Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ventura Blvd

86 bejegyzést írt és 406 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb fölénnyel nyerte meg a 2018-as választást, mint amire akár maga is számított. Ha megnézzük a választás…..
Ventura Blvd 2018.04.09 11:22:54
Hogy nem voltak túlzott reményeim (pedig butaságom és hamar fellobbanó lelkesedésem megvolt hozzá), azt döntően egyetlen cikknek köszönhetem. Ez minden és minden rádió-, tévé-, internetes újság- és blog-elemzésnél többet mondott el a mai Magyarországról.

hvg.hu/itthon/20180404_Mar_a_gyongyospatai_romak_is_a_migransoktol_felnek

Ha egy kávé mellett te is nyugodtan, nyitott lélekkel elolvasod, talán megérzed benne a keserű távlatot: mifelénk a legkisebb pozitív változás is csak évtizedek múlva következhet be, ha már most megszakadunk érte. (Ha meg csak várunk, akkor...)

Végig ez a cikk járt a fejemben, amikor nem tudtam lelkesedni a magas részvételi adtok hallatán.

A másik, ami jegesre fagyasztotta várakozásaimat, ez volt:

bumerang19.blog.hu/2018/04/01/vendegiras_a_komplett_ellenzek_megbukott

Közhelyesnek tűnik, de nem az, próbálgasd csak az író szemével nézni a dolgokat egy percre.

Végül: sokan, nagyon sokan mondták, hogy a Budapesten székelő pártok nem találják a hangot a vidékkel. (Szerintem a Fidesz sem, ez hamarosan ki fog derülni...) Sőt, semmi kapcsolatuk a vidékkel, egyszerűen megszűntek létezni az M0-s körgyűrűn túl. A falusi, kisvárosi magyarság tökéletesen magára hagyatott és védtelen. Önszervező képessége nincs.

Nem nyugtat az sem, hogy tudom, ezerszer beláttam, 150-200 év hiányzó polgárosodást nem lehet átugrani, hiába szorongatjuk a majd félmilliós mobilunkat 2018-ban, ha fejünkben még a Reformkorhoz sem érkeztünk el. Nincs vágy a polgári életre: (tudatosság, felelősség- és áldozatvállalás, az értékek melletti kiállás, tanulás) csak a pénzt akarjuk. Most és azonnal.
Ventura Blvd 2018.04.11 14:30:54
D'ICI ET D'AILLEURS
(magyarul még kevesebben értenék)

...és tegnap, persze egy torrent oldalon, észrevettem, hogy Florent Pagnynak új nagylemeze van. Nem volt kérdés, hogy letöltöm. Miről énekel a srác, aki 94-es lemezének borítóján még pitbulljával a Párizs környéki ipartelepeken kószált, és maga volt a reménytelenül tiszta lázadás. Az album címe is "Rester Vrai" lett. Aztán sok minden történt, főként siker és siker, egy megreccsent házasság (Vanessa Paradis-val) és barátságok korosztálya (1961) legjobbjaival, de felért a csúcsra, ahonnan Franciaországban már nem volt tovább. El is költözött Argentínába, vett egy megyényi birtokot Patagóniában, és új házasságában, gyermekeivel élvezte a végtelen békességet, az adóoptimalizálás örömeit, lubickolva a spanyol-amerikai kultúrában. Azért, Párizs csak-csak hiányzott, és majd másfél évtized után úgy vált kétlakivá, hogy állandó címe Portugáliában van... Szóval, új lemez, és a legjobb francia pop bariton nem a saját dalait énekeli. A kíséret, ahogy az egy sokat látott, mindent megélt "öreghez" illik, csak egy zongora. És pőre ének, ahol inkább a lélek rezdül, mint a hangszál. Rögtön az első szám egy Marc Lavoine dal feldolgozása, a "C'est ça la France". (Ez az eredeti dal, ha érdekel, és nem kell tudnod franciául:
www.youtube.com/watch?v=w2yOifYWlFA)

És a szőr azonnal feláll a karomon, ahogy hallom: "Ça cherche la bagarre et du boulot souvent / Ça lève le poing, ça bouge, ça manifeste" - pedig nem vagyok egy munkásmozgalmár. És annál a részél, hogy "Ça liberté de la presse c'est pas qu'une impression" összeszűkül a szemem, és refrénnél "On est tous des frères selon les déclarations / Enfin je pense faut jamais les oublier / Les trois mots qui terminent par Té" meg kell törülnöm a sarkánál.

Szóval, ez egy életút tanulsága. Minden szakmai siker, hírnév, pénz, nők, családi boldogság és utazások után a világban: "Les trois mots qui terminent par Té".

P.S.:
Az internet nem lenne az, ami, ha a kommentelők nem kapnának össze a legegyszerűbb dolgokon is. (Viszketegek és duzzogók vagyunk.) Az első komment - persze - "C'est ça la France, Liberté, Egalité, Fraternité... et Laïcité. Une belle Nation quoiqu'on en dise trop souvent". Válasz: "nation de merde". A harmadik, ami Magyarországon elképzehetetlen, hiszen ki akarna meghalni ezért a köztársaságért: "ces 3 mots qui terminent en té ! vive la République !" És ekkor (pontosan 5 évvel ezelőtt) belép, hogy "Déjà ne pas oublier que la France c'est aussi les Antilles, la Réunion, donc on est <<métissé>> mais pas au point d'accepter que tout le monde vienne en France!! Désolée!! Pas au point que nous on vive dans un endroit qui n'a plus rien à voir avec la France, on en oublie qu'on est en France..." (Ez a gondolat aztán meghonosodott nálunk a plakátokon.) Tiszta szívvel mondom, most éppen ott tartok, ahol ez a kommentető: "Et oui, c'est ça la France !!!" És abban reménykedem, hogy egyszer - tudom, nagysokára - az ország többsége megérti: "Pas seulement la diversité mais les conflits, problèmes et défis qui font à face de la famille des pays. Le montage nous dirige à penser à ce que nous partageons - soit en France, aux Etats-Unis ou en Inde. Un pays qui est fier et a honte à la fois de son passé... comme beaucoup de pays. Mais l'avenir reste positif... si on fait attention".

Nézd meg a videót.
törökgáborelemez 515. Nekrológ 2015.03.15 23:08:48
A politikai elemzés halott. Megölték. Megöltük. S még az sem biztos, hogy sajnálni kell ezért.  Az első érdem a pártoké. Ahogy egy nagyon fontos politikus nem is olyan régen egy háttérbeszélgetésen mondta: „igen, mi csináltuk, beküldtük az embereinket, akiknek a nevét sem…..
Ventura Blvd 2015.03.16 18:38:52
Kedves Gábor, először is hadd köszönjem meg, hogy még nem zártad be ezt a blogot. Így az elmúlt idők minden fontos kérdésben olvashattam annak a másfél tucat okos embernek a véleményét,, akiket tényleg szenvedélyesen érdekel a politika. Tisztelem azokat, akik a bloggazdától magukra hagyatva, hervasztó trollkodásokkal zaklatva, a lustaság, közöny és kilátástalanság közepette próbálták kitalálni, merre haladnak a magyar közügyek. Köszönöm nekik, hogy a maguk legjobb lehetőségei szerint megvitatták azokat az eseményeket, amiről itt posztoknak kellett volna szólniuk. (Még most sem hiszem el, milyen fontos dolgokról nem született egy sor sem.)

