Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Faxni

0 bejegyzést írt és 45 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A klímaváltozás ellen küzdő közösségek kapcsán leggyakrabban valószínűleg a fiatalabb generációkra asszociálunk, akik Greta Thunberg, valamint a hozzá hasonló lelkes fiatalokkal együtt veszik fel a harcot a környezetszennyezés, a túlzott szén-dioxid-kibocsátás, valamint a felelősséget nem felvállaló…..
Faxni 2020.02.29 14:24:35
@Szabványok: amilyen világ most van, azt nem a mai fiatalok találták ki, mert ahhoz ők még túl fiatalok. Azt mi hoztuk össze nekik, mert nem akartunk kútból inni meg fával tüzelni meg szekerezni, ezért feltaláltuk az autót meg a csatornát meg a távfűtést, satöbbi. Ők meg ebbe születtek bele, úgyhogy tessen szives lenni leállni kérem a felsőbbrendű bezzeg a mi generációnk hangvétellel.
Faxni 2020.02.29 14:33:18
@csúti csüngőhasú tolvaj: nem korfüggő, nekem van velem majdnem napra pontosan egykorú ismerősöm (50+ korosztály) aki 3-4 évente cserél autót. mert van benne már jaj legalább 30ezer. Másik szintén korosztálytárs meg kb 3 évente lakásfelújít, kompletten. nem évente falat meszel mint nagyanyám, hanem komplett mindent kicserél. azt hiszem ezek a dolgok nem korfüggőek.
Augusztussal nagyjából a határátkelők nyári hazalátogatásai is véget értek, ilyenkor mindig érdekes látni, milyen tapasztalatokkal gazdagodtak a külföldön élő magyarok. Balázs (akinek előző posztját itt olvashatjátok) például egészen pozitívakkal. Te is hazalátogattál? Milyen tapasztalatokat…..
Orbán roppant magabiztos, szembe megy a fejlett világgal, miközben egyre távolabb viszi az országot attól, az USA máris bírálta a kormányfő döntését, amely azért volt sürgős, mert a menedékjog megadása után reménytelen minden kiadatási kérelem; Ennyit ért a nyilatkozat, amelyet a kormányfő az…..
Faxni 2018.11.22 09:35:52
@BéLóg: Guzmán (amúgy Pinochet embere volt) meggyikolásáért egy embert ítéltek el, de nem Ricardo Palma Salamanca volt az. (Ricardo Palma viszont meghalt 1919-ben.)
Faxni 2018.11.22 10:03:17
@BéLóg: Correa letartóztatását 2018 júliusban rendelték el amikor már Belgiumban élt, belga feleségével.
Puigdemont (aki nem Charles hanem Carles) Németországban horogra akadt és úgy tudom a németek a kiadatás mellett döntöttek.
Ishaq Dart valóban sikkasztással vádolják, kiadatási egyezmény nincs Anglia és Pakisztán között, hónapok óta vár menedékkérelme elbírálására - nem két nap alatt hoppsz megkapta.
Utánanéztem, mert kíváncsi voltam, sosem zárom ki a lehetőséget, h néha igazatok van. De alapvetően lényegtelen, hogy a szomszéd gyerek mit csinál, engem a magyar kormány tettei érdekelnek és unalmas, hogy folyton a deaszomszédjucikais érvekbe futok.
Október 2-án a Csurgói út és a Kondorosi út térségében megkezdődött a Fehérvári út felújítása. Már alapból nem érthető, hogy két év után miért kell újra szétbombázni a környéket, de ezen tegyük túl magunkat, és nézzük meg inkább a jelenlegi állapotot útlezárás terén. A Fehérvári úton a Kondorosi…..
A gyerekek 20 százaléka havonta többször átéli a bántalmazást az iskolában. Ez megdöbbentően sok és dacára a rengeteg szakirodalomnak, előadásoknak, amiket a szülők és pedagógusok ebben a témában elérhetnek, azt tapasztaljuk, hogy ez az arány folyamatosan növekedik. Adler…..
