Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lord_Valdez

188 bejegyzést írt és 12167 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szeptembert váró Belső-Erzsébetvárosi lakók, gyászmenetelő vendéglátósok. A csendrendelet ellen demonstrálnának az elégedetlen vendéglátósok, illetve azok közül is leginkább a külföldi buliturizmusra utóbbi években rátelepülő szolgáltatók...
Lord_Valdez 2020.07.08 10:35:13
Én azt gondolom, hogy a lakók saját magukat rúgják tökön nekifutásból.
A belváros azért pezseg, mert odajárnak az emberek és turisták, költik a pénzt és épülnek a csilivili vackok.
Oké, legyen lakóövezet, kiutáljuk a turistákat és bulizókat. Akkor csend lesz, de pénz nem. Az önkormányzat elesik az iparűzési adótól, ami az egyik legnagyobb bevétele, ezért szép lassan elkezd rohadni az infrastruktúra. Aki kíváncsi egy ilyen városrész jövőjére, az sétáljon egyet mondjuk a Nagyfuvaros utcában éjszaka. Nincs élet. Tele van bolttal, amik be vannak deszkázva sok-sok éve. Hiába belváros, de értéktelenek ezek az ingatlanok, mert a kutya nem jár arra.

Egyébként a beltéri dohányzás lehetővé tétele nagyon sokat javítana a helyzeten. Egy dohányzóhelyiség és egy erős elszívó...

@élhetetlen:
"Valahol a prérin, lakómentes övezetben hozzanak létre egy bulinegyedet"
Ez jó lenne, de ez nem tud megtörténni. A szolgáltatóipar csak ott tud létezni, ahol az emberek élnek. A nagy kínai szellemvárosok pont azért buktak el és maradtak üresen, mert az emberek odaköltöznek, ahol élet van és ott van élet, ahol az emberek élnek. Hiába a busz, ha előbb utaznod kell a buszhoz.

"a mostani bérleti vagy tulajdonjogok eladásából építkezzenek"
Azok a jogok értéktelenné válnak. Senki se akar megvenni egy üzlethelyiséget, amiből nem lehet profitot csinálni.
“Joey, láttál már falon pókot?” Az 1980-as Airplane! szinte bármelyik mondatát idézhetném, valószínűleg akkor is mindenki rávágná a film címét. A Leslie Nielsen hírnevét megalapozó mozi a repülős katasztrófafilmek paródiája, pontosabban szólva a Zero Hour! és az Airport című filmek kifigurázása…..
Lord_Valdez 2020.07.03 18:10:45
@maxval bircaman (cenzúrázott):
A film üresen nem maradhat. Egy-egy pár másodpercet még talán ki lehet vágni büntetlenül (, vagy megmagyarázatlanul hagyni, mint pl. a moral majority feliratú ciciket), de egy ilyen filmből akkor semmi nem marad.

Nincs, de elhiszem, hogy volt ilyen. Néha tényleg túl messzire rugaszkodnak a fordítók.
Mondjuk az átlag magyar nézőnek Jimmy Hoffa neve mond semmit, de biztos, hogy Petőfinél lehetett volna jobbat kitalálni. Én, azon vagyok kiakadva, hogy a Blöffben a pikey-t cigánynak fordították, de elismerem, hogy a magyar nézők nem értették volna.
Lord_Valdez 2020.07.03 23:28:48
@maxval bircaman (cenzúrázott):
Oké, hogy mindent nem lehet a néző szájába rágni, de azért nagyjából kell, hogy értse a filmet, különben a film megbukik. Olyan lesz, mintha a Magyar vándor. Sikeres volt Magyarországon, de bukás mindenhol máshol. Nem értették a nézők.
Lord_Valdez 2020.07.04 10:59:00
@maxval bircaman (cenzúrázott):
Na, ez az, amit a filmforgalmazók el akarnak kerülni. Ők ugyanis a forgalom utáni bevételből élnek és nem a művészi kultúrmisszióból.
Igen, szakállas vagyok, de nem azért, mert épp ez a divat. Nagyon régóta viselek szőrzetet az arcomon. Volt, hogy hosszú volt és leginkább egy rosszul értelmezett hajóskapitányhoz hasonlítottam, de ezek az idők már elmúltak.  ..
Az utóbbi években már mind szakmai, mind laikus körökben sikerült a közhelyességig túltárgyalni a nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságát. A probléma okának kiadási oldalról az egyre növekvő élettartamot, bevételi oldalról a csökkenő termékenységet szokás megnevezni, mert ezek együttesen demográfiai…..
Lord_Valdez 2020.06.20 00:22:08
@nemecsekerno_007:
De nagyon is értem. Épp az a baj, hogy túlságosan is értem.
Tudom, hogy szándék kérdése. Kádárnak is az volt a szándéka, hogy megakadályozza az emberek szökését. Ezért volt útlevél csak a megbízható embereknek, tűzparancs és elektromos kerítés. Kádár nem volt hülye, pontosan értette, hogy az a rendszer, amit épít nem kedvez a becsületes és ambiciózus embereknek és megpróbálnak majd lelépni. Építhetett volna egy olyan országot is, ahonnan az emberek nem akarnak megszökni, csak az nem tett volna jót a Párt hatalmának.
Nem az vezet a sikeres országhoz, hogy ha megpróbáljuk megakadályozni, hogy a tehetséges embereink megszökjenek és helyette itthon három állásban szépen csendben kiégjenek (,mert egyetemi kutatóknál nem szokatlan egynél több másodállása van).

A nyugdíjproblémára sem ez a megoldás.
Lord_Valdez 2020.06.22 07:38:58
@nemecsekerno_007:
Ha csak a nyugdíjról beszélünk baromi egyszerű: ki kell vezetni a felosztó-kirovó rendszert. Lépésről-lépésre át kell térni a magánnyugdíjrendszerre.
Bármit csinálsz, a felosztó-kirovó rendszer halálra van ítélve azáltal, hogy az emberek nem halnak meg elég fiatalon. Amikor ezt kitalálták, az embereknek csak az egy negyede érte meg a nyugdíjas kort, ma 80% felett.