Magáról a tépelődésekről szólva: a legfontosabb kérdés, hogy meg lehet-e élni politikai elemzésekből, s ha igen, hogyan? [1] A Zsíró-Sax hajó elúszott: a mindenkori hatalom talán hat-tíz embert tesz olyan gazdaggá (tovább működő vállalkozások, bankszámlák, ingatlanok és luxuscikkek), hogy le tudják sajnálni a szakmai tisztesség minimumát is, kivonuljanak a közéletből, és élvezzék a vagyonukat. (Persze, az ilyeneknek nagyon vastag az arcbőrük, és halálukig próbálkozni fognak, mert az a nyomorul Maslow-i törvény rájuk is vonatkozik: pozitív emléket akarnak maguk után hagyni a történelemben. ) [2] A Fidesznek már megvannak a katonái, a hatalmat ostromlók között is bőven vannak kalandor gazfickók. [3] Meg lehet-e élni a tudományból? [4] Érdekes-e annyira a politika, értékes-e annyira az olvasó, hogy akár más kenyérkereset mellett is posztoljon az ember?

Gábor, te -- úgy tudom -- apa vagy. Nem kérek többet, csak azt, hogy annyit mondj el nekünk a politikáról, amennyit elmondanál a fiadnak, ha azt látnád, fekete bakancsot húz, és megy Érpatakra cigányt büntetni. Vagy az első sorban tapsikolná vörösre a tenyereit azzal, hogy - "Feri! Feri! Feri!". Esetleg államtitkárként, minisztériumi osztályvezetőként döfködné a gimnáziumokat, hogy küldjenek diákokat a Múzeumkertbe. Stb. Mit mondanál neki? Egyáltalán, mit képviseltél volna Veszprémben, ha komolyan elindultál volna, és meg is választottak volna?

S ha már erről beszélünk, akkor mondjuk ki, az aktív politizálás -- már megbocsáss -- nem a legjobb oldalad. Attól a nyomorul forgalomcsillapító szigettől kezdve Veszprémig, nos... (Már az önkormányzati képviselőségtől is óvtalak.) Ne menj közelebb a politikához, hagyd ki az első kézből származó hülyeségeket.

Amiért viszont könyörgöm: töltsd már be végre azt a szerepet, amivel hasznára lehetsz másoknak, és ezzel megválthatnád a saját lelkedet is. Te is láthatod, hogy a legegyszerűbb polgári "ismeretek" is kipusztultak ebből a társadalomból. A pénzről-, hitelekről való tudatlanság hány százezer ember életét nyomorította meg a szemed előtt? Ugyanilyen tudatlanok az emberek a jogtól kezdve az egészségügyi kérdéseken át a politikáig. Ez egy ijesztően szegény, egyre barbárabb, egyre sötétebb erőktől segítséget remélő társadalom. A nagy gond az - és megértelek, amiért ettől kiráz a hideg -, hogy tanítani kellene. Mint egy gyereket, türelmesen. Tudva, hogy ebben az országban -- sajna -- még generációk múlva is zsidózni, cigányozni, oláhozni fognak, bűnbakokat hajkurászni a felelősségvállalás helyett. Mikor fog itt valamely erő becsületesen felkészülni a kormányzásra? Mindig lesznek sarlatánok, akik felkapják piros-fehér-zöld textilt, hogy - "Magyarok!" - és a fele ország (micsoda üzlet, majd' 50%-os piaci részesedés!) oda rohan. Mert, hát, a Szent Haza. És tényleg... És ekkor valaki vörös zászlót kezd lobogtatni... az sem rossz üzlet! Zöld, kék, fekete? Ha gyorsan felkapod, a pesti parlamentbe elég, ha ügyes vagy, elröpít Brüsszelig.

Kérdem én, te tényleg nem látod, hogy az Árpád-sávos Nagy-Magyarország címkével közlekedő politikus -- közveszélyes? (Engednéd a fiad a nyári táborába?)

A kölykökért kérlek, akiket olyan könnyű átverni, és segítség nélkül botorkálnak az ország-nyomorító magyar politikában, mondd el azt, amit tudsz erről az egészről. Ugye ismered, kihez húz még az egyetemista ifjúság is?

Becsülöm benned, hogy nem akarsz elköteleződni egyik vállalhatatlan szereplő mellett sem, de még jobban felnéznék rád, ha kreatívan, humorral és kitartóan megtanítanád a fiataloknak, mely politikai értékek szolgálnak egy társadalom javára, s melyek azok, amik pusztítják azt.

Előre is köszönöm.
Ahhoz képest, hogy a felek már évek óta az egekbe emelik a 2014-es választás tétjét, négy hónappal a voksolás előtt tartalmi értelemben szinte semmi sem utal a tavaszi eseményre. A pártok persze kampányolgatnak, a kormánypárti orgánumokban mindent elural a lassan egy éve…..
Érdekes életet élnek a politikai közhelyek. Először rettenetesen innovatívak, látványosak, segítenek a megértésben – ekkor még nem is közhelyek, sokkal inkább felfedezések, értelmezések. Aztán egyre többen átveszik, használják, olykor megspórolják vele az érdemi választ,…..
Ventura Blvd 2013.04.05 21:36:27
Konzervatív libsi vagyok, nem éppen baloldali szavazó. Konkrétan: el sem tudom képzelni, hogy valaha az MSZMP / MSZP bármely változatára adjam a voksomat. (A jobboldali kínálat kiábrándító választékáról most ne essék szó. Végül is, a magamfajta reménytelen guberálók vagyunk többségben.)

MÉGIS, MINT MAGYAR POLGÁR...

...egyáltalán nem mindegy, hogy mik történnek a baloldalon. Nagyon is érdekelt vagyok abban, hogy (1) legyen komoly verseny a vezető szerepért. (2) Hogy legyen több, nagy figyelemmel kísért, színvonalas vita a bal aspiránsai között. (3) Hogy ebben a vitában fogalmazódjék meg egy alapos - önkritikától sem mentes - megkerülhetetlen diagnózis Orbánia állapotáról. (4) Pozitív vita legyen arról, milyen lehetőségek vannak az atlanti demokrácik bajnokságában focizni.

