Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lord_Valdez

195 bejegyzést írt és 12589 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Visszafordítható-e még a kizsákmányolás spirálja? A 2013-as év gigakatasztrófái nem törték meg a bangladesi textilipar térhódítását, és a rabszolgamunkára épülő üzemek megrendelői pedig továbbra is szemet hunynak a katasztrofális munkakörülmények fölött. Megdöbbentő képek az illegális gyárak…..
Liberatórium Matyi büszke lenne 2021.11.14 10:54:23
Azért szoktam a Fideszt és a Jobbikot úgy nevezni, hogy a baloldal magát jobboldalnak nevező része, mert ezek valójában baloldali pártok. Magyarországon jobboldali pártnak nincs hosszútávú jövője. A most megjelent benzinrendelet ezt ragyogóan alátámasztja. Ilyet Rákosi Mátyás óta nem látott ez az…..
A maga nemében párját ritkító esemény szemtanúi lehettünk 1938. szeptember 29-én, mikor a müncheni Führerhausban négy államférfi találkozott, hogy újrarajzolja Európa térképét. E történelmi eseményen hárman vendégek voltak: Neville Chamberlain, Nagy-Britannia miniszterelnöke, Edouard Daladier,…..
Lord_Valdez 2021.11.09 23:38:28
@Behajtó70:
Nem, ez tény. A Time magazin díja ezt jelenti.

@Visceroid:
Ez annyiban igaz, hogy gúnyolni akarták a Nobel-bizottságot és ezért dobták be, de soha nem került a jelöltek közé.
Lord_Valdez 2021.11.20 10:19:41
@Lámai Dala:
Maya Golddal ellentétben, őt nem egy producer tolta előtérbe, hanem magának taposta ki. Ha semmilyen tehetsége nem lett volna, akkor mindörökre csak egy névtelen hőzöngő szélsőséges maradt volna.
Lord_Valdez 2021.11.02 17:10:37
@G. Nagy László:
Ezt teszi a propaganda. Alternatív valóságot hoz létre.
Viszont ajánlok egy egyszerű gondolatkísérletet:
Tegyük fel egy pillanatra, hogy ez nem csak kitaláció, hanem a gyerekeink tényleg veszélyben vannak. Akkor jogosan tehetnéd fel a kérdést, hogy miért nem csinál a kormány valami komolyabb fellépést? Mert az, hogy engedélyezett civil szervezetek tarthatnak felvilágosítást gyereknek, azért egy elég szimbolikus fellépés. Miért nem módosítja mondjuk a büntető törvénykönyvet? Csak mondok valamit: Egytől három év, ha valaki kiskorúnak népszerűsíti a homoszexualitást, vagy hasonló?
Megmondom én neked: a válasz a populizmus működési módjában keresendő. Egy populista harcolni akar az elit ellen, csakhogy kormányra kerülve ő maga lett az elit. Ha továbbra is harcolni akar valakivel, akkor bele kell kötnie valakibe. Létező ellenségbe veszélyes, drága és egy ilyen harc előbb vagy utóbb véget ér, ilyen vagy olyan módon. Egy kitalált elit elleni harcban viszont nem lehet veszíteni és addig tart, amíg igény van rá. Egy populistának nem a győzelemre van szüksége, hanem a harcra magára. Miért nem vadássza le Erdogan Güllent, mint ahogy a Moszad tette a Fekete Szeptember tagjaival? Mert neki élve kell. Egy halott ellenség értéktelen. Egy élő ellenség viszont hibáztatható mindenért, cserébe a harc legitimál minden eszközt.
Ugyanezért nem fog a Fidesz semmi komolyabb lépést tenni a "gyerekek megvédéséért". Itt nem az a cél, hogy a gyerekek meg legyenek védve, hanem hogy demonstrálni lehessen, hogy itt, kérem, harc folyik.

Ezen a ponton jelezném, hogy az első pont egy gyakori konzervatív trükk. Alkotnak egy általános elvet, ami kihozza az álláspontjukat, de ezt az általános elvet nem alkalmazzák más esetekben pl. klímaváltozás.

A második pontban van igazság, mert tényleg akadnak jogalkotási túlkapások, különösen a szólásszabadság ilyen-olyan ürügyekkel történő korlátozása kapcsán.

A harmadik viszont megint az első pontra hasonlít. Mindig lesz egyetlen eset, bármiről legyen is szó.
Egyébként meg a teljes mérlegelést kell nézni, hogy milyen valószínűséggel és súlyossággal történik a fals pozitív és a fals negatív eset. Ha csak a fals pozitívra koncentrálsz, akkor ugyanazt a hibát követed el, mint az oltásellenesek. Nem oltatom be magam, mert vérrögöt kaphatok. Persze, az esetek 0,0008%-ában, de azt meg figyelmen kívül hagyom, hogy cserébe a fertőzések 2%-ába belehalok.
Ugyanez a helyzet: az el nem végzett beavatkozásnak is van kockázata.
Egyébként többek közt ezért is szokták blokkolni a pubertást, hogy 18 évesen még prepubertás állapotban dönthesse el.
Lord_Valdez 2021.11.03 20:54:26
@G. Nagy László:
A populisták abban különböznek, hogy az ő ellenségképük dinamikusan változik és célból van létrehozva. A progresszív ellenségkép egészen más természetű. Ők a világot "jobbítani" akarják, és ezért az embert is "jobbítani" akarják. Olyanok, mint az ördögűzők, hogy megpróbálják kiüzni belőled a gonoszt, ha beledöglesz is. Az az apróság, hogy ez a gonosz kioperálhatatlan részed, őket hidegen hagyja.

Azért tartod ijesztőnek, mert meggyőztek arról, hogy ez valós veszély. Egyébként a számokat megnézed, akkor a világ egyre biztonságosabb. Ha most a 60-as, 70-es években élnél sokszorosa lenne annak a kockázata, hogy terrorcselekmény áldozata leszel.

@Bayaz:
Ez rizsa.
Egyrészről, az EU nem határozott meg ilyen korlátot és a kormányt amúgy sem nagyon érdekli az EU véleménye.
Másrészről, populista rezsimek léteznek az EU-n kívül is, és egzaktul ugyanígy működnek.
Harmadrészről, érdemes megfigyelni más esetekben a Fidesz működését. Vegyük pl. 2014-t, amikor beindította a kampányt a koszovói albánok ellen. Mit csinált? Indított egy "nemzeti konzultációt", hogy mennyire veszélyes ez és egy plakátkampányt, hogy ha Magyarországra jössz, akkor dolgoznod kell, de nem veheted el a magyarok munkáját. Ennyi. Sok szimbolikus intézkedés, érdemi egy se. Miért? Mert ők is tudták jól, hogy pár ezer albán nem oszt nem szoroz. Ez egy kitalált probléma volt.
Negyedrészről, ezt a módosítást az utolsó pillanatban csempészték bele egy olyan törvénybe, amiben összpárti konszenzus alakult ki. Miért? Mert az volt a hátsó szándékuk, hogy megosszák az ellenzéket.
Lord_Valdez 2021.11.04 19:22:08
@G. Nagy László:
A 2000-es évekhez képest. A korábbi időszakokhoz képest még most is jó a helyzet.
A késelések nagy része egyébként még csak nem is terrorizmushoz köthető, hanem bandaháborúkhoz.
Liberatórium Hogy is vagyunk? 2021.09.13 19:37:54
Olvastam Szíjjártó Peti aktuális dicsekedését a fóliagyárról és nagyon nagy sikernek értékeli. Ez nem is meglepő. Mostanában nagyon repkednek a sikertörténetek, ami nem is csoda, hiszen választás lesz jövőre, de azért nézzük már meg kicsit jobban, hogy hogy is állunk...
Lord_Valdez 2021.10.13 07:26:41
@Untermensch4:
Vagy inkább a külföldi forgalmazás kudarca miatt. Szerintem az a film bárhol eladható kellett volna, hogy legyen Közép-Európában.