Ha másról is, akkor az első lépés az állam hatalmának radikális csökkentése, mert az hozza létre azokat az uram-bátyám struktúrákat, amik gátolják a meritokratikus működést.
Erre amúgy is szükség van, mert a magánnyugdíjpénztár (meg úgy általában is bármilyen hosszútávú befektetés) nem működik jogbiztonság nélkül.
Lord_Valdez 2020.06.22 19:22:41
@nemecsekerno_007:
Ez nem öngondoskodás, hanem mezei pénzbehajtás. Ráadásul annak is rossz, mert a nyugdíjjogosultság a öreg korábbi befizetésein alapul, míg a befizetés a gyerek jövedelmén.

Pont az vezetne a pénz megspórolásához, hogy az állam egy csomó funkciót nem végez. Millió egy dolog van, amit nem lenne muszáj, hogy az állam csinálja. Amellett, hogy mivel az állam bénán is csinálja visszafogja a gazdasági teljesítményt. Mindenki jobban járna, ha nem ő végezné, kivéve a politikai osztályt...
A környezetvédelmi tudatosság a szokásoktól való eltérést igényli A mindennapokban általában csak a szokásokat követjük és nem gondolkozunk el azon, hogy tevékenységünk mennyire környezetromboló. A legtöbben megelégednek egy-két szimbolikus értékű tettel, például nem vesznek műanyag zacskót,…..
Lord_Valdez 2020.06.15 08:15:14
@nemecsekerno_007:
Értsd: nagyobb távolságokról történik az ingázás és árumozgatás.

@halaloszto:
Az a vicc, hogy nem. Még a szállítással együtt is kisebb környezetterhelést jelent az, hogy ott termelik, ahol hatékonyan tudják termelni.

Hadd kérdezzem meg, hogy szerinted miért van a város szélén a hipermarket?
Megmondom: mert a belvárosban kvázi megvalósíthatatlan. Egy ilyen üzletnek iszonyú nagy a logisztikai igénye és a belvárosban nem lehet napi több száz nagy teherautót fogadni.
A mozik, irodakomplexumok tipikusan belvárosban vannak, mert ott van a sok ember.

@eßemfaßom meg áll:
El vagy tévedve. Egyáltalán nincs autóm, és pont ezért tudom, hogy micsoda szopás tud lenni a hiánya.
És attól, hogy sokan élnek valahogy, még nem jelenti azt, hogy az jó nekik pl. több milliárdan élnek vezetékes ivóvíz nélkül, de kérdezd meg, hogy örülnek-e ennek, vagy csak elviselik valahogy.

@MAXVAL bircaman közíró:
A kisemberek a legpazarlóbbak egyébként azzal, hogy alacsony hatékonysággal csinálják a dolgokat. Gázkonvektort használnak, pocsékul szigetelt házakban például.
Hasonlítsd össze Mari néni búboskemencéjének hatásfokát egy faelgázosító kazánéhoz képest. Ne gondold, hogy Mari néni, aki évente 2 tonna fát eltüzel olyan veszettül környezetbarát ám.
Lord_Valdez 2020.06.15 18:01:21
@MAXVAL bircaman közíró:
A kisembernek nincs választása. Józsi bácsi nem hobbiból jár 30 éves Zsigulival (12 l/100km), hanem mert nem engedhet meg magának jobbat, mondjuk egy Suzukit (7l/100km). Mari néni se azért fűt fával (már amikor fát rak rá és nem háztartási szemetet, mert azért vidéken ez is szokás), mert az annyira hatékony, hanem mert az van.
Ha ezt megértetted, akkor közel állsz a megvilágosodáshoz. Az egyenlőtlenségeknek részben az az oka, hogy a szegény emberek az erőforrásaikat rosszabb hatékonysággal használják fel, mivel a jobb hatékonyságú megoldások többe kerülnek. Ez jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy szegények is maradnak.

@eßemfaßom meg áll:
Nem, hanem kompaktabb városokra lenne szükség. Ebből persze, az is következik, hogy mindenki közelebb lenne a hiperekhez, de ez inkább csak mellékhatás.
A külvárosok alacsony népsűrűsége, bár sok szempontból kényelmes, de egyáltalán nem környezetbarát jelenség.
Lord_Valdez 2020.06.17 07:46:19
@Tamáspatrik:
Már miért ne hasonlítanám az infrastruktúrát az infrastruktúrához?
Lehet élni vezetékes víz nélkül? Naná? Évezredeken át éltünk.
Egyébként a vezetékes ivóvíz csak a XIX. században jelent meg a megfelelő gőzszivattyúkkal és fémmegmunkálással. A rómaikat se vezették be minden házba. Az ő tudásuk arra volt elég, hogy a városi kutakba eljuttassák, onnan meg szolgák vödrökkel. Vissza lehet ide térni? Igen. Szar lenne, de vissza lehet.
Az, hogy mit nevezünk "szükségesnek" és mit "luxusnak", az csak megszokás kérdése. Ezek nem abszolút kategóriák. Az "egészséges optimumszint" ezért nem igazán értelmezhető csak egyéni szinten.

Nem az autó a fontos. Az autó egy megoldás, de nem a cél. A cél a mobilitás.
A mobilitás létfontosságú az életszínvonalhoz, mert nélküle nagyon lecsökken az elérhető munkahelyek száma. Nem mindegy, hogy a lakóhelyed közelében mekkora sugárból tudsz munkahelyet választani. Hasonlóan nem mindegy, hogy milyen távolságból tudsz beszerezni.
Egy nagy népsűrűségű városban könnyű megoldani a mobilitást, akár tömegközlekedéssel, akár a házhoz szállító szolgáltatásokkal. Egy alacsony népsűrűségű területen mindegyik problémás.
Valóban nagyon sok ország, beleértve azokat is ahol még mindig vannak új koronavírus esetek, elkezdték megnyitni gazdaságukat és a piacaikat. Miért kell a gazdaságot újraépíteni főleg, hogy ha figyelembe vesszük, hogy még mindig nem találtunk gyógymódot a vírusra, még mindig nincsen védőoltás…..
Lord_Valdez 2020.06.12 08:53:15
@ZsolHerm:
A marxisták sok évtizedet áldoztak arra, hogy megpróbálják létrehozni az euszociális embert (mert még Marx is felismerte, hogy az ő utópiájához új típusú emberre van szükség), sikertelenül. Nagyon sok országban próbálták és mindenhol negatív eredménnyel.