Faxni 2018.09.21 19:50:33
ötödik általánosban jött hozzánk egy új lány. anyuka régi ismerőse volt az osztályfőnöknek, nagy haverok voltak és anyuka vmi aktiviszt is volt pártvonalon (ez még az előző rendszerben volt, ezer éve). fentiek okán a kislány különösen kiemelt figyelmet kapott az osztályfőnöktől és ezt a többi gyerektől is elvárta, mondhatni túltolta kissé. ő lett a kedvenc, anyuka ott volt minden eseményen de még egy őrsi gyűlést sem hagyott ki, rátelepedett az osztályra.
szegény kislány itta meg a levét, az osztály automatikusan elkezdett ellenállni, rajta keresztül. jó kis grimbusz lett belőle, ki utálja miért utálja, ofő óra satöbbik. azt hiszem felfogta valamelyik érintett felnőtt, hogy honnan ered a probléma mert anyuka eltakarodott az osztály életéből, a kislány pedig szépen beilleszkedett. akkor én fel sem fogtam, mi történik, mi csak az tudtuk, h az új tag ok nélkül, a közösséget alázó módon kivételes bánásmódban részesül. sok-sok évvel később jöttem rá, mi is zajlott.
nem a gyerekek tehettek erről a szituációról, maximálisan a felnőttek, a tanár és a minden lében kanál anyuka idézte elő.
osztályfőnök becsületére legyen mondva, h bár elég gusztustalan módon de végül kiborította a bilit és valamit alighanem felfogott a reakciókból, mert a helyzet mint írtam rendeződött.
összegezve: nem volt elég a megoldáshoz egy biliborogató ejnye-bejnyés osztályfőnöki óra, az kellett, hogy a kiváltó ok, anyuka túltengése és a kivételezés kiderüljön és megszűnjön.
Egy bloggertársam írt egy cikket, még júniusban, de azóta is kering a neten. A cikk címe "Egy elrontott generáció". A cikkben szó esik a fiatalok moráljáról, és arról hogy ezek a mai fiatalok milyen lusták, nem akarnak dolgozni, tanulni, nem vállalják a következményeket a tetteikért, és még…..
Faxni 2018.07.20 11:27:46
@Biohazard90: Kedves papának üdvözletem, én 53 vagyok és max igazatok van, mindig ez ment, le kell tojni kész-passz. Ja és nem elfelejteni, nehogy aztán X+ év múlva beálljon a kórusba. Idősebb generációk örömmel kezelik önértékelési zavaraikat és borogatják szerzett sérüléseiket az ifjabbak leszólásával.
1962-ben a Szovjetunióban megalapították az Univerzális Műszaki Esztétikai Kutatóintézetet (VNIITE). Miközben nyugaton magánvállalkozások igyekeztek kielégíteni a fogyasztói igényeket, a VNIITE szociológusokat, filozófusokat, valamint kultúr- és művészettörténészeket hadrendbe állítva foglalkozott…..
Elöljáróban annyit szólnék, hogy ha sálat terveztél kötni karácsonyra, itt az ideje az első hurkoknak, mert ez a rész nagyon vontatott lesz, kevés dolog történik és az is kurtára szabva - utoljára ilyen sötét és nyomasztó atmoszférát csak a Harry Potter 4-től felfelé…..
Faxni 2017.07.07 11:19:47
@erkölcsi hulla: szerintem nem elsősorban feminista. csak kézenfekvő volt ezt a megoldást használni a lényeghez. Merle Védett férfiak c. könyve hasonló kérdéskört feszeget és ott a férfiakon csattan.
amúgy szimplán annyi, amennyi általában a poszt-apokaliptikus sztorik lényege: felborul a világ vmi katasztrófa járvány bármimás miatt, meghülyülnek az emberek mert amúgy is hülyék és profin hülyítik is őket, majd egy szűk kör kezébe veszi a hatalmat és csinál diktatúrát.
ennyi. lehet ebből jót is rosszat ki kihozni. talán mad max volt az első, nem tudom.
tele van vele a filmvilág.
amit nem értek, h milliárdok nézik és nem értik ezeket a filmeket.
hogy mennyire valóságosak.
Faxni 2016.11.16 20:10:48
@Droli: nem tudjuk mi van a háttérben. lehet, h van vmilyen megegyezés.
Az utóbbi években örvendetesen megnőtt a mama hotelekben élők helyzetével és az úgynevezett Pán Péter jelenséggel foglalkozó tudományos és közéleti írások száma. Ez annak a jele, hogy egyre többen ismerik fel, hogy maga a jelenség egyre elterjedtebb nyugaton, de Magyarországon is, és káros mind a…..
