Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zolte

137 bejegyzést írt és 80 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Néhány perce találtam egy nagyon-nagy veszélyre figyelmezetető felhívást. A veszély neve a dihidrogén-oxid, másnéven a láthatatlan gyilkos. Itt a teljes indítvány a betiltása ellen. Mindenki döntsön belátása szerint, ismétlem: nagyon veszélyes kémiai vegyület! Használata…..
..
Zolte 2013.04.15 12:17:10
@Cucuminator: Amikor megosztasz, a Megosztás gomb mellett van egy apró rész balról. Ezt lenyitva választhatsz megosztási módok közül. Ha egy kis földgömböt látsz, akkor publikus a megosztás. :)
Zolte 2013.04.15 12:19:17
@Cucuminator: Megosztásnál a Megosztás gomb mellett balról van egy kis ikon. Azt lenyitva választhatsz megosztási mód közül. Ha kis földgömböt látsz, akkor publikusra van állítva. :)
Vannak emberek, akiknek túl sok a vesztenivalójuk. Álmaikba kapaszkodnak remélve, hogy átrepülik vele a szakadékot. A pozitívok azt mondják, ha elég erősen kapaszkodsz vágyaidba, akkor bárhova elszállhatsz. A pesszimisták szerint az álmok csak múló foszlányok. A buddhizmus szerint…..
Éld az életed New year, new hopes 2013.01.03 23:23:27
Amikor eljön az új esztendő, sokan próbálkoznak meg azzal, hogy egy új rendszert hozzanak az életükbe. Elhagynak rossz, felvesznek új szokásokat, kijavítják egyik-másik hátrányos tulajdonságukat. Vannak, akik stílust szeretnének váltani, meghódítanak számukra eddig ismeretlen…..
A honfoglalás-kori temetkezések egyik legsajátosabb momentuma, igazi hungaricum a jelképes koponyalékelés. Erről a jelképes, valamint a nagyobb kiterjedésű, valószínűleg orvosi célú trepanációról korábban már részletes beszámoló jelent meg a blogon, két részben. A jelképes…..
Zolte 2012.09.28 09:10:46
@istvan.budapest: "Amennyire én tudom a manicheizmus egy szinkretista vallási irányzat: a kereszténység, a buddhizmus, és a zoroasztianizmus ötvöződése. Vagyis a három nagy vallás teljessé tétele, egymásba fűzése Mani által." Tehát nem keresztény vallási irányzat, hanem szinkretista. Még ha a magyarok manicheisták is voltak, akkor sem lehettek keresztények, ahogy írod ("A magyarok már évszázadokkal a hon(vissza)foglalás előtt keresztények voltak, méghozzá Manicheusok."), hiszen a Mani tanaiban benne van még két másik eszmerendszer is bőven. Ezzel megcáfoltad önnön állításodat.
Ezen kívül pedig említeném a magyarok kettős lélekhitét, amely nem a manicheista filozófia része, de mondhatnám a palmetta-motívumot is és még sok más régészeti módszerekkel kinyerhető információt (tárgyak, jelenségek) a temetkezési rítusokról, amelyek a legjobb képet adják egy nép spirituális felfogásáról. Ha a manicheizmus bármilyen nyomát alátámasztja valamilyen régészeti nyom vagy hiteles történeti forrás, akkor kérlek oszd meg velem is, mert én ilyenről nem hallottam még.
Zolte 2012.10.09 14:03:41
@istvan.budapest: Azokat mellkereszteknek nevezik, amelyeken az ábrázolások eltérhetnek. alapvetően két típusuk van: szentföldi és kijevi. A szentföldi típusokon a győzedelmes Krisztus látható, ezt gondolja Ön manicheistának. Ezeknek egy része viszont balkáni másolat. A mellkeresztek egyébként zarándoklati ajándékok. A kereszt megjelenése viszont nem utal egyértelmű kereszténységre, ezt bizonyítják a Kárpát-medencében előkerült germán sírok is, ahol bizony bőven előfordulnak pogány rítusok is. A honfoglaló magyarjaink sem kivételek, hiszen mennyi minden melléklettel temették el a vezetőréteg tagjait. Na már most kedves istvan.buudapest kicsit kutasson már utána a keresztény temetkezésnek. A vallásunk ugyanis tiltja a mellékletek adását, már pedig az Ön által kereszténynek tartott manicheista vallású őseink bizony rendesen tele tudták pakolni a síraknákat. Azokat a tárgyakat, amiket oly nagyon hiányolt a Magyar Nemzeti Múzeum tárlatból.
