Regisztráció Blogot indítok
Adatok
csigafrédi

28 bejegyzést írt és 1459 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az, hogy milyen egy film kezdése legalább olyan fontos, mint a befejezése. Az első benyomások itt se kevésbé meghatározóak, mint az életben. Elviekben ez még csak az ismerkedés időszaka, ám egyes filmek nem bízzák magukat a türelemjátékra és rögvest el akarnak kápráztatni. Ahelyett hát, hogy a…..
csigafrédi 2019.09.25 13:36:10
@Lazók György: Ott pont a Ryan-ban jól működő dolgokkal operáltak. Igazából a Ryan volt a főpróba az alakulathoz. Amúgy szerintem azzal egy új háborúsfilm-kategóriát teremtett. A mesterlövészes szemkontaktus, a homokzsákokba fúródó lövedékek hangja, a különböző fegyverek pusztításának mértéke...előtte csak piff-puff, meg dirr-durr volt mindegyik háborús film. Drámára meg muszáj volt felfűzni, mert különben nem lehetett volna eladni. Szerintem jó volt. Akkor nagyot ütött. A partraszállás mondjuk tényleg film a filmben, de a többi is ütős volt a maga idejében.
sörfigyelő Argus Maestic 2013.08.17 08:20:19
Illat: telt, édes és pofaleszakadás, de tényleg a klasszikus cseh jelleg, ahogyan az üvegen írják.  Hab: közepes, de fogyós, lehet mégsem lesz olyan tuti?  Szín: óarany  Íze is cseh sör íz, az a jellegzetes sós fajta amelyik kellemesen itatja magát. Minőségre pontosan hozzák a kötelezőt, mármint…..
Népszerű közös program a szabadtéri grillezés, azon belül a levetett mezőgazdasági tárcsákon való sütögetés. Mai írásunk vegyesen tartalmaz tárcsaismereti kisokost, illetve gasztronómiai és mezgaz-barkács filmeket. A boronatárcsa beszerezhető használtan és egyszerű állvánnyal könnyen tanyasi wok-ká…..
Blogkocsma S. Borda-porc 2019.05.06 07:00:00
Avagy két legyet egy csapásra. Jó jó, tudom, már megint húsleves, lassan át is lehetne keresztelni a blogot. A húsleves jó dolog és amit jó enni, arról mesélni is jó. Nemrég szembejött velem ez a hús a hentesnél és nem tudtam ellenállni neki. Sertés bordavégek és porcos…..
csigafrédi 2019.05.06 08:55:41
Hogy szemléltessem a szuvidálás előnyeit, kiváncsiságból elővettem a mélyhűtőből egy másfél kilós szuvidált dagadót. Forró vízben 5 perc alatt felolvasztottam, betoltam a grill alá és összedobtam egy krumplifőzeléket hozzá...
Blogkocsma Pulled pork 2019.04.24 07:00:00
Avagy tépett sertés. Hosszú - igen hosszú - időn át, alacsony hőmérsékleten, egyben sütött sertéshús. Az egyik klasszikus BBQ étel. Azóta kacérkodtam az ötlettel, hogy Benzin elmesélte a vele kapcsolatos kalandját. Valamelyik horgásztúráról hazafelé jövet megállt egy…..
csigafrédi 2019.04.25 09:32:03
Nálunk ez nagy kedvenc, mindenki imádja. Én UDS-ben csinálom brikettel, bükkforgáccsal, és a 3-2-1 metódussal eddig mindig tökéletes eredményt adott. Rub-ba nem teszek cukrot (ilyen hosszú sütésnél szerintem felesleges), csak só/bors/paprika kombóval beszórom az olajjal lekent koncot. A hőfokot én igyekszem 110-120 közé belőni, de volt már, hogy a 105-re állt be, és volt olyan is, hogy a 130-ra. A két érték között minden esetben ugyanolyan remek végeredményt kaptam. 3 óra csupaszon füstön. 2 óra fóliában (itt megy hozzá egy kis narancslé, vagy almalé, hogy párolódjon a zamatos gőzben). Az utolsó órában 2x, 3x megkenem bbq szósszal. Kivétel után jön még ronggyal bugyolálva, hűtőládába rakva egy extra fél óra pihentetés.
A lapockát kb 2,5 kilós darabokban rakom be, így sokkal kezelhetőbb. Ha van a rácsodon hely, akkor érdemes egy csík oldalast is berakni, pontosan ugyanezzel a technikával- és ugyanennyi idő alatt készül el tökéletesre. Paradicsomos hagymás babbal, és az általad is említett káposztasalival bombabiztos elismerésbesöprő kaja. (A 2 db 2,5 kilós darab azért is jó, mert a húzásnál az egyiket megkínálom bbq szósszal, a másik marad simán szétcincálva. Nálunk ki így, ki úgy szereti jobban.)
Az albán pékségektől rosszul vagyok, volt egy a közelünkben, és mindent(!) abból a szar, édes kalácstésztából csináltak, ráadásul fél nap alatt ehetetlen szíjas valamivé változott a héja.
A pulled pork egyetlen hátránya - ha ezt lehet annak nevezni -, hogy 6-kor legkésőbb neki kell állni a faszenet begyújtani, hogy ebédre elkészüljön a hús. Viszont nagyon hálás nyári kaja, mert elég óránként ránézni, és nem kell a tűz mellett állva kevergetni a 40°C fokban, mint a bográcsos/tárcsás kajáknál.
csigafrédi 2019.04.26 08:30:26
@trux77: Van ennek a kajának egy olyan vonzata, hogy elsőre többnyire betol mindenki 1-2 szendót, aztán már "csak" csipeget a húsból. Ha az első, protokolláris lépést kihagyod, pont jó helyen kapcsolódsz a folyamatba. :)

