Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kovácsné

118 bejegyzést írt és 2539 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pár napja jött ki az új trailer az idei év egyik legjobban várt filmjéhez, a Denis Villeneuve rendezésében részben Magyarországom forgatott Dűnéhez. Természetesen a rajongók máris kockáról kockára összevetik az előzetest David Lynch 1984-es kulfilmjével. Íme egy ilyen összehasonlítás:..
A Vadászat (The Hunt) az idei év egyik legnagyobb meglepetésfilmje, mely Quentin Tarantino munkásságának nyomdokain haladva (némi Robert Rodrigez "beütéssel") sajátos fekete humorral fűszerezett véres horror-drámát mutat be nekünk. A cselekmény inkább akciófilmes jellegű (kivitelezésében), az…..
       A nép nem járt egyetemre. A nép érettségije is kétesélyes, leginkább szakmunkásképzőbe járt. A nép nem te vagy, ezt kellene végre megértened.      A népet nem érdekli a CEU. A nép nem is tudja, mi az a CEU. A Sorost érti, mert a Soros egyszerű.  A nép kicsit antiszemita. Nem nagyon szereti…..
Kovácsné 2020.09.01 11:11:03
A "népben" mindig is fortyogott egy adag állati indulat, ennek mértéke kora gyerekkorban eldől (és az ezer generáció alatt rögzült, fantasztikusan érzéketlen nevelési módszereknek köszönhetően többnyire úgy dől el, hogy igen sok van belőle). A nép erőszakos, féltékeny, gyűlölködő és önző. A népet sokkal egyszerűbb embereknek nevezni, így beletartozik az is, aki nem tudom én milyen entellektüellnek képzeli magát, pedig többniyre ugyanolyan motivációk hajtják, mint a többieket. Az, hogy az erőszakból, gyűlöletből stb. épp mennyi jut a felszínre, azt az általános közállapotok határozzák meg. (Pl. a náci Németországban pikk-pakk találtak egy rakás őrt a haláltáborokba, azok nem csak úgy kiugrottak a földből, hanem mindig is ott voltak. Mivel a tevékenységük dicséretesnek számított, előjöttek besöpörni a sok kedves biztatást, ugyanúgy, mint most a homofóbok, a migránsozók meg a többi szerencsétlen) Ha viszont sokáig nem hagyják a szart felúszni az általános szennyvíz tetejére, akkor van rá esély, hogy úgy leülepszik, hogy egy darabig magától is lent marad, ilyenkor szokott a "nép" csodálkozni, hogy milyen kellemes béke van, pedig hát voltaképp mindenki el van nyomva. Mindenki el van nyom... ÚRISTEN mindenki el van nyomva... A "nép" azt az arany középutat képtelen megtalálni, ahol a szar lent marad, de a szennyvízre senki nem hazudja azt, hogy Szentkirályi. Ez csak akkor menne, ha mindenki saját maga, önálló agyi tevékenységre támaszkodva belátná, hogy ha egy kicsit felad az állatból, akkor a közösségnek (melybe ő is beletartozik) nagyobb mértékben lesz jobb, mint amennyire neki rosszabb, tehát végső soron neki is csak jobb lesz. Ezen üdvös állapot elérését segíthetné az oktatás, ahova viszont eleve olyan gyerekek kerülnek be, akiket a kedves szülők erőszakra, féltékenységre, gyűlölködésre és önzésre huzaloztak.
A nemzetközi márkák kezdenek reagálni a George Floyd halálát követően kibontakozó #BlackLivesMatter (a feketék élete számít) mozgalom és ellenállásra. Egyre több márka jelenti be a csomagolásaik felülvizsgálatát, áttervezésének tervét annak bántó, rasszista volta miatt. Ennek következtében…..
Kovácsné 2020.06.22 11:33:01
@nyerafidesz: Az egész alaptémától függetlenül ez egy kitűnő kérdés, mert akkor a saját (éghajlathoz és minden egyébhez igazodó) kulturális alapjaikon, a nyugati behatástól (és annak jó és bűnrossz következményeitől) függetlenül valószínűleg valami radikálisan mást hoztak volna létre önerőből, mint amilyen megoldásokat jelenleg ismerünk. De ezt már soha nem tudhatjuk meg.
téveszmék "Nem győzhet mindenki" 2020.05.11 00:20:06
    Érdemes lenne mindannyiunknak megállni egy pillanatra, s körbetekinteni saját mikrokörnyezetünkben. Vajon győztesből, vagy vesztesből találunk többet? Bevallom: jómagam - kevés kivételtől eltekintve - sikeres és elégedett embereket látok a saját világomban. Ugyanakkor pontosan tudom, hogy…..
