Adatok
curiaborhaz
0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Év végén mindenféle vérnyomásproblémáim támadtak, mert balga módon nem fogadtam meg nagyapám vonatkozó bölcsességét: "magas vérnyomása annak van, aki méri", amely mondás mélységes igazságtartalmát alig csökkentheti az a tény, hogy az öreget végül is…..
Néhány hete tartozom magamnak és az olvasónak egy beszámolóval az Oremusnál tett látogatásomról. Amelyről már csak azért is muszáj írnom, mert életemben először ittam öregebb bort nálamnál, és nem bántam meg. Jártam már egyszer olyan kóstolón, ahol kedvenc hegyaljai…..
curiaborhaz
2008.10.08 22:16:18
Kedves boroscimke!
a www.vigbor.hu honlapot én szerkesztgetem, elég régen foglalkozom az aszúinkkal, talán egy kicsit több információval rendelkezem mint egy átlagos honfitársam.
Az aszú nagyobb mennyiségben történő palackozását az 1800-as évek elejétől számítjuk. Nem tudták eladni és a hercegek, grófok a bor természetes cukortartalmának a megőrzése érdekében lepalackozta az aszúját. Ekkor még nem volt kötelezően használandó palack tipus. Az 1800-as évek végén jelentek meg a most is használt védett tokaji palackok. Tudvalevő dolog, hogy az aszúink évtizedekig, egyes évjáratok a minőségüktől függően évszazadokig fejlődhetnek a palackban. Ez az érlelés csak olyan pincékben ideális amit a bor is szeret. Állandó hőmérséklet, magas páratartalom,stb. A lényeg, hogy az a környezet amit a bor szeret, az pár év alatt elrohasztja a címkéket, ebben a nemes penész is közre játszik. Ezért tárolják címke nélkül hegyalján az utókornak félre tett aszúkat. Ezek általában penészesen kerülnek forgalomba, mi kalitkásoknak nevezzük őket. Egy jelentős probléma van ezekkel a kalitkásokkal. Ez pedig, hogy 1997 után elég sok hamísítványt készítettek, és ezek még ma is eladhatatlanná teszik az erdeti muzeális aszúkat. Elég nehéz megkülönböztetni a hamist az erdetitől, ezért sokan általánosítanak, kétségbe vonják a kalitkások eredetét.
"1956"
Nálam a múzeumban is van erdeti címkés 56-os aszú. Az 1950-1960-as évek elejéről származó tokaji aszúkat külföldön célszerű megkeresni. Lényegében kivitték őket az országból, valutát, német márkát adtak érte. Szerintem téves az a pletyka, hogy más évjárat alatt jelent meg. Valóban elfektették őket, mert valamikor az 1960-as évek elején tértek át a puttonyszám + két éves fahordós kötelező érlelésre.
a www.vigbor.hu honlapot én szerkesztgetem, elég régen foglalkozom az aszúinkkal, talán egy kicsit több információval rendelkezem mint egy átlagos honfitársam.
Az aszú nagyobb mennyiségben történő palackozását az 1800-as évek elejétől számítjuk. Nem tudták eladni és a hercegek, grófok a bor természetes cukortartalmának a megőrzése érdekében lepalackozta az aszúját. Ekkor még nem volt kötelezően használandó palack tipus. Az 1800-as évek végén jelentek meg a most is használt védett tokaji palackok. Tudvalevő dolog, hogy az aszúink évtizedekig, egyes évjáratok a minőségüktől függően évszazadokig fejlődhetnek a palackban. Ez az érlelés csak olyan pincékben ideális amit a bor is szeret. Állandó hőmérséklet, magas páratartalom,stb. A lényeg, hogy az a környezet amit a bor szeret, az pár év alatt elrohasztja a címkéket, ebben a nemes penész is közre játszik. Ezért tárolják címke nélkül hegyalján az utókornak félre tett aszúkat. Ezek általában penészesen kerülnek forgalomba, mi kalitkásoknak nevezzük őket. Egy jelentős probléma van ezekkel a kalitkásokkal. Ez pedig, hogy 1997 után elég sok hamísítványt készítettek, és ezek még ma is eladhatatlanná teszik az erdeti muzeális aszúkat. Elég nehéz megkülönböztetni a hamist az erdetitől, ezért sokan általánosítanak, kétségbe vonják a kalitkások eredetét.
"1956"
Nálam a múzeumban is van erdeti címkés 56-os aszú. Az 1950-1960-as évek elejéről származó tokaji aszúkat külföldön célszerű megkeresni. Lényegében kivitték őket az országból, valutát, német márkát adtak érte. Szerintem téves az a pletyka, hogy más évjárat alatt jelent meg. Valóban elfektették őket, mert valamikor az 1960-as évek elején tértek át a puttonyszám + két éves fahordós kötelező érlelésre.
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz
A cikket olvasva felmerül bennem, hogy egy-egy palackról bátran kimondjuk, hogy szétesett,már nem bort tartalmaz és közben nem ismerjük annak tárolási körülményeit. Egy fagyasztott terméknél természetesnek tartjuk a hűtőlánc betartását. Ez miért nem vonatkozik a borainkra?