"Akkor hogyan hozhatnánk döntést arra, hogy mi a legjobb a társdalom számára? "
Ennél a kérdésnél sokkal izgalmasabb, hogy ki döntse el, hogy "mi a legjobb a társdalom számára? "
Azt ne válaszold, hogy a társadalom, mert a társadalom nem létezik. Az csak egy absztrakció. Az emberek viszont tényleg léteznek, tehát kik legyenek azok az emberek, akik a társadalom nevében beszélnek? Még egy tökéletes demokráciában is a szavazóknak nevezett emberhalmaz hozza.
Lord_Valdez 2020.06.12 11:59:41
@ZsolHerm:
A természeti törvények azt mondják, hogy halmozz fel minél több erőforrást személyes használatra, hagyj hátra minél több utódot és csak azzal foglalkozz, aki a hasznodra lehet. Ez van belénk kódolva, mert a természet egyetlen törvényt ismer: győzzön a jobbik.
Azt értem, hogy neked nem tetszik, de attól még a természet ilyen.

Nagyon szép dolog, hogy csinálsz néhány ilyen "hippi" kommunát, de ezekből soha nem lesz áttörés, mert erős szelekciós nyomás dolgozik ellenük. Ha valami csoda folytán fel is tudod tornászni a létszámukat 15%-ra, akkor meg fog rekedni ott. Mint ahogy az amishok, vagy krisnások se tudnak kitörni a marginalitásból.

@pityókabort Vráncsábó ócsón:
Nem is csoda, hiszen a "Természet vastörvényei" szerint a túlélőknek van igazuk.
Lord_Valdez 2020.06.12 19:09:29
@Nylul:
Jól látod. Ő egy izraeli rabbi, aki egy vallási mozgalmat vezet és, amennyire utána olvastam, erősen megosztja az embereket és sokan szektának tartják. Amennyire én látom, ez inkább ezotéria, mint tudomány.
Liberatórium Mit tudott Napóleon? 2020.06.06 14:54:59
Megjelent az index gazdasági blogjában egy érdekes kérdés. Napóleon a háborújával elvágta Franciaországot az olcsó textiltől és felfejlődött a francia textilipar. Amikor a kommunisták tették ugyanezt, nem fejlődés lett belőle, hanem sorvadás. Miért? Mit tudott Napóleon, amit a kommunisták nem?Erre a…..
Lord_Valdez 2020.06.11 17:01:22
@IdomitottFoka:
De most megyek sörözni a kollégákkal és remélhetőleg elmúlik :)
Liberatórium Az örök Soros 2020.06.09 08:06:33
Megjöttek a következő Nemzeti "Konzultáció" kérdései. A tartalom szokás szerint hazug, de ez nem érdemelne szót. Az egyik ponttal kapcsolatban azonban annyira sok a hazugság, hogy mégis vesztegetnék rá néhányat: "A koronavírus-járványt követő gazdasági válság kezelésére Soros György új tervvel állt…..
Lord_Valdez 2020.06.10 12:30:00
@civisvaros___:
Azt tette. Háromszoros kamattal...
Lord_Valdez 2020.06.10 20:17:20
@civisvaros___:
1. Ez az 1000 milliárd euró nem országonként értendő.
2. Ez egy opció. Ha nem tetszik, nem veszed fel, de akár azonnal vissza is adhatod. Vagy csak egy részét veszed fel.
3. Most is veszünk fel euróhiteleket és lényegesen rosszabb feltételek mellett.
Mennyivel jobb 1,75%-os kamatra felvenni egy hitelt, mint 0,5%-ra?

A mögött, hogy a kormány ennyire elutasítja, nem gazdasági okok vannak, hanem az, hogy Soros vetette fel és ő az aktuális ellenségkép.
Lord_Valdez 2020.06.11 17:00:02
@Andy73:
Csak, hogy tiszta legyen: az EU nem az államoktól kapná a pénzt!
Hanem, az EKB-tól és neki is adná vissza (nagyjából a végtelenben).
Ez lényegében egy trükkös pénznyomtatási módszer.
Értsd: az EU kap 1000 milliárd eurót most, és minden évben kivon a forgalomból 5 milliárdot, legalábbis addig, amíg vissza nem fizeti.

@Gungnir:
Nem nagyon szoktam moderálni, de ezen a kvadrillio gyereken gondolkozom.
  A Horgász: "sunyi háttértárgyalásokon dőlt el Magyarország sorsa". A térképen fehérrel a magyar kézen maradt területek 1919 késő nyarán. Valójában a magyar állam -- történelmünk egyik legválságosabb évének (1918 ősze -- 1919 ősze) végére -- gyakorlatilag összeomlott. Az, hogy egyáltalán…..
Lord_Valdez 2020.06.09 18:29:26
Ez most nagyon betalált.

@Csöncsön:
"A kérdés az volt, hogy mennyire tudja Magyarország egy idején hódítás közepette megőrizni identitását. Ebben pedig nem vizsgázott rosszul."
Mint ahogy a görögök, bolgárok, szerbek stb. se.
Ez igazából azért van, mert a törökök csak megszállni és adóztatni akartak, nem pedig asszimilálni. A törököket nem igazán érdekelte, hogy kinek milyen az identitása, vagy vallása, csak fizessen adót.