Kovácsné 2020.05.12 10:47:38
@G. Nagy László: " Sport, diéta, fodrász, fogorvos, kozmetikus, plasztikai sebészet" Pszichológust kifelejtetted (:
Oszi és Dezső trükkjei a bennmaradásért valamint az újságíró aki másként értékelte a sorozatot a rendszerváltás előtt és után. A Magyar Televízió az első munkásmozgalmi témájú sorozatában fölfedezte az örök fiatalság titkát. Bors Máté, valamint az ő társai és ellenségei 1918 és 1944 között mit sem…..
Kovácsné 2020.04.18 13:06:22
@bioLarzen: Édfes drága jó istenem... nekem ebből az egészből csak egy mondat volt meg gyerekkoromból, amit a nagyapám mondogatott gyakorlatilag bármilyen megoldandó problémára: "Tudod, Bors, a lovak muzikálisak" (: (: (: (: Szóval innen....
Mitől jó kutya egy jó kutya? Mitől neveletlen egy neveletlen kutya? És mindez kin múlik? Kinek a felelőssége?..
Kovácsné 2020.04.16 13:52:04
Ott kell (szerintem) kicsit árnyalni a történetet, hogy az emberi tulajdonságok állatra ruházása azért elég kellemetlen helyzeteket is tud teremteni. Például ismerek (nem is egy) olyan gazdát, aki két-három-sok mentett kutyával járja az erdőt, ahol én is sétáltatok, és mindenkinek boldogan újságolja, milyen "hálásak" a kutyái - akik egyébként behívhatatlanok, kezelhetetlenek valamint ön- és közveszélyesek. Pedig nem hálásak, akkor se, ha a komplex, sokrétű emberi "hála" mögött valószínűleg ugyanaz az ösztön működik, mint ami nagyon-nagyon alapfokon a megetetett kutyában. Viszont a "hála", mint fogalom, könnyen elvakít. A "rajongva néző" "hálás" kutyának az ember sokat, nagyon sokat megenged. Az objektíven kezelt kutyát is lehet szeretni, de akkor kisebb a veszélye annak, hogy kivetített érzelmeink miatt adott társadalmi helyzeteket nem tudunk normálisan megoldani. Túl sok ember hiszi el az elvakult "hála" történeteket, és erre alapozva teljesen hamis, emberközpontú elvárásokat támaszt a hazavitt kutyával szemben. Sztorik helyett kutyakommunikációt, viselkedéstant és hasonlókat kellene tanulni, és realisztikusan közelíteni a kutyákhoz, akik baromi jól elvannak ember nélkül (eszük ágában nincs "gazdisodni", nem állnak "könyörgő szemekkel a rácsok mögött", és temérdek munkába kerül, mire tisztességesen összeszoknak velünk. Addig bizony szökdösnek, nem ismernek szabályokat, stb.) És ide tartozik az is, hogy a menhelyre visszavitt kutyának nem "szakad meg a szíve", legfeljebb érthetően ideges amiatt, hogy nincs öt perc nyugalma ( a tíz év után egy gondoskodó családból kiszakított kutya megint más tészta).
Attól, hogy valamit kimondasz, még nem lesz hihető. Ha nem állsz a szavaid mögött teljes meggyőződéssel, nem leszel hiteles, ezt pedig ki fogják szúrni. Ezért is tartom fontosnak, sőt mi több, egyre fontosabbnak az önazonosságot. Inkább legyek népszerűtlen egy kijelentésem miatt, mint álszent…..