A körtemplomok kérdését sem kellett volna feszegetnie, az örmény vallás ugyanis nem a manicheizmusból ered. Az tényleg keresztény, de liturgiájában eltér a római katolikustól.
A kopott nyeregről: egy fennmaradt nyeregdarabka ér annyit, mint ez rozettás lószerszámdísz, lévén, hogy az éghajlatunkon a szerves tárgyak 95-99%-ban lebomlanak, így nagy különlegesség, ha legalább egy-egy darabjuk fennmarad.
Érdemesebb lenne elolvasnia legalább Révész László monográfiáját a karosi honfolgaláskori temetőkről, ugyanis máig az a legnagyobb feltárt X. századi honfoglaló magyar temető. Tarsolylemezzel, lószerszámdíszekkel mindennel...
Zolte 2012.10.16 22:34:25
@istvan.budapest:
A kereszt megjelenése azért nem jelez egyértelmű kereszténységet, mert az egy gyorsan átvehető szimbólum. A Kárpát-medencében elő germánok például kereszttel együtt viseltek pogány hithez kapcsolódó óvó-védő amulettet. Ez a szinkretizmus jelensége, amikor több vallás nyoma együttesen található meg. A magyarok esetében a kereszténység kérdése elég könnyen eldönthető. A hit szerint ugyanis csak és kizárólag megszentelt földbe lehet elhunytat temetni, amik viszont a templomok körül voltak/lehettek. Előtte az úgynevezett soros temetők voltak a jellemzők, ahol kisebb-nagyobb szabályossággal követett sorok figyelhetők meg a temetők elemzésekor (ez főleg ugye 1-2-nél több sír esetén lehetséges). A soros temetkezés fordul elő a magyaroknál is egészen a XII. század elejéig! 1141. után záródnak le teljesen a soros temetők (akkorra teljesen felváltja azokat a templomok körüli temetkezés), bár Székelyföldön található két kivétel. Én nem vitatom, hogy a kereszt a vallás megjelenésére, ismeretére utal, de nem jelzi egyértelműen egy nép vallásosságát, ahhoz sokkal komplexebb vizsgálatok szükségesek, amelyek közt perdöntő mindig a temetkezési rítus széleskörű vizsgálata. Ez jelzi ugyanis legjobban az adott kultúra spirituális életét.

A kijevi típusnál egy szóval nem említettem az ukránokat. :) A Kijevi Rusz államot varégok (viking népcsoport) alapították. Az ukrán kérdést ebben a korban még feltenni is felesleges. A Nesztor-krónika így ír erről:
"A varégokat elűzték a tengeren túlra, nem fizettek nekik adót, hanem a maguk gazdái lettek. De testvérviszály tört ki közöttük. Ezért így okoskodtak: »Keressünk magunknak egy igazságosan uralkodó és ítélkező fejedelmet.« Elmentek a tengeren túlra a varégokhoz. Ezeket ruszoknak hívták és így szóltak a ruszokhoz: »Országunk hatalmas és gazdag, de nincs benne rend. Gyertek és uralkodjatok közöttünk.« Ki is választottak három fivért, akik a szlávok földjére települtek egész nemzetségükkel. Rurik Novgorodban telepedett le.”

A körtemplomok kérdését azért nem ajánlom feszegetni, mert ezeknek a templomoknak a legnagyobb része csak kívülről kör alakú, belül sokszögletűek (pl. nyolcszögletűek). Ezek a feltárások nyomán készült alaprajzokon jól látszódnak.

