Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tom5612

0 bejegyzést írt és 61 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy külföldről visszatelepült olvasónk fordult hozzánk levélben, hogy saját horrorisztikus történetének megosztásával járuljon hozzá, hogy mások ne kerüljenek hasonló helyzetbe. Mivel félt, hogy esetleg további kellemetlenségek is érhetik, neve elhallgatását kérte. A szövegben előkerülő név tehát…..
A karácsonyi üzenetet arra fűzte fel, hogy aki keresztény és magyar, megvédi a hazáját a migráncsoktól, azaz a Fideszre szavaz. Kár, hogy az egész írás egy hatalmas logikai bukfenc és manipuláció. ..
Tom5612 2017.12.25 20:37:05
@Scott Tenorman Must Die: Meg még azt is mondta Jézus, amikor a tömeg meg akarta kövezni az erkölcstelen életmódot folytató asszonyt (prostituáltat): "Közületek az vesse rá az első követ, aki életében még nem vétkezett." Vagy valami ilyesmit, lehet, hogy az idézet nem pontos.
Tom5612 2017.12.26 19:26:04
@Lamlam: Köszönöm szépen a linket. Úgy gondolom, hogy az ószövetségi Tízparancsolat, amelyet kőtáblára vésve kapott Mózes a Hóreb hegyen, tömör összefoglalása a zsidók lagalapvetőbb vallási/erkölcsi normáinak/parancsolatainak, de ezen kívül is van még jónéhány előírás az Ószövetségben (itt többek között a Jézus által második legfontosabb parancsolatnak nevezett "Szeresd felebarátodat, mint önmagad" azaz a viszonosságra utaló parancsolatra gondolok), az Újszövetségben azonban Jézus intelmeit (ha úgy tetszik, nagyon feltételesen "parancsolatait" ) szétszórtan, a négy evangélium közül háromban lehet fellelni, és mint mozaikdarabkákat úgy kell összerakni, hogy kialakuljon az egységes egész kép. Nem szorosan tartozik ide, de a példabeszédei között akad egy-kettő, amely Buddha példabeszédeinek szinte szó szerinti átvétele, a korabeli izraeli életkörülményekre, viszonyokra alkalmazva. Ilyen például az a példabeszéde, amelyben elmondja híveinek, hogy a templom előtt ülve figyelte, hogy az oda betérő hívek milyen mértékben adakoztak a templom javára, és látta, hogy a gazdag ember öt aranyat, a szegény özvegyasszony három krajcárt dobott a perselybe...a többit Te úgyis fejből tudod. Nos, szinte szó szerint ugyanez a történet/példázat Jézus előtt kb. 600 évvel jelent meg először, Buddha egyik példabeszédében. Hát nem érdekes? :) Béke!
Tom5612 2017.12.26 19:56:54
@atomic power 1986DucaDuca: Orbán véleménye, világlátása, a valláshoz való viszonya sokat változott az elmúlt 30-valahány év során, ezzel önmagában nincs is nagy baj. Egyvalami nem változott benne: agresszív, harcias, "ki ha én nem" lelkialkata, és jellemtelensége. A visszaemlékezések szerint már a 80-as években is úgy viselkedett játék közben a kispályás labdarúgópályán, hogy amikor nyilvánvalóan róla pattant ki a labda a pályán kívülre, képes volt azt letagadni, és erősködni, hogy neki jár a bedobás joga. Egyszerűen nem tűrte, ma is nehezen tűri, ha egy dologban nem neki volt/van igaza, a nevéhez méltóan nem ő győz . Lerí róla, hogy a hatalmat önmagáért akarja, azt az ő és családja, közeli barátai és oligarchái anyagi gyarapodása érdekében akarja megszerezni/megtartani. Szintén a Fidesz egykori alapító tagjai közül néhányan egyöntetűen állítják, hogy az első parlamenti választások