@Waka: Gondolom, hogy csak a nálunk sütő albánok voltak ilyen bé@Andrass9: nák. Ők viszont ezen a téren kitettek magukért. :) Nem is tartott sokáig a "pékség" tündöklése. Most is pék van a helyén, ezek viszont piszok jól, és jókat sütnek.

@Andrass9: Nálam egy szusszal megy le az egész, nem is tudnék menet közben a hordóba pakolni, mert a faszenes kosár van legalul. Amúgy teljesen jó ötlet a folyamat szétbontása!
csigafrédi 2019.04.26 11:05:59
@Andrass9: Jó "kis" offset smokered van, láttam. :)
Minden évben kitalál valamit, mivel fogadja a locsolóit. Fogadjátok szeretettel, szerintem szöveget nem is kell hozzá írnom...
csigafrédi 2019.04.23 11:32:43
Blogkocsma Rákvacsora az USA-ban 2019.04.12 07:00:00
Van egy rák, amit eddig még csak ott ettem, mert errefelé nem találkozom vele: az alaszkai királyrák. Ez a jószág igencsak méretes: lábainak fesztávja megközelíti a 1,8 métert! A Discovery-n ment sokáig a világ legveszélyesebb foglalkozásai sorozat, amelybe tartozik ennek a ráknak a halászata.…..
Szokásos feledékenységem ismét jelentkezett! A blogunk immár hét éves, iskolába is mehet már. 1382 poszt, 100.000+ komment, 195 követő és 2.690.000+ oldalletöltés az eddigi munkánk eredménye. Reméljük, hogy ez a trend nem törik meg, és továbbra is olvastok minket.   Kedvenc táncospárom utazik…..
csigafrédi 2019.04.09 09:49:08
Érdekes kaja, még nem is hallottam róla. Recept, és képek alapján finomnak tűnik.
@trux77: Ez a követés dolog nálam is kimaradt eddig. Nem tudom mi lehet a gyakorlati haszna, de most akkor rákattintok :)...
A madarasban jártam és szokás szerint elcsábultam. Most éppen pecsenyekacsa combját árulták vákuumfóliázva akciósan. Ezt otthagyni bűn lenne, be is tettem 8 combot a kosaramba. Persze ez önmagában még nem elég, kell hájat is venni, hogy legyen miben kisütni. Mivel odahaza volt…..
A különféle rakott ételek nagy rajongója vagyok. A káposztáé is. Rakott kelt főztem is már számos alkalommal, csűrtem-csavartam is, de savanyú káposztával még nem próbáltam. Az egyik sarokkő maga a káposzta beszerzése volt. Nem tudom, mi lehet mostanában a savanyú káposzta…..
Valahogy még nem főztem pörköltet vörösborral. Mindig féltem, hogy nem puhul meg a hús, vagy savanyú lesz. Most viszont igencsak megkívántam, nekiáltam hát irodalmazni. Ínyesmester jött a segítségemre: a vörösbort csak a főzés végefelé adjam a pörkölthöz, akkor nem keményedik meg! Hoppá! Most…..
Egyik kedves szomszédunk igencsak finom kocsonyát főz! Az még csak hagyján, de van valami speciális lilahagymasaláta receptje is hozzá, amitől igencsak jó lesz az a kocsonya. Rendszeresen csereberélünk mindenféle ételt. Kocsonyát, meg tökfőzeléket is ... Főleg az utóbbit!..
csigafrédi 2019.03.22 12:55:39
@Fenchurch68: Utopenec-et csináltam párszor, az aránylag jól hozza a régi virslisalis feelinget.