@Vagablonde:
Ott követtük el a hibát, hogy elfelejtettük kihúzni a fejünket a seggünkből és mindig azzal áltattuk magunkat, hogy a világ Magyarország körül forog. Csak erről a világ nem tudott. És a monarchia nemesi, méltóságos elitje ugyanúgy részese volt ennek, mint a Horthy kor "keresztény-úri" középosztálya, vagy kádári értelmiség.
Persze, nem csak mi követtünk el ilyen dolgokat. A középkori Kína, és Japán ugyanígy járt, el is kenték az arcukat. Nekik sikerült ezen idővel túllépni (Igaz, Kína most próbálja meg visszadugni.), mi még mindig ott tartunk, hogy "egyedülálló magyar sikerekről" beszélünk olyankor is, amikor csupán átlagosan teljesítettünk valamiben.
100 év magány: pszichológiailag rettenetesen fárasztó, hogy a történelmünkről képtelenek vagyunk nem pátoszos-érfelvágós tónusban beszélni. "Súlyosbítva azt, ami amúgy is": megterheljük olcsó belpolitikával, karótnyelt emlékezetpolitikai fejtegetésekkel, ami rendre sérelempolitikába torkollik.…..
Lord_Valdez 2020.06.07 13:30:26
Lord_Valdez 2020.06.09 12:23:19
@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:
Hülyeség.
A hadsereget azért szerelték le, mert az egész ország, beleértve a hadsereget magát is ezt követelte. Semmilyen esély nem volt arra, hogy működőképes maradjon egy olyan hadsereg, aminek a fele addigra már dezertált.
(Mellesleg 18 októberétől márciusáig Kun Béla börtönben volt)
Törődj bele, hogy ez nem Károlyi miatt történt. Ezt a legendát a Horthy-korszakban találták ki, hogy ne kelljen szembenézni azokkal a hibákkal, amik ide vezettek.
Kevés embert hozott lázba a hír, ami szerint a kormány folytatja a nonprofit közműszolgáltató cégek létrehozásának előkészítését. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy érdemes ezzel a kérdéssel foglalkozni, mert bár rövid távon nem lesz észlelhető a hatása, hosszabb távon…..
Lord_Valdez 2016.06.06 06:53:50
@Gungnir:
Szerintem a kijelölt másik szolgáltató ugyanolyan áron lesz köteles szolgáltatni, mint amivel az előző már tönkrement.
Lord_Valdez 2018.09.27 19:12:08
Liberatórium Nemtelenség 2020.04.01 21:37:25
Az imént olvastam Semjén aktuális agymenését a nemek rögzítéséről. Mivel ez egy olyan kérdés, amit a tudatlanság hoz létre, ezért időszerűnek érzem egy kis fejtágítást tartani a témában. Előre bocsájtom, hogy bár divat beszélni a genderőrületről és az ellene való fellépésről, meg, hogy ide vezet a…..
Ez gyors lesz:Most olvasok egy MTI hírt. Röviden:Orbán Viktor Brüsszelben beszélt az uniós tagállamok állam- illetve kormányfőinek kétnapos tanácskozására érkezve, ahol a következőkről beszélt: az európai demokrácia megbicsaklott, és azt helyre kell állítani; az európai demokrácia azért bicsaklott…..
Lord_Valdez 2020.05.24 11:52:42
@Untermensch4:
A rendszeres népszavazás gondolatát tudnám támogatni, mert jót tesz az emberek politikai érettségének, de nem látom be, hogy hogyan változtatna azon, ami az emberi természetből fakad. Ha a vezető fél feladni a hatalmát, akkor nem fogja népszavazásra bocsájtani a kérdést.

Én a "múlt sebeit" csak az intézményekre gyakorolt hatásukon keresztül tudom értelmezni.
A panaszkodás kultúrája egyébként elég általános.
www.youtube.com/watch?v=26ZDB9h7BLY :)
vagy épp:
www.youtube.com/watch?v=Z8rtzSH_RpA&list=PL2OKHMkryqDfg8ynXNRQI2Wtges2OcPdM&index=7
Lord_Valdez 2020.05.24 18:42:59
@Untermensch4:
Időnként megtörténik az is, de egy népszavazást könnyebb elszabotálni, mint egy választást a népszavazás nem periodikus, hanem "igény szerinti" jellege miatt. Még, ha a népszavazást periodikussá is teszed, annak a tartalma "igény szerinti" marad. Itt volt az olimpiai népszavazás ügye. Soha nem került napirendre. Vagy a vasárnapi boltzár ügye.
Hiába volt mindkét ügynek tömegtámogatottsága, a Hatalom dönti el, hogy mely kérdések kerülnek megkérdezésre és milyen megfogalmazásban.
Lord_Valdez 2020.05.26 07:33:15
@Untermensch4:
Tetszik az elképzelés. Ha egyszer hatalomra kerülök (,ami nem fog megtörténni, mert nincs politikai ambícióm), akkor megpróbálnám bevezetni.
Nem vagyok homofób (jegyezzük azért meg, hogy a fóbia szó félelmet jelent itt és a "xenofóbiában" is, tehát kár -- és a mindjárt bírálandó progresszivista beszédmód megnyilvánulása -- lenne rögtön a gyűlöletre vagy az intoleranciára asszociálni róla), de legitim álláspontnak tartom a homofóbiát,…..
Lord_Valdez 2020.05.21 23:26:12
@civisvaros___:
Nem, az anarchisták anarchisták.
A szociálliberálisok pedig a progresszívek leszármazottai, nem a liberálisoké.

A liberálisok szerint az államnak egyáltalán nem dolga oktatni. Csak igazságszolgáltatás és honvédelem, semmi más.

Nincs olyan, hogy nemzeti, meg nem-nemzeti liberalizmus. Van egy konkrét elképzelés arról, hogy mi a szabadság, és hogy az állam szerepére a megőrzésében és pont.