előtt a párt "aktívaértekezletén" arra buzdította a párt aktivistáit , hogy jelöltként induljanak a választásokon, hogy a Fidesz frakciót alkothasson az országgyűlésben (eddig ez nagyon rendben van, mert mi más is lenne egy politikai párt célja), de a párt programjáról, cselekvési tervéről, a többi politikai párthoz való viszonyáról egy mukkot nem szólt, viszont azzal motiválta a képviselőjelölteket, hogy megválasztásuk esetén megszűnnek mindenféle anyagi gondjaik, mert a képviselőség busás jövedelemmel jár. Nos, a busás jövedelmet már elérte mind az ő családja, mind saját maga számára, a rá szavazó megtévesztett polgárokat pedig meglátásom szerint mélyen megveti, leszarja őket. (Elég nagy rajongótábora van pl. a nyugdíjasok körében, ehhez képest kell értékelni azt a rendeletet, hogy a 75 év feletti rákbetegek részére sem a háziorvos, sem az onkológus szakorvos nem írhatja fel a legkorszerűbb, leghatékonyabb - és ezért drága - rákgyógyszereket, terápiákat, csak a jóval olcsóbb, ámde sokkal kevésbé hatékony generikus készítményeket. Gratulálok). Orbán olyan izgága politikus, aki akkor érzi elemében magát, ha harcolhat. Az már a monománia gyanúját veti fel, hogy állandóan "harci" szókinccsel beszél, állandóan azzal riogatja a magyarokat, hogy támadják őket (a fenét a magyarokat támadják, legfeljebb az Orbán vezette kormányt és annak intézkedéseit illetik hol lagymatag, hol éles bírálattal, többnyire egyébként jogosan.) Hazudni pedig kiválóan tud, még álmából felkeltve is megy az neki, igazi politikus! A Felház mozgalomban hittérítő munkát végző Orbán Gáspárt nemrég megkérdezték arról, hogy az apja mikor fog megtérni. Gáspár - aki hovatovább végzett jogász és felnőtt ember - egyáltalán nem viccelődve azt válaszolta, hogy az apja talán akkor fog megtérni, amikor már nem lesz hatalomban. Kívánom, hogy Orbán Viktor megtérése mihamarabb bekövetkezzen. Béke.
Tom5612 2016.10.31 20:55:57
@monddazigazatmar: A mini sztárelnök testőrsége IS a TEK állományában van. Valószínűleg az téveszt meg Téged, hogy öltönyben, nyakkendőben vigyáznak a Kedves Vezető testi épségére, nem bevetési játszóruhában, ezért nem tűnt fel Neked, hogy nemzetünk fénylő csillaga, a lánglelkű nanovitéz csak és kizárólag TEK-es legények gyűrűjében jelenik meg nyilvános rendezvényeken (noch dazu még Brüsszelben is, EU-s rendezvényeken is!)...:)
Patek brékingje: Már vár több beküldésem is, de most hirtelen egy (hétköznapinak nevezhető) MTI gyönyörűség: http://index.hu/kulfold/2012/06/26/husz_gramm_marihuanaert_halalra_iteltek_egy_britet_abu-dzabiban/ Első bekezdés, utolsó mondat: A vevő egy fedésben lévő rendőr…..
Tom5612 2012.06.27 18:50:39
@manókomment: azt hiszem, van valahol a külső merevlemez-meghajtómon egy eléggé elavult, pontatlan rendészeti szakszó-gyűjtemény, amit azért nem merek megosztani, mert egy lelkes, a nyelvet jól ismerő, de a rendészethez, a rendőri szakzsargonhoz egyáltalán nem értő idősebb úriember készítette, aki még a múlt század 90-es éveinek elején házalt az alkotásával az ORFK-n a kiadáshoz szponzort keresve, de szegény nem járt szerencsével...:( talán érdemesebb volna a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának (lánykori nevén: Rendőrtiszti Főiskola) jegyzetboltjában körülnézni....
