Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szs.

484 bejegyzést írt és 2026 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A tavalyi bejegyzésemmel teremtett hagyományt követve idén is írok röviden öt olyan (leginkább történelmi) regényről, amit valami miatt emlékezetesnek találtam az idei olvasmányaim közül.             Bakóczy Sára: Délibábok kora (Gold Book, 2023, 296 oldal) A Széchenyi menyasszonyáról írt…..
Cs. Szabó Sándor KÁLVIN című életrajzi regényéből megismerhetjük a korszakalkotó írások és súlyos döntések mögött rejlő, vívódó embert. Az olvasó bepillantást nyer az ismert reformátor személyiségét és tanításait formáló hatásokat, történelmi eseményeket mögé, megismer Kálvin életében fontos…..
Elkészült a hivatalos bemutató meghívója!  A regény megvásárolható a Harmat és a Kálvin kiadó webboltjaiban és a könyvesboltokban!..
A hamarosan megjelenő Kálvin-regényemmel kapcsolatban szedtem össze öt kulisszatitkot, az alkotás folyamatáról szóló érdekességet. 1. 2015 február 26, 12 óra 38 perc. Egy nehezen előkerített képernyőkép szerint ez volt az a pillanat, amikor egy kiadóban dolgozó ismerősömmel reformációról szóló…..
Hét tenger Rosie Swale, a boszorka 2023.09.17 13:23:11
Annak idején, mikor ezt a blogot elkezdtem, eredeti szándékaim szerint általános tengerészeti témákkal foglalkozó cikkeket szerettem volna rajta megjelentetni. Ezért is kereszteltem a blogot a kevéssé harcias „Hét tenger” névre. Született is az első időkben néhány nem haditengerészeti témájú írás,…..
Egy, immár szinte klasszikus irányelv szerint a jó történelmi regény egy nagy csatában csúcsosodik ki a végén. Ezt nem feltétlenül követem, bár az Árpád vére sorozatban három kötet is ilyen, köztük az új megjelenés, az Árpád fiai is. Ez utóbbi több ikonikus csatát is bemutat, a 907-es pozsonyit, a…..
Magamat ismerve inkább nem is próbálkozom „igazi” évértékeléssel, de helyette írok pár sort öt olyan történelmi regényről (egy kakukktojással), amiket valamilyen szempontból érdekesnek és értékesnek találtam. Nem mind idén jelent meg, de idén kerültek sorra nálam. Ennél azért többet olvastam műfajon…..
Az angol–holland háború sok szempontból különlegesnek számít a hadtörténetben. Részben az ekkor először alkalmazott taktikai újítások miatt, melyek a következő évszázadok tengeri harcászatát meghatározták, részben pedig azért, mert az újkor történetében ez volt az első, és szinte az utolsó olyan…..
szs. 2022.11.05 09:38:44
Hét tenger Korfu hadművelet 2. 2022.05.10 09:05:39
Bár a részletes haditerv, mely megvilágíthatná, a Korfu hadműveletben melyik csoportnak mi volt a konkrét feladata, nem maradt fenn, a hajók elhelyezkedéséből néhány következtetést talán le lehet vonni. Bár mindenhol az otrantói zár elleni támadásként emlegetik, a Korfu hadművelet valódi célja…..
szs. 2022.05.15 18:02:15
@omron: És igaza is lett!
szs. 2022.05.15 22:19:29
@omron: Nem én vagyok.
szs. 2022.05.15 22:20:49
@omron: ja de, mégis, csak már régen vokt, be sem ugrott.
A legutóbbit több mint ötvenezren láttátok, tehát mondhatni népszerű a sorozat és a Napi érdekes képeinek amúgy is vérfrissítésre van szüksége, szóval kicsit megint pihentetem a jövő hétig. Most ismét jöjjön az Észbontó tények világa!..
A német csatacirkálók kilencedikén délután érkeztek meg Trondheimbe, ahol azonnal hozzáláttak a kárelhárításhoz. A búvárok felmérték a Scharnhorst sérüléseinek mértékét, a Huascaran és Parat műhelyhajókról érkező szakemberek pedig azonnal nekifogtak az ideiglenes javításoknak. Az rögtön nyilvánvaló…..
szs. 2021.08.24 21:10:30
@szs.: soRozat, természetesen.
A Glorious leválása az evakuációt végző kötelékről látszólag igen nagy könnyelműség volt, ami végzetes következményekkel járt. A szakirodalom nem egységes abban, mi volt az oka annak, hogy az anyahajót mindössze két romboló kíséretében önállóan indították vissza Scapa Flow felé. A legelterjedtebb…..
szs. 2021.08.10 14:57:08
@szs.: Rákerestem és 1:72es méretarányban lehet kapni a két érintett repülőgépet együtt csomagban, mint légiharc készletet (Amazon). Semmi újat nem lehet kitalálni már ebben a modern világban...