Ha jól tudom, akkor azt filmet eleve 3 részre tervezték. Viszont ez egyúttal bazi nagy kockázat is. A 2016-os Szellemirtókat is 3 részre tervezték, de hatalmas bukás lett. Ha akkor leforgatják a 3 filmre elegendő anyagot, akkor tripla bukás lett volna.
Lord_Valdez 2021.10.14 07:41:05
@Untermensch4:
Ez sikerült is, épp ezért nem értem.
Nem tudom, hogy mennyire próbálták keményen, de nehezemre esik elhinni, hogy az Üvegtigrist nem sikerült eladni külföldön. Kellően univerzális közönségfilm. Ha egy Macskajaj megbukik külföldön, azt megértem, mert az nagyon rétegfilm -az a kultúrkör már Magyarországon is egzotikusnak számít-, de egy Üvegtigrisnél nem.
Lord_Valdez 2021.10.15 07:26:26
@Untermensch4:
Nem is nagyon próbálkoztak, ezek szerint. Ezzel visszajutunk az eredeti állításomhoz, hogy sorsszerűnek tűnik, de igazából rajtunk múlik...

Nem is hallottam róla.
A kormányzati és szélsőjobbos propagandában új jelszó bukkant fel pár éve: a normalitás. Ők (szerintük) nem csinálnak mást, csak védik a normalitást.Ki ne akarna normálisan élni? Ez olyasmi, amivel könnyű azonosulni. Túlságosan könnyű. Épp ezért megéri a normalitás mögé nézni...
Lord_Valdez 2021.09.22 07:33:19
@Untermensch4:
Ha már kétéltűség, akkor könnyebb megcsinálni egy piggy-back, vagy rolling highway hálózatot. Ahhoz nem kellenek speciális járművek. Azt kellene kitalálni, hogy lehet-e a keskeny nyomtávot adaptálni személyautókhoz.
Lord_Valdez 2021.09.23 07:33:45
@Untermensch4:
Ez se rossz, de ehhez is speciális jármű kell. Én azon kezdtem el tűnődni, hogy mozgó platformok legyenek, amikre egyszerűen ráállsz a kocsival és elvisz A-ból B-be.
Lord_Valdez 2021.09.24 19:43:18
@Untermensch4:
Egyébként ilyen létezik is Nyugat-Európában, de nagy csak távolságokra. Megtehet, hogy Bécsben vonatra rakod a járművet és Párizsban veszed le.

Ami a státuszságot illeti, ezért is vannak kétségeim az autómegosztás ki tudja-e szorítani a magántulajdont. Az emberek szeretnek birtokolni, illetve szeretik, ha azonnal rendelkezésre áll.
  Lassan egy évtizede mást sem hallunk, csak hogy Magyarország népe brutális diktatúrában szenved. Persze, semmi sem egyszerűbb, mint ilyen és ehhez hasonló, súlytalan frázisokat megfogalmazni. Ha azonban nem csupán elvakult érzelmeink vezetnek, de szeretnénk valamivel tisztábban látni, érdemes…..
Lord_Valdez 2021.09.13 23:39:42
"Alapíthat-e pártot, közéleti mozgalmat bárki? Indulhat-e választásokon akárki? Leváltható-e a jelenlegi kabinet? Működik-e a gyülekezési szabadság? Rendezhet-e tüntetést bárki bármikor? Működik-e a szólás és sajtószabadság hazánkban? Megjelenhet-e bármilyen vélemény képernyőn, nyomtatásban, avagy az internetes portálakon?"
Szerintem nem érted a hibrid rezsimek működését. Ma már nem úgy szokás csinálni, mint a XX. század első felében. Sokkal finomabb módokon szokás korlátozni pl. csinál az állam egy ingyenes (értsd adófizetők pénzéból fenntartott) hírügynökséget és ezzel kiszorítja a piaci alapon működő hírügynökségeket. Ma már nem betiltanak, hanem kiszáll a Katasztrófavédelem és életveszélyesnek nyilvánítja a gyáradat és bezáratja. Alapíthatsz-e pártot? Hogyne, de olyan magas küszöböt várnak el ahhoz, hogy indulhass is, hogy szinte esélyed sincs. Lehet-e bármilyen sajtót üzemeltetni? Hogyne, de a kormányzat elzár az információtól, nem nyilatkozhatnak neked állami emberek, ha túl sikeres vagy adót vetnek ki a reklámbevételeidre stb.
Ma már nem szokás azokat az otromba, primitív módszereket alkalmazni. Sokkal kifinomultabb szívatási módszerek léteznek.

"Ön mennyire érzi magát szabadnak a mindennapokban, mennyire tudja képességeit kibontakoztatni, az Ön által helyesnek ítélt életvezetést megvalósítani?"
A kérdés azért félrevezető, mert le van vágva a kontextus. Ezt kimondottan a járványügyi korlátozások kapcsán tették fel. Magyarországon már régóta nincsenek nagy lezárások.
  "Sok gyalázatos pillanata volt a maguk 11 éves kormányzásának, tisztelt képviselőtársaim, de a mai nap biztos, hogy a történelem sötét lapjaira kerül." - szólalt fel Szabó Tímea a parlamentben, hozzátéve: "Nem a melegek veszélyesek a gyerekekre, hanem maguk."   Hosszú napok óta megy a hiszti a…..
Lord_Valdez 2021.08.24 07:23:37
@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ez színtiszta logika. Ha nem utálom a fodrászokat, akkor nem tekintem bajnak, ha valaki fodrász és az sem, hogy ha valaki fodrásszá válik...
Hozzátenném, hogy ha már logikáról beszélünk, akkor a "megváltoztatják az általuk nevelt gyerek szexuális irányultságát" egy logikai ugrás. Még, ha létezne is statisztika, hogy magasabb a homoszexuálisok által felnevelt gyerekek közt a homoszexuálisok aránya, abból se következne automatikusan, hogy a szülők változtatták azt meg.
Lord_Valdez 2021.08.25 07:39:16
@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Tehát, az az ember, aki képes a racionális gondolkodásra, az vitaképtelennek számít. Értem.
Pedig ez nem rakétatudomány.
Ha igaz, hogy A->B és igaz B, akkor mit lehet mondani A-ról? A helyes válasz: semmit. A lehet igaz is, meg hamis is.
A konkrét esetben csak akkor lehetne arra következtetni, hogy a szülők változtatták meg valami módon (nem ismerünk módot arra, amivel lehetséges lenne), ha minden más eshetőséget kizárnánk pl. hogy nagyobb valószínűséggel vállalják fel, vagy nagyobb valószínűséggel fogadnak örökbe eleve meleg gyereket.

Itt inkább azzal van a probléma, hogy feszül benned egy ellentmondás. Próbálod nem utálni a melegeket, de nem igazán megy.
Illetve, a konzervatívok tipikus betegségétől szenvedsz. Észleled, hogy valaki meg akarja változtatni a világot ahhoz a kényelmes világhoz képest, amit megszoktál, ezért elkezdesz indokokat kitalálni arra, hogy a világnak miért szükségszerű, hogy olyan legyen, mint amilyet te megszoktál. Viszont ezek az indokok nem alkotnak konzisztens rendszert, lévén, hogy az adott szituációhoz lettek fabrikálva.

@Glokta:
Ez nem feltétlenül jelent kalyibát, de valóban sok esetben a szülő nem csak átmenetileg alkalmatlan, hanem úgy általában sem áll a helyzet magaslatán.

Nem nagyon hiszek abban, hogy az állam ennél sokkal többet tud tenni. Az állam a kaján és fedélen kívül nem igen tud mit adni ezeknek a gyerekeknek. Valamennyivel biztos, hogy lehetne jobban csinálni, pl. hogy 18 évesen nem lökjük ki az utcára, de megközelíteni se lehet egy funkcionális családot.
Lord_Valdez 2021.08.26 07:18:56
@G. Nagy László:
" a személyes boldogság legszélesebb spektrumát a biszexuális beállítottság nyújtja"
Nem, az adja, ha a saját természetednek megfelelően élhetsz, legyen az bármi.

"A világ szégyene, hogy ezért meg rögtön megkapom a homofób bélyeget"
Mert ilyen hiszterizált a közélet. Erről írtam lassan 10 éve:
liberatorium.blog.hu/2012/11/15/a_jeszenky-tunetcsoport

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"ugyan miért éppen a szexuális orientáció lenne kivétel ezalól"
Mert a szexuális orientáció nem viselkedésmintát jelent.

Mit csináljak, ha a logika azt hozza ki? Pokolba a logikával?
Pedig itt volt a lehetőség...
Lord_Valdez 2021.07.30 11:11:13
@Serény Vélemény:
Ezen logika alapján minden állam diktatúra.