A névetimológiák hasznosak, azonban azt is látnunk kell, hogy a magyarság nem egy homogén népcsoportként érkezett a Kárpát-medencébe. Oly annyira nem, hogy még muszlimok és zsidók is éltek köztük (nem nagy arányban, de hiteles írásos források vannak a jelenlétükre), a kabarokról, besenyőkről nem is beszélve.

Összességében azt látni kell, hogy a magyarok igenis potenciálisan erős csoportot alkottak a Kárpát-medencében, ezt bizonyítja a szuverenitás megőrzése a Német-római-Birodalommal szemben (bár ebben a pápáknak is nagy szerepük volt), de ide sorolhatom a történelmi jelentőségű pozsonyi győzedelmes csatát is. Ezek csak kiragadott példák, de jól szemléltetik, hogy nem kell ide misztikus és nagyívű elmélet, elég csak ismerni a történelmünk biztos pontjait. Természetesen ezek nagy részét időről-időre megpróbálják megcáfolni, de mindig előrébb és előrébb haladunk a fejlődésben.
Úgy vélem Fekete Istvánnak nagyon is igaza volt, amikor Kengyel tanár úr szájába adta ezeket a szavakat: "...a valóság is olyan szép, sőt szebb, mint a hazug ábránd."
Éld az életed Rendszerelmélet 2012.08.13 23:20:54
Az utóbbi időben több olyan könyvet is olvastam, ahol az egyén, saját szándékából ki szeretne szakadni addigi életéből, hogy valami mást is kipróbálhasson. Ez azonban nem is oly egyszerű. Képzeljünk el egy embert, aki tehetséges, szép jövő áll előtte, keményen dolgozik és…..
Majdnem azt a címet adtam neki, hogy Budapest vs Vidék, de tudom, hogy a nem budapestiek (aka vidékiek) utálják a vidék kifejezést, úgyhogy most kedvükben járok. Pedig akármilyen inkorrektnek is tűnik a vidék kifejezés, szerintem találó, mert ez az ország annyira főváros…..
Zolte 2012.04.22 17:05:49
@freddyD: Én az ország délkeleti csücskében lakom, az egyik legelmaradottabb részében. Szerintem a nagy különbség Budapesthez képest az, hogy a hülyeség lejön onnan elég jó arányban, viszont sokkal egyszerűbb egy közösség is. Én egy 20000-es kisvárosban lakom, de az a fajta összetartás, amit szeretnek hangsúlyozni, pont, hogy nincs meg. Itt is megvan ugyanúgy minden áskálódás meg intrika, csak maximum több szereplőjét ismeri az ember.
Ami nagy negatív oldal a "vidék" felé szerintem, hogy hiányoznak azok a szubkultúrák (itt a kávéházba járókra gondolok, nem az emo meg ilyenek), amelyek ott azért egyre jobban megvannak. Nálunk például vagy "luxuskávéházak" vannak (az anyagi lehetőségekhez mérten nagyon drágán), vagy van az olcsóbb hely, ami lényegében már ugyanaz a kocsmaszerűség, még ha kicsit másnak is hívják. Szóval az a fajta átmenet, ahol mondjuk egy diák/egyetemista rendszeresen össze tudna ülni az ismerőseivel az alkoholmérgezés célja nélkül, az nem nagyon van.
Szolgáltatások tekintetében igazad van, de azt mindenképp ajánlom, ha mész mondjuk Szegedre (az egyetem miatt egész jól ismerem a várost), akkor számíts arra, hogy minden lassabb picit. Ott van például a tömegközlekedés. Itt is jóval jobb, mint mondjuk Békésben, ahol lakom, de a BKV járatsűrűségéhez képest semmi, mégis eljutsz bárhová (néhány járatot leszámítva, de azok a nagyon külvárosokba mennek) maximum 20-30 percen belül. Amúgy Szegeden például a Belvárosban gyalog érdemes közlekedni (ha van időd), mert ennél jobban semmi nem éri meg (anyagilag és időben sem).
