Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ablonczyb

0 bejegyzést írt és 26 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Illik Péter Teleki Pál halálának rejtélyes körülményei alkalmasak lennének arra, hogy a források és a szakértői álláspontok bevonásával a diákok egymás között vitát kezdeményezve kialakíthassák saját álláspontjukat. Azonban igen nehéz úgy középiskolai szinten vitát kezdeményezni, hogy valódi…..
  Általános axióma lett jobb ellenzéki körökben, hogy az új választási rendszer bebetonozza a Fidesz-kormányt a hatalomba. E nézet szerint – a győztesnek is járó szuperkompenzáció mellett – a választókörzetek határának célzatos tologatásával a jobboldal…..
ablonczyb 2012.02.03 11:37:20
@Szigetvári Viktor:
én meg nem állítottam olyat, hogy igazgató úr vitatná :-))

csak a jól színezett 2006-os térkép környülállásait módosítja csöppet.
ablonczyb 2012.02.03 11:44:52
@Szigetvári Viktor:
akkor hagyjuk is így.
ablonczyb 2012.02.03 11:08:10
@Szigetvári Viktor:
tényleg csak okvetetlenkedés: a 2006-os emeszpés választókerületekben mára a Jobbik lett a második erő (vagy épp az első).
  A Kommentár frissen megjelent, 2011/6-os számának vezető témája az „ismeretlen” Bibó István, az iskolai devianciák, valamint a gazdaság és az önámítás kapcsolatrendszere. Az utóbbit témául választó tanulmányban Török Attila ír arról: „Elvesztegetett…..
ablonczyb 2012.01.13 00:07:43
Az első könyv címe szimbólumértékű szeretne lenni: a szerző a szovjetek által épített ideiglenes hídon tér vissza Felső-Magyarországról 1945-ben, s a déli hídfőben szovjet katonák segítenek neki feltolni a családi szekeret a folyóparti meredélyen. Lehet így gondolkodni…..
ablonczyb 2009.10.20 04:23:38
@Csunderlik Peti:
Pont magácskától nem vártam volna, hogy nem érti az iróniát.
Ez rosszul esett.
ablonczyb 2011.06.08 10:13:30
@Gabe2: A higyjen az gáz, tényleg. Bocs. Úgyhogy: higgyen, higgyen, higgyen, higgyen. (Bár ennek nem sok köze van a tudatlansághoz.)
A "vichy-i" alakkal nemtom mi a baj. És csak a jeles filológusnak: mondott cikk időszakában nem voltam sem hab., sem kulturálisintézetigazgató, MINT AZT NYILVÁN TECCIK TUDNI.
A KOMMENTÁR 2009/4. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE Csák János – Mike Károly – Szalai Ákos: A szeretet társadalmi tanítása – Javaslat XVI. Benedek pápa Caritas in veritate enciklikájának értelmezésére MAGYAR ALAKOK Szűcs Zoltán Gábor: Magyar…..
ablonczyb 2009.09.24 02:33:48
@Czelder Orbán:
Nem. A francia példát koppintotta: www.commentaire.fr/

És bevallja :-)
ablonczyb 2009.09.24 21:42:29
@Shenpen:
Szivesen.

Piha, értelmes nyelv.
A FRANCIA A NYELVEK KIRÁLYNŐJE, kedves Watson. A kifejezés eleganciája, meg minden.

De a felvetésre válaszolva: sajnos emitt valóban megtért hatvannyolcasok vannak, a túloldalon meg a nem-megtértek.

Nehéz ügy.
ablonczyb 2009.09.24 21:58:52
@Gabrilo:
Rosszul tetszett hallani. A francia nyelv az izlésesen sminkelt, tartózkodóan öltözött, khm, adakozó tipusú és fejlett testkultúrával rendelkező leányok elsőszámú kommunikációs csatornája.

csakmondom.
  „A legutóbbi évekig maga is ott állt a pult mögött, jobbára barna, háromrészes öltönyben, és látszatra semmi kereskedőit nem tett: csevegett, olvasott, tanácsolt, oldalán hatvan éven át hűséges társával, Ilus nénivel. Néha hátratipegett a raktárba és valamikori…..
ablonczyb 2009.08.05 15:31:50
@Larus:
"Ezt miért a Wikiről kell megtudnom:", ezt sajnos nem tudhatom, talán mert nem olvassa Karsai Lászlót.