@Kampfer:
Ez nem szalonképességi kérdés. A "nemzetek Európája" jelenleg egy átlátszó bullshit és ezt világosan látják nyugaton is. Annyit takar, hogy "adjátok ide a pénzetek, de ne kérjetek semmit". Ez így nem megy. Lehet harcolni az integráció ellen, de nem úgy, hogy közben követeljük az integrációs támogatásokat. Ez az egész devolúciós törekvést hitelteleníti, különösen, hogy a két legnagyobb haszonélvező áll az élén.
Az integráció egyébként azért vitatott kérdés, mert mindenki érzi, hogy muszáj lesz, ha Európa nemzetközi tényező szeretne lenni, de senki se adja fel szívesen a saját kis királyságát.
Lord_Valdez 2021.07.30 14:11:28
@Serény Vélemény:
Az EU kialakulása és államszerűsödése semmiben nem különbözik egy állam hasonló szervezetének kialakulásától. Ha az EU emiatt diktatúra, akkor az állam is az.

@Kampfer:
Azért szabnak "újabb és újabb" feltételeket, mert megunták, hogy a pénzek nem arra mennek, amire adják.
De, ez az ő pénzük. Ezt nyugati adófizetők dobják össze. És nem, nem kompenzáció, hanem felzárkóztatási támogatás. Azért is van úgy megállapítva, hogy minél szegényebb egy régió, annál több jár neki.
Az csak a Fidesz egyik hazugsága, hogy valami hátrány ér minket és ezt kompenzálják.

Az EU-s csatlakozás nem specifikált olyat, hogy bizonyos kérdésekről nem születhetnek közös EU-s döntések. Olyat viszont igen, hogy a közös EU-s döntéseket minden országnak végre kell hajtania.
Multilaterális szervezetnél nincs olyan, hogy "kétoldalú" tárgyalások. Az ilyesmire ott az EU parlament, ott tárgyalják meg őket az összes országgal.

Mit áldoztunk be? Azzal, hogy megengedtük a németeknek, hogy jól fizető munkahelyeket hozzanak ide? Ne röhögtessük már ki magunkat! Szerinted, ha az EU-n kívül lennénk, akkor a magyar gazdaság versenyképesebb lenne? Ugyan már.

Pont az probléma, hogy a közös pénzügypolitikához nem társul közös gazdaságpolitika. Ezt ismerték fel a görög adósságválság során és ezért kezdték el erőltetni az integrációt.
  Minden arab terrorista. Minden pap pedofil. Minden politikus korrupt. Ismerősek ezek? És persze ismerjük a zsidó, a skót, a szőke nős és a rendőrvicceket is. Sztereotípiáink javarészt negatívak, így értelemszerűen bántóak is lehetnek. No de mit lehet ezzel kezdeni?   A baloldali válasz mindig…..
Lord_Valdez 2021.07.13 21:33:21
"Ha azt tapasztaljuk, hogy az arabok többsége nem erőszakos; hogy a zsidók többsége nem kapzsi; hogy a cigányság többsége nem tolvaj, úgy jó esély nyílik rá, hogy tudatunk felülírja a bennünk élő ősi ösztönöket."
Az előítélet nem így működik. Pszichológiai kísérletek bizonyítják, hogy az erősen előítéletes embereknél már az érzékelésnél eltorzul az információ. Az információt hozzáigazítják a mentális modelljükhöz, ezért semmilyen tapasztalat nem képes megváltoztatni a mentális modellt.
Egy erősen rasszista embernek hiába mutatsz egy millió cigányt, aki nem lop, mert figyelmen kívül fogja hagyni és csak azt a százat fogja látni, aki igen.

"Az előítéleteket csakis belülről, az érintettek aktív szerepvállalásával lehet elkoptatni. Muszáj felvonultatni a jó példákat és ugyanígy muszáj elhatárolódni a fekete bárányoktól is."
Ez egy érdekes externalista téveszme. Az externalizmus egy filozófiai modell, ami azt gondolja, hogy ami a fejemben van, az egy az egyben a valóságban is ott van. Ez egy nagyon rossz modell. Nem különbözteti meg azt, hogy ember halmazt csak én raktam egy kategóriába valami tulajdonság alapján, attól, hogy ezek az emberek valamiféle közösséget is alkotnak-e egymással.
Az egyház az egy hierarchikus szervezet, képes koordináltan fellépni, de a cigányság, az arabság, a futballszurkolók stb. nem alkotnak sem egy közösséget, sem egy szervezetet. Várhatod ítéletnapig, hogy egy spanyol cigány elhatárolódjon egy borsoditól, mert nem fog. Nem azért, mert egyetért vele, hanem mert nem érzi, hogy bármi köze lenne hozzá. De még egy nyolcadik kerületi se. Egy marokkói árus ugyanúgy semmilyen közösséget nem érez a tálib merénylővel. Nem fog elhatárolódni tőle, mert nem érzi, hogy neki ehhez bármi köze lenne. Te sem érzed, hogy közöd lenne a rabszolgatartáshoz, pedig fehér vagy. Ő sem érzi, hogy köze lenne hozzá, pedig muszlim. Ezek olyan dolgok, amik csak a megfigyelő fejében léteznek, de nem formálják közösséggé az emberhalmazt.

"Nem, az előítéletesség a túlélés egyik záloga." Nehéz lenne vitatkozni e gondolatokkal."
Nem igazán. Az előítélet ugyanis nem azonos az óvatossággal. Ha a kislányod magyar férfiak lakására menne fel, az semmivel lenne megfontoltabb viselkedés.
Az előítélet egy megalapozatlan kategorizálás, ami az esetek jelentős részében téves következtetésre vezet. Az előítélet ugyanúgy lehetne olyan is, ami pont óvatlanságra int pl. a kedves emberekben meg lehet bízni. Vagy az afrikai idegenvezetők rémálma, hogy az európai emberek fejében a víziló egy kedves cuki állat, és meg akarják simogatni, holott az egyik legveszélyesebb állat a földön.
Lord_Valdez 2021.07.14 09:23:47
@G. Nagy László:
Az erősen rasszista az mind menthetetlen. Ettől lesz erős.

Az érzékenyítés célja, hogy ne alakuljon ki az erős rasszizmus, de amikor már valakiben kialakult, akkor a fejed tetejére is állhatsz, akkor se tudod megváltoztatni a véleményét.

A katolikus egyház egy szervezet és, mint szervezet képes cselekedni. A legtöbb "közösség" azonban nem több, mint emberek laza ismeretségén alapuló hálózat. Egy ilyen hálózat nem képes összehangoltan fellépni.
LMBTQ közösség valójában nem létezik, mint közösség. Ez csak egy leegyszerűsítő kifejezés. Ha megkérdeznél egy meleget, hogy hány másikat ismer, akkor azt mondaná, hogy tízet. Ez sokkal több, mint amennyit az átlag ember, de mégis inkább csak egy laza hálózatra hasonlít. Nem olyan, mint egy futball szurkolói keménymag, aminek van egy összekötő toposza és rituáléi.

"Ha a többség képzeletében valami közösséggé áll össze, azt úgy is fogja kezelni, még ha hibásan is teszi. Ha az érintettek közt vagy, nem ment meg az, hogy ezek hülyék és nekem semmi közöm az egészhez."
Ez igaz, de ez ettől még nem egy közösségformáló erő. Ha egy nap a szakállasokat kezdik el üldözni, attól én még nem fogom azt érzeni, hogy "mi szakállasok".

"Esetünkben szinte egy és ugyanaz."
Nem az. Nem azért volt veszélyben, mert afgánok voltak, hanem mert idegen férfiak voltak. Lehet, hogy téves logikával jutott volna el a helyes következtetésre, hogy nem kellene felmenni hozzájuk, de attól az még téves logika. És ez a téves logika más körülmények közt veszélybe sodorta volna.