Kovácsné 2020.03.09 11:27:49
Lehet kutyát lakásban tartani, csak nagyon rá kell készülni, és TÉNYLEG nem való boldog-boldogtalannak. (Munkakutyák - vizslák, ilyen-olyan juhászok, stb. - esetében pedig nagyon-nagyon-nagyon-nagyon rá kell készülni.) Mivel a lakásban a kutyát napközben 0.0000 inger éri, ezért szimplán "sétáltatni" marhára nem elég (napi háromszor sem). Ha nem kap feladatot, amivel az agyát kellően lemerítheti, néhány év alatt begolyózik, hogy csendesen vagy zajosan, azt már fajtája válogatja, illetve az, hogy milyen szinten mozgásképtelenre hizlaljuk puszta szeretetből. (És begolyózik a szomszéd is, aki az unatkozó Buksi üvöltését/járkálását hallgatja egész nap, meg a járókelő, akit százhúszezerrel üt el Buksi a parkban, mikor végre kiszabadul. Hogy csendesen vagy zajosan golyózik be, azt már ember válogatja (: (: (: ) A lakásban tartott kutya karmait ápolni kell, mert többnyire nem kopik normálisan, hidegben adott esetben ruhát kell rá adni, mert nem nincs hozzászolva stb. Megoldható, de meg KELL oldani. Mindez NEM jelenti azt, hogy a kertben tartott kutyát nem kell ápolni és rendszeresen foglalkoztatni, csak azt, hogy napközben sokkal kiegyensúlyozottabb az élete, illetve adott vészhelyzetben simán magára lehet hagyni 10-12 órát. Persze, alszik egy csomót, de felnéz a madarakra, megtekinti, ki van a kapuban - a folyamatosan a kapuban őrjöngő kutya el van hanyagolva, ezért ebből a szempontból nem etalon! - elszaglászik a bokor tövén, akkor ürít, mikor szükségét érzi. Továbbá kopik a karma, normálisan nő a bundája, nem irritálja a nyálkahártyáit a száraz levegő, nem kell naponta fürdetni, stb. Minden csak elhatározás kérdése, de lakásban kutyát tényleg csak az tartson, aki bírja cérnával, hosszú évekig. (Meg kertben is (: )
Kovácsné 2020.03.09 11:32:05
@Boar.: Bármilyen kutyát kerítésen belül lehet tartani, csak az egyiket három perc alatt győzöd meg róla, hogy te vagy a főnöke, a másikat meg három hónap alatt (ahol a "főnök" nem egyenlő azzal az emberrel, aki hangosan tud ordítani meg nagyot tud ütni, mert egy erősebb akaratú kutya mindkettőt 5 perc alatt szokja meg). Az a kutya szökdösik, amelyik úgy ítéli meg, hogy nincs gazdája, csak fekhelye meg vacsorája.
Fiatalon álmaim netovábbja volt, hogy végre legyen egy komoly pasim. Hogy együtt lehessek valakivel, megosszam vele a gondolataimat. Például nagyon vágytam rá, hogy együtt menjünk bevásárolni. Ez most iszonyú infantilisnek tűnik, de akkoriban, félig még gyerekként az, hogy valakivel felnőtt módra…..
Kovácsné 2020.03.07 15:11:30
@Tomi1.8VTI: Van hát, mármint magyarázat az após dologra. Az após baromi jó elvan azzal hogy főznek-mosnak-takarítanak rá, éjjel-nappal mindenről és mindenkiről nyugodtan oszthatja az észt és mindekinek ugrania kell, ha megszólal. Az anyós meg ezt az egész világon veri le, nem pedig a férjén (: (: (: (Ott a gond, hogy rengeteg ember szocializálódik abban, hogy a fiú/férfi voltaképp egy csecsemő, akit megállás nélkül ki kell szolgáni. Pedig férfinak-nőnek egyaránt sokkal jobb lenne, ha ezt marha gyorsan elfelejtenénk. Nézd csak meg, melyik ivarnál gyakoribb a kontrollálhatatlan hiszti, akár az óvodában, akár a munkahelyen, akár az ágyban. Nem, nem a nőknél.)
Kovácsné 2020.03.07 15:18:57
@Andy73: Legenda. Rengeteg elvált férfit ismerek, aki szeretne párt (millió társkeresőn van fent, és nem a basznék.hu-ra gondlok, hanem olyanra, ahol hosszabb távra keresnek partnert az emberek) és az istennek nem talál, mert lehetetlen elvárásai vannak, gyerekkori szerelmének tökéletes klónját keresi stb. De persze ugyanez igaz a nők egy részére is: elvárások 200%, alkalmazkodóképesség 0%. Az a piszkos nagy igazság, hogy a szakításból/válásból az emberek egy része tanul (ők találnak új párt) a többi meg élete végéig lőtt medveként morog a másik nemre ahelyett, hogy a saját hibáit beismerné. Ezen a vonalon férfi és nő közt nincs különbség.