Tom5612 2012.06.28 05:16:15
@Leiter Jakab: nos, engem mindenféle fém lavór hidegen hagy, nem foglalxom velük...:)

@krisk! majdnem jó a megoldás, de csak majdnem...
Tom5612 2012.06.28 09:15:03
@Leiter Jakab: Jut eszembe: én meg se résztvevőként, se meghívott vendégként nem álltam a Kossuth-téren egyetlen tisztavatáson se...:)
Schmitt tegnap esti nyilatkozata izomból arcul vágott majd mindenkit e hazában, akinek van némi köze a tudományos világhoz. Miután a Semmelweis Egyetem példaszerű gyorsasággal meghozta a döntést egy számukra rutinszerű ügyben, az elnöki interjú nem azt boncolgatta, hogy maradhat-e…..
Tom5612 2012.03.31 10:49:44
@Schindler Pistája: Na, pont ezt a stílust vártam egy jobboldali konzervatívtól...:(
Még nem tudjuk, mit jelent be a "közszolgálati médiának" adott exkluzív interjúban Schmitt Pál ma este. De az biztos, hogy személye sérthetetlen (Orbán Viktor mondta). Ha pedig így van, akkor maradhat posztján. Mindössze egy rövidke törvénymódosítást kell elfogadnia a…..
 És amíg az a bizonyos tanács nem hozza meg a döntést, addig nem kéne a sárba húzni olyan embereket, akik egy felelősségteljes erkölcsi kérdésben megállták a helyüket nagy nyomás közepette, mert ha emiatt sározást kapnak jutalmul, akkor majd legközelebb a következő…..
Karsa több remek dolgot is küldött, ezekből álljon itt egy - folytatása hamarosan következik: Tehát lényegében vasutasaink egy sorszámnév húzására szólítanak fel. Azt hiszem, egyébként a szóban forgó papírdarabot "queue ticket"-nek hívják. A fene vigye ezt a…..
"A magyar népesség alapvetően a homo kádáricus alfajához tartozik. Erre a speciesre a tudósok szerint az alábbi tulajdonságok a jellemzők: gyáva, önző, irigy, lusta, kicsinyes, sunyi, hazudós." (Demokrata, 2004. december 9.)" NA! Ezek vagytok ti, irsaiak.......
Egy megosztó reakciós   Az alkotmánnyal kapcsolatban felzúgott a fordításvita. Annyit sikerült összeraknunk a történetből, hogy Brüsszelben eleinte egy hevenyészett szívességi fordítás keringett, a hivatalos változatot csak ezek után kapták meg a…..
Széleskörű társadalmi igénynek teszünk eleget, amikor reposztoljuk, hogy a Fidesz EP-frakciójának sármos médiaribanca, Deutsch Tamás a Twitter-oldalán szórja a mandiner.hu trollképzőjében finomra csiszolódott humorát.És most kérem, folytassák tovább, amit eddig csináltak...
Félrefordítások Gyerünki 2011.01.31 07:55:00
Llew (TSR) figyelmesen néz tévét - nem tudom, a nézők hány százalékának tűnt fel ez a hiba, de szép találat:Tegnap (2010.09.26.) fél szemmel néztem a tv2-n futó Monk - Flúgos nyomozó ismétlést, és a Mr. Monk és az alvó gyanúsított című epizód (2x07) során egy gyilkossági…..
Tom5612 2011.01.31 09:37:10
@Tájfájter: Már a VPOP (Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága) is a múlté, mostanság úgy híják, hogy NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal).....tempora mutandur....:)
Mai első posztunk beküldője nem más, mint maga tiboru. Ha valaki nem ismerné (jó, csak vicceltem, tudom, hogy nincs ilyen), egyik általam legkedveltebb blogja a Konteó, de közel egy tucat mást is ír szerintem. Ez a beküldése engem az üres ötösre emlékeztett:Egyik kedvenc…..