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Nem, hanem mert az USA-nak igen sok ellensége van és még több volt Bush alatt. Akkoriban igen sok embert felháborított az agresszív külpolitikája. Nagyon sokan és nem csak muszlimok érezték úgy, hogy az USA megérdemelt egy pofont.
Ettől azonban nem alakult ki közösség köztük. Vicces is lenne, ha ilyen egyszerűen el lehetne simítani törésvonalakat, mint amilyen a síiták és szunniták között van, vagy a Hamasz és Fatah között.
Ez a könyv egy rettentő jó bevezető a fiataloknak arra, hogy hogyan legyenek tudatos gondolkodók, avagy polgárok.Tóth Máté által vitt brandet lehetne úgy is hívni, hogy Puzsér 2.0. Közös jellemzőik: olvasmányos írás, a politikai kettéosztottság meghaladása, bulvár, média, politika, és egyéb…..
Nagyon beindultak a viták a magyar jogállamiságról, de sajnos, a színvonal megint a béka segge alatt. Különösen a Fidesz produkál lenyűgöző bullshit-cunamit. (előre szólok, hogy ezt a posztot indulatból írom, ami látszik is rajta)..
Lord_Valdez 2021.06.20 09:25:56
@Untermensch4:
Az mindegy, hogy a helyiség miből van, csak az a fontos, hogy állandó infrastruktúra legyen. A népszavazást az teszi drágává, hogy ad hoc infrastruktúra van, amit minden szavazás előtt össze kell rakni és utána elbontani.
Lord_Valdez 2021.06.20 09:50:34
@apro_marosan_petergabor:
Na így néz ki egy tipikus megvezetett ember.
A Bard's college egyáltalán nem kicsi és a kormány nem erre hivatkozva nem írta alá, hanem arra, hogy "szeretnének több időt adni", ami, persze, igen átlátszó.
Az EU túlzott deficitet 2010 előtt nézte el és utána nem. És ennek nem a "konzervatív kormány" az oka, hanem a görög adósságválság. Talán még fideszes aggyal is fel lehet fogni, hogy a világ nem Magyarország körül forog. Államcsőd közeli helyzet háromszor volt mindössze: egyszer Horn alatt, egyszer Bajnai és egyszer Orbán alatt. Igen, erről valószínűleg elfelejtettek értesíteni, de 2011 végén közelebb voltunk a csődhöz, mint előtte bármikor.
Kedves tanulatlan barátom, az állam nem tud életszínvonalat teremteni. Az állam annyit tud tenni, hogy kiveszi az egyik ember zsebéből a pénzt és átteszi egy másikéba. Az, hogy a válság utána nőtt az életszínvonal, nem kormányzati eredmény, hanem teljesen természetes gazdasági folyamat. Még Görögországban is folyamatos a javulás, pedig ők aztán nagyon benne voltak a kakiban.
Ha azt hiszed, hogy a mostani kormány nem nyalja aranyeresre a multik seggét, akkor nézd meg, hogy mennyit támogatást adtak a BMW gyárra.
A piacok megnyitása a mi érdekünk. Ordas nagy kamu, hogy egy pici ország szívességet tesz azzal, hogy nem drágítja meg az importot.
A bírói függetlenség nem azt jelenti, hogy kinek milyen a múltja, hanem hogy beleugathat-e a politika a bírói döntésekbe.
2010-ben nem volt sztálini alkotmányunk. A rendszerváltáskor az alkotmányt nyugat-német mintára szinte teljesen átírták.
Az NGO-k közül a Fidesznek csak a demokráciapárti NGO-kkal van baja. És, nem, a demokrácia elleni küzdelem, nem nemzetvédelem.
Az, hogy Varga Judit hisztizik egy sort, az nem cáfolat. Az egy show műsor a belföldi fogyasztóknak.
Nem a pedofília ellen léptek, hanem a gyermekek szexuális kizsákmányolása ellen. A pedofília nem bűncselekmény és nem is tud az lenni. És tudod, hogy miért? Mert egyáltalán nem cselekmény. Az egy betegség, ami vágyat okoz bizonyos cselekményekre. Megpróbálom egy analógiával könnyen felfoghatóvá tenni: Ha megölöd az anyósodat, az egy bűncselekmény. Ha az anyósod halálát kívánod, az nem. Az elsőt tudod büntetni, a másodikat nem.
És, nem a genderlobbi, hanem úgy általában a tanultabb emberek felhördültek, de nem ez a rész miatt. A kormány ugyanis közben lépéseket tett a gyerekek ELLEN. A kormány és a hasonló szellemi szinten lévő holdudvara ugyanis azt hiszi, hogy nem léteznek homoszexuális és transz gyerekek. Ez egy tévedés, léteznek. Épp ezért ezzel a módosítással nem a gonosz "genderlobbival" toltak ki, hanem ezen gyerekkel.
Lord_Valdez 2021.06.21 18:17:17
@Untermensch4:
A rendszerváltás utáni időkre gondoltam csak.

A görögök nem igazán "megoldották" a válságot, hanem sikeresen túlélték. Egyetlen válság se tart örökké. Ha egy gazdaságot hatalmas megrázkódtatás ér és a kormány nem csinál semmit, a dolgok akkor is elkezdenek javulni. Pusztán azért, mert minden ember próbálja a maga életét javítgatni.
Lépésről-lépésre halad az önvezető autós technológia fejlesztése. A sofőr beavatkozása nélkül, önállóan működő járművek koncepciójától egyelőre sokan inkább távol tartanák magukat. A következő összeállításban áttekintjük az önvezető autókkal kapcsolatos aktuális kihívásokat. 8. Törvényi és jogi…..
Lord_Valdez 2021.06.17 11:06:56
@GyMasa:
Csak említeni kellett...
Lord_Valdez 2021.06.17 15:46:24
@GyMasa:
Annyira nem rossz kérdés az, csak nem egészen azért fontos, mint amiért első ránézésre tűnik.
Nem az a nagy kérdés, hogy kit áldozzunk fel, vagy ilyesmi, hanem az összes autó ugyanúgy reagáljon és mi legyen az általános reakció. Hogy úgy fogalmazzak: ha két autó megy egymással szemben, akkor nem az a fontos, hogy jobbra térnek-e ki, vagy balra, hanem az, hogy konzisztensen tegyék. Ha az egyik jobbra, a másik balra, akkor összeütköznek. Kell valami közös szabályt kidolgozni.
Lord_Valdez 2021.06.17 20:05:46
@GyMasa:
A politikus és bölcsész ezt érti, de azért valamennyire védhető a dolog, mert egy nagyobb nyilvánosságot kapott baleset után a közembert is az fogja érdekelni, hogy miért így programozták az autót.
Június 4. kapcsán a gyász a történelmi múlt felidézése illetve a veszteség érzése költözik a magyar szívekbe (minden egyes évben ezen a napon), amihez sokaknál még az érthető düh érzése is társul. 1920 június 4-én ugyanis az első világháborúban győztes nagyhatalmak (az úgynevezett Antant országok)…..
  Sarah Halimi 65 éves volt. Még nem készült a halálra, különösen nem arra a kegyetlen kivégzésre, melyet elszenvedni kényszerült. Amikor gyilkosa "Allahu Akbar" kiáltással kihajította a harmadik emeleti lakásból, már alig volt benne élet. Kobili Traoré előzőleg egy szalafista mecsetben imádkozott.…..
Lord_Valdez 2021.06.09 08:06:20
@cvsvrs:
A szekularizáció nem jelenti azt, hogy tilosak lennének a felekezeti események. Nem vallásellenességet jelent.
Csak azt jelenti, hogy az egyik felekezet nem kényszerítheti rá a mániáit a többiekre. Ilyen szempontból valóban korlátoz, de ez a béke záloga.
A szekuláris hívő ezt el tudja fogadni. A nem-szekuláris hívő meg üldözésként éli meg azt, hogy ő nem üldözhet másokat, mert ő úgy érzi, hogy a vallása feljogosítja rá.
Lord_Valdez 2021.06.09 14:20:17
@cvsvrs:
"cuius regio euis religio elve alapján. akié a föld azé a vallás" Ez volt az az elv, ami elvezetett a harmincéves háborúhoz és amit a vesztfáliai béke meghaladott. Azóta Európában gyakorlatilag minden felekezet (kényszer)szekularizált, azaz el van zárva a világi hatalomtól. Legalábbis a formális hatalomtól. Informálisan, nyilván továbbra is rendelkezhetnek vele.

"arról, hogy az állam és az egyház intézményeit egymástól teljesen szét kell választani"
Ezt jelenti a szekularizáció.
Lord_Valdez 2021.06.09 20:51:03
@cvsvrs:
Felekezeti erőszak dúl Budapest utcáin? Basszus, egy kő alatt élek. Semmit nem vettem észre belőle. Jó, hogy felhívtad rá a figyelmem.