"errefelé azt mondják"
Ki nem szarja le? Attól, hogy errefelé Kádárt, meg Horthyt éltetik (egyszerre ráadásul), ennek semmi köze nem lesz a liberalizmushoz.
Lord_Valdez 2020.05.22 09:01:27
@civisvaros___:
Csak tudnám, hogy ezt a sok baromságot honnan szeded...
"a briteknek mese a láthatatlan kézről ahhoz kellett, hogy gyarmatosítani tudjanak"
Baromság. A láthatatlan kéz allegóriája Adam Smith-től származik. Amikor ő élt Anglia már javában gyarmatosított, sőt mit gyarmatosított, amikor ezt írta már zajlott az amerikai függetlenségi háború.
"fogadják el a semmiből teremtett pénzt"
Baromság. Amikor ő élt még aranyalapú volt a gazdaság.
"vannak liberálisok, akik szerint nem kell népoktatás"
Baromság. Attól, hogy valamit nem az államnak kellene csinálnia még nem azt jelenti, hogy senkinek sem kell csinálnia, különösen nem, hogy senkinek se szabad csinálnia.
Ahogy Frederic Bastiat írta 1850-ben:
"Szocializmus, mint minden ősi eszme, abból fakad, hogy elmossák a különbséget az állam és a társadalom között. Ennek eredményeként, ahányszor ellenezzük, hogy valamit csináljon az állam, a szocialisták kikövetkeztetik, hogy ellenezzük, hogy egyáltalán meg legyen csinálva. Helytelenítjük az állami oktatást. Ekkor a szocialisták azt mondják, hogy mi minden oktatást ellenzünk. Ellenezzük az állami vallást. Ekkor a szocialisták azt mondják, hogy mi nem akarunk egyáltalán vallást. Ellenezzük az állam által kikényszerített egyenlőséget. Ekkor azt mondják, hogy az egyenlőség ellen vagyunk. És így tovább és így tovább. Ez olyan, mint ha a szocialisták azzal vádolnának minket, hogy nem akarjuk, hogy az emberek egyenek, mert nem akarjuk, hogy az állam termessze a gabonát."
Lord_Valdez 2020.05.22 17:47:30
@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Én is tudom, hogy történelmi, gazdasági, eszmetörténeti nonszenszeket hord össze, de két okból szoktam leállni vitatkozni ilyenekkel:
1. bosszant a hülyeségük
2. más viszont tanulhat belőle
Ha valaki korlátlan felhatalmazást szavaz meg magának korlátlan időre, akkor korlátlan felelősséget is kell vállalnia a döntéseiért. A kormány így járt a járvánnyal kapcsolatban, ezért most megnézzük, hogy felelőssége teljes tudatában vajon milyen munkát végzett. Tényleg kiemelkedően eredményes volt…..
Lord_Valdez 2020.05.17 16:08:25
@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Szó szerint véve a megbeszélni szót nyilván nem, de gondolom elég világos, hogy nincs akkora kerekasztal, ahova le lehetne ültetni több millió embert.
Lord_Valdez 2020.05.17 16:34:39
@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ugye tudod, hogy ez most nem több rosszindulatú szőrszálhasogatásnál?
A svédeknél ez az önkéntes korlátozásra épülő rendszer nagy támogatottsággal bír. Sőt, nem rég volt egy interjú, amiben valami svéd csóka arról beszélt, hogy a svédek azt nem értik, hogy a többi ország hogy adhatta fel olyan könnyen a demokráciát.
Most, hogy megbeszélésnek számít-e, hogy valaki megkér valamire és te úgy teszel, nagyjából lényegtelen részlet.
Lord_Valdez 2020.05.17 17:23:26
@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Én személyesen nem, de pl. ha hiszünk a Businessinsider cikkének, akkor állítólag igen.
Van egy lenyűgöző jelenség, ami újra meg újra írásra készteti az újságírókat és a mérnököket. Az újságírók hatalmas szenzációt sejtve megszellőztetik, hogy a gonosz gyártók szándékosan rontják az élettartamot. A mérnökök meg elküldik az újságírókat melegebb éghajlatra. Ez most megint egy ilyen poszt…..
Lord_Valdez 2020.05.14 08:39:00
@Untermensch4:
Nem függ ez össze a szocializmussal. Nézd meg az Alvis Saracen páncél autót. 76 óta nem gyártják, de a brit hadsereg a mai napig használja.
A régebbi termékek azért voltak javíthatóbbak, mert a kor technikai szintje alacsonyabb integrációt tett lehetővé.
A szocializmusból egyébként ennek az ellenkezője is levezethető, mert ha telítődik a piac, akkor fuccs a teljes foglalkoztatásnak.

Az alulméretezéshez: ez annyira igaz, hogy van egy Sherlock nevű szoftver, aminek az a célja, hogy elektronikák élettartamát becsülje meg. Úgy hirdetik, hogy sokkal pontosabb, mint a vetélytársak, ezért lehetővé teszi, hogy kevésbé méretezz túl és ezzel versenyelőnyre teszel szert. Pontosabb előrejelzéssel pontosabban tudsz méretezni.

"a meghibásodások egy részét át lehetne alakítani döglött helyett lesántuló lóvá"
Ez a koncepciót hívják graceful degradation-nek. Egyre több a vevői követelményekben a "limp home" és "limp aside" követelmény, hogy ezzel a hibával még valamennyi funkcionalitást biztosítani kell egy korlátozott ideig.
Egyébként ez igenis drága dolog. Nem csak a hardver plusz miatt, hanem mert ezek a rendszerek kevésbé hatékonyak. Azzal, hogy beraktál egy plusz generátort, beraktál egy adag extra súrlódást, tehetetlenségi nyomatékot, holt terhet és hibalehetőséget.

Érdekességként említem (,ha már szakmázunk), hogy különbség van a reliability és az availability között.
Ha te beraksz egy extra generátort, akkor azzal az availabilityt (legalább egy működik) nagy mértékben megemeled. A reliabilityt (nincs hibás példány) viszont felére csökkented.
Lord_Valdez 2020.05.15 08:26:44
@Untermensch4:
A kettő erősen összefügg. Ami statisztika a sokaságnál, az valószínűség az egyénnél. (ebben a kijelentésben van pár ki nem mondott feltételezés, de fogadjuk el) Lehet, hogy neked csak 1 van, de az egy nagyobb valószínűséggel szarik be.

Ez a nagy szervezetek átka. Nem lehet rábízni a dolgozóra, hogy mit csinál, mert ha csak 1% trükközik, pillanatok alatt hazavágja az egész szervezetet. Viszont ez a mikromenedzselés
- nagy felelősséget rak a szabályok kitalálóira
- ugyanakkor nem látja el elég információval a szabályok kitalálóit a bölcs szabályok kitalálásához
stb.

Ha mindenből lett volna elég, akkor mi szükség lett volna a Tervhivatalra? A bőség aláássa a szocializmust.
Lord_Valdez 2020.05.16 11:01:07
@Untermensch4:
Léteznek alkalmazások, ahol így van, de Joli néni inkább fogja választani az évente egyszer lerobbanó autót, mint azt amelyik megy ugyan, de havonta kell vinni karbantartásra. A gyakori karbantartás és a magas availability csak a professzionális felhasználóknál járható út költséghatékonyan.

