Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szs.

473 bejegyzést írt és 2013 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Már alakulóban van néhány esemény szeptemberre, a Könyvhét környékére, ezeket gyűjtöm össze ebben a bejegyzésben, mindig kiegészítve azzal, ami véglegesítődik. (Már amennyire ebben a vírusos időszakban ez a kifejezés értelmezhető.)   2020.09.14 Kéty (Érsekkéty, Szlovákia) , Községi Könyvtár.,…..
Az M5 kortárs szerzőkkel foglalkozó műsorában beszélgettem Bán Mórral a regényeimről, az alkotói folyamatról és a tervekről. https://mediaklikk.hu/video/fulszoveg-cs-szabo-sandor/?fbclid=IwAR3CLAVyDUPqJSDCj4q7LbBOGnRvETVqSItL_lwuPoWHeXNb4Kf2ulz2uJs  ..
Az előző részben szóvolt a sereg szervezéséről, felépítéséről, következzen most a felszerelésének ismertetése. Erre akkoriban nem létezett központi megoldás (ellenpélda ismét csak az állami fegyverműhelyekkel rendelkező Bizánc). A magyar mesteremberek természetesen bárminek az elkészítésébe…..
 A Koppány – a lázadó vezér című regényéről a szerzővel,  Cs. Szabó Sándorral Pócs Márton beszélget    A saját meghatározásod szerint a Koppány nem klasszikus történelmi regény, legalábbis az utószóban utalsz rá, hogy a források felhasználását tekintve, a forrásokban tátongó óriási hézagok…..
Hét tenger A Tengeri Farkas 03. 2020.04.25 12:58:24
1808-ban Napóleon megfosztotta trónjától, és gyakorlatilag letartóztatta a spanyol uralkodót, IV. Károlyt, s helyére saját bátyját, Joseph-et ültette. Ez volt a császár pályafutásának egyik legszerencsétlenebb döntése. Maga Joseph teljesen alkalmatlan volt uralkodónak, de lett volna bármilyen…..
szs. 2020.04.25 21:33:02
@Pájer Csaba: Rövidnek tűnik, ez szerintem csak a beceneve lehetett.
A napokban jutott eszembe, hogy a minap volt már tíz éve a Náhson Sávitok ferihegyi látogatásának. Ez adta az ötletet - na meg előttem járó kollégák jó példája, a járványos idők megváltozott napi rutinjáról nem is beszélve - hogy időnként egy-egy régebbi fotót dobjak be Blast from the Past rovatcím…..
szs. 2020.04.11 17:49:30
Hét tenger A Tengeri Farkas 02. 2020.04.05 11:02:26
Az angol Admiralitás természetesen igyekezett kihasználni, hogy egy ilyen erős francia kötelék koncentrálódott egy kicsi, és viszonylag gyengén védett helyre. Az Első Lord, Lord Mulgrave fejéből pattant ki az ötlet, hogy az Aix-szigetnél horgonyzó francia hajók ellen egy nagyszabású éjszakai…..
Van egy pár éves írói hagyományom: mikor befejezek egy regényt, az utolsó fejezetét a régi, kedves netbookomon írom meg. Tényleg régi már szegény, de nagyon szerettem vele dolgozni. Velem volt abban az időben, amikor reményem sem volt arra, hogy bármit kiadjanak, amit írok, de azért írtam rajta pár…..
szs. 2020.03.09 18:22:55
@uni-cum-laude: Írtam levelet, elnézést, hogy csak most.
(fejezet egy készülő regényből)   3. Emese   Visszaemlékezem a téli hónapokra, Az északi szélre és a három láb magas hóra: Öreg vagyok immár, a hideget nehezen bírom, Hogyan viselhetném el hát a hosszú éjszakákat?   (Po Csü-ji kínai költő (772-846): Búcsú a nemezsátortól és a…..
Hét tenger Az utolsó fiaskó 2019.12.31 07:57:08
1942 végére már mindenki számára nyilvánvaló lehetett, hogy Németország körül szorul a hurok, és helyzete kezd kilátástalanná válni. Csak az elvakult fanatikusok és az ostobák – és volt mindkettőből bőven – hittek rendületlenül a végső győzelemben. Hitler nem tartozott egyik kategóriába sem. Egyre…..
Karácsonyi ajándék: egy idén befejezett, szabadon letölthető sci-fi regényem, az Üres föld! Ha jól számolom, 12 éve jelent meg tőlem utoljára klasszikus értelemben vett tudományos-fantasztikum. De a sci-fi nem olyan dolog, amit csak úgy maga mögött tud hagyni egy író. Az elmúlt években, mikor két…..
  (első rész) Martin tűnődve nézte Miltitz arcát. Felléptem Tetzel ellen, erre rögtön támadni kezdtek, hogy nem tisztelem a pápa tekintélyét. Most pedig hirtelen rájönnek arra, hogy Tetzel ellen indokolt volt fellépnem? Észrevette, hogy Spalatin és Feilitzsch elégedetten, szinte megkönnyebbülten…..