Faxni 2016.09.30 11:23:01
@George Herceg: a nők mindig felfelé választottak. különösen akkor, amikor nem állt módjukban választani mert a család választott.
Faxni 2016.09.30 11:28:06
@George Herceg: sok nő simán elfogadja, ha többet tanult / többet keres mint a párja. egyéniség kérdése. ugyanakkor nagyon sok férfi képtelen ezt elfogadni, komoly lelki gondot tud okozni nekik és aztán kezdődik előbb-utóbb a piszkálódás, hatalmi harcok, játszmák, a vége sokszor a válás.
Migráció és mi címmel körkérdést és cikksorozatot indít a Mandiner. Az eddig megjelent írások ezen a linken keresztül olvashatók. * A demográfiai agresszió és Európa AgentUngur (Mandiner) írása Ha azt képzeljük, hogy csak az az agresszió, amikor egy hadsereg átlépi egy…..
Faxni 2015.09.19 10:02:50
@annamanna: igen. plusz ezt már a török és más menekülttáborokban meg lehetett volna tenni, még mielőtt ilyen tömegben elindultak volna az emberek. nem pedig felére csökkenteni a pénzt. tábori iskola. csak pénz kérdése (és szándék). és nemcsak iskola, kisebb tábori munkalehetőségek is, mit tudom én pékség, varroda, takarítóbrigád, amit lehet ilyen körülmények között. mert ez a másik, a tétlenség, sok-sok ember összezárva semmi tennivalóval nagyot robban idővel.
(a politikusaink pontosan tisztában vannak az oktatás jelentőségével, azért sorvasztgatják szorgosan de ez más téma.)
Faxni 2015.09.19 10:08:07
@fehérfarkas: "európai übernacionalista macsósági verseny"
tökéletes megfogalmazás.
Mára "elméletben" mindenkihez megérkezett az elszámoló levél, aminek a hivatalos politikai álláspont szerint feltétlenül örülni kéne. Számtalan megkeresést kaptam már ezidáig is tőletek ezzel kapcsolatban. A valóság sajnos az, amit több régebbi cikkemben sejteni véltem. Ennek…..
Faxni 2015.05.26 20:15:29
@Szarvas Norbert: sztem nem hülye csak provokál és/vagy unatkozik. max igazad van mindenben, egy hozzáfűznivalóm van: én azt nem értem, hogy miért most lepődik meg mindenki. anno mikor elfogadták a 256-os forintosítást, azonnal tudtam, hogy ez kb egyenlő a devizások nyílt rabszolgapiacon történő eladásával. hogy szabad rablás. pedig én nem vagyok szakember, mégis egyértelmű volt. konkrétan nem értem, miért most szólnak a szirénák, akkor miért nem lehetett olvasni úton-útfélen, hogy ez nagyon gáz lesz? mikor igenis nyilvánvaló volt.
a java még hátra van, ami most fog következni: az ingatlanok jelentős része nem éri el így a 75 %-ot. akár fel is mondhatják a hiteleket. mehet a lakás a nemzeti eszközkezelőnek, az adós pitizhet élete végéig, majd a családi csődbiztos megmondja mit merre hogyan. azt sem véletlenül találták ki pont mostanra. kb akkor fog életbe lépni, amikor eltelik a reklamációra, kiváltásra szánható 30-60-90 nap. ördögi ez az egész.
Faxni 2015.05.27 11:31:38
@Szarvas Norbert: köszi ezt nem láttam, jó írás. valóban, volt 1-2 partizán aki már akkor mondta a valóságot, ez igaz. kevés és nem a fősodor média, az kussolt szépen.
A tapolcai időközi országgyűlési választáson Rig Lajos, a Jobbik jelöltje szerzett mandátumot, ezzel a párt először nyert egyéni körzetben. A szavazatok 99,13%-a alapján: 1. Rig Lajos (Jobbik) 10353 szavazat (35,27%)2. Fenyvesi Zoltán (Fidesz-KDNP) 10093 szavazat (34,38%)3. Pad…..