A szekularizáció önmagában nem jelenti automatikusan a békét, de a hiánya viszont garantálja vagy az elnyomást, vagy a villongásokat.
  Én még emlékszem a lovasrendőrök rohamára, ahogy belehajtottak a tömegbe. A rémült arcokra a Dohány utca felé menekülő sokaságból, gyerekekére, idősökére. Még emlékszem a könnygáz csípős, mindent átható szagára. A könyvelőm Károly körúti irodájára, ahol még napokkal később is szemünket törölgetve…..
Lord_Valdez 2021.06.01 18:46:50
@A Joda visszatér:
Az megint csak hülyeség, hogy politikai utasításra. Egyetlen vezető se profitál abból, ha zsarnok imidzset épít. Még Putyin és Hszi is igyekszik távol tartani magától ezt a képet. Van egy mondás, hogy egy politikus a riválisára jobban vigyáz, mint saját magára. Ez igaz. Az utolsó dolog, amire egy politikusnak szüksége van, hogy mártír legyen a riválisából.
Ezt egyszerűen csak elkúrták. Nem voltak urai a helyzetnek.
Lord_Valdez 2021.06.01 18:56:56
@A Joda visszatér:
Az biztos, hogy erősen alulbecsülték a helyzet komolyságát. Volt megfelelő felszerelésük, csak kevesen voltak, illetve kellett volna léteznie erősítésnek, de nem volt.
Lord_Valdez 2021.06.01 22:41:28
@G. Nagy László:
Ki volt a másik?
  Az utóbbi 10-15 évet tekintve azt gondolhatnánk: kezd megbolondulni a világ. Mintha a Föld fejlettebb szegmenseiben Marx legelkötelezettebb hívei diktálnák a tempót. (Pár nappal ezelőtt több mint 120 nyugalmazott USA-beli katonai vezető - köztük számos tábornok és admirális - tett közzé nyílt…..
Lord_Valdez 2021.05.22 09:09:28
@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Hát, épp ez az. Erre mondom, hogy ez inkább elvakultság kérdése és nem ideológiáé.
Lord_Valdez 2021.05.22 10:51:01
@G. Nagy László:
Csak éppen a más faszával való csalánverés nem baloldal-specifikus. Gyakorlatilag a magunkfajta individualistákon kívül mindenki erre vágyik.

Ez nem kognitív disszonancia, hanem képmutatás. Mind a ketten tudjuk, hogy igazából nem akar szólásszabadságot. Azt akarja, hogy ő dönthessen arról, hogy mit szabad. De ebben se különböznek a jobbos párjuktól, csak más dolgokat tekintenek tabunak.

Molyneux értelmes, de iszonyúan manipulatív. Majdnem biztos, hogy sokszor tudatosan csal.
Lord_Valdez 2021.05.23 10:48:59
@Sadist:
Nehezet kérsz. Nem szívesen tölteném az időmet videónézéssel, meg, ha jól tudom, akkor már nem is elérhetőek.
Az emlékeim meg már nem annyira frissek. Szerencsére elérhető az egyik könyve online:
marcmkkoy.com/practical-anarchy-the-book-by-stefan-molyneux/
Vegyük a The Rapist című fejezetet. Leír egy igazságügyi eljárást úgy, mintha ez békés, megbízható, univerzális megoldás lenne. Közben rengeteg megalapozatlan feltételezést tesz.
Pl. Azt állítja, hogy azon megerőszakolt nőket ingyen fogja képviselni a szolgáltató, a kártérítésért cserébe. Igen ám, de mi van, ha nem várható érdemi kártérítés? Erről nagyot kummant.
Vagy azt mondja, hogy a bankja zárolja a vagyonát. De mi zárja ki, hogy több bankja legyen?
Az egész tálalás olyan cuki, rózsaszín Disney-kompatibilis, de valójában egy kőkemény zsarnokságot igényel, hogy az összes vállalatot belekényszerítsd az együttműködésbe. Mivel egy benzinkútnak az az érdeke, hogy benzint adjon el és nem érdekli a többi.
Arról beszél, hogy az ő kényszermunkatáboraik mennyivel jobbak, mint a mostani állami Gulagok. Mi ez, ha nem manipuláció?
  A jó filmek egyik ismérve, hogy odaszegezi a nézőt a képernyőhöz. Michael Moore alkotása, a Kapitalizmus: Szeretem című agymosási kísérlet olyan brutálisan ostoba, szájbarágós és hatásvadász, hogy egyszerűen képtelen voltam együltemben végignézni. A rendező tökéletesen hülyének nézi a befogadót.…..
Lord_Valdez 2021.04.21 08:41:52
@alöksz róz:
"a lehetőség és a tevékenység két különböző dolog."
Ez, mint általános bölcsesség igaz, csak kevéssé releváns.

"nem a rangsorolásról van szó, hanem a szűrésről."
A kettő közt nincs lényegi különbség, a nulla is egy érték. Ez azért zavar, mert te úgy érzed, hogy jogod van arra, hogy ők kötelesek legyenek minden általad releváns dolgot berakni a találatok közé. Te úgy érzed, hogy jogod van arra, hogy használhasd a terméküket.
Ez mind-mind entitlement, "nekem jár".

Hatalmi pozícióban az államapparátuson keresztül kényszerítik ki az akaratukat pl. a katolikus egyház Lengyelországban, nem szorulnak olyan kispályás akciókra, mint bombákat robbantani. Felesleges felrobbantani egy abortuszklinikát, ha be is lehet tiltani.

És hogy tud egy vállalat fenyegetni?
Értsd meg a különbséget. Amikor az állam fenyeget, a testi épséged van veszélyben. Igen, egy mezei bírság is azt jelenti, hogy különben börtönbe zárunk. Ha ellenállsz, akkor előtte megverünk és utána zárunk börtönbe, feltéve, hogy nem lőttünk le közben.
Egy vállalat nem tud ilyet tenni. Az, hogy nem fogunk szerződni veled, határozottan nem ugyanaz a súlycsoport, mint hogy kinyírunk.

"(az h dolgozni kell valóban lehet alapvető kényszer is, hogy ha a másik lehetőség az éhendöglés vagy h börtönbe zárnak ha munkakerülő vagy, akkor nem sok választási lehetőség van)"
Ez a szélsőbal kiindulási alapja. Az, hogy dolgozni kell, hogy életben maradj nem kényszerítés, hanem az élet törvénye. A sült galamb csak szólásokban repül a szájba. Lényegében a levegőn, napsütésen és esőn kívül mindenért meg kell dolgozni(a valakinek).

"másrészt vannak az ugyanazon területen tevékenykedő cégeknek közös érdekeik is."
Természetesen, mint minden hasonló helyzetben lévő csoportnak lehetnek közös érdekeik pl. nyugdíjasok, de hol itt a közös érdek?

Valóban vannak jó ügyvédek és rossz ügyvédek, és a jó ügyvédek drágábbak stb., de mi csak törvény előtti egyenlőséget ígértünk, nem totális egyenlőséget. Azok a kommunisták.

Milyen "bármilyen módon" van felhasználva?

"nem hoztam létre semmilyen új jogokat..."
Ebben az esetben nem veszed észre, hogy mit csinálsz.
Te jogot formálsz arra, hogy rendelkezhess mások tulajdona felett is. Pl. hogy megmondhasd, hogy hogy működjön egy cég által fejlesztett keresőmotor, vagy arra, hogy téged alkalmazzon egy cég, akkor is, ha a cég számára kellemetlen vagy.
Ezek extra jogok.

"az ősliberálisok is, ezért kívánták deklarálni, hogy meddig terjedhet a szabadságod"
Pont azért találták ki így a szabadságjogokat, mert így volt ellentmondásmentes. Bármilyen irányba is akarod tágítani a szabadságjogokat, belefutsz a másik szabadságjogba. És pont azért definiálták a szabadságjogokat az állammal szemben, mert így valósítható csak meg anélkül, hogy mások szabadságjogaiba kelljen belegyalogolni. Amint megpróbálod az állampolgárok közt értelmezni, ellentmondásokba jutsz, mint ahogy itt is ez történt.
Lord_Valdez 2021.04.22 07:48:44
@alöksz róz:
Attól függ, hogy mit jelent a korlátlanul szó.
Ha azt, hogy nekem mindenhez jogom van, akkor nem.
Ha azt, hogy a magántulajdonhoz való jog és a szólásszabadság nem akadályozza egymást, akkor igen.
Ha azt, hogy az egyik ember magántulajdonhoz való joga bármeddig kiterjedhet, akkor nem.
Ha azt, hogy az egyik ember magántulajdonhoz való jogát nem akarom kiterjeszteni a másik ember magántulajdonáig, akkor igen.
Lord_Valdez 2021.04.23 07:19:10
@alöksz róz:
Sajnálom, hogy több értelmét is ismerjük a szavaknak.
Liberatórium A vakcinahiányról 2021.03.26 11:32:29
"Orbán szerint a vakcinák beszerzését a nyugati világ gyógyszergyáraiból átengedtük Brüsszelnek, ami rossz döntés volt. „Az igazság az, hogy elrontottuk, rosszul döntöttük” – fogalmazott. „Azt kellett volna mondani, hogy mindenki maga intézze a vakcinabeszerzéseket, de az volt a közbölcsesség, hogy…..
Lord_Valdez 2021.04.09 08:03:52
@GyMasa:
Ebben a formában nem lenne sok haszna, hisz minden rendszerről elmondható, hogy mondhatsz bármit, csak vállald a következményeit.
Lord_Valdez 2021.04.09 11:28:37
@GyMasa:
Jó, de az a megfogalmazás, hogy "viseld következményeit" túl általános.