Egy kompakt autóknál egy szinte megvalósíthatatlan a redundancia a puszta helyhiány miatt. Iszonyú zsúfolt már most is egy modern autó motortere.
Azt vettem észre, hogy az autóiparban a prioritási lista úgy néz ki, hogy
1. ár
2. méret
3. megbízhatóság
4. fogyasztás
5. önsúly
(Míg mondjuk a repülésben:
1. önsúly
2. fogyasztás
3. megbízhatóság
4. méret
5. ár)

A szervizhálózatnál az a nehézség, hogy nagyon kis rálátásod van az alkalmazottra/alvállalkozóra. Ha nem figyelsz egy pillanatra egy kelet-európai simán elszámol napi 25 munkaórát. Gondolom ezért találták ki ezt a (egyébként elég ódivatú) gyakorlatot.

Személyes véleményem, hogy a japánok nem értik, hanem fetisizálják a szabályokat.

Ha tovább lép a kommunizmusba, akkor eljön a totális egyenlőség és nincs többé szükség államra és nincs többé uralkodó osztály se. Ez Marxnak célja, de a proletárdiktatúra üzemeltetőinek cseppet sem.
Magyarország forrásai végesek, ezért nagyon fontos, hogy mire költ a kormányzat. Ha nincs elég lélegeztetőgép, akkor emberek fognak meghalni. Olyan emberek, akik egyébként élhettek volna. Ha nincs elég teszt, akkor a fertőzési gócok nagyra nőnek, elterjednek és kezelhetetlen mennyiségű lesz a beteg.…..
Lord_Valdez 2020.05.03 17:42:32
@Hungryhorse:
Igen, tisztában vagyok azzal, hogy számodra a tények irrelevánsak, ezért is nem fárasztom magam túlságosan velük.
Nem lenne rossz, ha nem csak írni tudnál, hanem olvasni is. Azt mondtam, hogy eleinte 600 teszt per nap volt a kapacitás és ezt tornászták fel kb. 3000 per napra.
Erre "cáfolatként" beidézed, hogy cirka két hónap alatt sikerült elérni a 82 ezer tesztet.
Az meg fel se tűnik, hogy ezzel alátámasztod és nem cáfolod azt amit mondok.

Ha értenéd is, amit olvasol, akkor látnád, hogy
"Nincs rá sem kapacitás, sem logisztika."
Azaz ő is azt mondja, hogy drága dolog kiépíteni a kapacitást. Magyarország nem képes rá.
Amire meg utal itt: "A protokoll szerint a panaszos betegeket, az ő kontaktjaikat szűrjük; és tesztelünk annak érdekében is, hogy minél többet tudjunk a járvány terjedéséről, azaz tünetmenteseket is."
Hogy a WHO kiadott egy protokollt a kevésbé fejlett egészségüggyel rendelkező országok számára. Nem azt mondták, hogy ez a legjobb módszer, hanem hogy akik nem engedhetik meg maguknak jobb megoldásokat, azok kövessék ezt. Ld. még "erre lenne szükség" és "erre vagyok képes".

"Ezért itt ezt be is fejeztem."
Az internet nevében köszönöm.
Lord_Valdez 2020.05.04 11:33:07
@Hungryhorse: És az a jó ok az infrastruktúra elégtelensége.
Egyébként azt is írtam többször, hogy a dolog elkésett. Ez a járvány egy korábbi fázisában lett volna igazából hasznos.
Lord_Valdez 2020.05.04 18:48:36
@Hungryhorse:
Nem. Az ész nélküli tesztelés az értelmetlen, de az nem azonos a tömeges teszteléssel. Sőt, igazság szerint, az sem értelmetlen, csak túl drága.

Akkor már inkább ez:
index.hu/velemeny/olvir/2020/05/02/a_gyorstesztek_hasznalhatatlansagarol/
Nem kicsi megdöbbenéssel olvastam Orbán Balázs válaszát abban a kérdésben, hogy mire is való az alkotmány. Orbán szerint az alkotmány nem csak az állampolgárokat védi az államtól, hanem a modern világban az államot is a szupranacionális szervezetektől és nemzetközi vállalatoktól, különösen a…..
Lord_Valdez 2020.04.03 16:05:32
@Hungryhorse:
"A tagállami jogrend nem alárendeltje a közösséginek, csak azokban az esetekben, melyek kapcsán a lisszaboni szerződés így rendelkezik."
Így van. Ahol a közösségi jog nem mond semmit, ott a tagállami jog szabadon rendelkezik. Na, de ahol mond, ott nem.
Lord_Valdez 2020.05.01 17:43:03
@Untermensch4:
Persze, mert megállította őket a magyar alkotmány :)
Lord_Valdez 2020.05.02 11:49:45
@Untermensch4:
Voltak ki nem mondott kísérletek erre a bizonyos régiók Európája projektre, de ez ellen leghangosabban pont a magból kimaradók tiltakoztak.
Egy lovassági altábornagy visszaemlékezése Az 1915-ös születésű Harry W.O. Kinnard huszonnégy évesen végzett a West Pointon. Ott volt a Pearl Harbor-i támadásnál, később részt vett a nyugat-európai hadjáratban: mind az Overlord-, mind a Market Garden-hadműveletben ejtőernyővel ugrott, de Bastogne…..
Lord_Valdez 2020.04.22 00:32:12
@kolomparlole1114:
Kína nem volt ekkor még atomhatalom, ellenben bármikor boldogan bevethetett volna pár millió embert. Koreába is majd másfél millió katonát küldött.
A SZU-val inkább csak azért kerülték a konfliktust, mert alig 3 évvel vagyunk a kubai rakétaválság után. Épp nem volt annyira fagyos az amerikai-szovjet viszony, nem akarták ezt kockáztatni.
Másrészről kimaradni se tudott volna a dominó-elv, illetve az amerikai szövetségesek miatt.

Azzal csak eszkalálta volna a konfliktust. Sok szempontból nem volt érdekelt abban, hogy ennél mélyebben is belekeveredjen.
Lord_Valdez 2020.04.22 07:40:03
@kolomparlole1114:
Mao nem félt az atombombától és a korabeli Kínának nem is volt sok félnivalója, mert alacsonyfokú volt az urbanizáció. A lakosság alig 1/5-e élt városokban és az atom drága.
Lord_Valdez 2020.04.23 07:41:28
@BiG74 Bodri:
Ez nem igazán a szövetségről szól, mint inkább az ideológiaexportról.
A SZU elfogadta azt, hogy nem fogja az egész világra exportálni a bolsevik forradalmat. Kína nem.

