Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szs.

478 bejegyzést írt és 2014 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az Ark Royal megépítésével a briteknek sikerült olyan hadihajót alkotniuk, mely a maga idejében a világszínvonalat képviselte, és hiányosságai ellenére állta az összehasonlítást bármelyik másik, korabeli anyahajóval. A gond csak az volt, hogy egy anyahajó tényleges harcértéke az általa hordozott…..
Hatszemes - alkotók az alkotásról. Schmöltz Margit íróval közösen vágunk, vágtunk bele egy online sorozatba, kihasználva, hogy a karanténos világban az emberek nyitottabbak az internet adta lehetőségekre és egy találkozót, baráti beszélgetést az ország három különböző pontján ülve is össze…..
Hét tenger A La Plata-i csata 4. 2020.12.28 11:40:58
A három vontatón összezsúfolt kimerült, éhes, elcsüggedt tengerészek másnap reggel érkeztek meg az argentin fővárosba, ahol azonban korántsem várta őket olyan baráti fogadtatás, amilyet reméltek. Langsdorff abban bízott, az argentin hatóságok hajótöröttként fogják majd kezelni őket, és lehetővé…..
szs. 2020.12.29 06:34:41
Mint mindenkinek, nekem is elég érdekesre sikerült ez az év és most, hogy az összegzést tervezve átlapoztam a határidőnaplómat (igen, tudom, nagyon retró…), több olyan eseményt is találtam benne, amiről meg mertem volna esküdni, hogy tavaly történtek. A márciusban kezdődött karanténos időszak…..
Hét tenger A La Plata-i csata 3. 2020.12.16 18:22:54
A Graf Spee az ütközet során összesen húsz találatot kapott, kettőt közülük az Exeter 203 mm-es ágyúitól. Miután az angolok kizárólag fenékgyújtóval szerelt, késleltetett gyújtású páncéltörő és félpáncéltörő gránátokkal tüzeltek – más nem is volt nekik – a páncélozatlan felépítményeket érő gránátok…..
  A napokban több ismerősöm Facebook oldalán szembe jött velem egy Luther idézet, amit a komment szerint akár ma is írhatott volna. Egész pontosan ez:   Mivel a Luther-regény írása során nem kevés Luthernek tulajdonított idézettel és tettel találkoztam, amikről kiderült, hogy nem igazak vagy…..
szs. 2020.11.01 21:04:10
@arthurthedent: "Fertőtlenítésnek nem hiszem, hogy jó volt, de maga a cselekvésminta hasonló ahhoz, amit mi csinálunk a kézfertőtlenítő géllel meg egyebekkel, beleférhet a fordítói szabadságba." A fordítás ebben az esetben az eredeti jelentésszándékot adja vissza és nem a modern tudományos álláspontot. A bolhák ellen akár működhetett is, amúgy. Én se fordítottam volna így, de nálam szürkezónás, nem pedig hibás fordítás. Azt is megértem, akinél meg nem.
 Koppány fiai című regénnyel kapcsolatban több kérdést is kaptam, az ezekre adott válaszokból egy kis miniinterjút szerkesztettem össze, egybegyűjtve a korábban megjelent bejegyzéseket.   Voltak Koppánynak fiai? Koppány leszármazottairól nincsenek hiteles feljegyzések. Maga Koppány alakja is…..
MAGYARORSZÁG, 997Koppány az ősi törvényt támogató seregek élén vereséget szenved Veszprém alatt Vajk seregétől, és maga is elesik a harcban. A csata előtt azonban rábízza az öreg Gecse bőre a nála nevelkedő Vászolyt, Béla nagyúr fiát, aki Vajkot követi az árpádfiak örökösödési sorában, illetve…..
Már alakulóban van néhány esemény szeptemberre, a Könyvhét környékére, ezeket gyűjtöm össze ebben a bejegyzésben, mindig kiegészítve azzal, ami véglegesítődik. (Már amennyire ebben a vírusos időszakban ez a kifejezés értelmezhető.)   A határzár miatt későbbi időpontra halasztva!  - 2020.09.14 Kéty…..
Az M5 kortárs szerzőkkel foglalkozó műsorában beszélgettem Bán Mórral a regényeimről, az alkotói folyamatról és a tervekről. https://mediaklikk.hu/video/fulszoveg-cs-szabo-sandor/?fbclid=IwAR3CLAVyDUPqJSDCj4q7LbBOGnRvETVqSItL_lwuPoWHeXNb4Kf2ulz2uJs  ..
Az előző részben szóvolt a sereg szervezéséről, felépítéséről, következzen most a felszerelésének ismertetése. Erre akkoriban nem létezett központi megoldás (ellenpélda ismét csak az állami fegyverműhelyekkel rendelkező Bizánc). A magyar mesteremberek természetesen bárminek az elkészítésébe…..
 A Koppány – a lázadó vezér című regényéről a szerzővel,  Cs. Szabó Sándorral Pócs Márton beszélget    A saját meghatározásod szerint a Koppány nem klasszikus történelmi regény, legalábbis az utószóban utalsz rá, hogy a források felhasználását tekintve, a forrásokban tátongó óriási hézagok…..