   A második kötet szerkesztése során ez a fejezet kimaradt a végleges regényszövegből. Miltitz pápai legátus próbálkozása zsákutcának bizonyult Luther ügyében és hasonlóképpen dramaturgiai szerepe sem maradt a regényben. A reformáció 502. évfordulójának alkalmából most a terjedelme miatt két…..
Bánomi József jó katona volt, és mindig teljesítette a kötelességét. Amikor öblöt kellett ásni a kikötőnek Nagymarosnál, akkor ásott. Amikor a Zsenirális alatt – aki akkor még csak Halmai alezredes volt – kellett keltákat géppuskázni Bécsnél, akkor géppuskázott. Amikor a Felderítő Parancsnokság…..
Hétfőn éjfélkor fejeződött be a Lemilblog legújabb szavazós és vitatkozós tippjátéka, melynek során azt kértük tőletek, hogy egy 15-ös – vállaltan szubjektív és kicsit provokatív - listából egyrészt válasszátok ki azt a négy hadsereget, amely szerintetek megérdemli a „legkiválóbb” jelzőt, másrészt…..
Kétszer is felbukkant ez a kezdeményezés a Luther-regényemmel kapcsolatban. Először akkor, amikor még írtam a könyvet. Ahogy a blogom Debrecennel kapcsolatos bejegyzésében is előkerült, az elmúlt években egy-egy hetet mindig a városban töltöttem nyáron és ilyenkor az éppen aktuális regényemen…..
Az emberek többsége szereti a meglepetéseket, pláne ha ezek kellemesek. Számos szolgálati nyugdíjas (illetve szolgálati járandóságban részesülő) egykori rendőr, vámos, bévés, tűzoltó és (talán) egykori titkosszolga azonban nem kellemes meglepetésben, hanem konkrétan pofáraesésben részesült, amikor a…..
szs. 2019.04.11 20:23:33
@triumphator: Átkerültél. Aztán meg vissza. Van ilyen.(Amúgy meg az ember esze megáll...)
Ómagyarország Átkerülésnap! 2018.10.25 15:24:00
A blog minden olvasójának, szerzőjének és egyéb átkerülteknek boldog átkerülésnapot kívánunk az Átkerülés 10. évfordulójának alkalmából! A szerzőkhöz egy ünnepi sörözés keretében ma öt óra-fél hat környéki kezdettel lehet csatlakozni ma a Gyűrű Pub-ban. (Balassi Bálint u. 27, Budapest, Hungary,…..
2018-ban jelent meg a regény második, befejező kötete és számomra íróként ez az év, főleg a második fele arról is szólt, hogy el kellett engednem, le kellett zárnom a Luther-regénnyel töltött majdnem négy évemet. Mondjuk ez annyira nem is volt nehéz, mert négy év egy regénnyel számomra hosszú időnek…..
Néhány alkalom októberben, a reformáció hónapjában a Luther-regénnyel kapcsolatban:         Október 24:  8:45: A Karc FM reggeli műsorában rövid beharangozó beszélgetés a szerzővel a regény befejező kötetének megjelenése és az esti könyvbemutató apropóján. Október 24: Luther másként – egy…..
A szerkesztés során, terjedelmi és dramaturgiai okokból több jelenet nem került bele a Luther-regény második kötetébe. Ezeket a jeleneteket itt a blogon közlöm, megadva az oldalszámot is, hogy a nyomtatott kötetben hol lennének.  (Luther a császár idézésére, egy birodalmi herold és barátai…..
Hét tenger Az Ocsakov lázadás 2018.08.24 09:40:15
A XX. század első éveinek gazdasági válságai, majd a Japán elleni háború szégyenletes vereségei megrendítették az önkényuralom helyzetét Oroszországban. 1902 után menetrendszerűen ismétlődő sztrájkhullámok söpörtek végig az országon, a hivatalosan betiltott baloldali szervezetek befolyása pedig…..
"Az ágostonos szerzetes, Martin Luther 95 tételét tartalmazó levél nem várt visszhangra lel, és Wittenberg egy csapásra szinte az egész birodalom figyelmének középpontjába kerül. Szavai nyomán olyan indulatok szabadulnak el az Egyházat védők és a visszaéléseket kritizálók között, hogy a békés…..
Hét tenger A nagy verseny 9. 2018.06.25 09:57:50
  A Dreadnought megépítése tehát – ugyanúgy, mint 17 évvel korábban a Naval Defence Act – éppen az ellenkező hatást váltotta ki, mint amit reméltek tőle. Nem lezárta, hanem csak még jobban felpörgette a fegyverkezési hajszát a versengő haditengerészetek között. A flottaépítési verseny maga ugyan…..