@kolomparlole1114:
Mao 50 millió embert áldozott fel a Nagy Ugrás nevű projektben és mi lett Mao hatalmával? Folytatódott egészen a haláláig.
A kínaiaknak egészen más a hozzáállásuk az emberélethez. Ők a történelmük során mindig fogyóeszközként tekintettek az emberre.
Te a nyugati, individualista értékrendet vetíted a kínaiakra (, japánokra). Ők, azonban, nem így működnek, működtek. Egy konfuciánus társadalomban az egyénnek nincs értéke, az engedelmességnek igen.
Azt már számtalan alkalommal megírtuk, hogy a korrupció Magyarországon súlyos probléma, és pénzben kifejezve is hatalmas veszteséget eredményez. Ha már megakadályozni nem tudjuk a közvagyon lenyúlását, legalább igyekszünk leltározni a korrupciós botrányokat, hogy a visszaélések ne maradjanak…..
Lord_Valdez 2020.04.17 18:12:04
@nemecsekerno_007:
Hol volt ebben bármilyen csúsztatás?
Talán nem tény, hogy szabad árképzés nélkül nincs piaci verseny? Dehogynem.
Talán nem tény, hogy korlátozva van az osztalékjövedelem hullámzik? Dehogynem.
Talán nem tény, hogy korábban állami egyetem volt? Dehogynem.

Nem arról van szó, hogy nem lehet magánegyetemet, pláne elitegyetemet csinálni, hanem, hogy nem így kell.

Nagyon fontos megérteni, hogy Józsi attól lesz jó futó, hogy napi 6 órát edz és nem pedig attól, hogy kap egy sávot, ahol feleannyit kell futnia. Ez arra jó, hogy Józsi elhiggye magáról, hogy tud futni, de arra nem, hogy ténylegesen tudjon.

Olvasd el inkább ezt:
index.hu/velemeny/jegyzet/feltud070321/
Lord_Valdez 2020.04.18 10:47:37
@nemecsekerno_007:
"ha ez most nincs így, akkor a jövőben valószínűleg ezen is változtatnak"
Csakhogy erre nemigen van politikai akarat. Az, ugyanis azt jelentené, hogy le kell mondani a politikai kontrollról. Már pedig Orbán Viktor nagyon szereti a kontrollt.

"az egyetemeknek nem csak az osztalékból van jövedelme, vagy ha igen akkor kb. meg is érdemli"
1. az alapítványi működtetéssel nem igazán fér össze a profitorientált tevékenység
2. egy egyetemnek néhány tíz milliárd forint az évi finanszírozási igénye. Nem könnyű olyan vállalkozást létrehozni, ami stabilan képes ennyi profitot termelni.
Ezért az egyetem bevételének döntő része tandíjakból kell, hogy származzon. Már csak azért is, mert így van meg a minőségre kényszerítő ereje.

"30 év alatt nem sikerült átalakítani és ez elég gáz. remélem most már jó irányba mozdul a történet."
Bokros nekibuzdulását leszámítva nem volt rá politikai akarat és most sincs.

"jelenleg a felsőoktatás gazdag nyugati országoknak képez közpénzből munkaerőt"
És mi erre a kormányzat válasza? Röghöz kötés. Még véletlenül se fordult meg a fejében, hogy az emberek nem jobbágyok és az országoknak is versenyezniük kell a jó emberekért. Mert ez az igazság. A Fidesz úgy képzeli el, hogy az emberek hálával, meg hűséggel tartoznak az országnak. Az emberek meg úgy, hogy az állami szolgáltatások nem szívességek, hanem szolgáltatások, amiért adót fizetnek. Ha az állam nem nyújt jó szolgáltatást, akkor választhatnak egy másikat.
Lord_Valdez 2020.04.19 16:07:48
@nemecsekerno_007:
"amint kifizeti a képzése költségeit"
Semmi gond, csak akkor ne tessék azt hazudni nincs tandíj. Ez bizony tandíj, legfeljebb meghitelezve.
Amellett, hogy nem is teljesen konzisztens logika, mert a szülők adójából fizették. Tehát az már ki van fizetve.
Igazából, ha Viktorban annyi bátorság lenne, mint amekkora szája van, akkor nem ilyen sunyi tandíjat vezetne be, hanem explicitet és a probléma meg van oldva.

"Az országok versenyeznek. Ja persze."
Welcome to reality. Ez az, amit Viktorék se tudnak felfogni, mert lélekben vérbeli szocialisták. Pont, amiről a Féltudású elit szól: olyan emberek, akik leragadtak a 80-as évek gondolatvilágában. Persze, Kádárék tudtak valamit, azért nem is adtak útlevelet akárkinek, csak akiről tudták, hogy úgyse megy el, meg vasfüggöny az osztrák határra, hogy nehogy anélkül próbáljon meg távozni. Ők is a röghöz kötésben hittek.

"Mert ez így szimplán pofátlan lopás EU-s mázzal leöntve."
Nem az, egyszerűen csak a gyerek nem az ország tulajdona, hanem egy szabad ember. Dönthet úgy, hogy máshol folytatja.

"Ez a helyzet egyszerűen az egyén, az őt kinevelő közösség főlé helyezése."
Ez a normális. Az az abnormális helyzet, amikor a közösség érdekét helyezed az egyén fölé, ez az ún. kollektivizmus. A közösség ugyanis nem létezik. Az egy absztrakció, ezért nem tud megszólalni. Mindig egy egyén beszél a nevében és mit ad Isten? valamiért a beszélő egyén érdekével esik mindig egybe a közösségnek tulajdonított érdek...
Minden valamire való diktatúra alapja. Ez szolgáltat igazolást arra, hogy az elitnek nem tetsző egyéneket elnyomják.

"Csak azt nem értem, hogy akkor ez a közösség miért fizeti a külföldön élők családtagjának a nyugdíját és EÜ ellátását?!"
Mert nincs ilyen összefüggés, azért. Azét fizetik, aki Magyarországon van bejelentkezve a TB-be.