A budapesti lakosok legnagyobb hibája az általad is említett "csőlátás", hogy élnek még máshol is emberek az országban. Ez enyhe sznobizmust takar, de én úgy gondolom, azért a legtöbbünk ugyanúgy ragaszkodik a saját városához/környékéhez, csak Pesten minden megvan egy helyen, míg vidéken azért ezekhez kicsit nagyobb meló/utazás kellhet.
Az viszont egyáltalán nem igaz, hogy az összes pesti bunkó meg nagyképű meg stb. Ezt egyfajta vidéki irigység mondatja sok emberrel szerintem, főleg olyanokkal, akik pechesek, és az ottani lakosok hülyébbik feléből ismernek egyedeket. Ez pedig már emberfüggő, mindenhol van jófej, és mindenhol van idióta is.
A megoldás szerintem abban rejlik, hogy kevesen igyekeznek érdeklődni a másik iránt. Az ismerőseim 90%-a nem szereti Pestet, de kicsit hosszabb időt (pl. 1 hetet) szinte egyik sem töltött fent. Ez ugyanígy van fordítva is. Az az érzés pedig senkiből nem vált ki jóindulatot, ha a másikon észleli, hogy nincs nagy véleménnyel róla.
Szóval szerintem a főváros-központúság ellenére lehetne legalább emberi szinten jobb a helyzet, hiszen ezeket a problémákat mi magunk generáljuk. Én személy szerint örülök, ha valaki eltéved az országnak abba a szegletébe, ahol én lakom, mert mi is tudunk olyat mutatni, ami még Pesten sincs (és ugyanez van fordítva is).
Ajánlották páran még a Somersby bejegyzésnél, hogy próbáljam ki a Strongbow Gold cidert is. Nos, hétvégén egy barátnőnket vendégeltük meg, aki rögtön hozott is pár flaskával. Kezdjük a pozitívummal: Marha szép az üvege. Hát, részemről ennyi is volt, mert…..
Zolte 2012.03.22 21:48:57
Én is kóstoltam mindkettőt, ez meg is ihletett: yourratingblog.wordpress.com/2012/03/12/rating-somersby-apple-vs-strongbow-gold/
Amúgy igazából a Strongbow sem rossz, de én is a "kevert" sörhöz tudnám hasonlítani.
Furcsa, hogy mennyire egyező véleményeket alkottunk(szép üveg, kevésbé jó íz, kevés almaíz stb.) egymástól teljesen függetlenül.
Zolte 2012.03.23 15:22:02
@Kolonel: Én nem vettem benne észre pezsgős kapcsolódást, pedig akkor meg nem ittam volna, annyira nem szeretem a pezsgőt. :D
@freddyD: Teljesen jogos a Heinekenes feltevés, mert valóban nagy gyárról van szó. Az a probléma a Strongbow esetében, hogy a Heineken nem tudott kilépni a sörgyár képéből, és ebből is próbált sört készíteni (bár ugye nem lehet). Ezért is soroltam fel a címkéket. Világosan látszik, hogy míg az egyiknél az almatartalom az erjesztés miatt csak csökken, addig a másiknál külön hozzá is adnak ehhez még almalevet.
@Kolonel: Azért is inkább boros, mert a cider végülis alma erjesztve, abból pedig sör nem nagyon lesz (ahhoz valamilyen maláta is kéne).
Zolte 2012.03.24 09:32:25
@dark light: A Gösser Citromos is jó, de az sör, és szerintem ne vegyük egy kalap alá egy ciderrel. Természetesen olcsóbb és több, de nem kapsz meg egy cidert sem Magyarországon olyan áron, mint a citromos Gössert vagy narancsos Sopronit stb. Soha nem lesznek egymás versenytársai. Mondjuk kinek mi, de én leginkább felváltva innám a kettőt. :D
@lagzilajcsiforever: Kit perelne be a Heineken? :D
Éld az életed To be honest 2011.10.31 21:49:51
Üdv! Ez a szokásos hatalmas visszatérésnek ígérkezik, de egyáltalán nem az. Minek? Ha eszembe jut valami, akkor majd leírom. Ahogy most is.Őszinteség. Annyira hangoztatják, mint valami buddhista imamalomban a szent szövegeket. Hányan élnek is vele? Irtó kevesen.Mit is jelent?…..