Azt is kedvetlenül állapítom meg, hogy félreérti a cikk felütését.

Ugyanakkor nem hinném, hogy egy nekrológnak, bármilyen pártinak, arról kéne szólnia, hogy az elhunyt milyen ordas nagy szemét volt. (Vö.: Király Béla közelmúltbeli nekrológjaival, talán a legjobb Deák Istváné www.es.hu/?view=doc;23468, csak nekem nem volt ennyi helyem)

Hogy Püski megítélése finoman szólva sem egyértelmű: arra utaltam a cikkben. De igen, hanyattesek az életkortól, ez amolyan régi reakciós betegség.
 Holnap, április elsején a Prohászka Műhely Szakkollégium szervez egynapos konferenciát a konzervativizmusról a Pázmány piliscsabai campusán.  A rendezvény programja: 10:00-11:00 - Ablonczy Balázs:  A rendszerváltás utáni hazai konzervatív folyóirat-kultúra -…..
ablonczyb 2009.03.31 19:24:12
@molaris:
Khm, hol is árultam el én a Fennvalót?
Ez mosmán engem is érdekelne.

@Tata86:
Igen, Novákkal családalapításon is törjük a fejünket. Elvégre a néppárt, az néppárt.

Valójában tőlem teljesen függetlenül hívták meg és helyezték oda a szervezők.
ablonczyb 2009.04.01 07:36:28
@molaris:
Ezzel az a probléma, hogy én sem írtam ilyet, különös tekintettel arra, hogy teológiai kérdésekben nem szoktam megnyilvánulni, mert nem értek hozzájuk.

Úgyhogy linket, kedves.

De tegyük fel, hogy esetleg egy másik Ablonczy mondott ilyet - vannak elegen a református egyházban - és kegyed mondjuk eltévesztette a keresztnevet, akkor 1. ez a kijelentés elég-e ahhoz, hogy Isten elárulójának nyilvánítsuk a versenyzőt. 2. nem volna-e illő bocsánatot kérni attól, akit lebarmoltunk?

A zsinaton meg azért nem lehetek "név", nem mintha ez jelentene bármit, és nem mintha ez önmagában baj lenne, mert életemben talán ötször jártam az Abonyi utcában: ebből egyszer bibliaolvasó kalauzt vettem a nagyimnak. Igaz egyszer ettem ott egy vörösboros marhapörköltet, lehet, hogy az akkori teljesítényem okán lettem név.

Csókolom.
 Mit gondolunk magunkról közel húsz évvel a rendszerváltozás, több mint 60 évvel a második világháború és 90 évvel a Trianoni döntés után? Mi tart össze és mi választ el minket egymástól? Jelképekben éljük meg az összekötő kapcsokat, vagy a kézzelfogható napi…..
ablonczyb 2009.01.25 10:02:40
@Molnargoreny:
Asszem magasságodhoz most szólok utoljára ezen a blogon és másutt, és ezen Johnny Cash iránt közös elismerésünk sem segít. Nem tetszik érteni észérvekből, analógiákból, tényekből (a legtradicionálisabb értelemben vett faktológiából): nem firtatom, hogy ez frusztráltságból, nemtudásból, csőlátásból vagy netán (még ezt is megengedném) jogos kritikából fakad.

Egy pompás, és kissé önleleplező molnárgörény-idézettel, ajándékoznám meg Önt, innen:
molnargoreny.blog.hu/2009/01/24/ez_nem_csucs_hanem_rohej?fullcommentlist=1#c4636865

"Most azt csinálom veled, amit Ablonczy (nem az újságos, hanem a történész fivér) szokott: nem válaszolom meg tételesen a pontjaidat, mert az egyik (Benei) biztosan és bizonyítottan masszív szépítés, ergo a többi se hiteles."

A németirtással kapcsolatos bejegyzése azt mutatja, hogy lövése nincs arról, miképpen zalik a tudományos kutatás, hogyan épül fel többéves munkával egy kutatási projekt, mennyit kell seggelni levéltárban, könyvtárban, ahhoz, hogy akár egy íves korrekt tanulmányt összehozzon az ember. És láthatóan fogalma sincs arról, hogy Magyarországról mennyire van esély és lehetősége az embernek arra, hogy egyetemes történeti témákat kutasson (amelyek ráadásul nem is érdeklik, és az angolszász szakirodalom lefőzhetetlen a kérdésben, ajánlom az amazon.com keresőjét a kérdésben).

