Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szonday Szandra

155 bejegyzést írt és 173 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2022. február 24-én vette kezdetét az Ukrajna elleni orosz invázió. Az emberek, hogy szolidaritásukat és béke iránti vágyukat kifejezzék, sokszor teszik közzé, tüntetik fel a béke valamelyik ismert szimbólumát. De honnan erednek ezek a jelképek, és mi volt eredeti jelentésük? Cikksorozatom első…..
Szonday Szandra 2022.03.06 15:46:54
@]{udarauszkasz: köszönöm a cikket, nagyon érdekes, ugyanakkor szerintem az mérvadó, hogy Hollom mit gondolt róla, mi alapján alkotta meg - hiszen ez a jel lett végül is hivatalosan elfogadva és nem a korábbi, hasonló jel. De lehet, hogy kiegészítem vele a cikket.
Úgy terveztem, ma megyek ki szüleimhez, nagymamámhoz a temetőbe, ám az időjárás közbeszólt, ami nem csak esőt és hideget hozott, hanem hát- és fejfájást. Mostanában nem vagyok a legjobb formámban, erre jött rá a hát-, nyak- és vállfájás, amin az se segít, ha fekszem, és ami azért kellemetlen, mert…..
Feldobta a Facebook, hogy ma van a kávé világnapja, és ezzel kapcsolatban elgondolkodtam, hogyan is alakult kapcsolatom a "fekete levessel". Amit leírok, abban valószínűleg nem lesz semmi különleges, történetemben sokan ráismernek majd magukra. A kávét, pontosabban a kávé ízét mindig is nagyon…..
Szonday Szandra 2021.09.30 17:31:51
@Frady Endre: Köszönöm, ez zseniális! :D

(Nekem csak egy kutyám van, de néha
sete kezem ügyetlen és léha:
felborítok bögrét, csészét, kannát
ebre öntve a fekete mannát...)
Szonday Szandra 2021.10.01 12:48:43
@Frady Endre:
Az én ebem mindig örül,
ha valami földre kerül.
Ezért mindig asztal körül
őgyeleg ő - szívem derül. :D

www.facebook.com/szondayszandraoldala/posts/255713639896060
Szonday Szandra 2021.10.01 15:56:29
@Frady Endre:
Csirke csontok szanaszét
Bepiszkolva kanapét...
Kutyám fut ijedve, retten:
Nem én voltam, nem én tettem!
Amikor valaki viszonylag extrém külsővel jelenik meg, mint én is, az emberek gyakran vetik szemére, hogy feltűnési viszketegségben szenved, hogy valamit kompenzálni akar, gondok vannak belül, satöbbi. Néhány nappal ezelőtt egy szemöldökös csoportban (igen, ilyen is van) egy fiatal lány töltött fel…..
Most, amikor a média tele van az újból megnyiló teraszokat elárasztó tömegek fotóival, és sokak idegeit borzolja az emberek felelőtlen viselkedése, igencsak megdöbbentő szembesülni azzal, hogy egy 17. századi angol falu milyen önfeláldozó lépésre szánta el magát. Amikor ugyanis 1666 tavaszán…..
Emlékszem, amikor úgy 5-6 éves lehettem, teljesen ledermedtem a tévé előtt. A hírekben – most már tudom – a Tienanmen téri vérengzésről volt szó. Sebesülteket láttam, kétségbeesett, síró embereket, mentőket, káoszt. De ami még félelmetesebb volt számomra, az a madártávlatból mutatott több tucatnyi,…..
Nemrég sokaknál kiverte a biztosítékot Tóth Krisztina Jókaival kapcsolatos nyilatkozata. Én is felemeltem a szemöldököm, igaz, talán más okból, mint mások. Mit mond a mai fiataloknak Jókai? Mi az irodalom szerepe? Hogyan olvasunk? Hogyan működik egy mű? Női szerepek, minták, nemek az irodalomban,…..
Mivel több súlyos krónikus betegségtől is szenvedek, hosszas mérlegelés után úgy döntöttem, beoltatom magam. 02.11-én meg is kaptam az AstraZeneca vakcinát. Videónaplómban nyomon követhetitek, hogy éreztem magam az oltás utáni órákban, napokban, mi volt az oka, hogy végül az oltás mellett döntöttem,…..
Arra gondoltam, hogy miután a COVID még előreláthatólag jó ideing velünk lesz, ismét olyan témát veszek elő, ami a tüdővel kapcsolatos, hiszen a koronavírusos fertőzés egyik gyakori és súlyos szövődménye töbek közt a tüdőgyulladás. Ám most inkább a megelőzésre fektetném a hangsúlyt - a…..