Faxni 2015.04.14 10:10:39
@Counter: Nem hát, mert az olyanoknak, h "a magyarok" egy aranytojást keltegető ukrán tyúk mondja meg, mit csinálhatnak Fertődön és mit nem, például. Mert "a magyarok" választott vezetői szétdobják az agyukat és bepisálnak a boldogságtól ha egy roggyant arisztokrata (az vmi élőlény-féle) tüsszent egyet a fülükbe. Ez a mentalitás és amíg ez így megy és mehet, addig mi a hétszentséges rézkarcos harcsafarkú bagolynak ide parlamentarizmus meg demokrácia, de most tényleg. Szolgondolónak vezérfonalféreg. Lyukacsos mentékkel zsúfolt molyirtó szagú szekrény az egész ország, ócska retro lekületű tömeggel. Még minima 50 év lenne mire megtanulnak itt az emberek szabadon gondolkodni, de már nincs annyi úgyhogy mindegy is.
Félreértik a vitát kavart fidelitasos provokátorfigyelő lényegét – mondta Böröcz László a Mandinernek. A Fidesz ifjúsági szervezetének újonnan megválasztott elnökét a szervezettel kapcsolatos terveiről, a testvére trafikjairól, budapesti belvárosi ingatlanügyekről és…..
A baloldali sajtómunkások figyelmébe. Ezek az álíltások nem tőlem származnak, hanem a mérvadó nemzetközi sajtó állításai az orbáni gazdaságpolitika sikeréről. „Az orbáni gazdaságpolitikát („orbanomics”) dicsérik a devizahitelesek védelméért.” (Financial…..
Faxni 2015.01.17 21:42:51
@Nibiru67: pontosan. parasztvakítás. nyilván tudták, h előbb-utóbb elengedi Svájc a frankot, nem lehet a végletekig húzni, számítani lehetett rá, h ez hamarosan bekövetkezik. ha tényleg segíteni akartak volna, ezt, amit tettek, megtehették volna például három éve, két éve, akkor még nem 265-ös árfolyamon. hamarosan el fogják árasztani az ingatlanpiacot a devizások lakásai, ennyi 'haszna' mindenképpen lesz a rablás törvényes keretek közé terelésének. nem baj majd besorozza a nemzeti eszközkezelő. két év sem telik el és belerokkannak a fizethetetlen forinthitelükbe. az, hogy ezekben a cikkekben most dicsérgetik őket, semmit nem jelent, csak annyit, hogy a világ többi gengsztere még ennyire sem volt képes.
A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság videói rendesen kivágták a biztosítékot. Amit nem is csodálok. Mert kb. a legalja.hu kategória. És az egészban az a szomorú, hogy ezek a videók egybevágnak azokkal a köztudatban élő tévhitekkel, amik miatt az áldozatok többsége nem mer…..
Faxni 2014.11.25 12:09:53
Kockázatot lehet(ne) csökkenteni. Ha tisztában lennénk a valósággal, pl. olyan tényekkel, amik ebben az írásban is szerepelnek. Lehet, h akkor bizonyos jeleket jobban észrevennénk, az ösztöneink jobban működnének.
És persze közben azt is tudnunk kell, hogy igen, szórakozóhelyen jól bepiálva is nő a kockázat. Vagy, egy idő után szvsz a legtöbb nő megtanulja, hogy ha építőipari melósok kopácsolnak az utcán akkor menjen át a másik oldalra. Vagy ha szembejön X fős jellegzetes csapat hímegyed, szintén menjen át a másik oldalra.
Hogy ne maradjon egyedül azzal a sunyin figyelgető kollégával portással bárkivel. Hogy ne hívja fel magához az első randin a hejjespasit. Hogy álljon meg és várja be, vagy induljon el szembe vele, ha követik este az utcán és ez idegesíti. Ha elkezd szaladni akkor zsákmányállat lesz.
Millió dolog, amikkel csökkenteni lehet a kockázatot s amiket nekünk kell elmondani a kölköncnek. Kizárni így sem fogod, bármikor érhet hatalmas meglepetés.
Este hétkor télikabátban nyakig, a lépcsőházban például, ahol bármikor bárki jöhet-mehet. Ott neked esik, röhej, sosem gondolnád. Tanár, rokon, a leggyakoribb állítólag a rokon.