Ez a minimum. Ha a bal komolyan akarna győzni, akkor célul kellene kitűznie, hogy megpróbál megnyerni magának, valahogy mégiscsak úgy mozgatni a tollamat, hogy őket X-eljem be a választásokon. (Lesznek szabad választások? Meg akarnak nyerni maguknak? Komolyan?)

Felsorolhatatlan, mi mindent várok (várunk?) ahhoz, hogy az a döntő X balra kerüljön. De, mivel nem vagyok
@László56: , elvi esélye azért van annak, hogy így voksolnék.

Először is, talán sokak nevében bocsánatot várok, (hogy egy zsidó barátom szavaival éljek), - "amiért a Szocik a nyakamba hozták a Joobikot meg a kétharmadot!" - Igen, a magyar társadalomé a végső felelősség, egyenként mindazoké, akik ezt a túlhatalmat programismeret nélkül átruházták a Fideszre. De, nem lett volna mindez az MSZP kollektív undort kiváltó kormányzása nélkül.

Másodszor, harmadszor és századszor: program kell. Nem igaz, hogy csak üres papír kell a csürhének, mert úgy sem érdeklik a részletek, az ellenfél pedig széttépi a programot a választásokig. Eddig mindkét oldal blöffölt... olyan is az ország. Ki lehetne próbálni a klasszikus változatot is, ahol komoly embereknek komoly programjuk van.

A propos: komoly emberek. Értékelem, hogy Szanyi Tibor és Lendvai Ildikó hátrébb került (?), de még mindig rengeteg csak gyűlölködni tudó száj handabandáz az első sorban. Nem tudnék választani, hogy Hende Csabát vagy Szekeres Imrét látom-e nagyobb hadfinak. Akkor viszont megremegne a golyóstollam, ha minden területet a lehető legjobb (szak)emberek kapnának. (Akár más politikai akolból átcsábítva.)

Jaj, annyi minden kellene még! Ügynöklisták. Átlátszó zsebek. Valami pici műveltség és politikai gyakorlat abban, mi a bal, mint filozófia, társadalom-formálás és -közösség mostanában Keleten-Nyugaton.

Ezer dolgot kihagytam. Lehet, a leglényegesebbeket.

Arra szeretnék szavazni, aki közelebb visz minket egy holland, dán, finn, osztrák típusú mindennapi élethez, demokráciához.

----------------------------------------------------------
Végül:

Bocsáttassék meg nekem, de valamennyire ismerve az USA történelmét, hadd jegyezzem meg, ha két erős jelölt van az előválasztási küzdelmekben, sokszor nyer egy jelentéktelen harmadik. Általában ezek voltak az Államok (szakmailag) legrosszabb elnökei. Viszont emberileg mind kikezdhetetlenül tisztességesek voltak! (Ezért is esett rájuk a kompromisszumos választás.)

Milyen jó lenne egy kikezdhetetlenül tisztességes embert látni a magyar kormány élén.
törökgáborelemez 489. Alá 2013.03.13 22:18:03
Áder János ma este a közszolgálati televízió híradójában bejelentette, hogy aláírja az alkotmány - hazai és nemzetközi tiltakozásokkal fogadott - negyedik módosítását. A pápaválasztással összehangolt időzítés is árulkodó, a szöveg pedig szinte minden sorában ugyanazt…..
Ventura Blvd 2013.03.14 19:48:46
@Akitlosz:

Kedves Zsolt, megtisztelő, hogy elolvastad hsz-omat, és hosszasan válaszoltál gondolataimra. Köszönöm.

Egyszer majd megvitatjuk, hogy milyen szám- és ténybeli ismeretkülönbségek vannak közöttünk, amik aztán tökéletesen ellentétes következtetésekre vezetnek bennünket. Arra gondolok, cseréljünk forrásokat.

Ha nem lennék önkéntes hallgatásban, elmondanám neked, hogy - annyi más emberfajta mellett - szeretem a zsidókat, s hála Istennek, ők is elfogadnak, kedvelnek engem. (Férjként, szomszédként, kollégaként, társasági emberként és szakácsként is...) Így többé-kevésbé burkolt antiszemitizmusod csak zavart kelt bennem. Nem tudom egy okos ember miért von gyököt magából ezzel a kisebbségi érzésével. Miért félsz tőlük? Miben vagy olyan gyenge?

Na, egyszer majd megbeszéljük.
Ventura Blvd 2013.03.14 21:22:06
Kedves Tölgyes úr, köszönöm, hogy több körben is érdemesnek tartott a vitára.

Azt hiszem, reggelig el tudnánk beszélgetni az amerikai és az aktuális magyar alkotmány születésének körülményeiről. Ha valakinek volt ideje és türelme elolvasni hsz-ainkat, akkor elég sok információt talál ahhoz, hogy kihámozza, hány ember, hány napos munkája kell ahhoz, hogy akár évszázadokig működő, valóban szilárd alkotmány szülessék. Milyen fickók szülték az egyiket, és milyen figurák a másikat.

Nem vitás, hogy Áder úrnak köztársasági elnökként alá kellett írnia a kiegészítéseket. Csak az a kérdés, ha láthatóan szenvedett ettől az aktustól, miért ragaszkodott a hivatalához? Egyfajta csapatszellem miatt? A pénzért és a vélt hatalomért?

(A párom szerint a fideszes főnökség igenis élvezi a hatalmat, mert igaz ugyan, hogy Orbán gazda első füttyére vissza kell hozni a teniszlabdát, de attól még 10 millió az ő füttyüket lesi. Hát,...?)

A támogatottság (akár százalékos) kérdése nagyon izgalmas. Jó volna egy nap kitárgyalni. Hosszú ideig dolgoztam néprajzi kutatóintézetben - nem sok van, írhatnám nagy betűvel is -, előtte meg közvélemény-kutatásban. Ugyanaz a százalékos érték nagyon mást tud jelenteni három-öt év különbséggel. Nem lehet az ember elég óvatos ezek megítélésében. Folyamatosan benne kell lenni a kutatásban ahhoz, hogy valaki olyan eredményeket kapjon, amiket sejtett magában.

Vigyázzon a számokkal, ha kérhetem, és vigyázzon magára is. Jó egészséget!
Sokan nem értik, megint nem értik. Tapasztalataim szerint még az elkötelezett jobboldaliaknak sem teljesen világos, hogy miért kellett Orbán Viktornak legnépszerűtlenebb, legtöbbet támadott, időnként gúnyolt miniszterét hat évre a Magyar Nemzeti Bank elnöki székébe juttatni. Nem…..
A látszat csal: az LMP szakadásával közel egy évvel a 2014-es parlamenti választás előtt nem zavarosabb, hanem valamivel tisztább lett a kép. Sok mindent nem tudunk még, de az azért körvonalazódik, hogy kik és milyen kínálattal kerülhetnek fel majd a szavazólapokra. A…..
Ventura Blvd 2013.02.10 07:30:30
Ha az a cél, hogy jó probléma-megoldó, kellemesen élhető, sikeres munkakörnyezetű kis ország legyünk, mint Dánia, Hollandia, Ausztria, és legalább kis lépésekkel megközelítsük őket, akkor - sajnos - látnunk kell, hogy sem a Fidesz, sem az MSZP nem megoldás.