@6.Lenin:
A véleményedhez semmi. A viselkedésedhez igen.
Amennyiben a munkáltatód úgy ítéli meg, hogy a viselkedésed káros az ő gazdasági érdekeire, megszakíthatja veled az üzleti kapcsolatot. Sőt, súlyos esetben akár kártérítési pert is indíthat.

Igen, értjük.
Lord_Valdez 2021.04.09 20:19:47
@6.Lenin:
De ez nem alanyfüggő. Ez MINDENKIRE így van.
És ebben sehol nincs kettős mérce.
Lord_Valdez 2021.03.05 20:50:33
@Reactor:
A kommunizmus nem volt képes kitermelni a személyi számítógépet. És tudod, hogy miért? A kommunizmusban tervgazdálkodás van. A központi tervező dönti el, hogy az embereknek mire van "szükségük". A piacgazdaságban meg jön egy gyártó és kínál valamit. Ha eltalálta, hogy az embereknek tényleg erre van szükségük, akkor befut vele, ha nem, akkor rábaszott.
Nem látni azt, hogy mennyivel jobb az, hogy gyártók és kereskedő probálják kiszolgálni az igényeidet szemben azzal, hogy hivatalnokok teszik, elég abszurd.

Kína azóta gazdasági nagyhatalom, hogy elszakadt a kommunizmussal. Korábban egy szánalmas törpe volt éhes százmilliókkal.

Senki mondta, hogy a kapitalizmus mindenki számára jólétet hoz. Ahogy Churchill mondta: a kapitalizmus bűne, hogy egyenlőtlenűl osztja az áldásait. A szocializmus erénye, hogy egyenlően osztja a nyomort.

A SZU-ban is tervgazdaság volt, nem szabad piac. Ez vezetett a bukásához. Míg a kínaiak feladták a szocializmust, addig a szovjetek megpróbálták felülről megreformálni, és nem sikerült.

Ha két terméked és mind a kettő elfogy, honnan tudod, hogy melyikre fókuszálj? Nem tudod. Mint ahogy azt se tudod, hogy azért veszik-e másikat, mert nincs elég egyik. És azt se, hogy melyik lenne a preferált. Az árszabályozás kiiktatja a piaci információáramlást.

Mi hozza létre a fekete piacot? Az állami beavatkozás. Nyilván, ha az állam minimálárat ír elő, mint a dohánynál, azzal megint csak egy problémát generál.

A lopás off-topic. A korrupció és a lopás két különböző műfaj.
Az árak egyensúlyi szintre emelése nem vezet korrupcióhoz. Azért nem, mert az eladónak nem éri meg. Ahhoz, hogy egy tranzakció létrejöjjön, mindkét félnek meg kell, hogy érje.
Lord_Valdez 2021.03.06 17:36:01
@Reactor:
Az első személyi számítógépet 1968-ban mutatták be az USA-ban. Hol volt ekkor a szovjet technika? Vadászgépet azt tudnak gyártani, meg rakétát, de egy rohadt mikrosütőt nem tudtak összehozni. De ez már a híres konyhai vitán is kiderült 1959-ben, amikor Hruscsov szembesült azzal, hogy az amerikai ipar milyen baromi messze van a szovjettől a háztartások terén.
És mond csak hol voltak a szovjet számítógépek mondjuk 1994-ben, amikor a Commodore 64-nek megszűnt a gyártása? De nem csak számítástechnikában, hanem szinte sehol nem érték utol az élvonalat a mai napig. A csúcs, amit tudnak az Elbrus 16S processzor, ami csak úgy 5 évvel van lemaradva a csúcstól.
Ez nem véletlen, a központi tervezés átka, hogy nem a fogyasztói igényekre reflektál. A gazdaság a politikai osztály megrendeléseit szolgálja ki és nem is ismeri az emberek igényeit.

Az emberekkel nem tudsz megvetetni valamit, amiről nem gondolják azt, hogy az nekik kell. Csak az államnak van hatalma ahhoz, hogy képes legyen az embereket rákényszeríteni arra, hogy olyan dolgokért fizessenek, amit nem akarnak.

Kína fejlődése a polgárháború után gyakorlatilag megállt. Ha megnézed bármilyen indikátort 1948 és 78 között akkor azt látod, hogy mintha megállt volna az idő.

A KGST nem volt piac. Fixen leosztott szerepek voltak, Moszkvából diktált árazással.

Ez bullshit. Nézd meg Észak- és Dél-Korea fejlettségét. Ég és föld, pedig mindkettőt elpusztította a háború. Kelet- és Nyugat-Németország. Dettó. Nem a háborús pusztás miatt maradt alul a SZU, hanem az elcseszett gazdasági rendszere miatt. Amikor Hruscsov bevezette az első reformját, azt azért tette, mert a szovjet bürokrácia minden 100 rubelnyi megtermelt értékhez 30 rubelt égetett el adminisztrációra. Ez egyszerűen tarthatatlanul pocsékolt.

Kína nem vált szuperhatalommá a kommunizmussal. Kína 1978-ban szakított a kommunizmussal és a 2000-es évek végére vált szuperhatalommá.

Azt mondod, hogy nem kell fókuszálni. Máris megválaszoltad, hogy miért lesz kudarc ez a gazdasági modell. Nem azt gyártod, amire nagyobb a kereslet, hanem mindent ész nélkül.

A kereskedő magától nem tud túl drágítani, mert kiszorítja magát vele a piacról.

Ha az árakat minimalizálják, az vezet ahhoz, hogy csempészni fogják, mert így kikerülhető az árszabályozás.
Ha az árakat maximalizálják, akkor a vevők kerülő úton fognak versenyezni az áruhoz való hozzájutásért. És ez hozza létre a korrupciót.

Az árakat nem lehet adminisztratív eszközökkel sem szabad csökkenteni, sem növelni az egyensúlyi árra. Az adminisztratív eszköz alkalmazása kizárja azt, hogy megtudd, hogy mi az egyensúlyi ár.

A korrupció és a lopás két totálisan más dolog. Természetesen, ha mindent összemosunk mindennel, akkor bármit ki lehet hozni, csak úgy semmi értelme.
Lord_Valdez 2021.03.08 17:28:59
@Reactor:
A szovjetek egyedül a haditechnika terén voltak képesek bármi értékelhetőt alkotni. Ez azért van, mert ott az állam volt a megrendelő és emiatt a gyártó tudta, hogy mire van igény. Ugyanez nem volt elmondható háztartási gépekről, vagy úgy bármi másról.
Az, hogy nem kell eldönteni, hogy mit gyártasz, hisz amit gyártasz az elfogy, egy közgazdasági nonszensz. Ez a gondolkodásmód teljesen figyelmen kívül hagyja mind a profitmaximalizálás elvét, mind az inferior jószág koncepcióját. Nem mellesleg ez a nonszensz gazdaságirányítás vezetett ahhoz, hogy a kommunista országok reménytelenül lemaradtak, illetve az iparuk kártyavárként omlott össze a vasfüggönnyel együtt. Egy Opel a német autóipar legalja, de egy Wartburghoz, vagy egy Ladához képest űrtechnika volt, a kispolszkiról nem is beszélve. Amíg azonban állt a vasfüggöny, el lehetett adni egy Ladát is, hiszen nincs más. Erről szól az inferior jószág: olyan termék, amit az emberek csak azért vesznek, mert nincs más. És ennek a nonszensz gondolkodásnak volt köszönhető az is, hogy 5-8 évet vártál egy autóra, ami egyébként egy rakás szar volt.