Mint arról hírt adtam a hét elején, legutóbbi blogbejegyzésemet rekordszámú olvasó látta, és nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam arról, mennyire nagy szükség volt egy ilyen részletes, szakszerű, egyben személyes tapasztalaton nyugvó beszámolóra. Sőt, olyan is volt, aki megkérdőjelezte, hogy egy…..
Szonday Szandra 2020.11.30 23:56:21
@Jumbóka: Szia, nagyon köszönöm a hozzászólásod és a linket! Jól tetted, hogy Te is szóltál az illetékeseknek - elég hajmeresztő, hogy képesek voltak a saját logójukat rányomni a képre... Viszont azt gondolom, annyira nem fehér terület ma már az internetes szerző jogok kérdése, nem olyan nehéz megismerni és betartani az alapvető szabályokat, amik nagyrészt hasonlóak, mint "offline". Szerkesztőként is dolgozom online folyóiratnál, és rettentően figyelünk arra, hogy minden kép jogtiszta legyen, még akkor is ellenőrizzük őket, ha "ingyenes" oldalról szedtük le őket, mert ott is előfordulnak hibák. Szóval ez nem olyan nagy ördöngösség!
A másik, amit írtál, valóban így van: az ember nyilván nem rohan azonnal ügyvédhez, de nagyon nem mindegy, ki hogyan reagál egy felszólításra. És engem most nagyon felháborított, milyen módon kommunikált velem az a szerkesztő, aki egykor egy nagy sajtóorgánumnál dolgozott. Neki bizony illene tudnia, mit jelent a szerzői jog...
Szonday Szandra 2020.12.01 13:17:11
@Aron_son: Nem semmi, hogy kiretusálták a vízjeled! Nos, igen, nálam is az volt cifra, hogy a képeket is egy az egyben kopizták, átemelték. Szóval erre volt idő, a forrásmegjelölések átmásolására már nem. :D Mondjuk ez nem Facebook-on történt, szóval nem igazán érdekel, FB-re mi vonatkozik, de tény, hogy ez a szabályozási különbség itt-ott bekavar. Wikimedián találkozom időnként azzal, hogy külön feltüntetik a képeknél, az amerikai jog szerint mi vonatkozik rájuk.
Nekem egyébként az hajmeresztő, hogy mennyire felhígult az újságírószakma. Ma már bárki indíthat egy online lapot nulla gyakorlattal, iskolával, és tök egyedül, vagy 1-2 gyakornokot, diákmunkást alkalmazva. Ezek a dolgok sokszor teljesen átláthatatlanok, mert sok helyen normális impresszum sincs, max. egy cégnév, esetleg egy e-mail-cím, de a felületes olvasó elhiszi, hogy a lap mögött egy normális szerkesztőség áll. Persze, mint az én példám is bizonyítja, a szakmai múlt sem garancia, de azért ismerek normális újságírókat, akik ismerik és betartják az írott és íratlan szabályokat és az etikai kódexet.
A koronajárvány kapcsán naponta hallunk a lélegeztetőgépekről: hány készülékkel rendelkeznek a kórházak, hány érkezik, hányan vannak jelenleg gépi lélegeztetésen, milyen új gépet fejlesztenek, stb. Az egyik legnagyobb félelem a COVID-dal kapcsolatban talán az, hogy az ember gépre kerül - főként,…..
Szonday Szandra 2020.11.22 22:20:34
@Flúgatlan: Igazán nincs mit :)
Szonday Szandra 2020.11.22 22:21:13
@dmwd: Én köszönöm, örülök, ha valakinek tudtam segíteni. :)
Szonday Szandra 2020.11.23 18:18:04
@apro_marosan_petergabor: melyik névre gondolsz? A Szondayra? Mert az teljesen real.
Ha a drogfüggőség kerül szóba, az emberek nagy része rögtön ítélkezni kezd: "senkit nem kergetnek tűvel". Általában szeretjük azt gondolni, hogy aki drogokhoz fordul, az önsorsrontó, gyenge jellem, lecsúszott, deviáns alak. Bűnöző hajlamokkal megáldott gettószökevény, aki nem képes megemberelni…..
Igen, tudom, megint egy COVID-os cikk... Igyekszem nem teleszórni a Facebook-om járványügyi dolgokkal, de ha az ember krónikus tüdőbeteg, akkor kikerülhetetlen, hogy foglalkozzon a témával, főleg, ha valamiféle információs, betegtámogatói szerepet is felvállalt. De mielőtt még bárki "fenni kezdené…..