A Jobbik sem. (Ha nem akarsz rájuk szavazni, pontosan tudod, miért, ha meg Jobber vagy, úgyis lepattan rólad minden érv.)

Az LMP? Nem ismerem őket. Csak egy elvi esély arra, hogy talán, egyszer majd, lehetne... (Bár, akik olvasták programjukat, azok szerint ez is egy vicc. TamásKodó barátom szerint pedig ott is színtévesztők vezetik a pártot - zölnek mondják magukat, pedig vöröses a pártkönyvük. Hm?)

Amit tudok, az nagyon kellemetlen igazság. Rajtunk múlnak, tőlünk függenek a dolgok. Ahogy mi itt tapossuk egymást, le- és beszólunk egymásnak, sokszor elemi tárgyi tudás nélkül, viszont a megingathatatlan tökéletesség tudatában - nos, a pártjaink is pontosan így fognak működni.

(Ijesztő, hogy az Orbán-Matolcsy "elszálltság" ugyanilyen valóságidegen "válaszokat" hoz ki Mesterházyékból. Lásd: ingyenes közoktatás, 2015-ös €, stb.)

Csodálom itt egyesek magabiztosságát, hogy minden kétség nélkül az ő oldaluknak-pártjuknak van igaza minden kérdés minden kis részletében. A másik oldal - a gonoszok oldala.

És ezzel a végletes elfogultsággal az SZDSZ-es Horn Gábor igazát támasztják alá, aki kijelentette, lehet Magyarországon a polgári, mérsékelt közepet keresni, de nincs ott senki.

Én ezzel nem értek egyet. Vannak ilyenek, de nagyon-nagyon kevesen, azok is - érthetően - inkább a nagyobb pártokhoz csapódnának. Kellemetlen és nagyon reménytelennek tűnő dolog zsigeri vitákba logikus érvekkel beszállni, akadékoskodni.

Amíg mindkét oldal arra törekszik, hogy ebben az országban ne alakulhasson ki egy, az államtól egzisztenciálisan és kulturálisan is független középosztály, addig a gyorsuló hanyatlás garantálva.
Bekövetkezett az, amire már novemberben számítani lehetett: az LMP egyre inkább elváló két irányzata a jövőben külön folytatja. A forgatókönyvhöz sem kell túl nagy fantázia: a pártban maradók minden bizonnyal önállóan vágnak majd neki a 2014-es választásnak, míg a…..
Ventura Blvd 2013.01.27 23:25:44
Számomra az LMP = Remény.

Évtizednyi messzeségben van még attól, hogy Megoldás is legyen, de - ugye . "a világ összes sötétsége sem elég ahhoz, hogy kioltsa egyetlen kis pislákoló mécses fényét".

A baloldal éppen olyan sötét (önkritikára képtelen, megtisztulni nem tudó, ösztönökre építő, koncepciótlan, ideológiában-, világismeretben-, vezetési képességekben lemaradt) negyedosztályú játékos, mint a jobboldal. (Amely viszont ezeken túl még a múlt hamis kártyáival játszik, öntelten ostoba, önsorsrontóan antidemokratikus és vezérelvű.)

Magyarország számára egyaránt a kártékony lesz - mert azért tiszteljük a realitásokat! - bármely oldal győzelme. Jobb vagy bal, édes mindegy, azt jelenti: a maradék maradékának elrablása, kifosztása folytatódik. Ahogy az amerikai nagykövetség egyik volt tanácsosa megfogalmazta - "az MSZMP+KISZ+III/III+KGB+maffia" országlása töretlennek látszik generációkon át.

A magyar társadalom harmatgyenge ahhoz, hogy új elitet teremtsen, és a fenti képletet átalakítsa vagy letörölje. Sajna.

De, az LMP mégis remény. Mert egy kristályosodási pont. Pici, de tájékozódásra, állásfoglalásra alkalmas.

<> Ha valóban több, harcosabb és büszkébb demokráciát akar, rám számíthat. Ha a minőséget és hatékonyságot díjazó, versenyképes országot akar teremteni - a voksom az övé.
<> Ha felvállalja a magyar progresszió hagyományos, zsidó-keresztény, nyugatias, racionális és megfontoltan újító hagyományát - még a pénztárcám is megnyílik számukra.
<> Ha pedig látom, hogy az országban létező tucatnyi (valóban) polgári politikust maga köré tudja gyűjteni, velük együtt tud dolgozni, akkor minden erőmmel támogatni fogom.

Annyival azonban tartozom nektek és magamnak is, hogy kimondjam, minderre kevés az esély. Az LMP-t (talán belső harcai miatt is) helyzetfelismerésben, a teendők megfogalmazásában, értékválasztásban még egy diákszónok is könnyen beéri / megveri.
Velem együtt sokakat meglepett a Fidesz békés válasza a regisztrációt alkotmányellenesnek minősítő múlt heti alkotmánybírósági döntésre. Az értelmezések meglepően tág skálán mozognak: egyesek szerint eleve ez volt a Fidesz terve, mások szerint nem volt más választásuk,…..
törökgáborelemez 470. Balta 2012.09.01 13:28:14
Magyar zászló szakad Jerevánban, Örményország megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat, az amerikai külügyminisztérium magyarázatot vár, a világlapok címoldalán fut az ügy, a közösségi oldalak felrobbannak az egészen szélsőséges megnyilvánulásoktól. Mindenki magyaráz:…..
Ventura Blvd 2012.09.01 22:31:53
@török gábor: Kedves Gábor, nagyon kérlek, fontold meg a válaszod:

valamely kérdést tényleg csak pártpolitikai alapon tud megítélni az ember ebben az országban? A zemberek? A közvélemény? A pártpolitika az ultima ratio, amely fölött már nem állhat semmi? Hit? Ízlés? Bölcsesség? Gyakorlati Tapasztalat? Kultúra? Barátság és Szerelem? Vannak, akiknek ez messze többet jelent, mint a pártpolitika. (Nem erről szólnak mostanság a közvélemény-kutatások?)

Kérdéseim után bizonyára tudod már, mit tartok erről a baltás esetről. Ha erősen úgy érzed, hogy tudod, mit szeretnék mondani, akkor meglehet, a Hit, az Ízlés, a Bölcsesség, a Gyakorlati Tapasztalat, a Kultúra, a Barátság és Szerelem is a pártpolitikai részei. És ellenzékiek. A mindenkori ellenzék...

És most hadd kérdezzek valamit még komolyabban. Nem lehet, hogy ne egy-egy esettel foglalkozz elemzéseidben, hanem - a változatosság kedvéért, mondjuk, eleinte - kettőt is megvizsgálj? Mert kettő már-már kirajzol egy egyenest, vagy legalábbis egy vektort... Érted, ugye?