Tom5612 2010.05.21 22:32:31
@Aphelion: a 80 számnevet az amerikai (legalábbis a fősodratú akcentusban) úgy ejti ki, hogy a brit (hehezetes/vagy nem hehezetes, teljesen mindegy) 't' helyett valami 'd' szerű hangot ad ki, tehát az amerikai fül meg tudja különböztetni az 'eighty' számnevet az ATF betűszó első két tagjától...legalábbis szerintem.
Igaz, ami richtig, az angol nyelv fonetikáját/fonológiáját már ölég régen tanultam... uszkve 30 éve ...:)
Tom5612 2010.05.21 22:34:23
@Aphelion: bocs az ösmételt belekottyért: szerintem a 't' mássalhangzó nemigen lehet zöngés, mert eleve zöngétlen; a 't' zöngés párját pedig úgy híják, hogy 'd'
Tom5612 2011.01.31 09:34:03
@tépegető szexkavátor: Korábban - képesítés nélküli -katonai tolmácsként is tevékenykedtem. Egy alkalommal az akkori katonai felsőoktatási intézmények nevét kellett áttennem angolra, mint pl. Kossuth Lajos Katonai Főiskola, Zrínyi Miklós Katonai Akadémia, stb. Az első alkalommal, amikor éppen darálom, hogyaszongya : Lajos Kossuth Military Academy , rögtön belekotyogott egy angol alapfokú nyelvvizsgáért keményen küzdő űberokos egykori politikai tiszt, mondván: 'Vigyázz Tomikám, az nem Kossuth Lajos Katonai Akadémia, hanem Főiskola!', majd nem sokkal később amikor azt mertem mondani, hogy: 'Miklós Zrínyi Command and Staff College', ugyanő megint helyre tett: 'Tomikám az nem főiskola, hanem akadémia!'
Ugyanez a nyelvzseni, amikor Dél-Karolinában az USA Tengerészgyalogság újonckiképző bázisán (USMC Boot Camp, Parris Island, SC) a bázisparancsnok előadását tolmácsoltam és a vetített-képes előadás során elhangzott - és a vetítővásznon megjelent - egy költségvetési számadat, jelesül a '3.5 BN US Dollars' - és én merészeltem azt mondani, hogy '3,5 milliárd dollár', ő rögvest kijavított engem, és azt mondta: 'Tomikám, az nem milliárd hanem, biliárd'
Na, ekkor kiestem a szerepemből és közöltem vele: 'Alezredes úr! A biliárdot dákóval és golyókkal játsszák, ez itt milliárd!' Szerencsére ez a szakmai látogatás első napján történt, és a hátralévő két hétben ez az úriember ne mert megszólalni amíg tolmácsoltam.....:)
Rodiel nyolcszázadik beküldésében ellát bennünket egy rejtvénnyel, utóiratban pedig kíméletes bánásmódot kér magának.Anyám épp kedvenc sorozatát, a Monk-ot nézi. A legénybúcsúi meghívás kapcsán elhangzik: "Legyen ott vagy legyen négyzet!" - gondolom a "Be…..
Tom5612 2010.10.19 11:25:08
@armitage: Szerintem, ha már a rím fontos, akkor jobb lenne ez "Itt a helyed vagy senki a neved" Az UD a 'square'-re - többek között - azt mondja: 'jelentéktelen, átlagos személy'
Félrefordítások Ingyenes szobák 2010.06.20 07:57:00
Ez nem véleményes, hanem újrajátszás: DoP küldte ezt a posztot korábban, csak akkor nem volt hozzá kép - most megérkezett.Valójában a cím rossz, mert nyilván nem ingyen kínálják a szobákat ebben a Hegyalja úti hotelben.Akkor viszont marad a szó másik jelentése: náluk a szobák…..
Tamás küldte:Ezelőtt több mint 10 éve egy "civil" fordítóiroda a Magyar Honvédség Vezérkarának felkérésére elvállalta a NATO kutató-mentő tevékenységek kb. 200 oldalas angol nyelvű kézikönyvének (szabvány műveleti eljárásai leírásának) fordítását magyar…..