csigafrédi 2019.03.22 14:52:06
@kobold63: Azért lehet, mert az más volt: engem anno 30 deka parizerért küldtek, nem pedig párizsiért. :D
csigafrédi 2019.03.25 10:06:59
@Andrass9: A frikasszé, mint a becsinált leves régies(!) neve, nagyon nem stimmel szerintem.
Blogkocsma Tempura 2019.03.19 07:00:00
Vendégposzt kobold63-tól   Portugál misszionáriusok böjti ételéből Japán nemzeti eledele. A történelem folyamán Japán szigorúan védte határát az idegen befolyás ellen. Kinai kalózok, kereskedők, európiaiak mind ki voltak tiltva. Elöbb utóbb azonban rákényszerültek a…..
csigafrédi 2019.03.19 11:54:54
@kobold63: @Andrass9: Ez az! Igen, mikronnyi a borsó, ebből gondoltam, hogy külön fajta. Köszi, most már csak meg kell találni, hogy itthon hol lehet beszerezni, milyen néven fut, milyen márka forgalmaz ilyet, ha egyáltalán van a hazai piacon. Köszi!
www.cearaskitchen.com/snow-peas/
csigafrédi 2019.03.19 12:05:21
@csigafrédi: Na megtaláltam a latin nevét: Pisum sativum var. saccharatum, ami magyarul cukorborsó. :) Két alfajt találtam: Frühe Henrik és Toledo Sugar. Az lehet a trükk, hogy a borsószemek kifejlődése előtt "aratják".
Még annyi, hogy: "Termésük hüvelyestől fogyasztható, a belső rostos pergamenthártya hiányzik belőlük."
Nagymamám minden zöldborsót cukorborsónak hívott, de lehet, hogy valóban csak azt termesztett. Én csak pucoltam, de mi csak a szemeket ettük, a hüvelyt soha.
Blogkocsma Olajos hal 2019.03.16 07:00:00
Régóta kacérkodtam már vele, de valahogy sosem jött össze annyi hal, amennyiből készíteni akartam. Most sem. Ősszel Api meglepett egy szatyor hallal. Volt benne egy kisebb ponty, kilónyi keszeg és öt kárász. A pontyból lé lett, a keszeget ropogósra sütöttem, a kárászt meg elraktam a fagyasztóba és…..
Olyan szép marhanyakat kaptam, hogy kishíján megszólal! Minden egyes izomköteg külön mozog, csillog és puha! Ezt okvetlenül megsütöm kis falatkákra. Köreten sokat törtem a fejem, míg meg nem láttam a "csodahüttőben" a Parajporciók elnevezésű mirelit spenótleveleket. Már…..
csigafrédi 2019.03.13 10:53:03
@Andrass9: Illik, vagy nem illik, ez jól néz ki és pont. Amúgy miért nem illik? (Kb. annyiféle böjt van, ahány vallás, mindenkinek úgysem lehet megfelelni. Ha meg valaki böjtöl, akkor legalább jó képeket, meg finom húsokról szóló recepteket hadd nézegessen/olvasson.)
csigafrédi 2019.03.13 14:47:39
@kobold63: Aztán ugye ott van az is, hogy bizonyos történelmi korokban ugyanúgy, mint manapság egyes embercsoportok szemében a hal nem számít(ott) húsnak. Nem vicc, van olyan vega ismerősöm, aki halat azért eszik.
(Ha egy állat testének izomszövete nem hús, akkor nem tudom mi... Vagy az lehet még, hogy náluk a hal nem is állat, hanem növény, vagy esetleg gomba.)
csigafrédi 2019.03.14 09:14:46
@Isley: Boldog születésnapot kívánok neki. Jófej asszony lehet. :)