Hadd adjak egy másik témát a mai Le Monde CÍMLAPJÁNAK ELSŐ HÍRÉBŐL:

Viviane Reding : "Même en crise, l'Europe n'est pas qu'un marché"
Dans un entretien au "Monde", la commissaire européenne à la justice salue le succès des rappels à l'ordre à la Hongrie et à la Roumanie. Bucarest a aussitôt fait part de sa "surprise".

"Európa még a válságban sem csak egy piac" - mondja Reding asszony, és szépen a jogsértések példájaként hoz fel minket Romániával egyetemben. (De, még nem az azeri esetről van szó, hanem eddig művelt dolgainkról. Az alkotmányról.)

Mit kezdesz a két üggyel egyszerre? És ha beleolvasol a világsajtóba, azzal a másik párral, ami rólunk szól? És nem furcsa, hogy egy másik téma végső tanulsága - még a válság sem csak pénzkérdés - milyen szépen egybecseng az azeri baltás tanulságával. (Legalábbis számomra.)

Gábor, engem már nem nagyon érdekel, hogy Orbánék bénák vagy aljasok. Ahogy Gyurcsányéknál sem érdekelt. Lehet, hogy majd egyszer róluk is kiderül, mint szegény Antallról, hogy szimplán bénák voltak. De, addigra már kétszeres jövedelemkülönbségre lesznek tőlünk a visegrádiak. A kulturális távolság még fontosabb, de azt már most sem értjük.

Amúgy elvégeztem tesztedet becsületesen.

--------------------------------------------------------

@livengood: Vannak örmény barátaim, ismerem az örmények bődületes közösségi erejét (erkölcsi-politikai-anyagi) Franciaországban és az Egyesült Államokban. És, hát vannak egyszerű családi indíttatásaim a nagymamáimtól, mit tartsak a baltás gyilkosokról.

@sárkányfő: Gábor nagyon nem ért a gazdasághoz, sajnos. Régóta várok arra, hogy összehaverkodjon valakivel, aki kicsit segít neki ebben. Gondolod, ha értene hozzá. ezeket írná? Ha tudna olvasni a gazdaság adataiból?
Egyre inkább úgy tűnik, hogy a Közgép-sztori a második Orbán-kormány legkellemetlenebb, legveszélyesebb témája lehet. Amikor legutóbb, két hónappal ezelőtt írtam róla, még csak az volt világos: a Fidesznek dolgoznia kell azon, hogy elhárítsa az ellenzéki támadásokat. Mára…..
Ventura Blvd 2012.07.12 13:25:58
AZ ÁLLAMI PÉNZEKRŐL

Tegnap nagy családi vacsora volt nálunk, és a vége felé persze mindenki politizált. A jelenlévők szinte mindegyike belebotlott már munkája során a Közgépbe (vagy annak szoci megfelelőibe), a lenyúlás nem is kelttett bennük indulatokat. „A Közgép csak a lefölözés neve. Ha holnap azt hallod, hogy csak az a bírósági ítélet hatályos, amelyet rizsparókás bíró hozott, és közben azt olvasod, hogy állami pályázatot írtak ki rizsparóka gyártására, tutira veheted, hogy a tenderben ott lesz a Közgép is. A parókakészítők persze mind ismerik egymást, és tudják, hogy a Közgép a büdös életben nem gyártott ilyet, de van egy embere, akivel meg lehet állapodni, hogy bevegyen a buliba… Ez húsz éve így megy.”

A JÖVŐRŐL

Ha valami jót vársz a jövőtől, akkor – kérlek – gondolkozz el ezen.

Családunk 20-, 30- és kora 40-es éveiben járó vállalkozói, akik mind a rendszerváltás után alapították jól menő cégeiket, egyszerűen átvették a Fidesz-módszert. Van egy-két évfolyamtársuk (igen: kollégiumi szobatársak is), akiket egyszerűen beléptettek a szocikhoz illetve a Fideszhez. Mondjuk úgy, van egy alvó- és egy aktív ügynökük. Most éppen az aktív szól a Közgépnek (valójában itt egy konkrét személynév áll), aki dönt arról, hogy… Szóval arról, hogy akit bevesznek a buliba, annak fizetnek-e egyáltalán. Mert sok naiv azt hiszi, ha a Közgép maga mellé veszi, akkor az már győzelem. Hát, nem. Sokszor ez a kinyírás egyik módja. Szóval ezért kell pártügynöki garancia.

Most volt a Kékszalag verseny a Balcsin, megcsodálhattuk az ügynök (párttag) balatoni jachtját, és népes személyzetét, akik a tulajt repítették célja felé. A balatoni hajón is heten-nyolcan sürgölődtek, de hol van ez az adriaihoz képest!

Nem akarlak befolyásolni, hogy levond a tanulságot, de én nem várok nagy (vagy semmilyen?) változást a következő évtizedekből. A kölykök fele egyszerűen adottságnak vette a körülményeket, és betagozódott. Másik felük meg elment az országból.

Ha van reményt keltő szempontod, kérlek, azonnal oszd meg velem!
A foglalkozásától is eltiltanám azt az elemzőt, aki ezen adatok alapján akár a Fidesz biztos bukásáról, akár most is megismételhető győzelméről beszél – írtam pár napja a friss közvélemény-kutatási publikációk kapcsán. Ennyivel azonban nem lehet megúszni, hiába a…..
Van értelme a cikkek utáni névtelen hozzászólásokban folyó eszmecserének? A Jelek szerint Török Gábor is amellett tette le a voksát, hogy nincs. Szavai szerint: A blogon a kommentelési lehetőséget pihentetem. Ennek oka, hogy az elmúlt időszakban egyre kevesebb időben egyre…..
Ventura Blvd 2012.06.06 22:38:52
Hölgyek, Urak,

a dolog technikailag úgy működik, hogy azok, akik a (mini) posztokat (kérdéseket / jelentéseket / pletykákat) írják legalább három naponta elküldik egy bizonyos címre az anyagaikat, aztán az egészből születik egy poszt, amiben senkitől nem húznak semmit, semmit nem fogalmaznak át, de feltüntetik a szerzőséget. Mondjuk, ha erről a hétről lenne szó, megbeszélhetnénk - vagy megfogadhatnánk a passzívabb tagok ajánlását, hogy miről írjunk.

<> Nemzeti konzultáció?
<> Kövér Erdélyben?
<> Ader és a kormány nyilatkozata a Schweitzer ügyben?
<> Pávatánc: csak októberben lesz IMF megállapodás?
<> Stb.

El tudom képzelni, hogy valamennyi témáról írnánk 5-5 értelmesnek vélt gondolatot, amit a többiek élvezettel tépnének miszlikre.