Hányszor hallottad már, hogy nem számít a külső, mindegy, hogy festesz, a lényeg mindig belül van? És hányszor kellett kint ácsorognod egy szórakozóhely előtt, mert nem engedtek be a belsőd miatt? Na és milyen gyakran engedtek be egy dress-code-os eseményre rosszul felöltözve, mert a héten már…..
Kovácsné Hadd dagadjon 2020.01.22 12:40:51
Olyan sok szépet és jót elmondtak már a Nemzet Eszei a Nemzet Testének igencsak hatásos reklám-megnyilvánulása kapcsán a (miszerint hogy a válás egyetlen oka a dagadt nő, szegény Jennifer Aniston, ha ezt tudja, legalább egy jót zabálhatott volna előtte….), csak épp a lényeget nem láttam még sehol…..
Spoilermentes kritika Star Wars IX. - nagyon vártuk már és elég régóta. Sokan óvatos fenntartásokkal, még többen tűkön ülve de mindannyian tele kíváncsisággal és izgalommal számoltuk a napokat a Star Wars kilencedik epizódjának mozis bemutatójáig. Az óvatosság és a fenntartások sora is leginkább…..
Kovácsné Vesszenek az öregek 2019.10.07 11:27:40
Szeretnék nekifutásból egy felkérést intézni a Kedves Olvasóhoz. Ugye hogy ugye, a Kedves Olvasó semmi mást nem várt ebben a hónapban, csakis a Jokert. A Joker a legesleg. A Joker mindent visz. A Joker a szuperlatívuszos nonpluszultra. Szóval azt szeretném kérni, hogy a Kedves Olvasó a Joker mellé…..
A hazai állatvédelem rendkívül felkapott témaköre a szaporítók „áldásos” tevékenysége és mindaz, amit ez okoz. És ez egy jó ideig még így is lesz. Viszont meg tudjuk-e határozni azt pontosan, kiket is nevezhetünk szaporítóknak?..
Kovácsné 2019.09.27 08:47:05
Azt is hozzá kell tenni, hogy mindig csak esélyekről és valószínűségekről beszélünk. A törzskönyves ilyen-olyan tenyészpárnak is lehet idegbeteg vagy fizkailag gyenge kölyke. A 2-300 ezer forintos kifizetett vételár nem garancia, csak valamivel nagyobb esély a megfelelő KÜLLEMRE. Az idegrendszerre, munkaképességre nem, nem feltétlenül azért, mert ezekre nem szelektálnak, hanem azért, mert baromi komplikáltan öröklődnek. (Külön problémát jelent, ha az anyakutyát mentálisan stresszes körülmények közt tartják, és ha a tenyésztő megfelelő méretű populációt tart fenn, akkor NEM fog tudni érdemben foglalkozni a kutyáival, nem tud velük rendszeresen dolgozni, stb.) Ugyanide tartozik, hogy a fajták kialakításának hőskorában fűvel-fával pároztattak, hogy a célként kitűzött tulajdonságokat elérjék, kellően heterogán volt a génállomány. Akkor (a legtöbb fajtánál monjuk 150 éve) megcsinálták a törzskönyvezést valahány egyedre, onnatól pedig ezek beltenyésztése zajlik. Kénytelen vagyok azt mondani, hogy sport- vagy munkacélra szívesebben veszek 20 ezerért német juhászt olyantól, ahol látom az apát, az anyát és esetleg a korábbi almok kutyáit is MUNKA KÖZBEN (és közben nem tud igazán érdekelni, hogy becsúszott-e egy komondor valamikor menet közben a vérvonalba) mint kiállítási pártól 200 ezerért. Valahogy úgy kéne megoldani ezt a dolgot, hogy
1. aki 20 ezerért hirdet, az csak azt írhassa oda, hogy "xy jellegű" kutya eladó. Hagyjuk meg a "fajta" szó használatát a törzskönyves tenyésztőknek, ha már annyit dolgoztak érte. Aki nem ezt írja, tízezres bírság.
2. A hatóság szívja fel magát és szúrópróbaszerűen menjen ki havi 100-150 darab 20 ezres hirdetőhöz. Ha embertelen körülményeket, szaporító telepet talál, ott milliós bírság és/vagy börtön
3. A chip legyen kötelező, és ellenőrizzék akár az utcán is. Nincs chip - tízezres bírság. Másképp a magyarországi kutyaállomány követhetetlen (most is az)
4. Ha valaki ellet, az igazolja, hogy elvégezték a szükséges állatorvosi vizsgálatokat (chip...). Ezek hiányában milliós bírság és/vagy börtön.