Szonday Szandra 2020.10.06 10:14:41
@kvadrillio: Kérlek, moderáld a hozzászólásaid... Nem tudom, miért kell kiabálni, és összefüggéstelen kommenteket írni... Próbálj meg szorosan a tárgynál maradni. Köszönöm4
Szonday Szandra 2020.10.10 12:29:09
@Hunyadi János3: baszki, mondd már el, hol tiltottalak? Ezt megkérdeztem tőled a FB-oldalamon is, ahová szintén odahánytad a szemeted, és ahonnan még szintén most sem vagy tiltva, de nem válaszoltál... Fuck logic.
Szonday Szandra 2020.10.10 14:14:37
@Hunyadi János3: mondd, mi a jó büdös francot csodálkozol, hogy tiltanak, ha ugyanazt a posztot másolod be 25-ször? Amúgy mi értelme? Válaszolni nem válaszolsz, nekem ettől nem lesz bajom, max. jót röhögök, és ha még fenyegetést is, akkor feljelentelek.
Nem, ez a cikk nem arról fog szólni, van-e járvány vagy nincs, kinek milyen érdeke fűződik a pánikkeltéshez, vagy hogy mennyire jogosak vagy feleslegesek a járványügyi intézkedések. Egyrészt, mert ilyen cikkekkel, bejegyzésekkel tele a net, másrészt mert nem vagyok szakember, hogy kellőképp…..
A kocsi csomagtartója már nyitva állt, a házban a spalettákat zárták. Véget ért a nyár: már besötétedett, pedig még csak fél 9 volt, de sietni kellett, mert másnap iskola, munka. - Hahó! Látom, jó sokáig maradtatok - állt meg a kapuban a lány, de kutyája már előreszaladt, "ez jó hely, itt mindig…..
Ma, miközben tallóztam az MTI-híreket, egy roppant szűkszavú, ám megdöbbentő közleménybe botlottam: "Ritka betegségben, szívrákban elhunyt Ondrej Buchtela, 20 éves cseh jégkorongozó." A fiatal reménység egy hónappal ezelőtt beszélt először nyilvánosan a betegségéről. Rövid idő alatt 3,5 millió…..
Érdekes ez a művészet dolog. Sokszor gondolkodom azon, mit is jelent számomra ez, hogyan tudnám megfogalmazni a lényegét. Már ha van ilyen - hiszen már az is fogós kérdés, létezik-e pontos definíció a művészetre. Magyar-esztétika szakos diplomám van, sokféle művészetelmélettel kellett megismerkednem…..
Szonday Szandra 2020.06.28 11:03:26
@tompus: Jó probléma felvetés, én azt gondolom, hogy az ilyen "gesztusoknak" egykor fontos szerepe vol, hiszen a határokat feszegették vele, lázadtak, a művészetről tettek fel velük alapvető kérdéseket, ezeken keresztül próbálták megfogalmazni művészetelméleti kérdéseiket. Ezek is kísérletek, játékok, töprengések, a baj az, ha félreértik őket, és mondjuk egy barokk festménnyel akarják összehasonlítani őket. Nem lehet és nem is kell, nem összevethetők, mert más "műfaj". Mondjuk ha valaki egy x-et tesz ki a falára, amit rengeteg pénzért vásárolt, az már inkább a sznobizmus kategóriája. :)
Furcsa, de visszagondolva nem sok emlékem maradt a gyereknapokról. Nem rémlik, hogy különösen nagy feneket kerítettek volna ennek szüleim (noha egykeként eléggé elkényeztettek), de nem is maradt bennem hiányérzet. A gyereknapi programot inkább családi barátnőnk vállalta magára, aki amolyan…..
Tegnap volt édesanyám születésnapja. Anya több mint 10 éve nincs velem, és nagyon fura így megélni ezt, ugyanis holnap lesz a névnapom, és anyuval mindig nagy közös ünneplést tartottunk ebben a gyönyörű, tavaszi hónapban, útban a nyár felé. Most kiüresedett ez az időszak - nem fontos már az én…..
Ma egyik barátnőm egy csoportos Viber-beszélgetésben feltette a kérdést, most, hogy járvány van meg mindenféle korlátozások, mivel töltjük a szabadidőnket? Hozzáfűzte még, hogy nálam sejti, hogy a házfelújítással töltöm fennmaradó időmet. Mindezen jót mosolyogtam, és nagyjából felvázoltam a…..