A Németország elleni háborút az angol és a francia stratégák egyaránt úgy képzelték el, hogy annak döntő, és szinte kizárólagos hadszíntere a francia–német határon húzódó front. Az első világháború négy éve szinte végig azzal telt, hogy a két hadviselő fél ezen a fronton, pontosabban annak nagyjából…..
szs. 2021.06.17 17:03:14
Néhány héttel a Genova elleni támadást követően az Ark Royal ismét elhagyta a mediterrán térséget, és visszatért az Atlanti-óceánra. Előző hónapban ugyanis a németek két csatacirkálója kitört az óceánra, hogy ott az angol kereskedelmi hajózást támadják. A Force H március nyolcadikán azzal az…..
szs. 2021.05.06 11:42:46
Az Ark Royal megépítésével a briteknek sikerült olyan hadihajót alkotniuk, mely a maga idejében a világszínvonalat képviselte, és hiányosságai ellenére állta az összehasonlítást bármelyik másik, korabeli anyahajóval. A gond csak az volt, hogy egy anyahajó tényleges harcértéke az általa hordozott…..
Hatszemes - alkotók az alkotásról. Schmöltz Margit íróval közösen vágunk, vágtunk bele egy online sorozatba, kihasználva, hogy a karanténos világban az emberek nyitottabbak az internet adta lehetőségekre és egy találkozót, baráti beszélgetést az ország három különböző pontján ülve is össze…..
Hét tenger A La Plata-i csata 4. 2020.12.28 11:40:58
A három vontatón összezsúfolt kimerült, éhes, elcsüggedt tengerészek másnap reggel érkeztek meg az argentin fővárosba, ahol azonban korántsem várta őket olyan baráti fogadtatás, amilyet reméltek. Langsdorff abban bízott, az argentin hatóságok hajótöröttként fogják majd kezelni őket, és lehetővé…..
szs. 2020.12.29 06:34:41
Mint mindenkinek, nekem is elég érdekesre sikerült ez az év és most, hogy az összegzést tervezve átlapoztam a határidőnaplómat (igen, tudom, nagyon retró…), több olyan eseményt is találtam benne, amiről meg mertem volna esküdni, hogy tavaly történtek. A márciusban kezdődött karanténos időszak…..
Hét tenger A La Plata-i csata 3. 2020.12.16 18:22:54
A Graf Spee az ütközet során összesen húsz találatot kapott, kettőt közülük az Exeter 203 mm-es ágyúitól. Miután az angolok kizárólag fenékgyújtóval szerelt, késleltetett gyújtású páncéltörő és félpáncéltörő gránátokkal tüzeltek – más nem is volt nekik – a páncélozatlan felépítményeket érő gránátok…..
  A napokban több ismerősöm Facebook oldalán szembe jött velem egy Luther idézet, amit a komment szerint akár ma is írhatott volna. Egész pontosan ez:   Mivel a Luther-regény írása során nem kevés Luthernek tulajdonított idézettel és tettel találkoztam, amikről kiderült, hogy nem igazak vagy…..
szs. 2020.11.01 21:04:10
@arthurthedent: "Fertőtlenítésnek nem hiszem, hogy jó volt, de maga a cselekvésminta hasonló ahhoz, amit mi csinálunk a kézfertőtlenítő géllel meg egyebekkel, beleférhet a fordítói szabadságba." A fordítás ebben az esetben az eredeti jelentésszándékot adja vissza és nem a modern tudományos álláspontot. A bolhák ellen akár működhetett is, amúgy. Én se fordítottam volna így, de nálam szürkezónás, nem pedig hibás fordítás. Azt is megértem, akinél meg nem.
 Koppány fiai című regénnyel kapcsolatban több kérdést is kaptam, az ezekre adott válaszokból egy kis miniinterjút szerkesztettem össze, egybegyűjtve a korábban megjelent bejegyzéseket.   Voltak Koppánynak fiai? Koppány leszármazottairól nincsenek hiteles feljegyzések. Maga Koppány alakja is…..
MAGYARORSZÁG, 997Koppány az ősi törvényt támogató seregek élén vereséget szenved Veszprém alatt Vajk seregétől, és maga is elesik a harcban. A csata előtt azonban rábízza az öreg Gecse bőre a nála nevelkedő Vászolyt, Béla nagyúr fiát, aki Vajkot követi az árpádfiak örökösödési sorában, illetve…..
Már alakulóban van néhány esemény szeptemberre, a Könyvhét környékére, ezeket gyűjtöm össze ebben a bejegyzésben, mindig kiegészítve azzal, ami véglegesítődik. (Már amennyire ebben a vírusos időszakban ez a kifejezés értelmezhető.)   A határzár miatt későbbi időpontra halasztva!  - 2020.09.14 Kéty…..
Az M5 kortárs szerzőkkel foglalkozó műsorában beszélgettem Bán Mórral a regényeimről, az alkotói folyamatról és a tervekről. https://mediaklikk.hu/video/fulszoveg-cs-szabo-sandor/?fbclid=IwAR3CLAVyDUPqJSDCj4q7LbBOGnRvETVqSItL_lwuPoWHeXNb4Kf2ulz2uJs  ..
Az előző részben szóvolt a sereg szervezéséről, felépítéséről, következzen most a felszerelésének ismertetése. Erre akkoriban nem létezett központi megoldás (ellenpélda ismét csak az állami fegyverműhelyekkel rendelkező Bizánc). A magyar mesteremberek természetesen bárminek az elkészítésébe…..