HOTEL VIVRE Ciki az absztinencia? 2019.09.09 19:46:09
Azon filozofálgattam már jó ideje, miért ciki nemet mondani az alkoholra, mikor szembejött Celeste Yvonne története. Celeste mindennap megküzd a függőségével, és már két éve egyáltalán nem iszik. Viszont minden egyes nap kifogásokat kell gyártania, mikor megkérdezik, miért nem akar szeszes italt…..
  A problémásnak vélt agresszív viselkedés az emberi környezetben élő kutyák esetében mindig csupán egy felszíni “tünet”, egy jelzés a kutya részéről, hogy valami nincs rendben. Mélyebbre ásva, a kiváltó okot/okokat megtalálva és orvosolva, az agresszív viselkedés alábbhagy, megszűnik.   Ebben a…..
Kovácsné 2019.09.05 09:48:26
@project640: A történeted szomorú, de attól még az argentin dog (a staffordshire meg a többi) nem alapvetően, kiirthatatlanul agresszív. Ha az lenne, akkor MINDEN EGYES argentin dog és minden egyes dobozfejű harcikutya ölne, gyilkolna és pusztítana. "Cuki-buki" kutyafajta nincs, és olyan kutya sincs, amiből ne lehetne kihozni az őrjöngést. Az igazság szokás szerint középen van: vannak olyan fajták, amiket agresszívebbre tenyésztettek ki, ezekből az őrjöngés könnyebben előhozható, és adott esetben nagyon súlyos sérülést, halált tudnak okozni. Viszont a genetikailag alapetően selejtes egyedktől eltekintve ezek sem agyatlan született gyilkosok. Komoly hozzáértést igényelnek, a tartásukat vizsgához, engedélyhez és rendszeres magatartásellenőrzéshez kellene kötni ahelyett, hogy az összes egybites önjelölt ganxta faszfej ezekkel villogna az utcán (valamint az összes egybites faszfej fizikailag és mentálisan egyaránt inkompetens Józsibácsi/Józsinéni ilyet tartana a kertjében biomozgásérzékelő gyanánt) Az elszabadult, akár embert, akár állatot megtámadó kutyák gazdáit súlyos pénzbüntetésre és/vagybörtönre plusz a kutyatartástól való végleges eltiltásra kellene kötelezni. Mindezeknek nagyon-nagyon-nagyon ideje lenne. De ettől még betiltani, kiirtani alanyi jogon gyalázni semmilyen fajtát nem kell.
Társadalmi divattá vált a jótékonykodás, adakozás, önkéntesség. Ez önmagában teljesen örömteli dolog. Egy pozitív változást akaró – és ezért megmozduló – társadalom ezerszer jobb, mint egy teljesen közönyös. Az állatvédelem is ebbe a kategóriába tartozik. Viszont most jöjjön egy kis illúziórombolás...
Kovácsné 2019.08.15 15:50:58
@Méra: Nem írt hülyeséget, mert ezt az oldalát a dolognak igenis nagyon sok helyen kellene körülbelül ebben a stílusban propagálni. A menhelyi kutyák nagyon nagy része ugyanúgy traumatizált, mint az ugyanolyan jellegű csapásoknak kitett gyerekek. A többségük nem gyógyíthatatlanul sérült mentálisan, de nagyon sokuknak vannak olyan viselkedési problémáik, amik a szeretettel és hozzáértően nevelt kutyáknak nincsenek, ezek ráadásul egy teljesen új környezetben hangsúlyozottan elő fognak jönni (agresszió, szökdösés stb.), és felnőtt kutyáknál extra munkát igényel a kezelésük. Ezt mindenkinek tudni kell, aki kutyát fogad be, különben a blöki két héten belül megint ott fog "szomorkodni" a rács mögött.
- Te vagy a leggonoszabb anyuka a világon! - vágta a lányom a fejemhez egyik délután.- Utálok itt lakni! Gonosz vagy, nagyon gonosz! Az ajtó hatalmas durranással vágódott be utána...