Utcán szembejön vadidegen totál átlagos pasas, odakap a tinilány melléhez, megfogdossa - életre kiöli a nőt belőle ennyivel, pedig ez elvileg még nem nemi erőszak. No ezt nehéz megelőzni, tényleg csak az ösztön, netán sajnálatos tapasztalat, egy ilyen után fux, h jobban figyel az ember lánya.
So sokat lehet erről írni-beszélni, nehéz kérdés, de tény, h csökkenteni lehet és kell a kockázatot, az előrelátás, elővigyázatosság pedig nem azt jelenti, hogy az erőszakot elszenvedő a hibás.
Pont, ahogy írta valaki: attól, h elsőbbségem van, még belém jöhetnek, ha csak úgy hasítok, s akkor kenhetem a hajamra az elsőbbségemet.
Faxni 2014.11.25 13:01:34
@Nazareus: talán épp azért fantáziál róla, mert retteg tőle és ezzel próbálja az elme oldani a rettegést. biztos furcsán hangzik, de van ilyen.
Tegnap elkezdtem azokkal a városi legendákkal, sztereotípiákkal foglalkozni, amikbe a legtöbben belefutnak, megtapasztalnak, ha társat keresnek. Miért? Mert általánosítunk. Az első részben talán a legnagyobb ilyen sztereotípiával foglalkoztam, miszerint a pasik csak szexet akarnak. Azért tartom…..
Faxni 2014.07.25 17:42:42
@don Fefinho: Te valamikor valahol útközben rettenetesen kiégtél. Nem kéne így félremagyarázni amiket írt.
Erőforrás vs szolgáltatás: Nem prostitúcióként kell felfogni. Megállapodás. Ha ők úgy állapodnak meg, hogy anyu htb lesz, akkor kénytelen apu előteremteni egymaga a mammutot, amit anyu otthon feldolgozhat és megsüthet. Ez annyira evidens és annyira minden párnak a saját kétemberes döntése (ma már). Munkamegosztás.

A. opció: Aki azt számolgatja, h ehhez képest mennyi egy szex-hétvége vmi top csajjal, az ne gondoljon egyelőre párkapcsolatra, a kettő egész másról szól.
B. opció: Jogos, rengeteg ilyen nő van. (A nyaralót kifelejtetted.) Amit nem értek, hogy mégis miért van az, hogy 80%-nak van férje-családja? A fennmaradó 10-10 % özvegy, illetve önszántából elvált és vigyormókusként héderezik a családi vagyonban. Miért hagyjátok? Miért nem mentek bele okosabb fejjel? Házassági szerződés, külön bankszámla a közös mellett, miért ne, ez ha korrekt mód van kitalálva, a nőnek is jó. Ha meg nem akarja, az gyanús, vészvillogó.

"Tessék mondani, mindezek fényében melyik ostoba baromállat választaná a B opciót?" A legtöbb azt választja. Hogy miért, ezt nektek kell tudni, én totál nem értem, de ezt látom ezer éve.
Faxni 2014.09.04 16:29:52
@Reszet Elek: "lekerültek arról a piedesztálról, amire a férfitársadalom helyezte őket."
Sosem voltak ott, csak szavakban, külsőségekben. Zengtek hozzájuk szép ódákat de nem adtak nekik szavazati jogot, tisztelettel magázták az asszonyt és éjjel a cselédlányt szuttyongatták, satöbbi. Nem is olyan nagyon régen még árucikk volt a nő, értéke-ára a vagyon, társadalmi helyzet alapján, az ő akaratától függetlenül számoltatott. Milyen piedesztál? Sosem volt olyan jó dolguk a nőknek, mint napjainkban.
Egyszer volt, hol nem volt, valahol a világban élt egyszer egy kislány. Nagyon kedves és udvarias lányka volt, sok barátja akadt, akikkel játszhatott volna, de ő valamiért inkább játékbabákkal szeretett játszani és sokszor így múlatta az időt. A babákkal töltött időben mindig…..
Faxni 2014.07.29 20:43:15
@Borókás Gabi: mert még kicsi:) később vagy eljut oda, amit írtam, vagy rájön, hogy "belső értékek ah meg ó":) persze csak miután már szétboncolászott 100ból 99 babát:) vagy nem áll bele a rémület mindenféle nagybácsiktól és egyebektől, így nem ejti le a babát és még jó is lehet neki.