Kína fejlődése nagyjából szünetelt 1948 és 78 között, amíg nem jött Teng és azt mondta, hogy talán mégis csak lenne mit tanulni a kapitalistáktól. Aztán szépen engedélyezte a magánvállalkozásokat, megszüntette az központi ármegállapítást stb.

Nagyon könnyű lenne mindent a háborús pusztításra fogni, csak akkor nem tudnád megmagyarázni Nyugat-Németország és Kelet-Németország fejlettsége közti szakadékot. Nem is beszélve Japánról, amit porig bombáztak. Japánban voltak olyan városok, amikben az épületek 0 százaléka maradt talpon. Miért tudtak a kommunizmusra nem kényszerített országok felkelni a háború után és a kommunisták nem? Talán, csak nem a kommunizmus miatt?

A kereskedő nem tud drágítani, ha van konkurenciája. Egy rendezvényen belül ezt adminisztratív eszközökkel akadályozzák. Ha bárki bevihetné a saját ásványvízét, akkor a belső kereskedő kénytelen lenne versenyezni a külsőkkel és nem tudna. De ugyanez igaz a repterekre is. A reptéren pofátlan árak vannak, mert fegyveres emberek tartják kint a konkurenciát.

Ha árakat maximalizálják, akkor nem megszűnik, hanem létrejön a fekete piac. Az hozza létre, hogy a vevők egyáltalán hozzá akarnak jutni a termékhez. Hiába maximalizálod 1000 forintban, ha a boltos csak megvonja a vállát és közli, hogy már elfogyott. Ilyenkor egy dolog segít: odacsúsztatsz neki, hogy amikor legközelebb lesz, akkor tegyen félre neked. Így drágábban ugyan, de legalább hozzájutsz.
Hozzátenném, hogy egyébként az egészségügyben a hálapénz intézményét is ez hozza létre.

Diocletianus ármaximalizáló rendelete egyetlen évet élt, utána kénytelen volt visszavonni, mert káoszt okozott a kereskedelemben.
A BAH csomópontnál megjelent egy plakát, amely a fiúkat és férfiakat érintő társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet. A hirdetés a Férfihang megrendelésére került ki. A plakát rámutat arra, hogy a felmérések szerint a fiúcsecsemőket tovább hagyják sírni, mint a lányokat, hogy a korai…..
Lord_Valdez 2021.02.10 20:33:14
@Modern Férfipolitikáért Mozgalom:
A magyarok 25%-a dohányzik (10 éve még 30 volt). Az izlandiaknak 15. Magyarországon sokkal több férfi dohányzik, Izlandon kiegyenlített.
Izlandon az étrend hal, hal, hal, némi bárány, ritkán marha. Magyarországon meg disznó, csirke, marha. Össze se lehet hasonlítani mennyivel jobb állapotúak az ereik. (annak ellenére, hogy az elhízási statisztikáik meglepően hasonlóak a magyar számokhoz)
De ez látszik a vezető halálokoknál is:
Izland: iszkémiás szívelégtelenség, Alzheimer kór, agyvérzés, tüdőrák, alsó légúti fertőzés.
Magyarország: iszkémiás szívelégtelenség, agyvérzés, tüdőrák, magas vérnyomásos szívbetegség, vastagbél rák

Egyébként:
A korai iskolaelhagyásnak több oka is van. Az egyik, hogy a férfiak intelligenciaszintje sokkal szélesebben szór. Ezért bár sokkal több a zseni, de nagyon sötét is. Mindez kombinálódik azzal, hogy sokkal erősebb ösztöneink vannak a versengésre. Ez az alacsony társadalmi osztályokban gyakorta vezet bűnözéshez, vagy más a tanulást nem éppen elősegítő viselkedéshez.

A munkahelyi baleseteknek főleg két oka van:
A férfiak magasabb százalékban dolgoznak kockázatos munkakörökben.
Illetve magasabb a kockázatvállalási hajlandóságuk is, ami részben visszavezet az elsőhöz, részben pedig felelőtlenebb magatartásokhoz vezet. Ugyanezért hal meg több férfi autóbalesetben, vagy extrém sportban is. Huszonéves koromban volt, hogy én is leugrottam egy hídról puszta kivagyiságból.
Lord_Valdez 2021.02.10 22:34:39
@Modern Férfipolitikáért Mozgalom:
Az ég óvjon attól, hogy a politika döntse el az étrendem, vagy hogy megváltoztassa a gyerekek viselkedését...
Maga a Tibi atya brand és megalkotói, Magyarország egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb közösségi véleményformálói. Amit ezek a srácok elértek az bizonyítja, hogy jó gondolatokkal és kitartással igenis el lehet idáig jutni. Bámulatos és vitathatatlan teljesítmény, ami példaként álljon mindannyiunk…..
Lord_Valdez 2021.02.05 18:25:38
@Ménár Atya:
Ez nem hit kérdése. A tényekben az a szép, hogy nem kell hinni bennük. Ellenőrizhetőek. Csak annyi kell, hogy vedd magadnak a fáradtságot. Amikor átvették a kormányzást, akkor már nyoma sem volt az egykori 8-10%-s költségvetési hiányoknak. Akkor már nem sokkal voltak a Maastrichti 3% felett.

Nem elkúrták a rendelést, hanem nem tud annyit szállítani a beszállító, de ez nem az EU hibája.
A fideszeses fakenews médiákat nem nagyon érdemes komolyan venni.

Egyébként visszatérve a hitre. Onnan lehet felismerni, hogy nagyon következetlen. Az általa követett logika aszerint változik, hogy mi hozza ki a megkövetelt választ.
Az volt az aggály, hogy összeköhögik az asztalokat meg ilyesmi. Erre az iskolában valamiért megoldásnak számít a fertőtlenítés, de a vendéglátóhelyeken nem. Az üzemi étkezdékben megint csak annak számít... Miben különbözik?

UV-C a földfelszínen nincs. Az UV-C terjedését ugyanis az oxigén molekulák nagyon erősen korlátozzák, ezért a felszínt nem érik el. Hála az égnek, tenném hozzá, mert nem nagyon lenne élet. Igen csúnya égési sérülést okoz, nekem elhiheted. Évekig dolgoztam vele.
Lord_Valdez 2021.02.06 10:50:09
@Ménár Atya:
Innen ismerni fel a hívő embert. A végkövetkeztetéshez szabja a logikát. Most egy olyan állítást adsz a számba, amit soha nem hangzott el. Nem az volt az állítás, hogy nem szállt el az államadósság, hanem hogy 2010-re már nyoma sem volt a korábbi évek hatalmas hiányainak.
Annak meg örülj inkább, hogy nem vezették be az eurót. Rohadtul megszívtuk volna, ha 2008-ban már van eurónk. Hasonlóan, mint a görögök kicsit később. És egyébként pont a görögök miatt kezdte el az EU komolyan venni a 3%-s célt. Lehetetlennek éppenséggel soha nem volt lehetetlen. A költségvetési hiány olyan, hogy a mértéke csak politikai akarat kérdése.
A számok nem igazoltak téged, csak a kellően fanatikus ember még a vízcsap csöpögésében is megtalálja az igazának igazolását.

Az, hogy későn léptek nem egészen ugyanaz, hogy elcseszték a rendelést.
Az orosz vakcinával kapcsolatban senki azt mondta, hogy rossz, hanem azt, hogy az oroszok nem végezték még el a bizonyítását, hogy jó. A két állítás erősen nem ugyanaz.
Az 52%-t nem tudom,hogy honnan veszed, mindenesetre az oroszok február 2-n publikáltak először eredményt. Addig csak a hit volt.
Egyelőre az oroszok még annyit se tudtak szállítani, mint az EU, de ez még változhat, bár a hírek szerint az oroszoknak nagyon kicsi a kapacitásuk. De azt is mondják, hogy India is fogja gyártani és nekik sokkal nagyobb kapacitásaik vannak.