Kovácsné 2019.06.09 14:45:26
@muv: Azért, mer lehet ragozni a dolgot jobbra-balra, de a legegyszerűbb szó rá a "büntetés" (nevezhetjük "következménynek" is, csak azt nem lehet kiszabni (: ). A gyerek is annak fogja nevezni (és körbe fog röhögni, ha megpróbálod másnak nevezni). Büntetés és büntetés közt rengeteg különbség van, ott van pl. az értelmetlen büntetés (amikor a gyereknek fogalma sincs, miért büntették meg) vagy a túl súlyos büntetés (mikor valami piszlicsáré helytelen cselekedetért leszaggatom az istent az égből, amúgy ez is az "értelmetlen büntetés" kategória, mert a gyerek ugyan tudja, hogy miért büntették meg, de fogalma sincs, hogy miért ennyire). És van az értelmes büntetés: a gyerek tökéletesen tisztában van vele, hogy mit nem szabad csinálni, csakazértis megcsinálja, kíváncsi rá, lesz-e következmény, vagy a kedves szülő kamuzott - és lesz következmény. Ilyenkr mindenki helyesen jár el. A gyerek feszegeti a határait - ez a dolga. A szülő irányt szab - ez a dolga. A végén pedig mindenki boldog, a gyerek tudja, hogy amíg támaszra és iránymutatásra van szüksége, addig ezt egy begbízható embertől fogja kapni, a szülő pedig tudja, hogy a gyereke a hárommillió megfelelő útból az egyiken jár.
  Picikék fotó Tudom, mindenkinek cukimuki, imádnivaló gyereke van. De ne mondjátok, hogy nincs olyan egyetemes, minden gyerekre érvényes tulajdonságuk, amivel az őrületbe kergetnek, mert ez nem igaz! Összeszedtem párat, amitől én a legszívesebben kifutnék a világból, személy szerint! 1. Imádom…..
Kovácsné 2019.06.03 13:25:54
Függetlenül attól, hogy az egész fenti "probléma" tök röhejes (: néhány megjegyzés.
A "miéééééééért" életkori sajátosság, ami igen szépen kiküszöbölhető azzal, ha érdekesen ÉS a gyerek szintjén adunk magyarázatot, valamint a szemfülesebb gyereket (aki TÉNYLEG baszogatásiból játssza a miértet, nem azért, mert kíváncsi a válaszra) egy-két alkalommal látványosan faképnél hagyjuk, mikor ideget akar tépni (:
A "nem akarja elmondani, mi volt az óvodában/iskolában" problémakör mögött tapasztalataim szerint mindig az áll, hogy 1) a szülő igazándiból rohadtul nem kíváncsi a válaszra, csak feltett egy sztenderd kérdést, a gyerek meg nem hülye, hogy a feleslegesen a száját tépje, vagy 2) bármi a válasz, a szülő azonnal beleköt vagy 3) a házastárstól érkező "mi volt ma a munkahelyen" kérdésre a szülő csak annyit morog, hogy "semmi" vagy átkozódni és panaszkodni kezd. A gyerekek kitörő élvezettel mesélik el az óvodai/iskolai történéseket - a megfelelő hallgatóságnak. (Nem rossz módszer pl azzal nyitni, hogy "én ma munka közben..." és a legjelentéktelenebb apróságból is rittyenteni valami jópofa sztorit. A gyerekek legagyobb része erre automatikusan mondani akar valami még viccesebbet.
A "minden azonnal kell" esetén szintén nem árt önvizsgálatot tartani. Mikor én kérek valamit a gyerektől, hagyok neki időt reagálni, vagy "azonnal kell"? Ha megteszi, megdicsérem, vagy totál természetesnek veszem? Ilyesmi. A gyerek nagyon sokat levesz a szülő viselkedéséből, türelmetlen szülő türelmes gyerekre ne számítson. Ugyanide tartozik az, ami már a "nem mondja el, mi volt az iskolában" témánál is feljött: ha kérdezek valamit a gyerektől, érdekeljen már a válasza. Ha valakitől "egész nap" kérdezgetem, hogy mosdóba kell-e mennie, akkor valószínűleg már elsőre se hallottam meg, amikor azt mondta, hogy "nem" (: A gyerek megszokja, hogy rutinból nemet mondjon (ezzel az erővel azt is mondhatná, hogy "oszcilláló csiszológép", tök mindegy, mi nem érdekli épp anyát vagy apát), ha meg beköszönt a pisapánik, a felnőttek majd úgyis lerendezik.