Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szonday Szandra

166 bejegyzést írt és 173 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ez a szólás jutott eszembe, amikor eldöntöttem, írok arról, hogyan is zajlott egy verspályázat zsűrizése a segédletemmel; talán nem a legtalálóbb kifejezés, kétségkívül van egy cinikus felhangja, és inkább illik olyan esetekre, amikor a kritikust bírálják. Én mégis úgy érzem, valahol találó, mert…..
Olvasgatva a betegcsoportok posztjait, az ünnepek mindig érzékeny téma. Van, aki most is kórházban van, kétségek között, van, aki korábban volt elkeseredve amiatt, hogy kórházba kell vonulnia a műtét miatt, így biztosan nem lehet otthon. Emlékszem olyan betegtársamra, akivel hosszan cseteltem…..
Az izraeli fesztiválon történt mészárlás híre jó ideig nem jutott el hozzám, valahogy elvesztek az információk abban a virtuális zajban, ami körülveszi az embert; tévét, híradókat nem nézek, csak azt a csapot engedem meg olykor, ahonnan valóban inni akarok, ez általában a Facebook vagy Youtube…..
Azok közé tartozom, akik nem túl nagy rokonsággal rendelkeznek. Egykének születtem, szüleim korán meghaltak, a nagynénik, unokatestvérek és egyéb felmenők nagy része vagy nem él, vagy – nyomós okokból - nem tartom velük a kapcsolatot. Nagyszüleim se sokáig voltak jelen életemben, és amíg éltek,…..
Négy nap múlva lesz a könyvbemutatóm. Sokan talán azt gondolják "csak" egy újabb felolvasóest, amiből rengeteg van, különösen az Ünnepi Könyvhét idején. Valóban: sokan vagyunk mi író-félék, az ember számon se tudja tartani. Talán ráérsz, talán nem, általában van valami fontosabb program, és hát majd…..
Az utóbbi pár hónapban valahogy nem éreztem magam jól, vagyis, alapbetegségeim mellett (Marfan-szindróma, kicsi tüdőkapacitás, oxigén-terápia, műszívbillenytű, stb.) még a szokásosnál is cefetebbül voltam, így úgy döntöttem, nem várom meg az éves kontrollokat, szépen végigjárom a dokikat –…..
Általában többnyire csak hollywoodi filmekben, szappanoperákban látunk olyat, hogy valaki oxigénpalackkal él otthon, vagy azzal közlekedik – utóbbi még filmekben is ritka. (Nekem hirtelen a Casino c. film bírósági jelenete jutott eszembe, ahol a meffiózók oxigénpalackkal jelentek meg a bíróságon.)…..
Ismét egy régi álmom teljesült tegnap, ugyanis mindig nagyon szerettem a farsangi bálokat, de gyerekkorom óta nem lehetett ilyesmiben részem. Imádtam átváltozni, és színész édesanyám házi jelmeztárának és kreativitásának köszönhetően ez mindig sikerült is. Aztán a gyermekévek elmúltak, az iskolában…..
Itt az október vége, és ismét fellángolnak a viták, kell-e nekünk Halloween vagy sem. Megjelennek ilyenkor a berzenkedő posztok ("Itt mindenszentek van! Meg halottak bapja!"), és az ellencikkek is, melyek azt bizonygatják, a mi hagyományainkban is fellelhetők hasonló szokások. Bevallom, én soha nem…..
Képzeljetek el egy hosszú, Duna-parti sétányt, ahol szomorúfüzek árnyékában, padról szemlélődve etethetitek a kacsákat, figyelhetitek a színes csónakok és hajók jövés-menését; képzeljétek el a háttérban a régi templomtornyokat, házakat, kerteket és kis sikátorokat – és mindehhez most képzeljetek…..
Ma szembejött velem egyik barátnőm posztja, aki, akárcsak én, gyermekkora óta súlyos terheket cipel a vállán, mindenféle betegségekkel kellett és kell megküzdenie. Arról írt, ismét elment egy szakrendelésre, hátha végre tudnak segíteni neki folyamatos fülcsengésén (lásd, tinnitus), amitől évek óta…..
2022. február 24-én vette kezdetét az Ukrajna elleni orosz invázió. Az emberek, hogy szolidaritásukat és béke iránti vágyukat kifejezzék, sokszor teszik közzé, tüntetik fel a béke valamelyik ismert szimbólumát. De honnan erednek ezek a jelképek, és mi volt eredeti jelentésük? Cikksorozatom első…..
Szonday Szandra 2022.03.06 15:46:54
@]{udarauszkasz: köszönöm a cikket, nagyon érdekes, ugyanakkor szerintem az mérvadó, hogy Hollom mit gondolt róla, mi alapján alkotta meg - hiszen ez a jel lett végül is hivatalosan elfogadva és nem a korábbi, hasonló jel. De lehet, hogy kiegészítem vele a cikket.
