Vilmos, a kiállítás kurátora Időpont: 2020. március 9. hétfő, 15.00…..
A Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat Búvárrégészeti Szakosztálya tisztelettel meghívja Önt Csók Zsolt – Florin Marginean: Középkori kolostorok a Maros völgyében és Tóth J. Attila: Túl a határon – víz alatti régészeti kutatások 2018–2019-ben című előadásaira A rendezvény időpontja:…..
Kedves Kollégák! A következő kivételes lehetőségre szeretnénk mindenki figyelmét fölhívni:   A Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán támogatást nyert magyar régészek részvételének támogatására az EAA 2020 Budapesten augusztusban megrendezendő…..
A Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat tisztelettel meghívja Önt az Értékteremtő Tudomány Tudományos régészeti kutatási projektek bemutatója II. című konferenciára  A rendezvény időpontja: február 17. (hétfő), 10:00 óra A rendezvény helyszíne: Magyar Nemzeti Múzeum, Pollack-terem A…..
A Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat tisztelettel meghívja Önt Bánffy Eszter – Barna Judit (Hrsg./ed): „TRANS LACUM PELSONEM” Prähistorische Forschungen in Südwestungarn (5500–500 v. Chr.) Prehistoric Research in South-Western Hungary (5500–500 BC) (Castellum Pannonicum Pelsonense…..
Felhívjuk a tisztelt társulati tagok figyelmét az alábbi programra:  "Szent László kora és kultusza" c. tanulmánykötet bemutatójára 2019. május 10-én, pénteken 16.30 órai kezdettel a székesfehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban kerül sor. A szervezők mindenkit szeretettel várnak!..
Száz évvel ezelőtt, 1918. október 21-én született Bognár-Kutzián Ida, a XX. századi magyarországi ősrégészeti kutatások meghatározó alakja. Már tudományos életbe való belépése is nagy visszhangot váltott ki; doktori disszertációja a Kárpát-medence első élelemtermelő közössége, a Kr. e. VII.…..
A Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat tisztelettel meghívja Önt a Kuzsinszky 80 és a A nagy aquincumi betörés - 1973 című időszaki kiállítások megtekintésére   Szakvezetést tart: Lengyelné Kurucz Katalin és Lassányi Gábor, a kiállítások kurátorai A rendezvény időpontja: 2018.…..
A Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat tisztelettel meghívja Önt a Barokk mennyország Kincsek, rejtélyek a Szent István király-székesegyházból című kiállítás megtekintésére   Szakvezetést tartanak a kiállítás kurátorai: Gaylhoffer-Kovács Gábor és Nagy…..
Szeretnénk felhívni Tagtársaink figyelmét az idei Kutatók Éjszakája rendezvényeire, amelybe számtalan múzeum vesz részt. További információk a programokról itt...
A Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat tisztelettel meghívja Önt a  A „Magyar régészek és művészettörténészek kutatásai külföldön” sorozatban Endrődi Gábor: Hans Schrotbanck, festő és minden művészetek kedvelője, aki most tanul szemüveggel látni című előadására A rendezvény…..
A Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat tisztelettel meghívja Önt aStop.ShopMűhelyek és boltok világa a római kori Aquincumbancímű időszaki kiállítás megtekintéséreSzakvezetést tart: Láng Orsolya, a kiállítás kurátoraA rendezvény időpontja: 2018. szeptember 17. (hétfő) 14:00 óraA rendezvény…..
Szomorúan tudatjuk, hogy Kovács Eszter,  Társulatunk középkoros tagja, aki számtalan programunkban tevékenyen vett részt, elhunyt...
Szomorúan tudatjuk, hogy hosszú, küzdelmes betegség után 2018. július 13-án elhunyt Kemény Mária közgazdász, művészettörténész, Társulatunk tagja, volt számvizsgáló bizottsági elnöke, a pesti műemléki séták szervezője. Temetése július 19-én csütörtökön, 12 órakor lesz a Farkasréti Zsidó…..
A Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat hagyományos „Ásatási beszámolók” című programsorozatát2018. május 22-én kedden rendezi a Magyar Nemzeti Múzeumban.Rendezvényünkkel csatlakozunk a "Régészet Napja" megújuló programsorozatához. Idén egynapos ülésünkön délelőtt a "Várak, központok,…..
A Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat tisztelettel meghívja Önt A „Magyar régészek és művészettörténészek kutatásai külföldön” sorozat keretében   Kalla Gábor: Az ELTE Kurdisztáni Régészeti Expedíciójának ásatása Grd-i Tle tell-településén című előadására    A rendezvény…..
A Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat tisztelettel meghívja Önt a Sanghay - Shanghaj Párhuzamos eltérések Kelet és Nyugat között című kiállítás megtekintésére   Szakvezetést tart a kiállítás kurátora: Kelényi Béla A rendezvény időpontja: 2018. február 12. (hétfő), 15:00 óra A…..