Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Matney

0 bejegyzést írt és 99 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ambasa barátommal sikerült egy esős júniusi napon a győri Társasfészekben két teszt csatát játszani, miután két alkalommal végigolvastam a szabályokat. Mielőtt megírtam ezt a posztot, a játékok után harmadszor is elolvastam a könyvet. Ennyi tapasztalattal a hátam mögött írom le a benyomásaimat. A…..
Hol volt, hol nem volt élt egyszer egy magyar viking, akit Tyrkirnek, azaz Türknek neveztek. Ez a derék normann neve talán az idők homályába veszett volna örökre, ha nem kapcsolódna hozzá egy nevezetes történet, amit a sagák, a viking népmesék és később az azt írásba foglalók meg nem örökítették…..
Tapasztalataim szerint a hadtörténelem és a haditechnika iránt érdeklődők egyik kedvenc szellemi játéka azon filozofálni (esetenként vitatkozni), hogy melyik fegyver, fegyvertípus, fegyverrendszer hagyta ott leginkább a nyomát a hadviselés (és ezzel párhuzamosan az emberi történelem) alakulásán.…..
Az évszázadokon keresztül kitartóan és professzionálisan folytatott, kiváló eredményeket produkáló ország- és nemzetimázs-offenzívának köszönhetően Nagy-Britanniát és úgy általában a briteket körüllengi a sportszerűség, a korrektség és az úriemberség aurája. Teljesen érthető módon ez a mesterséges…..
Matney 2016.08.15 10:27:26
@Flankerr: szerintem is szellemes. :)

Azért az állatkísérleteket is a szükséges minimumon kell tartani. Nyilván pénzügyi okokból is, de számomra etikailag is: mégiscsak egy élőlényről van szó, ne pusztítsuk el, ha nem feltétlenül szükséges. Illetve azt se felejtsük el, hogy az állat nem feltétlenül úgy működik, ahogy az ember, lehet ugyan extrapolálni, de az csak spekuláció marad, így nem váltható ki velük az emberi kipróbálás.
Matney 2016.08.15 10:46:53
@tiboru: Nagyon örülök, hogy végre hozzá tudtam adni valamit az egyik kedvenc blogomhoz. :)
Mát jó régen írtam ebben a témában, de ez nem jelenti, hogy közben nem dolgoztam volna rajta. Szép lassan készülget mindkét seregem sőt a hét végén a déliek már bevetésre is kerültek…..
Bizony, bizony 5 év, majdnem 350 poszt, ez egy jelentős mérföldkő akárhogyan is nézzük. Miért kezdtem el a blog írását? Úgy éreztem olyan dolgokat tanultam és tapasztaltam Londonban, amik itthon csak nyomokban voltak fellelhetőek a wargame hobbi területén. Egyrészt szinte alig volt történelmi játék,…..
Ez a tanács semmibe nem kerül, s ez esetben valóban érvényes: annyit is ér, azaz semmit. De biztosan ezt is sokan elhiszik. Derüljünk együtt a filantropikum.com-on megjelent íráson (amelynek linkjére NE kattintsunk rá - hogy miért, annak magyarázata az írás végén kiderül): A…..
Mielőtt folytatnám a Johnny Reb szabálykönyv bemutatását, kommentálom a legfrissebb híreket a Perry ikrek háza tájáról. A Battle in a box-ot két héten belül meg lehet vásárolni, a képek alapján, a plasztik generális variálható és a dobozban kapott két keretből lehet…..
Nos ritka alkalom, amikor egy kerek évfordulóhoz kapcsolódóan írhatok cikket. A napokban lesz 600 esztendeje, hogy egy maroknyi angol megsemmisítő vereséget mért egy nálánál jóval nagyobb francia seregre Azincourt felázott szántásán. A csata ma az angol nemzettudat része, olyanok…..
Akik rendszeres olvasói a blogomnak azok tudják, hogy nagy kedvencem az Amerikai Polgárháború és a Kossuth emigráció tagjainak szerepe az eseményekben. Véleményem szerint az ACW egyik legjobban lefedett, legkönnyebben, legolcsóbban megvalósítható és kutatható korszak, mind közül.…..
Matney 2015.10.11 17:57:00
@janos900: Igen, a 20 mm nagy problémája az, hogy sokszor egy készletben van pár menetelő, pár rohamozó és pár lövő figura, aztán lehet sakkozgatni, mi hova kerüljön. Én most a saját figuráimnál a zászlósok hiányával is küzdök.