Úgy terveztem, ma megyek ki szüleimhez, nagymamámhoz a temetőbe, ám az időjárás közbeszólt, ami nem csak esőt és hideget hozott, hanem hát- és fejfájást. Mostanában nem vagyok a legjobb formámban, erre jött rá a hát-, nyak- és vállfájás, amin az se segít, ha fekszem, és ami azért kellemetlen, mert…..
Feldobta a Facebook, hogy ma van a kávé világnapja, és ezzel kapcsolatban elgondolkodtam, hogyan is alakult kapcsolatom a "fekete levessel". Amit leírok, abban valószínűleg nem lesz semmi különleges, történetemben sokan ráismernek majd magukra. A kávét, pontosabban a kávé ízét mindig is nagyon…..
Szonday Szandra 2021.09.30 17:31:51
@Frady Endre: Köszönöm, ez zseniális! :D

(Nekem csak egy kutyám van, de néha
sete kezem ügyetlen és léha:
felborítok bögrét, csészét, kannát
ebre öntve a fekete mannát...)
Szonday Szandra 2021.10.01 12:48:43
@Frady Endre:
Az én ebem mindig örül,
ha valami földre kerül.
Ezért mindig asztal körül
őgyeleg ő - szívem derül. :D

www.facebook.com/szondayszandraoldala/posts/255713639896060
Szonday Szandra 2021.10.01 15:56:29
@Frady Endre:
Csirke csontok szanaszét
Bepiszkolva kanapét...
Kutyám fut ijedve, retten:
Nem én voltam, nem én tettem!
Amikor valaki viszonylag extrém külsővel jelenik meg, mint én is, az emberek gyakran vetik szemére, hogy feltűnési viszketegségben szenved, hogy valamit kompenzálni akar, gondok vannak belül, satöbbi. Néhány nappal ezelőtt egy szemöldökös csoportban (igen, ilyen is van) egy fiatal lány töltött fel…..
Most, amikor a média tele van az újból megnyiló teraszokat elárasztó tömegek fotóival, és sokak idegeit borzolja az emberek felelőtlen viselkedése, igencsak megdöbbentő szembesülni azzal, hogy egy 17. századi angol falu milyen önfeláldozó lépésre szánta el magát. Amikor ugyanis 1666 tavaszán…..
Emlékszem, amikor úgy 5-6 éves lehettem, teljesen ledermedtem a tévé előtt. A hírekben – most már tudom – a Tienanmen téri vérengzésről volt szó. Sebesülteket láttam, kétségbeesett, síró embereket, mentőket, káoszt. De ami még félelmetesebb volt számomra, az a madártávlatból mutatott több tucatnyi,…..
Nemrég sokaknál kiverte a biztosítékot Tóth Krisztina Jókaival kapcsolatos nyilatkozata. Én is felemeltem a szemöldököm, igaz, talán más okból, mint mások. Mit mond a mai fiataloknak Jókai? Mi az irodalom szerepe? Hogyan olvasunk? Hogyan működik egy mű? Női szerepek, minták, nemek az irodalomban,…..
Mivel több súlyos krónikus betegségtől is szenvedek, hosszas mérlegelés után úgy döntöttem, beoltatom magam. 02.11-én meg is kaptam az AstraZeneca vakcinát. Videónaplómban nyomon követhetitek, hogy éreztem magam az oltás utáni órákban, napokban, mi volt az oka, hogy végül az oltás mellett döntöttem,…..
Arra gondoltam, hogy miután a COVID még előreláthatólag jó ideing velünk lesz, ismét olyan témát veszek elő, ami a tüdővel kapcsolatos, hiszen a koronavírusos fertőzés egyik gyakori és súlyos szövődménye töbek közt a tüdőgyulladás. Ám most inkább a megelőzésre fektetném a hangsúlyt - a…..
Mint arról hírt adtam a hét elején, legutóbbi blogbejegyzésemet rekordszámú olvasó látta, és nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam arról, mennyire nagy szükség volt egy ilyen részletes, szakszerű, egyben személyes tapasztalaton nyugvó beszámolóra. Sőt, olyan is volt, aki megkérdőjelezte, hogy egy…..
Szonday Szandra 2020.11.30 23:56:21
@Jumbóka: Szia, nagyon köszönöm a hozzászólásod és a linket! Jól tetted, hogy Te is szóltál az illetékeseknek - elég hajmeresztő, hogy képesek voltak a saját logójukat rányomni a képre... Viszont azt gondolom, annyira nem fehér terület ma már az internetes szerző jogok kérdése, nem olyan nehéz megismerni és betartani az alapvető szabályokat, amik nagyrészt hasonlóak, mint "offline". Szerkesztőként is dolgozom online folyóiratnál, és rettentően figyelünk arra, hogy minden kép jogtiszta legyen, még akkor is ellenőrizzük őket, ha "ingyenes" oldalról szedtük le őket, mert ott is előfordulnak hibák. Szóval ez nem olyan nagy ördöngösség!