Tanítani kell, bár ebből nem következik, hogy ebben a formában kell.
Az általános iskolások nem veszélyeztettek, de a szüleik igen és a tanárok is, akik ugyanúgy elkaphatják a gyerekeken keresztül.
A piálást leszámítva az üzemi étkezdére is igaz ugyanez.
Az érvek kreálása helyett egyszerűbb lenne belátni, hogy az intézkedések mögötti logika nem feltétlenül következetes.
Persze, ez a világ összes többi területén is így van. A kedvenc példám, hogy az USA-ban közlekedésbiztonsági okokból kötelező a lámpatesttel egybeépített izzó. Az EU-ban közlekedésbiztonsági okokból tilos egybeépíteni az izzót a lámpatesttel. Két ellentmondó szabály, ugyanazzal az indoklással, holott az autók felépítése ugyanaz...
Ahogy egy amerikai költő mondta régen: Laws, like sausages, cease to inspire respect in proportion as we know how they are made.

A napfény keveset fog segíteni, mert csak szabadtéren van. Pont, ahol kicsi a továbbadás valószínűsége.

A tesztről azt érdemes tudni, hogy mire való. A tömeges tesztelésnek a járvány korai szakaszában lett volna értelme, mert gyorsan lehet izolálni a fertőzötteket. A késői szakaszban már csak pótcselekvés, mert hiába találod meg őket, százezreket nem lehet karanténban tartani. Ez egy nagyon hatásos eszköz lett volna, amíg százas, ezres nagyságrendben vannak a fertőzöttek.
A kormány nem csinálja rosszul, de jól se. Igaz jól, nagyon nehéz csinálni. Ez nagyjából csak Dél-Koreának sikerült.
A baj inkább ott van, hogy kapkod, összevissza beszél , és olyan dolgokat is csinál a járványra hivatkozva, amiknek semmi köze a járványkezeléshez. Kihasználja, hogy most kisebb ellenállással tudja megvalósítani.
Pl. a tömeges tesztelést követelte az ellenzék (igaz, ők se értik, hogy miért). A kormány ragaszkodott hozzá, hogy ez hülyeség. Valójában inkább arról van szó, hogy napi 600 tesztnyi kapacitásunk volt, amivel ez lehetetlen lett volna, csak ezt kínos lett volna beismerni, mivel az ellenzék régi témája, hogy nem költenek eleget az egészségügyre. Feltornászták a tesztkapacitást kb. 20 ezerre, elkezdték a tömeges tesztelést, majd abbahagyták. Illetve nem is abbahagyták, hanem inkább csak elhalt a lelkesedés. Vagy említhető, hogy a közösségi házakban fogják oltani, aki regisztráltak. Na jó, mégse. A házi orvos fogja oltani, akik regisztráltak. Azok, akik nem regisztráltak később lesznek beoltva. Azok, akik nem regisztráltak nem lesznek beoltva. Akiknek nincs háziorvosuk és kb. félmillió embernek nincs, azoknál ??? erre még nem mondtak semmit. És így tovább.
Itt azért eléggé látszik, hogy komoly kapkodás és koordinálatlanság van.
Lord_Valdez 2021.02.07 12:19:23
@Ménár Atya:
Már, hogy a francba ne állították volna helyre? Nézd már meg, hogy korábban mekkora hiányok voltak! Szerinted mekkora kiigazítás kellett ahhoz, hogy 3,7%-s hiány tudjanak felmutatni 2008-ban, amikor közben zuhan a GDP? De még a 2009-es 4,7 is szép eredmény. Amikor 2010-ben átadták a kormányzást, akkor olyan 3,5%-nál tartottak. Azt a Fidesz tornázta fel 4,4-re, majd 2011-ben 5,2-re. Aztán jött a három Matolcsy-csomag, ami tilos megszorításnak hívni, mert a megszorítás népnyúzás és olyan csak a szocik csinálnak.

A hitelfelvétel nem javítja az államháztartás egyenlegét, ezért azzal nem lehet ezt kozmetikázni.

Azért bizarr, hogy az elértéktelenedés miatt sírsz, mert akkor egy rövid időre valóban felment az 330-ra az euró, de utána gyorsan vissza is tért 270-re. Most meg 340-360 között mászkál. Ez miért nem baj?

A számok nem igazolnak téged, csak kreatívan értelmezed őket.
A trükkök százai és a hazudunk reggel azóta se szűnt meg. Azt hiszem 2015-ben voltunk kénytelenek újraszámolni az adósságot, mert az EU ránk szólt, hogy nem ér az, hogy a tartozást külső cégekbe szervezzük ki és így eldugjuk a könyvelésből. Egyébként most ez zajlik, de most az önkormányzatoknál és ki nem fizetett beszállítóknál.
Kb. ez történik: www.youtube.com/watch?v=C6QqSxmpRMM

Hasznos képesség,ha megtanulod megkülönböztetni a véleményeket a tényektől. De egyébként ő sem azt mondja, hogy elcseszték. Legalábbis, ha úgy értelmezed, hogy ez elcseszés, akkor szinte mindenki elcsesz mindent.
Hasonlóan hasznos, ha a forrásokat is megnézed. A Vadhajtások, a Mandiner írását vette át. A Mandinert meg a pártszékházból vezérlik. Ez minden, csak nem hiteles forrás.
Egyébként, csak, hogy tudd a britek december 31-től léptek ki és addig ugyanazok a szabályok vonatkoztak rájuk és láss csodát nem akadályozta őket. Tehát ezt, bármennyire is kényelmes, hazugság az EU-ra fogni. Egyébként most pont azon meg a balhé, hogy azt feltételezik, hogy az AstraZeneca az EU által vásárolt vakcinakészlet egy részét a briteknek adta el, megszegve a szerződését.

Én azt tökéletesen megértem, hogy szívás lenne mindenkinek, de nem is azt mondtam, hogy csináljuk ezt. Azt mondtam, hogy a járványnak akkor lenne a leggyorsabban vége. Ahogy mondtam: a politikusnak több szempontot mérlegelve kell döntenie.

Én egy éve home officeban vagyok. Nem mondom, utálom, de azért bele se haltam éppen.

Mi azért tudtunk időben lépni, mert hozzánk sokkal később jutott el.
A kínai módszer azért járhatatlan, mert Kínával ellentétben nálunk nem lokalizáltan bukkant fel, és mert Kína 1,4 milliárd lakossal rendelkezik, ebből a lezárt tartományban mindössze 10 millió él. Nem mindegy, hogy a kisujjad utolsó percét kell amputálni, vagy a deréktól lefelé az egészet, plusz egy vese és fél tüdő.
A szlovákok is mikor kezdték a tömeges tesztelést? Már rég túl voltak azon a fázison, amikor ez még csodaszer. A Dél-Koreaiak azonnal elkezdték. Meg is úszták komolyabb problémák nélkül. Az más kérdés, hogy nekik erre már volt kiépített infrastruktúrájuk.

Én akarok oltatni, de regisztrálni nem vagyok hajlandó. Én nem fogok az államnál kuncsorogni. Ahhoz vagyok szokva, hogy ha akarok egy szolgáltatást, akkor odamegyek a szolgáltatóhoz és fizetek érte, ő meg kiszolgál. Értem én, hogy hiánycikk a vakcina, és most jegyrendszer van, mert ez igazából a jegyrendszer analógiája, de majd akkor, ha végre ismét elérhető a piacon rám akkor számíthatnak.
Viszont, ha már itt tartunk, akkor érdekes mellékszál az influenza oltások. Eddig az is olyan volt, hogy odamentél a szolgáltatóhoz, fizettél, megkaptad. Ebből nem volt hiány, de az állam mégis lefoglalta a készleteket és így már csak rajta keresztül tudsz hozzájutni. Sőt, ugyanúgy rátette a kezét mindenféle gyógyszerre, amiről felröppent a hír, hogy esetleg hatásos...

Jaj,dehogy nincs káosz. Csak hallgasd őket és jegyzeteld. Egyik pillanatban ezt mondja a miniszterelnök, a másikban azt a tisztifőorvos, a harmadikban megszólal az egészségügyi miniszter, a negyedikben megjelenik a jogszabály és máris van négy különböző állításod. Valamennyire normális ilyen helyzetben az, hogy változik a helyzet, de az, hogy egy csapatban dolgozó emberek ennyire ne egyeztessenek, az szokatlan.
Van egy ilyen önfejlesztő előadásokra tervezett demonstráció, melynek során megkérsz egy résztvevőt, hogy a két tenyerét felemelve nyomja a tiédnek, afféle kétkezes pacsi tartásban, majd próbáljon eltolni téged, te pedig próbálsz ellenállni. De valójában nem ellenállsz, hanem úgy engeded magad…..