Regisztráció Blogot indítok
Adatok
áterpáter

18 bejegyzést írt és 53 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"Az Európai Unióba való belépésünk a kisebbik rossz választásunk volt. A morális ismer olyan helyzeteket, amikor nem két jó, hanem két rossz között kell választanunk. Ha kint maradtunk volna az Európai Unión, nagyobb nyomás nehezedhetett volna ránk, és nem lett volna…..
Nem is olyan régen érdekes rádióadás hangzott el a Kossuthon. A műsorban egy vizsgálat eredményeit közölték. A Stanford Egyetemen végzett kutatás szerint a metaforákkal történő társítás nem csupán egy gondolati társítás, de azt is meghatározza, milyen megoldásokat…..
áterpáter 2011.09.27 11:19:50
@zzsuzsici: azaz zzzsuzsa
Figyelek, nyugodj már meg!
Shlomo Sand, izraeli történész tavaly ősszel magyarul is megjelent világhírű könyvét olvasom, melynek címe: “Hogyan alkották meg a zsidó népet?” (The Invention of the Jewish People). A könyv bemutatója épp a házunkban volt, amelyen maga a szerző is megjelent. Mindaz,…..
... egyházmentő akcióba keveredett a magyar politika: ki kell deríteni, hogy itt és most, melyik az igazi, történelmi egyház és melyik nem. Ha kicsi és fiatal, az nem igazi. Minden igazi egyház tehát legalább 500 vagy 2000 éves. Jobb esetben több is.…..
áterpáter 2011.05.28 01:51:24
@cladonia_rangiferina:

na ne má' ... ilyen olcsón idemásolsz?
Vagy azt hiszed, hogy aki magát "áterpáter"-nek nevezi nem tudja (vagy nem olvasta), hogy ki Tündér Lala?
Amit írsz, egy más megközelítésben "felér" csaba carmarthen pszichopata beírásaival ... (lásd fent is pl.).
Ez a 2,41 perces nyúlfarknyi videó nem Magyarországon, nem is Magyarországról készült, mégis van köze a témához. Ha elsőre kicsit talán szentimentálisnak tűnik is néhányaknak, azt hiszem, mégis valami lényegeset ragad meg abból, amit hiteles vallásosságnak mondunk. Nekem minden…..
áterpáter 2011.07.20 00:46:26
@zzzsuzsa:

"amúgy is van egy egyházilag elfogadott álláspont a filmmel kapcsolatban, amit nem szabad másképpen látni, hát örvendek"

kiváncsivá tettél: hol olvasható ez a bizonyos álláspont?
áterpáter 2011.07.21 00:02:40
@zzzsuzsa:

vagy válaszolsz a kérdésemre (hol olvasható ez a bizonyos álláspont) vagy sem?
Anélkül fölöslegesnek tartom a diskurzusunkat folytatni ilyen szinten ...
A vallásosságnak az elmúlt bő száz évben számos nagy hatású ellenzője akadt. A „gyanú” úgynevezett „mesterei” – Marx, Freud és Nietzsche – alapjaiban támadták az istenhitet, és gondolataik hatására mára valóban megtörni látszik az a naiv…..
áterpáter 2011.06.10 20:49:55
@Satori:

te melyik mellett tennéd le a voksodat?
áterpáter 2011.06.11 13:21:52
@Satori:

ha az összegzésedre gondolsz, amiben a vallást szembeállítva az ateizmussal mondod, hogy az előbbi mindenképp jobb, mint az utóbbi, azt még értem.

a videóban azonban nem az volt a kérdés, vagyis nem általában a vallás vs. ateizmusról, hanem "kifejezetten" a katkó egyház eljárásmódjáról kértek véleménynyilvánítást (mégcsak nem is jézusi tanítás hitelességéről!) bizonyos példák alapján.
Jezsuita bloggerek Önszeretet 2011.05.27 18:23:00
Kedves Peti! A napokban, amikor beszélgettem veled, egy-két szavadból azt olvastam ki, hogy te még jobban is szerethetnéd önmagadat. Erről szeretnék most néhány dolgot megemlíteni. Könnyű vagy nehéz neked szeretni önmagadat? Ezen gondolkodj el, mert az biztos, hogy Isten szeret és…..
áterpáter 2011.06.02 14:56:06
@peppe80:

képzeld, amikor ez a szám megjelent, írni akartam egy olyan provokatív bejegyzést, hogy Our Lady of Gaga (a sok Our Lady of Hungary, Our Lady of Guadalupe stb. mintájára.) Tetszik a szám mondanivalója, üzenete :)
Látva viszont a látogatóink nem-ítéletmentes (ideológiailag túlbuzgó) irányultságát, feladtam ... :((
Nem értek a politikához. A március 15-ei miniszterelnöki beszéd most mégis elgondolkoztatott. Orbán Viktor elég energikusan fogalmazott: „Nem tűrtük el 1848-ban, hogy Bécsből diktáljanak nekünk, nem tűrtük el 1956-ban, hogy Moszkvából diktáljanak, most sem hagyjuk, hogy…..
áterpáter 2011.03.18 14:36:03
@saintlouisdefrance:

:)) nagyon bájos. Mi magyarok élőben tesszük azt, amit mások fikcióban, animációban.