- Emberek, van egy jó, meg rossz hírem! – hirdeti ki a hajcsár az evezősöknek a gályán. - A jó hír az, hogy holnap mindenki dupla fejadagot kap, a rossz az, hogy a kapitány vízisíelni akar! Ez a régi vicc jut az ember eszébe, arról a parlamentnek benyújtott új…..
Zolte 2011.09.30 22:34:32
KGyST: 100 régi pénz? Jelenleg egy Zsigmond korában vert aranypénz 80-100ezret ér, a ritkábbak ennél 1/3ával drágábbak. az értéküket bárki megnézheti egy árverési katalógusban. Ezekből van az egyik legtöbb példányszám a magyar aranyak közül.
A régészeket az állam fizeti. Ahogy a pedagógusokat, az adóellenőröket stb... Egy elem a sok közül.
Fejlettebb országokról beszélsz? Nagy Britannia az egyik legfejlettebb régészettel rendelkezik, a költségvetésük többszöröse a magyarnak. Ráadásul ott a múzeumok még leletek vásárlására is költenek.
Nem látogatják a múzeumokat? Mégis kik járjanak be, a dolgozók? Ők látják minden nap. Ha Te nem mész be, akkor kitől várod el?
A régészet eredményeit szerinted nem használják fel? Ugyanúgy felhasználják, mint akármilyen másik tudományágét. Másrészt jobb lenne elszakadni az 1%-tól, úgysem abban mérik igazán az összegeket. Ha kipróbáltad volna, tudnád...
AndSie: A házadat lelőhelyre építetted. Na és? Nem kérte senki, hogy pont oda építs. Mellesleg, ha házat építeni van pénzed jelen körülmények között, akkor van pénzed erre is. Egyébként meg lehet ezt biza csökkenteni is. Hogy? Könnyen. Be kell állni segíteni! Nem kell diploma a lapátoláshoz, csak két kéz, egy lapát meg hajlandóság. Bámészkodni bárki tud meg beszólni. Kíváncsi vagyok, hogy esne, ha a régészek odamennének a leendő házadhoz, leszólnák az összes statikai számítást, tervezési megoldást. Te sem értesz a régészek szakmájához, és fordítva. Akkor hogy is van ez?
Éld az életed Average and special 2011.06.30 17:40:30
Van az úgy, amikor igazából semmi nagy hangulati dolog nincs, egyszerűen csak írnod kell. Most ez van nálam is.A cím most éppenséggel kapcsolódik a szöveghez. Lehet, hogy csak nekem van ilyen, de néha teljesen átlagos körülmények közt is totál különleges valami az életemben.…..
Éld az életed Never say never 2011.06.27 15:28:29
Azt hiszem ilyen címen még nem volt blogposzt. Mindegy, úgysem arról fog szólni, de hisz tudja az, aki végigolvasta ezeket. Bár azt hiszem, hogy ilyen nem nagyon van. :) Hát nah, majd a NASA hátha... :DAz az igazság, hogy semmi indokom nincs ide írni. Egyszerűen csak nincs más, ahova…..
Éld az életed Return reloaded 2011.06.13 20:09:16
Csáó!A sokadik visszatérésem a blog talajára. Egyszerűen sem lehetőségem, sem igazi ihletem nem volt ide írni, de most megint megosztok Veletek egy pár sort. Ahogy én szoktam...Van, amikor semmi sem jó. Sehol, semmi. Akkor van baj, ha ez egyre gyakrabb, esetleg egyszerre olyan nagy sokk…..
Éld az életed Set me free 2010.09.17 22:19:30
Sziasztok! Arceenak meg hatalmas respekt inne a messzi távolból! Szóval ma is írjunk blogot mód van. Érdkees dolgok történtek vélem a héten... Suli: rohadt nehéz, egyszerűen durva, hogy már második héten a könyvtárban lógok ezerrel. Vért fogunk köpni, de legalább a…..