Hét tenger A Tengeri Farkas 03. 2020.04.25 12:58:24
1808-ban Napóleon megfosztotta trónjától, és gyakorlatilag letartóztatta a spanyol uralkodót, IV. Károlyt, s helyére saját bátyját, Joseph-et ültette. Ez volt a császár pályafutásának egyik legszerencsétlenebb döntése. Maga Joseph teljesen alkalmatlan volt uralkodónak, de lett volna bármilyen…..
szs. 2020.04.25 21:33:02
@Pájer Csaba: Rövidnek tűnik, ez szerintem csak a beceneve lehetett.
A napokban jutott eszembe, hogy a minap volt már tíz éve a Náhson Sávitok ferihegyi látogatásának. Ez adta az ötletet - na meg előttem járó kollégák jó példája, a járványos idők megváltozott napi rutinjáról nem is beszélve - hogy időnként egy-egy régebbi fotót dobjak be Blast from the Past rovatcím…..
szs. 2020.04.11 17:49:30
Hét tenger A Tengeri Farkas 02. 2020.04.05 11:02:26
Az angol Admiralitás természetesen igyekezett kihasználni, hogy egy ilyen erős francia kötelék koncentrálódott egy kicsi, és viszonylag gyengén védett helyre. Az Első Lord, Lord Mulgrave fejéből pattant ki az ötlet, hogy az Aix-szigetnél horgonyzó francia hajók ellen egy nagyszabású éjszakai…..
Van egy pár éves írói hagyományom: mikor befejezek egy regényt, az utolsó fejezetét a régi, kedves netbookomon írom meg. Tényleg régi már szegény, de nagyon szerettem vele dolgozni. Velem volt abban az időben, amikor reményem sem volt arra, hogy bármit kiadjanak, amit írok, de azért írtam rajta pár…..
szs. 2020.03.09 18:22:55
@uni-cum-laude: Írtam levelet, elnézést, hogy csak most.
(fejezet egy készülő regényből)   3. Emese   Visszaemlékezem a téli hónapokra, Az északi szélre és a három láb magas hóra: Öreg vagyok immár, a hideget nehezen bírom, Hogyan viselhetném el hát a hosszú éjszakákat?   (Po Csü-ji kínai költő (772-846): Búcsú a nemezsátortól és a…..
Hét tenger Az utolsó fiaskó 2019.12.31 07:57:08
1942 végére már mindenki számára nyilvánvaló lehetett, hogy Németország körül szorul a hurok, és helyzete kezd kilátástalanná válni. Csak az elvakult fanatikusok és az ostobák – és volt mindkettőből bőven – hittek rendületlenül a végső győzelemben. Hitler nem tartozott egyik kategóriába sem. Egyre…..
Karácsonyi ajándék: egy idén befejezett, szabadon letölthető sci-fi regényem, az Üres föld! Ha jól számolom, 12 éve jelent meg tőlem utoljára klasszikus értelemben vett tudományos-fantasztikum. De a sci-fi nem olyan dolog, amit csak úgy maga mögött tud hagyni egy író. Az elmúlt években, mikor két…..
  (első rész) Martin tűnődve nézte Miltitz arcát. Felléptem Tetzel ellen, erre rögtön támadni kezdtek, hogy nem tisztelem a pápa tekintélyét. Most pedig hirtelen rájönnek arra, hogy Tetzel ellen indokolt volt fellépnem? Észrevette, hogy Spalatin és Feilitzsch elégedetten, szinte megkönnyebbülten…..
   A második kötet szerkesztése során ez a fejezet kimaradt a végleges regényszövegből. Miltitz pápai legátus próbálkozása zsákutcának bizonyult Luther ügyében és hasonlóképpen dramaturgiai szerepe sem maradt a regényben. A reformáció 502. évfordulójának alkalmából most a terjedelme miatt két…..
Bánomi József jó katona volt, és mindig teljesítette a kötelességét. Amikor öblöt kellett ásni a kikötőnek Nagymarosnál, akkor ásott. Amikor a Zsenirális alatt – aki akkor még csak Halmai alezredes volt – kellett keltákat géppuskázni Bécsnél, akkor géppuskázott. Amikor a Felderítő Parancsnokság…..
Hétfőn éjfélkor fejeződött be a Lemilblog legújabb szavazós és vitatkozós tippjátéka, melynek során azt kértük tőletek, hogy egy 15-ös – vállaltan szubjektív és kicsit provokatív - listából egyrészt válasszátok ki azt a négy hadsereget, amely szerintetek megérdemli a „legkiválóbb” jelzőt, másrészt…..
Kétszer is felbukkant ez a kezdeményezés a Luther-regényemmel kapcsolatban. Először akkor, amikor még írtam a könyvet. Ahogy a blogom Debrecennel kapcsolatos bejegyzésében is előkerült, az elmúlt években egy-egy hetet mindig a városban töltöttem nyáron és ilyenkor az éppen aktuális regényemen…..
Az emberek többsége szereti a meglepetéseket, pláne ha ezek kellemesek. Számos szolgálati nyugdíjas (illetve szolgálati járandóságban részesülő) egykori rendőr, vámos, bévés, tűzoltó és (talán) egykori titkosszolga azonban nem kellemes meglepetésben, hanem konkrétan pofáraesésben részesült, amikor a…..
szs. 2019.04.11 20:23:33
@triumphator: Átkerültél. Aztán meg vissza. Van ilyen.(Amúgy meg az ember esze megáll...)