Nagyon tetszene, ha már rögtön a posztban megjelenne egy esemény minden nézőpontbeli értékelése. Csoda volna, ha @székelyek azonnal Gíró-100-ként nagy szappannal mosdatnék az @ökökorpöröly szerinti cigány vajdát... Lenne ős munkásőr hang és diákanarchia a la
@dr. Bubó: . Szerénységem próbálná felidézni azt az építő liberalizmust, ami például ezt a várost építette anno. És így tovább.

A névről meg egyszerűen rendeznénk egy szavazást.

Nem szeretnék senkit sehonnan sem kizárni. Nem szeretnék senkibe semmit belefojtani. Lehet, egyesek szexre biztatnak szegény jó anyámmal (Isten nyugosztalja), de ennél sokkal mocskosabb dolog ellopni mondjuk egy iskola pénzét. A magyar korrupció meg annyi, mint a telje egészségügyi költségvetés.
Ventura Blvd 2012.06.06 22:43:35
@knausz: Lehet, hidd el, lehet jobbat csinálni, mint a Török-blog volt.

Ha már csináljuk, (?, ~nánk?) csináljuk jobban. A lényeg az, hogy a társaság együtt maradhasson. Nekem úgy tűnt, rengetek tehetséges ember gyűlt itt össze, akik ennél sokkal nehezebb dolgokat is megoldottak már. Az volt az érzésem, nem a lúzerek gyülekezete voltunk.

Csak, hirtelen szív/szeneslapátra kerültünk. Ami furcsa. És nem akarok még egyszer erre a sorsra kerülni.
Ventura Blvd 2012.06.06 22:54:58
@6.Lenin: egy (fél)profi bloghoz sok-sok segítő kell. Ha valaki nem ír posztot (miért is nem?), attól még elvállalhatna valamiféle olvasó szerkesztői "állást". Szörnyen sok téves adat van a posztokban és főleg a kommentekben!

És még fél tucat "technikai" segítő kellene, hogy Index címlap legyünk.

Most mondom, nekem / nekünk már sikerült, nem egyszer, nem kétszer, hanem sorozatban, és nagy ára van. Mert előbb-utóbb nem arról kezdesz írni, ami érdekel, hanem arról, ami a klikkelést vonzza, a klikkelés meg a pénzkeresés / szponzoráció lehetőségét.

Volna mit megbeszélni...
törökgáborelemez 439. A B-terv 2012.02.22 21:50:00
Az Európai Bizottság mai, példa nélküli, állítólag konszenzussal meghozott döntését nehéz lenne a szokásos érvekkel magyarázni. A testület közel felét jobboldali, néppárti politikusok alkotják: ebben az ügyben a baloldali-liberális összeesküvésre való hivatkozás biztosan…..
Tanulságos újraolvasni azt a sok különböző nyilatkozatot, ami mondjuk csak az elmúlt egy hónapban az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatban a magyar kormánypárt politikusaitól elhangzott. Tárgyalástechnika – mondják erre baráti értelmezők. Totális káosz – vélik mások.…..
Alszanak a parlamenti képviselők. Nincs ebben meglepő, kivéve, ha ezt a munkahelyükön teszik – ahogy ez Vágó Gábor felvételén látszik. A hajnali ülésezés régi divat a magyar parlamentben, a kormányok szeretik erre az időszakra helyezni a politikailag kényes…..
Ventura Blvd 2011.12.01 15:39:54
VAN ELLENZÉK?

Miféle ellenzék? Nekem Szanyi Tibi bácsi nem ellenzék, hanem ugyanannak a Nagyot-mondó Ligának egy másik résztvevője, aki amúgy egy csapatban játszik Horváth Csaba "ingyen BKV-t a pestieknek" sporttárssal. Karácsony Gergő, aki az első adandó alkalommal megmutatta, hogy csinálhat a szájából....

(Hűha, majdnem befejeztem!)

Ennek az egésznek az ellenzéke volna (és nem Vona):

<> egy úriember / egy derék parasztgyerek / egy szocdem szaki
<> felelősen él,
<> sikeres (= megbízhatóan eléri a céljait),
<> független egzisztencia,
<> gyakorlatias,
<> emberséges és hatékony vezető,
<> és nagyvonalú (úgy értem: nem görcsös taktikus, hanem pozitív stratéga),
<> aki tisztában van a hazája előtt álló feladatokkal,
<> és képes megszerezni az eszközöket azok megvalósítására (tudás + a hitelesség mozgósító ereje + kapcsolatok + pénz).

És így tovább. Egy tök normális polgárra gondolok, vagy falusi gazdára, vagy egy munkahely központi alakjára, aki a megbízhatóan megoldja egy kisebb közösség minden gondját.

Ugorjunk nagyot -> majd (a Kodó-féle) polgárháború második szakaszában, amikor már nem küzd mindenki mindenki ellen, hanem a rend-pártiak igyekszenek visszaszorítani a csürhét, az ilyenek keresnek majd egy erős embert, hogy legyen végre béke. Aztán - nagy sokára - jönnek majd ők.

A felelős polgárok kormányát csak nagyon kevesen érik meg közülünk.
Ventura Blvd 2011.12.01 15:46:48
@messi-asz: Pasi. De a blog valóban a hölgyeké. (Abban, ami tökös, az szerénységemé...)
Ventura Blvd 2011.12.01 15:58:15
@Ventura Blvd: @simonmondja.: @messi-asz: Tudnátok a mondandómmal is foglalkozni (most, hogy kiderült, szőrős a mellem), ha már megemlítettem benne a lopaKödó polgárháborút.

Igazán érdekel a véleményetek. Megtisztelnétek vele.
„A citált mondatát én úgy értelmeztem, hogy már a negyvenes korosztály is annyira beleszocializálódott a múlt rendszerbe és a rendszerváltásba, hogy az ő irányításukkal semmi esély a kilábalásra” – provokálta egy évvel ezelőtt az újságíró a Fidesz fiatal…..
Ventura Blvd 2011.11.30 23:02:58
@messi-asz: Na, végre, hogy észrevetted! Igen, ebben a honban
<> az OSZTOGATÁS
<> a közeli választások biztos előjele.

(Amúgy tényleg félnek. Nagyon komoly rendőri erőket állomásoztatnak Pesten, gyakorlatilag állandó készültségben már hónapok óta. Vidéken már már minden közeg járőr, sofőr, irodista, ügyeletes foglás és még mi egy személyben, négy órás váltásokban, végtelen szolgálati időben.)

Mindegy, Gaskó és a nyugdíjasok már megvannak, pár kis ügy még, és jöhetnek a választások.

Nekik. Nekünk nem lesz. Marad az akármilyen színű osztogatós, demagóg, "Magyarországot a mandátumomért!" politika.
Ventura Blvd 2011.11.30 23:32:21
@messi-asz: Ja, van viktoriánus, és lesz ViktorCora-beli...
Ventura Blvd 2011.12.01 00:04:08
@messi-asz: Egyesek szerint, ennél Vona jobbik is.