@kobold63: Okos dolog kivételeket tenni, gondolom azért van, hogy valami tartalmas kerüljön mégiscsak az asztalra. Szerintem amúgy ezt a keresztények a zsidó vallásból emelték át, tudtommal ott a hal feldolgozásához nem kellenek kóser körülmények, semleges ételnek számít. Ezt vette át aztán a kereszténység, aztán a vegák egy része is. A kagyló-, a krokodil-, a teknős-, a rák- meg a béka izomzata is hús, hiába variálunk. Ezzel az erővel én kitalálhatnám, hogy a szárnyasok kivételt képeznek, mert madarak, vagy hogy a nyúl kivétel, mert a húsának az élettani hatásai közel megegyezők a halhúséval. Ezért a vallásos - húshagyós - böjt alatti halfogyasztás az én olvasatomban nem igazi böjt, pont mint ahogy a vega, aki halat eszik, az szerint nem vega. ;)
Vendégposzt Kobold63 konyhájából   Lazacot általában frisset, magunk által fogottat eszünk, de a gondosan lefagyasztott filét is lehet élvezni. Általában grillen készitjük, de most, havasesőben, nem volt kedvem bekapcsolni a készüléket, megpróbáltam a sütőben, öntöttvas…..
csigafrédi 2019.03.11 09:26:53
@Dikusz: Télen történt, de azért mellbevágott: bemegyek a zöldségeshez, látom, hogy van pár csokor spárgája, forgatom, lesem, de egy kódon (002730) kívül nem találtam rajta semmit, kérdezem mennyi, mert nincs rajta ár, csak kód, mondja a srác, hogy az a kód az ára. Úgy tettem vissza, mintha forró parázs lett volna a kezemben. :D
Halból én pisztrángot szoktam venni, szerintem nálunk azt célszerű. Nyáron meg a paprikás-lisztes sült keszeg jöhet minden mennyiségben, friss kenyér + kovászos uborka körettel.

A képen szereplő tányért szívesen tudnám magam előtt ma délben...
csigafrédi 2019.03.11 11:17:45
@kobold63: Valahogy túlélitek gondolom. :)
Boldog nőnapot kívánunk minden hölgy olvasónknak!   Azt kérték a gyerekek, hogy valami steaket süssek vacsorára rizzsel, mert azt a legkisebb is megeszi. Ezen ne múljék ... Futás (autózás) a legközelebbi szupermarketbe, ahova én szeretek járni, mert a környéken ott a legszebb a hús és az…..
csigafrédi 2019.03.07 13:16:49
@Andrass9: A királynő szerintem akkor fontosabb egy férfi számára, ha az egy férfi a király. :)
A sakkban a magyarok rafináltan nem is azt használják, hogy királynő, hanem hogy vezér, ami sokkal találóbb (e nélkül a figura nélkül még lehet partit nyerni, de király nélkül nincs játék).

Az alaszkai királyrákról nem tudok véleményt mondani, még sosem ettem, biztos finom a húsa. Mintha írtál volna róla itt a blogon is valamikor régebben, ha jól rémlik...
csigafrédi 2019.03.07 16:14:21
@Andrass9: Következő postnak jöhetne! :P
Ez az a bazi nagy rák, aminek hosszú karomnyi lábai vannak?

...