Ha valakit lehülyézek, legalább annyi energiát fordítok a munkásságára, hogy neten/könyvtárban utánanézek a dolgainak, ne adj'Isten meg is veszem egy-két munkáját. És ha valakit lehülyézek, utána nem kérek mézes-mázos hangon folyóiratokat tőle, mondván, hogy a "szemem nem bírja a számítógépet", meg nem próbálok bratyizni vele, hogy "háhá, magácskának is 666-os a hivatali melléke meg nekem is". (nem linkelek, növelje a látogatottságát a Lutz Gizi.) A bloggerkedésről annyit, hogy a Kommentár is tagja a három másik jobboldali blog együttműködésének, és emlékeim szerint egyikük sem mondta meg soha, hogy a bombagyáron vagy a saját blogjában miről kéne írni.

Ami a nemzeti identitás (nem a demográfia, bakker, nem a cigánybűnözés, nem az uborkák görbülése, hanem a magyar identitás története, annak történeti összefüggései) témájához való nem-értésemet illeti (de ha valaki ilyen kurva lusta használni a számítógépet, nem értem, minek pusztítja a pixeleket saját bloggal): négy évig (2002-2006) szerkesztettem a Pro Minoritate c. kisebbségtudományi szemlét, hat évig dolgoztam a magyar kisebbségekkel és a Közép-Európa kutatásokkal foglalkozó Teleki László Intézetben, majd az MTA Etnikai és Nemzeti Kisebbségkutató Intézetében (2001-2008), és hogy a szakmában e tekintetben tartanak valamire, talán jelzi, hogy a rendszerváltás óta először megjelent, magyar kisebbségek történetét részletesen tárgyaló tankönyvnek (Bárdi-Fedinec-Szarka: Magyar kisebbségi közösségek a 20. században. Budapest, 2008, Gondolat) egyik szaklektora voltam, továbbá kurzusokat tartok a témában a felsőoktatásban.

Soha nem mondtam azt, hogy a 12 pontunk, amelyet Novák Attilával jegyeztünk történeti szöveg lenne, és ne lenne bírálható. Azt igyekeztem finoman jelezni, hogy ha vitázunk valakivel, nem szerencsés azzal kezdeni, hogy nyilván hazug, hiszen történész. Márpedig ez történt (megint nem linkelek). És a "Gyurcsánynak persze szabad" -ípusú ellenérvekre, ugye nem gondolja komolyan, hogy érdemben válaszolnom kellett volna?

Látom, a Katyn-tripről csak nem bír lejönni. Amikor kiderült, hogy a történész vagyok, akkor "nyilvánhazug" voltam, amkor kiderült, hogy a rendszerváltás idején 16. évemet töltöttem be, ergo elég kevéssé hazudhattam Katynról, akkor hirtelen kiderült, hogy "nem éltem eleget". Most meg Katyn már "veszélytelen" téma. Akkor most mi van? (de ezt már tényleg csak a többiek kedvéért).

Sok pecázás, játék a gyerekekkek, aktív szerelmi élet, kevés net. És SOK-SOK olvasás, ezeket kívánom, édesjó Molnárúr.
ablonczyb 2009.01.26 12:14:18
Kedves r/r!

MG mesterrel kezdettől tapasztalható volt némi animozitás kettőnk viszonyában. Nyilván óvodás lenne a "ki kezdte?" kérdését feltenni, az azonban tényszerűen megállaptható, hogy ő írt először a blogjában rólam, történészként hazugnak minősítve engem. Ez kissé felhergelt - ami kétségkívül hiba volt -, pláne mert egy igen pezsgő doktori védésről tartottam hazafelé Pécsről, és nem volt ülőhely a büfékocsiban. A gyorsaságnak van egy olyan egyszerű oka, hogy szoktam netezni, van mobilinternetem és van három-négy honlap, meg féltucat blog, amit mindig végignézek. Ezek között ott található a bombagyár is: szeretem tudni, hogy a tizenhat és huszonnyolc év közötti nemzetiszocialista szimpátiájú geekek hol tartanak történetpolitikai fejlődésükben. MG gyorsaságomból messzemenő következtetéseket von le, amelyek logikus outputja nem lehet más, mint, hogy én kezelem a blog.hu kommentfelületét. (Nem kezelem.) Első csörténket követően MG számtalanszor megemlítette szerénységemet pl. Gabrilo blogjában nem épp hízelgő kontextusban, ezek felett napirendre tértem.