Mindjárt az elején előre kell, hogy bocsássam, hogy ez egy személyes blog. Szóval a címe és a bejegyzésben használt kifejezések ellenére ez az én személyes álláspontom, ami tapasztalataimra épült. A témára már régebb óta felfigyeltem, de végül azért most írok róla, mert…..
Faxni 2014.07.17 09:32:00
@glad az egyetlen:
Nimrod hsz-ében semmi szélsőséges nincs. Szélsőségesen gondolkodók/nyiltakozók amúgy minden témában és minden oldalon vannak, nem újdonság.
Indulat: Ha valakit rendszeresen csesztetnek valamivel, mondjuk azzal, hogy miért nem szereti a tejet mikor pedig az milyen fontos és nem normális, hogy ő nem szereti a tejet, akkor az illető egy idő után a tej szóra is eldobja az agyát. Pláne ha ilyen mézes-mázos provokátorral találkozik, mint te.
Nimród viszont leírta a téma alaptételét, miszerint vannak emberek akik egyszerűen nem alkalmasak a gyerekvállalásra. Slussz. Ezt valaki önmagáról vagy beismeri, vagy nem és szül és cepeli ide oda és amoda, nem délután 4-kor, hanem este 9kor is akár.
Aztán jönnek a válások, a hiperaktív csemeték, meg a satöbbik.
Tökmindegy ebből a szempontból, hogy miért nem érzi alkalmasnak magát. Amíg nem érzi rá alkalmasnak magát, addig ne szüljön.
Ezzel szemben tele vagyunk presztízsgyerekekkel, akiket a saját szüleik is a világ utsó eldugott szigetére kívánnak.
Mert sokan nem merik felvállalni, hogy bizony ő olyan nagyon talán mégsem. mert a rokonok meg a trend meg a világ.
Az egyik legidegesítőbb helyzet a „Majd hívlak...” és a várakozás ami ezután következik... Megcsörren a telefon és majd kiugrik a szíved a helyéről, amíg meg nem látod, hogy csak a barátnőd hív... Előre elnézést kérek a férfiaktól, de ez most egy nőknek szóló poszt.…..
Faxni 2014.05.30 14:14:08
@zila5: Ott a pont, abszolút így van, tökéletes. Csillagos ötös. Meg azért sem kell megadni mert sosem lehet tudni, ki is az az ember tulképp. Nagy meglepik érhetik az ember lányát, jó is de igen kellemetlen is.
Faxni 2014.05.30 14:19:12
@Mr. Megnézzük: "Aki fennakad azon hogy nem hívják vissza az ne akarjon kalandozni, mert ez is a játék része - mindkét oldalon... "
igen, az alapgondot nem értem, az egyéjszakás az egy egyéjszakás, tehát egy és nem ezeregy az más, bár lehet nappal. akkor miért kéne hívogatni egymást, akkor az már nem egyéjszakás. ha valakitől akarunk valamit, nem ugrunk seperc első látásra ágyba vele, mert nem egyéjszakásnak szánjuk. az egyéjszakás, az egy egészségügyi dolog, testi-lelki kúra, nem értem miért várnak ettől többet akik többet várnak.
Faxni 2014.06.04 19:59:48
@zila5: persze. csak egyéjszakás esetén nem tudsz annyit töprengeni, h rájöjj. sokszor hónapokig, évekig sem jössz rá. ezért szükséges a fokozott óvatosság, pl nem megadni telefonszámot, max elfogadni.
​Életemben olyan erős interjút még nem olvastam, mint ami Esztergályos Jenővel, az Apáczai Kiadó ügyvezetőjével készült. Ha évtizedek múlva tanítani fogják a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, ez lesz hozzá az illusztráció. Esztergályos úgy ajánlotta fel a kiadót a…..
Faxni 2014.04.24 10:32:54
@Arrius (ex-Nathan D'Xantine): Pontosan. Ijesztő. És nagyon elszomorító.
Több mint huszonöt éve történt egy vidéki katonai kórházban, hogy beszállítottak egy határőr ezredest. Ez az ezredes díszpéldánya volt a kommunista rendszernek, amolyan munkás szülők paraszt gyermeke. Nagydarab volt, nagyhangú, trágár, bratyizó, parancsoláshoz szokott,…..