Rákerestem, és ha karomnyi lábai nincsenek is, meglehetősen nagyra meg tud nőni. Képek között az első hely nézdmá' hova navigál:

blogkocsma.blog.hu/2013/04/04/kiralyrak_lab_es_homarfarok
Blogkocsma Kolbászos bableves 2019.03.03 07:00:00
A tél kimutatta a foga fehérjét. Az ablak előtt vízszintesen esett a hó, az utcán fülig bebugyolált emberek iszkoltak sebesen ismeretlen céljuk felé. A spájz szellőzőjében a szél vidáman danászott, néha-néha bele is tutult egy nagyot. Bár a szoba biztonságos melegéből…..
csigafrédi 2019.03.05 08:55:25
@látjátok feleim szümtükkel: Kínai partnereim szoktak hozni, nagyon igényesen csomagolt mooncake válogatást minden évben. Abban is van babpürés (asszem' vörösbabos).
A gesztenyepürét mi sohasem hamisítottuk, mert Ötvöskónyiban volt a szőlő elején egy gigantikus szelídgesztenyefánk. Valamiért mindig megbabonázott mikor nagymamám elővette a gesztenyetéglát a püréhez. Úgy magában meg tudtam volna enni, ha hagyja. :)
csigafrédi 2019.03.05 12:53:10
@Dikusz: Pucolni is jó buli :)
Találtam a csodahüttőben 2 szép szűzpecsenyét: ki is olvasztottam, hogy feleségemnek egy sovány húsos pecsenyét süssek. Semmi különleges, csupán egy kis csípős/füstös fűszerkeverék, só és mustár. Általában borssal készítem, de most beugrott ez a csípős valami,…..
Blogkocsma Banánketchup 2019.02.22 07:00:00
Valamelyik főzőműsorban jött szembe ez a szósz. Igazán jól hangzott, legott fel is írtam egy cetlire, hogy majd utánanézzek. Fülöp-szigeteki találmány. Állítólag amerikai turisták vitték magukkal hajdan a szigetekre a ketchupot, a helyieknek ízlett, de mivel akkoriban még nem…..
A helyi négybetűsben láttam meg ezt a vastag oldalast. Volt rajta zsír is rendesen, de azért csábítónak látszott - hazavittem hát. Mivel még tél van, lusta vagyok kihámozni a mozdonyt a kabátjából, ezért kicsit utánaolvastam, milyen hőfokon illik szuvidálni az oldalast...
csigafrédi 2019.02.19 09:11:29
@Andrass9: A sejtszerkezet roncsolódása nélküli fagyasztásból kiengedés az egy piszok nagy előny! Rogyásig lehet pakolni a mélyhűtőt szinte teljesen kész kajákkal. Az hatalmas dolog a rohanó hétköznapokban. Nem kell kompromisszumot kötni hét közben az ebédkészítésben. Nálunk általában úgy megy, hogy Vasárnap még sütök le valamilyen húst este, vagy ebédre rendesen megnyomom az adagot. Aztán ahhoz variáljuk hétfőn és kedden a köreteket (saláta, krumpli, főzelék, rizs, stb.) Utána szerdától jön, hogy egy gyors csilis-bab, vagy sajtos csirkemell rizzsel, vagy valami wokos cucc, tésztaételek. El is gondolkodnék ezen a masinán, csak annyira irreálisan magasak az árak, hogy mindig elvetem.
Blogkocsma Kandírozott gyömbér 2019.02.13 07:00:00
Néha, mikor a magboltban járok a Csarnokban, szoktam venni 10-15 deka kandírozott gyömbért. Többet nem, mert piszok drága, 3800 forint egy kiló. Szépen beosztva elég egy hétig esti nasinak. Múltkoriban elgondolkodtam rajta, miért ne készíthetnék ilyet magam, biztosan olcsóbban…..
csigafrédi 2019.02.15 09:18:25
@Dikusz: Pedig az is milyen finom! :D
Sikerült szerválnom szarvashúst, abból "kandíroztam" az idei biltong adagomat. Marhával sem volt eddig soha semmi bajom, de ez még annál is jobb lett. A szüzek (alkar hosszúságú darabok) is most jönnek le a füstről. Mondjuk itt cukor nem lett felhasználva, csak úgy eszembe jutott a szárított húsokról, gondoltam elhencegek vele. :)
csigafrédi 2019.02.15 10:19:39
@Kumari aki Nilüfer: Nekem ezek jutottak hirtelen eszembe:

Tedd konyharuhába, ess neki klopfolóval, és add hozzá tiramisuhoz. Ott szépen megpuhul, és szerintem harmonizál a méze íz a mascarpónés-rumos-kávés cucimucival.

Vagy daráld le, és kókuszgolyó.