Itt az eredeti:

www.youtube.com/watch?v=hSELOCMmw4A&NR=1&feature=fvwp
Jövőre kitiltják a koldusokat - akkor hova mennek? címmel az index.hu dívány társportáljára ma délután került fel az alábbi beszámoló arról a koldulás-konferenciáról, amelyet a jezsuiták szerveztek a Párbeszéd Házában. A cikk jól összefoglalja az ott elhangzottakat. Kedves…..
A brit Robert Edwards nyerte az idei orvosi Nobel-díjat - jelentette be hétfő délelőtt a kitüntetést odaítélő stockholmi bizottság, amely azzal indokolta döntését, hogy a mesterséges megtermékenyítés úttörőjének számító kutató munkássága mérföldkövet jelent a modern…..
áterpáter 2010.10.05 22:45:58
@plexus:
én a szülőkkel tartok, akik gyereket szeretnének.
áterpáter 2010.11.10 15:19:47
@Koncsag:
Köszönjük. Igazán megtisztelő :))
Az Egyházfórum legutóbbi száma (2010/2) Hans Küng német teológusnak 2010. április 12-én kelt “Történelmi Bizalomvesztés” című nyílt levelét közli, amelyet a világ püspökeihez intéz. “Kemény beszéd ez, ki hallgathatja.” Bizonyságul álljon itt pár…..
áterpáter 2010.07.02 15:43:18
kedves @jabbok:

nagyon sok mindent írtál és nagyon szerteágazó. Továbbra is szeretnék visszatértni Küng leveléhez és nem teológiájához vagy hitvallásához, amit nem ismerek és amiről szerintem ez e levél nem is szól.

Éppen ezért az én olvasatomban levelének tartalma nem a teológiai kijelentésekre utal és nem is hitigazságokra, amelyeket a pápán számonkérne, hanem olyan gyakorlati, struktúrális, intézményi változásokra, melyekre szükség lenne. Megváltoztak a társadalmi viszonyok, a hatalomról való gondolkodásunk és tapasztalatunk pl. nem középkori. Ma már van olyan, hogy "emberi jogok" (és noha nem tekint vissza nagy múltra, sajnos), ma már minden valamire való intézmény figyelembe vesz és eszerint cselekszik vagy ha magától nem is, akkor kikényszeríti a többség, a jogalkotás stb.

És ne feledjük el Küng szavait se, hogy mindezt úgy írja, mint aki "az egyházért érzett aggodalomtól vezérelve" teszi...
áterpáter 2010.07.02 16:54:46
@kaleidoscope:

Nem, sőt alá akartam húzni a mondandódat. Én fogalmaztam furán mert hosszúra sikerültem, túlmagyaráztam és túllihegtem azt, amit Te jól és röviden megfogalmaztál ...
Jezsuita bloggerek BÚÉK 2010.01.04 09:49:00
Történt egyszer, hogy az anyaméhben fiúikrek fogantak. Teltek a hetek, és a fiúcskák növekedtek. Ahogy növekedett a tudatuk, úgy nőtt az örömük is:
 - Mondd, nem nagyszerű, hogy fogantattunk? Nem csodálatos, hogy élünk?
 Az ikrek elkezdték felfedezni világukat. Amikor…..
Ha valaki azt gondolná, hogy Franciaország nemzeti mottóját önkényesen buzerálom, annak elárulom, hogy csak bizonyos hagyományokat követek. Mindannyian tudjuk, hogy a mottó  eredete visszamegy egy forradalomra (1789), hivatalos mottóvá azonban csak a Harmadik…..
Relativizmus(1) és fundamentalizmus(2): első látásra két ellentétes dolgot jelentenek. Én azt gondolom, hogy ugyanannak az éremnek csupán két odaláról van szó, mert  mindkettő a modernizmus jelenségében gyökerezik. A modernizáció lépésről lépésre aláásta a zárt,…..
áterpáter 2009.03.02 12:17:48
@Joejszaka:

attól tartok, hogy nem lehetséges már a tradicionalizmus. Ahhoz kellenének az eltünt hagyományos társadalmi (archaikus) formák, a valóságról alkotott általánosan elfogadott definiciók. Ilyenek már nincsnek. A falusi közösségek is megszünni látszanak, nincs olyan érték, ami összehozza őket, szabadon és elvárások nélkül. Ha még működik bennük vmi vagy olyan látszatot keltenek mintha, akkor az csupán a falka szellem, hogy védjük meg magunkat a betörőktől, a cigány bűnözőktől, az idegenektől.