Nagyszüleim szerint viszont minden rossz után jött egy még szörnyűbb fordulat. Úgyhogy, takarékoskodjunk a szavakkal. Is. (Ahogy ma Viktor mondta kádárosan: "Is."

Érdekes, hogy a vasutasokhoz egyedül ment. Az ötezer misit tehát ő adta. Nem a Fidesz, nem a kormány, és főleg nem a te adóforintjaidból van. Ez Viktor személyes ajándéka.

Lehet is pánik a Házipénztárban, Nemzeti Örömforrásban, öööö...a Gazdaságügyben vagy mi a csudának hívják most a Pénzügyminisztériumot. Egy miniszter megint a híradóból tudta meg. Ahogy az IMF is...)
Éjszaka, autópálya. Rádiót hallgatok, érdekes beszélgetés, annál is inkább, mert egyetemi kollégám és főnököm, Lánczi András az interjú alanya. Aztán egyszer csak ezt mondja a mostani kormányról, jellemezve annak működését: „őszinte politika”. Hirtelen nagyon…..
Ventura Blvd 2011.09.20 22:41:16
@lüke:

Alle stecken im Schlamm
KOMMENTAR | ALEXANDRA FÖDERL-SCHMID, 20. September 2011 18:10

Das politische System in Österreich versinkt immer mehr in Korruption:

derstandard.at/1316390122024/Kommentar-von-Alexandra-Foederl-Schmid-Alle-stecken-im-Schlamm
Szép színházat játszott ma a politika napirend előtt. Orbán Viktor – elsősorban, mint általában, a papírtól elszakítva, a viszontválasz idején – kiválóan szerepelt, bravúrosan irányította a figyelmet a számára kedvezőre és terelte el a kellemetlenről. De az…..
Az előző bejegyzés meglepően komoly visszhangra talált. Egészen váratlan helyekről kaptam reakciókat, a kommentárok szokatlanul széles skálán mozogtak. A legtöbbet mégis egy újraolvasott könyv, egy politikai regény segített: a Primary Colors (magyarul: A piszkos kampány), amely…..
Ventura Blvd 2011.08.22 01:23:18
Hűha, Gábor, egyre jobban bekattansz!

Már bocsánat, az őszinte szóért. És a továbbiakért.

Ne ezért-vagy azért azért hagyd abba a blogot és az elemzést - bár remélem ez csak átmeneti elborultságod íratja veled - mert... és most nem idézlek, hanem azért, mert nem vagy vérprofi. A vérprofi MEG TUDJA MONDANI, MI LESZ. Folyamatban, a lehetőségek partjai között, az elkerülhetetlen események zátonyain áthömpölyögve, a végkifejletig, többé-kevésbé pontosan.

Szerintem / szerintünk te szakmailag vérprofi vagy, csak megijedsz attól, amit végkifejletként látsz. Kimondani aztán végképp nem mered... és én pontosan így tennék a helyedben. "Mert mégsem jós vagyok, hanem elemző!"

Azért keményen le tudnám azt írni, hogy "a főbb körülmények változatlansága mellett ennek és ennek ehhez az eseményhez kell vezetnie".

Amúgy nem értem, mi ez a végtelen kíváncsiság a háttérben zajló dolgokra. Napóleon óta (akivel egyidős a gyorsírás), a világ főbb politikusainak minden szava megmaradt, gyakorlatilag óráról órára ismerjük az életüket, az eltelt évszázadok vagy évtizedek alatt minden szempontból feldolgozták az életüket, tetteiket. És? Ismerjük őket? Tudjuk, hogy miért döntöttek így vagy úgy? Hogy ki mozgatta őket? Ismerjük a döntés pillanatát, hogy akkor és ott, konkrétan miért A és miért nem B volt a választásuk.

Nem. És a saját döntéseid - ha csak kicsit belegondolsz - ugyanilyen titokzatosak.

Én azonban bátrabb vagyok nálad, és azt mondom, ha abbahagyod ezt a blogot, sokat, vagy majdnem mindent elveszítesz. Mert lehet-e valakinek nagyszerűbb kritikus tömege (minden értelemben) nálad.

Ne légy politikus. (Már az önkormányzati tagságodért is haragudtam.) Ne írj regényt. Elemezz - ha kérhetlek.
Minél többet tudok róla, annál inkább ki akarom zárni az életemből – ezt a mondatot egyetemista koromban hallottam valakitől, aki az édesapja révén elég közelről követhette a politika eseményeit. Máig emlékszem a reakciómra: kifejezetten idegesített a bennfentességbe…..
Ventura Blvd 2011.08.17 23:25:11
@mezga-aladar: Hát igen, te sikeres vagy ebben az 1011 éves feudalizmus > pártpénztárnokok > államcsőd > polgárháború témában.

Ha csak kicsivel több időm lenne a munka mellett, én is megpróbálnám lassan rávenni Gábort arra, hogy ne holmi (és mechanikus) hatalomtechnikai hókuszpókuszokban turkáljon, hanem foglalkozzék többet a magyar társadalommal.

Mondom: a t-á-r-s-a-d-a-l-o-m-m-a-l.

Mert, amilyenek vagyunk, olyan a politikánk. Ezzel a Magyarországgal nem lehet német politikai életet élni, de talán fehéroroszt már megint lehetséges. Akárhogy is, a panelprolik, a leállósávban BMW-vel előző tahók és frankadósok országa vagyunk, ahol az emberek 17%-nak van bármi kis tartaléka, és 5% ha érti egy szerződés jogi nyelvét.

Szóval, jó nyaralást, amíg te utazol, addig igyekszem Gábort rávenni arra, hogy gyakrabban beszélgessen a Mari nénikkel, Józsi bácsikkal, kőműves Pistával és boltos Erzsikével.
Ventura Blvd 2011.08.18 11:26:07
@bigapples: Örülök, hogy az alapokban egyet értünk. Kérlek, maradj is meg ezen az álláspontodon, mert ketten - és majd talán egyre számosabban - meg tudjuk értetni a felelősséghárító többséggel, hogy mindannyiunknak sok munkánk van még a demokráciával. És kinek-kinek a része / felelőssége ebben átháríthatatlan.

Én sem hiszek abban, hogy egy ország vezetése tartósan és súlyos konfliktusok nélkül messze az átlagos értelmi és erkölcsi (talán ízlésbeli) szint fölött intézheti az ügyeket. (Kizárva mindenkit a döntések előkészítéséből, vitájából és megindoklásából.) És az is elképzelhetetlen, hogy valaki tartósan a köznél is hitványabbul dolgozzék.

A nagy egyetértés mellett azért volna hozzád két kérdésem, Barátom.