Éld az életed poénparádé 2010.09.15 22:35:40
Sziasztok, Helló Arcee!Jó rég nem írtam, szóval bepótolnám a hiányosságokat.Kifogásokat keresgélni nem nehét és nem is valami illendő dolog, de az egyetem és a koli eléggé lefoglal most. Emellett a csoporttársakkal is sokat lógok, ami szerintem jobb, mint poshadni a gép előtt.A…..
Éld az életed Hunglish szleng... 2010.09.07 22:02:40
Sziasztok, csáó Arcee!Eléggé zavaros időket élünk, én meg pláne. Kimondhatatlanul sok érzelem, esemény, történés és változás volt mostanság. Hihetetlen... Azért vegyünk szépen sorra pár pontot:Egyetem: Megyeget, hétfőn beindult. Az első hét mondjuk lazább, de eléggé…..
Éld az életed Adore Ginnie 2010.09.04 23:58:22
Sziasztok! Most törzsolvasómat is belevéve sziasztok!Ma szeretnék lelket önteni rég nem látott Arcee kollegába.Nem hiszem, hogy a feladás lenne a méltó ellenállás egy nehéz helyzetben. Azt is tudom viszont, hogy Nagy Sándor is megoldotta a gordiuszi csomót egy kardvágással. Én…..
Éld az életed Welcome 2010.09.03 23:27:20
Sziasztok, szia Arcee!Most eléggé rövid blog lesz. Leköltöztem Szegedre, talán elindul az élet felfele, de még sokat kell ahhoz tenni. Az viszont gáz, hogy előjött az asztmám (pedig ritkán jön elő igazán), szóval majd kiesik a tüdőm. Hurrá...A koli tök jó, még szoknom kell az…..
Éld az életed Airplanes session 2 2010.09.01 20:56:42
Sziasztok! Mivel az előző posztban meghagytam egy kiskaput, így pótolnám a beígért elemzést.A kisebbségi komplexusososok: Imádnivalóan irritálók. Van két csoportja. Az első mindig panaszkodik, hogy Ő mindig rosszabb meg hátrányosabb mindenkinél. A halálba tudnak kergetni…..
Éld az életed Airplanes 2010.08.31 20:02:30
Sziasztok! Arcee (Ginnie) blogjára reagálva...Fura, mert egy tökre kiábrándult ember gondolatai kerültek ki az éterbe az utolsó posztban. Ez nagyon durva, mert egyáltalán nem ez a lemondó típus. Never give up Arcee!!! Szerintem a "kihasználó", HRS (Human Resources Suckers)…..
Éld az életed i don't know 2010.08.27 21:15:58
Sziasztok! Igazából nehéz most ide írni. Valahogy fáradt vagyok és leharcolt. Most valahogy a motiváció meg a célok halmaza kicsit elhalványult. Igazából kezdem nem tudni, hogy mi tudna visszahozni. Vagyis vannak tipjjeim, de azok megvalósíthatatlanok és csak menekülési megoldások…..
Éld az életed Conscience 2010.08.25 22:17:09
Sziasztok, Szega Ginnie (kommentekben lehet versenyezni egy új, hozzáillő nicknévre)!Ha azt mondanám, 2009 a sikerek és a nagy lépések éve volt, a 2010-es évre a változások és realitások jelzőt használnám. Jogosan merülne fel, hogy hát még csak augusztus vége van, én meg már…..
Zolte 2010.08.25 23:14:32
Éld az életed Van az úgy... 2010.08.23 22:47:23
Sziasztok! Ma a "Van az úgy..." problémáról lesz szó.Van az úgy, hogy tökre érzed magadban az erőt, hogy blogot írj, de amíg írod egyszerűen az étzelmek kiszállnak belőled. Nem tudod hová, egyszerűen elrepülnek. Huss...Van az úgy, hogy ennek az ellenkezője következik…..