Városon biztosan nincs tradicionalizmus s ahol van ott a épp a régi burzsoá sznob elemek erejéig működik. lásd a budapesti katolikus "értelmiségi" réteget.

Ezért hangsúlyoztam a bejegyzésben, hogy a két szélsőség egyre erősebb, miközben vékonyodik a középréteg.

@Avatar:

"...az én apám mondjuk csak egy egyszerű gyári munkás, vagy ha milliomos grófnak hazudom, és rendkívül büszke vagyok állítólagos származásomra,..."

tetszik, mindig ilyennek láttam az angol turistákat. Otthon szénbányász, külföldön min. a királyné második unokatesója.
áterpáter 2009.03.02 13:52:13
@Avatar:

ha így értelmezed a bejegyzést (teremtés vs evolució), akkor a kép megválasztása valóban tévedés volt részemről. Bocsánat.
Nem is akarok OFFolni, de ha már kérdezed: én egyiket se tartom nevetségesnek, mert elég sok szomorú vádaskodás lett az interpretációkból az elmúlt évtizedekben. Az evolució mellett elég sok tudományos érv szól ahhoz, hogy elfogadjuk alaptézisnek, de ez nem zárja ki a termetést, és most nem a 6 naposról beszélek.
Lévén, hogy nem ezen ország határain belül születtem és már 20 éves is elmúltam, mire ideértem, így egy s más kimaradt az életemből. Például itt tanultam meg szeretni a Kádár rendszert (mert az is jobb volt, mint a Gyurcsányé - hallom), és arra is itt döbbentem rá, hogy a…..
áterpáter 2009.02.17 15:55:03
@Joejszaka:

újra csak elbeszélünk egymás mellett. Én azt állítottam, hogy jó és hasznos a marxista, neo-marxista társadalomkritika és nem azt, hogy a marxizmus mint ideológia és társadalami forma élhető és ideális. Én gyakorlatilag egyetértek veled, mert distingválok két a dolog között. Te egybemosod őket.
áterpáter 2009.02.17 16:14:29
@izrael miszteriuma:

köszi :)) Egyik rendtársam igért tegnap este egy bejegyzést a R. Williamson esetéről, remélem, hamarosan felkerül ide.
Ezek azok a szavak, amelyeket Beppino Englaro az El País-nek adott tegnapi interjújában mondott. Hogy ki ez a Beppino? Hát Eluana Englaro apja. Na és ki az az Eluana? Hát én is csak a tegnap hallottam róla bővebben. Végül is emlékeztem a történetre, de olyan rég volt. Már 17 éve.…..
Évekkel ezelőtt, még kanadai tanulmányaim ideje alatt találkoztam azzal a ténnyel, hogy Észak-Amerikában úgy általában a teenagerek próbálgatják szexuális orientáltságukat. Az elején nagyon meglepett a tény, de aztán hozzászoktam. Itt már csak ilyenek, gondoltam, és azzal…..
Jezsuita bloggerek Brave New World 2008.11.11 23:25:00
Mai hír az ezotériáról, sátánizmussról: “Évente legalább tizenkét millió olasz kerül olyanok hálójába, akik okkult szertartásokon alapuló reményeket és válaszokat "árulnak" az emberi létről. Arányuk igen gyorsan nő: tíz év alatt a néhány tucatot kitevő…..
Akik a honlapunkat látogatják, azok egészen biztosan, de a napi hírekben érdekeltek is láthatták, olvashatták, hogy az elmúlt hétvégén két jezsuitát gyilkoltak meg Moszkvában. Mindekettőjüket ismertem, egyikükkel (Victor-ral, az ecuadorival) egy nyarat töltöttem együtt egy…..
Jezsuita bloggerek Sir! Yes, Sir! 2008.10.17 00:07:00
A Vatikáni Rádió honlapját olvasom…és nem hiszek a szememnek: "Az egyház erkölcsi ítéleteivel beleszólhat politikai kérdésekbe is...ezt a feladatot bízta XVI. Benedek a latin-amerikai főpásztorokra, akiket ad limina látogatásuk alkalmával fogadott a…..
Jezsuita bloggerek homo optionis 2008.10.09 20:53:00
Az az erkölcsi kötelesség, hogy az igazságot keressük és a felismert igazságot kövessük, az ember számára csakis a teljes szabadság megélésében lehetséges. Következésképpen minden állami vagy egyházi erőszakoskodás vallási dolgokban bennfoglaltan tilos. Az első századok…..