várom a folytatást és a GD-s bemutatónak is örülnék! Idén már szeretnék ott lenni.
Az utóbbi időben újra fellángolt a vita a homeopátiával kapcsolatban, elsősorban Boldogkői Zsolt professzor cikkei kapcsán. Helyes is, hogy elkezdődött egy diskurzus, mivel ez talán hozzájárul ahhoz, hogy egyre többen tájékozódjanak a módszerrel (annak történetével,…..
Nincsenek ponthatárok, csak figuralétszám? De jó! Hozok 10 sárkányt az ellenfelem 10 goblinja ellen. ...ja, nem. Ki se próbálom, ennél nekem drágább az időm. ..
1939-re szerte Angliában a zűrzavar lett úrrá. Az országban felütötte fejét a pártosság, egyes megyék, városok álltak vagy Edvárd és a brit fasiszták, vagy György és az őt támogató Anglikán Egyház pártjára. A skótok, a walesiek és más régiók megpróbálták kivívni…..
1914. szeptember 22-én egy addig lebecsült fegyver mutatkozott be brutális hatékonysággal. Három elavult brit páncéloscirkáló lassú menetben járőrözött a holland partok közelében. Az előző napok rossz időjárása miatt kénytelenek voltak nélkülözni a rombolók fedezetét, de…..
Azzal talán nem mondok újat, hogy az orosz hadsereg sok, hosszú történeti múltra visszatekintő alakulatok sorával rendelkezik, amelyek számos háború, és még több ütközet folyamán szolgálták nemzetük érdekeit, miközben a bennük szolgálók ezrei adták életüket Oroszország…..
Tegnap olyan koncerten voltam, amiről jó 10 éve még gondolni sem mertem volna, ugyanis elég hadilábon álltam ezzel a bandával a kezdetekben. Elég infantilis így utólag, de mivel a kedvenc bandámat a Limp Bizkitet ők elég erőteljesen leszólták, nem is adtam nekik igazából esélyt…..
Az 1987 szeptembere óta megjelenő Wargame Illustrated egy több, mint 100 oldalas színes angol nyelvű havilap, amely most már letölthető formátumban is megvásárolható. Minden szám általában egy fő téma köré épül, amihez több cikk is kapcsolódik. A magazinra erős befolyással…..
WarhammerFantasy Fantas-X Akták 2014.10.23 19:16:13
Vannak dolgok, amikre nincs magyarázat. Ilyen például Józsi a Mocsárból, vagy az újonnan lendületet vett Warhammer Fantasy Errata neve. Nem vagyok nagy latinos, de tudtommal az "errata" szó javítást, helyesbítést jelent. ...akkor miért rontást hozott?  (UPDATE: Bocs, hogy kivettem a…..
Mióta megkezdtem az intenzív német tanfolyamot, nem sok agykapacitásom marad esténként, ezért sorozatokat szoktam letölteni, és eredetiben nézni, hogy azért angolul se felejtsek el. Kezdek ugyanis eljutni abba az állapotba, hogy a németet még messze nem tudom, de azt a keveset jól…..
Az igazán érdekes katonai karriert befutott északi kisdobos után nézzünk most egy konföderációs szereplőt is, aki szintén a szárnyait bontogatta az ütközet idején, és később legendás alakká formálódott. A férfit Nathan Bedford Forestnek hívták, és a déli lovasság ezredese…..
Don Troiani valami egészen rendkívüli hadtörténelem rajongó és festőművész aki a kedvenc történelmi korszakait fantasztikus módon éleszti újjá. Amerikai hadtörténelem szakértő, aki a Függetlenségi háború, az 1812-es háború valamint a Polgárháború korszakának szerelmese.…..
Kedvenc lövésztisztünkről már esett némi szó ezen a blogon, arról azonban nem, hogy a könyvsorozat hatalmas sikere és népszerűsége rengeteg írót megihletett, arról már nem is beszélve, hogy az olvasóközönség újabb kalandokra vágyott, így Mr Sharpe és rideg vezére Sir…..
Már többször említettem, hogy véleményem szerint mi magyarok elherdáljuk a történelmi örökségünket, mert teljesen feledésre ítéljük azokat a történelmi korokat, amikor a Habsburg birodalom részeiként léteztünk és véreztünk a különböző dinasztikus háborúkban. Pedig, ha…..
Amikor kitört az első világháború, Nagy-Britannia nyomban blokádot hírdetett a Kaiser birodalma ellen. A várakozásokkal ellentétben, azonban ezt a Királyi Haditengerészet nem közvetlenül a német partok előtt, hanem attól jóval távolabb állította fel, ami által a sokkal…..