(1) Nem érzed-e úgy, hogy a politikai elit erősen kontra-szelektált, és messze nem a legjobb szakemberek foglalkoznak a közügyekkel? És ha igen, mivel magyarázod ezt? (Vannak emlékeid arról, hogyan rohant ki az értelmiség az SZDSZ-ből és az MDF-ből?)

(2) Azt írod - "Azért van lassú változás. Hol van már a 90-es évek közepének vadkeletje, ahol az olajmaffia kormányzati embereken keresztül szabatta a saját kedvére a rendeleteket. " - Hát, egyesek szerint a mostani kormányban is ücsörög hirtelen kiszőkült olajos, és a mostani rendeletek nagy részét is a kedvenc bankok és vállalatok emberei írják. Vagy, nem így értesültél?

(Ügye nem írod azt, hogy ez szeretett Amerikámban is így van? Igen, tudom, ott is. De, valami különbséget mégis látok....)

Válaszod olvasásáig is örülök, hogy mindannyiunk felelősségében nincs vita közöttünk. (Szerintem, aki ide írogat, az valamilyen szinten teljesíti ezt a kötelességét, még az is, akik egy-egy gyűlöletkitörés után visszavonul töltekezni a mocsárba, nem feledve, hogy azért minden dumánál fontosabb a tett.)
Ventura Blvd 2011.08.18 16:43:01
@hoplita: Hát csak megkaptam tőled a fa..fej titulust!

Nem is tudom, büszke legyek-e (mert elég jó társaságba kerültem), vagy siránkozzak, hogy mennyire félre lehet olvasni, amit írtam. Már szipogok is.

Azt azért te is belátod ugye, hogy megfejteni vélvén mondandómat, te érezted úgy, hogy "10 millió bunkó, náci és paraszt hazájában bajos a liberális demokrácia". Ilyet én nem írtam és nem is gondoltam, mert, ha így látnám kis Magyarországunkat, semmi értelme nem lenne hozzászólásaimnak, és egy sort sem írnék. Te látod így, és neked sem lehet sok értelmed.

Viszont itt a lehetőség, hogy megírd, te hol-mikor-miben látsz esélyt a szélesebb és/vagy közvetlenebb demokráciára?

"Mi, tahó, gój parasztok maj' csak megolgyuk a problémáinkat" - írod, s ehhez csak sok sikert kívánhatok nektek. Megírjátok majd a megoldást, vagy olvassam a kozmopolita, kommerek által lefizetett világsajtót?

Amúgy: mi a gond?

Kérdezhetek tőled valamit? Te ezzel a mondattal a homo sapiensek közé sorolsz: "...a legutólsó a fajtársaidé vót, de mentek a levesbe, bazmeg.:)"? Az emberi fajra gondolsz, ugye?

Vagy klasszikusan felzsidózol engem? Mert legnagyobb bánatomra, én is csak egy fa..fej gój vagyok, és a magunk problémamegoldó-képességeivel tényleg nem sok esélyt látok a liberális demokráciára.

Ha valóban zsidónak néztél, az megtisztelő a számomra.

[Csak tudnám, hogyan lettem "down under", "ellentalpas" új zélandi? Vagy van valami ottani térképed, amin rajta van a Ventura Boulevard?]
Karácsony Gergely a mai Népszabadságban minden bizonnyal nagy vitákat generáló gondolatkísérlettel állt elő. A felvetés lényege röviden: a következő választáson indítson közös jelölteket az ellenzék három pártja, nyerjék meg kétharmaddal a választást, felhatalmazásukkal…..
Ventura Blvd 2011.07.15 21:48:07
@Letícia: @fatia-negra: ...most magamba szállok, mert úgy látszik nagyon félreérthető vagyok. Igyatok ti is, és felejtsetek.
Ventura Blvd 2011.07.15 22:02:13
@Letícia: Te kérded? Hát nem te írtad, hogy - "Remélem 78 évesen gondolod, épp a halálod előtt..."?

És még a nagy Fatia-Herceg-Tamás is viccel velem..., hogy lovas tengernagy...

Erre már te is innál, az szent.
Ventura Blvd 2011.07.16 09:01:00
@Letícia:
@tölgyes:

FELADOM! MEA CULPA MAXIMA! KEGYELMEZZETEK!

Hölgyem, Uram, vegyék úgy, hogy nem is írtam semmit, elnézést, hogy félreérthető mondatokat körmöltem.

Mentségemre és utólagos dadogásként csupán:

(a) Nekem a Kiegyezés ideje egyszerűen az origó, a viszonyítási pont, nem a csöpögős idill, a rózsaszín operett kora (bár az is). És attól, hogy az egész irodalom utálta, még jöhetett jóval rosszabb utána - de úgy látszik, ez is ízlés dolga, s ha valakinek Horthy vagy Rákosi és Kádár jobb (esetleg a sziámiak mostani regnálása), akkor én azt vita nélkül elfogadom.

(b) Kedves Letti, egyre több olyasmit olvas ki soraimból, amitől kitépem a hajam. Hogy nekem bejönne a Horthy-kor? Jaj, kérem, fussa át az (a) pontot még egyszer.

Igyekszem máskor simonos tömörségre törekedni a félreértések elkerülése érdekében. De az is lehet, hogy hepcis leszek.
Már csak pár nap, és egy éves lesz a második Orbán-kormány. Nincs is ennél jobb alkalom nagyívű összegzések írására – ettől azonban, miután ez a blog folyamatosan nyomon követte a kabinet működését, én ezen a helyen biztosan eltekintek. Viszont van egy szempont, amiről…..
Ventura Blvd 2011.05.21 01:33:21
@a-kis-herceg: Ma nagy társaságban voltam (egy tucat család), és amikor a gyerekekre terelődött a szó, mindenki (kivétel nélkül) úgy vélte, hogy nyugatabbra sokkal jobb életük van / lenne / lesz.

A legütősebb érv (szíven ütőst érts alatta) az volt, hogy a "Menj külföldre!" idáig az apák érve volt, de most már az anyák is ezt mondják a kölyköknek. Még akkor is, ha ezzel kimondják, hogy az unokáikkal alig-alig lesz kapcsolatuk.

Ez nem csak egy kellemetlen ország, ez már élhetetlen.

------------------

Nekem semmi bajom azzal, amit TG mond, nekem azzal van gondom, ahogy a Fidesz változó feladatokhoz viszonyult. [Amatőrök. Navrasics+Matolcsy és a rendszerintegrációóóó!]

A PROBLÉMA attól még nem olvad el, hogy nem a tépett idegzetű GYF kiabálja - "Tűnj el! - hanem az ugyancsak nem 100-as OV.

Lenéz, és azt mondja - "Hű, magyarok, ez a felhozatal? Bruhaha!"

------------------------

Holnap lemegyek az M1-es elejére, és átfestem a táblát ilyenre: Bécs / Wien 1867 km (60 év).