A judapest.org kommentjeibe azért nem folytam bele, mert ott főleg a szöveg (a 12 állítás) - nyilván bőven kritizálható - veleje volt egy demokratikus disputa része, a vélemények nagyjából kiegyenlítették egymást, MG pedig egy erősen lehatárolt, monolit, ellenvéleményt kevéssé toleráló közegben fejtette ki véleményét (bombagyar.hu), amelynek felütése az erkölcsi ellehetetlenítésemre irányult (meg Novák Attiláéra), az ilyesmit pedig - bár hozzá kéne szoknom - nehezen viselem. A bombagyárra macerás a kommentálás, és nem szeretném, ha Sipos Zoltán kezelné a személyes adataimat, ezért maradt MG saját blogja. Ezért szóltam hozzá az övéhez és ezért nem a judapest-hez. Élőszóban egyébként (de egyénileg akár ismert mélcímemen is megkereséseket, ha épp nem fenyegetőzéseket kapok, válaszolni szoktam) a Holokauszt-múzeumban rendezett vitán válaszoltunk Attilával egy sor kérdésre, még ha a prímet a Karsai-Gyáni vita vitte is. Sajnálom, hogy ott nem tárgyalhattuk ezt meg.

Mármost az Ayn Rand kérdéshez: az illető szerzőről ezt írtuk a Kommentárba:
www.kommentar.info.hu/halm_tamas_objektivista_peldazatregeny.pdf, nyilván szubjektív meglátásom szerint ez azért nem az apológia legteteje. Az Atlas Shrugged-et nem olvastam, így nem akarok véleményt mondani róla, de tekintettel arra, hogy egy halom könyv áll az asztalom mellett (és hogy a német népirtás issue-t hiányolóknak is jó legyen, el kell olvasnom ezt a kitűnő könyvet: www.konyvesboltom.hu/index.php?id=termekek&szerzo=toth_%C3%81gnes&cim=hazatertek&art_id=124540&search_co=, hogy beszélni tudjak róla a Kossuth Klubban, február 4-én, du. 15 órakor, tout le monde est bienvenu)

Ami a "libertariánus-cionista szövetségünket" illeti: én és a szerkesztőség nem kötöttünk szövetséget senkivel, max. a Reakcióval, a Konzervatóriummal és a Jobbklikkel, erre a beszélgetés-sorozatra, meg az új, és az ízlésemmel összeegyeztethető eszmékkel és azok képviselőivel. Ha a cionista kérdés konkrétan Novák Attilára vonatkozik, a Magyar Cionista Szövetség volt elnökére, akkor azt tudom, mondani, hogy egy csomó mindenben nem értünk egyet, de vita közben is csiszoljuk egymás elméjét. Attila nálunk publikált írásait (pl. Asbóth Jánosról) egyáltalán nem érzem ütközőnek a konzervativizmus eszméivel, bár nyilván van olyan, aki ezt másként látja: szíve joga. (A kereszténység is részben ószövetségi elveken nyugszik, amennyire erről az istentiszteleten tájékoztattak.) Továbbá szeretném, ha idézne nekem libertariánus cikkeket a Kommentárból (by the way, néha nem ártana belőlük, mert pezsdítené a vitát és az jó a példányszámnak.)

Üdvözlettel:

Ablonczy B.
ablonczyb 2009.01.24 08:26:05
@Molnargoreny:
rendszerint arról írok, amit kutattam és amihez értek. Ez olyan ódivatú, konzi hozzáállás, ami a bombagyáron asszem nem divat. 1945 utáni történelemmel nem foglalkoztam. De egy sor más témáról sem írtam, így kimaradt az államalapítás, a tatárjárás és a török hódoltság kora is.

Távolból én is marha kemény megmondóember tudok lenni, tessék eljönni, ott kifejteni a sok okosságot.

Abban meg magasságod helyében nem lennék biztos, hogy nem lesznek bloggerek az asztal körül :-DD

Magyarország soknemzetiségű - még Trianon után is - és befogadó ország. Még a durván megcsonkított maradékban is a Kárpát-medence minden nemzetisége megtalálható - sőt, a medencén kívülről érkezett lengyelek, cigányok, zsidók, és mások is.Ennek a kicsivé tett országnak…..