Évekkel ezelőtt a híres antropológustól, Margaret Mead-től megkérdezte az egyik hallgató, hogy mit tart a kultúra, a civilizáció első jeleinek. A hallgató azt várta, hogy Mead majd horgokról, agyagedényekről vagy köszörűkövekről fog beszélni. Ám Mead azt felelte, a civilizáció első jele az ősi…..
Nem először élek meg úgy ünnepet, hogy valami betegség beárnyékolja azt: töltöttem már karácsonyt, szülinapot is kórházban, húsvétoltam Moszkvában gyerekként mellkasműtétem után lábadozva. Édesapám karácsony előtt halt meg, és anyám utolsó karácsonyát is egy friss rákdiagnózis tudatával vártuk.…..
Sziasztok, első videóm után itt a második... Eltelt jó két hét, nagyon sok mindent történt. A járvány terjed, így krónikus tüdőbetegként szigorú szabályokat kellett hoznunk. Elmesélem, én hogyan igyekszem elkerülni a fertőzést és hogyan éljük meg betegtársaimmal az elzártságot, milyen problémákkal…..
Amióta Magyarországot is elérte a járvány, egyre-másra hallom, hogy "vigyázzunk az öregekre". Orbán is erre figyelmeztetett beszédében, ami mind szép és jó, csakhogy szinte szó sem esik mindazokról, akik nem "szépkorúak", ugyanakkor szintén a veszélyeztetett emberek közé tartoznak; akik számára a…..
Szonday Szandra 2020.03.16 20:27:05
@Mark Bolt: Bocs, de az az érzésem, nem olvastad végig teljesen a bejegyzést... Mert a legkisebb probléma az, amit az elején írtam, hogy megszólják őket a maszk miatt. Sokkal nagyobb baj az, hogy sokan még mindig nem tartják be az előírásokat, hogy sokan továbbadhatják a betegséget, hogy sokan nem is tudják magukról, hogy a veszélyeztetettek közé tartoznak. És bocs, de az, hogy valaki elveszíti a munkáját, szerintem nem hasonlítható össze azzal, hogy valaki az életét vagy közeli hozzátartozóját veszíti el. Örülnék, ha az lenne a legnagyobb gondom, be tudom-e fizetni a csekket...
Szonday Szandra 2020.03.16 23:10:12
@Mark Bolt: Persze, az a legbiztosabb, amit az ember maga megtesz - de azért nem hinném, hogy bármilyen megelőzésre, a járvány megfékezésére tett kísérlet értelmetlen lenne! Az tagadhatatlan, hogy lesznek/vannak veszteségek, az emberek egy bizonyos része így is, úgy is el fogja kapni a vírust. De a mérték már egyáltalán nem mindegy, és ez az embereken is múlik. Nem mindegy, hogy 1000, 10 ezer vagy 1 millió ember kapja el, hogy 30, 600 vagy 5000 halott lesz. Egyáltalán nem vágyálom az, hogy betegségeket felszámoljon az emberiség, hiszen ez már jó pár esetben megtörtént, és az, hogy pl. Romániában nemrég újból kanyarójárvány volt, az nagyrészt az oltásellenes mozgalmaknak, az emberi hülyeségnek köszönhető. Én úgy vagyok vele, akárki akármit jósol, laikusként/betegként/állampolgárként egyet tehetünk: mindent megtenni tőlünk telhetően azért, hogy elkerüljük a megfertőződést vagy a fertőzés továbbadását. Pont. Ha mindent elkövettünk, lehet azon lamentálni, hogyan tovább, mi lesz, satöbbi, bár azt gondolom, ebben a szakemberek sem fognak teljesen egyetérteni, és valószínűleg sok dolgot még nem is tudunk előre megmondani.
Ehhez kapcsolódó példa: a minap a businessinsider.com lehozott egy cikket ezzel a címmel: "Some people who recover from the coronavirus might be left with '20 to 30%' less lung function, and gasping for breath when they walk quickly, Hong Kong doctors said"
A bibi ott van, hogy a cikk meglehetősen click bait és pánikkeltő. Ugyanis minden légzőrendszert érintő betegség, vagy akár mellkasi műtét a tüdőfunkció visszaesését eredményezi: a kérdés az, ez maradandó-e vagy sem. Erre vonatkozólag viszont jelenleg a COVID-19-cel kapcsolatban nem lehetnek hosszútávú megfigyeléseink - talán egy év múlva. Addig viszont teljesen felesleges ilyesmit lehozni, hiszen egy "sima" tüdőgyulladás vagy szívműtét után is eléggé visszaesik a tüdőkapacitás pár hétre...