A másik, amit írtál, valóban így van: az ember nyilván nem rohan azonnal ügyvédhez, de nagyon nem mindegy, ki hogyan reagál egy felszólításra. És engem most nagyon felháborított, milyen módon kommunikált velem az a szerkesztő, aki egykor egy nagy sajtóorgánumnál dolgozott. Neki bizony illene tudnia, mit jelent a szerzői jog...
Szonday Szandra 2020.12.01 13:17:11
@Aron_son: Nem semmi, hogy kiretusálták a vízjeled! Nos, igen, nálam is az volt cifra, hogy a képeket is egy az egyben kopizták, átemelték. Szóval erre volt idő, a forrásmegjelölések átmásolására már nem. :D Mondjuk ez nem Facebook-on történt, szóval nem igazán érdekel, FB-re mi vonatkozik, de tény, hogy ez a szabályozási különbség itt-ott bekavar. Wikimedián találkozom időnként azzal, hogy külön feltüntetik a képeknél, az amerikai jog szerint mi vonatkozik rájuk.
Nekem egyébként az hajmeresztő, hogy mennyire felhígult az újságírószakma. Ma már bárki indíthat egy online lapot nulla gyakorlattal, iskolával, és tök egyedül, vagy 1-2 gyakornokot, diákmunkást alkalmazva. Ezek a dolgok sokszor teljesen átláthatatlanok, mert sok helyen normális impresszum sincs, max. egy cégnév, esetleg egy e-mail-cím, de a felületes olvasó elhiszi, hogy a lap mögött egy normális szerkesztőség áll. Persze, mint az én példám is bizonyítja, a szakmai múlt sem garancia, de azért ismerek normális újságírókat, akik ismerik és betartják az írott és íratlan szabályokat és az etikai kódexet.
A koronajárvány kapcsán naponta hallunk a lélegeztetőgépekről: hány készülékkel rendelkeznek a kórházak, hány érkezik, hányan vannak jelenleg gépi lélegeztetésen, milyen új gépet fejlesztenek, stb. Az egyik legnagyobb félelem a COVID-dal kapcsolatban talán az, hogy az ember gépre kerül - főként,…..
Szonday Szandra 2020.11.22 22:20:34
@Flúgatlan: Igazán nincs mit :)
Szonday Szandra 2020.11.22 22:21:13
@dmwd: Én köszönöm, örülök, ha valakinek tudtam segíteni. :)
Szonday Szandra 2020.11.23 18:18:04
@apro_marosan_petergabor: melyik névre gondolsz? A Szondayra? Mert az teljesen real.
Ha a drogfüggőség kerül szóba, az emberek nagy része rögtön ítélkezni kezd: "senkit nem kergetnek tűvel". Általában szeretjük azt gondolni, hogy aki drogokhoz fordul, az önsorsrontó, gyenge jellem, lecsúszott, deviáns alak. Bűnöző hajlamokkal megáldott gettószökevény, aki nem képes megemberelni…..
Igen, tudom, megint egy COVID-os cikk... Igyekszem nem teleszórni a Facebook-om járványügyi dolgokkal, de ha az ember krónikus tüdőbeteg, akkor kikerülhetetlen, hogy foglalkozzon a témával, főleg, ha valamiféle információs, betegtámogatói szerepet is felvállalt. De mielőtt még bárki "fenni kezdené…..
Szonday Szandra 2020.10.06 10:14:41
@kvadrillio: Kérlek, moderáld a hozzászólásaid... Nem tudom, miért kell kiabálni, és összefüggéstelen kommenteket írni... Próbálj meg szorosan a tárgynál maradni. Köszönöm4
Szonday Szandra 2020.10.10 12:29:09
@Hunyadi János3: baszki, mondd már el, hol tiltottalak? Ezt megkérdeztem tőled a FB-oldalamon is, ahová szintén odahánytad a szemeted, és ahonnan még szintén most sem vagy tiltva, de nem válaszoltál... Fuck logic.
Szonday Szandra 2020.10.10 14:14:37
@Hunyadi János3: mondd, mi a jó büdös francot csodálkozol, hogy tiltanak, ha ugyanazt a posztot másolod be 25-ször? Amúgy mi értelme? Válaszolni nem válaszolsz, nekem ettől nem lesz bajom, max. jót röhögök, és ha még fenyegetést is, akkor feljelentelek.