"Ennyire gazdagok lennénk?!"
Ez jó kérdés, csak rossz helyen teszed fel. Nem itt kell feltenni, hanem ott ahol azokat a feltételeket teremtik meg, amik miatt kivándorolnak.
Ugyanis valóban luxus dolog elüldözni a tehetségeinket, de ezt tesszük már 100 éve. A legjobb elméink mind külföldön lettek sikeresek, mert idehaza vagy elnyomtuk őket, vagy néha meg is öltük.

Ha sikeres országot akarsz, akkor a gondolkodási keretet kell megváltoztatni. Nem az a cél, hogy megakadályozzuk, hogy elmenjenek, hanem ne akarjanak elmenni. És, nem, nem igaz, hogy minden csak a pénzről szól. Egy állami kutatóintézetben dolgozó fizikus nagyjából annyit keres, mint egy pénztáros. A légkör sokkal fontosabb...
Váratlanul vizsgafeladatot kapott az Orbán-kormány: jött a nagy semmiből egy szép kis gazdasági válság. Járvány okozta, nem számíthattak rá, mint ahogy senki nem is számított rá. De most homorítani kell. Ez most nem kommunikációs feladat, nem az van, hogy tematizálunk és kamuzunk, hogy az emberek…..
Lord_Valdez 2020.04.09 15:45:08
Ott követed el a hibát, hogy azt hiszed, hogy most válságkezelés folyik. Nem az. Orbán próbál ráfordulni a választásokra.
Az önkormányzatokat azért vérezteti, mert igen rosszul szerepelt a választásokon. Azt akarja, hogy az emberek elégedetlenek legyenek a polgármesterekkel és lehessen majd mutogatni, hogy "bezzeg a fideszes polgármesterek mennyivel jobbak voltak".
A pártok pénzét azért vonja el, hogy ne legyenek erőforrásaik. A cél, hogy a kampányidőszakra kellően legatyásodjanak.
Ez a "munkaalapú, segélyalapú társadalom" duma meg csak a szokásos. Ez megint csak pártpropaganda. Semmit nem jelent (nem létezik egyik sem). Ha meghallgatod Novák Katalint, tőle se hallasz mást, mint a Párt nagyszerűségének himnuszát. Ez, bizony, már a kampányidőszak.

Az adó és járulékelengedés, speciel, nem egy rossz lépés. Úgy segít, hogy közben nem okoz inflációt. (Mellesleg, bár Orbán közben azt hazudja, hogy nem ad segélyt, de igazából ez is a segély egy formája)

Az MNB-ről így igaz. Annyi azért a mentségükre szolgáljon, hogy ezt nem igazán lehet jól csinálni, csak rosszul, vagy még rosszabbul. Hiába igaz, hogy ez nem egy hitel-, vagy likviditási válság, hanem egy kettős keresleti és kínálati válság, de nincs az eszköztárban más. Az állam nem képes a le nem gyártott Suzukikat pótolni. Ő csak pénzt tud adni, de a pénz fedezetét a reálgazdaságnak kell(ett volna) előállítania.
  Igazából én vagyok az idióta barom. Nem is értem, mit vártam egy radikális feminista cikkétől. Sophie Lewis "A koronavírus-krízis azt mutatja, hogy ideje eltörölni a családot" című írása az Open Democracy oldalán jelent meg pár nappal ezelőtt.   A szerző a járványra adott első számú reakciót,…..
Lord_Valdez 2020.04.08 12:21:37
@G. Nagy László:
Itt most közbeszólnék.
"Ha a feministák többsége normális lenne és elkötelezett a normalitás mellett, úgy kiokádnák maguk közül a szörnyszülötteket. De nem teszik. SOHA nem hallottál olyanról, hogy egy nagyobb feminista szervezet elhatárolódott volna egyik vagy másik ámokfutótól. Olyan benyomást tesznek, mintha ezeket az őrülteket amolyan előretolt helyőrségként kezelnék.

Ugyanez a helyzet az iszlámmal is. lehet nyomni a pc dumát, hogy a többség békés. Ám ez a békés többség csak tetteiben passzív. A felmérések szerint nagyobb hányaduk támogatja az erőszakos térítést és ennek részeként a terrorcselekedeteket is. "
Hányszor hallottál olyat, hogy egy magyar katolikus elítélte volna az IRA katolikus terrorszervezet akcióját? Soha.
És tudod, hogy miért nem?
Azért, mert te most elkövetted azt a tévedést, amit a szélsőjobb szokott. Összetéveszti a kategóriát és a közösséget. Ezek az emberek egy kategóriában vannak a fejedben, de ettől ők még nem alkotnak egy közösséget. Egy közösség tagjai éreznek felelősséget egymás iránt, de a kategória csak a fejedben létezik. Ezek az emberek nem ismerik egymást, nem kedvelik egymást, még csak nem is biztos, hogy nagyon egyet értenek egymással. Ahogy mondani szoktam: egy marokkói cipőboltos baromira nem érzi, hogy neki magyarázkodnia kellene egy szír merénylő miatt. Mint ahogy Angliában te sem érzed, hogy magyarázkodnod kellene egy román zsebtolvaj miatt, pedig egy angol szemében mind a ketten kelet-európaiak vagytok, azaz egy kutya.
Lord_Valdez 2020.04.08 12:43:36
@Emmett Brown:
Az ír republikánus identitástól nem választható szét, de nem is ez lényegi része.
Lord_Valdez 2020.04.08 18:00:08
@Glokta:
És mennyit tudsz erről a bizonyos "Clovis Institute"-ról? Csak, mert ilyen szervezetek gyakran bukkannak fel, pl. a Migráció Kutató Intézet...

@Wildhunt:
Dehogynem, pl. 2015-ben 70 ezer imám írta alá a nyilatkozatot, ami elítélte a terrorizmust.
www.huffpost.com/entry/muslim-clerics-condemn-terrorism_n_566adfa1e4b009377b249dea?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAAJh8ZCSH3YwDsuVwSXVEV7jcQAqRdYzvBwJzbWRsDBecIa7vusM0EYDAcMCCrCS2br4-5Rpxcvke74ScvWW6CXdNk5iTxlU9yoM8Nby437Ey3MsC6mYr_k2k-qKPsgzAf2IvXNvVtRvUCM64epPu8E122DVi3stEQrfy6bklvUdZ